Döbbenetes a Fidesz szomszédság-politikája, de még azon is túltesz, ahogyan a párt lakáj médiája bemutatja a környező országokat. Legújabb mélypont, Szlovénia. A kommunista Moszkvából adott valaha Csák Elemér hasonló, egyoldalú beszámolót, amit a Mandiner követett el a minap. Az esetnek két tanulsága van: elképesztő sötétség uralkodik nem Kínáról vagy Iránról, de a szomszédos Szlovákia után, Szlovéniáról is a jobboldalon, másrészt érdemes néha nyakon csípni azokat a leegyszerűsítő sémákat, féligazságokat, amelyeket megpróbál létrehozni és ezáltal tematizálni a nacionalista jobboldal.

Komplexusok, eating time! Ahogy a jobbikos neonáciknak a zsidózás, a fideszes fülkeforradalmároknak a gyurcsányozás, ami soha nem maradhat el. Ennek megfelelően, a helyi Fletó említésével indít a poszt, akitől - természetesen - "nehéz örökséget" vesz át Janez Janša "konzervatív politikus" új kormánya. Egyszerű konstrukció, de hatékony is? Egyébként Borut Pahor - ő lenne a szlovén Gyurcsány - azzal vágta ki a biztosítékot a jobboldalon, amikor off rekordba mondta, "elszigetelné Magyarországot". Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy az eredeti felvétel szerint nem Magyarországot, hanem Orbán Viktor kormányának elszigeteléséről beszél Pahor, de az ilyen apróságokon a "haza nem lehet ellenzékben" gyöngyszem óta nem lepődünk meg, persze elképesztő látni: a fülkeforradalmárok bárhol-bármikor lazán Magyarországgal azonosítják az Orbán-kormányt, ügyes.

Zárójelben: Pahor kikérte a popcornt és a nagykólát, és végignézte Matolcsy gazdasági szabadságharcát, Orbán elszigetelte már régen saját magát. Pahort egyébként azért gyurcsányozta a Mandiner, mert szabadidejében fut, és nem 165 centi.

De térjünk vissza Janšára, aki a szlovén belpolitika egyik legellentmondásosabb személyisége. Nézzük, róla melyik magyarországi politikus jutna eszünkbe? Janša 2012 elején alakította meg második kormányát, annak ellenére, hogy a szlovének kétharmada ezt nem szerette volna. Nem őt kérte fel első körben kormányalakításra a szlovén köztársasági elnök sem, hanem a választások győztesét, Ljubljana egykori népszerű polgármesterét, Zoran Jankovičot, akit felmérések szerint a szlovének több, mint fele szívesen látott volna, mint miniszterelnök. A Jankovič féle Pozitív Szlovénia pártjának azonban nem sikerült biztosítani a kormánytöbbséget. 

A sorrendben második legnagyobb párt Janez Janša Szlovén Demokrata Pártja lett volna, de Türk elnök szerint Janša nem rendelkezett a kormányalakításhoz szükséges teljeskörű legitimitással. Az elnök aggodalmai jogosnak tűntek, Janša ellen, 2011 őszén, büntetőeljárást indítottak, korrupció gyanúja miatt. A vád szerint Janša 2006-ban, első kormánya miniszterelnökeként alaposan besegített egy finn cégnek 135 teherautó megvásárlásában, 278 millió euró értékben. Janša tagadta bármilyen kenőpénz átvételét és ígéretet tett: ha elítélik, lemond a miniszterelnöki posztról. Meglátjuk.

Nem a korrupció árnyéka az egyetlen, ami miatt Szlovéniában sokan idegenkednek Janšától. Kritizálták autokratikus politikai stílusa miatt, amit 2004-2008 között, első kormánya idején mutatott be. A liberális Dnevnik napilap egyenesen Orbán Viktorhoz hasonlította: gondolkodásuk és pszihológiai profiljuk nagyon hasonló. Mindketten autriter jellegű politikusok, szeretnék saját ellenőrzésük alatt tartani az egész országot, mindent saját érdekükben használnak ki; a médiát, a közigazgatást, az oktatási rendszert és az alkotmányt is. De egy kis különbség mégis létezik Orbán és Janša között: amíg Orbán politikai múltja többé-kevésbé makulátlan, Janša múltja problematikus, okozhat nehézségeket - utalt a lap a korrupciós botrányra. 

