m1-43220-16241300.jpg

Provokatív, tényfeltáró műsornak nevezi a Csatáry bácsi ellensúlyozása érdekében előkapart, Biszku elvtárs megszólításával elhíresült politikai szardobálást a port.hu, amely műsorismertetőjéből megtudhatjuk, hogy a havonta egyszer jelentkező adásban olyan témát dolgoznak fel, ami mindenkit érdekel, de eddig tabuként kezeltünk, hoppá.

Talán ezért is hökkentett meg a fantasztikus műsor egyik újságírójának Facebook bejegyzése, miközben a vasárnapi ebédem böfiztem fel, miszerint véresfejű németet ápoltak a Nagymező utcában, nyugtassuk meg, nem ez a jellemző a pesti éjszakában. Sajnos, nem tudtam megnyugtatni a bejegyzés szerzőjét, kapásból jó néhány olyan személyes és közismert szomorú eset jutott eszembe, amely még csak nem is éjszaka történt a magyar fővárosban.

Kommenteltem, mire a bejegyzés szerzője leegyszerűzött, majd berekesztette a párbeszédet.

Tulajdonképpen megértem a szerző indulatát - azonnal eltávolított barátai közül és bejegyzését is leszedte Facebook oldaláról – hiszen milyen sok, izgalmas téma hever a lába előtt, amiért csak le kellene hajolni, megcsinálni – vajon mi lehet az oka a budapesti agressziónak, intoleranciának, türelmetlenségnek, idegenellenességnek? – de ha valóban nem volt tudomása ilyen esetekről, ez felettébb bosszantó.

Sajnos alapos a gyanúm, hogy ebben az esetben is inkább arról lehetett szó, amiről nem beszélünk, az nincs, nem létezik. Érzésem alátámasztja az agit-prop módszerekkel készített úgynevezett tényfeltáró műsor is, amelyet ha valódi alapossággal, szakértelemmel és nem visszatetsző dilettantizmussal készítenének, fantasztikus műsor lehetne, de így csupán egy pártideológia alátámasztására szolgáló, féligazságokkal és elhallgatásokkal dolgozó, naív rácsodálkozás marad.

Beszéljük meg, jellemző-e az agresszió, intolerancia, idegengyűlölet Budapestre vagy ellenkezőleg: meg tudjuk nyugtatni Fruzsit?

skrabski.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr765060250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2013.02.03. 13:15:58

Nem értem igazán a posztot. Az alapsztori ugye az, hogy megvertek egy német állampolgárt. Ez sajnálatos dolog, de hasonló nagyjából minden nagyvárosban előfordul időnként. Ezt azonnyomban, a történtek pontos ismerete nélkül összekapcsolni a rasszista incidensekkel (amelyek szintén sajnálatosak és szintén jelen vannak minden nagyvárosban), valóban nagyon egyszerű gondolkodásra vall. Mint a viccbeli Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe... Pedig akár az is lehet, hogy az illetőt olyanok verték meg, akiket a szerző inkább a rasszista támadások célpontjaiként szokott emlegetni.

Askeladden 2013.02.03. 15:42:26

"azonnal eltávolított barátai közül"

Szerintem sokat nem vesztettél vele. :-)

LOLka álomvilágban él, beszopja a békamenetes propagandát a Lánchíd rádióból, szerinte a jobbikosok is jóravaló magyar gyerekek. :-(

Rossz társaságba keveredett szegénykém!

csavari 2013.02.03. 20:03:52

Horváth Péter írása.

A féreg cikkéhez nem lehet szólni a demokrácia jegyében ezért közlöm vele a tényeket, hogy minden épeszű ember tisztában vele, hogy a kassai félék a nácik és ő! Az más kérdés, hogy a jelenleg ma Magyarországon zsidó uralom van de reméljük, hogy már nem sokáig!

balkáni 2013.02.03. 20:32:29

Fruzsina segített egy megvert, vérző fejű embernek hajnalban - hogy a kurva anyátokban tudtok ebből politikai blogbejegyzést csinálni?

radikalisviccek 2013.02.03. 20:35:29

Újfent megkérdezem a posztolót, kit (elnézést: és hogyan) szokott leszopni, hogy ez a cicaharcról szóló, a többi bejegyzéséhez hasonlóan szarul lefirkantott poszt kikerülhetett az Index-czimlapra?

2. Mókás amikor a letiltás miatt nyafogsz, ismerős valahonnan ez a szöveg?
"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."
hogyaszongya, ezt kérlek szépen itt találtam a komment-box alatt :)

3. Érdeklődnék, a megvert magyarok ügyében mikor posztolnál valaha is, amikor ez napi szintű probléma teszemazt pl. Rimaszombatban, ahol nem egy ismerősöm szokott beszámolni incidensekről, amelyek ha nem is napi szinten, de elég sűrűn megesnek.

4. a fentiekből is leszűrhető, hogy egy kettős mércés, szlovák náci pöcs vagy. Nem szokott elfogni a hányinger, amikor tükörbe nézel?

5. Miért nem?

Pan Modry 2013.02.03. 20:41:42

Skrabsky Fruzsina szerintem egyszeruen frusztralt, azt szeretne hinni magarol hogy o egy jo tenyfeltaro riporter, holott maga a mufaj Magyarorszagon nem letezik.
Akik magukat ilyen riporternek nevezik roppant tehetsegtelen emberek lehetnek, esetleg a nyelvuk valamelyik oldal seggeben tovig felnyomva, mert komoly ugyet meg nem deritettek fel, a Biszkus riporthoz kabe valami junior szintu akarkit eleg lett volna kuldeni, hogy edzodjon a korrupcios tenyfeltaras elott, de amig nem hullanak Magyarorszagon fejek olyan milliardos korrupcioknal amiket tenyfeltaro ujsagirok deritenek fel, addig az ilyen Skrabski Fruzsina feleket sem lehet komolyan venni.

qrisz 2013.02.03. 21:22:00

Budapest egy olyan város ahol általános cigányterror van, cigányok verik a magyarokat, amúgy ez van vidéken is, ez a műszlovák valszeg nem járt még Ózdon, vagy Olaszliszkán, Szigethalmon ,netán a Bp X.ker Hős utcában,Blaha aluljáróban,a cigányoktól rettegő védtelen öregek által lakott alföldi tanyavilágban stb,stb. mert akkor lehet hogy változna a senkit sem érdeklő véleménye. Budapest a magyarok fővárosa, amúgy a világ legtoleránsabb városa, szomorú egyébként hogy ilyen zugblogfirkász magyargyalázók okádhatnak a zsindexen. Nekik az a szólásszabadság,demokrácia,amit ők annak gondolnak, süt a gyűlölet ebből a féregből.

qrisz 2013.02.03. 21:46:33

@radikalisviccek: kár, hogy a Benes-dekrétumok ellen nem hörög így. biztos megkapta tel-avivból a gazditól a parancsot a mocskolódásra.

qrisz 2013.02.03. 21:46:39

Ha az ortodox zsidók elítélik a homoszexualitást,akkor ők nácik?

Mystes 2013.02.03. 21:46:54

@qrisz: Lehet, hogy majd egyszer egy szlovák cigány fejbekúrja Csehszlovák Kémet, mert kicenzúrázta a kommentjét a blogjáról :)

Mert a cigányok neteznek!

WhyCantITouchIt? 2013.02.03. 21:47:13

Jellemző jelenség Budapesten!?
A jellemző, mint szó tudod mit jelent?

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.02.03. 21:47:26

".... a Csatáry bácsi ellensúlyozása érdekében előkapart, Biszku elvtárs megszólításával elhíresült politikai szardobálást..."

Ellensúlyozása érdekében?

