SOZA - Halljuk mit énekelsz a zuhany alatt 

Míg Magyarországon az Artisjus jogvédő szervezet múlt nyáron híresült el arról, hogy nemzetközileg híres Dj-ék gépeit foglalta el, mert nem volt rajtuk matrica, és az említett szervezet negatív érzelmeket táplál Szlovákiával szemben, mert az ottani dvd lemezek olcsóak és matrica mentesek, addig úgy néz ki, hogy szlovák kollégáik sem szerettek volna lemaradni a déli szomszédaiktól.

"Ez Szlovákia gyászos képe. Egyszerűen nevetséges. Ez csakis szlovák abszurdisztánban történhetett meg. Szégyen és még egyszer szégyen. Nem értem, hogy a kultúrügyi minisztérium hogyan hagyhatja, hogy fenntartson egy ilyen értelmetlen szervezetet."
Ilyen és ehhez hasonló hozzászólások uralják a szlovák internetet. Az egész történet akkor kezdődött, amikor Helpán és Pohorelán (Koháryháza) az ott élő, népzenét kedvelő gyerekek, szüleiknek Anyák napjára   népdalokból összeállított műsorral kedveskedtek. Igen ám, csak ez után a községházán kéretlen csomaggal kopogtatott a postás. A SOZA (szlovák szerzői jogvédő szövetség) mindkét községnek csekket küldött egy levél kíséretében, miszerint szerzői jogok megsértése miatt fizessenek 80 eurót (23 620 forint), és amennyiben ezt nem teszik meg, akkor még nagyobb büntetésre számíthatnak, büntetőjogi eljárással tetézve.

Mi az a SOZA?
- Pénzt kér kocsmáktól, éttermektől, amennyiben ott zene hangzik el, ugyanúgy a koncertek szervezőitől.
- Nyilvános eseményeken elhangzó művekért fizet nekik a televízió, rádió vagy weboldalak.
- Jogdíjat fizet a náluk regisztrált szerzők számára.
- 2010-ben 8,7 millió euró bevétele volt.

A községek vezetői nem értik az ügyet és értetlenül csóválják a fejüket. "Helpáról közismert régi népdalt énekeltünk. Nem értem, miért kellene fizetnünk. Kinek vannak szerző jogai egy népdalra?" - Kérdezik szomorúan a községházán.
A SOZA számára ez úgy néz ki, ez nem jelent gondot. Ahogyan az sem, hogy a 2011-ben történt (és minden évben megrendezendő) Mikulás napi (ami 15, percig tartott), és ugyancsak a múlt évben lezajlott Anyák napi ünnepségért (ami egy és fél órán át tartott) csak most küldték el a számlát. "A szerzői jogok értelmében arra felszólítjuk Önöket, hogy jogtalan vagyonszerzés címén és a jogtalanul felhasznált zeneműért jogdíjat fizessenek." A SOZA mindenképpen biztos abban, hogy a községeknek muszáj kifizetnie a számlát. Sőt, amennyiben ezt nem teszik meg, súlyos következményekkel fegyegetnek a levélben: "Amennyiben a fizetés nem történik meg, a SOZA-nak joga van további büntetés kiszabására,   valamint büntető feljelentést tehet szerzői jogok megsértése miatt."

Főleg Helpa község teljes mértékben tehetetlen. Elmondásuk szerint elkeseredést és haragot éreznek, hiszen jóhiszeműen cselekedtek, s egy cent hasznuk sem származott belőle, ennek ellenére ilyen dolog történhet velük. "Ez egy orbitális blődség" - teszik hozzá a községi hivatal munkatársai. Pohorelán elhatározták, hogy nem hagyják a dolgot annyiban. A SOZA székháza előtt tüntetéseket szerveztek népdalokat énekelve.

soza_mp4.jpg

(Éneklek az utcán, és nem fizetek a Sozának. Én, a mocsok kalóz.)

 

Soza: Why so serious?
TB-Hrasko-SOZA-Repcik.jpg

A SOZA nem érti a hajcihőt, és biztos benne, hogy jogában áll pénzt kérnie. Közleményükben leírták, hogy a községek megszegték a szerzői jogokat, mivel az esemény kapcsán nem készítettek tömeges licenc szerződést. Továbbá álláspontjuk szerint a községeken történő ünnepségek során csak akkor nem kell a szerzői jogokért fizetni, ha az ünnepség iskolai előadás keretében történik meg. Az inkriminált ünnepséget nem lehetett iskolai előadás keretei közé sorolni, mivel a községek nem juttatták el számukra legkésőbb az esemény után tíz nappal az akción történő népdalok pontos listáját. Ezért fenntartják a jogot annak kijelentésére, hogy az eseményen olyan számok hangzottak el, melyek sértik a szerzői jogokat.

