Soha többé Horvátország! – olvasni különböző fórumokon Szlovákiában és Csehországban.  Elsősorban a horvát határőrök, vámosok túlkapásaira panaszkodnak a turisták, de érkezett panasz a magyar vámosok munkájára is. Meztelenre vetkőztetésről, orális szexről, arroganciáról és feleslegesen hosszúnak tartott ellenőrzésekről szólnak a hírek.

A görög krach támogatása helyett sok szlovák inkább a nyaralást választja. Az elmúlt hetekben aztán jó néhány horvátországi nyaralással kapcsolatos, minimum ellentmondásos eset kivágta a biztosítékot a szlovák és a cseh közvélemény egy részében. Sokan fogadkoztak: jövőre biztosan más országot keresnek fel, ha pihenni szeretnének. A statisztika egyelőre mást mutat. Északi szomszédainknál évek óta elsőszámú célpont az Adriai-tenger partvidéke, Horvátország. Szlovákiában az Adriai-tengert már csak mint “szlovák-tengernek” hívják. A horvát idegenforgalmi hivatal tavalyi adatai szerint Szlovákiából nagyjából 300 ezer turista érkezett. Hasonló a helyzet Csehországban is, évente több, mint 600 ezer cseh választja az Adria partját a vakáció idejére.

Július 27-én Dalmáciából érkezett a hír, hogy egy szlovák család került fizikai konfliktusba Baška Voda település egyik éttermének tulajdonosával. A 40 éves családfő súlyos, 38 éves felesége és 9 éves gyermekük könnyebb sérülést szenvedett. A férfi fejsérüléseit a spliti kórházban látták el. Július 25-én, egy kassai utazási iroda panaszkodott a szlovák médiának, miszerint a társaság autóbuszait megfélemlítik a Letenye – Goričan schengeni határ magyar oldalán. A panasz szerint a szlovák autóbuszt észre sem veszik, az utasok tétlenül várakoznak, majd később - szerintük - indokolatlanul hosszú vizsgálatnak vetik alá a szlovák turistacsoportot a magyar vámosok.

Július 21-én, a poreči rendőrségi fogdán kötött ki egy szlovák turista, miután szóvá tette, hogy a határon a Szlovákiából érkező csoportot a horvát határőrök állítólag a kelleténél durvább módszerekkel ellenőrizték. Július 19-én, az újabb hírek szerint, Plovanija községnél a horvát-szlovén határon is a horvát határőrök bolondultak meg. A hírek szerint dorgot kerestek négy fiatalnál, akiket levetkőztettek majd a társaság két női tagjától orális szexet kértek – a határátlépésért. Állandó határmenti baszogatásról számoltak be sokan a cseh turisták közül is.

Aztán megérkeztek a cáfolatok. A horvát média szerint az étteremben a szlovákok kezdték a tömegverekedést, ami egyébként az üvöltő zene miatt tört ki. A szlovák házaspár női tagja támadt rá a horvát étteremtulajdonosra, aki védekezni próbált. Ekkor érkezett a férj, majd horvát részről a személyzet kapcsolódott be utoljára a tömegbunyóba. A sebesülések súlyosságából ítélve a szlovák férj járhatott a legrosszabbul – kórházban végezte. A hírből az nem derül ki, hogy a házaspár 9 éves gyermeke hogyan sérült meg. Az étterem-tulajdonos szerint a szlovák nő egyértelműen részeg volt.

Még viccesebb az orális szexet kérő határőrök esetének horvát értelmezése. A horvát vizsgálat kiderítette, hogy félrefordítás történt: az egyik határőr heves kézmozdulatokkal, azt kérdezte, hogy a lányok nem rejtegetnek-e a nemi szervükben drogot. A kérdést horvátul is megismételte (ima li droge kod cura), ezt az egyik szlovák férfi félreértette, és a horvát kifejezésben a pénisz szlovák szleng (kocura) változatát vélte felismerni, amiből számára az következett, hogy a vámos orális szexet akar. A horvát határőrök bocsánatkérést várnak a szlovák média képviselőitől, akik világgá kürtölték ezt a valótlan és lejárató történetet.

A kassai utazási iroda panaszára a dotoho.blog-nak több megjegyzése is lenne. Egyrészt a szombatonként meginduló "szláv tenger" kicsit lassan fér át a 8 kapun, mert a szlovák, cseh, lengyel no és magyar turista persze mind szombaton, turnusváltáskor indul meg a célország felé. Aztán persze csodálkoznak, hogy dugóba kerültek.  Az érintett határszakaszon amúgy nincs számottevő ellenőrzés, pláne csúcsidőszakban, de a kommentek  árnyalhatják a tapasztalatokat. Ráadásul az “okos” turista a GPS-t bámulja, ahelyett, hogy elővenne egy Magyarország térképet és akkor látná, hogy a régi letenyei átkelőn is át lehet menni, fennakadás nélkül. Az információ a térképen kívül, az autópálya melletti táblákról is leolvasható, de nem, a tömeg megy a többi droid után a csordában.

A horvát-magyar határon történt incidenst a hivatalos magyar álláspont szerint a schengeni határ szigorúbb ellenőrzésével lehet magyarázni. A dotoho.blog szerint roppant buta álláspontról van szó. Mindentől függetlenül, egy történelmi sérelmekkel többszörösen megterhelt kontextusban, mint a magyar-szlovák, az ilyen felreppenő híreket nem ártana jobban kivizsgálni, márcsak azért is, mert a hír nyilvánvaló magyarellenes bukéját könnyedén el lehetne oszlatni. Mit tesz az “okos” magyar állami tisztviselő? Kapásból cáfol, ilyen nincs, különben is Schengen az oka. Szeretnénk innen gratulálni, adtak egy újabb roppant újabb "érvet" a szlovák nacionalisták szájába. C’est la vie.

A fenti híreken ne csodálkozzunk, sajnos, sok szlovák turista sem tud viselkedni külföldön. Rideg valóság, hogy Szlovákiában is rendszeresen ülnek alkoholos állapotban kocsiba az emberek, nincs ez másképp nyaralás alatt sem. Klasszik eset, hogy megy a droid az étterembe, zsebében ott figyel az euro és már várja is, hogy akivel szóba áll, máris leborul előtte és a földet fogja csókolni. Külföldön az alapállás szerint, csak valami történelmi tévedésről lehet szó, mert a buta horvát nem tudja, hogy Szvatopluk király minden szláv királya, és a szlovák a legrégibb szláv nemzet, hiszen a szlovákok a szláv kultúra alapítói és a világ egyik legnagyobb kultúrájának az origója. 

Hasonlóképp vicces látni a Nagy-Magyarország matricás autókat , amelyből a sofőr a soha nem létező magyar felsőbbrendűség tudatával oktat ki bárkit. Másik kedvenc esetünk, amikor a szerencsétlen magyar turistának mindenről az jut eszébe. Megdöbbentő látni, hallani, ha egy nyaraló honfitársunk cseh vagy szlovák turistával talákozik, a szokásos kisebbrendűségi érzéssel átitatott üldözési mániától hajtva két szó biztosan eszébe jut: Benes-dekrétumok, Trianon. Bár amíg a magyar állam hivatalos képviselői arrogánsan, felsőbbrendűen reagálnak egy Szlovákiából felvetett problémára, amelyet persze automatikusan elvetnek, semmin ne csodálkozzunk. A “magyar” már annyira hivatalos áldozat lett, hogy képtelen kritikusan reflektálni. Sajnos, ez egyre több emberre igaz az utóbbi évtizedben Magyarországon.

A dotoho.blog próbál tenni a nacionalizmus és a hülyeség ellen jöjjön az a magyar vagy a szlovák oldalról. Ezeknek a viselkedni nem tudó – legyen az szlovák vagy magyar - embereknek ismeretlen az elemi tisztesség fogalma. Ha valaki nem tisztelettel fordul felé, azonnal megsértődik. Meg sem fordul a fejében, hogy nem árt először magunkkal kezdeni: ha ugyanis ő tisztességsen viselkedik másokkal, akkor ők is viszonozzák azt. Csak ezután lenne joga valakinek felháborodni, ha a másik esetleg továbbra is tisztességtelenül viselkedik.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr323125336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Király volt-e Szvatopluk? 2011.10.02. 14:48:56

Alighanem sokan hallottak a pozsonyi vár előtt felállított Szvatopluk-szoborról. A műalkotás a vár teljes felújítására tette fel a koronát - legalábbis Robert Fico akkori miniszterelnök szerint, aki tűzön-vizen át szorgalmazta annak felállítását. Ezen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 09:39:56

Ennek a magyar fikának nem sok értelme volt. Gondolod, hogy bárki odamegy egy szlovákhoz vagy cseh-hez trianonozni, benesezni? Ugye nem? Vagy te találkozták olyannal, aki odament egy cseh-hez, mondjuk sörözés közben?

Akkor miért írod le? Hogy mutasd, a magyar is hülye nem csak a szlovák?

Nagy-magyarország matricás autóból téged kioktattak? Hogyne. Gyakori és életszerű, hogy ilyen matricás autóból oktatja a sofőr a haptákban álló szlávot,

Az a gond, hogy egyszerűen hiteltelen vagy.

VT22 2011.08.05. 09:48:18

"A dotoho.blog próbál tenni a nacionalizmus és a hülyeség ellen jöjjön az a magyar vagy a szlovák oldalról"

Ja, persze.
Pár hónapja meg ti propagáltátok az uhorszkó-magyarszkó szlovák nacionalista hülyeséget.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 09:57:37

@VT22: Amúgy is érdekes lenne, mit szólna ahhoz, ha itt nálunk a szlovák némzetiség felé tartanának érvényben egy benesihez hasonló dekrétumot.

Nyilván a zsidóknak is borzolná a szőrét, ha kárpótlás helyett a 44-es törvényre mutogatnának. Miközben oktatják őket, hogy micsoda alpári dolog ez ellen tiltakozni.

Balt 2011.08.05. 10:15:59

A horvátokkal 900 éves közös történelem köt össze, amit ők is elfogadnak és tisztelnek. (Ebben a kontextusban persze csak az állítás egyik része nem igaz a szlovákokra...)

Kifejezetten magyaroknak szóló, megkülönböztetetten barátságos viszonyulást tapasztaltam csak eddig Horvátországban, az ellenkezőjét nem. Bár ez nagypolitika, a dolog nyilván nem viszonzatlan: a magyar EU-elnökségnek komoly szerepe volt/van a horvát csatlakozásban:
tagokvagyunk.blog.hu/2011/06/21/fegyverszunet_a_balkani_hideghaboruban

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 10:32:47

Hogy támogató hsz. is legyen, nagyon sok mindennel egyetértek itt.
"Meg sem fordul a fejében, hogy nem árt először magunkkal kezdeni: ha ugyanis ő tisztességsen viselkedik másokkal, akkor ők is viszonozzák azt. Csak ezután lenne joga valakinek felháborodni, ha a másik esetleg továbbra is tisztességtelenül viselkedik."
Pont ezért. Mondjuk a betűhibákat kéretik javítani, mégiscsak czikk lenne ez, vagymi..:-)

csoko20 2011.08.05. 10:35:46

1. A magyar turista otthon érezheti magát Kassán éppúgy mint Dalmáciában vagy a Gyilkos tónál. Egy tót ezt sose fogja megtapasztalni. Az Adria mint szlovák tenger:))))))))))))

2. Ha már a horvátok is utálnak akkor érdemes lenne magatokban keresni a hibát.

3. "A “magyar” már annyira hivatalos áldozat lett, hogy képtelen kritikusan reflektálni. Sajnos, ez egyre több emberre igaz az utóbbi évtizedben Magyarországon."

Azért szép, hogy belekevered a magyar felsőbbrendűségi /szlovák alsóbbrendűségi/ tudatot, amikor egyszerű szlovák turistákkal történik néhány kellemetlenség egy HARMADIK ország tengerpartján. (akik mellesleg rokonaitok és a magyarok őket is rabláncon tartották)

És még, hogy a magyarok frusztráltak?! :)))
Keress egy kecskét barátom, és higgadj le;)

edrose 2011.08.05. 10:41:10

Ne horgadjatok, mert magyar, szlovák teljesen egyformán bunkó tud lenni külföldön. Azzal egyetértek, hogy a nagymagyarország-matricás nem oktat ki senkit – odakünn, mert ott nem meri. A nagymagyarország-matrica az itthoni libidót szolgálja. Amúgy meg menjen csak valaki csoporttal ki, fönn legfeljebb Karlovy Varyban, lenn meg tán csak Shkodrában, az albán határon nem azt hallod folyamatosan, habzó szájjal, 24/24, hogy „ez is a miénk volt!”. 2011, gratula.

