child-44-book-cover.jpg

Lezárták a prágai metró sárga vonalát a hétvégén, péntektől vasárnapig, este 22-től reggel 8-ig a Child 44 forgatása miatt. A forgalmat a júniusi árvíz idején alkalmazott üzemmódban villamosokkal pótolják, a prágaiak pedig örülnek a filmnek.

Budapest után Prága is Moszkvára váltott: Child 44 lesz annak a fasza hollywoodi, a szovjet 50-es években játszódó thillernek a címe, amelyet Csehország különböző helyszínen forgatnak. A forgatás csúcspontjául kétség kívül a külsős prágai helyszíni munkálatok ígérkeztek: a város vezetése hosszan tárgyalás és némi főpolgármesteri ráhatás után bocsátotta az amerikai filmstáb rendelkezésére a prágai metrót. Ez az első alkalom, hogy filmforgatás miatt a cseh fővárosban lezárják a metró egy szakaszát, de végül a prágai közlekedési vállalatnak megéri: 750 ezer cseh korona, azaz mintegy 8-9 millió forint nyereséghez jutnak.

800px-Praha,_Anděl,_Vestibul_metra_Na_Knížecí.jpg

Anděl metrómegálló a hétköznapokban...

Mivel a film a szovjet 50-es években játszódik nem is lehetett volna jobb helyszínt találni, amint az 1977 és 1985 között szocreál stílusban épült Anděl megálló. A csehszlovák-szovjet barátság jegyében, a moszkvai metró mintájára épült, eredetileg Moskevská nevet viselő állomás a szovjet mérnök elvtársak munkáját dícséri.

SK4d688c_IMG_05311.jpg

... és a Child 44 forgatása előtt

SK4d683c_IMG_05281.jpg

A forgatás előkészítéséről készült képek alapján úgy tűnik, hogy a díszletesek mindössze a lámpákat cserélték ki a mozgólépcsőknél, illetve a két metrókijárónál egy-egy egy hatalmas szobrot helyeztek el.

Child 44

A film a sztalini Szovjetunióban játszódik az ötvenes években, egy sorozatgyilkos történetét meséli el, aki gyerekeket gyilkol.

A forgatókönyv Tom Rob Smith könyve alapján készült

A film rendezője a chilei származású svéd Daniel Espinoza, a filmben láthatjuk majd Tom Hardy, Noomi Rapace, Philip Seymour  Hoffmann és Gary Oldman színészeket is

A film producere: Ridley Scott

Még több fotó a film tumblr oldalán, itt.

A film várható megjelenése: 2014 tavasz

hav.jpg

A külső helyszíneken a nyári forróságban kellett reprodukálni a moszkvai hideget és havat

A metró lezárása egyébként kisebb vitát okozott a prágai főpolgármesteri hivatal és a helyi tömegközlekedési vállalat vezetői között: a prágai "BKV" első körben nem járult hozzá a lezárásokhoz. Végül Tomáš Hudeček főpolgármester érvei bizonyultak erősebbnek, sikerült az amerikaiakkal is megállapodni: a már említett 750 ezer koronán kívül állják a forgalmi fennakadás költségeit is.

szavazas.jpgEgy internetes közvélemény-kutatás szerint az olvasók nagy többsége a forgatás mellett voksolt: Számít önnek, hogy filmforgatás miatt lezárják a metrót?

Hudeček szernt ha nem sikerült volna megállapodniuk Scott simán elvihette volna a projektet egy olyan városba, ahol hasonló metró fut a föld alatt, ráadásul a filmes stáb nemcsak a metróban, más helyszíneken is forgatott, milliókat költenek Csehországban. Ha nem alkalmazkodtunk volna, legközelebb nem ideje jönnek: nem kötelező ugyanis Prágában milliókat elkölteni és cseh cégek számára munkát adni, zárta rövidre a kérdést Hudeček, aki szerint egy kevésbé neves producer esetében nem sikerült volna elérni a lezárásokat.

child44_eyeprime_59.jpg

Forgatás közben, Child 44

child44_eyeprime_57.jpg

A cseh állam a forgatás során elköltött összeg húsz százalékát visszaforgatja a filmstábnak. A nemzeti filmalap nyilvános adataiból kiderül, hogy Scott mint producer Csehországban 940 millió koronás költséggel (cca. 10 milliárd forint) számol, ebből 550 millió korona (cca. 6 milliárd forint) cseh vállalkozások kapják szolgáltatásaikért. A Child 44 filmforgatás Csehországban 400 embernek ad teljes munkaidős elfoglaltságot, ezen kívül további 3-5000 embert foglalkoztatnak a projekt kapcsán – derül ki a Stillking Films produkciós iroda közleményéből.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr305476259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mohamed 2013.08.25. 16:38:57

Hát nem is tudom, a moszkvai metró megállói inkább a habos-babos barokk-eklektikus stílust hordozzák magukon mint sem az Anděl megálló futurizáló szocreál formavilágát, de hát majd biztos megoldják.

Nuuk 2013.08.26. 01:25:45

@Mohamed: Van ott mindenféle stílusú, a Sztálin-barokktól a puszta betonfalig.

Alexease 2013.08.26. 01:26:06

Az ott Noomi Rapace? Scott-nak nagyon bejon:)

Benbe · http://www.benbe.hu 2013.08.26. 10:41:45

@Mohamed: A habos-babos főleg a Kolcevaján jellemző, a többi metróvonal nagyon hasonlít az Andelre.
süti beállítások módosítása