Ne csináld már, ez olyan átlátszó sumákolás, hogy már provokációnak se jó. :(

Mystes 2013.02.03. 21:59:54

Ezt a németet nem azért kúrták fejbe, mert "német". Hanem mert egy nagyvárosi éjszakában megesik az ilyesmi. Lehet egyébként, hogy csak részegen elesett, aztán beverte a fejét. Vagy a kocsmában összeszólalkozott valakivel.

Ez a Fruzsina meg egy hülyeséget írt róla a Facebookon. Amit CSK meg még megtoldott.

LOL! :)

Fruzsina nem látta még, NAPPAL, az utcákon heverő hajléktalanokat?

kifordított nagyanyó 2013.02.03. 22:00:07

Haver te egyre betegebb vagy.

mement 2013.02.03. 22:01:42

Ez a Fruzsina nem az agitprop osztály hivatalos kiadványának a Heti Válasznak az munkatársa?

Nem Penny hajója 2013.02.03. 22:07:09

Vicces, amikor valaki ilyen névvel, hogy Skrabski, játssza az árja nagymagyart.

petraeus 2013.02.03. 22:10:30

A biszkufeleket mar 89 tol uldozni kellett volna, de nalunk kurvara vedik egymast az elvtarsak, nem hiaba nincs meg ugynoktorveny.
De ehhez, hogy jon a Biszkuhoz a Csatary ugy? A kettonek mi koze egymashoz? Azonkivul, hogy mind a kettonek
bortonben kene rohadnia.
Magyar bortonben termeszetesen. Kassan, magyar fennhatosag alatt elo zsidok ellen kovette el a tetteit, o a mi sarunk, magyar bortonben kell megrohadnia.
A nacikat mar az 50 es evek ota uldozik, de a kommunista blokkban ez elmaradt, hiaba na, a diktaturak jol elvannak egymassal, szoval errefele csak 89 tol vadasszak le a nacikat. Ez igy helyes.
Nem az a gond, hogy Csatary ugy van, hanem az hogy nekunk nincs egy "Wiesenthal" kozpontunk ami komcsikat vadaszna le, pedig meg kb. 20-30 evig lehetne kutatgatni ilyen ugyben. A ketto meg nem fugg ossze, Izraelnek fontos, hogy az ilyen rohadekok ne menekuljenek meg, mi meg futni hagyjuk a komcsikat, ez a mi hibank.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.03. 22:12:27

@balkáni: Hát, így. Összejön, ha nagyon akarják.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.03. 22:13:12

@Mystes: Nem tudjuk. Ez speciel nem derült ki a szösszenetből, a sok egyéb érdekesség mellett valahogy nem jutott rá energia.

WhyCantITouchIt? 2013.02.03. 22:19:49

Mellesleg egy magát liberálisnak valló embertől nem szép hogy az általa megtapasztalt 1-2 esetből következtet vmilyen általános jelenségre - olyat a nem kedvelt oldal szokott csinálni, az meg nem ejrópai, ugyi?:P
Most mondjam azt, hogy a cigányokra jellemző az erőszak, mert nem egy alkalommal volt már velük negatív élményem?
Ugye hogy nem?
Vagy azért mert te Prágában Szálasit éltető rasszista felvidéki magyarokkal találkoztál, ez már azt jelenti hogy Prágában jellemző jelenség a Szálasit éltető rasszista felvidéki magyar?
Na ne:D
Te egy két lábon járó ellentmondás vagy.
Erőltesd már meg magad egy kicsit, srác!

Mrazenec 2013.02.03. 22:19:53

ha Brnoban jarsz, szivesen meginnek veled egy sort....

Kulmar 2013.02.03. 22:25:26

naja, talán egyszerűbb lett volna azt írni, hogy nem, nem ez a jellemző.

Muad\\\'Dib 2013.02.03. 23:03:04

Képzelem a kis kedvenc szarkeverő provokátorunk csehszlovák kém, miket írhat Párizsról:
articles.washingtonpost.com/2012-03-19/world/35446572_1_jewish-school-michel-valet-richard-prasquier

Vagy Berlinről:
www.spiegel.de/international/germany/berlin-officials-express-outrage-over-attack-on-rabbi-a-852934.html

Vagy Amszterdamról:
atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2009/02/gunfire-in-attack-on-jewish-center-in-amsterdam.html

Vagy Londonról:
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7887511.stm

...

Ejj, ejj, hát már sehol nem lehet élni a világon...

Valójában én rengeteg külföldit szoktam látni a városban hétvégenként és kimondottan szeretik Budapestet láthatóan.
Komoly teljesítmény elszigetelt esetekből eljutni a szokásos legalja szarkeveréshez. Job done...

kukatr 2013.02.03. 23:03:10

Neked ez egy üres négyzetről is az jutna eszedbe, hogy (magyar) rasszizmus? Ehh...

teknoc erno 2013.02.03. 23:03:41

@radikalisviccek: barom.

Budapest nem rosszabb hely mint más. Én egyszer segítettem egy olasz turistának, akinek az egyik belvárosi kereszteződésben volt egy "balesete", hátulról nekikoccant egy autó, mire a turista kiszállt és szóvá merte tenni, megverték. Kijöttek rendőrök és magyarul kiabáltak az olasszal, hogy "Ivott?", "Részeg?" az meg ült az autója mellett véres fejjel... aztán tolmácsoltam angolul és hazamentem. Amúgy jó hely, az ilyen biztosan nem gyakoribb mint máshol Európában és angolul sem tudnak sehol a rendőrök. Szóval semmi extra. És ez most nem CINIZMUS, én laktam Prágában és Pozsonyban is - mindenütt éppen olyannak éreztem, vannak jó és rossz helyek és mindegyik igazi Kelet-Európa... nem beszélni nyelveket, rendőrök lenni még rendőrállam szerűek. De nekem Budapest volt a kedvencem, semmi baj nincs vele! :) Sőt... Pozsonyhoz képest New York...

csedo 2013.02.03. 23:16:56

"...Prágában egyszer találkoztam rasszistákkal..." - Ez volt a legnagyobb!!! Köszi.
1997 óta évente egyszer négy napot (utazással együtt) töltök Prágában, de "rasszistákkal" már többször találkoztam. Lehet, rossz helyekre járok???

a rettegett drótos 2013.02.03. 23:17:04

Figyelj Fruzsi, elmagyarázom:
Ha németet vernek Budapesten, akkor a magyarok rasszisták, és ez az általános. Ha magyart vernek bárhol külföldön, akkor a magyarok agresszív suttyó barmok, meg is érdemelték, és ez az általános.
Érted?

fromdtod 2013.02.03. 23:27:26

Írod a kommentedben: "Érdemes úgy újságot írni, hogy többször jársz a vlaó világban". Ezért voltál egyszerű. ttól még hogy határozott és sarkos a véleményed, attól még lehetsz udvarias a másikkal. Ha javasolhatom szerintem ezen csiszolj egy kicsit!

djangyu 2013.02.03. 23:41:30

van benned azért egyszerűség, kém, ha egy német megverése miatt, ami ugye mindennapos a pesti éjszakában, (ugye éjszakában, tudod, amikor kb. mindenki bebaszva hőzöng a másikkal, és hamarabb keveredhet bajba az ember, minthogy átmegy a Vianból az Incognitóba), abból te mindjárt azt vizionálod, hogy Fruzsi csak egy agit-propos. Az meg csak hab a tortán, hogy személyes sértődöttség után olyan adatokat jelenítesz meg másokról (pl. a többi kommentelőről) akik ehhez nemigen járultak hozzá, hogy a Facebookon kívül megjelenjenek. Persze, amilyen gerinces csávó vagy, nem névvel vállalod fel magad még a Fészbúkon sem. Szóval, ha Fruzsi egy erkölcstelen, féligazságosztó, akkor te ugyanaz vagy, csak balos kiadásban.