Hadrianuska 2011.08.05. 10:45:56

Németországi munkavállalásom idején gyakran használtam a Kuty átkelőt Csehország és Szlovákia között. Tudnék mesélni a hozzánk állásukról, az ott uralkodó viszonyokról. Pl. amikor ellenőrzés után félre állítottak és elvitték az útlevelem. Másfél óra után pléhpofa fel, be az irodába, kérdés hol az útlevelem!? Válasz: 1-2 sör,néhány apróság meg csoki... Bevittem, útlevél az asztalon, viszlát. Később mindíg össze csomagoltam apróságokat, a csomagtartóban rámutattam, hogy szuvenír, kikapta és már mehettem is, akár egy országot áthozva. Működött.
Az orális szexet én is javasoltam nekik amúgy magyarosan, (kabdbe) de nem voltak rá vevők.(: Az anyukájukkal való párosodásra buzdításomról meg nem tudok nyilatkozni, mert én ugye eljöttem és nem tudom mi történt otthon.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 10:49:43

@csoko20: Az írás szerintem épp ebből a kollektív szlovák (vagy szláv? nem tudom, a cseheknek van e) kisebbrendűségi tudatból fakad. Áll fél órát a dugóban, esetleg megállítja a határőr, hogy nyissa ki a csomagtartóját, nyilván azért mert szlovák, hiszen az előtte álló magyar autót simán átengedte.

Innen már nem nehéz eljutni odáig, hogy a nagy-magyar matricás autós szlávokat oktat. Felesleges is lenne, hiszen maga a matrica az "oktatóanyag".

Alterix 2011.08.05. 10:51:57

@Hadrianuska: "Válasz: 1-2 sör,néhány apróság meg csoki... "

Ezek a tótok pont olyan olcsók mint 1100 éve;)

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 10:56:39

@edrose: Rendszeresen járok Szlovákiába. Több helyen megállok, kocsmákban, éttermekben kajálok. Szlovákokkal is érintkezem és nem tudok szlovákul.

Sem a magyarok, sem a szlovákok nem bunkók. Rengeteg nagy-magyarország matricás autót látok.

Annyi, hogy a szlovákok vezetési kultúrája kb. mint nálunk a 70-es évek, öröm másnap Bp-en vezetni.

Ez a blog a fusztráltság jelzője, mint az a zsidó, aki itthon naponta vizionálja, hogy üldözik, utálják a zsidókat és erre folyamatosan bizonyítékokat keres. És ha nem elég fagyott a fagyi, akkor talál is.

Hadrianuska 2011.08.05. 11:04:51

@Anti Anyag: "Innen már nem nehéz eljutni odáig, hogy a nagy-magyar matricás autós szlávokat oktat. Felesleges is lenne, hiszen maga a matrica az "oktatóanyag". "

- Ha Viktátorunk ígéretével ellentétben, az adóbevallásunk nem is fér el egy sör alátéten, Szlovákia története szellősen is odabiggyeszthető!
Míg, mondjuk a miénk egy kisebb házi könyvtárat is megtöltene. Egyik félnek sem kéne gyűlölködni, szépen megférünk egymás mellett, így a félelmüknek sem lenne alapja.Az alapnorma, hogy mosolyogni a másikra, segíteni, ha kell és nincs semmi gond.

edrose 2011.08.05. 11:05:36

@Anti Anyag: hisz én is csak azt mondtam, hogy egyformán bunkók TUDNAK lenni... Egyébként pedig így van, ki kell járni, egyáltalán, utazni, északra, délre, és akkor mindenki rájön, hogy vagy önmagától képzel hülyeségeket, vagy szándékosan hergelik valótlanságokkal, de mindenhol a rendes ember a többség. A bezárkózó ember paranoiás lesz.

Páneurópai Harci Kos 2011.08.05. 11:09:18

Sajnálatos módon a kommentelők egy része pont alátámasztja a magyar nacionalizmust.
Pont alátámasztják és eloszlatják a kételyeket, hogy esetleg mégsem az északi szomszédnak van igaza, de sajnos igaza van, bár találkoztam már nacionalista szlovák jóemberrel is.
Magyarországon sport a gyűlölködés.

Páneurópai Harci Kos 2011.08.05. 11:11:48

A nagy magyarországos matricát pedig provokációnak tartom.

Gyugyuba 2011.08.05. 11:25:55

megerdemlik a szlovakok a magyar szivatast.Jol teszik a magyar hatarorok. Anno meg mikor volt fizikai hatar/ellenrozes a roman/szlovak oladlon is mindig direkt olyan patkany hatarort raktak oda hivatalbol,aki 1 szot se tudott magyarul es direkt szivatta a magyarokat.Ereztetni kellett veluk,hogy itt ok az urak es a magyarok itt nincsennek otthon.Barmennyire is eszt kepzelik.Pedig dehogynem!Az ottani magyarokat meg direkt szopatasbol elkuldtek az ellenkezo iranyba,nehogy legyen is egy magyarul tudo ember is a hatarallomasokon.Utolag is uzenem a magyar vamosoknak,hogy senki mast csak a cseh-szlovak senkihazit szivassa annyira amennyire csak belefer.Meg a kereknyomasert is buntesse meg es bassza ki a sor vegere.utalom oket.

mrasid (törölt) 2011.08.05. 11:26:01

Szlovákiában tartja kihelyezett ülését a Hírcsárda? :-)

Altaïr 2011.08.05. 11:27:25

"a soha nem létező magyar felsőbbrendűség"

Ezt kifejtenéd?

Gyugyuba 2011.08.05. 11:27:55

Ui: Bocs a heleyesirasert, de kozben telefonon beszeltem, mikozben gepeltem.......:((((((((((

Altaïr 2011.08.05. 11:28:14

@Páneurópai Harci Kos: A nacionalizmus mióta rossz? Érdekelne.

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 11:33:41

@Páneurópai Harci Kos: Mit gondolsz, a szlovák nem nacionalista? És akkor mi van?

Addig nincs is gond, amíg ez nincs állami szinten. Mint egyébként a szlovákoknál, de ezen problémázni miért lenne magyar nacionalizmus? Liberálisoknak mindig azt szoktam mondani, képzeljék a felvidéki magyar helyében a zsidót, aki nem tegnap vándorolt be, hanem több száz éve ott él és ivritűl beszél.

Elkobzott vagyont, kárpótlást érvényben lévő állami törvény alapján nem kaphat vissza, már az óvodában megszólják ha ivritül beszélne és giga plakátokon hívják fel a szlovákok figyelmét, hogy ne engedjék magukat elzsidósítani. Online TV adás lehetetlen, mert azt nyilván nem lehet feliratozni, stb.

Ez a "Magyarországon sport a gyűlölködés" pedig nettó marhaság. Veled az utóbbi hónapokban pld. gyűlölködtek? Olvastad, hogy szlovákokat, zsidókat, németeket támadtak meg a balatonnál, akár verbálisan is?

Páneurópai Harci Kos 2011.08.05. 11:34:46

Pl van a patriotizmus, az teljességgel elfogadható. De az itthoni állapotokra az nem jellemző, mert inkább a mások lenézésére épül a magyar változat.
(Sovinizmust kellett volna írnom, az még jobban fedi egynémely hazai ember gondolkodását)

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 11:35:43

@Gyugyuba: Rendszeresen, évente többször is jártam a 70-80-as években az akkori Csehszlovákiába és soha nem szivattak meg a "csehszlovák" határőrök. A sajátjaikat és a lengyeleket annál inkább, azok nagyon is szartak tőlük.

Páneurópai Harci Kos 2011.08.05. 11:36:42

@Anti Anyag: Ha megnézzük a hozzászólásaidat, simán találunk közte gyűlölettől frocsogést.
És a zsidók hogy jönnek ide?:)
már megint:)
Élből, bizonyítod hogy igazam van, és ez nemjó.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 11:40:11

@Páneurópai Harci Kos: Merjünk kicsik lenni, hisz éppen az benne a szép, nem?
Szlovákia kisebb, mint Magyarország.
Volt egy időben kismagyarországos matrica, lehet még olyat kapni?
Pont ezért lenne jó megbékélnünk az EU-ban, akár az erdélyiek, akár a felvidékiek,a kár a délvidékiek okán, nem?
Csak az lesz matricán nacionalista, aki nem ismeri a történelmet vagy tanulta, de minek!:-(nem a matrica teszi az embert, az ember teszi a matricát (fel:-)!

Anti Anyag (törölt) 2011.08.05. 11:44:37

@Páneurópai Harci Kos: Zsidók hogy jönnek ide? Mert ha magyarokat írnék, nem látnád át a példát.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 11:45:07

@namitirok: uccsú előtti matricán törölve, különben is, szláv szó, s mint ilyen, (ki)törlenddő, nem?:-P

Harley 2011.08.05. 11:52:30

Nos a horvát határőr is emberből van , csakúgy mint a magyar és a szlovák , vannak közöttük jó emberek és sajnos kimondottan genyák is . Ámbár közel 35 éves nemzetközi közlekedési tapasztalatából mondom , egyik náció sem ér fel egy osztrák vámos vérge..vel sem .Ámbár vannak emlékeim a hajdani Malacky-ban székelő Csehszlovák rendőrök a kimondottan magyarokra kihegyezett tevékenységéről mikor mentünk az éves Brnoi MotoGP-re . Abban a tetves helységben keresztül száguldott minden náció , meg megállították őket , sőt az olaszoknak majd kinyalták a seggét , de büntetés a magyarnak járt . Nekünk is elvették az utlevelünket az egész motoros csapatnak és két óra hosszatt várattak hogy fizessünk személyenként 120 KCS-t . Immel ámmal fizettünk , én előre küldtem a csapatot hogy húzzanak bele , majd mikor a biztonságos távolságban voltak , németül szép hangosan elküldtem az egyenruhásokat a jó édes mamájukba , majd kettőt leköptem , és egykeréken kitörtem a rendőrgyűrűből . Azért Brnoig nem igazán éreztem magam biztonságban :))) . Viszont szeretném leszögezni hogy ez az atrocitás részemről nem a cseh oder szlovák népnek szólt , már csak azért mert várt Jana barátnőm Brnoban , akivel szorosra fűztük a népek közti kapcsolatokat :))) Még hozzáfűznék valamit nekem ku...ra semmi bajom egyik nációval sem , bár német származású lévén ( ez van sváb vagyok , de igaz magyar ) az osztrákok nem igazán vannak a pikszisben nálam . A magyarországon autózgató szlovákoknak viszont figyelmükbe ajánlanám , hogy mostanában az adócsaló simlis és pitiáner , szlovák rendszámot használó magyar bűnözők miatt , a szlovák rendszámra úgy tekint a magyar hogy a szlovák rendszámos kocsiban egy potenciális adócsaló üldögél roppant büszkén , mert ezt is elintézte "okosba " .

