vuch.jpg

A cseh Cristiano Ronaldo menti meg a cseh futball becsületét?

• Tizenkét vádlott Csehországban

• Hét vádlott Szlovákiban

• Mérkőzésenként másfél millió cseh koronás kenőpénz

• Ázsiai fogadóiroda

• Rejtélyes öngyilkosság

 - ez a csehszlovák futball történetének eddig legnagyobb fogadási botrányának gyorsmérlege. És akinek mindezt köszönhetjük: Egon Vůch a Teplice 22 éves tehetséges játékosa.

Májusban értesítették a rendőri szervek a cseh labdarúgó szövetséget, hogy idén lebuktatnak egy csoportot, amely labdarúgó mérkőzések manipulálását szervezi, külföldről. Ekkor már tizenegy hónapja követte az eset szereplőit a cseh rendőrség, 2012 októberében pedig megcáfolhatatlan bizonyítékok kerültek a vizsgálótisztek birtokába, hogy a cseh második ligában és a junior bajnokságban érdekes dolgok történnek. A cseh "MLSZ"-ben összesen 4 ember tudott a mérkőzések megbundázásáról, akik végül a rendőrség segítségét kérték.

Újabb bevetésen a cseh korrupcióellenes egységek

A Nečas-kormány elleni rendőrségi razzia során már megismert korrupcióellenes rendőri egységeket a héten újra bevetették: szerdán egész napos, kiterjedt razziát folytattak le Csehország egész területén, 12 embert tartóztattak le, és több mint 20 személyt hallgattak ki. A rendőri szervek 15 esetben házkutatási parancsot hajtottak végre. Ellentétben a szlovák rendőrökkel, akik a bundabotrányban érintett összes gyanúsított nevét nyilvánosságra hozták, a cseh kollégák egyelőre hallgatnak, a cseh médiához csupán kiszivárogtatott hírek jutnak el az ügy szereplőiről.

Egon Vůch, a cseh u21-es korosztályos válogatott egykori játékosát a nyomozás során szintén meghallgatták, kiderült, hogy az összekötő személyek Egont is felkeresték. Tibor Gašpar a szlovák rendőri szervek vezetője szerint egy fiatal cseh játékos futballbecsülete nem engedte, hogy részt vegyen a csalásban, az ajánlatot visszautasította. A kiszivárgott hírek szerint Vůch a rendőröknek vallomást tett és gyakorlatilag ő buktatta le az egész bűnszervezetet. Beszédes, hogy a kihallgatott játékosok közül, egyedül őt nem tartóztatták le.

Ki ez a Vůch?

Egyre többet tudhatunk meg a játékosról is, Vůch gyerekkora óta csak a futballnak él, jelenleg a cseh első ligás FK Teplice játékosa.

A Budapesti Honvéd egykori edzője, Massimo Morales vitte fel az első ligába a Příbram csapatához. Az olasz szerint Vůch játéka őt Christiano Ronaldora emlékezteti. Cseh szakemberek is nagy jövőt jósolnak a játékosnak.

2012-ben debütált a cseh u21-es utánpótlás válogatottban, a csapat továbbjutott csoportjából a Eb-döntő rájátszásába.

A cseh sajtó mindenesetre felkapta a fiatal játékost és a meglehetősen kínos botrány ellensúlyozására hőst faragnak Vůchból: "Még él a futballbecsület. A rendőri intézkedéssorozatot egy cseh indította el. Vůch volt?" A vasárnap reggeli bulvárlapokban már a játékos édesanyja is nyilatkozott: "Büszke vagyok a fiamra, lehetetlen, hogy ilyen mocsokkal együtt tudjon élni. Ugyanakkor nagyon féltem, védelmet kellene kapnia."

A cseh futballközvélemény egy része osztja a játékos édesanyjának aggodalmát, meglehetősen indulatos kommentekben osztják ki a cseh bulvármédiát.

"Megőrültetek!!! Felfogtátok, miket írtok le???? Szerencsétlen Egon!!!! Tényleg gondolkozni kellene, mielőtt leírtok valamit. Higgyék el, nem áll meg a világ, ha ezt az infót nem közik."

"Szerintem ilyen dolgokat nagy hülyeség világgá kürtölni. Még ha így is történt, nem hiszem, hogy ezzel a játékos népszerűsége növekedne. Ha mindez igaz, remélem, hogy a futballszövetség vagy a kormány védelmet ad neki, amennyiben szükséges. Ha tényleg így történt, megemelem a kalapom előtte, nem minden ember korrupt még, több ilyen egyenes gerincű emberre lenne szükség a sportban és a közéletben is"

Szlovákiában mindenesetre nem titkolóznak, az eset kipattanása után, rögtön nyilvánosságra hozták a gyanúsítottak nevét.