@radikalisviccek: bent ül két-három ember az Index Árpád-hídi szerkesztőségében, és megnézik az RSS feedeket a blogmotorjukból, hogy ki mit hány ki. Ha úgy érzik, hogy a sok pró és kontra pár ezerrel hozzátesz a többszázezres kattintásszámukhoz a hányásban való túrással, akkor abszolúte kinyomják a címoldara. ez nem összeesküvés, hanem online média :)

blaubner 2013.02.04. 00:18:24

"...Kommenteltem, mire a bejegyzés szerzője leegyszerűzött, majd berekesztette a párbeszédet..."

a csaj kulturált volt, te pont ugyanezt teszed másokkal, csak durvábban és egyoldaluan...

nutellás pacal (törölt) 2013.02.04. 01:17:42

Jó ez a blog, jókat lehet röhögni rajta.
Méghogy Prágában magyarok Szálasiznak?
Ezt mikor találta ki a bloggazda?
Egyrészt nem is poén, mert ott senki nem tudja, hogy ki volt Szálasi, másrészt szerintem meg sem történt.

Amúgy tapasztalatom szerint a csehek és pláne a szlovákok jobban el vannak eresztve nácikkal, mint Magyarország.
Vagy ez úgy működik, hogy ha kiabálod a magyarokra, hogy nácik, akkor azt hiszed, hogy elfelejtik, hogy a szlovákok és a csehek milyenek? Ott kicsit erősebb a fajgyűlölet, sovinizmus a tapasztalatom szerint.

Biszkut meg 1989-ben kellett volna felakasztani a többi ganéval együtt. Ezt persze elbaszcsizták a rendszerváltó pártok.

nutellás pacal (törölt) 2013.02.04. 01:18:04

Amúgy részegen az éjszakában elég jó esélye van az illetőnek bármelyik k-európai nagyvárosban, hogy megtalálja a baj.
Ismerősömet pl. egy kis éjjeli szórakozás után Isztambulban majdnem kirabolták és majdnem megölték, mégsem náciom a törököket.
Akinek mindenről ugyanaz az ostobaság jut eszébe, az sajnos pszichiátriai eset.

Egy német turista esete és a rabbi között összefüggéseket keresni elég meredek.
Azt már meg sem merem említeni, hogy hátha nem is magyarok voltak a támadói, hanem pirézek...

nutellás pacal (törölt) 2013.02.04. 01:18:12

Ja, hogy itt cenzúra van? Na azért hátha nem írtam olyat, ami miatt nem jelenhet meg... bár ki tudja ezeknél a szélsőliberálisoknál, akiknek Biszku a hős.

fourgee 2013.02.04. 01:29:31

Egyik ismerősömmel egyszer Londonban kiültem kávézni. A mellettünk lévő asztalánál két nő beszélgetett héberül. Egy időre elhallgattak, majd figyelték hogy mit beszélünk. Egyszer csak odajöttek, majd angolul megkérdezték hogy ugye magyarok vagyunk, mert olyan ismerős a nyelv. Leültek az asztalunkhoz, tök jól eldumáltunk. Kiderült hogy nagyon távoli ágon Magyarországon is voltak rokonaik. A beszélgetés vége felé mondták, hogy vigyázzunk a Golders Greenben élő zsidókkal !!!, mert szerintük nagy részük ért magyarul.

Na most ez a két, kedves izraeli-amerikai állampolgár nő vajon rasszista, antiszemita volt-e szerinted?

JA hogy ez a fenti kis történet hogyan jön ide? ÚGy, ahogy te mindenbe belekevered a rasszizmust :)

fourgee 2013.02.04. 01:29:56

Ja, egyik fekete kolléganőmet egy másik fekete ki akarta rabolni, amikor Harlesden közepén (Londonban van, aki ismeri az tudja milyen hely) éjszaka ment haza az állomásról. Akkor az a másik fekete most náci, mert a fekete kolléganőmet bántani akarta?

fourgee 2013.02.04. 01:30:07

Ja, ugyanez a fekete kolléganőm aki egyébként brit állampolgár és itt született, utálja a bevándorló feketéket, mert szerinte lusták. Akkor ő most rasszista és náci?

stirlitz. 2013.02.04. 01:30:15

Ez a nő beteg, kezeltetni kéne - jelentette ki Stirlitz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.04. 07:35:56

@fourgee:

Csak az elnyomó, kizsákmányoló, imperialista, patriarkális, szexista fehér férfiak lehetnek nácik.

Mindenki más negatív cselekedete vagy nézete a fehér férfiak általi elnyomásból, kizsákmányolásból, imperializmusból, patriarkátusból és szexizmusból származik.

Fiala-Butora János 2013.02.04. 07:41:00

Hát, hogy azért a témáról is essen szó: nem tudom, mennyire biztonságos Budapest. Nekem biztonságos, soha nem volt ott gondom, de nem is engem kell kérdezni, hanem mondjuk egy helyi ortodox zsidót. Kíváncsi vagyok, őszintén, hogy hányszor szólnak be nekik a villamoson, hányszor fenyegetik meg őket, stb.
Én Pozsonyban nőttem fel, ott mindennapos (értsd: velem néhány havonta előfordult. Aki nem vigyázott, azzal többször) dolog volt, hogy a magyar beszéd miatt rád szóltak, és előfordult, hogy megtámadtak. Az osztálytársaim között nem nagyon volt olyan, akinek nem lett volna ilyen élménye. Egyik osztálytársnőmnek 12-évesen 2 skinhead eltörte a kezét, mert magyarul beszélt a trolin. A húgomékat osztálykiránduláson akarta tanárostul megkéselni egy csapat skinhead, mert magyarul beszéltek. Ezek kiragadott példák, nem azt kell gondolni, hogy golyóálló mellényben jártunk iskolába, de mindig ott lógott a levegőben a dolog. Megszoktuk, alkalmazkodtunk, megtanultuk felismerni a veszélyes helyzeteket (szerintem minden pozsonyi magyar úgy száll fel a buszra, hogy körülnéz, ki van ott), részben ezért is kevesebb az incidens. A helyzet egyébként fokozatosan javul, gyerekkoromban sokkal rosszabb volt, mint most. Akkor egyébként is nagyon rossz volt a közbiztonság (volt olyan egyetemi (szlovák) csoporttársam, akit agyonlőttek az utcán), több volt a skinhead, és rendkívül aggresszívak voltak. Most kevesebb a verekedés, inkább csak rád szólnak, beléd kötnek, ha magyarul beszélsz. És ez is inkább hely- és helyzetfüggő (tudom, hol kell és hol nem szabad magyarul beszélni - a Belvárosban nyugodtan lehet, főleg nappal). Zsidókat is támadtak meg Pozsonyban, bár nagyon kevés van belőlük, néhány esetről írt is a sajtó (pl. amikor a rabbit támadták meg a fiával napközben az utcán). Nyilván romákat is, de az még a sajtót sem érdekli, hacsak nem végződik halállal a dolog (7-8 ilyen esetet tudok az utóbbi 20 évből az országból, de egyik sem pozsonyi).
Akkoriban Budapest paradicsomi helynek tűnt (egyébként Prága is - ott csak szokatlannak számított a magyar beszéd, de nem ellenségnek, úgy egy szinten volt a senkit sem érdeklő többi idegen nyelvvel). Mióta éltem ott, már máshogy gondolom. Egyrészt ott is egyre több skinheadet látok (vagy szaporodnak, vagy régen turistaként nem találkoztam velük). Nem tudom mennyire agresszívek, de velem szemben nyilván nem azok, nincs rá okuk, egy romát vagy feketét vagy ortodox zsidót kellene megkérdezni. A külföldi (angol, orosz, koreai, török, bosnyák, román) kollégáimnak nem volt negatív tapasztalata, az angol beszéd nem zavar senkit (ahogy Pozsonyban sem).
Általános jelenség, hogy a fehér, többséghez tartozó (a többségi nyelvet beszélő) emberek mindig nagyon biztonságosnak gondolják a városukat. A pozsonyi szlovák barátaim sem akarták hinni a történeteimet, mert ugye velük ez sosem esett meg. Miért is esett volna? Egy fekete (félig szlovák, félig nigériai) barátomat viszont autóval hordták iskolába, hogy ne kelljen buszoznia. Mikor utána olvastam, hogy a Pozsonyban élő 300 afrikai mindegyikét(!) érte már skinhead-támadás, én magyarként kevésbé csodálkoztam a dolgom, mint a szlovákok, aki nem akarták elhinni, hogy az ő városukat miért akarja valami idegen így lejáratni.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha Budapest nagyon civilizált helynek tűnik, akkor a fehér, magyarul beszélő emberek tapasztalata számomra ebben nem különösebben mérvadó. Én nem szoktam szlovákul beszélni az utcán, úgyhogy nem tudom, mennyire ugrik az utca (alja)népe a szlovák szóra - de ti sem. Egy szlovák tudhatja ezt esetleg. Ezzel nem azt mondom, hogy van ebből probléma - csak nem tudom.

