Robert Fico megdöntötte Vladimír Mečiar eddigi rekordnak számító, 37,3%-os, 1992-es, választási eredményét, és a demokratikus Szlovákia fennállásának legelsöprőbb, 44,9%-os győzelmével megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat. Az alkotmányos többséghez Ficonak mindössze hat mandátum hiányzik. Szlovákiában a helyi hírtévé (TA3) esti választási műsorában már orbánizálódáról beszélt Grigorij Mesežnikov politológus.

Smer: kiszenvedett győzelem
 
Vasárnap hajnal fél kettőtől, amikor a szlovák statisztikai hivatal frissített adatai szerint, a Smer elérte a több, mint 75 mandátum megszerzéséhez szükséges százalékot, mindenki úgy gondolja: Robert Fico egyedül fog kormányt alakítani Szlovákiában. A tárgyalások még napokig eltarthatnak az érdekelt felek között. Igen ám, de mi történik akkor, ha az új Orbánfióka kiimádkozza, hogy a KDH vagy a Híd lépjen velük koalícióra? Az alkotmányos többség birtokában ugyanis könnyebben be tudja bizonyítani, amit Magyarországon két éve Orbán Viktor már parádésan prezentál, miszerint elhozza a választási kampányban megígért STABILITÁST és BIZTONSÁGOT, és képes lesz azt is elérni, hogy az ország soha NEM LESZ ELADÓSODVA, mint elődei alatt. Persze az abszolút többség is szép győzelemnek számít a Smer háza táján, nem működtek a közvélemény-kutató cégek praktikái sem. A kamerák keresztüzében "spontán" ünneplő tömeg egy pillanatra visszahozta a Mečiar-korszak felejthetetlen báját. Nem tehetünk róla, az ünnepi hangulatban, Fico és a kólásüveg párosát pedig legalább olyan bájosnak látjuk, mint egykori köztársasági elnökünk dvojplatnicskáját a pozsonyi Grassalkovich (Grasalkovič) elnöki palota falai között.
 

Szlovák jobboldal: K.O.
 
Ami a választások után nagyjából biztosan kijelenthető: egy korszak véget ért, Mikulás Dzurinda politikai karrierje biztosan lezárult. Másképp szólva, a szlovák jobboldal, a liberálisok tökéletes pofont kaptak ahhoz, hogy minél hamarabb összekapják magukat és újjáépítsék a romokon pártjaikat. Hajnalban, a választási eredmények folyamatos közzététele során, volt egy pillanat, amikor sem az SDKU, sem az SAS sem a MOST nem jutott volna be a parlametbe. Végül a Gorilla megkegyelmezett és nem tépte szét teljesen e pártokat: a volt kormánykoalíció pártjai, valamilyen csoda folytán, parlamenti pártok maradtak. Ugyanakkor, a legutolsó eredmények alapján, a szlovák jobboldal vezetésére máris bejelentkezett a jóképű, de politikailag teljesen inkompetens Matovič (Egyszerű Emberek Pártja), aki több populista akcióval vetette magát észre az elmúlt években, és a közbeszédben egyszerűen csak Fico bohócának hívják - úgy néz ki, most össze is jött neki a csörgősipkás mellékszerep. Az összeomlott jobboldal másik önjelölt vezetője, a kampány alatt, de az esti választási eredmények közzététele során is, többször Ficoval összeboronált, Szlovák Kereszténydemokrata Párt. 
 
Szlovmagyarok: a Smer vonzásában?
 
Fico az exit poll eredmények kihírdetésekor tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: pozitív üzenetnek tartja, hogy Szlovákiban etnikai alapon nem tudnak - összesítve - politikai pártok 8 vagy 9 százalékot elérni, mert szerinte az a legfontosabb, hogy az emberek ne etnikai elvek, hanem politikai - legyen az jobb vagy baloldali - programok mentén szavazzanak. A dotoho.blog személyes tapasztalatok alapján meg tudja erősíteni: a szlovákiai magyarok között is - elsősorban anyagi indokok mentén, pl: beígért támogatások - viszonylagos népszerűségnek örvendett Fico pártja, amely elsősorban az erős, stabil kormány jelszavával és az állami szerepvállalás erősítésével szerezhetett többlet-szavazatokat a szlovákiai magyarok táborából is. Ez mindenképp kritika a két magyar érdekeltségű párt felé is: az újra 4% körül teljesítő MKP és végül 6,7%-kal, szűken a parlamentbe jutott Híd számára is, miért nem tudták jobban megszólítani az olcsó ígéreteknek könnyen felülő szlovmagyar választókat.
 
