magyarcs_kicsi.jpg

Nézzen még több magyar csatornát Szlovákiában és Csehországban is!

Elnyomják a magyart, nem használhatja a magyar anyanyelvét Szlovákiában – halljuk úton-útfélen a magyar nacionalisták alaptalan rikácsolását. Aki még mindig nem értené, a nacionalista államok tyúkszemre lépő soviniszta politikája elleni leghatékonyabb eszköz a nemzetek feletti szabad piac, amelynek láthatatlan keze ezúttal újabb szöget ver a kelet-európai, most éppen a szlovák nacionalizmus koporsójába, tessék:

Úgynevezett magyar csomagot vezet be a cseh és szlovák piacra a luxemburgi M7 Grouphoz tartozó Skylink műholdas tv-szolgáltató platform! A cég a csomag bevezetésével szeretne felzárkózni két vetélytársához freeSAT/UPC Direct és Digi TV) a magyarul is értő nézőközönség kegyeiért folytatott versenyben. Ez utóbbi két platform több csatornája ugyanis elérhető Magyarországról is. A Skylink ezzel a lépéssel nemcsak versenyképessé válhat a konkurens csatornákkal Szlovákiában és Csehországban, hanem betörhet a magyar piacra is!

Vajon miként tudja összeegyeztetni egy magyar nacionalista, amikor a nemzetellenesnek titulált piac Szlovákiában és Csehországban terjeszti a magyar nyelvet, segíti a szülőföldön maradást, támogatja az anyanyelvi kultúrát? Vajon mi játszódhat le most egy jobbikos vagy egy fideszes szavazó fejében?

Konkrétan egy 11 magyarországi csatornát tartalmazó prémium csomagról van szó, így további olyan 20 magyar tévéprogrammal, amelyen magyar nyelven is hallgatható, összesen 31 csatorna áll a magyar anyanyelvű vagy magyarul is értő tévénézők rendelkezésére Szlovákiában és Csehországban.

beels.jpg

Nekünk magyarországiaknak persze az igazán tanulságos, ahogyan ezeket a csatornákat e két országban bevezetik, tessék.

M1 – a legnézettebb magyar közcsatorna

M2 – elsősorban a gyerekeknek  és a fiataloknak szóló népszerű családi csatorna

DUNA – sok családi programmal futó modern csatorna

DUNA WORLD – a magyar kultúráról, hagyományról és nyelvről minőségi műsorokat sugárzó csatorna

RTL KLUB – a legnépszerűbb magyar kereskedemi csatorna

TV2 – a legjobb filmeket, sorozatokat és tehetségkutató-műsorokat sugárzó csatorna, amely ezen kívül minőségi hírszolgáltatást is nyújt

RTL II – a legújabb magyar csatorna, amely saját produkciókat, külföldi sorozatokat és filmeket vetít

VIASAT3 – a reality show és sorozatok csatornája az egész család számára

COOL – saját gyártású szórakoztató műsorokat, sorozatokat és filmeket knál a harmadik legnézettebb magyar csatorna

FILM+ – a legnézettebb magyar filmcsatorna

Muzsika TV – az össze zenei stílus klasszikus és modern slágereinek tökéletes egyvelégét hozza házhoz

Az ún. magyar csomag tarifája:

• önállóan – egy hónapra: 103 Kč (3,95 €), illetve egy évre: 1 133 Kč (43,45 €)

• a Multi, Kombi, HD Plus vagy Multi HD csomagokkal együtt – 257 Kč (9,95 €) egyszeri vásárlási lehetőség 2014 év végéig (az ún. magyar csomag csatornái csak akkor aktívak, amennyiben a Multi, Kombi, HD Plus vagy Multi HD csomag valamelyikét is előfizette).

Az árakat ÁFÁ-val együtt számolták.

További programok Szlovákiában és Csehországban, amelyek magyar nyelven is nézhetők: Minimax, NG Channel HD, Spektrum HD, NG Wild HD, Nickelodeon, TV Paprika, MGM, Viasat Explorer, Spice, Travel Channel HD, Viasat Nature, Viasat History, Eurosport HD, Eurosport 2 HD, Disney Channel, AXN, JimJam, History HD, FilmBox Family, FilmBox HD.