平八 2013.02.04. 07:41:43

"ahol rabbit inzultálnak, vagy megvernek valakit, mert zsidó"
Az első bőven beletartozik a véleménynyilvánítás fogalomkörébe, a másodikról pedig már másnap kiderült, hogy nem igaz, a faszi annyiszor került önellentmondásba és hadovált össze-vissza, ahányszor kérdezték. Nem is hallottál utána többet az esetről...

...és ez alapján ítéled meg egy város lakosságát?
Nem szép dolog az általánosítás ugye, de nem véletlen: ti fedeztétek fel, ti is használhatjátok.
Önzők vagytok.

Zwio 2013.02.04. 08:24:37

fröcsög a rabbi

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.02.04. 08:31:39

@Fiala-Butora János: Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

A "fehér, magyarul beszélő emberek tapasztalata számomra ebben nem különösebben mérvadó" a budapesti közbiztonság megítélésében. FB-kommentemben felsoroltam azokat az eseteket, amelyek szemszögéből kell vizsgálni a kérdést: zsidók és romák, ill. külföldiek elleni támadások, kirekesztések. Egyébként ha az illető egy szexuális kisebbség tagja, már nem is olyan biztos, hogy ne lehetne mérvadó egy fehér, magyarul beszélő ember véleménye..

"Nem tudom, mennyire ugrik az utca (alja)népe a szlovák szóra - de ti sem" - ezt viszont benézted, mivel párkányi szerkesztőtársamról van szó, ha olvas minket és van kiegészíteni valója, bizonyára megteszi egy autentikus történettel.

Bár az eredeti megjegyzés a budapesti éjszaka nem ismeretére vonatkozott, én is ehhez szóltam hozzá, mellőzve a közép-európai kitekintést, vallom, hogy a párhuzamokból sokat lehet tanulni, tehát ami a többi, említett várost illeti:

Pozsony: ahogy az FB-kommentben is jeleztem, napi tapasztalatom nincs a jelenlegi Pozsonnyal kapcsolatban, korábban, bő egy évtizeddel ezelőtt éltem egy évet a városban, nekem gondom nem volt, de ugye azt is tudjuk, hogy a szlovák nacionalisták sok esetben másképp kezelik a magyarországi és a szlovákiai magyart. Megnyugtató, amikor azt írod, hogy manapság javul a helyzet! Mások az arányok és a kiindulópont is.

Prága: szoktam látni skinheadeket, igen, sőt a múlt héten söröztem is egy taggal, akinek nagyon skinhead szaga volt, és? A közhangulat más, a passzív többség nem engedi "kibontakozni" ezeket a nacionalistákat. Akik mégis "kibontakoztak", azok egy csallóközi, Pozsonyhoz közel eső, magyarok lakta kisvárosból érkeztek, és olyan nyilas dalokat énekeltek, amiket még Budapesten sem hallottam.

Visszatérve az eredeti témához: ez a legnagyobb kritikám Budapest és Magyarország felé: a magaspolitikából hathatós támogatás érkezik azzal, hogy nem kezelik azonnal, ténylegesen és súlyuknál fogva a rasszista, xenofób kilengéseket, ezzel ezek a szélsőséges erők nagyon elszemtelenednek és óhatatlanul is "tényezővé" válnak, "kibontakoznak", bekerülnek a fősodorba.

Balt 2013.02.04. 08:32:05

Azért az summa cum laude szegénységi bizonyítvány, hogy valaki a Fb-n is álnéven terjeszti a politikai hitvallását. (Hogy ne írjam: küldetését.) És most rajta, lehet vizslatni az ip-címemet!

Balt 2013.02.04. 08:32:15

@Fiala-Butora János: Kösz a tárgyilagos ellenpontozást Pozsonyból és Prágából! Valahogy a te értékelésedből nem látszik a kényszeres "rendező elv", tehát ezerszer hitelesebb, mint a poszt. (Sőt!, maga az egész meghekkelt "foci"blog.)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.02.04. 08:50:51

@Balt: Hozzászólásod és a többi hsz 99%-a tökéletesen visszaadja a nacionalista magyar félvak gondolkodást: természetesen mindenki más hibás ha esetleg a saját hibák elismeréséről lenne szó.

Traianonért a "nemzetiségek" a hibásak,

A holokausztért a "zsidók",

És a romaellenesség kialakulás is csak " a romáknak köszönhető".

Mi, magyarok? - Áááá, soha. Igaz?

Eredeti kérdésem így hangzott: Beszéljük meg, jellemző-e az agresszió, intolerancia, idegengyűlölet Budapestre vagy ellenkezőleg: meg tudjuk nyugtatni Fruzsit?

yatumux 2013.02.04. 08:54:07

A blog írója nyilván proli családból származik. A Benes dekrétumok hazáit magasztalja miközben igenis óriási a cigánygyűlölet Szlovákiában, a magyarokat pedig saját szülőföldükön másodrendű állampolgárként kezeli. Kinek a hamvait akarják kidobni Kassáról? Mert zavar a sok magyar koszorú? A csehek is megérik a pénzüket. Éltem Prágában, minden van. Neonácik, és ha egy ország előítéletes, nacionalista az inkább Csehország nem Magyarország. A blog írója pedig bűzlik a magyargyűlölettől és a kisebbségi komplexustól. Szegény... És tényleg egyszerű. Ja és buddy! Fruzsina, legalább vállalja a nevét nem úgy mint Te...

yatumux 2013.02.04. 08:58:18

@Askeladden: vagy te. Fruzsina valamiért tesz. Te pedig csak gyűlolkodsz. Erre találták ki: Proli, bocs. Sad but true...

genyamagyar 2013.02.04. 09:03:20

Elolvastam a hsz-eket.

Szóval mivel létezik a Benes dekrétum, illetve mert cigányok vernek magyart, ezért a magyar verhet németet és Budapest a legtoleránsabb város.

Az a nép melynek tagjai ezt írják, egyet tehet a világ jobbításáért: kipusztulhat!

