Jó focit játszanak Szlovákiában, nagy vonzerőt jelenthet ez egy szlovákiai magyar futballista számára. Az önálló Szlovákia, történelmében először, két évvel ezelőtt, megjárta a világbajnokságot is. A FIFA válogatottak ranglistáján, a legfrissebb frissítés után, a szlovák labdarúgó válogatott a 41. helyén szerepel, tíz hellyel lemaradva a magyar válogatottól. A jelenlegi szlovák válogatott magját alkotó, öt-nyolc stabil játékoshoz pillanatokon belül felkerülhet több jó játékos is a bombaerős szlovák U21-es csapat keretéből, ahol több magyar nemzetiségű játékos is megfordult már, kérdés: ők kit választanának?

Néhány héten belül harmadszor talált a hálóba és meglehetősen jó teljesítményt nyújtott a hamarosan a Videotonnal is meccselő Slovan Bratislava új magyar csatárfelfedezettje. A kishitű Slovan drukkerek új reménysége a több, mint kilencven százalékban magyar többségű, Kisudvarnokiból (Malé Dvorniky) származó, 1990-es születésű Szarka Ákos (leadképünkön), akit a Slovan tegnapi, szerdai felkészülési meccsén, az orosz másodosztályú FK Kubany Krasznodar csapata ellen a 60. percben cseréltek be, először a kapufát találta el, majd a 67. percben, egy újabb támadás után, kiegyenlített.

Szarka június 26-án a Sigma Olomouc ellen a második félidőben lépett pályára, és a 67. percben a Grendel Erik által kihagyott helyzetetből egyenlített ki. Három nappal korábban, a ŽP Šport Podbrezová ellen 1:3-ra elvesztett meccs becsületgólját lőtte. Nem meglepő: a felkészülési meccsek alapján, a Slovan drukkerek egyenesen utolsó reménységüknek kiáltották ki, a bivalyerős szlovák U21-es csapat válogatott játékosát. Az eddigi meccsek alapján a Slovan csatárpárosa nem túl jól muzsikál: Šebo és Piroška mellett az alkatilag - 193 cm - leginkább Szalai Ádámra hasonlító csatár a pozsonyi Slovan felkészülési meccsein sorra rúgja a gólokat.

Ő lehet az új Priskin? A Slovan drukkerek egyelőre - a gólok ellenére - meglehetősen vegyes véleménnyel vannak a magyar nemzetiségű játékosról. Nem tartják rossz csatárnak, de szurkolók szerint tavasszal kapott annyi lehetőséget, bizonyíthatott volna, nem tartják Slovan-szintű csatárnak. Weiss mester mindenesetre továbbra is megadja neki a lehetőséget, az utolsó három meccs alapján, ez eddig bejött. A szurkolók véleménye változóban, még a végén az is lehet, nem Pisoskát vagy Šebot, hanem Szarkát éneklik meg, hogy gólt rúgjon a csapatnak? Meglátjuk.

Az európai labdarúgásban általános trend a különböző vegyes felmenőkkel, vagy kisebbségi közegből származó futballisták honosítása, nincs ez másképp szlovák-magyar viszonylatban sem. Egervári Sándor, magyar szövetségi kapitány nem aratott osztatlan népszerűséget a szurkolók között a román FC Bihor csatárának, a magyar felmenőkkel is rendelkező Adrian Markus behívásával a magyar válogatottba, maga a játékos is ellentmondásosan nyilatkozott, nem tartott elképzelhetetlennek egy intenzív magyar nyelvű kurzust sem, amennyiben Sanyi bá' behívja a magyar válogatottba, aztán kiderült, ő román hazafi. Kapufa.

Persze, egyelőre arra még várni kell, hogy Békéscsabán, Szarvason vagy éppen Kesztölcön megszülessen az a titkos tehetség, akit a szlovák labdarúgó szövetség, alkalomadtán, behívhatna a szlovák válogatottba, bár más sportok esetében semmi nem elképzelhetetlen, nem feltétlenül szükséges szlovák nemzetiségűnek lenni, hogy magyarországi születés ellenére Szlovákiában érj el sportsikereket. Legutóbbi példa a Szerbiában aranyérmet nyert dorogi birkózósrác esete, akiről mi is megírtuk: Londonban akár olimpiai aranyat is nyerhet, Szlovákiának.

