lead.jpg

A cseh és a szlovák szurkolók, a média számára - ahogy mostanában hívják - a "föderális derby" nagyobb presztízst jelent, mint a játékosoknak, akik inkább a továbbjutást eldöntő fontos meccset látnak a kedden 18-kor kezdődő rangadóban. A szurkolók kiakadtak csapataik eddigi teljesítményén, a negyeddöntőben a győztes csapatra az USA vár.

 Jön a rangadó, amely az egyik tragikus formában játszó csapatot megmentheti: aki győz kicsit feledtetheti a szurkolóival az eddigi eredményeket. Ugye ez nálunk az amerikaiakkal játszott 1:7 és a szlovénok elleni kivívott 1:3 eredményt jelenti. A cseheket a svédek és a svájciak leckéztették meg. A szlovák csapat formáját ez a gif mutatja:

Természetesen annak azért örülünk, hogy a szlovák csapat válsága nem teljesen megoldhatatlan, az orosz meccs végén kicsit fellélegezhettünk, a csapat egész jó állapotban játszott, persze nem mondjuk, hogy a pontszerzés most mindent megoldott. A csehek ellen jobb formában korcsolyázunk ki a jégre, izgalmas mérkőzésre van kilátás és ami a legmegnyugtatóbb: legalább az egyik csapat továbbjut a negyeddöntőbe. És ami nem maradhat el soha egy cseh-szlovák sportesemény előtt a zrika, kiveszik ebből alaposan részüket az újságírók is.

Provokatív kérdéseket kapott

a cseh újságíróktól a szlovák Zdeno Chára. A két méter magas hátvédet állítólag gyerekként kigúnyolták az iskolában, mert apja cseh származású. Chara nyugodtan válaszolt: nem számít, hogy az apám cseh, anyám pedig szlovák származású. Büszke szlovák vagyok, ott születtem.

sk_vs_cz.jpg

Ikertornyok: Zdeno Chara, az olimpia legmagasabb játékosa és Bohus az Örökség című filmből

Chara amúgy mondott érdekeseket a keddi rangadóról is, szerinte a cseh csapatban több az egyéniség, és az edző nagyon jól összerakta őket. Éppen ezért hiba lenne, ha csak a nagy nevekre koncentrálnának. Megígérem: a meccsbe nem viszünk több érzelmet, mint egy másik csapat ellen, az, hogy a csehekkel játszanak számukra nem jelent sem többet, sem kevesebbet.

Mi persze tudjuk, hogy ez nem így van.

Nem kevésbé feszült volt a cseh Lidové Novinyban megjelent interjú a szlovák Surovyval. Amikor a cseh újságíró afelől érdeklődött, vajon a szlovák válogatott sok sérültje hogyan befolyásolta a mérkőzést, a szlovák csatár elutasította a válaszadást. Az újabb megjegyzésre, miszerint a szlovák játékosokat remekül felkészítette a cseh mester az oroszok ellen, a játékos így köszönt el: nem lenne taktikus erre válaszolnom. Ne haragudjon, összpontosítanom kell Csehországra.

Jágr: élvezi a hokit. Egy nagy sportember utolsó olimpiája

A szlovákok tesók,

mondja a cseh hoki veteránja, a legendák legendája, az idén 42 éves Jágr, aki nem volt túl beszédes. Még a szlovák médiának sem. Azért az egy kicsit bánt, hogy már a nyolcaddöntőben találkozunk és csak egy mehet tovább. Azt gondolom ezt a rivalizálás dolgot a média gerjeszti, a játékosok részéről nincs erről szó. Nagyon sok család keveredik mindkét országban. Élnek szlovákok Csehországban és fordítva is. Ha itt valaki rivalizálást érez a múlt miatt, az az ő problémája. Nálunk nem látok ilyet, ha esetleg kiesnénk nagyjából mindenki a szlovákoknak fog drukkolni.

Egy legendássá vált mozdulat az oroszok elleni meccsről:

ha kell Laco fenékkel is hárít!

