Tetőfokára hágott az elmúlt hónapokban a határon túli bevásárlási láz Szlovákiában. Leginkább Magyarországon éri meg bevásárolni, durvább esetben féláron, de átlagosan harminc százalékkal kedvezőbben. Hogy mit? Mindegy, mivel szinte bármit olcsóbban megvehetsz a magyaroknál. Egy erősebb napon tíz vásárlóból tizenegy szlovák állampolgár (igen, tudjuk, az nem lehetséges, de direkt írtam) a határ menti magyar települések boltjaiban. A bevásárlók általában a szolgáltatások és az áruk minőségét ítélik jobbnak Magyarországon, mint Szlovákiában. Nem kell félteni az északi szlovákokat sem: ők a határ lengyel oldalára járnak át javaikat beszerezni, de sok esetben előnyös Csehország is.

Visszatért Magyarországra Kádár János?

 Nem gyakran fordul elő, hogy a magyar kormány érdemben is kedvezne a szlovákiai magyaroknak vagy akár a szlovákoknak. Kit érdekel már a magyarigazolvány és a kettős állampolgárság és nincs az a történelmi sérelem, ami visszatartaná a szlovák rendszámtáblájú autók ezreit, hogy eljussanak Magyarszkóba, no nem az állampolgárságért, hanem az olcsóbb áruért. Amíg a magyarok a leértékelt löncshúsért állnak sorban a g-robyban, addig szlovák szemmel nézve az itteni árakat, a közelmúlt népköztársasági hagyományaira visszautalva, csak ennyit kérdezünk: - hát hozzátok meg visszatért a Kádár János? Akkor voltatok utoljára ilyen olcsók..

Ma egy átlagos szlovákiai család ha összehasonlítja a hazai boltokat a környező országok boltjainak kínálatával arra a cseppet sem örömteli következtetésre jut, hogy a szomszédban minden jóval olcsóbban beszerezhető, mint otthon. Alapvető élelmiszeripari temékek, húsok, illatszerek, ruha, cipő, vetőmag, kertészeti áru, vagy éppen tejtermékek – mind olcsóbbak – többek között és elsősorban Magyarországon. A déli szomszéd árai még úgy is kellemesek a szlovák pénztárcáknak, hogy az új évben az ÁFÁ-t felemeltétek 25-ről 27%-ra, ami ugye nagyjából 1,016-szoros (1,6 százalékos) áremelkedést okozott Magyarországon. Nem meglepő: Szlovákiában már külön internetes oldal létezik, amely a határon túli vásárlásban nyújt segítséget, összegyűjti a legfontosabb magyarországi üzleteket, figyeli a forint árfolyamváltozását.

A trend lényegesen nem fog változni – jósolták a szlovákiai pénzügyi elemzők – sőt nem zárnak ki további árfolyamgyengülést sem a szomszédoknál. Kivétel talán csak a cseh korona, amely esetében javulást is el tud képzelni az elemző. A szlovák gazdaságelőször 2009 tavaszán érezte meg a külhonban megoldott vásárlásokat. A vásárlók favoritja egyértelműen Magyarország. Sokan járnak Lengyelországba és bizonyos árukért érdemes átruccani Csehországba is. A jelenlegi bevásárlási hullám gyakorlatilag 2011 nyarától folyamatos, amikor a magyarországi, ellentmondásos törvények hatására látványosan gyengülni kezdett a forint, illetve a nagy nyugati befektetők az eurózóna déli országainak gazdasági problémái miatt nem nagyon bíznak már meg többé az eurón kívül a V4 országok pénznemében sem.

 Csak 2011 októberében magyarországi bankautomatákból szlovák állampolgárok több, mint fél millió eurót vettek ki, amely az egy évvel ezelőtti számokhoz képest hatvan százalékos növekedést mutatott. A szlovák állampolgárok bankkártyás fizetései Magyarországon a tavalyi évhez képest harmincnégy százalékkal nőtt: 2011 októberében kilenc millió euró értékben vásároltak árut – tájékoztatta a Sme napilapot Stefan Frimmer a Slovenska sporitelna szóvivője még tavaly ősszel.

