Mit nézel, a cseh kettőt? - kérdezik Magyarországon, ha valamit nagyon benézel. Valójában Csehországban a ČT2-es csatorna a filmritkaságok, komoly dokumentumfilmek és az érdekes tévés kísérletek terepe, egyik kedvenc csatornánk. Idén, feburár közepén kezdték el vetíteni a "Mi lett volna, ha..." című történelmi tematikájú, 13 részes filmsorozatot, amely olyan kérdéseket feszeget, mi lett volna ha fennmarad a Monarchia, mi lett volna, ha Hitler megnyerte volna a világháborút, mi lett volna, ha a szudéta-németeket nem telepítik ki Csehországból, mi lett volna, ha a csehek és a szlovákok között háborús konfliktus tör ki 1993-ban, a két ország szétválása alkalmával?

2012-t írunk. A Német Birodalom nemcsak a németül beszélő Földet, de Közép-Európát is uralja. Ázsia az olcsó munkaerő, a nyersanyagok biztosítására szolgál, ide lettek kitelepítve az alacsonyabb rendűnek besorolt nemzetek is. Hogy történhetett meg mindez? Mi történt volna a cseh nemzettel? Hogyan töröltek volna el egy nemzetet, annak kultúráját és történelmét a Föld színéről? A fiatal német dokumentarista Hans Reznickyvel, birodalmi polgárral és brünni lakossal, akinek olyan furcsa, nem németes neve van, indulunk el a sorozat IV. részében, a messzi Szibériába, az eltűnt cseh nemzet nyomait kutatni..
 
 
 
Biztosan mindenki emlékszik még történelem tanárának figyelmeztetésére: nincs olyan a történelemben, mi lett volna, ha. Fiam, ez a felvetés így történelmietlen. Stb. Elképzelhető, hogy az 1973-as születésű, kassai Kerekes Péternek is pont ez járhatott a fejében, amikor megalkotta a "Mi lett volna, ha" című, a történelem újragondolását javasló és különböző alternatívák felállítását bemutató, provokatív tévésorozatot. Valóban: a formátum első pillantásra leköti az ember figyelmét, a sorozatrész címek, első olvasásra is izgalmasak. Mi lett volna, ha:
 
1. Csehország monarchia marad 
2. Štefánik leszáll
3. Csehszlovákiát nem darabolják fel Münchenben
4. Hitler megnyeri a II. világháborút
5. Nem deportálják a szudéta-németeket
6. Nem jutnak hatalomra a kommunisták
7. Győzedelmeskedik a krumplibogár
8. Kitör a harmadik világháború
9. Nem jöttek volna be az oroszok
 
Mi lett volna, ha... - Magyarországon?
 
Fantasztikus lenne, ha Magyarországon is venné egy műhely a fáradtságot, és hasonló, érzékeny jellegű témákat dolgozna fel - a történelmi önvizsgálat szempontjából. Például, mi lett volna, ha nincs magyarosítás a Monarchiában? Mi lett volna, ha sikeres a Horthy-féle revíziós politika? Mi lett volna, ha nem deportálják a magyar zsidókat? Mi lett volna, ha nyugati fennhatóság alá kerül Magyarország? Mi lett volna, ha 1956 diadalmaskodik, és nem hagyja el az országot 200.000 ember? Mi lett volna, ha 1990-ben forradalmat tetszett volna csinálni? Stb. A magyar változat talán sikeresebb és nézhetőbb lesz, mert tanulhatnak a cseh változat hibáiból. Minden elismerésünk ellenére, a cseh sorozat eddig látott részek alapján, a dotoho véleménye szerint, a kíváló ötlet ellenére, a megvalósítás tipikus példája annak, hogy ne forgassunk ismeretterjesztő-tudományos sorozatot. 
 
Mi lett volna, ha Csehország monarchia marad? 
 
 
A Kerekes-féle sorozat első részében az alkotók abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a csehek az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as felbomlása után, nem a köztársaságot, hanem a (cseh) királyságot kiáltják ki. Ennyi. Mintha nem létezett volna más alternatíva, a szerzők, nem fejtik ki a további lehetőségeket, csak egy vonal mentén haladnak: a cseh politikai elit megbízta a tapasztalt diplomatát, Edvard Benešt, hogy az európai dinasztriák között méltó jelöltet találjon a cseh trónra, ezért járt Beneš - többek között - Budapesten is IV. Károlynál. Az új és nem cseh származású urakodó nevére nemcsak a csehek, de a szudéta németek is esküt tesznek, nincsenek az országban nemzetiségi feszültségek és a második világháború közeledtével a szudéta-németeknek eszébe sem jut a szomszédos Németországhoz csatlakozni. A cseh királyi sereg 1938-ban hősiesen védekezik a megszálló németekkel szemben, a cseh király, nemeseivel együtt, a bombázott Prágában marad népével. 
 
