filip.jpg

Szomorúan láttuk a hétvégén a magyarországi politikai jobboldal önbeteljesítő performenszét, Philip szerint tényleg nem maradt itthon más, mint a bő gatya és a fütyülős barack. Hogy az eset mégsem kapott különösebb visszhangot csupán annak tudható be, hogy aki csak öt percet belenézett a műsorfolyamba tudja: nem ez Magyarország.  

Itthon vagy! Azonosság tudat megalkotása, régi és új tradíciók életre keltése volt a célja annak a kulturális műsorfolyamnak, amely megvalósítására a költségvetési tartalékból közel egymilliárd forintot csoportosított át azonnal az Orbán-kormány. A Fideszhez erősen köthető Rákay Philip ötletgazda állítása szerint “Magyarország értékeit és kincseit mutatják be”, sokan nem tudják, merre van az Őrség. Nem árulunk el nagy titkot, az unalmas, önismétlő műsorfolyamnak csupán a késő nyolcvanas évek "gulyás-csikós-Hortobágy"-féle hamis magyarosch-piroschkás romantikáját sikerült visszahozni, nemhogy az eredeti, de a rejtett politikai üzenetet sem sikerült átvinni a hétvégén az érdektelenségbe fulladt esemény során.

Lássuk!

Hogy jobban megértsük a hétvégi eseménysorozat gondolati hátterét, ugorjunk vissza az időben egy évet: 2012. szeptember 29. Szent Mihály napja. Ópusztaszer. Orbán Viktor Turul szobrot avatott, vallásos elemeket tartalmazó beszédében hivatalosan is meghirdette kormánya kirekesztő, etnicista politikáját: “Nekünk, a nemzeti összetartozás magyarjainak így kellene a magunk szeretetével, szolgálatával és derűjével kiszorítani minden rosszat és széthúzást a magyar életből.” Ezt a rosszat persze a miniszterelnök közelebbről nem fogalmazta meg, nem úgy Philip:  "Ha jó ideig azt hallja az egyik oldalról, hogy csak a bő gatya meg a fütyülős barack szimbolizálja a magyar kultúrát, nem csoda, ha a másik oldalon is túllendül olykor az inga." Aki ne tudná, Philip itt az 1993-ban született és a politikai jobboldalon állandósuló toposzra utal, amely Landeszmann György, budapesti vezető főrabbi szájából hangzott el és a mai napig pörgetik a kurucinfótól – Philipig.

Landeszmann szavainak visszatérő használata a jobboldali antiszemitizmus önigazoló reflexe csupán. Ne legyen ugyanis szemernyi kétségünk: a rendszerváltás óta, Magyarország értékeivel kapcsolatban semmiféle elhallgatás, tabuizálás vagy eltitkolás nem történt, épp ellenkezőleg. Ugyanakkor mindez elmúlt három évben átcsapott egy kényszerű eseménybe. Az Itthon vagy! - Szeretlek Magyarország! akciósorozat hasonló a tavaly bevezetett Nemzeti Összetartozás Napjához, amely a határon átnyúló “összetartozásról” szólt. Ez utóbbi esetében az iskolától az önkormányzatokig kötelező módon megszervezett eseményen muszáj mindenkinek meghallgatni a szinte kizárólag traumatív és tragikus trianoni narratívákat – Lásd: Így gondozzuk a trianoni traumánkat! - míg a hétvégi műsorfolyam esetén egy soha nem létezett, képzeletbeli Magyarországot láthattunk, ahogy azt Philip elképzelte.

A nem túl bonyolult trükk leleplezéséhez tisztázzuk a nemzet fogalmát, amely egy olyan elképzelés, hogy az ember egy “nemzeti lény”, az emberek pedig a kezdetektől fogva, természetes módon nemzetekre bonthatók. Ez az egyetlen magyarázó és mára általánosan elfogadott, ultimatív jellegű elv a 19-20. század folyamán keletkezett, minden európai országban végbement, és napjainkban a “nemzet”, mint azonosulási keret megvan, létezik. Magyarországon is.Orbán Viktor – ahogy beszéde is elárulja – politikai közösséget épít, amely alapértelmezésben szűkebb értelmezési keret, mint a “nemzet”. Az orbáni trükk lényege, hogy a (politikai) közösség fogalmát összemossa a “nemzet” fogalmával, amely értelemszerűen nem használatos, hiszen a “nemzet” fogalmába több, különböző (politikai) közösség is tartozhat. De nem az orbáni “nemzetpolitikában”, ahol az ő (politikai) közössége igényt tart a tágabb értelemben használatos “nemzet” fogalmára.