 Magyarország – a szlovák bevásárlóturista szemével

 Teljesen más atmoszféra uralkodik a magyarországi boltokban, az eladók szinte kinyalják a seggeteket. Az áruválasztékot szintén nem lehet összehasonlítani, ezt megerősítették osztrák ismerőseim is!” – számol be egy Pozsony (Bratislava) környéki szlovák bevásárlóturista egy fórumon, ahol általában pozitív képet festenek le a magyarországi élményekről. De megéri átjönni Magyarországra Szlovákia legelmaradottabbnak számító vidékéről, keletről is. A tapasztalatok hasonlóak: “A Tescóban voltunk, minden kassza üzemelt, sehol egy nagy sor. Az egyik termékről hiányzott a kód, nem engem küldött el a kasszás, hanem hívott valakit és megoldotta. Alapjáraton mindenki mosolyog.” – írja egy kassai bevásárló.

 A vásárlók szerint Magyarország további előnye a kínálat minőségében mutatkozik meg: sok a házi készítésű áru, míg Szlovákiában sok az import termék. Egy beszámoló szerint a női dezodorok 3 euró helyett már 1,5 eurónyi forintért megvásárolhatóak. Mások a pelenkát viszik, mint a cukrot, ami a kassai (Košice) 19 eurós ár helyett Miskolcon (Miškovec) nem egészen 17 euróért beszerezhető és három csomag esetén máris 6 eurót spóroltak rajta. Egy magyarul nem beszélő szlovák bevásárlóturista fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy bárhol, ahol szlovákul megszólalt, soha nem viselkedtek vele ellenségesen, de mindenhol magas színvonalú szolgáltatásokkal, kedves emberekkel, szuperolcsó árakkal és minőségi termékekkel találkozott.

“Pista-sk” nevű kommentelő 25 kilométerre lakik Ózdtól (Ozd). Élménybeszámolója szerint egy karton Marbin 11 eurót, két üveg Jack Danielsen 26 eurót, tíz kiló kolbászon 35 eurót spórol, de gyakorlatilag az energiaitalaktól kezdve, az alap élelmiszereken, benzinen át minden olcsóbb Magyarországon. Ahol ő lakik egyébként ez bevásárlóturizmus már a kommunizmus alatt is létezett: Magyarországon akkor is megérte vásárolni – igaz, akkor a déli szomszéd a csehszlovákoknak a Nyugatot jelentette és nemcsak a határ közvetlen közeléből, de távolabbi városokból – Eperjes (Prešov), Ólubló (Stará Ľubovňa), Poprád (Poprad) – is érkeztek. Budapestet az olcsó árakon kívül, azért szeretik a szlovákok, mert sokkal nagyobb a ruhakínálat méretben, márkában és modellben.

 Nincs már böcsülete a szlovák árunak sem

A jelenségnek vannak árnyoldalai is. Azok a szlovákiai magyarok, akik Magyarországon dolgoznak, szintén megérzik a forint gyengülését. Egy párkányi (Štúrovo) ismerős 175 ezer forintból, 2011 tavaszán, még  nagyjából 644 eurót vitt haza, mostanában az 500 eurót karcolja a fizetése – átváltva. Ezeknek az embereknek szintén már csak Magyarországon éri meg bevásárolni. Ahogy Magyarországon is népszerűek az összeesküvés-elméletek, ez Szlovákia nacionalista, populizmusra kapható rétegeiben sem elhanyagolható: “Így kényszeríti a karvalytőke Magyarországra a szlovákokat vásárolni, így hal meg a szlovák gazdaság! Természetesen az újságok, újságírók, akik a témával foglalkoznak, szintén a nemzetek feletti globalizmus szekértolói, akik cikkeikkel népszerűsítik a magyarországi vásárlást.

Nem örül a fejleménynek a szlovákiai boltosok és lakosság egy része sem. Beszámolók szerint, a karácsonyi szezonban, húsz százalékkal esett a Csallóközben (Žitný ostrov) a vásárlók forgalma. Az új évben az egyes áruk iránti kereslet felére (!) csökkent Szlovákiában, de vannak olyan termékek is, amelyket egyszerűen már meg sem vesznek a szlovákok: például az üveges sör forgalma 70%-al esett vissza Kisújhelyen (Slovenské Ďarmoty). A jelenség olyan méreteket öltött, hogy sokakban felmerült már az állami beavatkozás szükségessége is, egyébként sok szlovák kis-, és középvállakozó csődbe mehet – mondják. Nem meglepő az indulat részükről: “Hajrá szlovákok, otthon meg szidjátok a magyarokat, aztán mentek a magyar szupermarketekbe, gratulálok!” Vagy: “Ez az, segítsünk csak a magyaroknak, növeljük a bevételüket, itt meg közben munkahelyek fognak megszűnni.”