Nacionalizmus és arrogancia, régi-új trendek a Kárpát-medencében
 
Még ki sem hirdették a szlovák választások végeredményét, de az emberek már azt találgatják: meglépi-e Fico Szlovákiában, az orbáni minta alapján, a nyugdíjpénzek lenyúlását? Vagy csak megelégszik a járulékok százalékának csökkentésével? Peter Morvay szerint Orbán a rossz makrogazdasági számokat javította ki ezzel a lépéssel, amikor a nyugdíjakkal betömködte a kötségvetésben keletkezett lyukakat, szerinte ha Fico hasonló helyzetbe kerülne, gondolkodás nélkül választaná ugyanezt a módszert. Schutz szerint Fico nem fogja babrálni a nyugdíjrendszer 2. pillérét - bár államosítást és járulékok százalékának eltolását ő sem zárta teljesen ki. Szerinte egyébként Fico és Orbán meglehetősen hasonlítanak egymásra, de egy jelentős különbség mégis létezhet köztük: Ficot a magánnyugdíj-biztosítók már korábban "megdolgozták". Bárhogy is alakul: a 2012-es márciusi, szlovákiai előrehozott választások megmutatták, húzhatnak itt bármilyen politikai határt a Kárpát-medence térségében, az istenadta nép sehol nem kér az egyéni önrendelkezésből, a konszenzusra épülő demokráciából: Orbánisztán után létrejött Ficoisztán is. Méghogy különbözünk a magyaroktól, muha! Még szerencse, hogy Slotáék elcseszték és korábban gyújtották fel a krasznahorkai várat, különben nekik is simán meglenne most a tizenkét százalékuk!
 
No whisky, white wine
 
Bónusz videó: Fico angolul nyilatkozik a Smer kormányzási lehetőségeiről, 0:35-től:
 

(videókat átvettük: sme.sk)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr614308768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DuplaDD · http://napimereg.hu 2012.03.11. 12:23:18

Ezentúl még rosszabb lesz magyarnak lenni. Ficón múlna, falat emelne M.o. és Szlováki közé, tovább megyek, lesöpörné hazánkat. Az unió meg csak ül és nézi. Szomorú. napimereg.hu/legujabb-bejegyzesek/magyarellenes-szlovak-valasztasi-ceremonia

morbi 2012.03.11. 12:23:38

óóó a fico gyurcsányra hajaz a leginkább, már csinált 8-9%os hiányokat, ráadásul a programjában is a szociális demagógiára épít mint anno nálunk az "adócsökkentés kormánya" ugye. A progresszív adóról meg már ne is beszéljünk...

Anti Anyag (törölt) 2012.03.11. 12:23:53

Nem nagyon értem ez miért kérdőjelezi meg a szlovákok önrendelkezését. Fico betiltja a 4 évenkénti választásokat?

Annyi, hogy Fico baloldali, tehát a magyaroknak megtilthatja azt, hogy szavazhassanak, az EU balliberálisai bele fog szarni.

sufnyi 2012.03.11. 12:24:09

Faxom meglátjuk mi lesz ebböl, lehet ennek is anyázás lesz a vége. Tótia a tótok is jól elcseszték. A Béla meg ha kolalícióra lép vele remélem belebukik és négy év mólva megint más lesz minden.

laziorome 2012.03.11. 12:24:35

Na,ugye "Orbánisztán után létrejött Ficoisztán is. Méghogy különbözünk a magyaroktól, muha!"
előző posztjaidban az nem tetszett hogy szinte mar faji alapon probáltad bizonygatni, hogy a magyar genetikailag vagyik a " ne gondolkodj-mi majd megoldunk mindent államformához" ezzel szemben a szlovákok, tisztában vannak azzal, hogy csak kemény munkával lehet 1-ről a 2-re jutni......
A különbség csak annyi, hogy a szlovák gazdaságot nem vitték bele egy olyan mélyrepülésbe mint a magyart, az ország meretei miatt nem is tudták volna, de ezért gratula az ottani politikai elitnek, igen mi meg erre sem voltunk kepesek, hogy a magyar gazdaságpolitikában konszenzus szülessen a vezető politikai pártok között.
Hogy erről a "magyarok" tehetnek, mert butábbak és nagyképübbek lennének mint szomszédaink, nem hinném, ugyanolyan faszok vagyunk mint ők, és ők sem jobbak nállunk semmivel sem.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 13:25:37

