Ti, szarházi gecik, menjetek a picsába, Macel fasszopói vagytok, miért nem a kezedet fújod? Menjetek a szarba - támadt a játékvezetőre utolsó csapatának egyik mérkőzésén a Debrecen új edzője, akit Csehországban az ottani edzői kar egyik fenegyerekének tartanak. Mivel Magyarországon egyáltalán nem ismert Zdeněk Ščasný személye és eddigi karrierjének részletei a dotoho.blog bemutatja a magyar futballszurkolóknak a cseh játékvezetők elsőszámú ellenségét, a cseh labdarúgó szövetség fegyelmi bizottsága által több, mint tucat alkalommal elítélt, büntetésként majd öt millió forintnak megfelelő összeget kifizetett trénert, akiről szakmai berkekben, és a szurkolói körökben egyben megegyeznek: nagyon érti a szakmáját.


 

Két bajnoki cím a Sparta Prahavál

Zdeněk Ščasný, miután befejezte aktív labdarúgó karrierjét, kisebb csapatoknál kezdett el dolgozni. Edzői karrierje első büntetését 1995 május 4-én gyűjtötte be mint a a Blšan trénere. Akkor jogtalan pályáralépésért és sportszerűtlen viselkedésért szabták ki a későbbi büntetéseihez képest jelképest büntetést, a 2000 koronát. Első nagyobb edzői feladatát, egykori játékospályafutása helyszínén a prágai Letná parkban kapta. 1998 október 8-án, a Sparta-Slavia örökrangadó utáni sajtótájékoztatón tett kijelentései miatt, a Cseh és Morva Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága megrovásban részesítette. Akkor Ščasný úgy nyilatkozott, hogy a rangadó előtt a Slavia vezetősége médiakampánnyal próbálta befolyásolni a játékvezetőket. Felrótta Liba játékvezetőnek, hogy döntéseivel vastagon belenyúlt a mérkőzés kimenetelébe.

 

Kupagyőzelem és bronzérem a Viktoria Žižkovval

Ščasný két bajnoki arannyal a zsebében az 1999-2000-es szezonban csapatot váltott, és a Viktoria Žižkov edzője lett. 2002 április 18-án, a labdarúgó szövetség fegyelmi bizottsága sportszerűtlen viselkedésért 30.000 ezer korona büntetésre ítélte az edzőt. A Příbram elleni mérkőzésen egy bírói ítélet ellen tiltakozott a megengedettnél hevesebben, mire Luboš Helebrant játékvezető a lelátóra küldte a mestert. Megjegyezzük: csapata az első edzői évében a kilencedik, második évében ötödik, harmadik évében harmadik helyen végzett a tabellán – amely a klub történetének egyben legjobb eredménye is. Még ugyanabban az évben Ščasný a Viktoriával megnyerte a cseh kupát is. Az edző ezután elhagyta Csehországot és Görögországban vállalt munkát először az OFI majd a Panathinaikos kispadján. Talán jó hír a debreceniek számára: görögországi munkavállalása során, a hírek szerint, mindössze egyszer küldték el a kispadról és végül nem kapott büntetést.

 

Külföld után az újonc kispadján

A 2005/2006-es évadban a Loki jelenlegi mesterét október 26-án idézte be a cseh szövetség fegyelmi bizottsága. Ščasný ekkor már újra cseh földön edzősködött, és az abszolút újonc Most kispadján ült. Csapatával Brünnben játszott és már a 13. percben megszerezhették volna a vezetést, de a Wilczek partjelző lest intett. Meggyőződésem, hogy a gól szabályos voltkommentálta az estetet Ščasný, aki szerint a 32. percben, játékosa ellen is be kellett volna fújni a szabálytalanságot. Főleg, hogy az ellentámadásból vezetést szerzett a Brno csapata. A mérkőzés azon szakaszában, amikor a brünnieknek helyzetük nem volt – tette hozzá a Loki jelenlegi edzője. A jelentés szerint Ščasný a meccs alatt verbálisan és félreérthetetlen testi gesztusaival is Jaroslav Moudrý játékvezető tudomására hozta az ítéletekkel kapcsolatos nyugtalanságát, majd a meccs után már csalózott a mester. Mindez  35.000 koronás büntetést jelentett Ščasný számára.