Jellemző a fórumok hangulatára, hogy amikor egy szlovák Usztics Mátyás felhívja a külhonban vásárlók figyelmét a szlovák áruk fontosságára, hogy lehetőleg azt vásárolják, a többiek indulatosan – “szarok a szlovák termékekre és a termelőkre!” – csitítják le. Vagy: “Huszonkét évig a hétköznapi ember itt szarban volt, tele van már a tökünk a hazafias dumával, magasról leszarom, mindannyian ott vásárolunk, ahol olcsóbb, ezért járunk most Banánisztánba” (Maďarsko). Maradjunk annyiban, nem túl népszerű a sokak által korruptnak tartott szlovák állam, amely az elmúlt napokban újabb sebet kapott a márciusi választások hajrájában egy növényevő, emberszabású főemlős felbukkanásával.

 Köszönjük Viktorko!

 Összességében nem lehetünk eléggé hálásak a magyar miniszterelnöknek, aki megoldotta a határokon átívelő, népek kölcsönös megismerését elősegítő, személyes találkozások lehetőségét. Ez nem kétmilliárd forintos történelemóra közpénzből, hanem a magyar állami költségvetés lyukait betömő, szlovák karitatív szolgálat, itt az ideje, hogy megmutassuk: nemcsak káromkodni tudunk rátok, de segíteni is! Szívesebben fizetjük az adónkat oda, ahol olcsóbban tudunk vásárolni. Szlovákiában hiába adózunk, minden csak az állam a Gorilla zsebébe megy. Nem az ugyanis a hazafiatlanság, hogy Magyarországon vásárolunk, hanem az ország eladósodása, a korrupció, és az állam csecsén lógó élősködők támogatása!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr693541995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figyel Castro 2012.01.13. 11:44:43

Mondjuk tényleg undorítóak. Nyelvtörvény, meg állampolgárság, de a cuccunk, az kell...

Pan Modry 2012.01.13. 12:05:28

Hat igen, a nacionalistak mindenhol hulyek...

Mindenhol megvan az a hulye reteg, aki nem tudja elfogadni hogy egy balfasz, helyette konteokat agyal ki.
De ha epp az osellenseg szomszednal valami olcsobb, azt veszi meg... ...persze ez utobbi racionalis cselekedet :)))

Martian (törölt) 2012.01.13. 12:15:50

@Figyel Castro: a kormány nem azonos a néppel, ahogy nálunk sem.

lavór 2012.01.13. 12:16:07

Helyes, hozzák csak az eurójukat. Lesz itt helye bőven. Legalább nem zárnak be a boltok, tudnak dolgozni az ott élő emberek. Kár, hogy az ország más régiói nem élvezik a beáramló pénzt. A nacionalista nézetek meg már a kutyát sem érdeklik.

Pan Modry 2012.01.13. 12:19:33

@Figyel Castro:

Miert is undoritoak?

Azert mert:
1. a szlovak gdp/fo magasabb mint a magyar
2. a szlovakok fizetese magasabb mint a magyar
3. a szlovak allamadossag alacsonyabb mint a magyar
4. a szlovak aktivitasi rata magasabb mint a magyar
5. a szlovak gdp novekedes magasabb mint a magyar

Figyel Castro 2012.01.13. 12:19:58

@Martian: Azért nem hinném, hogy a szlovák népnek a szíve csücske vagyunk, ahogy a románoknak sem...

vérfürdő (törölt) 2012.01.13. 12:27:44

Bátorkodom megkérdezni, hová menjenek azok vásárolni, akik forintban kapják a fizetésüket?

Lesből Támadó Szárítókötél 2012.01.13. 12:27:54

@Figyel Castro:

Azért nézd az érme másik oldalát is. Habzó szájjal gúnyolódunk, hogy idősebbek vagyunk, mint Szlovákia, de azért köszi, hogy nálunk vásárolnak, illetve köszi, hogy náluk állíthatjuk forgalomba az autónkat.

A dogmatikus nacionalizmussal van itt gond mindkét oldalon, mely megerőszakolja a racionális gondolkodást.

Figyel Castro 2012.01.13. 12:28:04

@Pan Modry: Ezek közül pont egy se érdekel, de majd itt is jól megverik, aki magyarul beszél?

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2012.01.13. 12:28:12

Annak idején én is mentem át Révkomáromba Becherovkát venni. Most visszakapjuk. :D

Lesből Támadó Szárítókötél 2012.01.13. 12:28:22

@Figyel Castro:

Kérdés, hogy az "Idősebb vagyok, mint Szlovákia" feliratok, illetve szlovák focimeccsen a nagymagyarországos transzparensek mennyiben javítanak a helyzeten...

