tv.jpg

Mi a különbség a cseh és a magyar közszolgálati csatornák között? 

 

Alaposan kiverte a biztosítékot a napokban a Kossuth rádió híradójának szóhasználata, Török Annamária műsorvezető kritikátlanul a Putyin által felvásárolt orosz média szókincsét használta. A kormánypárti írott sajtó vezető lapjában a Putyin Oroszországával elfogult Stier Gábor magyarázza napról-napra, teljesen elfogultan, az ukrán fejleményeket.

Ezzel szemben Csehországban a közszolgálati televízióban olyan műsort láthattunk az ukrán eseményekről, amelyen részt vett Štefan Füle az Európai Unió (EU) bővítési biztosa, Ivan Počuch a kijevi cseh nagykövet. Michal Lebduška, a cseh közszolgálati televízió állandó kelet-európai szakértője pedig az olvasók kérdésére válaszolt.

A dotoho most a cseh átlagpolgár kérdéseiből szemezgetett, amely több szempontból érdekes lehet a magyar olvasó számára. Egyrészt láthatjuk mennyire másként vagy hasonlóan látják Csehországban az ukrán válságot, illetve a kérdésekre érkező válaszok mennyire más minőségben és színvonalon magyarázzák el a polgároknak, mi történik most Ukrajnában.

Kelet-, és Nyugat Ukrajna különbözőségétől

- El tudja képzelni, hogy Ukrajnában békésen együtt élnek egymás mellett ukrán és orosz anyanyelvű emberek és Oroszország nem fogja kihasználni az első adandó lehetőséget, hogy a Krímet elfoglalja?

- Keleten relatív sok orosz ajkú ember él, de sehol nem alkotnak abszolút többséget, csak a Krímen. Az ön által említett problémától nem félek, tekintettel az ukrajnai orosz ajkú lakosság identitásának lassú, de folyamatos változására. A társadalomtudósok várakozásai szerint ez az identitásbeli változás gyorsabb és nagyobb lesz a fiatalabb generáció soraiban, ők fokozatosan elukránosodnak.

Kijelenthető-e az, hogy a kijevi és a harkovi embereket teljesen más érdekek vezetik? Mindkét város Ukrajnában van, mégis, nagyon más kulturális háttérrel rendelkező emberek élnek ott. Biztosan ki lehet jelenteni, hogy a kijevi Szabadság-téren tüntető, a kék-sárga zászló mellett, piros-fekete zászlót is tartó emberek egész Ukrajnát képviselik?

- Értelemszerűen a kijevi emberek nem reprezentálhatják egész Ukrajnát. Ugyanakkor látni kell: ha a keleten élő emberek között artikulálódott volna valami saját, hasonló tömegmozgalom, már rég tudomásunk lenne róla. De épp fordítva történt: masszív orosz nyelvű területeken is történtek Janukovics-ellenes tüntetések és a Jobb Szektorban is szép számmal előfordulnak keleti-ukrán huligáncsoportok.

- Ön szerint fenyegeti-e Ukrajnát valódi szétesés vagy például Nyugat-Ukrajna autonómiájának kikiáltása?

- Nem. Egyetlen reális fenyegetés jelenleg a Krím félsziget szeparatizmusa.

A Krím-félszigetről:

- Nem lenne egyszerűbb hosszútávon, ha Ukrajna egyszerűen kettéválna? Egy ilyen esetben mi lehetne a legnagyobb probléma?

- Ez nem lenne jó válasz Ukrajna hosszútávú problémáinak megoldására, ugyanis Lvovtól Donyeckig, annak ellenére hogy nagy regionális különbségeket látni az országban, mindenki egy országban szeretne élni. Ukrajnában nem két, hanem egy nemzet él. Az egyetlen komolyabb probléma a Krím-félszigeten lehet, erre utaló híreket vasárnap már olvashattunk.

- Milyen esélyei vannak a krími tatárok leszármazottjainak, akiket a szovjet uralom idején alaposan megtizedeltek, a betelepített és jelenleg többséget alkotó és állandóan Oroszországhoz csatlakozni akaró, orosz lakossággal szemben?

- Valóban van a Krímen egy jelentősnek mondható ukrán-barát erő, de összlétszámuk jelentős mértékben (cca. 15%) kisebbségben marad. Jó eséllyel komolyabb ellenállást nem tudnának tanúsítani egy esetleges elszakadás esetén, másrészt érthető módon, a kijevi kormány fontos szövetségesei lehetnek.