Ikertornyok: Orbán és Janša politikai karrierje meglehetős hasonlósággal indult. Mindketten a régi kommunista hatalom elleni, fiatal lázadóként léptek a politikába. Janšát, mint a Jugoszláviától függetlenségét kivívó Szlovénia fiatal védelmi miniszterét mai napig hősnek tartja rajongótábora. Orbánhoz hasonlóan Janša is a baloldali liberalizmustól jutott el a nemzeti konzervativizmusig. 

A szerző "gyurcsányi léptékű bukásról", a baloldal által hátrahagyott romok "eltakarításáról", "nehéz örökségről" ír, posztja végén idézi Janšát, "Ha tovább növekszik az adósságunk, görög szcenárióval fogunk szembesülni, és ennek a nemzedéknek kell majd megfizetnie azok hülyeségét, akik halogatták a döntéseket” - nem értem, a szerző miért nem írja le, Janša hazudik: az előző kormány nem halogatta a döntéseket, de akadályozták politikáját, a szerkezeti reformok végrehajtását népszavazással lehetetlenné tette az ellenzék, ismerős ez valahonnan? Még izgalmasabb a történet, ha megnézzük, miért tiltakoztak olyan hevesen a konzervatívok. A nyugdíj-korhatár 65 éves korra történő megemelése ellen, hoppá.

Felkiáltójelezik a szerző, húú, nyugdíjas párt a kormányban, csak épp megint elfelejti kifejteni: a Desus tavalyi kiválása a kormányból a nyugdíjreform minden áron való keresztülvitele ellen szólt, lám, hol vannak most a nyugdíjasok? Csak nem a konzervatívnak mondott kormánykoalícióban, akik a mai napig vonakodnak keresztülvinni a szükséges és elkerülhetetlen reformokat? Érdekes párhuzam, de tökéletes: a szlovén Janša ugyanúgy lenyúlta a helyi nyugdíjasokat, mint Orbán, emlékezzünk a tavalyi Békemenetre, mintha egy néhány évvel ezelőtti MSZP nagygyűlés képeit láttuk volna, döbbenet.

Világosan látszik az újabb közös pont, az a nagy büdös helyzet, se a szlovén, se a magyar konzervatív nem a haza érdekét nézte. Emlékeztetőül: a szlovén kormány a 2011-es júniusi népszavazás után került komoly válságba, mert a többség elutasította a kormány nyugdíjreform javaslatait, többek között a nyugdíjkorhatár felemelését. A népszavazást Janša konzervatív pártja és a szakszervezetek kezdeményezték. Szakemberek szerint a reformok meglépése azonban elengedhetetlen lépés lett volna Szlovénia költségvetési stabilitása érdekében, ellenkező esetben az ország drámai módon eladósodhat. Magyarországon a Gyurcsány-kormány politikai koporsójába szöget beverő populista népszavazás kérdéseit már rég fizetik az emberek és nemrég jelentették be, 2014-ig a magyar nyugdíjkorhatár is 65 év lehet, miről beszélünk?

Kéjes örömmel írja le a mandineres szerző az újabb féligazságot, a "Borut Pahor baloldali kormányzása alatt az addig jelentéktelen államadósság hihetetlen mértékben megnőtt, lásd a táblázatokat". Most azon megint ne akadjunk ki, semmilyen táblázatot nem találtunk belinkelve. (E poszt megjelenése után, hirtelen megjelent két ábra az eredeti posztban, muha - CSK) Ha ugyanis látnánk, ezt látnánk, klikk ide. A táblázatban alapértelmezésben Szlovénia és az EU eladósodottságát mutatja a grafikon. Ha további országokat pipáltok be, látható: a gazdasági világválság következtében gyakorlatilag minden európai ország - a kormány színétől függetlenül! - eladósodása drasztikusan megváltozott, megugrott, nemcsak Szlovéniában. Magyarországon jóval korábban elindul az eladósodás, szopórolleren ült az ország már a válság előtt is, persze, akkor még csak 180 forint volt egy svájci frank, ki nem szarta le, mi?