És megjött Philip, összetartozunk?

Nyilvánvaló, hogy a különböző (politikai) közösségekhez tartozó emberek nem járnak egy klubba, nem tartoznak össze. Az orbáni trükk jegyében, a “nemzet” nevében az orbáni “nemzetpolitika” felkent papjai ezt kérik számon a nem fideszes (politikai) közösség tagjain. Vajon milyen (politikai) közösséget akar építeni az összetartozás és az ittvanozás nevében Philip, amely narratívája a nyugdíjas-otthonok áporodott levegőjét árasztja, néptánccsoportokkal, asszonykórusokkal, mazsorett lányokkal, népviseleti menetekkel, asztali áldással, kettős kereszttel, ünnepi misével és istentisztelettel, borral, pálinkával, gulyásbállal, gyöngyfűzéssel, csikós-bemutatóval és Puskás Öcsivel telik meg? No offense, ezek mind tiszteletreméltó aktusok, de ma Magyarországon minden rendezvényszervező tudja: egy színvonalas vidéki rendezvény paneljeiről van szó – ez lenne Magyarország rejtett, eddig be nem mutatott aranytartaléka?

Ugyan, dehogy! Viszont az összefüggés a fél év múlva esedékes országgyűlési választások és a Fidesz szavazóbázisának előfordulási helye – ti. minél kisebb település, annál népszerűbb a jobboldali-populista párt – közötti összefüggés egészen klassz észrevétel. Rossz hírem van Philipnek és a többi (politikai) közösségépítőnek: ugyan van elképzelésed, hogy milyenek lehetnek a magyarok, de ez a kép a valóságtól nagyon messze áll, az amit szeretnétek és ahogy reprezentálod az ilyen “felébresztett” hagyományokkal megvalósíthatatlan és a vele összefüggő jelenségek egy teljesen más célt szolgálnak - megosztás, kirekesztés - és ahogy érzékelhetjük a politikai közbeszédben vagy a kulturális életben rohadt hatékonyan is működik. Úgy tűnik.

Tudtam, hogy valami nincs rendben ezzel a mesével

az alapozás után szóljunk, a zavarba ejtő párhuzamokról, a kínos, rég elfelejtett arcokról és történetileg kellemetlen előzményekről, amelyek eszembe jutottak a Szent Mihály napján megrendezett, Itthon vagy! - Szeretlek Magyarország konfabuláció és féligazságok mentén megrendezett monstre akciósorozat kapcsán.

• Philipék szerint szeptember 29. a kisfarsang, az állatokkal való elszámolás és az új bor ideje. Itt a szervezők a két nap alatt és a felvezető kampány során is elhallgatták, hogy Szent Mihály a juhászokon, a szőlősgazdákon, és a borászokon kívül, a kereskedőknek és a vásárlóknak is védőszentje volt, az egykor országosan ismert szentmihályi vásárok miatt.

• A hivatalos propaganda szerint szeptember 29-e, Szent Miháhy napja a “hazatalálásé” és a pásztortüzek ideje. Philipék sugalmazásával szemben tény, hogy sem a Magyar Néprajzi Lexikon sem a Magyar Katolikus Lexikon nem ír Mihály napi tűzgyújtásról, hazatalálásról.  

• Tüzet gyújtani a hagyomány szerint Keresztelő Szent János (Szent Iván) előestéjén szoktak, a tűz ősi (pogány) tisztító, gyógyító erejében bízva az esemény a nyári napfordulót ünnepelte. Hungáriában a katolikus egyház nemcsak megtűrte, de egyenesen támogatta az eseményt, amely mai napig élő hagyománnyá nemesedett, elsősorban falusi környezetben, az egykori királyság hegyes vidékein (pl: Tátra).