Irredenta álmokról

Van arra valamilyen esély, hogy Kárpátalja cseh vagy szlovák, esetleg magyar közigazgatás alá kerüljön?

- Ez nem kérdés, az esély erre teljes mértékben nulla.

Mondják, Ukrajna nyugati része nem is ukrán, hanem lengyel. Létezik-e olyan forgatókönyv, amely alapján az egykori lengyelnek minősített területeket visszacsatolják Lengyelországhoz?

- Ukrajna nyugati része már régen nem lengyel. Bár a mai napig találunk egy viszonylag nagy számú lengyel kisebbséget, nagyobb szerepet ők már nem játszanak. Amúgy a nyugati területeken lengyelek elsősorban a városokban - pl: Lvov - éltek. E forgatókönyv esélye is - hasonlóan Kárpátalja elcsatolásához - nulla.

Az ellenzéki utcai agresszióról

Hogyan lehetséges, hogy egy párt vagy pártok, amelyek demokratikus választásokon vereséget szenvednek, mégis jogában áll fegyvert ragadni és utcai harcok során megváltoztatni a választások végeredményét? Máshol is elégedetlenek az emberek a nagypolitikában látott jelenségek miatt, ráadásul azt is látni, hogy az EU és az USA is támogatását is bírják ezek a politikai erők.

 - Az utcai tüntetők egy része, tehát nem mindenki, három hónapig tartó erőszakmentes demonstrációk, az első halálos áldozatok és a politikai tárgyalások teljes sikertelensége után vettek fegyvert a kezükbe. Összességében a fegyverhasználat sajnálatos, de a Majdan népét ért utolsó rendőri támadások után nagy mértékben érthető ellenválasz.

- Láttam egy olyan fotót, amelyen ukrán rendőrök dobáltak Molotov-koktélokat. Olvastam egy cikket, amelyben írták, hgy egy 18 éves ukrán kiskatonát keresztre feszítettek ellenzéki tüntetők. Miért nem avatkozott ön szerint sokkal hamarabb Janukovics közbe, amit minden bizonnyal más demokratikus országok, beleértve Csehországot, Brüsszelt vagy az USA-t, biztosan megléptek volna?

- A radikális megoldások hívei, érthető módon, mindkét oldalon előfordultak, de összességében sokkal kisebb volt az áldozatok száma a rendőrség oldalán. Az ön által említett kiskatona esetéről nem tudok, de kételkedem benne, mert a hadsereg nem vett részt a konfliktusban. Összességében elmondhatjuk, hogy az erőszak semmit nem old meg és ha Ukrajnát csak erővel lehetett volna pacifikálni, az előbb-utóbb újra megismétlődik.

Az ellenzék népszerűségéről

- Milyen a támogatottsága ma az úgynevezett ukrán ellenzéknek? Több, mint három hónapja tart a műsor, tényleg ennyi munkanélküli lenne Ukrajnában?

- Ukrajnában vannak olyanok, akik általában az ellenzék felé is szkeptikusak, ennek oka például az, hogy az egyik ellenzéki párt vezére Arsenij Jacenyuk a korábbi ukrán politikai establishment része volt, sőt, Janukovics kormányában miniszteri pozíciót is betöltött és sokan nagyon furcsán néznek gyorsan gyarapodó vagyonára is. Ez az egyik oka, miért nem történtek nagyobb megmozdulások kelet-Ukrajnában, ahol Janukovics szintén nagyon népszerűtlen volt, de még mindig úgy tekintettek rá ott, mint a "kisebbik rosszra". Másrészt a szélsőséges pártok nem képesek megnyerni olyan mértékben az emberek bizalmát, hogy az országot vezethessék.

Az ellenzék szélsőséges részéről

- Bár az interneten megosztott fotók, videók alapján a tüntetőkről nehéz egy általános benyomást szerezni, inkább tűnnek hétköznapi embereknek, mint szélsőséges csoportoknak. Ugyanakkor tudni lehet, hogy az utcai harcokban elsősorban szélsőjobboldali csoportok tagjai vettek részt.