@morbi: Vissza fogod te még sírni a Gyurcsány-féle hiányt annak fényében, hogy Orbánisztánban most márciusban már összejött az éves hiány fele!!

A gazdaságilag jobboldali Gyurcsány megpróbálkozott azokkal a szerkezeti reformokkal, amelyeket a jobboldali Dzurindáéknak sikerült megcsinálni Szlovákiában, de a Orbán baloldali-populista módon népszavazással hergelte fel a népet ellen. Hogy később Orbánisztánban, hülyének nézve saját választóit is, bevezesse.

Mielőtt fikáznád a progresszív adót, mesélj nekem az egykulcsos adórendszerről is, szted azt elbírja jelenleg a magyar társadalom? Bullshit! Lépésről lépésre rákényszerül Orbán is az ésszerű megoldásokra, csak ugye ez már késő. A progresszív adózás is lényegében visszatért már.

A NER rendszere szépen minden társadalmi réteget egymás ellen uszítottt, elüldözte es üldözi a nagybefektőket (válságadó, jogbiztonság felrugása, bizonytalan gazdasági környezet).

Fico pont az képviseli, mint Orbán: baja van a magánnyugdíjpénztásakkal, államosítás, centralizáció, baloldali-populista lózungok (biztonság, stabilitás), nacionalizmus, és arrogancia.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 13:43:01

@Anti Anyag: Nem a szlovákok önrendelkezéséről, hanem az EGYÉNI önrendelkezésről írtam, de ez gondolom téged nem zavar, mert Orbánisztánban sem tudjátok már, mi az, mert a Vezér megmondja nektek, mikor és hova szarjatok.

Fico pont olyan álságos "demokrata" lesz, mint Orbán, aki szavak szintjén szépen elmagyaráz neked mindent, de kétséged ne legyen, a Gorilla tovább él alatta is, visszatér Kalinák és Trnka szelleme.

"Fico baloldali, tehát a magyaroknak megtilthatja azt, hogy szavazhassanak, az EU balliberálisai bele fog szarni." - Szlovákia hozott egy törvényt, amihez Magyarországnak SEMMI KÖZE. Nem értem, milyen alapon veszitek a bátorságot, hogy egy szomszédos ország belpolitikájába, magyarországi törvényekkel beleszóljatok? Vagy ha már igény van rá: előtte egyeztetni a másik féllel luxus? Ja, hogy Orbán csak az erőből ért... Akkor ez kapufa, bár nála bőven pörög már a szopóroller.

Fico nem a magyaroknak tiltotta meg a szavazást, hanem azoknak, akik felveszik a magyar állampolgárságot úgy, hogy tudatában vannak annak következményeinek, pl a Lúzernagyi.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 13:49:53

@laziorome: Totálisan félreértetted előző posztjaimat - ezek szerint.

A különbség nem az ország méretéből fakad, hanem abból, hogy a tegnapi napig Szlovákiában politikai tényező lehetett több, olyan, érdemi eredményeket is felmutató, és a baloldali-nacionalista populizmussal szembenálló, politikai erő, ami Magyarországon már több éve csak szitokszó. De nincs kétségem afelől, hogy a szlovák jobboldal és a liberálisok összekapják magukat.

laziorome 2012.03.11. 14:25:50

Nem értettem félre semmit, akkor hergelni próbáltad az erre kaphatókat, sikerrel.....de hagyjuk, de ugye az hogy a tegnapi napig politikai tenyező lehetett pár ertelmes politikai erő is és ma már nem, nem jelenti azt hogy minden szlovák agyhalott lett 1 év alatt, az hogy nállunk mi van szintén nem jelenti.
4-5 év jó gazdaságpolitika és ki lehet mászni a legnagyobb szarból is- erre pont szlovákia a jó példa, Gyula és Viktor is összehozta a maguk 5 évét- közösen persze, sajnos- mindenkinek áll a zászló, megha kurva nagy a szélcsend idehaza.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 14:48:11

@DuplaDD: Hagyjuk már ezt a nacionalista bullshitet! Persze, még fel is ásná Magyarországot és sóval behintené? Nem.