Gyugyuba 2011.08.05. 11:54:56

Anti Anyag:igaz amikor Te meg ott jarkaltal en meg porbapisalo kisfiucska voltam (bocsanat, letegeztelek, remelem nem sertodsz meg ezen,tehat nemis tudhatom szemely szerint pontosan akkor milyen dolgok tortenhettek ott a hatarokon anno, de nem egy embertol hallottam azt, amit irtam, es egymastol fuggetlenul mondtak ugyanezeket a torteneteket.(termeszetesen rendszeresen jartak at es abbol tapasztaltak meg). En szemely szerint keresztul-kasul bejartam mar az un. Szlovakiat autoval, minden jarasaban megfordultam mar, de egyszer se tapasztaltam magyargyuloletet az igaz.Egyszer Namestovoban jottek oda megnezni kozelebbrol a magyar rendszamos Opelemet, bamultak a rendszamot, de nem tudtam mire velni.Ennyi volt.
De csak,hogy tudd van egy lengyel baratom, aki nagyon jol megtanult magyarul es mivel vannak szlovak baratai, mindig mesel a vilaglatasukrol nekem. Szerituk a magyarok itt sose voltak a karpat medenceben, mert az mindig is szlovak volt es amit ma ugy hivunk,h Magyarorszag (nem uhorszko) az is tulajdonkeppen Szlovakia volt. Trianon sose letezett es letrehoztak egy mesterseges allamot az O szlovak osi foldjukon, amit ugy hivnak most,hogy Magyar Koztarsasag.Na erre varrjal gombot baratom.Jah es nemis kell mondanom,hogy Ubermencsh,minden szlav szlavjanak, vezerenek tekintik magukat es a magyarokat csak ugy hivjak,hogy a ciganyok, a lengyeleket meg ugy,hogy a zsido ciganyok.Na erre is varrj meg egy gombot ha tudsz.Es ez naluk a kozgondolkodas resz.Mondtam is a lengyel baratomnak az un. "Szlovak cimeres" ajandek polojara,hogy csak elottem ne vegye fel,mert felgyujtom.Megis erti es O is csak rohog szegeny szlovakokon.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 12:07:42

@Gyugyuba:
"En szemely szerint keresztul-kasul bejartam mar az un. Szlovakiat autoval, minden jarasaban megfordultam mar, de egyszer se tapasztaltam magyargyuloletet az igaz."
"a magyarokat csak ugy hivjak,hogy a ciganyok, a lengyeleket meg ugy,hogy a zsido ciganyok."

Most akkor van-e vagy nemvane magyargyűlölet?
A félrefordított legenda vagy a saját tapasztalat az igaz? És melyik az igazi és mértékadó? Vagy általánosítsunk mindenki felé vagy inkább, ha lehet, felejtsük el az "egyik nép ilyen, a másik meg olyan" leegyszerűsítéseket, ha kérhetem.
Szerintem, teszem hozzá, aki "odaát" él, annak inkább hinnék, ha lehet.

Ati28 2011.08.05. 12:11:39

Ronda dolog a történelem főleg a nacionalista történelem. Sok faszság gyűjteménye.
A nacionalizmusnak van egy egészséges határa, amit mostanság igencsak túlléptünk úgy gondolom. Én az itthoni körülményekről beszélek, a többi országot nem tudom és nem is érdekel.

Nagymagyarország matricához meg csak annyit, hogy mit szólnának itthon, ha osztrák sógoraink kocsijain a Habsburg birodalom matricája ékeskedne, osztrák színekkel átitatva. Ne mondjuk hogy az nem lenne provokatív, pedig mondjuk mondhatnák ők is ezt, hogy ez osztrák föld volt és kuss (kérik vissza).

Másik példa: magyar turistacsoport városvezetésen vesz részt egy dalmát vérosban. Az első megszólalás: "ez mind a mijénk vót!"

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 12:18:40

@Ati28: Ami még csak nem is igaz, vagy nagyon rövid ideig!
Ha én olasz (főleg, ha lómai) lennék, S.P.Q.R matricát rakatnék fel?
Ugye mekkora marhaság ,miként Erdélyt Magyarország részének tekinteni is dőreség szerintem. Magyarok (is) élnek ott, bizony, nem is kevesen, a nyelvet ők szebben ápolják mint itthon a revizionisták, akik csak fröcsögni tudnak mindenfelé!
Uff, én beszótam!

Balt 2011.08.05. 12:23:56

@Ati28: Na, egy ilyen OMM-t idéző Habsburg birodalmi matricát minden további nélkül kiragasztanék.

Ati28 2011.08.05. 12:26:54

@Balt: Osztrák zászlóval rajta? Kétlem.

Ati28 2011.08.05. 12:31:05

@Balt: Úgy érzem most kicsit félreértettél. Én nem a Monarchiáról és annak szimbólumairól beszélek, hanem egy feltételezett osztrák nacionalista szimbólumról, (mint amilyen nálunk a nagymagyar matrica). Ők is mondhatnák, hogy Magyarország csak egy osztrák provincia.

Balt 2011.08.05. 12:32:34

@Ati28: "A közös címernek az az érdekessége, hogy az osztrák és a magyar címert összeköti – vagyis közöttük helyezkedik el – a Habsburg–Lotharingiai-ház családi címere egy kisebb címerpajzson. Középen egy vörös mezőben ezüst pólya, a jobb oldalán a Habsburg-házat jelképező oroszlánok, bal oldalon pedig Mária Terézia férjének, Lotharingiai Ferencnek a családi címere, a törpesasok láthatók. Ez az uralkodói címerpajzs köti össze 1895 és 1918 között a monarchia révén Ausztria és Magyarország címerpajzsát."

www.mno.hu/portal/696331

Ati28 2011.08.05. 12:35:55

@Balt: továbbra is félreértesz de hagyjuk is.

Balt 2011.08.05. 12:38:10

@Ati28: Persze, úgy is kezelték kb. 400 éven keresztül, egészen a kiegyezésig. Ettől függetlenül az EU - aminek feltétlen híve, sőt "motorja volt" :) Habsburg Ottó, Isten nyugosztalja - soha nem lesz olyan jól szervezett és integráns egység, mint az OMM.

Kodomo 2011.08.05. 12:40:22

A szlovák népben az a jó, hogy ők még a magyaroknál is frusztráltabbak, kisebbségi komplexusosabbak.

(Hogy kitoltak a magyarokkal az alkotmányellenes törvényükkel: aki kettős állampolgár akarna lenni elveszti a szlovák állampolgárságát. Erre az eddigi kb. 100 főból vagy 8 volt a magyar.)

csoko20 2011.08.05. 12:42:47

A szezon végén a szlovák sajtó már arról fog beszámolni, hogy horvát határőrök géppuskáztak a Drávába szlovák turistákat. A töltény hevedert pedig magyar vámosok tartották...

Alterix 2011.08.05. 12:44:38

@Kodomo: "aki kettős állampolgár akarna lenni elveszti a szlovák állampolgárságát."

És az a ciki, hogy voltak akik leadták a nagyra becsült szlovák állampolgárságot:)

Gyugyuba 2011.08.05. 12:46:13

@namitirok: jah.lecci ne ollozd ossze a ket mondatot,mert nem egykent kell erteni.
Attol,hogy en bejartam szlovakiat (bocsi felvideket) az nem azt jelenti,hogy minden hazhoz bekopogtam,ahol fenyt lattam es megkerdezem,hogy vannak itt a magyarok errefele?keresztulmehetsz akar afganisztanon is ennyi erolvel, es lehet,h a madar se szar le, de lehet,hogy 10 km-t se tennel meg elve.Szoval az,hogy gyulolik a magyarokat az nem kerdes szerintem senki elott sem(de viszont is)de az nem azt jelenti,hogy asoval, csakannyal, baltaval fognak elojonni a hazakbol,mert egy magyar rendszamu auto megallt a kornyeken es a gazdaja bement egy etterembe meg benzinkutra.En annyira szlovakokkal nem kerultem kapcsolatban mint a leirt lengyel baratom pl. Egy szlovak csaladdal ismerkedtem meg irorszagban,eszakiak voltak tehat tudod milyenek lehettek.Az aszony szoba se allt velem-velunk tobbet mikor megtudta,h magyar vagyok, de a sraccal beszelgettem sokat.Nemis hallott meg Trianonrol sose, es szerinte (ugy tanitottak neki),hogy pl. Krakko es del-lengyelorszag is mind anno. a Nagy-Szlovakia resze volt es kulonben is Ukrajna elcsatolt egy darab teruletet Szlovakiabol. Erre azt mondta,hogyha meg Ti is ugy gondoljatok,hogy nektek van teruletetek Szlovakiaban, akkor Szlovakia eltunne a terkeprol,mert mindenki csak kerni,holott mindenki csak toluk vett el.Jaj mondom,na hagyjuk a temat.
de ha olyanok velemenyere lennel kivancsi,akkor olyanokkal is talalkoztam akik odaat elnek.Komaromi magyar lanynak a szemebe mondta a tetves szlovak ribanc,hogy gyulollek benneteket es a nyelveteket is gyulolom meg hallgatni is magyarok.Ezt ugyebar az ubermencs szlovak nyelven modnta a leanynak mivel anyanyelvi szinten karattyolta azt a tyuk nylevet,igy tudta,h csak O fogja kozulunk erteni.Es O is meselt nekem regeteg pozitiv, de elkepeszto negativ dolgokat is miken kellett neki keresztul menni mert magyar mert lenni.Egy primitiv nep.Fekely Europa testen a szlovak.

Pendemonda 2011.08.05. 12:46:15

@Páneurópai Harci Kos: És a hupikék törpikés matricát is?

aeidennis 2011.08.05. 12:46:27

@Ati28: "Ők is mondhatnák, hogy Magyarország csak egy osztrák provincia."
Ha egy picit is ismernéd a magyar történelmet és lenne fogalmad arról mi is az a koronázási hitlevél (amelyben az uralkodó esküt tesz, hogy az országot megvédelmezi, TÖRVÉNYEIT BETARTJA.) Akkor nem írnál ilyen ostobaságokat.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 12:50:04

@Ati28: Tudom, nol, s mint ilyen:
forum.nol.hu/index.php?topic=85322.6375

de vitaalapnak azért én is megkérdezném ezeket pár honfitársamtól!

Ati28 2011.08.05. 12:50:22

@Kodomo: Nah az a kettős állampolgárság is nagy faszság úgy ahogy van. Gyakorlati haszna nulla (kivéve a Vajdaságban élőknek). A nemzeti hovatartozást nem a papír határozza meg hanem az egyén identitása.
Persze ezzel tuti kiverem egy-két embernél a biztosítékot. :P

Ati28 2011.08.05. 13:00:34

@aeidennis: "Ha egy picit is ismernéd a magyar történelmet és lenne fogalmad arról mi is az a koronázási hitlevél (amelyben az uralkodó esküt tesz, hogy az országot megvédelmezi, TÖRVÉNYEIT BETARTJA.) Akkor nem írnál ilyen ostobaságokat."

Akkor vajon ez Horvátországra nem lenne érvényes. Valszeg elég szar lehettem elmondásod szerint töriből, de ha jól tudom personal unióban voltunk velük, (valami hasonló volt nálunk is az eset a Habsburgokkal) mégsem látom hogy egy nagymagyar matricán külön lenne jelülve Horvátország.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 13:02:53

@aeidennis: "Ha egy kicsit is ismernék a saját történelmüket, nem mondanának ilyet." Az osztrák nem is mond, tudomásom szerint, tehát:
Ők ismerik a saját történelmüket, de mi is, kérdem tisztelettel?

Balt 2011.08.05. 13:18:20

@Pendemonda: Ja, tényleg, a rasszista törpök! :)) Nyilván már csak a termetük miatt is! :)

konrada 2011.08.05. 13:19:14

Jegyzem meg a szlovák frusztráltságra:
A múlt héten a Felvidék magyar és elcsatolt részein kirándulgattam.

A turisztikailag frekventált helyeken a magyar oldalon kiírták többek közt szlovákul is az árakat, nyitvatartási információkat, egyéb tudni valókat.

...míg a tótoknál csak azt írták ki magyarul, mit tilos és mi kötelező, a többit meg ráhagyták a magyarokra, találják ki!;))

bájgúnár 2011.08.05. 13:20:14

@Balt:
Sok éve járok nyaralni hozzájuk.Eddig is barátságosak voltak de az utóbbi 5 évben kifejezetten udvariasak és előzékenyek.Mind a horvát mind a bosnyák határőrök.Még a rendőreik is udvariasak pedig egyszer buktam náluk gyorshajtásért egyszer biztonsági öv miatt.Igaz némi időbe telett de mindkét esetben tovább engedtek büntetés nélkűl.Azóta nagyon odafigyelek a sebességre és a biztonsági övre/nemcsak náluk!/Soha rosszabb viszonyunk nelegyen velük.Szlovákokkal soha nemleszünk jóba.Nó azok lopott földön élnek.

Balt 2011.08.05. 13:41:49

@namitirok: 1. Nem ragasztottam fel, nem is szívesen tenném, legfeljebb amiatt, hogy a belföldi ballibsiket kiveri tőle a víz. :)

2. Szoktam. Alkalmanként.

3. Van, aki nem tudná...?

4. Nem.

5. Kb. azt, hogy nosztalgiával kell(ene) megemlékeznünk a közös országunkról, pláne ma, Európa részeként. (Már aki, de ugye minden érintett ide törekszik, Szerbiát, Ukrajnát is beleértve.)

