Ki ez a Richard Sulík? Az elnyomott európai népek szlovák hőse, aki megmondta a tutit a brüsszeli szocialista szövetségi szuperállamnak vagy egy alternatív csillagrendszerben élő, naív, idealista bolond, aki populista ígéreteivel elősegítheti Robert Fico visszatérését a miniszterelnöki székbe? Átugrottunk Szlovenszkóba egy sörre, hogy látja egy Sulík-párti szavazópolgár az esetet.

- Ahoj Miro, kimegyünk egy sörre? Közben elmondhatnád, hogy mi a bajotok a görögökkel, meg mi ez a kormánybuktatás. Még a CNN-en is felismertek titeket!

– Fúú, apám, az elmúlt napokban Szlovákia volt a világ közepe! Olyan események történtek kicsiny republikánkban, amit még soha nem éltünk át. Több közvetítőkocsi állt a parlamentünk előtt, mint a Kossuth téren, amikor felgyújtottátok a TV-székházat! Jó volt szlováknak lenni!

- Elismerem, ritkán látni olyat, amikor egy kormánykoalíció élő egyenes adásban szúrja tökön magát. Ki ez az új európai Superman, ez az új Jánošík?

De hiszen ez egy gazdasági szabadságharc  volt! Sulík pedig egy következetes liberális politikus. 

Dzsízüsz,  nálatok nemcsak a baloldaliak, de a liberálisok is populisták! Nálunk egy SZDSZ soha nem tette volna ezt meg, hogy a legvégsőkig kitart elvei mellett! Ők politikusok, ez a Sulík meg egy elméleti közgazdász és amatőr műkedvelő!  Ellent mondani két napig Brüsszelnek? Elqúrta. Most nincs már kormányotok és jön vissza a bolsevik Fico.

- Sulik nem populista, azt SZDSZ-t meg nézd meg, hol vannak. Görögország megérett a csődre, de Fico, Dzurinda és Mikloš meg akarja akadályozni azzal, hogy megszavazzák az eurovalt (ez az a bizonyos pü-i alap, az EFSF, szlovákul: euroval - a szerk.). Még képesek megsegíteni Görögországot! 

- Na, te is jól beszoptad Sulík baromságait. Az EFSF kötvényeket ad ki, amelyekért az eurozóna tagországai vállalnak kezességet. Oda ti nem adtok pénzt! És onnan Szlovákia nem kap egy centet sem! Görögország, mint az eurozóna tagja kezeskedhetne a 22 milliárd euro felett. Sulík inkább tönkrevágná Szlovákia legfontosabb gazdasági partnerének, Németországnak gazdaságát? Ha megszavaznátok, Szlovákia is kezeskedhetne a tíz éves futamidejű kötvények felett.

- Szlovákia márpedig ne adjon egy centet sem a lusta helótának!

- Ez a szavazás nem Görögországról, ez a szavazás Szlovákiáról szólt. A SaS semmit nem ért el, semmit nem nyert ezzel a szavazással, az EFSF el lesz fogadva, de Szlovákia elvesztette jobboldali kormányát és – valószínűleg – előkészítette a terepet Fico elvtárs visszatérésére

- Sulík csak kijelentette, hogy a király meztelen!

- Ez igaz, csakhogy Sulík egy nudista strandon kiáltotta el megát alapvetően abban a szellemben, hogy mindenki bolond, csak én vagyok helikopter. Ott állt meztelen seggel a strand közepén és belenézhetett a német meg a francia vendég seggébe. Sulíkkal nem tudok egyetérteni, hiszen első pillantásra látható, hogy Fico elvtárs olcsó, populista,  EU-ellenes módszereit választotta.

- Ja, mert ti magyarok nem vagytok ehhez hozzászokva, hogy a liberálisok nemzeti érdekeket is képviselnek! Jó érzés most szlováknak lenni, büszke vagyok rá. Csak kár, hogy ez a liberális Sulík mutatta meg.

- Bullshit, ez egy totális bukás volt! Sulík és követői úgy viselkednek, mint egy tinédzser: csak nekik van igazuk, mindenki más téved, függetlenül döntéseik következményeitől. Építhetitek évekig az államok közti bizalmat, de egy hónap alatt le is lehet rombolni.

 - De ember, nem Sulík határozta meg a szavazás végső kimenetelét azzal, hogy összekötötte a kormány felé történő bizalmi szavazást az euroval (EFSF) megszavazásával!

- Magyarországról nézve mindenképp meglepő, hogy éppen egy liberális párt tesz keresztbe a brüsszeli elképezéseknek és a konzervatívok, a kereszténydemokraták – együtt a szocialistákkal – valószínűleg megszavazzák. Persze, tudhatod, a Fidesz már rég nem jobboldali  párt gazdasági értelemben.

- Tudnod kell, hogy a koalíciós szerződés tartalmazza: a vitás kérdésekben minden koalíciós partner joga van önálló véleményalkotásra.

- De akkor ne lehessen már az EFSF megszavazásából pártpolitikát csinálni.