A kis szlovén gazdaság exportfüggő, roppant mértékben függ külföldi partnereitől. A válság és a megrendelések elmaradása miatt 2008-ban 7,8 százalékos GDP csökkenést jegyezhetett fel, amely az eurózóna országai között a legnagyobb zuhanást jelentette. Kisebb fellendülést követően 2011 végén újabb gazdasági visszaesés történt. Legfőbb okok között a beruházások elmaradását jelölték meg gazdasági szakemberek, amely korábban a szlovén gazdaság hajtómotorja volt, de a GDP csökkenés oka a szlovén gazdaság kereskedelmi partnereinek gazdasági gyengülése is közrejátszott. Az export visszaesése, az alacsony beruházási aktivitás pedig növekvő hitelválságot okozott. A szlovén gazdaságról bővebben, itt.

Lotyaszájúzás, gyurcsányozás, baloldalikormányozás - ideáig jutottak a Mandineren - amelynek szerzői gárdája, nem mellesleg, a magyar történelem egyik legkorruptabb rendszerét, a Monarchiát állítja maga és olvasói elé, mint pozitív példa, az utóbbi időben már a Horthy-rendszert is előszeretettel relativizálják - Szlovénia legújabb történéseit bemutató posztjukban. Épeszű, nemcsak a sarki cukrászdáig, de régióban is gondolkodni tudó konzervatív, liberális, szocialista nem örül a szomszéd kudarcának, mert az neki is fájni fog. A szlovének dolgos emberek, jól beszélnek idegen nyelveket, gyönyörű országukban osztrák minőségű tisztaságot tartanak. És kevésbé nacionalisták, talán pontosan azért, mert nem szükséges kompenzálniuk semmilyen komplexust.

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr894619156

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.02. 10:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Tízdolláros önfejlesztő kézikönyvből irányítják Orbánék az országot 2012.07.02. 09:41:49

  Sejtettem, hogy a honi vulgár-tanácsadói maffia mind a kormányzati kommunikációra, mind a döntések előkészítésére a kelleténél, vagyis a nullánál sokkal nagyobb befolyással van. Ám soha nem gondoltam volna, hogy lesz egy miniszter, aki büszkén k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.02. 10:36:21

"elképesztő sötétség uralkodik"

*

Ugyanezt lehet mondani a Véleményvezér blog íróiról, az Index másik üdvöskéjének a sötétkéiről is.

Sírköves Slomó 2012.07.02. 10:37:23

Cau! Kedy skocime spolu na pivko?

Rwindx 2012.07.02. 10:37:30

Ja, végülis az hogy a meglevő GDP arányos államadósság 21.9%-ról felment, 38.8%-ra 4 év alatt Bohut Pahor idején, az tényleg nem sok mi?

Ki kellene húznod a fejedet az ülepedből kedves szerző :)

Anti Anyag (törölt) 2012.07.02. 10:37:46

Ha szlovén fikázza Orbánékat vajon mi a lófaszt várt és persze te is.

Mellesleg szlovénia leszálló ágban van épp az említett miatt, így a bloggernek még igaza is van.

Styxx 2012.07.02. 10:37:59

Ez egy pazar poszt! Szellemes, elegáns replika, a blogger alaposan felkészült a témából. Gr. Csehszlovák Kém kolléga.
Csomószor ekézem Csehszlovák Kémet, mert nem osztom a "minden nacionalizmus rossz - Orbán meg a Világegyetem főgonosza, és minden emiatt történik" - típusú leegyszerűsítést, Rajcsányinak meg olvastam már olyan posztjait, amelyek kifejezetten tetszenek, de most nagyon ráfért ez a pofon.
Megjegyzem ez a pofon csomószor kijárna Csehszlovák Kémnek is és néha persze az én pofámon is csattanhatna. Mert miről is van szó? A magyar belpolitikát saját szánk íze, politikai preferenciáink szerint leegyszerűsítjük, csúsztatunk, torzítunk, példálózunk, legyen szó más országokról, fociról, bármiről. Ez van, elkapott minket a gépszíj, az olvasók is erre élveznek el. Sajnos a magyar belpolitika az új pina.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.07.02. 10:38:14

Micsoda kollaboráns blog, ez a magyarul beszélő szlovákok szócsöve, ha jól értem, de szerintem Jan Slota is megveregetné a vállatokat. Abszolút Trianon-pozitív arcok.
Szégyelljétek magatokat.