Tudomásul kell venni, hogy Magyarország szomszédja megkérdezése nélkül, saját kontóra, a választások előtt, izomból hozott egy olyan törvényt, amely külföldi állampolgárokat is érint. És az most teljesen irreleváns, hogy magyar nemzetiségű-e az illető vagy sem.

Azt elfogadom, hogy érzelmileg megérint a történet, de azt is el kell tudni fogadni, ha Szlovákia erre hoz egy ellentörvényt, mert ő úgy ítéli meg, hogy szükséges. És az megint lényegtelen, hogy szerinted vagy szerintem ez indokolt-e vagy sem. Meghozta.

Innentől kezdve Magyarország semmi köze a történethez, mert ez egy szuverén állam jogi intézkedése, amelyről minden állampolgára tudhatott. Az, h valakik ilyen vagy olyan személyes vagy politikai vagy egyéb indokkal hülyét csináltak magukból, az már a saját pofonfájukra tartozik.

morbi 2012.03.11. 15:39:07

@Csehszlovák Kém: óóóó nem kell hisztizni, a makro mutatók épp gyurcsány és fico alatt közelítettek egymáshoz a legjobban...

gyurcsány pedig épp nem próbálkozott meg a szerkezeti reformokkal, mindent fizetősé akart tenni ezzel fenntarthatóvá tegye az amúgy is fenntarthatatlan rendszert.

Dzurinda a szociális juttatásokat megfelezte és bevezette az egykulcsos adót. Épp ezt csinálja most Orbán is...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 15:45:23

@morbi: A jobboldali-lózungot szépen felmondod, csak épp nem gondolkozol. Uncsi. Szlovákiában az egykulcsos adónak épp azért volt hatékony eredménye, mert közben végigvitték a szerkezeti reformokat is! Ez Maoban nem történt meg a mai napig. Igen, és ez amit Gyurcsány szerettet volna megcsinálni – hiába tagadod – csak épp ez a populista-nacionalista banda lenépszavaztatta. Később meg - egy részét - lenyomták a szavazóik torkán. Nem tudom, érzed-e a a helyzet irracionalitását?

Bizony a szerkezeti reformok, többek között azzal is járnak, hogy fizetőssé teszünk sok szolgáltatást, magyarul: NINCS INGYEN SEMMI. Nem tudom, ez most feltűnik-e neked a tandíjak esetében pl? Tényleg annyira átmosta a Fidesz-média az agyad, hogy nem látod, amit te most Gyurcsány nyakába varsz – fizetni kellet, bazmeg! Úristen, azért, amit igénybe veszek, óó, borzalom, mocskos kapitalisták! – azt próbálná Orbán is? Azzal a nagy különbséggel, hogy ő nem mert két éve belevágni a szerkezeti reformok keresztülvitelébe és valószínűleg már nem is fog. Az egykulcsos adó ezért nem működik Magyarországon.

Szóval Orbán kurvára nem azt csinálja, amit Dzurinda, de akkor kicsit részletezem még: Dzurinda idején (is) megtelepedtek a multik Szlovákiában, külföldi-tőke barát volt, Orbán alatt ez pont az ellentettjét látod, tőke-ellenesség, EU-ellenesség, szabad piac-ellenesség. Orbán szétverte a magánnyugdíj-biztosítást, Dzurinda támogatta. Orbán államosít, Dzurinda leépítette az államot. Apropó Orbán megfelezte Magyarországon a szociális juttatásokat? Nézzél már tovább egy kicsikét az orrodnál!