- A demonstrálók nagy része valóan hétköznapi ember, mint ahogy jelen vannak a szélsőjobboldali csoportok is. (Őket januárban a dotoho részletesen bemutatta az Ukrajna ultrái posztban - csk). Az arányok hangsúlyozása nagyban függ az adott hírforrás beállítottságától. A radikális csoportok léteznek, de mindig hangsúlyozni kell, hogy nem az egész ellenzéki mozgalom döntő ereje. (Összességében az ukrán ellenzéket most szélsőségesezni legalább akkora tévedés, mintha 1990-ben az Ellenzéki Kerekasztalt "szélsőjobboldalizta" volna le az MSZMP - csk)

Az ellenzék anyagi támogatásáról

- Az ukrán tüntetések több hónapon keresztül tartottak, egyértelmű, hogy anyagi támogatás nélkül a demonstrálók már rég otthon vagy a munkába lettek volna. Nyíltan beszélnek arról, hogy a Majdan külföldről kapott támogatást. Tudja, hogy ki támogatja a Majdant anyagilag?

- Külföldön több gyűjtést rendeztek az ügy érdekében, Csehországban is történt hasonló. Ezen kívül ruhákat, élelmiszereket és gyógyszereket is küldtek külföldről Kijevbe. Közvetlen külföldi támogatásról nincs tudomásom, de összességében nem látok ebben semmi különöset. Egész Ukrajna területéről érkeztek felajánlások és higgye el, az ukrán ellenzék vezetői, képviselői, nem tartoznak Ukrajna legszegényebb emberei közé.

Ukrajna lehetséges közeljövőjéről

- Egy választás esetén kinek van legnagyobb esélye a győzelemre? Egyes hírek szerint az ellenzék nem rendelkezik túl konkrét programmal a választásokra.

- Klicskó hétvégén bejelentette indulását, ő tűnik a legígéretesebb jelöltnek. Az valóban igaz lehet, hogy nem rendelkezik konkrét választási programmal. lehetséges riválisa izgalmas figura, Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese.

- Kelet-Európa radikális szavazói Tahnyibokot tartják emberüknek, sokak szerint ő lehet az "igazi" ellenzék- Mások szerint  Svoboda Párt egy moszkvai projekt, amelynek célja, hogy lejárassa Nyugat-Ukrajnát és megossza az ukrán ajkú ukrajnai ellenzéket.

- A helyzet jelenleg teljesen egyértelmű a Svoboda Párttal kapcsolatban: részt vesz az ellenzéki tömörülésben, de támogatottsága meglehetősen korlátozott. A moszkvai támogatásra nincs bizonyíték, túlzásnak lehet tartani, de az tény, hogy a kelet-ukrajnai szavazók körében az ellenzéki tömörülés támogatottsága pont a Svoboda párt miatt akadozik.

A felelősségről

- Nem találja képmutatónak, hogy amikor Oroszországot kritizálja az ukrajnai befolyásának növelése miatt, ugyanezt nem mondja el az USA-ról és az EU-ról? Lehet azt mondani, hogy a múlt heti vérengzéseket az EU, illetve a Nyugat provokálta ki, amely befolyását ki szeretné terjeszteni Ukrajnára is?

- Az EU számára Ukrajna elsősorban egy szempont miatt fontos. Egy nagy, az Európai Unió határos államról van szó, amelynek belső helyzete instabil. Éppen ezért logikus, hogy az EU stabilizálni szeretné Ukrajnát. Ha önnek úgy tetszik, mondhatjuk úgy is, az EU szeretné Ukrajnát saját befolyási övezetében tudni. Csakhogy ez leginkább magán Ukrajnán múlik, hogy az ország hova szeretne tartozni, azt hiszem ez önnek is elég egyértelmű az utóbbi napok eseményei alapján. És ez Ukrajna számára is a jobb forgatókönyv, ugyanis Oroszország nem képes többé Ukrajna számára, hosszútávon, valamiféle "soft powert" biztosítani, amely alapján újjá lehetne Ukrajnát építeni, amely alapján be lehetne az ukrán gazdaság motorját gyújtani.

Éppen ezért a jelenlegi szituációért határozottan nem az EU-t vádolnám. Abban igaza van, hogy a tüntetések a társulási szerződés elhalasztása után újultak ki, de a konfliktus eszkalációjáért egyértelműen a Janukovics-féle vezetésnek kell vállalnia a felelősséget, ők ugyanis folyamatosan öntötték az olajat a tűzre.