A Helsinkiben játszott meccsen nagyon jól passzoltunk, mint csapat. Bízom benne, hogy most is hasonlóan szerepelünk, bár a csehek most is jók, minden támadásuk veszélyes. Nincs mese: figyelni kell mindegyik játékosukra, de a meccset csak úgy kezeljük, mint egy következő megmérettetés, nem készülünk fel senkire különösebben - ezt már Ján laco nyilatkozta, aki Szocsiba még a szlovák válogatott harmadik számú kapusaként érkezett, de az oroszok ellen vívott nagy meccs után hirtelen kiszorította teljesítményével a kapuból Jaroslav Halak és Peter Budaj NHL-kapusokat a szlovák válogatott kezdőjéből.

Sokakat meglepett

hogy az oroszok elleni nagyon fontos mérkőzésen Vůjtek mester a harmadik számú kapusunk, Laco szereplése mellett döntött. A cseh edzőnek azonban soha nem jelentett problémát, hogy meglepőt húzzon. Másrészt azért Halak kapusról jó tudni, hogy ő már hozott nagy derbiket Szlovákiának, szerintünk inkább ő fog a kapuban állni, lenne benne logika. Ha mégis Laco védene, az edzőnek két nagyon jó, kipihent kapus áll a következő meccseken is rendelkezésére. Az mindenesetre önmagában érdekes, hogy a legjobb eredményt eddig Szlovákia hármas számú gólmanja szállította.

Látunk-e sok gólt?

A mostani mérkőzés fontossága a két csapat csatárainak góliszonya és a várható nagy taktikai küzdelem miatt nem várunk sok gólt, tippünk szerint, ötnél több biztosan nem várható.

Ki nyeri a föderális derbit?

A cseh Lidové Noviny megkérdezte az olvasókat:

Szlovakia-csehorszag_anketa.jpgMi várható?

Nemzetközi szinten a cseh válogatott a szlovákok leggyakoribb ellenfele. Hosszú ideig a csehek játszottak meghatározó szerepet ezeken a mérkőzéseken, de a szlovákok fokozatosan javítottak a mérlegen, legutóbb ugye épp Helsinkiben nyertek. A tavalyi csapatból 11 szlovák és 8 cseh játékos kedden kikorcsolyázik a jégre. Akkor a szlovákok fantasztikus védekezésüknek és gyors ellentámadásaiknak köszönhetően húzták be a meccset, mutatjuk:

Ki nevet a végén?

A szlovák szurkolóknak különösen a hokiban outsidernek számító Szlovénia elleni vereség tett oda, nem vidámak a cseh szurkolók sem. 

e8a9ae35fe2ba5ffd834d189ef8a23e7.jpg

Lehetőségre vár legjobb lövőnk (jobb oldalt Gasparovic szlovák köztársasági elnök, aki rendszeresen jár vadászni, többször botrányba keveredett)

Szlovakia-csehorszag.jpg

A szlovák sportnapilapban kiszivárgott a szlovák válogatott csehek elleni taktikája

satan.jpg

Satan: szuper srácok, tök jó, hogy nem mentem

a2a5e35f5d10ff00f4b79586b714c3ef.jpg

Gasparovic: Gratulálok a győzelemhez, büszke vagyok, hogy a Szlovén Köztársaság elnöke lehetek

komedia.jpg

A cseh Nemzeti Sport címlapja: Elég a komédiából! Vůjtek mester: Jarda , nézd milyen Mickey mouse-t rajzoltam! sikerült rajzolnom! Jagr: Istenem, hova kerültem?! Baloldalt: Sört akarok vagy végem! Lent: Kihányom magam, tekintetes úr! (Ez utóbbi a Nap, széna és pár pofon c. cseh vígjátékból idézték)

2 komment

Címkék: #jégkorong #szocsi

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr575819665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töksi 2014.02.19. 13:55:17

A szlovákoknak drukkoltam a végső győzelemig, szóval megbaszhattátok volna a cseheket,:-(
Na nem baj, majd ma este az amcsik.

Tom Bradley 2014.02.20. 23:30:31

ha ennél a témánál maradnál, egész olvasható lenne a blogod
süti beállítások módosítása