Tilikov (törölt) 2012.07.02. 10:38:39

Kínjukban csinálják ezt szegény a fidesz-tollnokok, így vezetik le a feszültséget amiatt, hogy a kormányuk szinte minden fronton kudarcba fulladt. Egymillió munkahelyet ígért a Viktoruk, ami sehol sincs, 5-6%-os növekedést ígért a tündérmágusuk (Matolcsy), ami jelenleg recessziót jelent, adócsökkentést ígértek, ami több tucat új adóként jelent meg, nemzetközi téren elásták magukat a béka segge alá, és még hosszan lehetne folytatni a sort.

Ilyenkor jön elő a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás, ha már a magunk sorsán nem örülhetünk, legalább örüljünk a szomszéd baján, ha nincs bajuk, akkor meg csináljunk. A gyurcsányozás meg egyszerűen adja magát, erre vannak kondicionálva a pavlovi szavazóik.

Ez a cikk valójában nem is Szlovéniáról szólt, hanem Magyarországról. Ez az n+1-edik kiadása annak, hogy ha szarul megy a szekér az nem a mi hibánk, hanem a gyurcsányahibás meg az elmúlnyolcév, ezt újra és újra el kell mondani, most éppen ilyen rejtett formában, hogy ne legyen nagyon unalmas, mivel ez már a sokezredik kiadás.

Balt 2012.07.02. 10:51:40

Ja, meg persze a többször hivatkozott Gyurcsány. Egyre biztosabb vagyok benne, hogy ha nem külföldi titkosszolgálat üzemelteti ezt a blogot, akkor az Apró-klán valamelyik csatolmánya...

rocksztar 2012.07.02. 10:51:49

index-címlap? nevetséges...
165 centizés... 2 percet elvettél az életemből

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.07.02. 10:52:01

Nem semmi. Ekkora tényező lett a Mandiner?

fikanick 2012.07.02. 10:52:50

@Rwindx: Egy-egy ilyen "factoid" onmagaban semmit sem jelent. Ha mondjuk melleteszed, hogy kozben 8%-os GDP csokkenes volt, persze mar nem ugyanaz a leanyzo fekvese, dehat a magyarorszagi jobbereknek sosem a megfontolt elemzes es az azutani dumalas volt az erossege, hanem a telitorokbol valo uvoltozes, meg a legpuhabb propagandajuk (merthogy sajtojuk sosem volt) is elkepeszto primitiv vilaglatast sugaroz magabol.

Olyan szintut, mint amit a szavazoik meg eppen be tudnak fogadni, ahhoz hasonlot mint amilyet most te is valasztottal.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.07.02. 10:54:00

@Styxx: A térség szakértői ti vagytok, Serbia Insajd, ezért örülök a véleménydnek, köszönöm!

Balt 2012.07.02. 10:54:28

Nyugdíj, hogy tisztába tegyük a dolgokat:
2010. január 1-jétől hatályos 2009. évi XL. törvény (1 A törvényt az Országgyűlés a 2009. május 11-i ülésnapján fogadta el.) rendelkezései jelentősen érintik a nyugdíjba vonulás feltételeit.
1. Fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár. A nyugdíjkorhatár az 1952. január 1-je előtt születettek esetében marad a betöltött 62. életév. A változás az 1951. december 31-ét követő időpontban születetteket érinti. Esetükben az öregségi nyugdíjkorhatár az alábbiak szerint módosul:
aki 1952-ben született, annak a 62. életév betöltését követő 183. nap,
aki 1953-ban született, annak a betöltött 63. életév,
aki 1954-ben született, annak a 63. életév betöltését követő 183. nap,
aki 1955-ben született, annak a betöltött 64. életév,
aki 1956-ban született, annak a 64. életév betöltését követő 183. nap,
aki 1957-ben vagy azt követően született, annak a betöltött 65. életév.