Ivan Hodúr (34), tizenkétszeres szlovák válogatott, egykor a szlovák futball nagy tehetségének kikiáltott játékos.(Nitra, Liberec, Lubin, Trnava). A nagyszombati klubtól rossz teljesítménye miatt idő előtt elbocsátották. A játékos beismerte bűnösségét.

Michal Dian (31), szlovák középpályás. (Trnava, Myjava és több cseh klub).

Tomáš Huber (28), cseh hátvéd, (Sparta Praha, Jablonec, Ružomberok).

Marek Božoň (23), szlovák hátvéd Dunajska streda, Dubnica).

Rák Róbert (35), szlovákiai magyar csatár, a Corgoň-liga kétszeres legjobb góllövője. Korábban a dotoho is beszámolt a játékos sikereiről. Testvére Rák Viktória elismert színésznő és bulvárszereplő Szlovákiában és Csehországban.

Marián Dirnbach (33), háromszoros szlovák válogatott. (Nitra, Trenčín, Ružomberok, Nasaf Qarshi, Skonto Riga, Žižkov).

Ivan Žiga (41), egykori szlovák u21-es válogatott. (Slovan Bratislava, négy malajziai klub, osztrák regionális csapatok). 

Ázsiából irányított a banda vezetője

Gašpar rendőrfőnök szerint a csoport csak tavaly legkevesebb 19 mérkőzést befolyásolt Csehországban és Szlovákiában. Mindkét országban a tavalyi és a jelenlegi szezonban első ligás meccseket is érintett a korrupció. A játékosok lefizetésére 210 000 eurót (cca. 55 millió forint) osztottak szét, egy mérkőzés esetében a pénzek 2000 és 60 000 euró között mozogtak. A nyeremények átlagos nagysága 50 000 euró (cca. 15 millió forint) körül lehetett, mérkőzésenként. A szovák rendőrség információja szerint a mérkőzések manipulálását a szlovákok szervezték. A nyomozás jelenlegi állása szerint a bűnbanda feje egy meg nem nevezett ázsiai országban élt, ő utalta át embereinek a pénzt, amellyel megvesztegethették az aktív játékosokat.

Gašpar szlovák rendőrfőnök elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek összekötik az egykori szlovák válogatott Marek Špilár öngyilkosságát a kirobbant korrupciós botránnyal. Špilár az 1997/98-as szezonban bajnok lett az MFK Košice csapatával, később Csehországba igazolt, a Baník Ostrava és az SK Sigma Olomouc csapatában is pályára lépett, majd Belgiumba igazolt a Club Brugge csapatához, amellyel kétszer bajnoki címet szerzett. Karrierje végén Ázsiába igazolt a japán Nagoya Grampus csapatához. A szlovák válogatottban 1997 és 2002 között 30 alkalommal lépett pályára. 2013 szeptember 8-án, szombaton Sztropkóban (Stropkov) meglátogatta testvérét. Nem sokkal a családi ebéd után kiugrott az ötödik emeleti lakás ablakán.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr125515329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyzee 2013.09.15. 23:05:36

Ez most nem teljesen tiszta. Vuch bejelentése indította el a nyomozást, vagy pedig a nyomozás során jutottak el hozzá, és akkor derült ki, hogy őt is megkeresték a csalók, de (szemben a többiekkel) ő visszautasította az ajánlatukat?

Csak azért kérdezem, mert pl. Polekszicset, a DVSC kapusát azért tiltották el két évre, mert nem jelentett egy vesztegetési kísérletet.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.09.15. 23:05:48

"...Egy igazi hôs, a kurva életbe egy igazi hős..."

morse 2013.09.16. 10:50:13

Respect. Bár szerintem hiba volt megemlíteni a nevét. Sok sikert neki!

Rovancs 2013.09.18. 01:28:37

Cseh, vagy szlovak hir. konkluzio: milyen jo fej, humanus, ikon, vagany, becsuletes. Magyar vonatkozasu hir: vilag szegyene, hulye naci, haborus bunos, balfek. Mindezt egy magyar anyanyelvu, de nem magyar identitastudatu ember tollabol. Egy pszichiater disszertaciot irna beloled. Egy hetkoznapi ember egyszeruen pofan baszna.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.18. 02:22:51

Érdekes, hogy a cseh rendőrök nem csak mérnek és levelet küldenek, hanem azt csinálják, ami a dolguk.

fran7 2013.09.18. 14:51:38

Ja, nálunk meg már bíróság előtt állnak a bundázók közül az elsők. Ja az nem olyan fontos lépés, amivel előrébb tartanánk.
Kedves Kém, várjuk a tegnap esti buli beszámolóját, S azt, hogy a Gorrilának mi köze hozzá. S sok bezzeg a szlovák demokrácia kezdetű mondatot.;)
süti beállítások módosítása