201207031331220.a6_medium.jpg

Szent János tüze, Szlovákia

• A 20. században több alkalommal hivatkoztak kifejezetten szélsőjobboldali, antiszemita mozgalmak a harcos bibliai alakra.

• 1905: Mihály Arkangyal Szövetsége, “feketeszázas” csoport megalakulása Oroszországban. Elutasították a demokratikus, a szociális és az alkotmányos reformokat, felléptek a nem-orosz társadalmi csoportok, elsősorban a zsidók ellen. A liberális és a haladó mozgalmak elleni megmozdulásaikat rendszerint “hazafias tüntetésenek” nevezték, az orosz etnikai gondolat hívei.

• 1927: Mihály arkangyal Légió alapítása Romániában. Szellemi elődei: az orosz Feketeszázasok. A szervezet ügyes propagandájáról, rendszeresített meneteiről, hazafias, vallásos jellegű ünnepségeiről híresült el. Antikommunista, antiszemita, antiliberális és antiparlamentális jelszavaival elsősorban falusi környezetben tett szert nagy népszerűségre. 

Philip mester Vladimír Mečiar és Jan Slota nyomdokain

eger2.jpg

Az egri "máglyarakás"

• Vasárnap 1305 településen gyújtottak tüzet Szent Mihály napján, Philipék szerint. Nem jött át a rituálé országos jellege az összecsapott esti közvetítés során: élőben Sopronból, Egerből és Ópusztaszerről jelentkeztek be, míg a rendezvény Facebook oldalán hétfő reggelig csupán nyolc településről töltöttek fel tábortüzes képeket.

• Utoljára hardcore szlovák nacionalisták tüzeskedtek tömegesen a Kárpát-medencében

Átélhettük, tüzet rakni jó dolog egy kempingben, a Tisza-partján vagy a kandallóban egy hideg, téli estén. Élvezzük a tűz melegét, az égő fa illatát a lángok szépségét. A tűznek lehet nyugtató hatása, a lángok szinte hipnotizálnak. Ez a misztikus effekt kelthette fel a modern nacionalisták érdeklődését a tűz iránt úgy kétszáz évvel ezelőtt és ma is. Más magyarázatot ugyanis egyelőre nem találok, hogy a népi hagyományok szerint tűzgyújtás-mentes napon miért tüzeskedik a hivatalos kultúrpolitika. Persze, az olvasónak nem kell a sötétben tapogatózni, nézzük, mi történik évek óta Szlovákiában.

Vatra – szlovákul a szó tűzrakást jelent. Akinek mond valamit Funar, egykori kolozsvári polgármester neve, annak beugorhat a Vatra Românească szélsőjobboldali román párt is, amely egyébként Román Tűzhelyet jelent. A hagyomány szerint lobogott már a tűz 1863-ban, Túrócszentmártonban is, amikor a szlovák nacionalista elit benyújtotta igényeit az autonómiára Hungária határain belül. A mai Szlovákia területén a hegyes vidékeken roppant népszerű esemény a Szent János tűzrakás, Philipékkel szemben Mečiarnak és Slotának nem volt szüksége majd egy milliard forintnyi koronára, hogy “hagyományt teremtsenek”.

1133528.jpg

Philip, gy néz ki egy magas máglyarakás, ha már

A szlovák belpolitika egykori nacionalista fenegyerekei a 2010-es országgyűlési választások előtt, egy ünnepségsorozat keretén belül, tűzrakások meggyújtásával emlékeztek meg az 1992 július 17-én elfogadott szlovák függetlenségi nyilatkozatra. A deklaráció szerint a Szlovák Köztársaság a szlovák nemzet szuverén állama. 2009-ben csak az SNS több, mint 30 vatrát gyújtott meg, amely szerintük egy olyan szlovák nemzeti szimbólum, mint a kettős kereszt. A HZDS sem akart elmaradni: ők két héten keresztül égették a máglyákat, az eredeti tervek szerint minden kerületben.