Pan Modry 2012.01.13. 12:28:36

@Figyel Castro:

Talan nem hinni kellene, hanem tudni...

Talan nem kellene magyarkodni meg kovetelozni a szlovakoktol, illetve a tortenelemre ugy tekinte hogy Szlovakia a ma letezo Magyarorszagnak valaha is a resze lett volna, mert nem volt!

Pan Modry 2012.01.13. 12:36:40

@Figyel Castro:
annyira tipikusan verik meg Szlovakiaban a magyarul beszeloket mint amennyire tipikus az hogy magyarorszagon lelovik a cigokat.

Bocsanat, magar beszedert elvileg csak Malina Hedviget vertek meg allitolag, de MO-on ennel tobb ciganyt lelottek. Hoppa...

mindenOK (törölt) 2012.01.13. 12:46:29

Elolvastam a cikket, és az az érzésem támadt, hogy a szlovákok ugyanúgy gondolkoznak, mint mi:)

'it's cool to know nothing' 2012.01.13. 12:47:05

@Pan Modry:

Igen tudjuk, a szláv kreálmány: Uhorsko vs. Madarsko.

Nos az NDK sem volt része soha az NSZK-nak, de oszt mégis Németország az egész.

Hát, így valahogy.

(nem probléma, ha akarod leszek én neked Uhor, és a problémád meg van oldva)

reccs 2012.01.13. 12:48:14

@Figyel Castro:

Mármint itthagyják a pénzüket.
Majd valahogy kiheverjük.

csoko20 2012.01.13. 12:48:51

" Egy erősebb napon tíz vásárlóból tizenegy szlovák állampolgár"

Mivel a magyar állampolgárnak már az éhenhaláshoz is kevés a pénze, ezen nem csodálkozom.

'it's cool to know nothing' 2012.01.13. 12:56:01

Azt se tessék elfelejteni, hogy az almúlt 10 évben a mi honfitársaik támogatták Szlovákiát regisztrációs adóval, társasági adóval, értékes autók beszerzésével...

Modry elvtárs pedig csak azokat tudja megvezetni, akik nem járnak arrafelé. Közvilágítás nélküli falvak? Járhatatlan utak? Mélyszegénység, éhséglázadás? Ezek bizony nem Magyarországra jellemzőek.

Én nem szívesen laknék abban az országban, még ha nem is vernek meg minden nap (csak simán rámszólnának, hogy ne beszéljek magyarul, illetve fel sem merülne bennem, hogy akár megszólaljak, mert félnék, mit szólnak a szlovák szomszédok)

zum trucc 2012.01.13. 12:57:49

Szeretettel várjuk továbbra is szlovák barátainkat.

dr.pupak30 2012.01.13. 13:05:50

no mi van? a krumplifejűeknek ilyenkor nem számít a nemzeti büszkeség és az ellenséghez jönnek vásárolni. pénz beszél..
sosem mennék slotákiába akár egy eurót is elkölteni.

dr.pupak30 2012.01.13. 13:11:49

egyébként meg miért ekkora szám, hogy átjönnek vásárolni? a bevételhez a multik jutnak, akik a mellett, hogy nem nagyon fizetnek iparűzési adót, még ki is viszik a pénzt az országból. ki jár ezzel jól, mert a helyiek nem nagyon. ettől még nem lesz magasabb fizetésük, vagy egyéb juttatásaik.

Vkat118 2012.01.13. 13:14:33

Ha az államadósságot elsunnyogja a viktor valahogy akkor a gyenge árfolyamon csak nyerni tud egy ilyen exportorientált kis gazdaság mint mo. Csak a nép hal közben éhen, de az eddig sem érdekelt senkit.

Styxx 2012.01.13. 13:16:09

"tíz vásárlóból tizenegy szlovák állampolgár (igen, tudjuk, az nem lehetséges, de direkt írtam)" Miért ne? Ha az egyikük elfelejtett cigit venni és visszamegy a sorba, akkor már ő a 11-dik.:-)

Figyel Castro 2012.01.13. 13:19:13

@Lesből Támadó Szárítókötél: @Pan Modry: Nem követelek tőlük semmit, max. ,hogy ne legyen kettős a mérce, és ilyen pólós sincs, de olyan sem, amelyik szlovák király nevét keresi. Annyit kérek, Győrben hagyjanak nehány parkolót.