 

A Mladá Bolesláv élén

2007 április 27-én, még a Most edzőjeként Ostravában járt csapatával. Mikor csapata szerinte szabályos gólját nem adták meg, nemes egyszerűséggel besétált a pályára és addig idegesítette Kocián sporttársat, hogy végül a biztonsági őröknek kellett közbeavatkozniuk. Természetesen az edző nem kerülhette el a fegyelmi bizottságot, amely taktikát váltott, és pénzbüntetés helyett, ezúttal egy mérkőzéstől tiltotta el a mestert. Ščasný még ebben az évben csapatot váltott és a Mladá Boleslav kispadjára ült le. 2007 augusztusában, az új csapat élén hallatott magáról: Franěk játékvezető a lelátóra küldte a Sparta elleni mérkőzésen. Ha az első húsz percben felzavar a lelátóra, meg sem mukkanok. Na, de a spori azért küldött el a pálya széléről, mert a saját játékosaimat magamhoz hívtam – panaszkodott a cseh foci fenegyereke. A fegyelmi bizottság ezt az ártatlan tettet mindenesetre 30.000 ezer koronával büntette. A bírói jelentésből kiderült, hogy Ščasný a meccs kezdetétől az összes bírói döntést kommentálta. Alexander Károlyi, a fegyelmi bizottság elnöke szerint talán ezzel a keményebb pénzbüntetéssel észhez lehet téríteni az egyébként tehetséges kollégát.

 

Hát nem. 2007 augusztus 4-én, az UEFA kupa első fordulójában Palermóban játszott a Mladá Boleslav csapata. Húsz perccel a meccs vége előtt, González bíró lelátóra küldte Ščasnýt, túlzottt reakciók miatt. A pénzbüntetés ezúttal elmaradt, hogy három hónappal később, 2007 november 17-én, minden eddiginél magasabb pénzbüntetésre ítéljék a nyughatatlan csehet. A Mladá Boleslav Ostravában játszott bajnoki mérkőzést, Ščasnýnak pedig újra elgurult a gyógyszere. Sportszerűtlen viselkedésért és a lelátóra történő száműzetésért a fegyelmi bizottság 100.000 ezer cseh koronára büntette. Ščasný szerint azért kellett felülnie a lelátóra, mert egy kispad felé tartó labdát visszarúgott a pályára. Petr Čuhel pályaedzője szintén komolynak számító, 20.000 koronás büntetést kapott a bizottságtól. A meccs végén Ščasný a játékvezetői testület elnökét sértegette, alkalmatlan embernek nevezte. Néhány nappal később fizetnie kellett ezen mondataiért is: újabb, ezúttal 50.000 ezer koronás büntetést róttak ki rá, mondván kritizálta a játékvezető tevékenységét.

 

2008 március 17-én, a Sparta Praha látogatott a Škoda városába. A Loki edzőjének akkori csapata már az első félidőben elbukta a meccset, a vége aztán 1: 4 lett a fővárosiak javára. Ščasný a második félidőtől kezdve a lelátóról követte az eseményeket, mert az első félidőben többször elhagyta a számára kijelölt területet és a félidő lefújása után a zöld gyepen támadt a játékvezetőre. A mérkőzés vége felé, a ráadás perceiben, a hazaiak csapatkapitánya aztán csúnyán felvágta a spartás Horváthot, és azonnal villant a piros lap. Ščasný agya pedig újra elborult, a sajtótájékoztatón már a Kocourek sporttársat szidalmazta: A játékvezető különösebb érzék nélkül fújta be a faultokat egy igazán színvonalas mérkőzésen, ész nélkül állította ki a játékosokat. A játékvezető döntően befolyásolta a mérkőzést. A teljes csapattal komolyabb eredményt tudtunk volna elérni. Nem egy összesen hat meccsen tevékenykedő bírót kellett volna a mérkőzésre küldeni, ez teljesen nevetségesnyilatkozta.

 

Néhány nappal később, miután az elhangzott mondatok miatt beidézték a cseh labdarúgó szövetségbe, csak ennyit mondott: nem vagyok én seggfej, hogy bizottsági ülésekre járjak, csak azért mert valami fiatal gyerek felküldött a lelátóra. Ščasný néhány nappal később, mint visszaeső, kemény pénzbüntetésben részesült, ahová akkor már mint állandó vendég járt vissza: 150.000 cseh koronás befizetést róttak ki a mesterre, aki ezután le is mondott edzői tisztségéről. Mladá Boleslavban a szurkolóknak lényegretörő véleményük volt a Mesterről: Ščasný nem képes kontrollálni viselkedését, nem tud lakatot tenni a szájára, ő az a típusú ember, aki nem szereti ha szidják vagy kritizálják teljesítményét, csak mert ő, éppen a pillantban mást gondol valamiről. A legkisebb bírói hibából szeret elefántot csinálni, jogtalanul támadni a játékvezetőt, de ha jogos az ítélet akkor képtelen azt elismerni.