A szlovák nemzeti erők táborán belüli erőviszonyok megváltozását mutatta, hogy a hardcore nacionalistáktól elhatárolódva a populista-nemzeti baloldal arcai - Ivan Gašparovič, Robert Fico, Pavel Paška - már nem mentek el máglyákat gyújtani. Nem úgy Jan Slota, aki sűrű nyári programja ellenére néhány tűzgyújtást személyesen kísért végig, de Mečiar sem hagyta ki a jeles eseményt hívei körében. A kormányzásra készülő Smer ugyanakkor csak alacsonyabb szinten vett részt a tűzgyújtásokban, ahogy azt egy magát középre pozícionáló, de a szélsőjobb szavazataira is igényt tartó néppárttól már csak megszokhattuk.

title-janske-ohen-before-it-is-lit-terchova-in-back.jpg

Meg így: Terchová, Szlovákia

De most akkor mi volt ez az egész őrület?

• Fingreszelés

• Szavazói bázis megerősítése egymilliárdból

Philip, kiállsz tornacsukában a Dunakanyarba, nézel Szlovákia felé, irigykedsz a modern, befogadó – értsd: a szlovmagyarok nagyarányú beolvadása – és nem traumatikus szlovák nacionalizmusra, vágyakozva csorgatod a nyálad rá, de sajnos pontosan azért, mert egyáltalán nem ismered milyen is az valójában. Megpróbálod kitermelni a kicsi, kis rendes, őszinte homlokú, ízes beszédű magyarjaidat, akik ezentúl nem Horvátországba, hanem az Őrségbe vagy a Zemplénbe mennek nyaralni.

Hello, az etnicisták a "nemzetet" egy olyan önmeghatározó közösségnek tekintik, amely tagjai közös szimbólumok, mítoszok, emlékek, értékek és származási hagyományok szerint élnek, ezekhez történelmi területeikkel és a szülőfölddel összekötik, közös kultúrát hoznak létre és terjesztenek, valamint szokásokat és törvényeket alkotnak. Philip projektje ott kapott léket, hogy eszük ágában sincs ezeknek a követelményeknek megfelelni, ráadásul e folyamatok önmagukban nem hoznak létre egy valódi azonosságot vagy a kultúrharc meghaladását, ahhoz ugyanis más társadalmi és politikai változások is szükségesek!

A Fidesz nem gondolkodik egységes nemzetben, csupán erős (politikai) közösségben. Az "Itthon vagy – Magyarország, szeretlek" etnicizáló, "nemzetépítő" elitpóz sokadik próbája nem más, mint a következő országgyűlési választások előtti kick off meeting a választókkal, egy politikai tábor összerántására szolgáló sikertelen kezdeményezés.

41 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr85537631

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.02. 13:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Philip az új Slota 2013.10.02. 09:34:15

Ezt a bejegyzést ajánlottuk az Utóiskola blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P. dictus Magister 2013.10.01. 23:58:20

Szívemből kívánom, hogy valaki szeressen, mert ennyi gyűlölet csak olyan emberben lehet aki, nem kapott szeretetet

Sir Galahad 2013.10.01. 23:59:22

Tehát a kisebbségi jogok, a nyelvhasználat haladó európai szokásokkal szembe menő erőszakos korlátozása modern és irigylésre érdemes dolog? Egy kisebbség erőszakos beolvasztása befogadás? Egészen érdekes megközelítés.

Amúgy ilyen hosszú, unalmas és zavaros tévéműsor-kritikát még nem olvastam.

lüke 2013.10.01. 23:59:44

etnicizáló,
ez dájcs
etnizáló

a máglyarakás meg süti
budhista vagy?

/különben hun
van Meciar?

"állítólag Szlovákiában van, de nem régi villájában, a trencséntyeplici Elektrában, hanem Bércesen"

hát ez is hun...........

helyesen: Trencsénteplic- y nélkül-, jó hely, 10 évesen ott nyaraltam

www.bumm.sk/87161/15-eve-bukott-meg-meciar-nem-tudni-hol-van.html /

dzsedáj 2013.10.01. 23:59:54

Előbb már írtam, csak nem látom, hogy a philipsnek meg kellett volna gyújtani a fingját is (mint Jim Carrey), azzal a nézettséget növelte volna és mindenki meggyújtotta volna otthon a saját fingját...