Démonmac1 2012.01.13. 13:19:23

No, és akkor mi van? Kimondottan örülök, hogy legalább vásárol valaki.
A pénznek nincsen szaga.

Pan Modry 2012.01.13. 13:27:40

@'it's cool to know nothing':
Amikor az NDK volt, mar nemzetallamok leteztek.
Ami a magyarok 1000 eves orszagat illeti, annak az idonek kb. 10-15%-a tekintheto nemzetallamnak.
Azt a Magyarorszagon tortenelmi Magyarorszagnak nevezett kepzodmenyt a magyarok mellett laktak a csehek, morvak, szlovakok stb... osei, a magyarok osei csupan egy a sok kozul.

vegyesfehér 2012.01.13. 13:36:59

Az emberek mindenhol emberek. Anno mi m eg a labancokhoz rohantunk Gorenjéért és nem fanyalogtunk a szabadságharcaink leverésén. A harcos ideológia addig tart, ameddig meg nem kordul a gyomor, meg rád nem kiabál a pénztárca.

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2012.01.13. 13:37:11

Áthordtunk milliárdokat a magas cd, dvd jogdíjak miatt, a regisztrációs adó miatt, most örülni kéne, hogy ide talicskázzák a pénzt. Nem fáj az, és nem leszünk tőle kevésbé magyarok.

SPU 2012.01.13. 13:37:21

Jó hallani, hogy kis országunk a kereskedelemben (is) előtte jár a tót atyafiaknak. :)

Bükkszerelmese 2012.01.13. 13:37:33

Nagyon helyes.
Én évek óta nem vagyok hajlandó betenni a lábam abba az országba, nehogy egyetlen eurocent bevételre is szert tegyen tőlem a szlovák költségvetés.
Ők viszont hozzák csak ide a pénzt.
Hajrá.

SPU 2012.01.13. 13:38:31

@vérfürdő: Albánia? Vietnám? Csád?

Gazuzem 2012.01.13. 13:38:38

@pupak30: Minden vásárlásból 27 százalék az államkasszába megy.

dr.pupak30 2012.01.13. 13:51:27

@Pan Modry: nem az a lényeg, hogy kik lakták, hanem, hogy sikerült létrehozni egy olyan szilárd államalakulatot, ami kiálta az idők próbáját és a mellett, hogy a nemzet fennmaradt, jelentős teljesítményre volt képes a tudományok és kultúra területén. röhejes, hogy szlávok folyamatosan köpködik az osztrák-magyar monarchiát, miközben jelenleg is hasonló elveket követnek az élet minden területén (jogrendszer, oktatás, művészetek stb.). A Magyar Királyság védőernyője nélkül lehet ma nincs szlovákság sem. Ha beszélitek a nyelveteket ma is az azt jelenti, hogy a mindig volt lehetőségetek azt ápolni, míg más nemzetek brutális terrorral voltak rákényszerítve annak háttérbe szorítására (pl. Írek). Nem ismerek szlovák vagy cseh szabadságharcot, talán mert nem is volt annyira rossz itt élni. ezen kéne már elgondolkozni ott a túlvégen.

mazolika 2012.01.13. 14:07:32

@Pan Modry: Hozzátenném, hogy abban az időben azt nézték, hogy az embernek ki volt a királya, földesura, hűbérese és nem azt, hogy milyen nyelven szólalt meg.

Egy sok kapcsolattal, rengeteg birtokkal rendelkező nemes akár a történelmi magyarország több nyelvét is beszélhette.

A nacionalizmust a francia forradalommal szoktuk időszámítani. A nemzet lett az új király :) És persze ugyanúgy mentek az értelmetlen háborúk tovább, mint a királyok alatt. Nevetséges, hogy csak azért nézzek más szemmel egy emberre, mert más színű a zászlója. Inkább leszek színvak :P

dr.pupak30 2012.01.13. 14:13:04

@Gazuzem: ja igen az áfa, amit majd Orsós mol részvény pakett vásárlásra költ. maradjunk annyiban, hogy abból sem sokat fog érezni a pórnép.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.13. 14:13:36

Nagyon ritka dolog, hogy teljesen egyetértünk, de a poszt utolsó mondatán kifejezetten felderültem. Szóval ezek szerint még te is...
Isten hozott! :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.13. 14:14:25