– Akkor tehát jelentsük ki azt, hogy a SaS képviselői szélsőséges politikusok, nem alkalmasak politikai együtműködésre? Én azt mondom, hogy ne is akarjanak olyanokkal együttműködni, akik becsapták választóikat. Sulík már a kezdetektől hangoztatta, hogy ő nem fogja az EFSF-et megszavazni, de ellentétben a kereszténydemokratákkal, a Dzurindáékkal és a magyarokkal, ő be is tartotta az ígéretét. 

- Oké. Sulíknak abban igaza van, hogy az  euroval önmagában talán kevés. Kevésbé van igaza abban, hogy ebbe sokat adtok bele. Totál nincs igaza, hogy a szavazás megakadályozása politikailag jó ötlet volt. Ráadásul: semmilyen megoldási ötlettel nem állt elő arra az esetre, amennyiben elképzelései valóra válnának.  

- Látod, ha kevesebbett hallgatnád a Ficot, meg az Orbánt, és többet olvasnál Sulíktól, tudnád rá a választ, mert megoldás van elég. Görögországot ki kell dobni az euroövezetből, bankcsődöt kell bejelenteni, visszatérés a régi pénznemhez, a hitelek részleges elengedése. Vagy másik lehetséges megoldás, az összes görög cég átvétele. A harmadik – és legvalószínűbb megoldás – az EFSF elfogadása lesz, a görögök csődbe mennek 50-60%-os adósság leírásával, aztán a német és a francia bankokat újratőkésítik – a mi pénzünkből. Tehát úgy nagyjából 1 milliárd euro vándorol a bankárok zsebébe, mi meg majd fizetjük ezt az adósságot a bankárok meg mosolyogva röhögnek a szemünkbe.

- Te tényleg azt akarod, hogy Görögország csődöt jelentsen? Tisztában vagy azzal, hogy ez a lépés az EU egész pénzügyi rendszerére is hatással lenne? Valóban azt akarod, hogy bedőljenek a bankok és azok fiókjai, ahol a te is tartod a pénzed? Komolyan azt akarod, hogy a német gazdaság – amely országaink legnagyobb kereskedelmi partnere – recesszióba jusson? Tényleg az euro bukását és pénzügyi káoszt akarsz? Figyelj már oda: ahogy a pénzügyi alap elnevezése is mondja ez egy stabilizációs eszköz (European Financial Stability Facility), amelynek célja az időnyerés.

- Ne idegesíts. Több, mint egy éve foglalkozunk már a görög válsággal. Időközben újabb mediterrán országoknál jelentek meg a válságjelek. Jönnek az olaszok, a spanyolok, vagy még ti is? A görögök meg ahelyett, hogy magukba néznének, folyamatosan sztrájkolnak, és képtelenek megreformálni gazdaságukat. Elegem van, egy centtel se többet náluk látni. Sulík egy hős, akinek a valóságtól már rég elrugaszkodott Brüsszel elleni fellépése most sokak véleményét tükrözi. Kit érdekelnek már a magyarok? Két új ellenséget szereztünk: a görögöket és Brüsszelt.

- Soha nem tetszettek nekem ezek a nagy szabadságharcosok, mint ez a Sulík, meg nálunk az Orbán. Hős harcosoknak állítják be magukat, aztán a nagypofájú kijelentések után fülüket, farkukat behúzva már úgy táncolnak, ahogy az erősebb fütyül. Hallottad, az IMF-et újra behívtuk? Nem is lenne ezzel semmi gond, Orbán kevésbé hibáztatható az elmúlt 10 év gondjaiért, de tavaly nagyhangon kizavarta Magyarországról a szervezet képviselőit. Most meg suttogva kér – ugyanabból az okból, mint a szocik – ugyanazoktól segítséget. Na, mindegy, fizetem a sörödet.

- Hagyjad tesó, nem vagyok én arra rászorulva.

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr313307972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2011.10.18. 14:07:38

Sok főpolitikusuk igen nagy tahó ott, itt nálunk már labdába sem tudnának ezek rúgni, de egyben azért hasonlítanak.

Mindegyikük egyértelműen szlovákia érdekeit tekinti szem előtt, a libsi éppen úgy, mint a komcsi vagy a jobbos.

Azaz ilyen Bajnai "nem értettünk hozzá", de éppen ezért miniszterelnök lettem, vagy Gyurcsány féle "jól eladósodnak az emberek svájci frankban, pörög a gazdaság aztán ha nyerek utána is hazudok valamit", vagy Kuncze féle "leszarjuk, az csak megélhetési bűnözés" típusú fazonok, ott eleve fel sem merülnek.

Persze a tahóbbja ezt nyilván az ottani magyarok jogfosztásával teszi, ez egy olyan választási kártya, amibe semmi befektetés nem kell.

Vivianna 2011.10.18. 14:54:46

A szerzőtől csak azt szeretném kellő tisztelettel megkérdezni: mindenről a magyarok jutnak az eszébe? Mindent szükségszerűen velünk kell összehasonlítani? Milyen érzés az, hogy Prágát a németek építették és virágoztatták fel, Pozsonyhoz pedig 1920 előtt a szlovákoknak annyi közük volt, mint a magyaroknak Los Angeleshez?