Ami pedig a macro mutatókat illeti…egyrészt azokat folyamatában kell vizsgálni, mert önmagában kiragadva félrevihet, de megint bullshiteket írsz, mi az, h pont akkor közelítetttek a legjobban a makrómutatók? Fico 2006-ban kerül hatalomra, Magyarország – köszönhetően az Orbán-, és Medgyessy kormányok felelőtlenül osztogató gazdaságpolitikájának ekkor szakad le véglegesen Lengyelország, Csehország és Szlovákia mögött. E három országban 5-10 százalékos növekedésről beszéltek akkor, Magyarországon meg. 1 százalékrról, vazze. Tényleg közel voltak azok a számok :D

paraszthajszal 2012.03.11. 16:08:07

@Csehszlovák Kém: "Innentől kezdve Magyarország semmi köze a történethez, mert ez egy szuverén állam jogi intézkedése, amelyről minden állampolgára tudhatott"

Ez csak azért nem igaz, mert amint egy ország belép az Európai Unióba, lemond a szuverenitása egy részéről. Soha nem lesz már olyan szuverén, mint annak előtte, ha tetszik neki, ha nem.

Ennek a legjobb példája éppen a mostani orbáni rendszer, amelynek a hívei felháborodottan veszik tudomásul, hogy "Brüsszelből" akarják megmondani nekik, hogy mikor küldjék nyugdíjba a bírókat, vagy mekkora legyen az MNB-elnökének fizetése.

Persze, ha a jogi intézkedést kizárólag az állampolgársági törvényre érted, abba valóban nincs beleszólása másnak (ezért lehet Észtországban és Lettországban annyi hontalan orosz), mert ez az integrációs kereteken kívül esik, de más vonatkozásokban (állampolgári & nyelvhasználati jogok) az EU acquis communautaire, vagy az EU Alapjogi Chartája tényleges korlátot jelent a nem demokratikus intézkedések számára (akár Szlovákiában, akár Magyarországon, akár máshol).

blackwall 2012.03.11. 16:28:53

@Csehszlovák Kém: "Tudomásul kell venni, hogy Magyarország szomszédja megkérdezése nélkül, saját kontóra, a választások előtt, izomból hozott egy olyan törvényt, amely külföldi állampolgárokat is érint."

Elég sok olyan törvény születik a világ országaiban, ami más országok állampolgáraira is vonatkozhat (kettős adóztatás, bármilyen beutazással/vízummal kapcsolatos szabályok, uniós állampolgárok helyi önkormányzati választásokon való részvétele, stb.), úgyhogy önmagában ez nem érv.

"...azt is el kell tudni fogadni, ha Szlovákia erre hoz egy ellentörvényt, mert ő úgy ítéli meg, hogy szükséges."

Persze, joga van, és tenni ellene nem lehet sokat, viszont ne mondd már hogy lényegtelen hogy indokolt-e vagy sem. Ez egy totál aránytalan lépés volt. Az lett volna arányos, ha Szlovákia is hoz egy törvényt a határon túli szlovákok kettős állampolgárságról. Vagy, hogy hoz egy törvényt, ami azt mondja ki (bár szerintem ez default), hogy a Szlovákia terülétén élő szlovák állampolgárokra (ebbe beletartozik a szlovák-magyar kettős állampolgár is) a szlovák törvények a magasabb rendűek. Elvenni a szlovák állampolgárságot ezektől az emberektől teljesen aránytalan lépés.

Na mindegy, én még mindig nem értem, hogy szlovák szempontból milyen gyakorlati hátrány érte Szlovákiát a kettős állampolgársággal. Nem értem mi a para tárgya. Ez inkább Magyarországra nézve jelent extra kötelezettségeket. Szlovák szempontból most nem tök mindegy, hogy pár százezer embernek a szlovákon kívül lesz egy másik állampolgársága? Ez érdekes mód semmilyen más országban nem okoz ekkora parát. Még a románok és a szerbek se fostak ettől be. Talán azért mert mindegyiknek megvan a saját kettős állampolgárságról szóló törvényük :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 16:29:20

@paraszthajszal: Igazából minden út oda vezet, hogy Szlovákia úgy szabályozza az állampolgárságát, ahogy neki tetszik. A szuverenitást itt most természetesen nem Brüsszelből értem, hanem Pozsonyból. Teljesen normálisnak tartom, ha részt veszek egy nagyobb politikai-gazdasági szövetségben, amelytől kapok valamit, hogy igazdok a közös játékszabályokhoz, amely a "nemzeti" szuverenitás leépítésével is jár. Másrészt azt is normális dolognak tartom, hogy Szlovákia úgy szabályozza állampolgársági törvényét, ahogy szeretné. Viszont azt nem tartom normális dolognak, hogy Magyarországról - egyeztetés, mindenféle előzmény nélkül, ultimátumszerűen - ebbe beleszólnak! Na, ez az igazi bullshit!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.03.11. 16:50:49

@blackwall: “Elég sok olyan törvény születik a világ országaiban, ami más országok állampolgáraira is vonatkozhat (kettős adóztatás, bármilyen beutazással/vízummal kapcsolatos szabályok, uniós állampolgárok helyi önkormányzati választásokon való részvétele, stb.), úgyhogy önmagában ez nem érv.”

