rus.jpg

Hamarabb feloszlatták Moszkvában a tüntit, mint 68-ban! Izgalmas párhuzammal mutatja be a dotoho blog, hogy Moszkva nem sokat változott az elmúlt 45 év alatt. Vasárnap tíz ember ment ki a Vörös térre emlékezni a csehszlovák 68-as tavasz elnyomására, köztük olyanokkal, akik már 1968-ban is tiltakoztak Csehszlovákia megszállása ellen. A putyini rendőrség hamarabb letartóztatta őket, mint anno. Pénzbüntetés fenyegeti őket.

Orbán Viktor barátja, Vlagyimír Putyin vélhetően legalább annyira ideges lett a hír hallatán, miszerint a Vörös téren tüntetők emlékeznek meg Csehszlovákia 1968-as lerohanására, mint elődje, Leonyid Iljics Brezsnyev elvtárs. Történt, hogy a 68-as tiltakozás résztvevőivel megspékelt csoport idén is meg szeretett volna emlékezni a Prágai Tavasz leverésének 45. évfordulójáról. Az esemény nagyon nem bontakozhatott ki, a moszkvai rendőrök hamarabb letartóztatták őket, mint negyvenöt évvel ezelőtt.

A villámeseményre érkező aktivisták a korábban már felmutatott, elhíresült transzparenst tartották fel ismét: "A mi szabadságunkért és a ti szabadságotokért". A mindössze négy percig látható felirat villantásáért és az előre be nem jelentett és nem engedélyezett demonstrációért a résztvevőket csak magas pénzbírság fenyegeti. Nina Falkovská bohemista, a 68-as tüntetés egyik résztvevőjének gyereke a Cseh Rádiónak elmondta: augusztus 29-re kaptak a bíróságra idézést, a részvevők mindegyikért több, mint 20 ezer koronát (cca. 220 ezer forint) kell befizetniük.

Az 1968-as tiltakozáshoz képest összesen annyi különbséget jegyezhettünk fel, hogy a vasárnapi akciót az orosz média élénk figyelemmel kísérte és beszámolt a rendőri akcióról.

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök hétvégi rádióinterjújában megjegyezte: amennyiben a csoportos letartóztatás a prágai tavasz leverése való megemlékezés miatt történt, akkor azt hibának tartja.

Az AFP hírügynökség azt jelentette, hogy a moszkvai rendőrség tíz embert tartóztatott le vasárnap nem engedélyezett tüntetés miatt.

Rózsaszín vörös katonák Szófiában: sorry!

A 68-as csehszlovák bevonulásra emlékeztek néhány nappal korábban Bulgáriában is, ahol szintén sikerült a hivatalos Oroszországot felbosszantani.

bul2.jpg

Bulgária fővárosában felállított szovjet emlékmű a 68-as csehszlovákiai intervenció 45. évfordulójára rózsaszín színekben pompázott, alatta felirat: "Bulgária elnézést kér!" Az évfordulón kívül az ismeretlen bolgár művészek akciójukkal görbe tükröt is állítottak a bolgárok elé: a balkáni ország csatlakozott elsőként a megszálló szovjet hadsereghez, és utolsóként kért bocsánatot a csehektől és a szlovákoktól a 68-as prágai tavasz elnyomása miatt.

A bolgár sajtó a rózsaszín festékes akciót Davida Černý tankátfestéses gerillaakciójához és provokatív installációs munkájához hasonlította. A hírhedt cseh művész 1991-ben festette át rózsaszínre a 23-as számú tankot, amelyet a korabeli kommunista propaganda Prága 1945-ös felszabadulásával kapcsolatban emlegette. Bulgáriában a cseh művész 2009-es installációs munkájával lett ismert, amelyet a 2009-es Európai Unió fél éves cseh elnökség elején állítottak ki. Černý a balkáni országot török wc-vel szimbolizálta. A szobrok átfestéséről az orosz sajtóban is részletesen beszámoltak, ahol vandálokról írnak és a szovjet emlékmű megszentségtelenítéséről.

rus2.jpg

1991 április: David Černý, a prágai művészeti akadémia diákja barátaival rózsaszínre festi Prága Smíchov városrészében kiállított 23-as számú szovjet tankot.