www.onyf.hu/?module=news_archive&action=show&nid=6146

Vö.:
hvg.hu/gazdasag/20120521_szlovakia_nyugdijkorhatar

:) További jó munkát! :))

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.02. 10:54:37

@Anti Anyag:

"Ha szlovén fikázza Orbánékat vajon mi a lófaszt várt..."

*

Önvizsgálatot?

Például.

Pláne, ha nem is fikázásról, hanem jogos észrevételről va szó.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.07.02. 10:59:42

"Pahort egyébként azért gyurcsányozta a Mandiner, mert szabadidejében fut, és nem 165 centi."

Ühüm, és véletlenül sem holmi életrajz béli hasonlatosságok okán. És pláne nem a kormányzásuk furcsán hasonlatos "sikerei", legelébb is az államadósság orbitális pályára állítása okán. Á, dehogy is. Hanem csak azért mert fut.

Idióta minek blogol?

Balt 2012.07.02. 11:00:08

"És kevésbé nacionalisták, talán pontosan azért, mert nem szükséges kompenzálniuk semmilyen komplexust."

Hahaha, mikor a közös olasz-szlován síterepen "buongiorno"-val köszöntem (csak mert épp nem jutott eszembe a számtalan szláv közül az adekvát megfelelője), rátartian javítottak: ez itt Szlovénia (kb. 300 méterre a határtól), itt "dober dan". (Persze az a minimum, hogy köszönni tudjon az ember a "vendéglátói" nyelvén; mindemellett nagyon is díjazom ezt a szlovén öntudatot.)

Balt 2012.07.02. 11:08:59

A Monarchiáról meg így beszél Fejtő (a híres szélsőlyobbódali közíró...) a Beszélőben: :))

"(...) Meséljen nekünk az Osztrák–Magyar Monarchiáról, annak szétesésérôl, vagy, ahogy Ön nevezi, „szétrombolásáról”. Mit gondol a békeszerzôdéseknek a régió országaira és Európa történelmére gyakorolt hatásáról?

Nehéz kérdést tesz fel, mivel, mondjuk így, többes identitású vagyok. Magyar vagyok, de ugyanakkor közép-európainak is érzem magam. Emlékirataimban „az Osztrák–Magyar Birodalom fiaként” határoztam meg magam. Ezt olykor úgy értelmezik, mint a régi szép birodalmi napok iránti nosztalgiát. Ez igaz is. Könyvemnek Rekviem egy néhai birodalomért címet adtam. És amikor azt mondjuk, rekviem, az azt jelenti, hogy valami miatt gyászt viselünk. Igen, gyászolok, de nem a létezett birodalmat, mert annak nagyon sok fogyatékossága volt, és eltûnésre volt ítélve, hanem azért gyászolok, ami a birodalom felbomlasztásából lett.
Apám liberális volt. Monarchisták voltunk, de az alkotmányos kormányzás, a konstitucionalizmus, a szabadságjogok és a demokrácia pártján is álltunk. Ne felejtsük el, hogy Ausztriában az általános szavazati jogot már 1907-ben bevezették. Ez egy nyugati típusú birodalom volt, éppen átalakulóban, amikor az elsô világháború kitört. Ami miatt nosztalgiát érzek, és ami azóta elveszett, az egy óriási tér gazdasági és kulturális egysége. Ami késôbb Lengyelországgá, Csehszlovákiává, Magyarországgá, az Erdéllyel növelt Romániává, Horvátországgá stb. vált, valaha egy ország volt. Útlevél, sôt személyi igazolvány nélkül utazhattunk Krakkóba, Triesztbe. Külön engedély nélkül költözhetett az ember Prágába, Zágrábba vagy Budapestre.
Ez valamiféle elôképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével. A rosszindulatú propaganda, amely az elsô világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönérôl. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnôttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyrôl manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létezô magyar nyelv is megszûnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem.