A háború utáni események nem nagyon érdeklik már az alkotókat. Az első rész elején és végén a jelenben vagyunk, ahol bulvárhírek stílusában látunk egy fiatal nőt, aki a forgatókönyv szerint nem más, mint Anna, cseh hercegnő, aki épp karitatív tevékenységet végez, bevásárol, nyaral és viharos leszbikus kapcsolatba (!!!)  keveredik. Ennyi. Várható-e egy ilyen szerkesztésű alkotásból társadalmi jellegű vita? Még véletlenül sem. Mit látunk valójában? Fiktív riportokat (Anna hercegnő), korabeli dokumentum film bejátszáskat, amelyeket kitalált kísérőszövegek kísérnek, és különböző embereket, akik kifejtik véleményüket a korszakkal kapcsolatban. 
 
Monarchista agitáció?
 
Az elképzelt cseh királyságban természetesen minden nagyon rózsaszín, és ami még ront a helyzeten, hogy a megszólított kommentátorok egyike sem korrigálja ezt a benyomást, ráadásul mindegyik nyilatkozó vagy monarchia-párti, vagy a cseh nemesség tagja volt, akik minden szavukkal arra erősítettek rá, hogy a királyság milyen fasza dolog volt már. Miért nem tették fel a kérdést, mi lett volna, ha a király nem egy népeket egyesítő személy, hanem egy hozzá nem értő idióta? A történelem tele van ilyen uralkodókkal. Vagy a bulvárképek helyett miért nem kérdezték meg, lehetne-e a királynak a Cseh Köztársaságban valódi hatalma, politikai szerepe a mai demokratikus rendszerben? Hamis az a kép is, hogy csak a demokrácia rendszerében alakulhattak ki tekintélyelvű rezsimek, a 20. század elején Romániában és Spanyolországban is királyság működött, mégis hatalomra kerültek a diktatúrák. 
 
Nagyon izgalmas kérdések ezek, amelyeket a csehek, de a magyarok nagy része is több ezer órán keresztül, megbeszélhetett már különböző árfekvésű vendéglátóipari egységekben, a söröskorsók mellett. A probléma ott van, hogy a tévében nem ilyen bontásban szeretném viszontlátni a felvetések kifejtését és alternatívák felállítását. Tanulságos és szórakoztatóbb lehetett volna a műsor, ha nem műkedvelő hozzászólók, hanem professzionális történészek - monarchisták és republikánusok együtt - szólalnak meg a témában, mert helyette csak egyoldalú monarchista agitációt láthattak a cseh nézők. Sajnos, csak egy nemcsak a szűkebb értelemben vett, cseh történelmet érintő, érdekes gondolatokat népszerűsítő alkotás helyett, baráti beszélgetést, fabulát láthattunk a cseh történelemről. A későbbi részekben is hasonló jelenségekkel találkoztam, pedig ez lenne a közszolgálati televíziózás igazi feladata. Egy jó ötlet nem elég, fontos, hogy a projektet hogyan valósítják meg.
 
Kerekes: a valóság abszurdabb, mint ahogy elképzeljük
 
De hallgassuk meg Kerekest is, aki még a szlovák Pravdának nyilatkozott a sorozatról: minden részben igyekeztünk megkeverni a műfajokat, szerettünk volna létrehozni egyfajta alternatív valóságot, például, hogy nézett volna ki Brünn, ha Hitler megnyerte volna a II. világháborút. Ezt a létrehozott alternatív valóságot illusztrátuk aztán "hamis" archív felvételekkel, beidéztük korabeli filmhíradók képeit és új, kitalált kommentárt mondtunk alá. Egyes részekben fiktív hírek is elhangzanak. Véleményem szerint az egyensúlyt az tudja megteremteni, hogy időnként megszólalnak történészek, vagy az adott korban élő emberek, "szemtanúk", is, akik elmondják, mi történt valójában a múltban és mi lehetett volna az események alternatívája. 

Kerekes - utalva a szlovák hétköznapokra - munkáját a valóság is segítette, mint mondta néha a realitás sokkal abszurdabb, mint ahogy azt elképzeljük. Például abban a részben, amikor Morvaország kikiáltja függetlenségét Csehországtól, a szlovák állam önállósulásának tapasztalatait alkalmaztuk a film készítése során. Az új morva állam központi figurája a nyelvőr, aki állandóan azt figyeli, hogy a boltokon a feliratok először morvául, aztán csehül legyenek kiírva, és ott ül a régi morva királyok szoborterveit elbíráló bizottságban is.
 