Firk 2013.02.04. 09:06:50

Csak a történeti hűség kedvéért: a Biszku-film Csatáry legfrissebb megnyanúsítása előtt másfél-két évvel történt. Biszku egyébként magyar, paraszti sorból érkezett. Vele is igazi rasszizmus volt foglalkozni... Igaz, hogy belügyminiszterként százak kivégzéséhez asszisztált... De bakker, ez lófasz, mert megverték a rabbit Csepelen.... Na ez az igazi demagóg faszság. Azt állítod, hogy kizárólag az antiszemita-ügyek bemutatása a tényfeltárás. Na jó, ha magyar a rasszista, talán jöhet más is. De a kommunizmusról, '56-ról, a szimpla (nem rasszista) erőszakról kuss legyen! Tényleg egyszerű vagy!

yatumux 2013.02.04. 09:15:22

@Csehszlovák Kém: trianonért a nemzetiségek hibásak.

Holokauszt. 70 millió Ember veszett oda. Sok holokauszt volt. Egyaránt törődni kell az áldozatok emlékével.

A romaellenesség minden országban erős.

Mi Magyarok. És, Te. Már régóta kiiratkoztál. Ezt is lehet. Ezért Nemzet. Egy szlovák is lehet magyar. De egy magyar is lehet csehszlovák kém. :) mégis... Mennyit fizetnek hogy ezt csináld? Naaaa? :) plíz! :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.02.04. 09:23:52

@genyamagyar: Csak annyira van "érvényben", miképp a vestfáliai béke, vagy a magyarországi németek részleges kitelepítését és teljes vagyonelkobzását előíró magyarországi rendelkezések.

vitalis06 2013.02.04. 09:27:34

Már többször elolvastam a blog írójának itteni "alkotásait" és egész egyszerűen az írások célját nem értem.
Mert ha mindentől elvonatkoztatva nézem írásokat azoknak egy jellenzőjük van, meglehetősen uszítóak. Teljesen egyoldaluak, még a tényeket is egyoldalúan mutatja be, a kommentekre adott válaszok leegyszerüsítőek (sokszor mondhatnám primitívek)
egyetemen tanítok, többezer külföldi hallgatót (afrikaiak és ázsiak is), akiknek soha semmilyen gondjuk nem volt magyarországon. Külön figyelünk erre, vannak helyek ahová fordulhatnak, vannak vitanapok, az eredmény mindíg az, hogy százszor befogadóbbnak érzik Budapestet mint pl. Berlint sőt akár Párizst. (Itt is tanítottam, tudom miről beszélek)
Tehát van egy város, amellyel semmi gond, az emberek kedvesek, segítőkészek az idegenekkel.
De - ahogy az összes más városban szintén - biztos vannak bűnöző egyedek, akik összeverik a másikat, elveszik a pénztárcáját, sőt akik megerőszakolnának lányokat, és biztos olyan is van aki horogkereszttel a homlokán rohangál. Ez van, Berlinben is van ilyen.
De akkor miről szól ez a blog? Minek írod? És miért ebben a primitív stílusban? és miért nem válaszolsz azokra a felvetésekre amelyek az érem másik oldalát akarják megmutatni?
Miért válaszolsz agresszíven ha valaki pl. lerasszistázza az ortodox zsidókat?
Mert pl (zsidó nagyapám ellenére, vagy épp azért) a legrasszistább ideológiának tartom az ortodox zsidó vallást. Én kikérem magamnak, hogy amikor az utcán hozzáértem egy férfihoz, az úgy reagált mintha megöltem volna az annyát, és kikérem, hogy vendégségben én papirtányért kaptam és amikor kérdeztem, hogy miért, akkor közölték, mert úgyis ki kéne utána dobni, mert tisztátalan lett. és a porcelánnal spórolnának.
és jobb, ha a gyerekekkel nem beszélek, ki tudja még mit mondanék nekik, talán maga a sátán megy a fejükbe, ha elmesélem az előző napom.
Igen, azt hiszen ez a mosolygó rasszizmus nekem sokkal félelmetesebb, mint amelyik összeverne az utcán. Mert az ellen védekezik a társadalom, de ez be van csamagolva.
ahogy ez a blog is pont ilyen mosolygó rasszismus.

yatumux 2013.02.04. 09:27:48

@genyamagyar: Budapest az egyik legbiztonságosabb és legtoleránsabb világváros. Esetleg élj kb 10 helyen mint én. Esetleg nézz külföldi fórumokat mit mondanak az érintettek.
( küffődiek) de nézz statisztikákat. Pld hány szlovák öt, szerbet, románt vernek mert anyanyelvén trécsel. Amice. Vannak gondok. Ezzel törődni kell, szigor kell, az idegengyűlölet tűrhetetlen. De. Jól állunk. Hidd el. Ebben legalább. Légy büszke. Olyan is van.

capacete 2013.02.04. 09:28:14

@Mystes: Skrabski Fruzsina egyetemi professzor anyukával nőtt fel, milliárdos férje van, a tényfeltáró riporterkedés előtti utolsó "munkája" kommunikáció szakos PhD-zés volt.
A világról annyit tud, amennyit az újságban/tévében/interneten lát-hall...

capacete 2013.02.04. 10:38:20

@djangyu: Ez két külön dolog: Fruzsina valóban agip-propos, de ezt nem ebből az ominózus bejegyzésből lehet leszűrni.
Csehszlovák kém hozzászólása pedig inadekvát és ostobán provokatív volt, teljes joggal tiltotta le.

yatumux 2013.02.04. 10:38:30

@Csehszlovák Kém: aha. A haveroknak írunk. Aki pedig többet tud a világról mint Te az előtt sunnyogunk. Amice? Te megemlékezel a délvidéki mészárlásokról? Don-kanyar, volt gyertya nálatok? Megemlékeztél? Haragszol a szlovákokra amit tettk és tesznek a felvidéki magyarokkal? Vagy megbocsátó és megértő vagy mikor a saját véred irtják ?

WhyCantITouchIt? 2013.02.04. 10:39:10

@Csehszlovák Kém:
Akkor röviden: Nem, kurvára nem jellemző jelenség Budapestre az agresszió, az intolerancia, az idegengyűlölet.
Mielőtt Budapesten éltem, Szegedre jártam egyetemre, Szeged úgy él az emberek fejében, mint egy fiatalos, egyetemista város, a béke szigete.
Nah engem ebben a városban egyszer máig nem tudom milyen okból, leköptek a cigók, a Dugonics téren verekedésbe keveredtünk a csövesekkel, itt sem nagyon tudom mit ártottunk nekik azon kívül hogy ott voltunk, és egy 30y (igen tudom, én is szégyellem) előtt, a buszmegállóban álldogálva odajött hozzám egy szipus és késsel elkezdett hadonászni, néhányat suhintott felém, szerencse hogy illuminált állapotban volt, ellenkező esetben lehet hogy most nem irkálnék itt neked, nagy bánatodra. Igaz?
Most tegyük fel, ezek után én azt állítom neked, hogy Szegeden jellemző jelenség az erőszak, az agresszió, akkor te azt gondolkodás nélkül elfogadod?
Lófaszt.
Érted, te világtalan, hogy mi a baj az érveléseddel, vagy még mindig nem?
Attól hogy te megiszol egy sört, még nem leszel alkoholista....és igen, 4 sörtől sem leszel az.
Budapesten mindössze 2 éve lakom, viszont még semmilyen atrocitás nem történt velem, pedig igen sokat mozgok éjszakában.
Sőt, mi több. Az egyik kedvenc kocsmám a zsinagógával közvetlenül szemben van, ahol magyar, zsidó, és tököm tudja még ki, nyugodtan eliszogat egymás mellett.
Az itt tartózkodásom során az egyik legjobb élményem egy durván szétesős buli volt néhány angollal.
Egyszer pedig részegen a haverommal eltévedtünk, aztán láttunk hogy jön felénk egy törpe, na ki volt az? A SzabóZ, jé milyen kicsi a világ! Akár meg is verhettük volna, mert Budapestre ugye jellemző jelenség az agresszió, de nem tettük.
És még sorolhatnám azokat a ma már Budapesten hétköznaposnak számító eseteket, hogy a villamoson, buszon, tököm tudja, hol és milyen időpontban, mindenki olyan nyelven beszél, amilyenen akar, mindenféle félelem nélkül.
Én ezt tapasztaltam itt létem során Budapesten, egy toleráns, befogadó, békés város.
Véleményem szerint te is inkább ezt tapasztaltad itt, csak nem tűnik fel, mert már annyira természetes, meg ugye azt a tényt se felejtsük el, hogy egy provokátor vagy, aki hajlamos egy kicsiből következtetni az egészre, ami ugye egy igen fals gondolkodásmódra utal.
A legnagyobb vicc pedig az hogy te mint liberális, aki elutasít mindenféle általánosítást, amelyek csupán tapasztalatok alapján születnek, általánosítasz 4 általad megtapasztalt(?) eset alapján:D
Ez a trianonozás, holokausztozás pedig már a legalja:D
Ez az érvelés kb. egy szinten van azzal, amit már igen sokszor halhattál.
"Igen, szerinted nincs cigánybűnözés? Akkor költözz le Borsodba 2 hétre."
Ugye hogy milyen alja?
Jaj, te, találkozunk a zsinagógával szemben, jó kis hely.
@genyamagyar: Hjaj.:S Nah, ezt nem. Van akin sajnos már nem lehet segíteni.