Más országban egyeztetés nélkül, izomból bevezetett törvények nem igazolják a magyar fél lépésének helyességét. Plusz: ez nem egy egyszerű vízumtörvény, hanem a szlovák-magyar érzékeny viszonyrendszer egyik sarkallatos kérdése. Itt lépni érdemben, a másik fél tudta nélkül, védhetetlen politika.

“Persze, joga van, és tenni ellene nem lehet sokat, viszont ne mondd már hogy lényegtelen hogy indokolt-e vagy sem. Ez egy totál aránytalan lépés volt. Az lett volna arányos, ha Szlovákia is hoz egy törvényt a határon túli szlovákok kettős állampolgárságról. Vagy, hogy hoz egy törvényt, ami azt mondja ki (bár szerintem ez default), hogy a Szlovákia terülétén élő szlovák állampolgárokra (ebbe beletartozik a szlovák-magyar kettős állampolgár is) a szlovák törvények a magasabb rendűek. Elvenni a szlovák állampolgárságot ezektől az emberektől teljesen aránytalan lépés.

“lényegtelen”, “indokolt”, “aránytalan” – ezek a te személyes benyomásaidról, értékítéletedről szólnak. Irreleváns. A szlovák fél ugyanezt mondja: “lényegtelennek” érzi a kettős állampolgárság intézményét az EU korában, amikor nincsenek már határok – tényleg, miért is kell nekünk a kettős állampolgárság? – mások meg “aránytalannak” tartják a kettős állampolgársági papírt az állampolgárság, mint jogi fogalom intézményéhez képest, azaz: degradáljuk annak súlyát. Szlovákia az egyoldalú magyar intázkedések ellen védekezett, jogilag megtámadhatatlanul.

“Na mindegy, én még mindig nem értem, hogy szlovák szempontból milyen gyakorlati hátrány érte Szlovákiát a kettős állampolgársággal. Nem értem mi a para tárgya. Ez inkább Magyarországra nézve jelent extra kötelezettségeket. Szlovák szempontból most nem tök mindegy, hogy pár százezer embernek a szlovákon kívül lesz egy másik állampolgársága? Ez érdekes mód semmilyen más országban nem okoz ekkora parát. Még a románok és a szerbek se fostak ettől be. Talán azért mert mindegyiknek megvan a saját kettős állampolgárságról szóló törvényük :)”

A para tárgya az, hogy egy szuverén EU tagállam a másik szuverén EU tagállam állampolgáraira kiterjeszti jogi fenhatóságát annak érdemi megkérdezése és a vele való egyeztetése nélkül. Ilyen nincs, ezt így nem lehet. Mintha a románokkal, szerbekkel lett volna érdemi tárgyalás is a témában, ugye-ugye? Ez az orbáni politika legnagyobb hibája is egyben és végül ebbe fognak elbukni is. Amit meg lehet otthon csinálni a saját szemétdombunkon izomból, lehet lakáj média és saját focicsapat is a portfólióban, azt nemzetközi szinten az EU játékszabályai már nem engedik meg. És ez így van jól.

Igen, utolsó mondatoddal egyetértek :D

vajdasagi 2012.03.12. 00:34:12

@Csehszlovák Kém: Azt írod: "Vissza fogod te még sírni a Gyurcsány-féle hiányt annak fényében, hogy Orbánisztánban most márciusban már összejött az éves hiány fele!!"