Az alkotók nem mindig a nagypolitikai eseményeket követték. A legutoljára vetített részben, amelyben azt kérdezik, mi lett volna, ha nem jöttek volna be az oroszok 1968-ban, a sorozatban hétköznapi emberek sorsait mutatják be, egy férfit, aki az invázió miatt lekéste randevúját, egy házaspárt, akik nem tudtak elválni, egy tehetséges versenyzőt, aki nem ért oda élete motorkerékpár-versenyére. Egy korábbi részben viszont azt láthattuk, milyen lenne ma egy tipikus cseh étel, ha a kommunista propagandának megfelelően a mezőkön a krumplibogár aratja végső diadalát. Például a McDonaldsban:
 
 
Kerekes szerint azért mindenképp dícséret illeti a cseh közszolgálati tévét, hogy bevállalta az ellentmondásos és nehéz témák bemutatását. Például a szudétanémetek kiebrudálása Csehországból a mai napig is egy rendkívül élő, állandóan fogalkoztatott téma. A rendező szerint a szlovák közszolgálati televízióból ez a fajta damaturgiai bátorság hiányzik. Kerekes Péter egyébként örülne, ha a szlovák televízió is leforgatná a "Mi lett volna, ha" szlovák verzióját, és sajtóhírek szerint a kassai rendező már el is készítette és küldte a fogatókönyv-tervezetet a szlovák közszolgálati tévébe. Meglátjuk.
 

Mi lett volna, ha (Co by kdyby) - TV sorozat

Dokumentumfilm / rövidfilm

Csehország, 2010, 13x17 min

Rendezte:

   Peter Kerekes
 
 

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr774366689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.04.06. 08:38:59

* mi lett volna, ha a csehek és a szlovákok között háborús konfliktus tör ki 1993-ban?

A "cseh" és a "háború" szó nehezen férnek meg ugyanabban a mondatban, de szerintem két dolog történt volna:

1. A cseh lakosság egyik fele szélsebesen elhagyja az országot Mémetország felé.
2. A cseh lakosság másik fele szélsebesen elhagyja az országot Ausztria felé.

:))

Styxx 2012.04.06. 08:57:19

A Burger Menüben mi van a krumpli helyett?
Ha győz a Harmadik Birodalom, akkor a dohányzásnak lehet, hogy annyi. Hitler dohányzásellenes volt (ő speedet tolt)
Már a harmincas-negyvenes évek fordulóján készültek korrekt német tanulmányok a dohányzás ártalmairól, csak aztán jöttek a jenkik a Coca Colával és a Marlboróval. Aztán a 60-as években ők is rájöttek, hogy smoking sucks.
A holokausztra nincs mentség, Hitler leghatalmasabb bűne, de ha csak a számokat nézzük, ha megnyerik a nácik a háborút és egy globális dohányzásellenes kampány indul, akkor lehet, hogy jóval több életet megmentenek, mint hatmillió.
Mi lett volna ha Solymosi Eszter küld egy képeslapot Palesztinából, ahová cionista szerelmével szökik ki?
Mi lett volna, ha 1992-ben a TF-en szóltak volna a hallgatónak, hogy ezt a disszertációt így ebben a formában nem tudják elfogadni, és akkor még mindig lenne egy Legmagasabb Közjogi Pojácánk.

Kun András 2012.04.06. 09:02:00

Reichs-Cola nincs, de Fanta van, ami német találmány a 30-as évekből, amikor a Coca-Cola cég kivonult.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.06. 09:02:07

@Styxx: Burger menüben, krumpli helyett:
a 99-es menüben egy kenyérdarab, a középsőt nem vágom a 110 koronás menüben extra spárga :)

FL 2012.04.06. 09:07:42

A téma mindenképpen érdekes. Azonban nem áratan figyelni a helyesírásra, mert a "2012-őt írunk" hibás, hiszen 2012-t írunk nem kétezer-tizenkettő-őt(?).

zum trucc 2012.04.06. 09:09:16

@bikmakk: Okos nép ez a csehszlovák.

*azta* 2012.04.06. 09:17:42

gondolom egyszerűbb egy történetszálat megragadni, jobban kigombolyítani, mint az ezer lehetségest egy részbe sűríteni... vagy csinálni erre a témára egy nemzeti sliderst!

@bikmakk: mondjuk nem egy mai történet, de azért a husziták után egy ilyen kijelentés...