Akkor Ön szerint mi igazolja a gyôzteseket, akik az elsô világháború után feldarabolták az Osztrák–Magyar Monarchiát?

Ezt nehéz néhány szóban megmagyarázni. Egy vastag könyvet írtam arról, mik voltak a gyôztesek – nevezetesen Clémanceau – indítékai arra, hogy a Monarchiát feldarabolják ahelyett, hogy a háború valódi kirobbantóit, azaz a németeket tennék felelôssé. Németország túl nagy falat volt, az amerikaiak és az angolok érdeke azt diktálta, hogy Németország fennmaradjon, és fenntartsa az európai egyensúlyt. Németországot persze megalázták, de nem verték szét. Inkább kihasználták azt, hogy a teljesen átalakulóban lévô, soknemzetiségû Osztrák–Magyar Birodalomban amúgy is felerôsödtek a függetlenségi mozgalmak, és elôsegítették széthullását.
A versailles-i és trianoni békeszerzôdések megalkotói, Clémanceau, Wilson, Lloyd George és a többiek, akik egy grandiózus, nagyvonalú, ámde teljesen irreális álomba ringatták magukat, úgy vélték, hogy a Monarchia feldarabolásával és úgymond nemzeti államokkal való helyettesítésével gátat vethetnek a német és az orosz terjeszkedésnek. Ez manapság már teljesen hihetetlennek tûnik, de a francia diplomaták érdekes módon elhitték, hogy van csehszlovák és jugoszláv nemzet. Ma az embereket majdhogynem bosszantja, ha arról értesülnek, hogy „jugoszláv” nemzet soha nem létezett, csak szerbek, horvátok, szlovének, montenegróiak, macedónok, magyarok. S hasonló a helyzet Csehszlovákiával.
Egy nagy birodalmat romboltak le, amely éppen konföderációvá alakult volna, és külön államokat, köztársaságokat alakítottak, amelyekre lehetett számítani a német expanzióval szemben. Franciaország republikánus volt, és egész Európában köztársaságokat akart létrehozni.
Illúzió és tudatlanság uralkodott. Egyébként a franciák ma sem tudják jobban, hogy mi is történik Közép-Európában. (...)"

Amúgy kötelező olvasmány, legalább az eleje, még ha téved is itt-ott:

beszelo.c3.hu/00/0910/03fejto.htm

szvsz 2012.07.02. 11:09:12

@Rwindx: "Ki kellene húznod a fejedet az ülepedből kedves szerző :)"
Azért nem fizetik.

Steppenwolf 2012.07.02. 13:12:29

Maradjunk annyiban, hogy ez a szlovák futballblogból átvedlett politikai szócső jóval elfogultabb, csak éppen más oldal irányába, mint mondjuk a Mandiner, ami éppen a mai posztjában is ekézi a kormányoldalt.
Remélem ezúttal nem cenzúrázzák a hozzászólásomat a sajtószabadság hősei...

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.02. 13:12:40

@fikanick:

Ez a 'GDP-arányos államadósság' nagyjából az egyetlen és utolsó mantraösszetevő, amellyel még elő tudnak jönni, komolyan elvárnád, hogy leszokjanak róla, és ne használják minden helyzetben, amelyben felmerül az 'arány' szó? Vagy azt, hogy értelmezzenek, mi mit jelent? :)

is 2012.07.02. 13:13:37

@Rwindx: csak az "idején", meg a "miatta" az nem véletlenül 2 szó. bizony a magyar adósság a hülyenépszavazás _MIATT_ is nőtt, hiszen az eü reformot, a járási reformot, amit kistérség néven már 2006-ban aakrtak a szocik, ugye, az oktatási reformot stb. stb. nem engedte a FIDESZ megcsinálni. próbálod itt a két szót egymásra csúsztatni, te kis huncut. nem mindenki olyan hülye ám, hogy be is szopja.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.07.02. 13:47:29

nem igazán értem a poszt mondanivalóját. Azon kívül, hogy leírtad, hogy a jobboldal és a mandiner velejéig gonosz, majd a végén bezzegszomszédoztál, szarmagyaroztál egyet, mit is cáfoltál meg a posztból? jószerivel semmit :)