Szlovákiában, az utóbbi évtizedekben, mindig kineveltek tehetséges magyar nemzetiségű játékosokat. Ki ne ismerné Magyarországon is Pinte AttilaNémeth Szilárd vagy éppen Borbély Balázs futballistákat? Az utóbbi néhány évben ismerhettük meg a Bogdán Ádám jelenlegi klubjában is megfordult, szenci születésű Harsányi Zoltán nevét, az ő karrierje mintha megtorpant volna, Anglia után dunaszerdahelyi és iráni kitérő után, talán újra felfelé ívelhet, igaz, erről a pécsiek minden bizonnyal többet tudnak mondani, a csatár jelenleg a Pécsi MFC labdarúgója.

Harsányitól két évvel idősebb a garamkövesdi születésű Saláta Kornél, aki a szlovák válogatottal megjárta a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot is, életre szóló élmény, ki ne tette volna? A szlovák válogatott kerest stabil tagja, jelenleg az orosz Rostovban focizik. A Corgoň liga ( ez a szlovák NB1) tavalyi szezonjában tizenegy magyar nemzetiségű játékos futott ki a zöld gyepre. Tradícionálisan legtöbben a dunaszerdahelyi DAC mezében, Kiss Dániel, Németh Zsolt, Lénárth Tamás, Csonka Árpád, Ágh Zoltán, Králik Csaba és Harsányi Zoltán, ő ugye már Magyarországon tolja. A Trencsén csapatával feljutott az élvonalba Horáth Béla is, blogunk által bemutatott Rák Róbert, a 2010-es esztendő szlovák gólkirálya, pedig Nyitrán rúgja a gólokat.  

Szarkán kívül még több, magyar származású, utánpótlás korú, szlovákiai játékos nevét érdemes megjegyezni, a 21 éves Németh Zsolt a DAC középhátvédje. Besztercebányán Johancsik Patrik került közel a kezdő tizenegyhez. A szintén dunaszerdahelyi születésű Kiss Fülöp védekező középpályást játszik, tavaly nyert bajnokságot a Slovan Bratislavával, abban a szezonban 21 meccsből hatszor volt eredményes. A pozsonyi klubból, tavaly júliusban, a walesi Cardiff City csapatához érkezett, kölcsön, de jól sikerülhetett a szezon, mert Kiss idén július 1-től, végleges szerződést kötött a walesiekkel. Ő is szlovák U21-es válogatott, egyben a csapat kapitánya.

A Slovan drukkerek a napokban újabb játékosukat siratták meg: a fél éve a Dukla Banská Bystricától Pozsonyba került Gyömbér Norbert július 3-a óta Németországban tartózkodik: Félix Magath, a Wolfsburg edzője személyesen teszteli a 19 éves, nagy tehetségnek kikiáltott hátvédet, aki szintén a szlovák U21-es válogatott tagja. 

Látható: magyar nemzetiségű tehetségekben nincs hiány Szlovákiában sem. Kérdés, melyik utat választják, minta akad bőven. Pinte Attila, Saláta Kornél a szlovák válogatottban folytatta karrierjét, Priskin Tamás a magyar válogatottban rúgja a gólokat. Egy biztos, a játékos jövőjét alapvetően befolyásoló döntésnél több meghatározó szempont is felmerülhet. Emlékezzünk, hiába próbálta az ukrán szövetség Vladimír Komant elcsábítani az ukrán válogatotthoz, a magyar válogatott egyik legnagyobb sztárja végül a megszokott közeg és játékostársak miatt a Magyarországot választotta. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr694630655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztenke 2012.07.05. 17:05:29

Jó lett a cikk, esetleg írhatnál mindig fociról és sörről:D Várom már a két EL-párharcot, bár az MTK sztem nagyon gyengusz, sajnos.

mizie 2013.01.11. 17:58:49

Tudom, hogy ezeréves cikk, de nagyon kíváncsi lennék, hogy így egy évvel a megjelenés után az mlsz tervez-e valami honosítás félét. Bár elég szar ügy mert ugye akkor szegények elvesztik a szlovák állampolgárságukat :(

joszip 2013.03.23. 04:07:07

Azt azért tudni kell, hogy a szlovák nacionalisták (mondjuk úgy, átlagemberek) szerint magyarok csak a Dunától délre léteznek (ez egy egyszerű szemlélet, SK-ban mindenki szlovák), így a Slovanban futballozó Szarka is természetesen szlovák, csak a déli irredenta légkör elhitette vele, hogy ő valamiféle magyar. Bolond szlováknak tartják, aki jó focista, miért ne skandálhatnák a nevét.

Anti Anyag (törölt) 2013.03.23. 04:07:11

Magyar tehetségek Magyarországon, aminek egy jókora része most éppen Szlovákia.
süti beállítások módosítása