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.04.06. 09:17:49

"Mi lett volna, ha...." Ettől kezdve történelmi science - fiction.

Szalacsi_Dezső 2012.04.06. 09:31:22

@bikmakk: "Mémetország" Ez egy zseniális elütés, már-már freudi. :-))

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.04.06. 09:31:51

@*azta*: gyuloltellensegeink.blog.hu/2010/09/28/a_csehek_1

(Gyengébbek kedvéért: ez TRÉFA, mondjuk minden vicc fele igaz...)

Drout 2012.04.06. 09:33:00

@zum trucc: nem tudtam nem röhögni ezen :D

Monarch (törölt) 2012.04.06. 09:48:34

@bikmakk: Szerintem ez hülyeség, a többség otthon maradt volna kollaborálni a megszálló szlovákokkal.

y Azvedo 2012.04.06. 10:29:09

Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban, 1962. Javaslom olvasgatni! :-)Kerekes Péter biztosan olvasta. :-D

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.04.06. 10:41:00

Sajnos az ilyen jó ötleteknek mindig a megvalósítás a legnagyobb rákfenéje...

Az emlegetett győzelmi jelentés a Truman ejtőernyősei ellen vívott háború közepéből:
Colorado-bogár:
www.youtube.com/watch?v=pczx9p-6240

És a magyar Mi lett volna ha:
altertori.blog.hu/

m.o.p. 2012.04.06. 10:50:50

@Csehszlovák Kém: Knödel. Az jár a középső menühöz.

nyelv-ész 2012.04.06. 11:03:25

Homályos történelmi emlékeim szerint a "csehkettő" anno a szlovák televízió volt, amit Magyarország északi részén elég jól lehetett fogni, és a mondás innen ered. Persze akkor még északi szomszédunkat Csehszlovákiának hívták.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.04.06. 11:09:28

@nyelv-ész: Jól rémlik, az volt a "harmadik adó", elsősorban a rajzfilmek miatt volt népszerű a nyolcvanas évekbeli gyerekeknek ;-)

*azta* 2012.04.06. 11:30:42

@bikmakk:
jó' van na, értem én a tréfát ;)

nál 2012.04.06. 11:36:43

@Kun András:

FYI, a Fanta a Coca-Cola saját "találmánya", amit pont azért alkottak meg, hogy ne kelljen kivonulniuk. Ugyanis a kóla alapanyagát nem tudták az embargóval sújtott országba bevinni, ezért kezdtek ötletelni egy olyan üdítőn, amit helyi összetevőkből is elő tudnak állítani.

Szalacsi_Dezső 2012.04.06. 12:06:48

Hasonló témát dolgoz fel játékfilmben a Harmadik Birodalom Rutger Hauerrel.
Wartburgok szaladoznak Germánia (az új főváros) sugárútjain.

takács bálint (törölt) 2012.04.06. 12:34:58

mi lett volna ha az első háború előtt, vagy után a hohenzollern és a habsburg dinasztiát egyesítik és kikáltják a középeurópai császárságot. az első háború után a román király hohenzollern volt, a bolgár cár egy szász. a szétszakított lengyelek és a szerbek csatlakoztak volna középeurópához. középeurópában szinte minden nemzetiségi probléma kérdés megoldódott volna. a szovjet típusú tanácsköztársaságnak sem lett volna sok esélye. a magyar nacionalizmus sem lett volna erős. hiszen a középeurópai császárságban ugyanolyan "kis" nemzet lettünk volna, mint a csehek, a tótok, a rácok, vagy a horvátok. ugyanolyan szabadállam státuszt kaphattak volna, mint a szászok, vagy a bajorok.

az olaszokkal és a franciákkal ki lehetett volna egyezni. helyi népszavazásokat kiírni. ez a brémától burgaszig elérő középeurópai császárság területének csekély részét érintette volna.

persze az a felvetés is történelmietlen. csak szerintem ennek volt realitása. annak ellenére, hogy egyetlen arisztokratának sem jutott eszébe, hogy összeházasítson egy hohenzollern fiút és egy habsburg leányt.

2012.04.06. 12:35:03

miért, nem hitler nyerte a vilgáháborút?

Szalacsi_Dezső 2012.04.06. 14:47:10

@kultúrált hozzászólás: de, csak nem merték neki megmondani. Mint Chuck Norrisnak, hogy meghalt. :-)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.04.11. 10:33:54

Felvetésednek engedve mi a magunk műhelyében megpróbáljuk csehesen elképzelni a magyar történelem alternatív változatát.
süti beállítások módosítása