- Mi lehet Janukovics sorsa? Elképzelhető, hogy indul ellene, hivatalos keretek között, büntetőeljárás, vagy esetleg az sem zárható ki, hogy olyan sors vár rá, mint a Ceausescu-házaspárra Romániában, 1989-ben?

- Ellentmondásos hírek jelentek meg Janukovics hollétéről. Az ukrán emberek egy része szívesen látná őt a hágai bíróságon.

- Hogyan látja, milyen esélyei vannak Ukrajnának az EU-tagságra, tekintettel arra, ami most történik az országban? Nem lehetséges, hogy az Európa-pártiaknak az utolsó fejlemények inkább már ártanak? Arra gondolok, hogy egy elég nyílt hatalmi játék megy most Ukrajnáról az EU és Oroszország között, nem lenne-e túl nagy presztízsveszteség Oroszországnak, ha Ukrajna gyorsított tempóban haladna az EU-tagság felé? Az EU-nak nem érdeke a gáz és az olaj miatt provokálni Oroszországot, egyáltalán, akarja-e az EU Ukrajnát?

- Épp ellenkezőleg látom, ezek az adottságok Ukrajnát inkább hozzáköthetik az európai struktúrákhoz. Az, amit eddig láttunk és olvastunk mind arról szól, hogy az ukránok nagy része ezt támogatja, és ez a legfontosabb. Egy lehetséges Eu-tagság természetesen hosszú folyamat. Rövid távon egyenesen nem is reális. Oroszországnak, mai vezetésének presztízsveszteséget jelentene ez a fejlemény, hiszen a cári Oroszországnak és a Szovjetuniónak Ukrajna mindig is kulcsfontosságú tényezője volt nagyhatalmi szerepében.

Másfelől Ukrajna viszonylag régóta levált már Oroszországról, és azóta is folyamatosan távolodik Moszkvától, így nincs valós esélye, hogy az oroszok újra átvegyék ellenőrző szerepüket Ukrajna felett. Az EU-ban, főleg Lengyelországban, az ukránbarát szimpátia nagyon erős, a közeljövőben tovább közeledhet Ukrajna Brüsszelhez. Ami pedig a nyersanyagot illeti: Európának természetesen szüksége van rá, de Oroszország az eladásra van rászorulva, úgyhogy  végül a két fél meg fog állapodni.

Az Ukrajnáról érkező hírekről

Milyen forrásokból érkeznek a hírek Csehországba? Olyan érzésünk van, hogy egyre több ember azt gondolja, mintha az egész Majdan elsősorban a banderisták műve lenne. Ez az orosz propaganda műve? Hogy látja, a csehek jobban bekajálják ezeket az orosz propaganda-híreket, mint mondjuk a franciák, lengyelek vagy az osztrákok?

- Az orosz állami média érthető okokból próbálja "saját" szemszögéből bemutatni az eseményeket, ezekben a hírekben a tüntetőket kivétel nélkül, általánosítva szélsőségeseknek és terroristáknak mondják. Én azonban nem tudom elképzelni, hogy ez a Cseh Köztársaságban vagy Európa más országaiban elfogadott lenne. Rengeteg hírforrásból lehet dolgozni és mindenhol lehetőség van a helyzet nem egyoldalú bemutatására. (Magyarországon ez nem sikerült, nemcsak elképzelni tudjuk az egyoldalú hírszerkesztést, de konkrét példákat tudunk felhozni - csk).

17 komment

Címkék: #ukrajna #krím #oroszok #jobb szektor #eu #irredenta #közszolgálati

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr345830650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamarhegy 2014.02.24. 17:44:28

Érdekes kérdések és válaszok, árnyalta, kiegészítette az eddig összeszedett infókat.

hopptarisznya 2014.02.24. 19:09:51

pénteken még a csehek megmondóembere is oroszpárti volt:

www.origo.hu/itthon/20140221-vaclav-klaus-illuzio-hogy-ukrajna-valaha-az-eu-tagja-legyen.html

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia, az Európai Unió és az Egyesült Államok nem veszik figyelembe a valóságot, és felelőtlenül viselkednek, amikor támogatják az ukrán radikálisokat, azt az illúziót keltve, hogy lehetséges Ukrajna nyugati orientációja.