dzsedáj 2013.10.02. 00:00:07

Gratulálok a bloghoz! (Bár szerintem azt kihagyta az szerző, hogy vicesebb lett volna, ha Philipe meggyújtja a fingját, mint Jim Carrey)

hunyuan 2013.10.02. 00:00:17

A rendes pógári neve egyébként Kálmán, Rákay Kálmán szekszárdi gyerök.
A szentem akkora nagy magyar, hogy szégyellte eztet és megváltoztatta egy igazi pártus-hun-szittya ősmagyar névre: Philip.
Szánalmas egy életében becsületes munkát nem végző kotorék tolvaj.
Orsós csürhéje már csak ilyen, összevissza hazudozó, történelemhamisító, adótlopó, bugris, félművelt exkomcsi szoppancsok.
A magyarok szégyenei.

komplikato 2013.10.02. 00:00:33

Szerintem mindegy, hogy iagaz van a posztnak, csak félig vagy egyáltalán nem, mivel kevesebben nézték az egymilliárdos csoda műsort mint a csatornán átlag a sima reklámblokkot. Valószinüleg még az idióta és lehúzós jóstévék adását is többen nézik ...
Viszont megnyugtató a tudat, hogy nem én vagyok a hülye, ha szeptember 29-i tűzgyújtás "ősi tradiciója" véletlenűl sem rémlik.

Muhammad Balfas 2013.10.02. 00:00:49

Modern? Befogadó? Mármint Szlovákia? Ki is vezényelte ki a katonaságot a cigányok ellen? Csak nem a szlovák kormány?
Hol is vezették be a nyelvtörvényt-amelyet persze mostanra kénytelenek voltak enyhíteni-de mégiscsak bevezették, és büntetendőnek ítélték azt, ha valaki közintézményekben magyarul szólal meg, és azt is ha a magyar etnikumú hivatalnok az ugyanilyen etnikumú ügyféllel magyarul beszél?
Ó, csak nem a "modern" és "befogadó" Szlovákiában?

Pan Modry 2013.10.02. 00:00:54

Nem tudja valaki hogy ki dugja ezt a Philipet hogy egymilliardod adtak neki erre a fosra?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.02. 00:03:20

@Ches Desmond: Kedves rasszista hozzászóló, nem "a cigányok ellen" vezettek be rendkívüli állapotot, hanem a törvénytelenségek ellen.

Bálint Anna 2013.10.02. 00:28:52

Lehet, hogy nem lett olyan jó műsor, de azért messze nem volt olyan szar, mint aminek leírtad. Úgy gondolom, hogy maga az az ötlet jó volt, de sajnos a mai magyar társadalom nagy része inkább győzikét, való világot vagy mónika show-t néz.... Amúgy az, hogy ennyi pénzt kib'sztak erre az tényleg felháborító.

komplikato 2013.10.02. 01:08:46

@Bálint Anna: Lehet az emberek nem vevőek a kitalált alternatív fröccs-öntött műanyag "magyar tradíciókra".

Muhammad Balfas 2013.10.02. 01:18:59

@Csehszlovák Kém: Na és ha nálunk vetnék be a katonaságot a "törvénytelenségek" ellen?
Kiváncsi lennék ebben az esetben az általad írt posztra. Lenne ám szaladgálás Strasbourgba, meg feljelentgetés az EU-nál a "magyar kormány apartheid módszereit" illetően. Ugye,ugye?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.02. 01:24:36

@Ches Desmond: Nézzél utána, kedves rasszista kommentelő, milyen törvénytelenségek ellen vetették be a katonaságot (segítek: emberek tömegesen raboltak ki boltokat vidéki kistelepüléseken, Szlovákiában a jobboldaldali-liberális kormány intézkedései - segélyvisszavágások - miatt). Senki nem szaladgált Strasbourgba, mert a törvényes rendet sértették meg.