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott a szovjet háborús emlékmű átfestése ellen. A bolgár orosz nagykövetség demarsot nyújtott át az illetékes bolgár diplomatáknak és a szófiai városvezetésnek. Ororszország felszólította a bolgár hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a tettesek megtalálásáért és kapjanak méltó büntetést. Az orosz külügy szerint a szovjet katonák hősi emlékművének sorozatos megszentségtelenítése mély felháborodást váltott ki az orosz emberekben.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr745477116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skunkworks 2013.08.26. 14:02:02

Kém segíts nekem!

Teljesen off, de tavaly voltam repülőnapon Ostravában, vagyis pontosabban Mosnovnál a reptéren. Reggel nézem, hogy a népek eszik a főtt tésztát zacskóbol. Ezt agyilag nem is tudtam összerakni, emiatt gyorsan ittam egy korsó Budweisert (ami 300 Ft. volt, ezt a magyar vendéglátósok figyelmébe ajánlom, akik nálunk ugye két nap alatt akarnak meggazdagodni a 5-6-700 Ft-os húgymeleg szar sörükkel), de még akkor sem értettem mi az. Aztán láttam egy árusítónál, aki sajtokat kínált, hogy ott van ilyen hosszú izé. A kérdésem az, hogy az tényleg sajt? Vagy mifene? Köszönöm a segítséged!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.26. 14:04:33

@Skunkworks: :D Nem tészta! :) A korbáčik-ra gondolsz, azaz: korbács.

De nem tészta, hanem sajt! Szlovákiában nagyon népszerű, de nyúlják a csehek is :)

Többféle verzióban is gyártják, minden kisabc-ben megveheted, kedvencem a sós és a füstölt korbács.

Kíváló sörkorcsolya!

www.syrmex.cz/vsechny-produkty/lahodne-syry/korbacik/

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.26. 15:28:43

@Tom Bradley: Igen. Nem sikerült jó helyen váltani, én is hallottam már hasonló sztorikat.

Máskor meg kell kérdezni engem arról is, hol vannak korrekt pénzváltók! :)

Elijah_Baley 2013.08.26. 16:14:58

gondolom, uncsi lett volna ha kérnek engedélyt, mert akkor simán kimennek, rendőri biztosítással pár percet majomkodnak, hazamennek és semmi attrocitás, bünti, sivalkodás....

Sárfehér 2013.08.26. 16:31:33

"Orbán Viktor barátja, Vlagyimír Putyin ..."

Ez a hülyeség honnan jön...?

Egyébként tényleg, a csehszlovák időktől kezdve három sztereotípia állítható fel ezen a vidéken:

1. A sör olcsó;
2. A kóla drága;
3. A valutát pimaszul váltják.

Az új negyedik: valami "staročeský trdlník", vagy hasonló néven lenyúlják a kürtöskalácsot. Még Český Krumlovban is láttam. Meg is kérdeztem a helyi cimborát, hogy mi ez. Azt mondta, hogy ilyet ő azelőtt sose látott, ez valami új dolog, és nem is tetszik neki az ilyen "újkeletű tradíció".

Egyebekben Csehország jó.

Sárfehér 2013.08.26. 16:50:47

@G. A. úr NERben: Nem, hidd el, az oroszok még mindig úgy tudják 56-ról és 68-ról is, hogy mindkét helyen a "fasiszták" ugrabugráltak. Hiába is próbálnál engedélyt kérni. Ugye, mindenki fasiszta, aki nem áll be a sorba. A legnagyobb fasiszták a szociáldemokraták voltak, őket "szociálfasisztáknak" hívták.

(Egyébként Szőrös elvtárs szerint 56-ban Dubček elvtárs a moszkvai pártiskolán még majd leszedte a magyar tanulóelvtársak fejét, hogy "hogyan árulhattátok majdnem el a kommunizmus szent ügyét" - persze, nem pontosan idézve.)

Skunkworks 2013.08.26. 17:53:26

@Csehszlovák Kém: Köszönöm a segítséged! Lehetett volna annyi eszem, hogy veszek de ugye inkább sört vettem. Elgyengültem na...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 17:53:49

@Sárfehér:

"az oroszok még mindig úgy tudják 56-ról és 68-ról is, hogy mindkét helyen a "fasiszták" ugrabugráltak"

Nem igaz. Eleve mi az, hogy "oroszok". Van ilyen orosz, meg olyan, meg amolyan, meg még sok másféle.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.26. 17:57:28

@Skunkworks: jól tetted :)

Amúgy ez a blog ezért van, minden ami csehszlovák és Közép-Európa kérdés, posztötlet óhaj-sóhaj jöhet ide és megírom vagy megválaszolom, ha tudom.

prolee 2013.08.26. 19:06:57

Prága szuper, most voltam több, mint egy hétig.
De a valutaváltás tényleg nem kóser, azt pl. nem is értettem, hogy a forint/korona váltást hogy írták ki, valami másféle arányt alkalmaztak.