dagiiron 2014.02.24. 19:10:16

Egyet mondok neked kém: nyelvtörvény. Ezeknek a nagy demokrata forradalmároknak az első dolga volt a kisebbségi jogok korlátozása. Ennyit arról, hogy csak a Svoboda a szélsőjobbos a "demokraták" között. Tudod, annyit a szakértőidről, hogy az egész Krím félsziget orosz zászlókban úszik, s az orosz csapatok bevonulását követelik, mert náciknak tartják a most hatalomra jutott ellenzéket.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.02.24. 19:10:24

Narancsbolsi agyhalottak nem is értik ezt... Evégre Kádár népe megszokta a vezérürüt, nekik kolomp kell, az se baj, sőt manapság előny, ha képtelen önálló véleményalkotásra és csak a fideszbirka bégetést hallatják.
A sok orosz seggnyalonc naribirka ezek után hogyan értené meg ezt? Könyörgöm, ne komolytalankodjunk... amikor a magyar "közprosti" híradások mikrofonállvány típusú alákérdezői egyre szánalmasabban csorgatják a nyálukat az előre megírt kérdéseikkel és válaszaikkal, amikor ilyen Kósa féle szánalmas senkik elugranak a mikrofon elől, ha nem tud "pozitív" választ adni valamire?
Ezeknek itt Piktor és a LézerDzsonni, ArrogánsTóni a fejükre is szarhat, örömmel kenik magukon, holnap meg még a lányukat is felajánlják ezeknek, a rezsioltáron, 800 forintért, meg egy Fidesz kitűzőért.

Rich.mond 2014.02.24. 19:10:33

én nem hinném, hogy a kelet-ukrajnai fiatalok elukránosodnának. Egyszerűen "nem éri meg" nekik, mivel Oroszország sokkal nagyobb perspektívát kínál számukra, ráadásul egy nagy tömbben élnek.

A lengyel irredentizmusról feltett kérdés alapvetően baromság.Míg Kárpátalján nem igazán van az etnikai konfliktusoknak történelme, addig Nyugat-Ukrajnában már volt pár kölcsönös népírtás, egészen 1946-47-ig. A lengyelek húzták a rövidebbet

Ráadásul Kárpátalján alig él ukrán - a ruszinokat nem ismerik el és hivatalosan ukránoknak lettek számolva. Irredentizmus ide, vagy oda, ugyanúgy érdemes külön kezelni és figyelni Zakapattyát, mint a Krímet.

lilalalilalázik 2014.02.24. 19:10:41

És mi a véleménye - kedves nagyon fejlett demokrácia érzékkel rendelkező cseh állampolgár a Beneš-dekrétumok-ról? Indokoltanek tartja a mérhetetlenül demokratikus és EU párti, hős ukrán forradalmi hevület első lépését, a kisebbségi nyelvhasználat korlátozását? :D
Csak vicc, bocsike. Csehországban nyilván nincs sovinizmus. Olyan csak Magyarroszágon vanik. Ze jo? :D

nyomasek 2014.02.24. 19:11:23

"- Keleten relatív sok orosz ajkú ember él, de sehol nem alkotnak abszolút többséget, csak a Krímen."

Aha. Ezzel szemben a valóság:
www.portfolio.hu/img/upload/2014/02/etnikaiukrajna140224-20140224.png

Hogy az oroszok meg csak úgy passzívan szemlélnék a történéseket:

"Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az orosz hírügynökség beszámolója szerint úgy fogalmazott hétfőn, hogy veszélyeztetve érzi az oroszok érdekeit Ukrajnában. Meglátása szerint az Ukrajnában élő oroszokat veszély fenyegeti és egyúttal megkérdőjelezte az ukrán intézmények legitimációját."

Bizony, ha még sokat piszkálgatják ezt a puskaporos hordót, nagyon rábaszik az egész EU. Persze lehet hogy ez a cél. Arra kíváncsi leszek, hogy ki és mit mer majd lépni, ha az orosz hadsereg bevonul az oroszbarát részekre és mondjuk a Krímbe, megvédeni a flottáját.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.02.24. 19:26:55

@hopptarisznya: haha, Klaus már régen nem "nagy megmondóember" Csehországban, csak egy szenilis hülye, aki eladta magát Moszkvának - ezért beszél így. Pont olyan, mint Viktorotok :)

Ha lesz érkezésem, szétszedem a vén gecit egy posztban!