Ja, és egy korábbi posztodhoz kapcsolódva még ezt fontosnak tartom kijelenti: Igen, Prága szebb mint Budapest. Azért szebb, mert Budapestet porrá zúzta a második világháború. Mert mi, magyarok végigharcoltuk a történelmünket, ellentétben veletek, kicsi aranyos halvérű szlávocskáim.

Puszi.

Idet 2011.10.18. 16:06:05

@Vivianna: Nem halvérűek, csak több eszük van.

Idet 2011.10.18. 16:14:20

Az a helyzet,a hogy tökös-mákos mekkoraarcvagyok-viselkedés csak arra kellett, hogy megbuktassák Radicovát.

Én nem próbálnám ki, mi lenne akkor, ha bedőlne az euró - és vele Európa. Olyan k@urva nagy recesszió meg nyomor jönne, aminek még az unokáink sem érnék a végét, de hogy a mi nemzedékünk beledöglene, az biztos. A gazdag országokban hőzöngenek a népek, de szeretném látni, mi lesz, ha a kis megtakarításaik a semmibe olvadnak, nyugdíjakkal és egyebekkel együtt. Illetve, szeretné látni a mennydörgős ménkű, mert nagyon fejre állnánk mi is.

Bartoki 2011.10.18. 17:26:44

Egyedül a finnek ötlete volt értelmes - adjunk mentőkölcsönt a görögöknek, de adjanak zálogot.

Akkor sem a "jajbedőlminden" hisztéria, sem a "görögök visszaadják a bankoknak a zsét a mentőkölcsönből és utána majd nekünk nem fogják visszaadni a mentőkölcsönt" forgatókönyvtől nem kellene tartani.

Nem véletlen hogy az IMF is ilyesmi feltételekkel adott nekünk kölcsön (a hitel fedezete a teljes magyar állami vagyon).

Most hogy az EFSF-et átnyomták mindenhol, egyre valószínűbb a "bankok a pénzüknél, aki a mentőkölcsönt puszira adta meg beszopta" forgatókönyv.

Radičová nem tudom hova tette az eszét amikor ebbe a zsarolós játékba belement. Csak nem zsarolják/fenyegetik őt is valamivel Brüsszelből?

Bartoki 2011.10.18. 17:32:47

@Idet: "Én nem próbálnám ki, mi lenne akkor, ha bedőlne az euró - és vele Európa. Olyan k@urva nagy recesszió meg nyomor jönne, aminek még az unokáink sem érnék a végét, de hogy a mi nemzedékünk beledöglene, az biztos."

:)

Osztán mégis mi a halál történne ha netalán az Euró értéke akár a felére is esne? :) (nem fog)

Az Euró-Dollár árfolyam volt már 0.8 és 1.4 is, egyiknél sem állt meg az élet. Lehet hogy drágább lenne a benzin, de jobban menne a német export. És kevesebb lenne az EU-n kívülről érkező élelmiszer.

Sok országban direkt gyengítik a fizetőeszközt hogy élénkítsék a gazdaságot - például Kína, vagy a fél kelet-európa a rendszerváltás óta.

Bartoki 2011.10.18. 17:36:01

@Vivianna: Szlovákiában a csehek és a magyarok a két legfontosabb viszonyítási pont a közös történelmünk miatt. Nincs ebben semmi különös.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.10.18. 19:30:34

@Vivianna: Prága egyáltalán nem szebb, mint Budapest, sőt. Ha figyelmesen olvastad volna a posztot, rájöttél volna, hogy Prága mindenképpen jobban sáfárkodik lehetőségeivel és ezért ver köröket Budapestre.

Drága kicsibogaram, ez szlovákblog, és nektek, magyarországiaknak íródik. Azért teszek bele ilyen sok magyar párhuzamot, h jobban felfogjad, miről is írok :)

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2011.11.12. 15:13:39

@Vivianna: Budapest sokkal szebb, mint Prága, de utóbbi sokkal kisebb városka, így már az összehasonlítás is igazságtalan a csehek fővárosával szemben.
A halvérű helyett, meg szolgalelkű, és rendben is vagyunk :)

Melchi Zadok 2011.11.30. 20:46:25

@Csehszlovák Kém: csak azt áruld már el, hogy végül is mi ezzel a célod? mármint ezzel a szlovákbloggal?

Fisk 2011.12.02. 10:24:20

@Vivianna: ez mondjuk így kicsit necces, hogyha belegondolsz abba, hogy Prágát még a világháború előtt megszállták a németek, a lengyelek lerohanásával kezdődött a buli (Varsót jobban elpusztították mint Pestet) és a délszlávokat sem sikerült nagyon Hitlernek megrendszabályoznia. Ennyit a "halvérű" szlávokról.
Abba meg tényleg ne menjünk bele, hogy a magyarok miért és hogy harcoltak a 2. világháborúban, ami porrá zúzta Budapestet. Az hadd ne legyen mán a csehek meg a szlovákok hibája...

Melchi Zadok 2011.12.02. 10:47:05

@Fisk: vivianna egy ostoba liba, vele foglalkozni kb olyan, mint laptoppal szántani.
süti beállítások módosítása