yatumux 2013.02.04. 10:39:19

@vitalis06: nézd. A volt főnököm elég sok volt kormánytaggal üzletel. Konkrétan tudok olyan volt kormánytagokat akik ilyen blog író cégeket üzemeltetnek. Bizniszizbiznisz. :(

2013.02.04. 10:39:39

@Csehszlovák Kém: Kicsit érthetetlen a hozzáállásod a dolgokhoz.
1. Az éjszakában vannak balhék, azért meg leszólni valakit, mert szóvá teszi, hogy jobb volna, ha nem lennének, számomra érthetetlen álláspont. Tulajdonképpen miről írsz? Hogy a Fruzsina egy kicsit naív? Hogy milyen buta, mert szeretné, ha nem vernének Budapesten meg senkit éjszaka?
2. Belegondoltál már, hogy itt, Magyarországon blogolsz? Hogy mit kapnál Szlovákiában, ha azt írnád, hogy a szlovák egy államalapításra alkalmatlan, de legalább nacionalista nép? Hogy nincs egy szomszédja sem, aki ne utálná?
3. Tulajdonképpen a szlovák nevében összehasonlítást teszel, és fikázod a magyart, holott a magyar fennmeradt , saját országot alapítva, a szlovákot meg csinálták. Az első világháború után is Cseh-szlovákia lett, önállóság nuku.
Önszerveződésre nem utal sok jel. A szétbomláskor is a cseh jött rá, hogy a szlovák csak kolonc, a gazdagabbik országrészt lepattintották, legyél boldog és élj meg, szlovák.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.02.04. 10:39:54

Te tényleg beteg vagy.

Leírja valaki hogy ápolt egy vérző fejű embert az utcán.

Ha csak ennyit írt volna, akkor vélhetően segítségnyújtás és emberségesség kapcsán egy virtuális vállveregetést megérdemelt volna még tőle is.

De így hogy lemerészelte írni az állampolgárságát is, ami történetesen német, ezért azonnal jön a holokausztozás, és a zsidókat jobban bántják végtelenül primitív, paranoid szösszenet.

Balt 2013.02.04. 10:40:12

@Csehszlovák Kém: OK, beszéljük meg: a rasszista budapesti belvároshoz köthető saját, személyes "élményről" mindössze egyről tudok beszámolni: 2006 március 14-én este, a meghirdetett Gödör-beli Kontroll retrókoncertre mentem, kortársként, nosztalgiától vezérelve. (Mellesleg nem volt meghirdetve, de itt kapta meg a Gyurcsány-kormánytól a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét BDÁ.) Nem szokásom hivalkodó kokárdát tűzni még márc. 15-én sem, akkor is csak egy félbehajtott szalagocska jelképezte az ünnep előestéjét. A rettentően füstös helyről hazafelé igyekezve az SZDSZ választási sátortáborból hazafelé igyekvő (nem feltétlenül teljesen kontrollált) fiatalok kötöttek belém, pontosabban a kokárdába. Tettlegességre azonban nem került sor. Ebből kb. mit kell levonni?

szvsz 2013.02.04. 10:40:24

@vitalis06: "De akkor miről szól ez a blog? Minek írod?"
Mert ezért fizetik, hogy uszítson. Te meg uszulsz.
"És miért ebben a primitív stílusban?"
Mert a szerencsétlen ribancnak csak ez van, milliárdos férje nem adott piculát jobbra :)
"és miért nem válaszolsz azokra a felvetésekre amelyek az érem másik oldalát akarják megmutatni?"
Mert az érem másik oldalén lévők nem ezért fizetik.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.02.04. 10:40:30

@vitalis06:
Ez bizony így van.
Kevés kirekesztőbb, rasszistább nézet van, mint amit az ortodox zsidók képviselnek.

Van a kiválasztott nép és van a többi.
És ez az a kiindulópont mely megmagyarázza,
- miért építhetnek egy országot egy másik közepén,
- miért bővíthetik önkényesen ezt, elrabolva földeket, telepeket építve,
- miért vonhatnak meg más államoktól jogos pénzügyi igényeket, pusztán azért mert elismerték azt, mint állam
- miért nem engedik be az újságírókat, médiát ENSZ határozat ellenére,
- miért szarják le általában az ENSZ kritikáit,
- miért tartják fenn az antiszemitáznak le mindenkit aki kritizálja őket,
- miért vetik meg a világ rajtuk kívül álló részét.

Bloodscalp 2013.02.04. 11:03:28

lelkilola közpénzen tényfeltár...nemcsoda hogy celebszintű megnyilvánulásai vannak.

genyamagyar 2013.02.04. 11:08:47

@yatumux:

"Esetleg élj kb 10 helyen mint én."

Több, mint 10 helyen éltem Magyarországon. És éltem külföldön is, nem is keveset.

"Esetleg nézz külföldi fórumokat mit mondanak az érintettek."

Elég ha megnézem, hogy az amerikai nagykövetség mennyi Bp.-e szórakozóhelyet nem ajánl? Vajon miért?

"De nézz statisztikákat. Pld hány szlovák öt, szerbet, románt vernek mert anyanyelvén trécsel."

Szóval mert más országokban még rosszabb a helyzet, ezért Bp a legbiztonságosabb város? Ilyen alapon Szlovákia a legbiztonságosabb ország, mert Kabulban nem csak vernek, de ölnek is. Logika?

"De. Jól állunk. Hidd el."

Nem hiszem. Pesten élek, de ott utálnak mindenkit, aki nem magyar. Néha éjszaka a jeges Dunába dobják a delikvenst, mert pl. angol.

"Légy büszke. Olyan is van."

Inkább szégyellem.