De vajon te tiltakoztál, amikor szegény emberek keserű helyzetét kihasználva a nagypofájú kormánypárt választási csalást követett el Baján?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.02. 01:29:31

@Bálint Anna: Igen, szegény fideszéknél mindig ez történik, az ötlet olyan jó, szép és nemes, de valahogy az a fránya kivitelezés soha nem sikerül és köszönő viszonyban sincs a valósággal.

gigabursch 2013.10.02. 07:21:47

Engem a műsorfolyamban Szujó Zoltánon kívül semmi és senki nem zavart.
Viszont Ö a debil vigyorával annál jobban.

Amúgy meg:
Terchová, Szlovákia
Szóval egy felvidéki kis település, aminek a magyar neve Terhely.
Tudatlan bunkó...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.02. 07:26:12

@gigabursch: A település magyar elnevezése a 19. századi magyarosítás egyik szomorú bizonyítéka. Terchová mindig szlovák falu volt, magyart akkor látott utoljára, mint amikor te könyvet. Na ki a tudatlan bunkó, seggfej?

VT22 2013.10.02. 07:30:22

"irigykedsz a modern, befogadó – értsd: a szlovmagyarok nagyarányú beolvadása – és nem traumatikus szlovák nacionalizmusra"

Szokásos magyarellenes hazudozás folyik már megint ebben a hányinger blogban.

Mi a modern befogadás? A nyelvtörvény? A benes-dekrétumok? A tömeges lakosságcserék?

Vagy a Uhorszkózás amivel a magyar történelmet akarják ellopni? (Persze te is itt propagálod a szlovák hazugságot a hungáriázásoddal.)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.02. 07:32:49

@VT22: Mit nem értesz? A mai magyar nacionalizmus kudarcos, kirekesztő, a szlovák nacionalizmus pozitív, befogadó. Épp most asszimiláljuk be sikeresen a magyarok maradékait Dél-Szlovákiában!

Papageno68 2013.10.02. 07:37:06

@Csehszlovák Kém: ...és még azt hittem, hogy én vagyok cvider reggelente. :-)

平八 2013.10.02. 18:24:49

@Csehszlovák Kém: Te.
A múltkorimra meg nem válaszoltál! Ejnye-bejnye, a kuruc.infós gyűlölködő magatartásod ezek szerint még mindig nem veszett ki. Hajj, szlonáci, szlonáci, csalódtam benned.

Muhammad Balfas 2013.10.02. 18:25:47

@Csehszlovák Kém: Ó hát persze, törvénytelenségeket fékeztek meg.. (Ez nem a rendőrség feladata lenne egyébként?)Ám ha részletesebb képet alkotunk az eseményekről-nem elégedve meg az általad leírt "tömör" tényközléssel- akkor meg kell említeni, hogy a Kelet- Szlovákiában élő cigány kisebbség kezdte el fosztogatni az áruházakat, és csak a hadsereg bevetésével tudták őket megfékezni.( Gondolom a rasszistának bélyegzés annak szólt hogy erre az "apróságra" utaltam, de ez legyen a te bajod..)
Márpedig szerintem egy "modern", "befogadó" állam arról ismerszik meg, hogy képes kisebbségeit társadalmilag -és nem etnikailag-integrálni,hogy például ne alakuljon ki olyan helyzet, amelyet csak katonai erő használatával tud megoldani.
A nyelvtörvényről meg persze mélyen kussolsz. Ezt megértem. Nagyon ciki, hogy egy EU tagállamban ilyen törvény elfogadásra kerülhetett, még akkor is ha jelentős mértékben visszakozni kényszerültek a jelenlegi magyar kormány fellépése miatt.
A bajai "választási csalás" pedig jól példázza a ballib sajtó legendagyártási technikáit. A bíróság ugyanis kampánycsendsértést állapított meg, aztán ebből lett rövid idő alatt a sajtóban láncszavazás, amely nem történt meg és a bíróság döntésében sem szerepel.Egyébként úgy látszik a ballib tábor szánalmas helyzetében még egy jelentéktelen önkormányzati választást is olyan fontosságúnak vél, hogy lemegy Ati meg Gordi kampányolni másodjára is. Röhejes az egész.
Viszont sok reményt nem érdemes fűzniük a megismételt szavazáshoz. A "botrány" nyomán ugyanis mostmár azok a helyi Fidesz szavazók is elmennek választani, akik eddig nagy ívben tettek erre az időközire, mivel nem volt komoly tétje.

kifordított nagyanyó 2013.10.02. 18:25:52

Téged a szlovákok egy ilyenért simán kivégeznének!

kifordított nagyanyó 2013.10.02. 18:25:55

@Csehszlovák Kém: Pedig nekik kéne asszimilálódniuk a magyarokhoz.

kifordított nagyanyó 2013.10.02. 18:25:59

@Csehszlovák Kém: Tehát akkor te szlovák vagy!
Csak Magyarul írsz!