Mellesleg a monarchiának nem a korruptsága, és a szerencsétlen belső szerkezete volt példaként kiemelve, hanem a közép-európai multikultija, és a régiót nagyhatalommá emelő súlya. Persze ezt gyökértelenként megérteni nehéz, hiszen te nem szereted a magyarságodat, nem szereted a szlovákokat sem, nem szereted Közép-Európát sem egyáltalán, hanem valami határokon és nemzeteken túlnyúló masszában gondolkodsz. Persze, most ez a trend liberális berkekben, de őszintén remélem, hogy nem fog nektek sikerülni, mert szánalmasan szar szürke egyenmasszát gründoltok...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.07.02. 14:00:43

@Szandeeekahh: ha nem érted, fuss neki még egyszer.

monarchia: ami ki volt emelve, az álomvilág. a monarchia soha nem volt multikulti, hanem a magyar etnikai sovinizmus terepe, ez pozitív példa? Ezért nem érted a posztot sem, csak szólok. Ami a realitás volt, az a korrupció.

Kakimaki0123456789 2012.07.02. 14:08:28

A nemzetkozi helyzet fokozodik, elvtarsak. Cspataink mar Szloveniaban is harcolnak a nemzetkozi gyurcsanzizmus ellen. Az elet nem habos torta. A baloldal rossz, ertem? Vilegmeretu osszeeskuves van elenunk. Mi vagyunk a legvidamab barakk.

qwertzu 2012.07.02. 14:23:40

@is: Ha 2002 és 2010 között a szocik a fidesz miatt nem tudtak kormányozni, akkor 2014 után se fognak tudni. Akkor miért kéne rájuk szavazni?

Steppenwolf 2012.07.02. 14:24:34

@is: Így van, a 300 forintokból befolyó évi 20 milliárd forint bevétel, aminek a lehetőségét az a gonosz Fidesz (még csak véletlenül sem a szavazók túlnyomó többsége népszavazással) elvette, valóban szignifikánsan csökkentette volna az államadósságunkat (már csak azért is, mert kurvára semmi köze az államadóssághoz, legfeljebb a hiányhoz). :)

Ben Franklin 2012.07.02. 14:30:30

Csak halkan mondom, hogy hogyan lehet csehszlovák kém, aki egy kurva szót sem beszél se szlovákul, se csehül?

izzadságszagú gonzoepigon 2012.07.02. 15:12:24

@Steppenwolf: a népszavazás miatt leminősítették az országot(erősödő politikai kockázat), aminek a magasabb finanszírozási költség volt a következménye. de az a pár százmilliárd ugye nem volt sok azért, hogy a fidesz kicsit megmozgassa a fillérbaszó agyatlan söpredékét.

a poszt meg jó, a mandiner a fideszes foscunami főága, mi más jöhetne onnan, mint szar?

tarackos 2012.07.02. 16:56:02

Azt hiszem Rajcsányi írta a mandis posztot. Hát olvastam már tőle jobbat is. Az jött le, hogy EU-ban a baloldal mindenhol csak elqrja így Szlovéniában is de majd a fantasztikus jobboldal rendet tesz. A poszt nem kicsit árnyalja ezt a képet.

Korhely 2012.07.03. 01:38:27

Üzenet a gyurcsányozóknak:

Mi lenne a magyar ellenzékkel Gyurcsány nélkül? Élne és virulna, sőt!

Mi lenne a magyar jobboldallal Orbán nélkül? Darabjaira hullana, sőt!

Tessék, csak tessék :))

HaKohen 2012.07.06. 20:31:15

@Csehszlovák Kém:

Apróság és majdnem off, de én 2008 nyárvégén még 151HUF-ért vettem CHF-et utazási célból.