@pupak30: OFF
Bocsánat, hogy beleszólok a beszélgetésetekbe, de ezt a hülységet már nem tudom szó nélkül hagyni. Alapvető tévedésben vagy. Ahogy pán Modry is mondta feljebb, Uhorsko (Hungária) soha nem volt csak a magyarok országa! Több nép dolgozott, lakott, élt itt. Lehet, hogy szerettétek volna, hogy Magyarország legyen, de ez látványosan nem sikerült, végeredmény: Trianon. A Monarchia időszaka a szlovákoknak a magyarosítást hozta, sajnos nem kellemes emlék a szlovák nemzet történetében ez az időszak. Azért beszéljük a nyelvet még ma is, mert nem értettetek a szép szóból, így Uhorsko szétesett és a Csehszlovák Köztársaság olyan kereteket biztosított, amelyben a szlovák nyelv és kultúra kifejlődhetett. Ti ezt minden áron meg akartátok akadályozni, bezártátok az iskoláinkat, visszaszorítottátok az anyanyelvi oktatást és nem ismertétel el a szlovákokat, mint nemzet sem. Utoljára, de nem utolsó sorban: az 1848/49-es szabadságharcban nemcsak többtízezer szlovák harcolt egy olyan orszgáért, amit még közösnek tartott, de a szlovák politikai elit számára már Kossuthék megüzenték: vagy magyarok lesztek, vagy nincs más választás – ezért kötöttek ki Bécs mellett.

A blogon vannak témába vágó posztok, oda írjatok, köszönjük.
ON

Pan Modry 2012.01.13. 14:32:34

@pupak30:
Nem jelentheto ki altalanossagban hogy a szlavok kopkodnek a monarchiat.
Annyiban a magyarok is kopkodik, hogy a nagy politikai szelhamos Kossuthot mennyire tulbecsulik, pedig ahelyett hogy megegyezesre torekedett volna, romba dontotte az orszagot vagy 30 evre.

Ford Prefect, a Betelgeuse rendszerből 2012.01.13. 14:35:20

@Pan Modry: és ne felejtsük, hogy

6. A szlovák hegyek magasabbak, mint a magyarok.
7. A szlovák miniszterelnök magasabb, mint a magyar.
8. A szlovák parlamenti pártok száma is magasabb, mint a magyar.
9. A szlovák zászlón a fehér szín magasabban van mint a magyaron.
10. A szlovák kofolafogyasztás mértéke magasabb magasabb, mint a magyar.

Tehát nincs min csodálkozni.

tarr 2012.01.13. 14:46:36

Pecunia non olet barátaim, pecunia non olet.

dez01 2012.01.13. 15:21:31

Magyarország földrajzi elhelyezkedése és mérete okán eséllyel játszhatná meg azt, amit Luxemburg is megjátszott, azazhogy a szomszédok bevásárlóközpontjává - és akár banki központjává is válhatna.... ja és termálfürdő wellnes kp is lehetne, bár a kárpát medencében vannak még jó fürdőhelyek máshol is, de azok még nincsenek ennyire kiépülve.... Tényleg, mi van Pöstyénnel? Jó hely most?

Tiszta sor, a kereskedelem az mindig jó üzlet:)

hallari 2012.01.13. 15:32:03

@vegyesfehér: "A harcos ideológia addig tart, ameddig meg nem kordul a gyomor, meg rád nem kiabál a pénztárca. "

Az igazi reálpolitika. :)

LuxCsab 2012.01.14. 02:14:43

Jöjjenek csak, jöjjenek! Évekig hordtuk át a pénzt, nekik, most ők hozzák, ez így van rendben.

Sőt, sokan a szlovákok között be is fektetnek magyar prémiumingatlanokba, kihasználva a gyenge forintot és a kedvező ingatlan árakat. Már Pest környékén is akadnak szlovák ingatlanvásárlók.
varhegyingatlan.hu/

Kard 2012.01.24. 08:14:00

@Pan Modry: Nem érted a lényeget. Ott megvertek egy magyart itt lelőttek x cigányt. Viszont itt kivizsgálták az esetet és ELKAPTÁK a felelősöket. Nálatok próbálták eltusolni az ügyet és még a Hedviget is bemocskolni, hogy biztos hazudott. Ez a probléma, mai napig nincs meg kik voltak a tettesek.
Idióták mindenhol vannak. Kérdés, hogy a kormány támogatja-e őket vagy sem.

Elchango 2012.03.03. 11:55:35

@Pan Modry: fuj a jo kurva anyadat te mocskos szlovak.Gyulollunk benneteket mint a hat napos szart.Senkik sem vagytok csak szlav cigany hontalanok.
süti beállítások módosítása