@nyomasek: Ezzel szemben a valóság az, hogy a térképen nem látsz abszolút többségben orosz területeket :) Kivéve, a Krím, ahol ugye jelenleg is mozgolódás vagyon, de az általad linkelt térkép orosz ajkú területein - a szakértő válaszai alapján - érezhetően jelen van az ukrán nemzeti tudat is. Kapufa.

@lilalalilalázik: Ah, Beneš-dekrétumok! És te mit szólsz a négy magyarországi zsidótörvényhez, elgázosításukhoz vagy a svábok kitelepítéséhez? Ma nincs offtopic, sorry.

@Rich.mond: A szakértő szerint jelen van egyfajta ukrán nemzeti tudat az orosz ajkú lakosság körében (kivéve: Krím). Elég logikusan alátámasztotta válaszaiban, olvastad? :)

Ha nem így lenne, nem csak a Krím lázadna. Azt pedig mivel magyarázod, hogy a Jobb Szektorban oroszajkú hoolok is ütötték a rendfenntartókat vagy a tiltakozások során más kelet-orosz városokban is tüntettek Janukovics ellen?

@dagiiron: Egyetértek, a nyelvtörvény megvonása sajnálatos esemény, várjuk meg, mit reagál az új ukrán kormány a témában. Ettől függetlenül az ellenzék csak jóval kisebb része szélsőségesen nacionalista.

Ez kb olyan, mint amikor azt mondanám, hogy a magyarok pártok nagy része szélsőségesen nacionalista, mert megszavazta meg az etnikai alapon járó kettős állampolgárságot. Ez persze még nem igaz, csak az LMP, az MSZP és a PM nagyot hibázott e kérdésben.

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: @szamarhegy: ennyi :)

Rich.mond 2014.02.24. 20:27:05

@Csehszlovák Kém: Nekem cseppet sem tűnt logikusnak és nem is ezt tapasztalom. Nem csak a tapasztalat, hanem a logika is úgy kívánja, hogy megmaradjanak orosz anyanyelvű ukrán állampolgárnak. Az orosz nyelv egyrészt még mindig dominál a szovjet térségben, másrészt szimplán nem éri meg elukránosodni és nem is tudnak, mert közel, s távol nincs ukrán.

A huligánok gondolom rendőröket akartak ütni és a hatalom ellen lázadtak. Az oroszországi csoportok is támogatták őket.

nyomasek 2014.02.24. 21:40:36

@Csehszlovák Kém: Katonáéknál máshogy megy az egyezkedés. Lás Grúzia, Szíria. Itt is valami hasonló várható.
Amúgy ha jól hallom, Janukovics már egy orosz deszanthajón van és épp Oroszország felé tart.

Szamiz67 2014.02.24. 22:34:46

Birom, hogy milyen dühvel próbálják néhányan rányomni az ukrán helyzet összes negatívumát azokra, akik értékelik a kijevi tüntetők törekvését, hogy ne 1 arrogáns vezető döntsön egy személyben 48 millió helyett. 1956 se hozta el a magyar függetlenséget (akkor is heterogén társadalmi csoportok fogtak össze) de legalább megpróbáltuk és gerincet mutattunk, az ukránok is ezt tették, igaz nekik viszont lesz idejük széttagozódni, egymással is szembekerülni. A poszt amúgy a klf. közszolgálati média hozzáállásáról szól és a korrekt tájékoztatásról.

Bogyó 2 2014.02.24. 22:35:19

@dagiiron: "Egyet mondok neked kém: nyelvtörvény. Ezeknek a nagy demokrata forradalmároknak az első dolga volt a kisebbségi jogok korlátozása."

Tehát azt mondod, hogy akkor inkább Janukovics? Ő aztán marha nagy demokrata volt. Láttuk. Egyszerűen tényleg nem értem ezeket az Orbán-híveket. Amióta kint járt a főnök Putyinnál, azóta aszerint ítélik meg a dolgokat, hogy az sérti-e az oroszok érdekeit. A logikátok alapján már Ceausescu mellett is kiállnátok.

Persze, hogy nem jó dolog a nyelvtörvény megvonása, de ez az oroszokkal való kötélhúzás egyik állomása, s mivel az unióhoz közeledés a cél, ez nem maradhat sokáig így.

"Oleh Tyahnyibok, a szélsőjobboldali Szvoboda vezére szerint a nyelvtörvényt azért kellett eltörölni, mert súlyos törvénysértés árán fogadták el 2012-ben. Ígéretet tett rá, hogy hamarosan egy új, mindenkit kielégítő nyelvtörvényt dolgoznak ki."