6. Ptk. szerint talán 5 év az "elbirtoklás" - feltéve, ha a jogos tulajdonos nem tesz lépéseket a tulajdonosi jogai gyakorlására... (Nem mondom, hogy ebből bármi levezethető, különösen nem a '75-ös Helsinki záróokmány után.)

7. Nagy vonalaiban kb. ez volt Magyar Korona országainak határa 1100-tól Trianonig, inkluzíve a 3 részre szakadást - mert ugye sose mondott le a mindenkori (Habsburg) uralkodó a hódoltsági területekről.

8. Melyik hogy. Javarészt (jól védhető) természetes határ.

9. Fel. Kb.

10. De. Mind (ill. leszármazottaik) itt élnek, velünk.

11. Egyikük sem, és nem is támasztanak ilyen igényt. Leszámítva mondjuk az olaszok aspirálását (Isztriára) Fiumére és Dalmácia részeire. Ja, meg talán említtessék meg a soproni népszavazás is. (Amelyik pont az iménti olasz-ügy folyománya. Pontosabban Burgenland elcsatolása maga - a népszavazásban meg talán az olasz lelkiismeret is munkált, de a politikai ráció mindenképpen...)

12. Akár.

A többi szimpla személyeskedés, egyébként kitűnő, dicsérettel, 136, kabbe, sajnálom, hogy komolyan vettem a kérdéseket.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 13:56:03

@Balt: Én már túl vagyok rajt!:-P
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Hungary_1490.jpg

kb. ekkor volt a legnagyobb önálló entitás.
Keresem a három tengert ippeg, csak nem tanálom!:-(

blogimanus 2011.08.05. 14:25:29

"Ráadásul az “okos” turista a GPS-t bámulja, ahelyett, hogy elővenne egy Magyarország térképet és akkor látná, hogy a régi letenyei átkelőn is át lehet menni, fennakadás nélkül. Az információ a térképen kívül, az autópálya melletti táblákról is leolvasható, de nem, a tömeg megy a többi droid után a csordában."

Ez nem jó ötlet, itt csak horvát és magyar állampolgárok mehetnek át. Itt az életbe nem megy át egy szlovák turistabusz.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 14:36:41

@blogimanus: Ohó, és ha a szlovák turistabusz magyar állampolgárokkal van tele? Na, akkor mi van?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 14:41:56

@Balt: Valóban.
A kérdőív tel(v) van személyeskedéssel, sőt, elírásokkal is:
"Milyenképpen jött létre ez az országhatár? (isten ajándéka, lottón nyertük, avagy megkűzdött érte a magyar... és, ha igen, hogyan?)"

Milyenképpen? Azmijaz? MegkŰzdött érte? stb.
Nem én írtam ezen kérdéshalmazt, de azzal, hogy mélyedjünk egy kicsit el és olvassunk utána ezen kérdéseknek, egyetértek. Minden ország állampolgárainak javaslom egyébként a tájékozódást és esetleg más országok történelmének megismerését is!
Valaki azért felhomályosíthatna a szlovák történelemből, ha lehet ilyet kérni, tanulmányozási célzattal...

blogimanus 2011.08.05. 15:11:25

@namitirok: akkor nem panaszkodnak a szlovák sajtóban, hogy szívatják a szlovákokat

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.08.05. 15:21:43

@blogimanus: Miért, milyen sajtóban panaszkodnak és miért tennék? Itt a kishatárforgalomról volt szó, nem?
Neked van-é szlovák rendszámú autód? Mert jópár "honfitársunk" azzal tiltakozik a (zadó)rendszer ellen, mint tudjuk!:-D

Balt 2011.08.05. 16:05:18

@namitirok: Zsigmond király környékén keresgélj!

Balt 2011.08.05. 16:06:03

@namitirok: :)) Ez tetszik, már megérte!

Balt 2011.08.05. 16:09:08

@namitirok: Nem is neked írtam a válaszokat, csak ha már előkerült... Sajnos nem olvastam végig előzetesen, mert akkor neki sem állok.

Amúgy egyetértek: ezek a kérdések tisztázandók, még abban is, hogy az a matrica provokáció - vagy legalábbis válasz egy provokációra. Én tényleg nem ragasztanám ki külföldön, de belföldön annál inkább. :)

CoolKoon 2011.08.06. 00:08:27

Néhányan mintha azt írták volna, hogy inkább hisznek szlovákiai magyaroknak a tótokkal kapcsolatos ügyekben, mint mo-iaknak. Arra gondoltam, hogy akkor leírom a véleményemet én is. Előrebocsátom, hogy "Csehszlovák Kém" elvtársnak vsz. nem igazán fog tetszeni a mondókám, már csak azért se, mert nem igazán osztom az ő "magyarbalos-állibsi" nézeteit a szlováksággal kapcsolatban.

Először is némi háttér: Pozsonyban születtem, itt is nőttem fel, és azon kevesek egyike vagyok, aki a kezdetektől magyar tanintézményekbe járt (óvodába, iskolába) egészen az érettségiig (hogy ilyeneket már nagyítóval is egyre ritkábban találni, az megint más kérdés....). Pár évig ráadássul (családi okokból) a budapesti létet is megtapasztaltam.

Hát először is az egy dolog, hogy a tótoknak óriási kisebbségi komplexusuk van, csakhogy ők ugyanezt az elmúlt években (inkább évtizedekben) a szlovákiai magyarokba is beleszugerálták. Ebben olyannyira sikeresek voltak, hogy a szlovákiai magyarok nagyrésze tényleg el is hiszi, hogy ő kevesebbet ér a tótoknál, csak azért, mert magyar. Ráadásul a magyar nyelvet gyakorlatilag annyira utálják, hogy nem egyszer az az érzése támad az embernek, mintha büszkék lennének arra, hogy NEM tudnak magyarul és hogy nem is akarnak megtanulni. A szlovákiai magyarok agymosása egyébként annyira sikeres volt, hogy egyéni szinten gyakorlatilag egyáltalán nem is követelik a magyar nyelv használatának a jogát (kivéve a "komárnóiakat" -fuj, de utálom ezt a szót-, de azoknak igazából csak a szájuk nagy). Nem zavarja őket, hogy nincsenek magyar feliratok (sokszor még szinte színmagyar városokban se, a vegyes területeken -Vágsellye, Galánta, Szenc stb.- meg gyakorlatilag egyetlenegy magyar felirat sincs), nem követelnek magyar/kétnyelvű űrlapokat, nem háborodnak fel, ha a magyarul benyújtott hivatalos levelekre a hivatal vagy nem, vagy tótul válaszol (és persze sok tót azt is alig hiszi el, hogy a magyaroknak ilyen törvényadta lehetőségük is van, vagy ha mégis, minimum botrányosnak tartja), nem hiányolják a kényelvű útjelző táblákat (szabályosan meglepődtem, amikor Székelyföldön kétnyelvű útjelző/irányjelző táblákat láttam), nem kel(t) ki a fasiszta nyelvtörvény rendelkezései miatt, nem fogalmaz alkotmánybírósági beadványt stb. A sort gyakorlatilag a végtelenségig lehetne folytatni. Szó ami szó, a szlovákiai magyarok nagyon hatásosan tojástalanítva lettek, amiről javarészt maguk tehetnek, amibe a mo-i magyarok is tevékenyen besegítettek (a cseszkózással, a szlovákozással, a dumákkal, mely szerint a határon túliak nem is tudnak magyarul stb.). Ráadásul a szlovákiai magyar pártok igencsak szőrmentén kezeltek minden, a magyarság számára fontos kérdést, és sokszor nem is csináltak semmi mást a pecsenyesütögetésen kívül (ez leginkább persze a "legmagyarabb" politikusokra vonatkozik, mint pl. Duray), úgyhogy a magyar nyelvhasználat hiánya mellett a magyarlakta vidékek elkezdtek gazdaságilag is leépülni (pl. a Fico-féle kommunista kormány a támogatások odaítélésénél pont ugyanúgy diszkriminálta a magyarlakta településeket, mint a 90-es években a Meciar-Slota duó, vagy hogy semmiféle autópálya/gyorsforgalmi út nem épült a Csallóközben, pedig ez mostanra egy nagyon égető problémává vált stb.), amire magasról szart rá nemcsak a szlovákiai magyar elit, de részben az értelmiség meg a "polgárság" is.

Egyébként amikor a dotoho blog bejegyzééseit olvasom, sokszor úgy érzem, hogy szinte árad a blogból az a fajta magyar baloldali, magát liberálisnak mondó (pedig valójában nem az) értelmiségiek/közéleti személyiségek/politikusok véleménye, mely szerint a határon túli magyarokba a többségi nemzet tagjai teljesen jogos sérelmek miatt rúgnak bele állandóan, ugyanis a magyarok a "természetüknél fogva" erre abszolút rászolgálnak. Ezzel a véleménnyel persze nemcsak az a gond, hogy a Kádár-rendszerből lett átmentve, valamint hogy "áruló", "területelrabló-párti" vélemény, hanem azért is, mert abszolút logikátlan, téves, és rövidlátó. Az efféle véleményeket hangoztatók ugyanis a sorok közt mindig arra utalnak, hogy hogyha a magyarok "elhagynák" ezt a rengeteg "káros" nemzeti sallangot, amivel "félelmet keltenek" a szomszédos népekben, akkor a szomszédos népek "cserébe" (hálából?) majd a "saját" magyarjaikkal is jobban fognak bánni, és úgy általában a magyarokat se fogják (annyira) utálni. Azt, hogy ez mekkora nagy ostobaság, semmi sem példázza jobban, mint a szlovákiai magyarok sora Szlovákia különválása után. Ugye Csehszlovákia felbomlása előtt Mo-n a kulisszák mögött arról kezdtek el suttogni, hogy nem kéne-e Szlovákia elismeréséért cserébe kőkemény garanciákat követelni tőle/határrevízióra kényszeríteni. Ehelyett viszont pont ez a bizonyos korlátolt balos álláspont került fölénybe, mely szerint a tótok majd "meghálálják" a magyarok gesztusát, és így Mo. elsőként ismerte el az önálló Szlovákiát. És mit kaptak a magyarok ezért cserébe? Lófaszt! A magyargyűlölet az eget verte, épp csak hogy Magyarországot nem fenyegették hivatalosan. Ez persze nemcsak a tótok zsigeri magyargyűlöletének köszönhető, hanem annak az idióta mélytót hozzáállásnak is, mely szerint az "igazi tót férfi" (a tót alfahím :P) nem ismeri a kompromisszum fogalmát, ugyanis bármiféle engedmény vagy gesztus az "ellenség" felé a gyengeség jele, ami tehát megbocsáthatatlan (ugyanez a hozzáállás köszöntött vissza mellesleg a Fico-kormány politikáján is, és a Radicová-kormány belügyminiszterének a kettős állampolgársággal kapcsolatos kijelentéseiben is).

Na most a posztíró és a vele szimpatizáló "bolsilibsi" kommentelők talán azt gondolhatnák, hogy abszolút elfogult vagyok, és hogy a zsigeri szlovákgyűlöletem megakadályozza a tisztánlátásomat. Csakhogy ha tényleg annyira gyűlölném a tótokat, akkor semmiképp se jártam volna pozsonyi egyetemre, és talán már rég Pesten laknék. Ezzel szemben az igazság az, hogy a véleményemet szinte kizárólag az eddigi tapasztalataimra és a szlovákiai politika eddigi történetére alapozom. Ugyanis nem egyszer megtörtént velem, hogy a szülővárosomban rámszólt valaki (néha burkoltabban, néha kevésbé burkoltan, de gyakorlatilag MINDEN esetben rendkívül alpári hangnemben és módon), mert magyarul beszéltem, vagy magyar újságot olvastam. Persze nem bántottak (amiben szerepe lehetett annak is, hogy majdnem 2 méter magas vagyok :P), de attól még borzasztóan rosszul esett, hogy a saját szülővárosomban holmi jöttmentek (mert az ilyenek az esetek 99,9%-ában Pozsonyba "leköltözött" falusi parasztok vagy kisvárosi prolik) belém kötöttek csak azért, mert magyarul beszéltem. Úgyhogy én pontosan tudom, hogy a csúsztató dumák a toleranciáról meg az udvariasságról néha mit sem érnek, mert a tótokban tényleg zsigeri (értsd: anyatejjel magukba szívott) magyargyűlölet van, ami szinte már óvodáskortól megvan bennük.

Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a Pozsonyba felköltöző magyarok villámgyorsan tót iskolába íratják a gyereküket (meee' háá' a gyeröknek meg köll tanúúnia szlovákúú, mer külömbe nem tud majd éérvényesűűűni Pozsomba, nos milösz majd vele?), de ez magyarlakta vidéken is nagyon gyakori (Szerdahelyen pl. a tót iskolába járó gyerekek 63%-a magyar, és ott bizony a tanár a gyerekkel képes leíratni pl. hússzor, hogy az iskolában/órán nem beszél magyarul), és bizony a "vegyes házasságokban" a gyerekeket az esetek 90%-ában szlovák iskolákba íratják (Pozsonyban is, de míg a magyarlakta vidéken a gyerek megtanul magyarul/metartja magyartudását legalább konyhanyelvi szinten, addig pl. Pozsonyban nem, ráadásul egy idő után a többi gyerek idült magyargyűlölete miatt egy idő után már otthon se hajlandó magyarul beszélni a gyerek), meg hogy az eltótosodó magyarok/frissen eltótosodott magyarok általában a legnacionalistábbak/legfröcsögőbbek (hiszen bennük duplán megvan a kisebbségi érzés, mivel tudják, hogy magyar gyökereik vannak), viszont a szlovák nacionalizmus legjobb "fokmérője" akkor is az a tény, hogy (már szinte hagyományosan) minden szlovákiai populista párt a magyargyűlölettel kampányol, még azok is, amelyek eredetileg nem azzal kezdtek (pl. a Slota-féle SNS csehellenességgel indított, aztán asszem Csehszlovákia felbomlása után "álltak rá" a magyar- és cigányellenességre; a Fico-féle Smer pedig először mint "harmadik út" tetszelgett, aztán rágyúrt a kommunista vonalra - Szlovákiában még mindig rengeteg a kommunista szimpatizáns -, míg végül a kormányzása második felétől egyre magyarellenesebb lett, míg végül a 2010-es parlamenti választások alatt burkolt magyarellenességgel kampányolt), és bizony egy nyíltan és alpári módon magyarellenes párt (a Slota-féle SNS) továbbra is a parlamentben van, arról nem is beszélve, hogy lassan minden szlovákiai választás a magyarellenességről szól (Szlovákiában közvetlen elnökválasztás van, és bizony az egykori Meciar-párti Gasparovic is gyakorlatilag azzal nyert, hogy elhitette a szavazókkal, hogy a Radicovára - a jobboldali közös jelöltre - azért szavaztak a magyarok, mert budapesti kottából játszik/kizárólag a magyarok - na meg persze a Soros György - érdekeit szolgálja). Csehszlovák Kém elvtársnak pedig sikeres beolvadást kívánok, gondolom már alig várja, hogy a gyerekei soha egy kukkot se tudjanak magyarul, így biztos a szlovák (műveltségmentes) társadalmat fogja majd gyarapítani.

Elismerem, hogy a kommentem kicsit hosszúra sikeredett. Igazából viszont megpróbáltam tömör lenni, és szerintem ennél tömörebben nem igazán lehet a szlovák-magyar (v)iszonyt szlovákai magyar szemmel jellemezni. Ja és persze mindenki vonja le tanulságot maga.

2002 2011.08.06. 10:32:14

@CoolKoon: Én Párkányban születtem, (dél szlovákia), de édesapám állása miatt át kellett költöznünk Besztercebányába, ahol szlovák iskolába kellett járnom mivel semmi más nem volt. És lám nem ültettek az agyamba semmiféle magyargyűlöletet, és még most is tudok írni magyarul, és még otthon is magyarul beszélek. Sőt az utolsó két évre mikor visszaköltöztünk Párkányba, akkor magyar iskolába mentem. Vajon hogy lehet ez? :D
Tudod CoolKoon barátom itt megint eljutunk az általánosításhoz. Attól mert megszóltak, nem kellene azt hinni, hogy mindenki ugyanolyan. Jómagam is Pozsonyba járok egyetemre, de ezekkel a problémákkal (még? :D) nem találkoztam. (Amúgy nem akarlak megsérteni, de járhatsz azért is Pozsonyba tanulni, mert nem vettek fel Pestre (trollface :D) ) Azzal az erővel amit te így leírtál, én is kijelenthetném de köcsögök a magyarok, mivel megvertek amiért szlovákul telefonáltam pesten....

De persze lehet, hogy a stockholm szindrómám mondja mindezt, mivel itt akkora nagy az elnyomás...

CoolKoon 2011.08.06. 13:07:41

@2002: Hát, lehet, hogy tényleg a Stockholm-szindróma beszél belőled :D Ugyanis bizony a Stockholm-szindróma a szlovákok többségében mintha genetikai adottság lenne. Csak egy példa: valahol hegyitótiában (talán Trencsén/Zsolna mellett?) az egyik falut a Fico-kormány ostobasága miatt szó szerint kettévágta az autópálya (=kilométereket kell kerülniük, ha át akarnak menni a falu egyik feléből a másikba). És mit gondolsz, kire szavaztak a legtöbben a legutóbbi parlamenti választásokon? Hát bizony Fico elvtársékra, nem is akárhogyan: 99%-os támogatottsággal. És a kommunizmussal való szimpatizálás/nosztalgiázás is ugyanúgy a Stockholm-szindróma megnyilvánulása (ahogy az is, amikor pl. magyarok szavaznak olyan pártokra, akik a legtöbbet ártottak a magyarságnak).

Ami pedig téged illet, sajnálom, hogyha esetleg tényleg bántottak téged Pesten azért, mert szlovákul beszéltél valakivel telefonon. Velem még ilyen nem fordult elő, bár volt már olyan, hogy valami állásközvetítő cég pont akkor hívott fel, amikor Pesten voltam, és bizony szlovákul kellett velük beszélnem Pesten. Ettől függetlenül volt bizony már olyan, hogy ostoba köcsögfejű orkok (értsd: biztonságiak) beszóltak nekem a Szigeten, de ettől függetlenül még szívesen laknék Pesten :P Lehet, hogy ez is Stockholm-szindróma, de én nem az orkok miatt mennék Pestre lakni, hanem azért, mert sokkal szebb Pozsonynál (hisz mind tudjuk, nem barmolták teljesen szét, mint Pozsonyt a szintét tót suttyó kommunista idióták a végtelen ostobaságuk folytán).

Az egyébként tényleg dícséretes, hogy a magyar helyesírásod tényleg nagyszerű (bár a mindenféle szindrómákat/kórokat a magyarban kötőjellel írják, úgysmint Stockholm-szindróma, Parkinson-kór, Alzheimer-kór stb.). Ez sajnos nagyon sok szlovákiai magyarról se mondható el, akik néha (ill. általában) borzasztóan színvonaltalanul írogatnak (elég megnézni a bumm.sk vagy ujszo.com portálok hozzászólásait, főleg az előbbi az igazán gyomorforgató), de ezt sajnos ugyancsak a szlovák oktatási rendszer (béka alatti színvonalának) a számlájára írnám, ugyanis a szlovák portálokon általában ugyanezt figyelheti meg az ember. Ettől függetlenül viszont megkérdezném tőled, hogy hogy állsz a magyar történelem ismeretével, amelyet a tót iskolákban (mint tudjuk) egyáltalán nem, vagy csak alig tanítanak, ráadásul még a legjobb esetben is a legfontosabb mozzanatait vagy át se veszik, csak csak "futólag" megemlítik? Mit tudsz mondani pl. a reformkorról, a kiegyezést követő gazdasági fellendülésről, vagy akár az ellenreformációról, esetleg a tatárjárásról? Ezek ugyanis olyan témák, amelyeket a magyar történelemtudomány (meg a magyar történelemórák) meglehetős részletességgel tárgyalnak (Mo-n a történelem ráadásul kötelező érettségi tantárgy is), a szlovák nyelvű történelemkönyvekben (és azok magyar nyelvű fordításaiban) viszont egyáltalán nem, vagy szinte alig szerepelnek, ráadásul a szlovák sajtó se szokott velük foglalkozni. És még csak azt sem mondhatod, hogy "mélymagyar" témákat választottam, ugyanis ezek mindegyike szinte fordulópontot jelentett Mo. történelmében, anélkül, hogy (jelentős) etnikai felhangjuk lett volna. Úgyhogy kíváncsian várom a válaszodat.

Ami az egyetemet illeti, igazából végül is azért nem próbálkoztam meg a Műegyetemmel, mert Brünnbe felvételi nélkül felvettek volna (erről jut eszembe, hogy borzasztóan utálom azt az idióta mo-i szokást, hogy Brünnt megpróbálják Brnónak mondani, de sose sikerül nekik, ezért mindig Brünót mondanak helyette, ahelyett, hogy a sokkal kimondhatóbb Brünnt használnák....), Pozsony pedig közel volt. Az egyik haverom viszont oda kezdett el járni, de szart a vizsgákra, így hát annak rendje és módja szerint ki is vágták (pedig nagyjából ugyanolyan tantárgyai voltak, mint nekem). Mint mondtam, a szlovák politika eddigi történései, valamint személyes tapasztalatok vezettek oda, amit írtam. Természetesen én is tudom, hogy Pozsonyban se utálja mindenki a magyarokat (pl. a zongoratanárnőm, aki szintén tőzsgyökeres pozsonyi, sose éreztette velem, hogy lenézne, mert magyar vagyok, sőt, épp ellenkezőleg; igazából a beköltözött félidióták azok, akik a legjobban utálják a magyarokat ott is), ettől függetlenül pl. az egyetlen pozsonyi magyar gimi végzős tablóit nem lehet kitenni semmilyen üzlet kirakatába, mert számtalanszor betörték, amikor valaki megpróbálkozott vele.

Te pedig azt állítod, hogy Besztercebányára jártál iskolába (az egyik haverom is). Akkor viszont azt is tudnod kell, hogy Besztercebánya és környéke mindig az egyik legbiztosabb szavazóbázisa a mindenkori tót populista tömegpártoknak (ott a legmagasabb a SMER támogatottsága jelenleg, de ott volt a legmagasabb a HZDS fölénye is a 90-es években, valamint -kapaszkodj meg- a Hlinka- és Tiso-féle néppártnak a 30-as években, már amíg voltak választások), amelyek mind kirekesztőek is voltak egyben (értsd: erősen magyarellenesek is). Ezenkívül te is tudod, hogy gyakorlatilag MINDEN szlovák nyelvű hírportál magyarokról szóló/magyar politikusokkal kapcsolatos cikkjének kommentjei magyarellenes fröcsögéssel vannak tele (még a sme.sk is, amelyről pedig tudjuk, hogy "szlovákul írt magyar újság", tehát hogy Budapestről kézivezérelt "propagandalap"). Ezeket mivel magyarázod? Szerinted ez egy kisebbség? Szerintem meg Szlovákiában az ilyenek vannak többségben, és tényleg szinte hajszálon múlott, hogy (az efféle mosdatlan tömegek "követeléseit" figyelmen kívül hagyva) Szlovákia tagja lett a NATO-nak és az EU-nak (ez utóbbiban ugyanis a kisebbségek programszerű üldözését/szekálását mégse tűrik a végtelenségig szó nélkül). Ha pedig a mo-i és a szlovákiai uszító pártok színvonalát nézzük, Mo-n még mindig nem tűrik a parlamentben/parlamenti képviselőktől az alpári hangnemet: még a Jobbik is visszavett a retorikájából a parlamentbe kerülése után, Deutsch Tamást pedig pont a fékezhetetlen pofája miatt küldték el "érdemei elismeréseként" az EP-be, de ettől függetlenül az alpári Twitter-bejegyzése elég nagy felzúdulást keltett. Ehhez képest Szlovákiában nemcsak a Slota, de a sok ostoba kommunista (élükön Fico elvtárssal) szinte napi szinten szállította a mindenféle primitív és végtelenül faragatlan kirohanásokat (persze ez leginkább a Fico-kormány évei alatt volt jellemző) lényegében anélkül, hogy ennek bármilyen politikai, társadalmi vagy erkölcsi következménye lett volna. Ezzel igazából nem a szlovák nép/nemzet "alacsonyabbrendűségére" akarok rámutatni, hanem főleg arra, hogy a Csehszlovák Kém és hozzá hasonlók által hangoztatott álláspont abszolút értelmetlen, egyáltalán nem célszerű, és teljesen hatástalan: Szlovákiának csak jobboldali (vagyis a demokratikus játékszabályokat többé-kevésbé betartó és nem annyira populista) kormányzat idején érdemes engedményeket tenni, és még így is számítani kell arra, hogy egy esetleges populista (és javarészt antidemokratikus) hatalomváltás után borulhat a papírforma és nem fogják betartani a korábbi egyezségeket. Bármennyire is tiltakozol ez ellen, sajnos ez az igazság. A nagyobb/régebben létező/úgy általában véve megfontoltabb államoknak sokkal kiforrottabb és következetesebb a külpolitikája is (ld. USA, ahol a demokrata hatalomváltás se okozott 180 fokos külpolitikai fordulatot). Ebben persze még Mo-nak is jócskán van mit tanulnia (hiszen szőrmentén a baloldali kormányok még mindig szeretnek inkább Moszkvával tárgyalni - a többszáz éves, folyamatos pofáraesés ellenére -), viszont így se forgolódnak kormányváltás után a külpolitikában úgy, mint a szélrózsa (ami a szlovák kormányokról sajnos egyáltalán nem mondható el).