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.10.02. 18:26:07

@Csehszlovák Kém: a befogadás az mióta egyenlő a beolvasztással?

"asszimiláljuk be" - ilyen nincs is. Ez egy erőszakos, ráható kifejezés, legkevésbé sem analóg a "befogadó"-val.

"Az asszimiláció vagy beolvadás etnikai szempontból az a jelenség, amikor egy etnikum (népcsoport, nemzet, nemzetiség) vagy annak tagja nem képes saját értékeinek megtartására, és a többségi vagy más etnikum részévé válik.
A beolvadás lehet egyedi vagy csoportos, továbbá önkéntes vagy erőszakos."

"Erőszakos, kényszerített asszimiláció:
Akkor beszélünk erőszakos vagy kényszerített asszimilációról, hogyha a pillanatnyi hatalom különböző hátrányosan megkülönböztető törvények (negatív diszkrimináció), rendeletek segítségével és megfélemlítő politikával, melyek sértik az egyenlő jogok és az emberi méltóság elvét (például az anyanyelv használata terén), nyelvhasználati és gazdasági nyomást fejt ki az egyénre a nemzetiségi vagy etnikai identitásának feladására. Egy számbeli kisebbségben élő közösség beolvasztásának a hátrányos nyelvi megkülönböztetés (lingvicizmus) a legfontosabb eszköze."

Na ez utóbbiról lehet szó "nálatok".
(már megint ez a fránya Tsz.2. )

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.10.02. 18:26:13

:D hátbmeg, nem tudom mi van veled, vagy te tényleg betolsz valamit, mielőtt nekiülsz posztolni? Hát micsoda írás már ez?

Ez meg tuti LSD.
"Philip, kiállsz tornacsukában a Dunakanyarba, nézel Szlovákia felé, irigykedsz a modern, befogadó – értsd: a szlovmagyarok nagyarányú beolvadása – és nem traumatikus szlovák nacionalizmusra, vágyakozva csorgatod a nyálad rá, de sajnos pontosan azért, mert egyáltalán nem ismered milyen is az valójában."

Hertelendi 2013.10.02. 18:26:19

Hát itt nem mennek ki a kommentek:(((
Vajon miért?

Hertelendi 2013.10.02. 18:26:26

Én most nem szeretem Magyarországot! Még akkor sem, ha ennyire rá akarnak beszélni. Ketté osztottak minket, ömlik a hazugság a kormányoldalról, hülyének néznek, csalnak, lopnak hazudnak és el akarják velem hitetni, hogy csupa Grál-lovag teszi ezt velem. Aggódom a gyerekeim jövőjéért, az országért, amit nem is olyan régen még tényleg szerettem.

átlátó 2013.10.02. 18:26:40

Figyuszka blogiro... nem allok szoba a föhösöddel, ennek többek között az az egyik oka, hogy a nyelvet messze hordja az anyatestetöl...de hülyesegeket irsz, mondjuk nezz körül a latens labancoknal, amikor a nagylanyok dirndl ruhaban, a nagyfiuk titoli rövidnadragban örülnek egymasnak... es nekem nem pofazhatsz, hogy nem iusmerem a föhöstm, en veled szemben valoban ismerem... a panellakasom konyhajanak lehajthato asztalan irt tele egy spiralfüzetet, hogy hogyan irassam ki a nvet a turneplakatra... hat ez lett belöle... szerintem kulturaltan küldtelek el az anyadba.

Tocvarek 2013.10.02. 18:26:45

Figyelj már!
Azt remélem tudod, hogy ezzel a alja sövény tudománytalan szar Hungária/királyság <-> modernkori Magyarország, különválasztással az összes többi gondolatokat teszed zárójelbe és árazod be egy igen olcsó szintre!

gigabursch 2013.10.02. 18:26:49

@Csehszlovák Kém:
Téged ezért fizetnek, vagy magadtól vagy ennyire agymosott?