Én mindig itthon váltok a korrektnél, ami tényleg korrekt. A szállást ojróban szoktam fizetni, mert úgy olcsóbbé adják, mint koronában. Augusztus 20-án viszont befűtöttek a fürdőszobában, mert az volt az első nap, hogy nem lehetett hőgutát kapni. Szóltam, hogy megy a fűtés, de azt mondták direkt van. :)))))))))))))) És akkor már a prágaiak viharkabátban, meg helyes kis csizmákban bújtak elő otthonaikból.

Nehezményezem, hogy Prágában 9 nap alatt nem sikerült közértben bugyborékmentes ásványvizet lőni. Akármilyen színű kupak van rajta (mindet kipróbáltuk), mind bugyborékos, angolul meg nem bírják ráírni, hogy still, vagy valami....
Úgyhogy mi is kénytelenek voltunk sört inni.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.26. 19:14:38

@prolee: Úgy látszik ma Prága fogadónapot tartok :)

valutaváltásnál mint minden városban, megvannak a lehúzó helyek, ki kell kerülni, különös ismertetőjelük: a belvárosi fő turistaútvonalak mentén találhatók.

Javaslat: kártyáról, középárfolyamon vagy még oldja meg otthon. vagy írjon mailt nekem és mondok tuti pénzváltókat

Plusz egy szintén alkalmazott és eddig bevált trükk, amit látogatóimnak javasolok: albertben, billában fizethetsz euróval és cseh koronában kapod vissza a pénzed, ez is egy váltási lehetőség :)

Egyébként tényleg jobb víz helyett sört inni, de ha már úgy alakul, akkor:

piros: bubis
kék: mentes
zöld: gyenge
ízesítettek: ezerféle szín, ott meg a piros vagy a zöld cskot kell figyelni :)

(vicces amúgy nekem meg pont fordítva van: mindig kibaszott buborékost árulnak, mentessel alig találkozom, pedig énmeg azt komázom)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.08.26. 21:15:55

Oroszországban még nem igazán tudtak szembenézni a saját történelmükkel, ez nagyon sok megnyilvánulásukból látszik.

Ha egyszer megtörténik, szerintem elsősorban nekik lesz jobb. Talán egy kicsit a közgondolkodás, és maga a politikai rendszer is képes lesz előremozdulni.

De mint tudjuk, arrafelé nem kapkodják el a dolgokat.

Sárfehér 2013.08.26. 22:23:14

@prolee:

Ezzel a vízzel nekem is akadt problémám, de empírikus úton megoldottam. A bubis palack kemény, a bubimentes puha..

Egyszer egy este bementem a Kobilisy metróállomás melletti Albertbe. Egy spanyol akcentusú gyerek próbálta angolul megtudni, hogy melyik a bubis víz, és melyik nem. Az angolul némileg tudó cseh árufeltöltő srác végül nem értette meg a kérdést, vagy nem akarta megérteni - na mégis, mit lehet a vízzel kapcsolatban kérdezni? Elárultam a spanyol srácnak is az empírikus módszert, de itt vannak a kulcsszavak:

perliva - bubis
neperliva - bubimentes
jemné perliva - enyhén bubis

(Remélem, jól írtam.)

Sárfehér 2013.08.26. 22:23:42

@Fue: Miért is néznének szembe, amikor semmi nem kényszeríti őket rá? A nyugatiaknak meg még mindig nehéz megmagyarázni, hogy a magyarok, csehek, lengyelek, románok nem oroszok. Utána meg csak mosolyognak, hogy jó, jó, mondd csak a hülyeséget...

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.08.27. 00:08:37

Miért bántod Brezsnyevet? Hisz ő már akkor kiállt a homoszexualitás mellett. Azok a nyelves csókok Honeckerrel meg a többiekkel nem véletlenül voltak ám..:)))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.30. 02:27:57

@Skunkworks:

Ilyen sajtkorbácsot itthon is kaphatsz. Nem olcsó, de elfogadható az ára. Eddig a Lidl és Auchan üzleteiben láttam. A hűtőpultokban keresd!
süti beállítások módosítása