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.06. 15:39:05

@CoolKoon: Nézd, a történelem bebizonyította, hogy a nacionalista gonolkodásmód háborúkhoz, emberellenes borzalmakhoz, kirekesztéshez vezet. Sajnálom, ha értelmetlennek tartod az álláspontom, de Rudolf Chmellel együtt azt vallom, hogy a nacionalizmust és a butaságot legyőzni nem lehet, mégis harcolni kell ellene.

Olvasd el, tanulságos interjú:

nol.hu/kulfold/20110730-a_teljes_egyetertes_maga_a_diktatura

üdv.

CoolKoon 2011.08.06. 17:03:26

@Csehszlovák Kém: Igen, ezzel tisztában vagyok én is. Te viszont mintha inkább azt a véleményt képviselnéd, ami a tipikus mo-i baloldalra jellemző: egyfaja struccpolitikát, amely szerint ha nem szólunk, nem emeljük fel a hangunkat sose stb. akkor majd biztos megnyugodnak a kedélyek és alábbhagy a magyarellenes nacionalizmus a Kárpát-medencében. Hát sajnos ez abszolút nem igaz, amire a 2006-2010-es időszak rengeteg bizonyítékot szolgáltatott (az idióta Ficóék egy olyan magyar kormányzatot piszkáltak a végtelenségig, amely amúgy teljes egészében belpolitikai ügyekkel volt elfoglalva, komoly nemzetközi fellépésre kényszerítve őket - amire egyébként vsz. se a Gyurcsány-, se a Bajnai-kormány nem sok hajlandóságot mutatott volna).

Rudolf Chmelről egyébként a tót nacionalisták mind úgy gondolják, hogy szenilis vénember, akinek megbomlott az elméje, és ezzel magyarázzák, hogy "elárulta a saját nemzetét" azáltal, hogy "átállt" a rohattmocskos magyarok pártjára. Ráadásul mivel as OSI elnöke is volt, az is egyértelmű, hogy "Soros-bérenc". És bár én Chmellel sokmindenben egyetértek, attól tartok, hogy ő tipikusan az a bizonyos egy fecske, annál is inkább, mert a szlovák politikában továbbra is Fico és elvtársai diktálják a tempót. Továbbra is szinte folyamatosan Fico elvtárs a kezdeményező, a kormány pedig mindig csak reagál, és mint ilyen, állandó lépéshiányban van. Ráadásul a kommunisták eddigi kormányzása alapján simán megtörténhet, hogy midenféle kisebbségi jogokat a hatalomra kerülésük után egy tollvonással megszüntetnék (hiszen a kisebbségeknek mindig könnyebb nekimenni, mint a gazdasági reformokat "visszabontani"). Ráadásul Chmel mintha szintén nem igazán értené azt, hogy az 1938-as bécsi döntés és az azt követő események gyakorlatilag egy rendkívüli megoldás volt, amit jelenleg igazából egyetlenegy magyar se feszegetne. Ugyanis Csehszlovákiában a tótok igencsak ostoba és otromba dolgokkal "indítottak": Zoch teljhatalmú pozsonyi ispán betiltotta az egyetlen szlovákiai egyetemet (amely később a pécsi tudományegyetemként működött tovább), nem sokkal később az összes többi szlovákiai főiskolát is (így Szlovákiában nem maradt egyetlenegy felsőoktatási intézmény se, hiszen tót nyelvű nem volt, az összes magyart pedig bezárták/betiltották), szétzúzták a pozsonyi Mária Terézia-szobrot (meg persze egy csomó másikat is, de ez volt talán a legsúlyosabb), megfosztották a magyar nemességet a földjeiktől (nem véletlen, hogy a két VH közötti Csehszlovákiában a kommunista párt nem volt betiltva ugye :P), és színmagyar vidékeken cseh-morva/tót telepesfalvakat hoztak létre, a magyarságot teljesen beolvasztandó. Ebben a helyzetben kezdett el Esterházy János (fú, őt utálják csak igazán a mélytótok) autonómiát követelni a csehektől. Ráadásul mindent megpróbált megtenni ezért: pl. Benes koalícióba hívta volna a pártjával, de ő azt mondta, hogy csak akkor megy, ha autonómiát kapnak a magyarok. De nem kaptak. Ezután pedig már Esterházy se bízott abban, hogy a magyarok autonómiát kapnak - ezért is jött kapóra a Hitler-féle "felkérés" a területi viták rendezésére (érdekes módon Benesék még ekkor se kínálták fel az autonómiát, amivel talán maradásra bírták volna a magyarokat). A jelenlegi politikai helyzetben viszont elképzelhetetlen lenne az, amit Trianon után Csehszlovákiában a magyarság ellen elkövettek (magyar iskolák bezárása, "földreform", telepesfalvak stb.), és legalábbis nyíltan nem üldözik a magyarokat. Ennek megfelelően még az ilyen Bósza-féle félőrültek is legfeljebb autonómiát követelnek csak (az megint egy másik dolog, hogy Bósza János abba a területbe még Kassát is belerajzolta....). Ez a Chmel viszont legalább jóindulatúnak tűnik (amit ugye a szlovák politikai paletta 90%-áról nem lehet elmondani), ezért is szimpatikus.

A Népszabadság cikkében egyébként szintén találtam néhány kirívó hibát: a thesszáliai királyt "Sziszüphosz"-nak írandó, és nincs olyan, hogy magyarfóbia, hanem hungarofóbia :P

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.07. 14:57:24

@CoolKoon: Rudolf Chmel a jelenlegi szlovák kormány alelnöke.

Szerintem a demokratikus álláspont az lenne, hogy elítélem a politikai manipulációt, praktikákat mint jelenséget, tehát nem csak a baloldalit, hanem a jobboldalit is. Nekem úgy tűnik, hogy te utálattal és gyűlölettel viseltetsz az előbbihez, és elnézéssel, vaksággal az utóbbihoz.

Ugyanez elmondható szlovák-élményeidről is. A szlovák nacionalizmust egyértelműen kritikusan fogod fel, és elítéled minden megnyilvánulását, meglátod a legkisebb igazságtalanságokat is; a magyar nacionalizmust viszont egyáltalán nem látod, vagy árnyalsz, tipizálsz, magyarázod hogy miért van.

Mert ugye, mindig mások kezdték. Az egész magyar történelemben mindig mások kezdték. Jóval elnézőbb vagy a saját nacionalizmusoddal szemben, mint a szomszédéval. Természetesen. Ez így van. Ez a nacionalizmusnak egyik alap jellemzője :)

CoolKoon 2011.08.08. 13:39:02

@Csehszlovák Kém: Igen, én is tudom, hogy Rudolf Chmel a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes. 4 év után végre valami konkrét foganatja is van ennek a posztnak, ellentétben akkor, amikor Caplovic elvtárs ült a székben....

Természetesen én is elítélem a politikai manipulációt és demagógiát mint olyat. Csakhogy te mintha nem akarnád észrevenni, mekkora szakadék
tátong a mindenkori szlovák jobboldali és a baloldali/populista kormányok között. Természetesen a jobboldal is lop, urambátyámozik, haverokat ültet be felügyelőtanácsokba stb., de mégsincs olyan súlyos demokrácia-deficitje, mint Meciarnak vagy Fico elvtársnak. A jobboldali kormányok ugyanis a súlyos botrányok kipattanása után még akkor is menesztették a felelősöket, amikor az majdnem a kormánytöbbségbe került nekik (ld. Rusko esete). Ellenben Fico elvtársék nemcsak hogy a miniszterek menesztését a HZDS és az SNS "nyakába varrták", de a saját minisztereik közül pl. a legnagyobb gazember, akinek a nevéhez folyamatos és súlyos botrányok fűződnek, kitöltötte a teljes négyéves ciklust (igen, Kalinák elvtársról beszélek). Attól tartok, még mindig nem vetted észre, hogy mennyire összehasonlíthatatlan a szlovákiai és a mo-i politikai paletta közötti különbség. Először is a szlovák jobboldali kormányok Mo-n inkább a baloldali kormányoknak felelnének meg, az ő ellenzékük pedig gyakorlatilag gátlástalanul populista, kapzsi és (úgy általában) gátlástalan. A mo-i baloldali/jobboldali kormányzatokkal ellentétben ugyanis gyakorlatilag pofátlanul nyíltan, szinte az ostoba választóik (mert azok tényleg ostobák) orra előtt nyúltak le annyi közvagyont, amennyit csak tudtak, szégyent hoztak az országra (mert a bombás dolog tényleg hatalmas szégyen volt), és amikor az újságírók ezt felhánytorgaták Fico elvtársnak, válaszul a legalpáribb stílusban kezdte el szidni őket: hiénáknak, prostituáltaknak, csőcseléknek stb. nevezte őket (na ez az, amit a legalább ugyanannyira populista Vitya császár sose engedne meg magának). Persze Dzurindáéknak és a jobboldalnak is voltak/vannak/lesznek kirohanásai a sajtó ellen, de ezek egyik se volt eddig annyira vehemens és arcpirítóan gyalázatos, mint Fico elvtár bármelyik megnyilvánulása.

A szlovákokkal kapcsolatos tapasztalaim nem mások elbeszélései alapján alakultak ki, hanem személyes tapasztalatok alapján. Azon pedig ha tudnék, se akarnék változtatni, mert épeszű emberre mindig a személyes tapasztalat teszi a legmélyebb benyomást. Természetesen a magyar nacionalizmust ugyanúgy elítélem és a HVIM-eseket, Tomcat-éket, Vonáékat és a többi jómadarat ugyanúgy elítélem, mint a Slotáékat. Viszont míg ezeknek a megnyilvánulásai kimerülnek a "vesszentrianon"-ozásban, zsidózásban és "SMS-nyi tót történelem"-féle dumákban, addig a tót nacionalisták sokszor nyíltan támadják a magyarokat, sokszor a legfelsőbb szinten. Ráadásul a magyarellenes sértegetések egyre inkább a teljes magyarság ellen irányulnak (ugye a Budapest tankkal való leigázása, Szent István, a "lovas bohóc", a korabeli magyarok leírása, miszerint csúnya, köpcös emberkék voltak görbe lábakkal és görbe, kicsi pónilovakkal stb.), ráadásul ebben Fico elvtárs is tevékenyen részt vett (azt, amiket Sólyom Lászlóról -a mélytótok szerint Solamyl- mondott, még a legelvetemültebb diktátor se engedné meg magának a szövetségeseivel). Ettől függetlenül persze a mélymagyar nacionalisták ostobaságait se olvasom szívesen (bár azok legalább viccesek, pl. a kurucinfón rengeteget tudok röhögni :), csak még egyszer: a parlamentbe kerülése óta a Jobbik is visszavett a stílusából, hiszen tudja, hogy ott "nem illik" alpári módon beszélni. Na ez az, amit viszont a mélytót választópolgárok nemhogy eltűrnek, de még támogatnak is.