Nos, nekem sok minden nem tetszik, ami most történik, de ez a hiány-dolog ez tévedés a részedről. Magyarországon az éves hiányok nem egyenletesen jönnek össze, hanem az elején megszalad, utána stagnál, majd vannak hónapok, amelyekben még csökken is. Ugyan nem vagyok a téma szakértője, de jól emlékszem, hogy az elmúlt 10 évben ez mindig így valahogy volt. Csak a sajtó jobbára baloldali, és amikor úgymond baloldali kormány csinálta a hiányt, akkor a sajtó ezt a tényt megértően tálalta, most meg inkább a negatív tartalmat keresték.

Szóval az, hogy megpróbálnak erőből politizálni, az nem tetszik nekem, meg az sem, hogy szembemennek megfontolatlanul a külföldi gazdasági érdekekkel, de speciel nem fogjuk visszasírni a Gyurcsány-féle hiányt. Az valóban több volt mint bűn - hiba volt. Pusztán e tekintetben igaza van a mostani kormánynak, amikor "elmúltnyolcéveznek". Egyértelműen kisebb lesz a mostani hiány (még ha mi sokan beledöglünk is ebbe). És ez nekem sok bajt okoz (mert a projektem nem indul, pedig igen hasznos lenne...), de az országnak inkább hasznos mint káros ez a rettenetes spórolás, ami most megy végbe. (Tudom: lehetne bölcsebben is megkeresni, hogy mit és hol spóroljanak, meg tudom - azért a csókos pajtások lenyúlnak sokat. Ez mind igaz, de a spórolás egyértelmű, és végül is hasznos lesz. Már annak, aki nem döglik bele.)

Amúgy az állampolgárság ügyében én inkább veled értek egyet, mint a mostani vitapartnereiddel - de ez itt úgyis off.

dzsadzsarblinx 2012.03.12. 00:35:22

Kedves Csehszlovák Kém!

Nagyon sok mindenben igazad van és tényleg ostoba, otromba és szükségtelen lépés volt a kettős állampolgárság, mégis úgy gondolom, mint az előttem hozzászóló, hogy Szlovákia erősen túl reagálta a dolgot. Én ugyan nem tudom Romániával, Ukrajnával, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával, Kanadával, USÁ-val, Izraellel tárgyalt e a magyar kormány, de mintha őket nem zavarná, hogy az "egyik szuverén állam kiterjeszti a jogi fennhatóságát egy másik állampolgáraira."
Azért aránytalan, mert még a magyar intézkedésnek nincsenek senkire negatív következményei, addig a szlováknak eléggé egyértelmű, hogy van.

A kettős állampolgárság egyébként leginkább idehaza volt célozva. Emlékezzünk a "most aztán jól kiköszörültük a Trianoni csorbát!" -féle össznemzeti maszturbálásra.
A hatalmi része meg nyilván a hálás kettős állampolgárok voksairól szól.
Szerintem itt most Szlovákiának kellett volna okosabbnak lenni. Ha nem így reagálnak, már rég elcsitult volna a vihar a biliben.

Pan Modry 2012.03.13. 02:54:15

@dzsadzsarblinx:

A m,agyarok trianont sajat maguknak koszonhetik. Akkor is qrva nagy arccal mentek targyalni, es csupan annyi tortent hogy trianonban kiosztottak nekik nehany kokit is sallert.

fran7 2012.03.13. 02:55:02

Kedves Csehszlovák Kém!

Vártam, hogy veszed a fáradtságot és írsz a Gorilla ügyről a blogodban.
Másrészt kérdezném a Penta kb. milyen cégcsoport, mihez hasonlít Magyarországon? Csak az összehasonlítás kedvéért.

fran7 2012.03.13. 10:03:20

@Pan Modry: Köszi ezen jót nevettem. Mert biztos a magyarok nagyképűsége miatt lett Trianon. Nem azért mert ezzel 4 országot a szövetségesüké tették és kivettek a politikai játszmákból egy nagyhatalmat az angolok és franciák? Milyen jó szövetségesei is lettek a franciáknak angoloknak a románok, csehek, szlovákok és délszlávok. Hiába már akkor is szűk látókörűek voltak Európa vezetői. De mindennek oka a magyarok nagyképűsége.

Nagyzee 2012.03.13. 15:57:46

@Csehszlovák Kém: Magyarországon az teljesen sztenderd, hogy az év első 2 hónapjában összejön az éves hiány fele. Nem egyenletesen jönnek a kiadások és bevételek, szóval ez nagyjából minden évben így volt és van. Gyurcsány és Orbán alatt is. Ez egy nulla érv volt.

Amúgy Orbánék természetesen egy költekezős, aztán a költekezésből a gazdaságot beindító gazdaságpolitikát képzeltek el szép nagy hiányokkal eleinte, de ez a tervük szerencsére már 2010 nyarán megbukott Brüsszelnek hála. A strukturális hiány lefaragása persze nem nagyon megy nekik, ezért kellenek/kellettek a mindenféle különadók meg a manyup-pénzek.

Az megint egy lózung, hogy Gyurcsány meg akarta csinálni a nagy szerkezeti reformokat, de a demagóg Orbán nem hagyta neki. Orbán persze demagóg módon ágált bármilyen ilyen reform ellen, de ettől még Gyurcsány miért ne valósíthatta volna meg nagyszabású elképzeléseit? A valóság az, hogy egyrészt csak a szájalás ment, kéthetente újabb nagyszabású tervekkel, másrészt meg a saját pártján belül nem volt meg ezekhez a támogatottsága. (Ill. hiányzott a társadalmi legitimáció is. Épp ezért már jóval korábban illett volna lemondania. 2006 végétől ő egy bukott politikus volt, és mint ilyen nem a legmegfelelőbb jelölt nagy reformok lebonyolítására.)

A vizitdíj és a tandíj bevezetése önmagában nem szerkezeti reform. És ezek lettek le-népszavaztatva (egyébként ostoba módon). Most mondjam azt, hogy szintén lózungokat puffogtatsz?

Az állampolgársági kérdéshez: Szlovákiának nem volt egy hasonló törvénye érvényben pár évig, amelynek hála több tízezer környező országokban élő kisebbségi szlovák kapta meg a szlovák állampolgárságot? Mintha olvastam volna erről, de nem emlékszem biztosra.

dzsadzsarblinx 2012.03.13. 23:32:36

@Pan Modry:

Hát azért Trianon egy kicsit több volt néhány sallernél, meg kokinál. Tény, hogy a magyar politika legalább olyan vak volt, mint manapság, de azért a végeredményhez kellett egy gyűlölettől teli Clemenceau, egy Masaryk (az egyetlen igazi csehszlovák), meg egy Benes.
A magyar politika nem akarta elismerni, hogy egy országban ahol a lakosság 49%-át adják, nem lehet nemzetállamot fenntartani. Az egészséges továbbfejlődésnek két útja lett volna. Az egyik valamiféle szövetségi állam, ami biztosítja a nemzetiségek teljes jogú egymás mellett élését, politikai, és gazdasági szabadságát. A második lehetőség, ha a Kárpát medence népei mégsem akarnak egy országban élni, hát akkor a szakadás. De milyen módon? Az etnikai határok figyelembe vételével, a vitás területeken népszavazással, végeredményben olyan módon, hogy nagyságrendileg azonos nemzetiség maradjon az idegen területen.
De sajnos nem ez történt, mert a cél nem a Kárpát medence békéje volt, hanem a nagyhatalmi oszd meg és uralkodj. A Trianoni békének, a többi Párizs környéki békével együtt igen súlyos következményei voltak (lásd Pl. itt fentebb fan7, de ez kevés). Éppen ezért a sallert, meg kokit nagyon degradáló megjegyzésnek tartom.
Tudom, hogy a status quo nagyon jó Szlovákiának, de azt meg kell érteni, hogy a magyaroknak meg rendkívül frusztráló. Ezzel az antagonizmussal a két ország nem is fog tudni mit kezdeni. Szlovákia részéről éppen ezért az lenne a legbölcsebb, ha nem hergelné a magyarokat nyelvtörvényekkel, meg állampolgársági szivatásokkal, meg nem beengedni az államfőt szoboravatásra.
Az előző Fico kormány előtt, amíg nem ment a cirkusz, Magyarországon nem is igen foglalkoztak Szlovákiával.
Most, hogy nincs a parlamentben Slota, szerintem Ficonak nem kell nacionalista gesztusokat tennie, ezért remélem nyugi lesz. Fico ugyanis alapból nem nacionalista, "csak" karrierista, és Orbánnál jóval racionálisabb politikus.
süti beállítások módosítása