 

Visszatérés Žižkovba

A 2008-2009-es szezonban Ščasný aztán visszatért korábbi sikerei helyszínére Žižkovba, ahol többek között Prága leghangulatosabb kocsmái találhatóak. A csapatot már ő sem tudta megmenteni a kieséstől, de önmagát ezúttal sem tagadta meg. 2009 április 30-án, a Viktoria otthon játszott a Kladno ellen. A mérkőzés vége felé a játékvezető megelégelte Ščasný szitkozódásait, és felküldte a lelátóra. Az edző szerint a kérdéses pillanatban senkire nem támadt rá, a játékvezetőt nem sértegette, sőt sokk hatása alá került, amikor felzavarták a lelátóra. A meccs ellenőri jelentése alapján, Ščasný többek között, így szólította meg Bílek játékvezetőt: Ti szarhazi gecik, menjetek a picsába, ti Macel (ti: a játékvezetői testület elnöke) fasszopói vagytok, miert nem a kezedet fújod? Menjetek a szarba. A fegyelmi bizottság meghozta történetének legsúlyosabb ítéletét: a többszörösen visszaeső edzőt öt mérkőzéstől tiltotta el. Ščasný csak az utolsó három évben kilencszer ítélte el a fegyelmi bizottság, ez idő alatt 347 ezer korona büntetést kellett befizetnie, de a teljes edzői karrierje alatt kiszabott büntetések összege megközelítheti az 500 ezer cseh koronát, amely több, mint öt millió forintot jelent.

 

Epilógus

Elmondása szerint, 2010-ben leginkább utazgatott a világban és horgászott. Csak bízhatunk benne, hogy a terápia sikerrel járt: 2011-ben, Magyarországon, Debrecenben próbál szerencsét a cseh edzői kar fekete báránya. Zdeněk Ščasný, a nyilatkozatok alapján, a szlovákiai magyar Meszlényi Toborral, január második hetében áll munkába.

 

Zdeněk, dotoho!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr892566485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raffay 2011.01.07. 10:30:56

kezet foghat Véber Gyurival

hal1fan 2011.01.07. 11:13:33

...egyszóval nem pályakezdő már. Túl sok esélyt -jobb csapatoknál- nemigen kaphat "jellegzetes" magatartása után. Talán éppen ezért beválhat a Lokinál, hisz indulatai sikerorientáltságát is valószínűsítik.

azAttis 2011.01.07. 11:24:42

köszi a bemutatót. A foci indulatokat szül. Talán nálunk nem lesz annyi gondja mivel nem értik majd a játékvezetők :)

Az biztató, hogy érti a szakmát. A Lokinak nagyon kell most a friss tűz.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.10. 01:52:53

Tallózták a dotohot a Lokisták és rákérdeztek az edzőnél a postunkban megjelentekre:
www.civishir.hu/sport/labdarugas/scasny-udv-debrecen/0109145810

www.civishir.hu/sport/labdarugas/szarhazi-gcik-menjetek-a-picsaba-8211-mondta-a-loki-edzoje/0108082648

Zdenek Scasny nem úszhatta meg a kérdést, ami a Cívishír által is megjelentetett, a botrányait tartalmazó összeállításra vonatkozott. A tréner kategorikusan kijelentette, hogy minden szóról szóra igaz, de ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert minden kirohanása arra vezethető vissza, hogy Csehországban a játékvezetők első emberével személyes problémája volt. Magát egyébként nem tartja egy heves vérmérsékletű embernek, és emlékeztetett, hogy a Panathinaikosz vezetőedzőjeként egyszer sem állították ki, pedig „Görögországban sokkal rosszabbak a bírók, mint Csehországban”. Scasny megígérte, hogy a magyar bírókkal nem lesz baja.

kündü 2011.01.10. 16:05:59

@Csehszlovák Kém:

Hmm.....

Még a Dombi-Sándor-Szatmári-Madar-féle csapatnnak lettem szurkolója a Debrecennek,

de az előző CSEH EDZŐ után most NEM ÖRÜLÖK...

Igazából néha Herczegh is idegesített, KissZoli szerintem nem NB I-es focista,
s a támadó játék kell: pl. milyen remek volt, mikor néha Kouemaha-Sidibe csatárkettős volt!

Eleve TÓTfajú edező ne legyen Hunniában,
de még az akindzsi-vérrel kevert délszláv se!

A kefírjükben alig kering a vér.

kündü 2011.01.10. 16:20:25

EZ A TIRPÁK ARC...Te jó Tengri!

Úgy néz ki Szcsasznyí, mint Dublinszki Őrmester (szabolcsi tót paraszt) Kalocsán a Forradalmi Ezredben, majd 5 évvel később a Debreceni Kossuth Laktanyában!

(Csöndesen jegyzém meg, legnagyobb jelenlegi futballsztárunk, Balázska is is is is...)

kündü 2011.01.10. 16:22:27

@hal1fan:

Ennyi erővel Verebes Mágust is szerződtethette volna a Szima Gábor....

Zigi 2011.01.10. 22:05:48

%Tökös gyereknek tűnik, és ez csak jót ehet a Debrecennek.

hal1fan 2011.01.16. 12:11:58

Ne feledjük: a puding próbája az evés...

üdv.

Kündünek
süti beállítások módosítása