Az utolsó bekezdésed tényleg arról árulkodik, hogy nincsenek háttérinformációid a szlovákiai magyarság sorsáról. Ha ugyanis lenne, akkor megértenéd, hogy a magyarokat Csehszlovákiában szinte az ország megalakulása óta terrorizálták. Ez a terror pedig a történelem folyamán (főleg a szociban) attól függően enyhült vagy súlyosbodott, hogy épen mekkora beleszólásuk volt a tótoknak az államigazgatásba (értelemszerűen a magyaroknak mindig akkor volt jobb a sora, amikor a tótoknak kuss volt a nevük). Ez egy tény, amin egyszerűen nem lehet változtatni. Csak egy példa: bár a szociban nem volt nyílt magyarüldözés (mint a hontalanság éveiben), ettől függetlenül egyszerűen tilos volt a magyar gyerekeknek magyar neveket adni (ennek mértéke és milyensége természetesen szintén folyamatosan változott). Ugyanis az apám lehett Szilárd, az öccse pedig Zsolt, de a legkisebb gyerek már nem lehetett Sándor, hanem azt írták meg az anyakönyvi kivonatba, hogy Alexander. Az anyai nagybátyám meg nem lehetett Taksony, ezért kellett az utolsó pillanatban (a nagyapám után) a Györ...Juraj nevet kapnia. És természetesen azoknál a neveknél, amelyeknek volt tót "megfelelőjük", az anyakönyvbe automatikusan a tót változatot írták be (kész csoda, hogy én mégis Gergely lettem, viszont sok velem egykorú embernek nem volt ilyen szerencséje). Ez persze a rendszerváltás óta sokat enyhült (most már az "-ová"-t is le lehet szedetni meg hasonlók), de nem mindennel vagyunk így. Ott van pl. a "Pozsony" szó, amit semmilyen magyar irodalomban nem volt szabad leírni (újságban, könyvben meg pláne). Ez azóta szintén enyhült: most már szinte bárhol le lehet írni, kivéve az állami okiratokat (pl. bizonyítvány), ahova még mindig "bratislavát" kell írni A MAGYAR RÉSZBE is. Na most ezek tipikusan olyan dolgok, amelyeket egyszerűen NEM lehet "reakcióként" felfogni, ugyanis ezek az intézkedések NEM valamiféle "magyar sérelem" közvetlen folyományai (annál is inkább, mert a kádári Mo-n a határon túli magyarság egyszerűen tabutéma volt). És mivel (Cseh)Szlovákia történelme tele van az ilyesfajta zsigeri gyűlölet által vezérelt magyarellenes intézkedésekkel, kicsi a valószínűsége, hogy ez belátható időn belül javulni fog, függetlenül a magyarok "viselkedésétől" és "lojalitásáról".

A magyar nacionalizmushoz még annyit, hogy bár ez Mo-ról talán nem látszik, de a magyar nacionalizmus a szlovákiai magyarságot talán a legkevésbé érintő probléma (gondolj csak bele, hogy az ilyen Bósza-féle képmutató félőrültek autonómia-kezdeményezéseinek vajmi kevés visszhangja volt). Sokkal nagyobb probléma a magyarlakta vidékek gazdasági elsorvasztása (pályázati pénzek megvonása, az autópályák másfelé történő építése stb.) na meg az a tény, hogy (főleg a borzalmas szlovák oktatási rendszer hiányosságai miatt) a szlovákai magyarok tudásszintje és magyarnyelv-tudása egyre rosszabb. Könnyebb magyar nacionalizmusról papolni Mo-ról, ahol a magyarság összes alapvető emberi joga (és még egy csomó többlet is) biztosítva van: a magyar nyelv óriási megbecsülésnek örvend, vannak magyar iskolák, rengeteg magyar újság, magyar rádióadók, magyar TV-adók (hogy a két legnagyobb kertévé műsora milyen, abba most ne menjünk bele) stb. Ezzel szemben Szlovákiában vannak ugyan magyar iskolák, de többször szóba került, hogy a magyaron (és talán a történelmen) kívül mindent tanítsanak bennük tótul. Vannak magyar újságok/folyóiratok is, de nem sok (van ugye az Új Szó, a Vasárnap, a Szabad Újság, meg mintha az itt árult Blikket itt is adnák ki), úgyhogy ezt a kínálatot gyakorlatilag a rendszerváltás óta mo-i újságokkal egészítik ki (amelyeket általában csak a tömbmagyarság által lakott vidékeken lehet csak kapni, Pozsonyban pl. nem igazán). Ami pedig a rádiókat és a TV-t illeti, abból tényleg siralmas a felhozatal: van 1 (EGY) db. "magyar" rádióató (a Pátria rádió), amely naponta néhány órában sugároz magyar adást, és amely amúgy igazából hallgathatatlan. Ezenkívül hétköznaponként van "magyar nyelvű hírösszefoglaló" az STV2-n, ami nagyon rövid, ráadásul a színvonala (főleg a nyelvi) valahol a béka segge alatt van. Ezért kézenfekvő, hogy a szlovákai magyarok MIND a mo-i rádióadókat hallgatják és a mo-i TV-k műsorát nézik, így általában abból is tájékozódnak. A tótok meg természetesen állandóan (szinte szemrehányásként) mondogatják, hogy a magyarok úgyis (mo-i) rádiót hallgatnak/TV-t néznek. Már csak emiatt az óriási különbség miatt se lenne ildomos szerintem a szlovákiai magyarok helyzetét a szlovákokéval egy lapon említeni.

ropile 2011.08.29. 01:22:07

@konrada: haaat trianon elott nem is volt sok szlovak irastudo:)
legalabb orzik a nemzeti ertekeiket

Maisie MacKenzie 2011.09.01. 12:08:51

@CoolKoon:

"nincs olyan, hogy magyarfóbia, hanem hungarofóbia :P"

Van, csak mást jelent! :-)

(A hungarofób a szlovákokat és az erdélyi románokat is útálja! Tudod: Magyarszkó - Uhorszkó)

Maisie MacKenzie 2011.09.01. 13:30:15

@Maisie MacKenzie:

Jaj! Nagyon elrontottam!

Szigorúan MÁgyÁrszko!!!

CoolKoon 2011.09.01. 22:07:53

@Maisie MacKenzie:
Nem igazán, ugyanis egyrészt a "Magyarszkó-Uhorszkó" különbségtételt gyakorlatilag csak a mélytót történészek találták ki (talán valamikor a 19. század derekán). Másrészt pedig a politikai/kultúrális nemzet fogalmakkal kapcsolatos vitákat a szlovák történelemtudat szinte egyáltalán nem (illetve jelentősen megváltozott értelemben) tartja nyilván. Ők az egészet elintézték azzal (a nyilvánvaló ostobasággal), hogy Trianon előtt aki magyarnak vallotta magát, az valójában nem vallotta magát magyarnak. Ennek ellenére viszont a trianoni békediktátum előtt meghalt magyar (de kizárólag magyar) történelmi alakok vezetéknevét egy idióta és végtelenül ostoba "helyesírási szabály" szerint átírják. De nem ám fonetikusan (ahogy az ember elvárná, neeem), hanem ahogy SZERINTÜK fonetikusan van. Így lesz pl. Batthyányból "batyán", Rákócziból "rákoci", és természetesen Grassalkovichból "graszalkovics". Amikor pedig valaki felhánytorgatja nekik, hogy micsoda taplóság és tiszteletlenség, hogy híres történelmi személyek nevét elcsúfítják, csak széttárják a kezüket, és a helyesírási szabályzatra mutogatnak.
A lényeg, hogy a mélytótok gyakorlatilag mindent, ami egy KICSIT is a magyarságra emlékezteti(/né) őket, egyszerűen utálnak. És ezt függetlenül attól, hogy a "magyar nemzetről" mint kultúrális nemzetről, vagy a történelmi Magyarország lakóiként beszélünk. Ezért hungarofóbia.

Maisie MacKenzie 2011.09.02. 08:08:14

@CoolKoon:

"ahogy SZERINTÜK fonetikusan van. Így lesz pl. Batthyányból "batyán", Rákócziból "rákoci""

Mert más a hangzókészletük.
Náluk nincs "a" és "ó".

Pl. a magyarok is "vasington"-t ejtenek uásingtn" helyett.

A szlovák átírás a cirill, kínai átírásra hasonlít. Ők a saját diakritikus betűire írják át a magyarok által módosítva használt latin ábécét. Hiába használnak latin betűket a szlovákok és a magyarok is, esetenként más-más hangzókat jelőlünk velük.

Ha az osztrákok pl. cirill betűt használtak volna, akkor tuti, hogy a "Habsburg" magyar átírása "Hábszburg" lenne.

CoolKoon 2011.09.02. 23:18:29

@Maisie MacKenzie:

Nézd, én érettségiztem is szlovákból, ráadásul szlovák nyelvű egyetemen tanulok éppen, úgyhogy hadd tudjam ezt egy kicsit jobban (angolul is tudok valamennyit, úgyhogy ne mosd össze a kettőt, mert te is tudod, hogy nem lehet).

Ami a hangzókat illeti, nekik is van "a" meg "o/ó" hangjuk, csak éppen más, mint a magyarban (mind a kettő). De ettől függetlenül a VALÓDI fonetikus átirat NEM az lenne, amit ők csinálnak, hanem "battyányi" (értetlenek kedvéért: baťáni), "grassalkovics" (grašalkovič), és "rákóci". De nem így van, hanem valami abszolút idióta (értsd: önkényes) szabályok szerint csinálják.
Az angolt pedig EGYÁLTALÁN ne keverd ide, mert a rengeteg (következetlen) szóátvétel miatt (főleg a franciának köszönhetően) az angol szavak leírt és kiejtett változatai sokszor köszönőviszonyban sincsenek egymással. Ráadásul ha előveszed a magyar történelemmel kapcsolatos angol nyelvű forrásokat, rájössz, hogy az angolok is igyekeznek (már csak tiszteletből is) HELYESEN leírni a magyar történelmi személyek neveit. Néha ugyan lehagyják a diakritikát/hullámos o-t írnak ő helyett stb., de ezt is inkább kényelmi/gyakorlati okokból, mint puszta rosszindulatból (pl. nincs meg a megfelelő betű a nyugati billentyűzetkiosztáson). A szlovákoknak viszontnem lehet ilyen kifogásuk, mert a közép-európai billentyűzet-kiosztásokat/karakterkészleteket direkt úgy alakították ki, hogy a cseh/szlovák karakterek mellett a magyar jellegzetességek is benne vannak.

Ami pedig az ábécét illeti, ha a német cirillbetűket használna, akkor lehet, hogy a Habsburgot "hábszburg"-nak írtuk volna át, de az is lehet, hogy inkább "hábszbuhg"(ez utóbbi ugyanis fonetikailag jóval közelebb áll a német kiejtéshez). A szlovák viszont nem a cirill ábécét használja, éppen ezért teljesen fölösleges arról beszélni, hogy mi lenne, ha. Ráadásul igencsak jellemző módon a szlovákok csak és kizárólag a MAGYAR történelmi személyeknél találták ki ezt az idióta félfonetikus átírási módszert, természetesen más (latinbetűs ábécét használó) nyelvekből származó neveknél ilyet sose csinálnának. Szóval nincs a szlovákban olyan, hogy Šekspír/Šexpír, Mócart, Géte/Göte. Érdekes módon viszont még olyan sem, hogy Zagreb vagy Beograd(!), hanem Záhreb meg Belehrad (a városok "szlovákosított" nevei). Ráadásul annyira átgondolatlan ez az egész, hogy a szlovákok még az orosz nyelvi elemeket is sokszor nem fonetikusan veszik át. A "Patyomkin" nevet ill. Patyomkin-falu kifejezést pl. "Potemkin"/"Potemkinova dedina"-nak írják (vagyis PONT úgy, ahogy az oroszok írják, de nem úgy, ahogy ejtik -mivel ez egyfajta kivétel az orosz helyesírási szabályok alól-). Viszont ebből még mindig nem világos, hogy a magyar történelmi személyiségek nevét mégis miért kéne a szláv nyelvekre alkalmazott módszerekkel átírni (hacsak nem a zsigeri hungarofóbiából és a történelem meghamisítása miatti oltatatlan vágyból - hiszen ha valaki az ilyen idiótán átírt neveket tanulja meg, az aztán a történelmi forrásokban se tud rendesen keresni -). Szóval én tényleg szeretnék pozitívan hozzáállni a szlovákok viselt dolgaihoz, de egyszerűen nem stimmel a matek (ráadásul a "hibák" nem jóindulatú tévedésekre, hanem szándékos csúsztatásokra utalnak).