(444.hu)
"A nacionalista ellenzék a Janukovics pártjából átállókkal nacionalista többséggé alakult, mondja Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke.*
Kovács szerint az ukrán nyelvtörvény eltörlése elsősorban oroszellenes lépés volt, de értelemszerűen a magyar kisebbségnek sem jó. Mármint elméletben.
A gyakorlatban ugyanis nem hajtották végre a nyelvtörvényt, vagyis eddig sem élhettek nyelvi jogaikkal a kisebbségek."

Szamiz67 2014.02.24. 22:37:06

@hopptarisznya: @dagiiron: A nyelvtörvény az orosz kisebbség miatt érdekes, a magyarok nem osztanak szoroznak ezügyben, ha jól tudom csak Beregszászt érinti település szinten. Azt olvastam, hogy a választáshoz lehet köze és csak valami ideiglenes intézkedés, de lehet, hogy nem, annak persze ki örülne...

Bloodscalp 2014.02.24. 23:11:30

@nyomasek: mond, oroszországot nem irányitják a zsidók? Az egész világot-USAt, EU-t, csak épp azt nem?:)

Dagiiron 2014.02.25. 00:55:38

@Bogyó 2: Szerintem te nem látod a lényeget. Az egyik oldalon egy korrupt hatalom, amely mellékesen békén hagyta a kisebbségeket, a másik oldalon egy full nacionalista csapat, amelyik talán kevésbé korrupt, viszont ahogy várható is volt, első intézkedései között belerúgnak a kisebbségekbe. Tehát miért is kell kampányolni akármelyik mellett?Miért is jobbak a mostaniak? Mert már évekkel ezelőtt tüntettek a kisebbségi nyelvhasználat ellen?

R.T. Flakfizer 2014.02.25. 12:44:18

@Dagiiron:
-nem az ukránok lesznek az elsők, akik nem állják a kisebbségeket.
-viszont az ő kisebbségellenes attitűdjük javarészt az orosz kisebbség ellen irányul, minekután erős benne a zsarolás lehetőség, olyannyira, hogy ukrajna egy része épp szakadni készül, mi több ehhez segítségül pont Oroszországot hívják - nem lehet azt mondani, hogy alaptalan a félelmük
-nyilván ettől még alkothatnának a kisebbségek jogait védő jobb törvényeket

-mondjuk ettől függetlenül a poszt még mindig arról szól, hogy a cseheknél van olyan tv műsor, ahol szakértők igyekeznek felhomályosítani a nézőket, hogy képben legyenek, tudják mire kell számítani, hogy választ kapjanak a kérdéseikre. itthon mindenki csak magyaráz, pl. a kisebbségekről, bár róluk pont nincs semmi fogalma, néha meg egy vita közben kibukik, hogy valaki kárpátaljai, oszt a Janukovicsot épp a halálba kívánja, vagy ellenkezőleg. meg nyilván analógiákat keresnek sokan, hogy saját magukat igazolják, aztán ez a kijevi történet meg igen kevés dologban húzható rá a magyar viszonyokra pro és kontra, szóval... ja! és akkor még mindig itt vannak a hirtelen orosz barátok... na az aztán a legalja!
hátra kéne kettőt lépni és onnan figyelni - szerintem, mert ez az ukrán sztori nem igazán rólunk szól! ha meg mégis (EU-Magyar-Orosz viszony) azt meg jobban át kéne gondolni. újra mondom: szerintem.

MiGeo 2014.03.01. 19:03:24

azt a nyelvtörvényes dolgot mintha nem írták volna alá egyébként
az pedig pozitív dolog, hogy a cseheknél volt egy ilyen műsor, mert rengeteg volt a madjani helyzet alatt a félreértés, félretájékoztatás és az UL, amit idehaza 1-2 pártatlan hírportál próbált, inkább kevesebb sikerrel eloszlatni, bár alapvetően idehaza teljesen érdektelenség övezte ezt az egészet, meg megint megindult a szélsőséges és elfogult erre az oldalra állok párbeszéd minden fórumon, bár eleve azt látom, hogy a hazai komment kultúra elég alacsony, de gondolom a "halódó nyugaton" is előfordul, bár nem nagyon olvasok külföldi fórumokat így nem tudom milyen ott a szint
süti beállítások módosítása