Dolgozónép 2013.02.04. 11:09:25

Felszínes vázlat az átlagról: Buda és Pest két külön világ. Pest nagyjából és egészében befogadó, nyitott, intelligens még az egyszerűbb emberek körében is. Buda - a III.kerület északi és a XI. déli részét kivéve - nettó fasiszta. Be kell menni a lepukkant arisztokraták által látogatott kocsmákba, amit ott előadnak, azért Hágában évek járnak. A zsidó-, néger- és egyéb verések viszont kizárólag a náci huligánokhoz köthetők, akik a proletariátusból azzal szeretnék magukat kiemelni, hogy azt csinálják a valóságban, amiről a sunyi nácik (lásd budai kocsmák népe) csak beszélnek, de megtenni nem merik.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.02.04. 11:18:03

Aki ilyen szép, szittya vogul névvel, minthogy Skrabski Fruzsina, magyarkodik, annak nincs ki a négy kereke. Bár, nyilván megy a Vavrinyechez...

genyamagyar 2013.02.04. 11:20:58

@Trompf:

"- miért építhetnek egy országot egy másik közepén,

Izrael a történelmi Júdea, az ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. A britek két államot hoztak volna létre, egy zsidót és egy palesztint, de az Arab liga állami nem fogadták el a döntést. Ezért nem lett palesztin állam, csak zsidó.

"- miért bővíthetik önkényesen ezt, elrabolva földeket, telepeket építve"

Azokat a földeket megvették a palesztinoktól, pénzért. Persze miután felfejlesztették, öntözőcsatornákat építettek, a palesztinok visszakövetelnék.

"- miért vonhatnak meg más államoktól jogos pénzügyi igényeket, pusztán azért mert elismerték azt, mint állam"

Nincsenek jogos pénzügyi igények. Miért lennének?

"- miért nem engedik be az újságírókat, médiát ENSZ határozat ellenére"

Az ENSZ egy komolytalan szervezet. Politikai elfekvő, végtelen korrupt tagokkal.

"- miért szarják le általában az ENSZ kritikáit,"

Mindenki leszarja az ENSZ-et.

"- miért tartják fenn az antiszemitáznak le mindenkit aki kritizálja őket,"

Ez természetesen hazugság.

"- miért vetik meg a világ rajtuk kívül álló részét."

Mint ahogy ez is.

Felejtsük el a naiv megközelítést. A palesztinokat a többi arab jobban utálja, mint a zsidókat. Azért ez nem semmi!

Hókarón a nyuszika 2013.02.04. 12:13:55

...és miután megírtátok "komoly" dolgozataitokat arról, hogy itt minden külföldinek mennyire rettegnie kell, továbbálltok és egy másik blogon a romkocsmák (jogos) védelmében arról értekeztek, hogy ha bezárják a csehókat, akkor majd nem jön ide bulizni a sok ezer külföldi. Kérdem: eddig hogy-hogy jött? Eddig nem rettegett a rasszista magyaroktól. Válaszolok: mert olcsón be tud rúgni és mert jók a nők. Semmi oka rettegni, a kutya nem bántja őt amiatt mert külföldi! (Angliából pl. cégszerűen szervezik ide a buli hétvégéket) Azért az itt leírtakból szemlézve, megkérdezném a temerini fiúkat a magyar intoleranciáról.

hopptarisznya 2013.02.04. 13:22:19

valaki mondja már mi ennek a gennyes a tótnak a neve!? Hadd mutassam meg, hogy itt tényleg verik a hozzá hasonló magyarellenes geciket!

2013.02.04. 17:20:36

@hopptarisznya: egyrészt ne akarj irl adatokat tudni, másrészt annál nagyobb ajándékot nem is adhatnál neki, mint hogy fültövön vágod. Onnantól kezdve fix index-címlap és ötször ennyi nácimagyarozás zúdulna a netre.

2013.02.04. 17:20:50

CSK, amúgy hogy voltál te a barátja a Skrabskinak? Te jelölted be, mert olyan klassz szláv neve van? Vagy ő akart a barátod lenni?

Nem igazán tudom eldönteni, melyikőtökre nézve kínosabb a másik.

Töksi 2013.02.04. 18:27:28

@Dolgozónép: Ez tényleg elég felszínes volt... és ma udvarias kedvemben vagyok :-)))

sánta vas 2013.02.04. 19:24:50

Először is. Teljesen mindegy, hogy milyen okból kifolyólag, de nagyon helyes, hogy elővették Biszku elvtársat. Nehogy már békés öregkora legyen a vén gazembernek! A két fiatal újságíró pedig igenis hozzájárult ahhoz, hogy felelősségre lehessen vonni ezt a patkányt.Egyébként nem kell sittre vágni a vén drakulát. Elég, ha kimondatik a bűnössége, és felfüggesztett börtönt kap. Persze a nyugdíját meg kell vonni, és az 56-osokat segítő alapítványok valamelyikének kell utalni a továbbiakban.
Egyébként a posztoló sztem rosszul emlékszik, mert Mátsik János ügyész került egy időben Csatáryval a rivaldafénybe.
A magyar szélsőjobb kapcsán pedig idézném a BBC egyik közép-európai tudósítóját:
„A magyar neonácik többsége tapasztalataim szerint szelíd cica a német vagy a brit, a szerb vagy a horvát neonácikhoz képest. Ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül. A Die Welt című napilap idézett mostanában egy Budapesten dolgozó nyugati diplomatát, aki – mindkét ország ismeretében – kijelentette, hogy jóval erősebbnek érzékelte az antiszemitizmust a mai Németországban, mint a mai Magyarországon” (Nick Thorpe: Félelem, HVG, 2012/39. szám)

kifordított nagyanyó 2013.02.04. 19:58:57

@sánta vas: + akkor nézzük meg az amerikai nácikat akik szabadon tüntethetnek,vonulhatnak.
Meg valahogy úgy érzem sokkal könnyebben juthatnak fegyverekhez.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.05. 02:07:32

"nyugtassatok meg, hogy ez nem jellemző:("

megnyugtatunk fruzsina, NEM jellemző! ez egy békés, nyitott, befogadó nemzet. a világért sem szeretnénk, hogy kilépj a mézes-mázas világodból, ahol közismert naivitásod burkában olyan boldogan élheted a jómódú "konzervatív" fiatalok mindennapi életét. ez egy boldog ország, szegények sincsenek, minden kitűnően alakul, csak azok a gaz kommunisták ne áskálódnának állandóan. minden jót neked fruzsina!

petraeus 2013.02.05. 02:08:38

Ha mar itt peldalozgatunk, osszehasonlitgatunk, akkor tegyuk tudomanyos alapon, ilyesmikrol ugyanis komoly felmeresek keszulnek.

Itt van egy az antiszemitizmusrol, kelet eubol csak a lengyeleket vettek be, ok azert velunk pariban vannak, a spanyolok meg megleptesemre ruhellik a zsidokat.
Nalunk az igazan aggaszto, hogy 2009 ota sokat romlott a helyzet.

archive.adl.org/Anti_semitism/adl_anti-semitism_presentation_february_2012.pdf

Itt meg a legujabb EUs diszkrimnacios felmeres, a deli allamok valami elkepeszto modon bannak a bevandorlokkal, es bizony Csehorszag az egyik amelyik kemenyen megkuzd magyarorszaggal a legciganyellenesebb orszag cimeert, sot 2 % al csak, de nyer abban az alapkerdesben, hogy a ciganyok hany szazaleka volt diszkriminacio aldozata: Csehorszag 64%, Magyarorszag 62%. Nem mintha ettol most boldogabb lennek, de a teny az teny, ma meg nincs olyan, hogy europai tarsadalom a vilagnak ezen a felen...

www.libertysecurity.org/IMG/pdf_EU-MIDIS_ROMA_EN.pdf

www.libertysecurity.org/IMG/pdf_EU-MIDIS_GLANCE_EN.pdf

es itt egy angol osszefoglalo:

www.dw.de/eu-report-racism-discrimination-of-minorities-widespread-in-europe/a-4198457

Ha van kedved akkor kaparj elo egy olyan survayt ami a szlovakok velemenyet kerdezte a magyarokrol, erdekes lenne, addig is egyvalamiben azert a tot atyafiak jarnak az elen, ugyanis nalunk szelsoseges part meg nem volt kormanyon, remelem nem is lesz, naluk azert Mr. Slota eleg sok brutalis dolgot mondott a magyarokrol, kormanyzati poziciobol...