CoolKoon 2011.09.02. 23:21:14

javítandó: "baťťáni" és "graššalkovič". Ennyi.

paraszthajszal 2011.09.03. 04:08:56

@CoolKoon: Ez nem elcsúfítás, csak némi torzulás, bármelyik másik "trianoni utódállamban" tetten érhető az ilyesmi.

Romániában (Erdélyben) pl. még az angol nyelvű szövegekben is Iancu de Hunedoara, Gheorghe Doja szerepel; nálunk viszont Hóra, Kloska és Krizsán (Horea, Cloșca és Crișan helyett) - nem is beszélve az olyan gyöngyszemekről, mint Verne [magyarosan is ejtve] Gyula, Luther Márton és Kálvin János. Aligha hiszem, hogy a franciák vagy a németek tiltakoznának emiatt, pedig lenne rá okuk…

CoolKoon 2011.09.04. 21:13:19

@paraszthajszal:

Jó, ez igaz, csakhogy a magyar a latinbetűs forrásokból származó VEZETÉKNEVEKET sose szokta átírni. Így tehát lehet, hogy Gyula, de akkor is Verne, meg Károly, de akkor is Marx, illetve Vilmos, de akkor is Tell stb. ráadásul a keresztneve átírása/"magyarítása" se törvényszerű (nem hiszem, hogy a helyesírási szabályzat erről külön rendelkezne, hiszen ugyanúgy láttam pl. Karl Marx-ként is a nevet magyar szövegkörnyezetben). A román meg egy nagyon rossz példa, ugyanis azok bizony az 1850-es évekig (amíg rá nem jöttek, hogy ők bizony a rómaiak leszármazottai :P) cirillbetűkkel írtak. Ez pedig szinte automatikusan azzal jár, hogy a kb. 1850 előtti román forrásokban szereplő neveket bizony fonetikusan kell átírni, ahogy azt az általad említett példa is mutatja.

A másik oldalon pedig a tótoknak ez az ostoba idegbaja viszonylag újkeletű dolog, hiszen ha jól tudom, valamikor a meciarizmus sötét éveiben rendelte el az SAV-nek az az idióta "nyelvművelő" intézete (tényleg az, és nemcsak a magyar nevek átírása miatt, viszont a szlovákkal kapcsolatos nüanszokat vsz. hiába magyaráznám), ami bizony már Csehszlovákia felbomlása után volt. Ja és félre ne érts: NEM az a bajom, hogyha Rákóczi Ferencet "František Rákóczi"-nak, írják (tehát a keresztnevet szlovákosítják), hanem az, amikor a VEZETÉKNEVET torzítják el szinte a felismerhetetlenségig. Felőlem lehet Balassi Bálintból is "Valentín", de NE "Balaš(š)a" (WTF?!), hanem BALASSI. Ugyanis a vezetéknév torzítása tényleg taplóság. Ráadásul úgy néz ki, hogy nemcsak én gondolom így, hanem mások is, mert mint mondtam, egyetlenegy másik latinbetűs ábécét használó nyelvben sincs olyan, hogy a vezetékneveket átírják. Sehol (tótországon kívül természetesen).

Maisie MacKenzie 2011.09.05. 08:51:19

@CoolKoon:

"Ami a hangzókat illeti, nekik is van "a" meg "o/ó" hangjuk, csak éppen más, mint a magyarban (mind a kettő)."

Van, de más? :-)
Szóval nincs!

Magyar "a" nincs a szlovákban, csak rövid "á".

CoolKoon 2011.09.05. 11:21:18

@Csehszlovák Kém: Nem akarnád a nick-edet "Csehszlovák kém"-ről "mélyszlovák kém"-re változtatni? Amúgy meg ha jól tudom, még mindig szólásszabadság van, arról nem is beszélve, hogy Szlovákia állampolgáraként legalább annyi jogom van tótországozni, mint mo-iaknak magyarisztánozni (én ez utóbbit már csak azért se teszem, mert szerintem korántsem olyan rossz a helyzet, mint azt egyesek hiszik). Ráadásul nem mellesleg dolgoztam Brünnben is (nem "brünóban", ahogy azt a mo-iak olyan rettenetesen idiótán mondani szokták), úgyhogy ismerem a csehek mentalitását is, ami pedig szinte összehasonlíthatatlan a szlovákokéval (ég és föld). Neked pedig javaslom, hogy a borzasztó nagy körültekintéseddel menj el szépen a tó..szlovák wikipédiára, és próbálj meg ott szócikkeket szerkeszteni szinte bármilyen témában. Garantálom neked, hogy szinte pillanatokon belül rájössz, mennyire fasiszta mélytót adminokkal van tele az egész (arról nem is beszélve, hogy az ilyenek még egymással is irtózatosan utálatosak, pl. egy cinikus megjegyzés miatt az egyik admin kitiltotta a másikat stb.). Esetleg figyelmedbe ajánlom még az aktualne.sk "hírportál" cikkjeihez kapcsolódó hozzászólásokat (főleg azokat, ahol akár csak futólag a magyarokat említik).
Ja és még egy dolog: nem vagyok MKP-s és ki nem állhatom a Durayt (aki volt akkora barom, hogy az Új Szóról azt találta mondani, hogy az nem egy magyar újság), viszont ettől függetlenül szégyen, hogy egy magyarul beszélő egyén helyenként körömszakadtáig véd olyanokat, akik abszolút nem szolgáltak rá (sőt!).

@Maisie MacKenzie:

Mondtam, hogy ne menjünk bele.....szóval ha ennyire szőrszálhasogató vagy, ám legyen: igen, a szlovákban az "a" gyakorlatilag rövid "á", de teljesen máshogy ejtik mind a kettőt, mint a magyar az "á"-t (zártabban). Ugyanez a helyzet az e/é-vel, viszont igazából létezik a magyar "e"-nek megfelelő hang a szlovákban is, csak szinte senki nem használja (ugye az a bizonyos "ä" hang, amit szinte minden szlovák ugyanúgy ejt, mint az "e"-t). Az o/ó-t pedig szintén máshogy ejtik (szintén zártabban, mint a magyar, kb. mint a németek vagy az angolok), ö/ő és ü/ű pedi egyáltalán nincs (az előbbi helyett sokan e-t, az utóbbi helyett i-t mondanak idegen nevekben, vagy csak simán o/u-t, de ez is az idegen nyelvtől függ, mert az e/i inkább a német eredetű szavaknál jelenik meg, míg az o/u az angol szavaknál). Szóval ha azt vesszük, alig van olyan magánhangzó, amit a szlovákba "kiejtéshűen" át lehetne vinni (az angol pedig még nagyobb katasztrófa, bár abban legalább megvan majdnem az összes, magyarok által is használt magánhangzó). Ez viszont nem jelenti azt, hogy a magyar neveket mind át kéne írni, ráadásul úgy, hogy az az esetek 90%-ában a mássalhangzók torzulásával jár (mert bizony a mássalhangzókban a magyar és a szlovák közt lényegében 100%-os az átfedés). Úgyhogy bocs, de ezt a fajta "gyakorlatot" egyszerűen nem tudom megérteni.

Maisie MacKenzie 2011.09.05. 12:31:50

@CoolKoon:

"Ráadásul nem mellesleg dolgoztam Brünnben is (nem "brünóban", ahogy azt a mo-iak olyan rettenetesen idiótán mondani szokták), úgyhogy ismerem a csehek mentalitását is, ami pedig szinte összehasonlíthatatlan a szlovákokéval (ég és föld)."

Brno Morvaország fővárosa.

CoolKoon 2011.09.05. 14:35:55

@Maisie MacKenzie: Jaaaj, ebbe már tényleg ne menjünk bele, mert akkor jöhet a kitelepítés is stb. A lényeg, hogy Brünnben SOKKAL normálisabb emberekkel találkoztam, mint néha a saját szülővárosomban (Pozsonyban), pedig munkásszállón laktam (úgyhogy kaptam ott aztán mindenféle embert).

paraszthajszal 2011.09.06. 19:27:53

@CoolKoon: Balassival kapcsolatban nem igazán értem a problémádat. Ha jól tudom, a Balassa az eredeti neve, az apját is Balassa Jánosnak hívták. Ez kb. olyan, hogy mi magyarok is Görgey Artúrra is általában y-nal hivatkozunk (utcanévtáblák is), holott ő Görgeire "magyarosított" a szabadságharc idején.

Torzulás persze nem csak a román nevek és keresztnevek esetén fordult elő. Lásd pl. Petőfinél "fut Bécs felé Jellasics a gyáva", aztán rajta is ragadt (nálunk magyaroknál), holott szegény gróf "Jelačić" volt; ez akkor se fonetikus, ha eredetileg cirillel írták volna. Felesleges rosszindulatot látni oda, ahol valószínű teljesen más van a háttérben (pl. Petőfi hiányos "horvát" ismeretei).

CoolKoon 2011.09.06. 19:54:10

@paraszthajszal: Erről a Balassás dologról most hallok először, de ettől még lehet. És akkor jó, nyugodtan tekintsünk el Balassitól, viszont még így is marad rosszindulat bőven.

A Jellasics/Jelasics-torzítás igaz, de mondjuk abban már csak azért se látok rosszindulatot, mert az egyszerűen "történelmileg" úgy alakult. Gondolom, ettől még nem kezdték el Mo-n szisztematikusan "magyarosítani" a horvát történelmi személyek vezetéknevét (lehet, hogy akad több példa is, nemcsak ez az egy -horvátul nem igazán tudok-, de attól még mind-mind egyedi eset).

A szlovákok otromba törekvéseivel viszont pont az a gond, hogy egységesen "törvénybe foglalták", hogy MINDEN 1920 (vagy 1918, most hirtelen nem tudom) előtt élt MAGYAR történelmi személy teljes nevét "fonetikusan" át kell írni (értsd: el kell torzítani). Természetesen a fent említettek a legkirívóbb példák, van egy csomó példa mindkét végletből: az egyik véglet a fent is említett példákon kívül pl. Szapolyai János, akit (egészen érthetetlen okokból) "Ján Zápoľský"-ra szlovákosítottak (és ezzel együtt természetesen nem felejtik el megemlíteni, hogy természetesen elmagyarosodott szlovák volt, függetlenül attól, hogy a család neve eredetileg Zápolya volt -NEM Zapolsky-, és egy délszláv faluról kapták a nevüket), az enyhébbik véglet pedig Kossuth, akiből csak simán "Košút" lett (igen, fonetikailag még rendben is volna, csak a név ilyen mértékű -szándékos- torzítása legalább akkora taplóság, mintha Mo-n a történelemkönyvekben Kossuth helyett Kosút néven szerepelne -arról nem is beszélve, hogy ez utóbbi egy szlovákiai falu neve is-). Nem akarom most megkeresni a konkrét linket, amelyben konkrétan az idióta nyelvművelő intézet (JÚLŠ SAV) elrendeli ezt, de tény, hogy ez a torzítás a szlovák helyesírási szabályzat része, és mint ilyen, egyértelmű, hogy szándékos. Az persze megint csak más lapra tartozik, hogy az idióta/értelmezhetetlen átiratok vsz. úgy keletkeztek, hogy -az átirással kapcsolatos, egységes és PONTOS szabályzat/útmutatás híján- néhány szlovák ál-akadémikus (ilyen Ladislav Deák-félék -gyengébbek kedvéért: "valódinak" állított nacionalista áltörténészek-) gondolt egyet, aztán -vsz. a magyar nyelv ismeretének szinte teljes hiánya miatt- úgy írta át a neveket, ahogy tudta, illetve ahogy az jobban illeszkedett a történelmi mítoszaikba (így lett pl. Lisztből "List" -jelentése levél-, ami az apai ág "szlovák származását" hivatott bizonyítani). Ennek fényében pedig az, hogy a torzított nevek néha az eredetivel szinte köszönőviszonyban sincenek, nem is annyira meglepő. Egyébként meg a szándékosságot igazából még a mélyszlovákok se tagadják: ha felrovom nekik ezt a taplóságot, csak megvonják a vállukat, és kijelentik, hogy ez a szabály, úgyhogy így kell lennie (esetleg még hozzáteszik azt is, hogy ez a jogos büntetés az ezeréves magyar elnyomás ellen, ez semmi ahhoz képest, amit a magyarok műveltek a szegény szlovákokkal stb. tehát a szokásos dolgaikat).
süti beállítások módosítása