A luxemburgi cég M7 Group, ami működik, Szlovákiában és Csehországban Skylink és CS Link néven és további műholdas szolgáltatók Ausztriában (AustriaSat), Hollandiában (Canal Digitaal) és Belgiumban (TV Vlaanderen és TéléSAT), néven azt tervezi, hogy a közeljövőben belép a magyarországi piacra . A belépés dátuma még nem ismert, de az M7 Group cég nem Skylink néven futna a magyar DTH piacon , felmerült az a lehetőség , hogy az M7 Group vásárolna egy működő szolgáltatást Magyarországon mint pl. Hello HD . Ezt a cég vezetője egyenlőre nem kommentálta . Az M7 Group jelenleg tesztel 22 magyar csatornát az Astra 3B 23,5 fokon, ezek közül néhány csatorna része lesz az új magyar csomagnak a Skylink szolgáltatónál Szlovákiában és Csehországban.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr55619282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borz30 (törölt) 2013.11.07. 13:56:50

Hogy a görcs álljon ezekbe a mongol fattyak által elmagyarosított szlovákokba! Mit akarnak még! Nézhetnek magyar TV-t! Igaz, hogy eddig is nézhettek, de ezeknek semmi sem elég. Mit akarnak még tőlünk? Megengedtük egy nyugati cégnek, hogy üzleti alapon magyar nyelvű csatornákat indítsanak. Amiért, igaz ezek telhetetlen magyarok fizetnek, ami után a műsorszoró társaság pedig adót nekünk. De akkor is! Legyenek hálásak! Mit nem képzelnek ezek a tesedikovoi bírkák! Népszavazgatnak ahelyett, hogy TV-t néznének!

ultracionista tájnigger 2013.11.07. 14:24:58

Jó, oké. De Csehországba ez minek?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.07. 14:26:29

@ultracionista tájnigger: több tízezer magyarul értő ember él Csehországban, azért és sok szlovmagyar is élete egy részét - pl: egyetem, munka - Csehországban ölti, azért.

borz30 (törölt) 2013.11.07. 14:57:40

"Vajon mi játszódhat le most egy jobbikos vagy egy fideszes szavazó fejében?"

Kém, elárulom neked, hogy nagyon sok jobboldali szavazót nem érdekelnek a határontúli magyarok. Lehet, hogy neked ez onnan a messzi Prágából nem ismert.

fakirbakir 2013.11.07. 15:19:33

@Csehszlovák Kém: Vajon hogy kerultek oda? Errol regelj nekunk! Hallottal mar a haboru utani "rabszolga munkataborokrol" ahol deportalt magyarokat dogoztattak cseh barataid? Ugyanugy marhavagonokban kultek oket Csehorszagba, mint elotte a zsidokat Auswitzba.

A fasiszta Szlovakia a haboru utan !?gyozteskent!? ott folytatta ahol abbahagya, csak a zsidok helyett a magyarokat lettek (ismet) az elsodleges ellenseg.

ultracionista tájnigger 2013.11.07. 16:24:54

@Csehszlovák Kém: egyszer már kérdeztem tőled, de nem válaszoltál. Most hátha: Békéscsabán magyszlovákok élnek? Esetleg Dél-Tirolban olasztrákok?

mitmiért? 2013.11.08. 13:25:35

Azt a kérdést h mi játszódhat le egy jobbikos képviselő fejében (bármely kérdés kapcsán) inkább hagyjuk, mert köznyugalom megzavarására alkalmas lehet.
Üdvözöljük, hogy a magyar nyelvű adások immár több államban elérhetőek és nem kell mindjárt trójai falót vizionálni. Örüljünk, hogy az említett két baráti ország ilyen toleráns és befogadó. Nem mintha kérdés lenne, hogy lehetséges lenne-e ez fordított esetben. Nem, kedves ultranacionalista barátaim(sic), persze, hogy nem arra gondolok, hogy mekkora ribilliót csaptatok, amikor 3 eve a románok kibérelték a Nemzeti Színházat, hogy állami ünnepséget tartsanak ott. Az nyilvánvaló provokáció volt a nemzeti szuverenitás ellen, csapataik immár átlépték a Tiszát.

Eino81 2013.11.08. 13:25:54

@fakirbakir: Hogy kerültünk ide? Pl. én itt kaptam állást, mert odahaza nem tudtam. Vannak itteni magyar barátaim, akiknek volt lehetősége itt dolgozni és így jöttek. Ha már otthon nem kellettem...

Fiala-Butora János 2013.11.08. 13:28:15

Kedves Kém, hogy egy jobbikos vagy fideszes szavazó fejében mi játszódhat le, arról fogalmam sincs, de ami azt az „alaptalan rikácsolást” illeti, hogy „nem használhatja a magyar anyanyelvét Szlovákiában”, abban hadd javítsalak ki.

Én nem szoktam az „elnyomás” szót használni a nyelvhasználati helyzet kapcsán, mert fölöslegesen emotív és pontatlan. Azonban az, hogy Szlovákiában súlyosan korlátozzák a nyelvi jogokat, beleavatkozva a piaci- és magánviszonyokba is, tény. Az államnyelvtörvény például a magyar nyelvű _magán_ TV- és rádiósugárzást (az ország területéről) csak fordítással vagy feliratozással engedi (a szlovák nyelvű sugárzásra nincs ilyen megkötés, magyar többségű településen sem). Ez súlyosan hátrányos helyzetbe hozza a magyar nyelvű helyi és regionális TV sugárzást, hiszen a műsorok gyártási költségei így magasabbak, másrészt élő műsort nem is lehet sugározni csak szlovákul. Magyarul hirdetni sem szabad, ami a reklámbevételektől fosztja meg ezeket a TV-ket. Az egyik helyi TV-t például azért sújtotta a Médiatanács pénzbüntetéssel, mert a helyi magyar lap reklámját véletlenül magyarul közölték le, fordítás nélkül. Gondolom nem nehéz belátni, hogy ez sem a lapnak, sem a TV-nek nem jó.

Többek között ezért nincs Szlovákiában _magán_, sem kereskedelmi, sem önkormányzati rádióadás (a fordítás-feliratozás itt ugyanis technikailag megoldhatatlan), kereskedelmi TV, és vannak teljesen gúzsba kötve a helyi és regionális TV-k. Ezt nem a „magyar nacionalisták” mondják, hanem többek között a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége, az Európa Tanács Kisebbségi Bizottsága és a Velencei Bizottság – utóbbi egyenesen felszólította Szlovákiát, hogy a magán műsorszórást korlátozó nemzetközi egyezményekkel egyértelműen ellentétes szabályozást sürgősen változtassa meg. Nemrég pedig az EU szólította fel Szlovákiát hasonló törvénymódosításra – amit a szlovák kormány úgy tervez végrehajtani, hogy csak a szigorúan EU kompetenciába eső külföldi illetőségű műsorszórásra vonatkozzon, a hazai kisebbségi nyelveken sugárzókra nem.

A piaccal tehát nem az a baj, hogy nemzetellenes lenne, hanem hogy a szlovák állam beavatkozik a működésébe a nyelvi jogok korlátozásával, a magyar kultúra hozzáférhetőségének ellehetetlenítése érdekében.

A te írásod logikája arra épül, hogy találsz egy kérdést, ahol nincsenek korlátozva a nyelvi jogok, és utána általános következtetést levonva „alaptalan rikácsolásról” beszélsz. Az, hogy az állam nem tiltja meg a csomag piaci bevezetését, talán eltünteti a fent említett korlátozásokat? Következik belőle, hogy a szlovákiai nyelvi jogok úgy általában rendben vannak? Ugye nem. Ez nem egy bináris kérdés, a nyelvhasználatot nem un bloc vagy korlátozzák, vagy nem. Megvan annak a maga rafinált, összetett módja, megvannak a beavatkozások színterei. A te logikád viszont pont megegyezik a szlovák nacionalistákéval. Mečiar is azzal védte az államnyelvtörvényt, hogy felsorolt pár dolgot, amit _nem_ korlátozott, és utána megállapította, hogy nincs itt semmi probléma. ”Alaptalan rikácsolás” az egész.

Mohamed 2013.11.08. 13:28:51

@Csehszlovák Kém:

"Vajon mi játszódhat le most egy jobbikos vagy egy fideszes szavazó fejében?"

Nos pont az amit pár sorral feljebb írtál te magad is

"A Skylink ezzel a lépéssel nemcsak versenyképessé válhat a konkurens csatornákkal Szlovákiában és Csehországban, hanem betörhet a magyar piacra is!"

Ennyi, a piaci versenyben le akarja nyomni a versenytársakat és ezáltal akar vadiúj piacot szerezni ehhez ezköz most a magyar nyelv és a magyarok, ők is akanak itthon egy újabb megasztárból majd sok lóvét szakítani.
Ennek ágyaznak meg ezzel a lépésükkel.
Szó nincsen itt a magyar kultúra ápolásáról vagy a magyar nemzet összpolitikai missziójának önkéntes - csak a magyarok két szép szeméért - végzett segítéséről.
Egyszerűen pillanatnyilag a versenyképességükkel és az új piacszerzéssel kapcsolatos érdekeik egyeznek a felvidéki magyarság és a magyar nyelv érdekeivel
Pillanatyilag.
De az esetek 90%-ában sajnos a piac bizonyos külföldi szereplőinek az érdekei nem egyeznek meg a magyar érdekekkel.
Mert a piac egy érdek orientált jelenség.

Szóval elég szánalmas és izzadtság szagú ,hogy neked még egy ilyen semmitmondó hírből is csak ez jön le.

trix 2013.11.08. 13:29:15

@fakirbakir: Hát lehet, hogy ilyen is volt. Apám anyai oldali családját a szláv vezetéknevük miatt a lakosságcsere keretében Csehszlovákiába telepítették. A család egy része pár év múlva hazaszökött, idegennek érezték ott magukat, a másik része a nyugati határhoz került, szudétanémetek helyére. Ők gyökeret eresztettek ott, s végül is jól jártak.

Egyébként egy vegyes sváb-tót-magyar családból származom, idegen nevekkel, magyar identitással és nyelvtudással. A kisemberek nem foglalkoznak annyit az identitásukkal, csak próbálnak az adott lehetőségek között boldogulni. Ki így, ki úgy.

CoolKoon 2013.11.08. 13:29:26

@fakirbakir: ezzel azért vitatkoznék, mert bármennyire is aljas dolog volt a deportálás, a deportáltak javarészt (főleg '48 után) mind hazaszöktek. A csehországi magyarság sokkal inkább a Prágában/Brünnben (esetleg egyéb egyetemi városban) tanuló magyarság soraiból kerül ki, meg olyanokból, akik pl. oda nősültek (pl. katonáskodásuk alatt megismerkedtek ott valami csajjal, ugyanis a katonákat általában az ország másik végébe vitték sorkatonai szolgálatra), esetleg ott dolgoznak.

CoolKoon 2013.11.08. 13:30:35

Baszki, nem tudok rád mást mondani, mint hogy egy ütődött barom vagy. Szemmel láthatóan SEMMIT nem tudsz a szlovákiai magyarok tévézési/rádiózási lehetőségeiről (ill. azok hiányáról). Jártál valaha is Erdélyben? Hallgattad az ottani magyar rádióadókat? Én igen, sőt, van úgy, hogy még itthonról is szoktam (már amelyiket interneten keresztül lehet). Nem tűnt még fel, hogy Tótországban az ostoba nyelvtörvény miatt egyetlenegy büdös magyar nyelvű rádióadás sincs (és nem is lehet a mai napig, kivéve a szar állami "kirakatrádiót")? Hogy a Petőfin meg a Class FM-en kívül (pláne Pozsonyban) nem igazán lehet más magyar rádiót se hallgatni, pláne kereskedelmit (esetleg a Csallóközben a Kék Dunát)? De hát hiába is magyaráznám neked, mert te a saját (a szlovákoknak szánt álszlovák nacionalista katyvasz által meghatározott) világodban élsz, és abban már nem kell se magyar tévé, se magyar rádió. Hát szar ügy, hogy Szlovákiában bizony még a kevésbé nacionalista magyaroknak is kell (nekem meg pláne).

Ami pedig a tévét illeti, Pozsonyban évtizedeken át képtelenség volt az MTV-MTV2-DunaTV hármason kívül mást nézni, főleg a lakótelepeken: az idióta panelházak miatt a mo-i tévéadást nehezen (vagy inkább nem) lehetett fogni, a rohadt UPC meg csak a fent említett csatornákat kínálta (aki meg többet akart, azt szinte szó szerint elküldték a francba). Mondanom sem kell, hogy a műholdas vétellel szintén nem jártunk volna jól (ugye a Hot Bird-ön volt az mtv2 meg a Duna, és ezzel letelt), úgyhogy maradtak a csehek (sokáig lényegében csak és kizárólag a Nova), de azok is csak addig, amíg ki nem vették a műsorkínálatból (ahogy a Cartoon Network-öt is, amint fizetniük kellett volna érte). Később megjelent a UPC Direct műholdas csomag, na az meg drága volt (jó 7-800 koronás havidíjakra emlékszem), és a magyarokat hivatalosan azzal se lehetett nézni (más kérdés, hogy a fos beltérijükből a Nagra3-as kódolás bevezetéséig simán át lehetett tenni a kártyát egy másik beltéribe, és azzal nézni lehetett mindent, meg a UPC-s beltéri is állítólag a beállított nyelvtől függően telepítette a csatornákat). Ezt az állóvizet kavarta fel annak idején a Digi, aztán a példájukon (azon, hogy a Csallóközben az ÖSSZES magyar falu hirtelen tele lett Digi-s parabolaantennákkal, annyira népszerű lett, hogy hónapokig kellett várni a beszerelésre) felbuzdulva a többi aberrált tót cég (ill. külföldi cég tót leányvállalata) is belátta, hogy talán mégiscsak jövedelmező piac a magyarok felé nyitni (de ehhez kellett a Digi, a színre lépésük előtt ez senkinek se jutott eszébe, vsz. a szemellenző miatt). És persze jóval ezután (évekkel a Digi megjelenése után) kezdett el a többi cég is (Orange, T-Com, UPC stb.) magyar csomagokat (is) hirdetni. A Skylink lényegében az utolsó a piaci szereplők közül, aki megpróbál a magyarok felé nyitni. A többiek ezt már minimum 1-2 éve megtették.

Amúgy meg igazság szerint Mo-n pont leszarják (még a te kedvenc militáns, habzó szájú Jobbikosaid is), hogy a határon túli magyarság milyen tévé- és rádióműsorokat néz/hallgat (magyart-e vagy sem). Erről felmérések nem készülnek (a szlovák közvélemény-kutató cégek is általában közös "magyar rádióadók" esetleg "egyéb" kategóriákba sorolják a magyar rádió- és tévéadókat), és a közvéleményt se nagyon foglalkoztatja (sőt, a mo-iak sokszor mintha rácsodálkoznának arra, hogy a határon túliak is magyar tévét néznek). Még a szlovákok köztudatában is csak az van benne, hogy "a magyarok magyar tévét néznek/rádiót hallgatnak". Ráadásul ha a magyar kormányt csak egy kicsit is érdekelné a dolog, akkor megpróbálnák úgy "hangolni"/telepíteni/beállítani/megtervezni az egyes határmenti átjátszóállomásokat/adótornyokat, hogy a lehető legjobban lefedjék vele a határ menti (magyarlakta) régiókat (persze csak szőrmentén, nem túl feltűnően). Még csak nem is lenne példa nélküli: a nyugatnémetek ugyanezt csinálták a keletnémetekkel (a nyugatnémet állami tévéadót csak két keletnémet tartományban nem tudták nézni, a rádió viszont még ott is szólt). Az eddigi tapasztalatok alapján viszont mintha nagyon nem ez menne (csak egy példa: Pozsonyban nagyon gyakran még az osztrák adók is sokkal erősebben szólnak, mint a magyarok, ráadásul még Rajkán, Bezenyén, meg pár további határ menti faluban is simán elnyomja pl. a Class FM-et egy-egy tót adó). És ez a rádióra és a tévére egyaránt vonatkozik (bár a rádióra még inkább).

Blogger Géza 2013.11.08. 13:31:37

Elmondom: Egy fideszes szavazó fejében ilyenkor ezek a kérdések fogalmazódnak meg: Ki az a barom, aki idekeveri a Fideszt ebbe a történetbe és mi célból? Továbbá ki mondta, hogy pl. a cseh médiapiac nemzetellenes? Ki az a kretén, aki összekeveri a szlovák állam magyar nyelvvel szembeni fellépéseit (amit a jobboldali magyar politikusok jogosan kritizálni szoktak) egy vállalkozás üzleti döntéseivel?

fourgee 2013.11.08. 13:31:53

Hm. Az hogy egy luxemburgi cég milyen szolgáltatást árul, meg a szlovák politika az két különböző dolog.

Tehát, ha van magyar nyelvű csatorna, akkor szerinted semmi magyarellenesség nincsen? Ez kb. olyan mintha valaki most azzal jönne, hogy vannak zsidó szervezetek Magyarországon, tehát Magyarországon semmilyen antiszemitizmus nincsen.

Ez kb. ugyanolyan lenne mint a te logikád :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.08. 13:32:20

Ezt a rohadt mocskos liberálkommunista felforgató böszmeséget!!!

- És ezzel meg is van a téma magyarázva. - ami szomorú, ez elég is sokaknak magyarázat gyanánt.

almodhi 2013.11.08. 19:01:16

@fakirbakir:

Az 1948-as deportáltak (kb. 45000 ember) nagy része nem él már. De több mint 90%-uk, amint lehetett legkésőbb 1949-ben hazatért a szülőföldjére (ironikus módon a hatalmat megszerző kommunistáknak köszönhetően). Pár (3-4) ezren maradtak kint. Az ő gyerekeik csak a legritkább esetekben tudnak magyarul (a kintmaradás oka leginkább vegyes házasság volt). A ma Csehországban élő magyarok döntő többsége önszántából költözött oda Szlovákiából az elmúlt 50 évben.

lüke 2013.11.09. 04:29:51

rossz helyre írtam bocs:)
CSK:tudod a knédli miért knédli?

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.11.09. 16:11:49

Se Hír TV, se Echo.. na jó, még ATV sincs. Hát hol itt a demokrácia?
süti beállítások módosítása