Jézus kegyelmezz!

gigabursch 2013.10.02. 18:26:58

@Csehszlovák Kém:
Ha nem kezdesz észt osztani, lehet hogy kevésbé kerül felszínre a tudatlanságod.

Az utolsó minősítéseddel meg magadat minősíted.

kifordított nagyanyó 2013.10.03. 09:06:40

Az ellenállás hasztalan!
Basszus,nem is tudtam,hogy kém egy Borg az űrszekerekből,hogy ennyire asszimilálni akar!:))

kifordított nagyanyó 2013.10.03. 09:06:56

@Ches Desmond: Egész jó fej lennél ha nem lennél fideszbirka!

borsodi gyerek 2013.10.03. 09:31:42

Elég lett volna annyit írni, hogy ez a műsor egy raklap fos volt.
Az összes többi csak egy szélsőséges liberális elme szüleménye.

Sárfehér 2013.10.05. 23:31:50

@Csehszlovák Kém:

Ha jártál volna valaha a Kis Fátrában, elolvastad volna az ottani információs táblákat, akkor tudhatnád, hogy Terchová falu vlach betelepítés révén jött létre a XVI. sz.-ban (a helyi információs tábla szerint "Ukrajnából és Romániából" telepítették be őket). Ezek a vlachok pedig az intoleráns és erőszakos magyarosító politika eredményeképpen elszlovákosodtak.

A magyar útikönyv egy tatárjáráskori magyar menekülthullámról is tud - persze, erről a szlovák nem -, akik szintén elszlovákosodtak az erőszakos magyar uralom alatt.

Egyébként meg remek hely, bár kicsit elüzletiesedett. Viszont jópofa viperákat láttam arra.

lüke 2013.10.05. 23:34:14

@Csehszlovák Kém:
hát igen, befogadóan asszimilálta a magyarokat
vicces pl Kassa történelme
, ami tiszta magyar város volt
www.kosice.info/history/
de.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1ice
Im 17. Jahrhundert war Kaschau de facto Hauptstadt Oberungarns,
voila`

concret 2013.10.07. 14:21:05

@lüke: Kedves lüke,

ma már sajna nem Kassa nemzetisége az aktuális kérdés:

mai népesedési trendünk mellet a maradék országocska magyar lakosságának a fenntartása a napi (és főként a holnapi) kérdés.

A XIX.-XX. század nem csak a nagy határváltozások kora volt, hanem óriási demográfiai változásokat is hozott: mi pedig itt, a Kárpát-medencében elvesztettük a demográfiai küzdelmet.

Csak még mindig nem pottyant ez le nekünk igazán.

concret 2013.10.07. 14:35:32

@Csehszlovák Kém: Azért ez kissé sommás így.

Mai viszonyaink közepette minden regnáló államnemzet sikeresen asszimilál. Ez nem értékítélet, ez a folyamat nem jó vagy rossz - egyszerűen csak tény.

Ahogyan a hazai szlovák kisebbség az utóbbi 50-100 évben asszimilálódott (ma már csak Pilisszentkereszten vannak többségben), az a folyamat nem azt mutatja, hogy a magyar nacionalizmus sikeres vagy befogadó. Csak épp eredményesen asszimilál.

A szlovákiai magyarság határhelyzetben van: nem olyan erős és komplex kisebbségi közösség, mint a romániai magyarok, de nem is annyira marginalizált, mint a magyarok Ukrajnában vagy Horvátországban (vagy mint a hazai szlovákok).

Amíg vannak többségi városaink (Komárom, Dunaszerdahely), és van esély szlovákiai magyar értelmiségképzésre, addig van esély az asszimiláció lassítására is. Hosszú távon komoly változásra lenne szükség. Ha a szlovák nacionalizmus pozitív és befogadó lenne, akkor a finn-svéd példát követnék, de ennek egyelőre kevés jele van (bár a helyzet talán javulóban).
süti beállítások módosítása