Kevésbé off, de a Monarchia ekézése részedről meglehetősen egysíkú. Az sem volt fekete-fehér (legfeljebb fekete-sárga). Korrupciós és nacionalista ügyekben van igazságod (utóbbi még Trianonhoz is hozzájárult, ha az ide látogató trollok nem is ismerik el), ámde voltak utólag nézve is kellemes oldalai. Például: gazdasági fejlődés, urbanizáció stb. 1867 és 1914 között. Vagy a határok átjárhatósága, ami ma már nem tűnik föl. Szóval javasolnék ekkis árnyaltságot, nem vagy-vagyokat.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.07.06. 21:14:48

@HaKohen: És a metró miért kék?

Nincs vitám azzal a megállapításoddal, ami evidencia, hogy bizonyos urbanizáció és relatív gazdasági fejlődés érzékelhető volt a Monarchiában - soha nem is vitattam - ugyanakkor kiegészítéseimről (korrupció, sovinizmus), amelyek árnyaltabban mutatják be a rózsaszínűre, rég elveszített dicsőségre festett álomképet, fordítva ez nem nagyon megy, sőt, idejönnek trollkodni. Határok átjárhatóságával csínján, ez visszavetítés a jelenből, mivel mást jelentett akkor és mást ma, a polgári demokráciák korában.

No_Fidesz_No_Problem 2013.03.23. 04:07:15

@qwertzu:

"Ha 2002 és 2010 között a szocik a fidesz miatt nem tudtak kormányozni, akkor 2014 után se fognak tudni."

*

Ez hülyeség.

A magyar most nagyot szív amiatt, hogy 2006-2010 között elhitte az ellenzékből üvöltöző Fidesz baromságait, és 2010-ben rájuk szavazott.

Sokminden előfordulhat 2014 áprilisa után, de az nem fordulhat elő még egyszer, hogy ebben az országban jelentős számú népesség elhiszi, amit a Fidesz ellenzékből üvöltözni fog.

Matróz Kommandó 2013.03.23. 04:07:24

Hogy-hogy nem sikerült au uherszkót belekeverni.
Ejnye bejnye

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.23. 04:07:28

Aki ennyire utálja a magyarokat az mi a francokat okoskodik azt nem értem.

Menj a kedvenc Gyurcsányoddal ahova akarsz, de minket hagyj békén te magyarul beszélő szlovák geci.

Balt 2013.03.23. 04:07:32

@Styxx: Most eléggé melléugrottál sztem...

Sírköves Slomó 2013.03.23. 04:07:34

@Csehszlovák Kém: Proc nepromluvime trochu aj po cesky?

Balt 2013.03.23. 04:07:37

@rocksztar: "165 centizés..."

Elég alacsonyra tette a mércét, mi tagadás... :))

Balt 2013.03.23. 04:07:40

@Balt: Ennek "lemaradt" az első fele: nektek a Fico-, Ponta- és Pahor-félék valók, hát élvezzétek, amíg lehet. :)

Balt 2013.03.23. 04:07:43

Nektek a Fico-, Ponta- és Pahor-félék valók, vitán felüli...

(Fogadjunk, hogy nem jelenik meg!) :))

Torkosborz 2013.03.23. 19:03:54

@Balt:
Az INDEXen minden sz@rr megjelenhet, ami MAGYARORSZÁGOT csak negatív országként akarja láttatni.
Ezeknek a hazátlanok annyira liberálisok, hogy nincs szükségük szülőföldre. A szülőföld szó is idegen tőlük! Nem lehetsz vitapartner ha nem értesz egyet velük.
Az objektív érveket sem fogadják el, inkább hamisítják!

Nekem érthetők az érveid!

Az INDEXEN nincs demokrácia MAGYARORSZÁGON!
Az igazság pedig szabaddá tesz!
Hát ezért nincs demokrácia, mert, ha kimondanák az igazságot is, akkor nem mondhatnák, hogy nincs demokrácia.
Fura egy szerzetek!

Torkosborz 2013.03.23. 19:13:56

Elfelejtettem megjegyezni, az is zavarja a magukat liberálisnak kisajátító kommentelőket, hogy itt is a 2/3-ad kezd alakulni, de nem a kedvükre.
süti beállítások módosítása