Továbbra is eredeti formájában fog működni a prágai Loretánské náměstí büszkesége, a híres Fekete Ökör (hostinec U Černého vola) söröző. Erről döntött szerdai napon a cseh főváros helyi, kerületi közgyűlése. Az elmúlt hetekben felmerült, hogy a kultuszhelynek számító kocsma elveszítheti eredeti, megszokott jellegét, mivel a jelenlegi bérlő nyugdíjba vonul.
 
A tradíció fenntartásával és a hely jellegének megőrzésével indokolták a kerületi városatyák keddi döntésüket, amellyel maradéktalanul elégedettek a hely törzsvendégei és Bohumil Landergot úr, jelenlegi bérlő is. Ő volt az egyébként, aki Martin Benda, az utód személyére is javaslatot tett, illetve fogalmazott meg egy kérést a kerületi vezetés felé, miszerint a hely átvételét a következő bérlő csakis a jelenlegi körülmények megtartásával teheti meg. Az új bérlő egyébként évtizedek óta a szakmában dolgozik a Kisoldal (Malá strana) egyik vendéglátóipari egységében.
 
A javaslatot a kerületi vezetés elfogadta, ami azt jelenti, hogy az új fenntartó nem változtathatja meg a kocsma jellegét, illetve tovább folytatja karitatív tevékenységét. Az elmúlt kilenc évben a Fekete Ökör bevételének egy részéből - csaknem öt millió koronával (több, mint ötven millió forint) - támogatta a Jaroslav Ježek vakok és gyengénlátók intézményét. A hely változatlan fennmaradását Oldřich Lomecký, a kerület polgármestere is támogatta. Történt ugyanis, miután a jelenlegi bérlő bejelentette nyugdíjba vonulási szándékát, a törvény értelmében, a kerületi vezetés pályázatot írt ki a hely további működtetésére, amire meglehetős érdeklődés mutatkozott. Csakhogy a lehetséges új bérlők egy része, a magasabb bérleti díj mellett, a söröző belsejét is valószínűleg átalakította volna.
 
 
A hely látogatói és törzsvendégei attól tartottak, hogy a kerületi vezetés a magasabb bérleti díjat ajánló bérlő pályázatát fogja támogatni, ezért összefogtak Prága egyik utolsó, tradícionális kocsmájának megmentése érdekében. A petíciót végül majdnem nyolcezren írták alá, nagyon sokan Magyarországról is. A 7684 aláírásból 79 érkezett Budapestről, 25 Dunaföldvárról, 22 Székesfehérvárról, 9 Dunaújvárosból és 8 Dunakesziből. Ez az adatsor már csak azért is figyelemreméltó, mert összesen tíz, nem cseh és magyar településről érkezett még aláírás: például 15 Pozsonyból, 18 Krakkóból vagy 10 Londonból és Stockholmból. A Fekete Ökör a prágai magyarok, a Sercsecs és a magyarországi vendégek egyik kedvenc sörözőjének is számít már évtizedek óta. 
 
A Fekete Ökör Csehországban több, mint egy kocsma a sok közül, amelyet nemcsak az a tény is erősít, hogy a prágai vár szomszédságában található hely megtartotta korábbi formáját, mintegy oázist képezve a turisták tízezrei által megszállt környéken, de nagy hatással volt a cseh társadalmi, politikai és kultúrális életre is. A Fekete Ökröt már régen a kulturális örökség részét alkotja atmoszférája miatt, de a modern cseh demokrácia kiépítésében is szerepet vállalt. A hely korábban a másként gondolkodók és a földalatti mozgalmak egyik fő találkozóhelyének számított, legyen az a Plastic People vagy a Charta '77 mozgalom. Több zenekar megalapításáról itt döntöttek és jelentős cseh humoristák, közéleti szereplők találkozóhelye.

6 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr843462901

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Veszélyeztetett fajok: a Fekete Ökör 2011.12.15. 10:09:46

Jön délután a telefon egy haveromtól, hogy be akarják zárni az Ökröt, olvassam el a prágai fórumot és írjam alá a petíciót, hogy ne tegyék. Elolvasom a fórumot, elolvasom a petíciót (van német és angol szöveg hozzá), majd alá is írom. Azt is olvasom sz...

Trackback: Ökörmentés: mission accomplished 2011.12.15. 07:25:25

Volt riadalom, volt petíció, de szerencsére hamar rendeződtek a dolgok, a Fekete Ökör megmenekült. Ennek örömére tegnap este hozzányúltam a titkos készlethez:  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2011.12.15. 06:17:41

jó hely, nekem bejött

csedo 2011.12.15. 06:18:15

azt a mindenit, erről nem is tudtam! Be is tette volna a kaput, mert szerintem ez (az általam ismert) prágai kocsmák között messze a legjobb!

rosztovgrof 2011.12.15. 07:27:22

Végre egy olyan önkormányzati döntés, amivel csak egyet lehet érteni.
J.F.K után szabadon: én egy prágai vagyok!

Idet 2011.12.15. 10:04:09

Vannak még normális helyek a világon!

Itthonmaradt 2011.12.15. 22:59:14

<Hangos éljenzés!>

Nagyszerű hir! Nem először mentik neg a helyet, dicséretes. Az egyik örök kedvenc...

"a Kisoldal (Malá strana) egyik vendéglátóipari egységében"

Melyikben?
süti beállítások módosítása