A társadalmi felbolydulást követő sajtótájékoztatón sem változtatták meg a véleményüket. Az egyesület elnöke, Vladimir Repčik (a szlovákiai DJ Jeszy) az újságírókkal közölte, hogy Helpárról ne kérdezzék, mivel az nem az újságírók "gondja". Alább szedjük össze a sajtótájékoztató kítünő aranyköpéseit:

Miért kellett fizetnie Helpa községnek 80 eurót, ha előre bejelentették Anyák napi rendezvényüket, és csakis eredeti népdalokat énekeltek?
"Jöjjenek el hozzánk, találkozzunk azokkal az emberekkel, akik a számlákat állítják ki, ők megmondják, miért kell fizetniük. Nekem nincs itt róla semmi anyagom. A helpaiak már felhívták egyáltalán minket?"

Egész nap próbálkoznak. De ha sikerül is, akkor azt a választ kapják, hogy a keresett személyek éppen nem elérhetőek.
"Személyesen fogok rá ügyelni, hogy Helpa községével a kommunikációt helyreállítsuk."

Ezt már tegnap is ígérte. Mikor szeretne ez ügyben intézkedni?
"Tudja, hogy a SOZA milyen állapotban van most? Tegnap is este tizenegykor mentem haza."

Mit mond arra, hogy a kulturális miniszter kritizálta a SOZA álláspontját ez ügyben?
"Mikor kritizálta a miniszter úr a SOZA-át? Melyik mondatában?"

Azt mondta, hogy ilyenkor elvárható lenne önöktől, hogy a SOZA az efféle ügyekben érzékenyen és a józan ész határain belül fog eljárni.
"Ebben egy szó kritikát sem látok."

Miért, maga szerint ez dicséret volt?
"Szerintem azért mondta ezt, mert úgy járunk el, ahogyan mondta. Érzékenyen és a józan ész határain belül."

A helyzet: Helpa községében már feladták a harcot. Elmondásuk szerint az ilyen ügyekre szánt költségvetésük alacsony, és félve az ügy további kimetelétől, valamint tartva a SOZA feljelentésétől, inkább fizettek. Más azonban a helyzet Pohevorában, ahol bejelentették: "Készen állunk az ügyet a bíróság elé is vinni. Semmiképpen sem fogunk meghátrálni."

Egy biztos, az internet közössége a két községgel van. Az Anonymous szlovák és cseh szervezete bejelentette: Mindent megtesznek azért, hogy támadásukkal üzemen kívülre helyezzék a SOZA oldalának működését.

(sme.sk, topky.sk, cas.sk)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr684572729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Ferramenti 2012.07.02. 11:03:55

Szépen lemásolták Magyarországot. Egy község fúvószenekara ingyenes karácsonyi koncertet ad népdalokból, aztán fizetheti a jogdíjat az Artisjusnak. Lassan kiveszik a néphagyomány, majd marad az ostor csattogtatás.

objekt678 2013.03.23. 04:07:45

Nomád Héber!
Te gyűlöletet keltessz, mert ez az életed.
De vihart arat, ki szelet vet -tartja ezt az uhoski mondás.
És lőn majd vihar !
Senki nem fog benneteket sajnálni.
Így fog történni.
Én szóltam.

objekt678 2013.03.23. 04:07:47

A zsidóknak  fiksza ideája, hogy itt rendezik be pót izraelt.
Hagyd abba a gyűlöletkeltést, mert nem vezet jóra!
A legközelebbi állomásnál nem az lesz felírva, hogy a munka szabaddá tesz....Ez nem fenyegetés, hanem ténymegállapítás, tanács.
Szakmányban szerzitek a a nóbeldíjat: szerintetek megérdemelten, de vannak véleményezők, kik szerint erősen túlreprezentáltak vagytok....
Nektek mindenki bőgatyás, barackos...ahová vet benneteket a nomád szellem, ott bomlasztotok. Ez a sorsotok.
Az elszenvedőitek pedig vagy tesznek ellenetek valamit, vagy kihalnak.
Szemet vetettetek erre az országra, ez azonban foglalt....

"Argentinia a föld egyik természetileg leggazdagabb országa, nagy kiterjedésű sík felület-
tel, gyér népességű és mérsékelt klímájú. Az argentiniai köztársaságnak legnagyobb érdeké-
ben állana, hogy javunkra területének egy részéről lemondjon. A mostani zsidó beszivárgás
természetesen lehangoltságot okozott ott; fel kellene Argentiniát az új zsidó vándorlás lénye-
ges különbségei felől világosítani." Teodor Herzl.
Legvégül Uganda kiestével maradt Palesztína.
Ez lehangoltságot okoz egyesekben.... Igen erősen.
Az élősködők most nagyon nyeregben érzik magukat, holott hét milliárd emberrel próbálnak szembe menni..
.....és ez a trükk már nem fog bejönni.
süti beállítások módosítása