Fiala-Butora János 2013.02.05. 08:16:12

@Csehszlovák Kém: Igazad van, a szexuális kisebbségekről megfeledkeztem. Egy kézen fogva sétáló, vagy horribile dictu csókolózó férfipár látványa még a legnyájasabb honpolgár zsebében is képes kinyitni a bicskát (én mondjuk már olyat is láttam, hogy csókolózó heteroszexuális párt szólt meg a villamoson az önjelölt erkölcscsősz bácsi, de kicsire nem adunk). Tulajdonképpen nyugodtan bővíthető a sor mindenféle látható és szélesen értelmezett „mássággal” – a hajléktalanokat is meglepő fokú közutálat övezi Budapesten (ez például Pozsonyra kevésbé jellemző, valószínűleg a sokkal kisebb számuk miatt), Pozsonyban pedig az „alternatív ifjúság” (ami szinte mindent takar a punktól a hosszú hajig bezárólag) volt sokáig a skinheadek célpontja (lásd ugye a Tupý gyilkosságot, amiről, ha a memóriám nem csal, te is írtál). Tehát igen, nyilván nem kell leragadni az etnikai/faji/nyelvi különbözőségnél, ez csak a legtipikusabb(?), leggyakoribb(?) (esetleg legtöbb nyilvánosságot kapó?) formája az intoleranciának.

A szlovákul beszélő srác történetét nem néztem be (sőt, feljegyeztem mentális noteszomba – szakmai ártalom), csak nem ad választ az általam felvetett kérdésre. Egy ilyen témánál mindig homlokegyenest ellenkező személyes tapasztalatok kerülnek elő, és ebből egyszerűen nem lehet mérvadó következtetést levonni. Nyilván én is tudok mondani olyan szlovákot, akit Budapesten nem szóltak meg, meg olyan magyart is, akinek Pozsonyban nem volt problémája, meg olyan feketét és ázsiait (volt osztálytársaim), aki kiválóan érezte magát Budapesten, meg olyat is (szintén osztálytársam, sőt, egy időben lakótársam volt), akit rendőrök zaklattak ott (és itt most nem igazoltatást kell elképzelni, hanem minden ok nélküli megdögleszbüdösniggerezést a rend bátor őrei részéről), sőt olyan lengyeleket, akit Koppenhágában zaklattak neonácik a „kelet-európai” beszédük miatt (nem vicc). Ezek az itt pro és kontra kommentelők és a te párkányi barátod tapasztalataival együtt mind autentikus történetek, egyiket sem vonom kétségbe, csak nem tudom leszűrni belőle, hogy ez mennyire tipikus az adott városra. A statisztikák sem segítenek, mert azok a bejelentett esetekre épülnek, azok meg, mint tudjuk, csak a jéghegy csúcsa (eleve komoly testi sértés vagy más súlyos következmény kell, hogy egyáltalán foglalkozzon veled a rendőrség). Ami nekem segítene, az egy Pesten felnövő és ott élő szlovák tapasztalata – ő és ismerősei nyilván többezerszer beszéltek már szlovákul az utcán különféle helyzetekben, és ez elég statisztikai alap egy (még ha csak részleges) következtetés levonására.

A fentiek miatt nagyon nehéz a városok közötti összehasonlítás is. New Yorkban pl. 10 000 főre 50-szer annyi gyilkosság jut, mint Oszlóban, de a szomáliai-norvég osztálytársam, aki mindkét helyen élt, New Yorkot a szomáliaikkal szemben befogadóbb, toleránsabb helynek tartja.

„Prága”: a kommented alapján úgy tűnik, félreérthető voltam, a „Mióta éltem ott, már máshogy gondolom. Egyrészt ott is egyre több skinheadet látok…” kezdetű rész Pestre vonatkozott, nem Prágára, Prágára csak a zárójelben tettem megjegyzést. Prágában nem éltem, a munkám miatt Brünnbe jártam sokat, ottani kollégáimtól tudom, hogy Csehországban is több a skinhead és a főleg romák elleni erőszak a Munkáspárt előretörése óta, de ez nem tipikusan prágai jelenség.

Egyetértek azzal, amit a magaspolitika hatásáról írsz a jelenségre. Hogy mit és hogyan kellene a magyar kormánynak tennie, abba nem szeretnék kibicelni, de egy Jobbik jelenléte a parlamentben, félkatonai alakulatok masírozása az utcán ebből a szempontból iszonyúan káros. És ugyanúgy káros, ha a kormány nem teszi világossá, hogy mi az, ami OK, és mi az, ami nem OK. Ismét a pozsonyi tapasztalataim alapján mondom, hogy nálunk a legrosszabb akkor volt, mikor a Mečiar-kormány a magyarokat tette meg az ország első számú ellenségévé, akik már a puszta létükkel is az állam területi egységét fenyegetik. A nyelvtörvény elfogadása (1995) körüli propaganda pedig eleve arra épült, hogy maga a nyilvános magyar beszéd agresszió a szlovák nemzetállammal szemben – bár maga Mečiar nem akart magyarok elleni fizikai atrocitásokat szítani (az még neki sem lett volna jó), a szellemet már nem lehetett visszazárni a palackba. Sok ember, aki eleve nem szerette a magyarokat, érezte felbátorítva magát a kormánypropaganda által, és jutott el arra a következtetésre, hogy az agresszió (a magyar beszéd) agressziót kíván, amit ők személyesen hivatottak képviselni. Ezek az emberek ott voltak azelőtt is és ott vannak most is, de hogy mennyire érzik felhatalmazva magukat az önbíráskodásra az nagyon függ a „jó” példától – és persze attól, hogy a rendőrség hogyan viszonyul hozzájuk. Sarkítok kicsit, nyilván nem teljesen élesek az átmenetek, de már a kormány összetételének határozottan volt hatása arra, ki mit enged meg magának nyilvánosan. A magyarországi párhuzamokat mindenki keresse meg magának, de szerintem nem lehet egyik nap a zsidó nagytőkét felelőssé tenni az ország gazdasági helyzetéért, másnap meg csodálkozni azon, hogy megszólják a zsidókat az utcán.

Úgy kb. két éve láttam egy embert magából kikelve ordítani fényes nappal Pesten a Károly körúton. Rázta az öklét a Zsinagóga felé és szidta a zsidókat. Mindenkinek beszólt, aki ránézett. Nem volt félelemérzetem, majdhogynem komikus is lehetett volna a jelenet. Akkor beugrott az a kép, amikor álltam az utcán 12-13 évesen (1991-2) a Centrum bevásárlóközpontnál Pozsonyban, és néztem, ahogy 3 kb. 30-40 éves férfi magából kikelve ordítja, hogy „magyarok, gyertek ide, mindnyájatokat megölünk”. Kurvára nem volt vicces, de a körülöttem lévő szlovákok egy részének (angolra jártam oda, szlovák társasággal voltam) az volt, a többi meg semmi érdekeset nem látott benne. Rendőrt senkinek sem jutott eszébe hívni. No, erről jöttem rá 2011-ben, hogy a Károly körúti öklöt rázó ember egyszerűen nem lehet vicces – egy esetleg arra járó zsidó kisgyereknek semmiképpen sem.

Na, a kommentjeim alapján már úgy tűnhet mintha két lábon járó etnikai sérelem-gyűjtemény lennék, de nézze el nekem mindenki, a munkámmal jár, régóta figyelem és gyűjtöm az ilyesmit.

Marciii 2013.03.21. 12:43:53

Biszkut nem azért "szedik elő", hogy bármit is ellensőlyozzanak, hanem mert van miért. Pont.
süti beállítások módosítása