birodalmi rohamosztagosok01.jpg

Felejtsük el a Lucas féle kedves szabadságharcosokat, vagány lázadókat, és az ostoba, együgyű rohamosztagosokat örökre! Megtaláltuk minden idők (?) legjobban sikerült Star Wars rajongók által leforgatott filmjét, amelyben végre a Birodalom seggbe rúgja a csempészeket és a vallási szélsőségeseket, terroristákat. Itt a legjobb Star Wars badass múvi!

Az eredetileg vígjátéknak tervezett és a Star Wars fanatikusok számára jól ismert sorozat végül Imperial Military Personnel Stories néven látott napvilágot. Eddig két részről van tudomásunk, a harmadikat idén tavaszra ígérik az ötletgazdák. A két eddigi rész narrátora egyébként a Transformersből Optimus hangja, Peter Cullin, ezt a csávót azonnal elfogadnám miniszterelnöknek, ilyen hanggal a legkeményebb unortodoxiát is elhinném neki.

Amikor a felnyíló zsilip előtt magánéleti problémáikról tárgyaló rohamosztagosok rátámadnak az éppen menekülőfélben lévő Han Solo-szerű lúzer csempészekre és az egyik birodalmi fejbe lövi R2-D2-t, hogy az ezer darabra esik szét, már sírtam a nevetéstől. Aztán szitává lőtték az egyik Ezeréves Sólyom-szerű csempészhajót, a katonák a szajrét keresték, végül a filmkészítők megidézték a Pupl Fiction rejtélyes jelenetét is.

Nézős mindkét darab, a második rész azért jobban bejön, mivel minta a Birodalom Visszavág legnagyobb jelenetét, a havas bolygó csatája előtti készülődést mutatná be. Ráadásul a rendező tökéletesen kombinálta az élő szereplős jeleneteket a speciális effektekkel, olyan érzésem támadt, mintha a második trilógia, Lucas elvetélt kísérlete, nem is létezne, újra a prequel világában éreztem magam. Az első részben legjobb jelenet a rohamosztagosok benyomulása az épületbe, mintha egy amerikai rendőrfilmet néznénk, nagyon jó. Az olyan dolgokon pedig már csak tényleg nevetni lehet, amikor az egyik birodalmi hasra veti magát a hangárban a barikád mögött és egy német MG42-essel (18:19) kezdi lőni a Millineum Falcon-féle űrhajót. Belefér. 

Ami mindkét részben zseniális az eddig megismert Star Wars világhoz, hangulathoz képest: a rohamosztagosok nem igazán rossz fiúk, az egyszerű terepen lévő kiskatona szemszögéből bemutatott Star Wars világból nem a Császár látszik, hanem a barátnő, aki megcsalta egy lázadóval. A birodalmi katonák valóságos embereknek tűnnek, valós érzésekkel, aztán persze rossz fiúk is, de mindez nagyon össze lett rakva. Persze azon el lehet a fanatikus rajongóknak vitatkozgatni, hogy a birodalmi katonák akkor most hogyan lehetnek érző, emberi lények, amikor az 666-os parancs értelmében Boba Fett klónjai vették át a hatalmat.

Igaz, hogy a párbeszédek többször kiesnek a szigorú értelemben vett SW kánonból – Godspeed! – de ez a földi szag, mintha csak dobna a sorozaton. Csípős beszólások, frappáns párbeszédek teszik a rohamosztagosat szerethető figurákká ebben az epic rajongói változatban, ahol találkozhatunk női rohamosztagos parancsnokokkal, brilliáns párbeszédekkel, Star Wars hangulattal, ez az igazi badass múvie mindenkinek bejön – akár még a tévés csodagyerek számára is: így is lehetne folytatni a lucasi örökséget.

Az IPMS srácok mindenesetre a harmadik részt 2013 tavaszra ígérik, nagyon várjuk.

at-at-imps.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr615068084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása