2hely_1.jpg

A tüntetők nyomultak be a városházára és hangosan tiltakozásukat fejezték ki a főpolgármester törvénytervezete ellen - egészen furcsa párhuzamokat produkál az élet. Az eset nem Budapesten, hanem Prágában történt. A cseh főváros polgármestere nem rendőrökkel vitette ki a demonstrálókat, hanem leült velük tárgyalni, később megállapodtak.

“Szégyen!”, “Ami itt történik az egy vicc!”, kiabálták a tüntetők, mások fütyültek, tapsoltak, középső ujjukat mutatták, gitározni és énekelni kezdtek a prágai főpolgármesteri hivatal tanácstermében. Az egyik tüntető a szónoki pulpitusra "Mondjatok le!" táblát helyezett ki, amit aztán néhány pillanattal később az egyik érintett városatya eltávolított és páros lábbal kettétörte. Mintha nem is hűvös és visszafogott Csehországban, hanem egy tüzes balkáni országban járnánk.

Eközben a Pavel Bém főpolgármester elhagyta az üléstermet, majd néhány perccel később újra megjelent: az öltönyt farmerra és kockás ingre cserélte, kezében pedig egy korsó csapolt sört tartott. A politikus megjelenésére a tüntetők újult erővel kezdtek el kiabálni, "már itt is van, mit mond nekünk a maffia?" Bém a pulpitusra lépett, felemelte a korsó sört és csak ennyit mondott a mikrofonba: "Maguk a közgyűlésen úgy viselkednek, mintha kocsmába jöttek volna!"

A demonstrációt a Kezdeményezés a kultúráért elnevezésű egyesület szervezte. Követelték többek között a prágai kulturális életben tervezett átalakítások azonnali leállítását, az alternatív és a profitorientált kulturális műhelyek anyagi támogatásának elválasztását, és a főpolgármester kulturális tanácsadójának, Milan Richter távozását.

A tüntetés egyik főszervezője a megmozdulást legitimnek és civilizáltnak tartotta és kilátásba helyezte, ha nem közeledik a két fél álláspontja újra meglátogatják a Városházát. Ekkor már több hónapja tiltakoztak. A tüntetők sérelmezték, hogy a kulturális bizottságban legutóbb csak néhány percet foglalkoztak álláspontjukkal, most azért keresték fel személyesen a városatyákat, hogy megmutassák, továbbra is ragaszkodnak követeléseik érdemi megtárgyalásához.

A prágai színészek országos támogatottságot kaptak: követelését beolvasták a Nemzeti Színház előadásainak végén, de több vidéki társulat is támogatta a fővárosi színészkollégákat: tiltakozó akciókat tartottak Brnoban, Ústi nad Labemben, Liberecben, Ostravában, Olomoucban és Hradec Kralovében is, de támogatta őket a cseh írók és fordítók szövetsége, a film-, és színművészeti főiskola és a más színész és zenész-szervezetek is.

Néhány nappal később a tiltakozók képviselői olyan érzéssel álltak fel a tárgyalóasztaltól, úgy érezték: a polgármester és a kulturális bizottság vezetője valóban meghallgatja érveiket és az ellentmondásos támogatásokról szóló pályázati rendszerben változtatásokat kell végrehajtani. A "Türelmetlenség napja" néven, hónapokkal korábban kezdődött tiltakozó megmozdulás-sorozat végül eredményre vezetett, két elutasítás után a prágai főpolgármester feladta és leült tárgyalni a művészekkel.

A budapesti polgármester rendőrökkel vitette ki a tiltakozókat a tanácsteremből, korábbi prágai kollégája a tárgyalást választotta. Mindkét megoldás legitim, mégis, mi lehet az oka, hogy ők ketten más megoldást választottak? Önnek melyik megoldás a szimpatikusabb?

23 komment

Címkék: #csehország #demokrácia #prága

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr535635667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locassen 2013.11.16. 07:18:33

azt azért hozzá kell tenni, hogy szigorúan PR-szempontból a két eset ég és föld; az egyik esetben művészek tiltakoztak a kultúráért, a másikban meg jogvédők a hajléktalanokért.

Na most a kultúrát mindenki szereti (nem röhög!), a hajléktalanokat meg annyira nem. Tarlós megengedhette magának a karcosabb fellépést, mert tisztában volt vele, hogy a közvélemény nem fog különösebben felhorgadni.

amúgy ez egy elég régi sztori lehet, Bém a kettővel ezelőtti főpolgi volt.

varisztor 2013.11.16. 07:18:48

Tarlós egy bugris. A jó öltöny nem takarja el a parasztot, csak növeli a kontrasztot.

bkkzol 2013.11.16. 07:18:50

"A város mindenkié" felirat szép, de értelmezés kérdése, hogy akkor bárki bárhol fetrenghet, piszkíthat... Vigyenek haza 2-3 Koszos, szaros hontalant utánna magyarázzanak. Az utcán maradottak egy jelentős része nem is akar változtatni életstílusán. Nem kívánnak szállóba vonulni ,mert ott nem lehet alkoholizálni és meg kell fürödni. Felvetették, hogy nincsenek 1 ágyas szobák! -ja és ingyen minibár sincs-

paraszthajszal 2013.11.16. 07:19:35

A címből azt hittem volna, hogy a tüntetőket kínálta volna jófajta cseh sörrel. Gondoltam is, hogy nézek magamnak egy fapadost, megyek oda tüntetni.;))

Ez a kocsmás-sörös performance amúgy frappáns lehetett, csak éppem az veszi el az élét, hogy később engedett a tüntetőknek. Amúgy az teljesen szituációfüggő, hogy mikor milyen reakció a helyes egy politikustól, erre nincs általános szabály. Tarlós is volt, hogy engedett a tiltakozóknak, pl. mikor Vitéziéket felülbírálta a nyugati agglomerációból érkező forgalok szándékos lelassítását feladva, de mindenkinek és mindig nem lehet engedni. Egy jó polgármesternek bizonyos ügyekben nem kompromisszumkészséget, hanem keménységet kell mutatnia. Persze sokszor van olyan, hogy egy döntés valakiknek valamilyen okból fáj, de Tarlósnak azt kell néznie, hogy az őt támogató választóknak, pártoknak mi a jó, akár sérti mások érdekeit, akár nem. Olyan politikai döntés ritkán van, ami mindenkinek tetszene.

déjá vu39 2013.11.16. 07:19:48

Hogy mik vannak... Valaki ahatalomban ülve figyelt a másikra?

Sir Galahad 2013.11.16. 07:20:05

A szerző azt írja, a prágai színészek országos támogatottságot kaptak. Nos, ez mindjárt egy komoly különbség, a magyar átlagemberek többsége ugyanis helyesli, hogy bizonyos frekventált helyeket ne rondítsanak össze a hajléktalanok. Így a két akciót nehéz összevetni. Mégis, jómagam hajlok arra, Tarlós nem kezelte profi módon a helyzetet. Szerintem jobb lett volna, ha bevisz a terembe néhány kanna forró teát, és megkéri az aktivistákat, üres balhézás helyett tényleg segítsenek a hajléktalanokon, menjenek és osszák ki nekik. Egyből kiderült volna, milyen álságos a demonstráció.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.11.17. 12:40:22

@Sir Galahad: Szerintem meg jobb lett volna, ha bevisz a terembe néhány hajléktalant és megkéri az aktivistákat, hogy üres balhézás helyett tényleg segítsenek a hajléktalanokon; menjenek és helyezzék el őket a szerintük megfelelő helyen és körülmények között.
Egyből kiderült volna, milyen álságos a demonstráció.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.17. 12:46:49

@Sir Galahad: @pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin): Miért lett volna álságos? Tán nincs minden embernek joga a szabad mozgáshoz, létezéshez? Ez ügyben demonstrálni azért ugye még lehet Fideszmagyarországon?

Az nem álságos, hogy egy problémát úgy akarunk megoldani, hogy becsukjuk a szemünket és akkor nem látjuk a problémát, tehát megoldottuk? Ez mi, ha nem álságos?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.17. 12:48:50

@déjá vu39: Ez csak valami tévedés lehet, hiszen ha többen vagyunk, igazunk van!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.17. 12:58:06

@paraszthajszal: Tudod, ebben az érvelésben az az álságos és ijesztő, hogy annak a pártnak/választói rétegnek, amelynek annyira fáj például a határon túli magyarok sorsa, a saját határain belül másodrendű állampolgárokat kreál.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.17. 12:59:31

@Locassen: az esemény időpontja és tartalma irreleváns, azt hasonlítottam össze, hogyan reagál a hatalom az őt ért kritikára.

paraszthajszal 2013.11.17. 18:05:51

@Csehszlovák Kém: Ha valaki ebben ellentmondást lát, azt feltételezi, hogy a kormánypártok és szavazóik számára emberi jogi megfontolások miatt fontos a határon túliak sorsa. Márpedig világos, hogy ez nem így van.

Ha cinikusak vagyunk, akkor azt gondolhatjuk, hogy a fő megfontolás a választási matematika: ha a külhoniaknak én adok útlevelet és szavazati jogot, akkor hálából aztán majd rám fognak szavazni. Emellett pedig nemzetpolitikai-nemzetstratégiai szempontból is hasznos lehet a dolog, mivel a határok az EU-ban úgyis porózussá-átjárhatóvá válnak, a határon túli magyarokból lehet egyfajta stratégiai tartalék. A magyarországi képzett szakorvosok nyugatra mennek a magasabb bérekért? Majd hívunk a helyükre a MOGYE-n végzett romániai magyar orvosokat, azért a román béreknél még mi is többet tudunk ajánlani. A legtehetségesebb csíki hokisok közül is jól jöhet 1-2 a magyar nemzeti csapatba...

Ezzel szemben a budapesti szavazók jó része a hajléktalanokban nem az egyéni emberi tragédiát látja, hanem az aluljárókban a koszt, húgy- és szarazagot érzékeli. Nyilván azt ők is tudják, hogy a hajléktalanok (vagy a hajléktalanság) problémáját ez a tiltás nem fogja megoldani, de az ennél nagyságrendekkel fontosabbnak érzett saját problémájuk (a komfortérzetüket csökkentő szag és látvány megszűnésével) megoldódhat.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.17. 18:23:18

@paraszthajszal: Remek, ez jó hír, már csak azt nem értem, miért veszik elő az emberjogi érvelést a Benes-dekrétumok vagy a kettős áp esetén a magyar állami tisztviselők. Hacsak azért nem, mert a téma puszta felmelegítése is szavazatokat hozhat a nacionalista kormány számára.

Lehetünk cinikusak, de ez még nem változtat azon a tényen, hogy a nacionalista szavazókra hajtanak, a nacionalista közgdondolkodást erősítik, és ezáltal kiszakítják a magyar közeget Európából. Ráadásul egy külhoni magyar számára egyre kevésbé – ha még egyáltalán – vonzó ma már Magyarország, aki tud, az nem áll meg egy nyugati-országig.

A nacionalizmus mellett a kormány másik eleme a populizmus. Természetesen ugyanez a fideszes garnitúra tett keresztbe a második Gyurcsány-kormány reformintézkedéseinek a legyen-e a levegő ingyen típusú népszavazási kérdésekkel, akik most megint az emberek legalantasabb ösztöneire hivatkoznak. Engem meg nyilván pont nem érdekel ez a fajta cinikus hozzáállás, hogy nyilván ők is tudják, mi nem oldja meg a hajléktalan-problémát – egy felelős kormány nem tesz ilyet. Vagy ha ilyet tesz, akkor ne háborodjon fel ha lenácizzák és diszkriminációt olvasnak a fejére.

Papageno68 2013.11.17. 18:58:04

Kicsit off, de nem ítélem meg a két polgármestert, viszont mindig lenyűgöz a "nehogymá' bárki bárhol fetrenghet, piszkíthat, stb." érvelés. Jogos, hogy nem öröm látni a hajléktalanokat, de hol lejmoljanak ,ha nem az I., II., V. vagy XI. kerületben? Újpalotán, vagy egy magas-bakonyi faluban a TSz nyugdíjas mamkákat? Ott vannak, ahol számíthatnak valamire, és ezen nem változtat, hogy ki mit gondol (akár teljesen jogosan) az önsorsrontó előéletükről, vagy a jelenlegi életvitelükről. Ettől nem bűnözők.

Drago Brutic 2013.11.17. 18:58:08

Nyilván a prágai a jó válasz. Bár ez is iszonyú mesterkélt, hogy átvedlik jófejbe. Most vagy mindig topiban jár, vagy öltönyben is jófej tud lenni. Nekem az is erőltetett volt, amikor Selmeczi jófogú Gabika "spontán" sütivel jelenet meg. Még arra sem volt képes, hogy megvegye a boltban, megvették neki. Ez a sör is teátrális. De persze, igen, ez legalább próbál nyitottnak tűnni.

Laciii 2013.11.17. 18:58:20

Rendőrség helyett nem sör kellett volna, hanem lapát, vödör, felmosórongy és elvinni őket szart takarítani és megmondani, hogy ha mindig mindenhol szépen takarítanak utánuk maradhatnak a csövesek.
Kiderült volna, hogy nem tenni akarnak a csövesekért hanem csak lázongani.

nyehehe 2013.11.17. 18:58:26

add meg a lakcímed, és a környékedre irányítjuk az utcán csövező, hugyozó hajléktalanokat!

Töksi 2013.11.18. 11:47:43

Az alapkérdés egyértelmű: szimpatikusabb a sörös-farmeros performansz, mint a készenlétisek bevetése => Fradi szurkerként amúgy is alapból rühellem a készenlétiseket ;-)
A hajléktalan ügy megoldása meg nagyon bonyolult, ugye itt jogok feszülnek egymásnak: a fedél nélküliek joga, hogy maguk válasszák meg életmódjukat, és a többi polgár joga, hogy ne zavarják őket szutykos, kéregető, csontrészeg egyedek lépten-nyomon. Azt kell mérlegelni, melyik jog fontosabb. Én nem tudok igazságot tenni.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.19. 13:15:16

@promontor: Igen. Tudjuk. Mit akarsz ezzel mondani?

Prágában december 1-től speciális mobil csapatok - városi rendőrség+civil szervezetek+szociális munkások - fogják járni a különböző tömegközlekedési eszközöket, tájékoztatják, meggyőzik a melegedés miatt a prágai "BKV"-t, használó hajléktalanokat, hogy idén a városi önkormányzat megnövelte a melegedők számát, használják inkább azt. A diszpécserközpontok online kapcsolatban állnak a terepen dolgozó szociális munkásokkal, akiket folyamatosan tájékoztatnak a hajléktalanok számára kialakított lakások telítettségéről. Nem mellesleg 2014-ben életbe lép egy általános akcióterv a hajléktalan-helyzet rendezésére is, Prágában nem a hajléktalanokat, hanem annak okát szeretnék megszüntetni.

Ezzel szemben Magyarországon a hajléktalan-létet kriminalizálják. Érzed a különbséget?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.19. 14:35:24

@Csehszlovák Kém: A linkeket kivántam megosztani a'la "Customers Who Bought This Item Also Bought...", azaz szerintem aki ezt a posztot elolvassa, azt ezek is érdekelni fogják.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.19. 14:43:05

@promontor: még mindig nem értem hogy jön a témánkhoz a prágai hajléktalan-helyzet - a témáról már lehetett a dotohon és az indexen (és még sok más felületen) is olvasni - amikor a két város főpolgármesterének konfliktus-megoldási képességéről szól a párhuzam. Ugye még véletlenül sem arról van szó, hogy a Tarlós védhetetlen reakcióját azzal akarod ostoba módon így "balanszolni", ami ráadásul még csak nem is sikerült, hiszen előző kommentemben jeleztem a nem elhanyagolható különbséget a két intézkedés között?
süti beállítások módosítása