190614-top_foto1-pf9v4.jpg

Száz éve született a mai napon Bohumil Hrabal a legolvasottabb cseh író. Csehországban 2014 hivatalosan is Hrabal emléknév, az író emlékére limitált példányszámú, ünnepi 200 koronásokat nyomtatnak. Eközben Nymburkban egészen abszurd vita borzolja a kedélyeket: a helyi diákok nem akarnak Bohumil Hrabal Gimnáziumba járni. (Leadképen: Hrabal, Havel és Clinton amerikai elnök az Aranytigris sörözőben, amely az író belvárosi törzshelye volt)

Nymburk alig egy órányira található Prágától, a száz éve Brnoban született cseh írózseni e kisvárosban nőtt fel, ide járt gimnáziumba is. Születésének évfordulója és az iskola 111 éves megalapítása alkalmából az egykori nymburki "reálgimnázium", mai hivatalos nevén Nymburki Gimnázium vezetése elhatározta: felveszi Hrabal nevét. A helyi diákság azonban másképp gondolta és ellenezte az ötletet.

„Hat éve ebben az iskolában tanulok és Bohumil Hrabalról semmit nem hallottam”,

nyilatkozta a helyi lapnak Tomáš Formánek, a helyi diákparlament elnöke. Kijelentését a cseh országos sajtó is átvette. A cseh társadalom egy része megdöbbent, hogy a diákok nem ismerik városukkal összenőtt, világhírnévre szert tett írójukat. Sokan úgy értelmezték a diákok vezetőjének szavait, hogy az indirekt módon megmagyarázta, miért is ellenzi a helyi tanulók döntő többsége az átnevezést.

Részeges, sokat ivott és amúgy is rossz tanuló volt, így nem lehet valódi minta a mai fiatalság számára – ezek a mai nymburki gimnazisták legfőbb kifogásai Hrabal személyével kapcsolatban.  A gimnázium átnevezése ellen indított petíciót mintegy 450 diák írta alá, azaz az iskola tanulóinak több, mint 90 százaléka. Mindezt tették annak ellenére, hogy később kiderült: nagy részük Hrabalról semmit nem tud.

A gimnázium vezetősége a döbbenetes fejlemény után nyilvános vitát szervezett Hrabalról a városka általános iskolájában. A beszámolók szerint a vitán részt vettek az átnevezést pártoló, döntően az idősebb generációból kikerülő egykori diákok, illetve az átnevezés ellenzői, akik jellemzően a fiatalok voltak. Az iskola mai diákjait elkísérték szüleik is, akik többsége szintén ellenezte az átnevezést:

"Nem akarjuk, hogy az itt lévők bármelyik gyereke úgy végezze, mint Bohumil Hrabal", mondták.

Jiří Kuhn, Nymburki Gimnázium igazgatója is meglehetősen egyértelműen fogalmazott a gyűlésen: "Roppant csalódott vagyok, hogy milyen irányban halad a mai ifjúság nevelése és hogy milyen példaképek mentán élhetnek. Bohumil Hrabal nevét viselő gimnáziumba mindannyiunknak megtiszteltetés lesz minden nap bejárni, ez egy olyan gesztus, amely méltó emlékének." Az igazgató a hallgatóságnak elmesélte, hogy 1979-ben, amikor ő érettségizett a gimnáziumban, az a szokás járta, hogy a diákok rendszeresen kijártak sörözni Hraballal, a hónuk alatt az író egy-egy művével.

nymburk_gymnazium_dobove_foto_asi_1907.jpg

A Nymburki Gimnázium egykor...

A nyilvános fórum egyik fő kezdeményezője Bohuslav Sýkora, a gimnázium egykori tanára szerint Hrabal nem követett el semmilyen morális vagy politikai vétket, így az iskola névadója példa lehet az új generációk számára. Az elnevezés ellenzőinek másik fő érvére, miszerint Hrabal maga sem értene egyet a lépéssel, azt mondta a lelkes aktivista, hogy ez bár igaz, de a teljes idézet úgy hangzik, hogy csak életében nem kívánt magának emléktáblát, mert rendkívül szerény ember volt.  Bár Hrabal valóban rossz tanuló volt és fiatal éveiben lázadt szülei és az idősebb generáció ellen, de intelligenciáját és műveltségét alátámasztja a tény, hogy később jogot is tanult.

Talán mégis jelentős személy lehetett

A nyilvános vita végén a szervezők egy dokumentumfilmet is lejátszottak az íróról. A film végén az elnevezés ellen fellépő helyi hallgatói önkormányzat képviselői szót kértek: "Most, miután láttuk ezt a filmet, el kell ismerni, hogy Bohumil Hrabal talán mégis kiemelkedő személyiség. Személyével kapcsolatos véleményünket újragondoljuk".

Střední_škola_-_gymnázium_(Nymburk).jpg

...és ma.

Nymburkban három óráig tartó fórumot aztán több országos napilap kulturális rovatában fellángoló vita követte. Konkrét eredmény egyelőre nincs, a diákok, tanárok és a szülők megállapodtak, folytatják a Hrabal személye körüli beszélgetést. Ami biztos: az átnevezés pártolói szeretnék, hogy idén június 14-ig tehát az iskola megalapításának 111. évfordulójáig dűlőre jutnának az érintett felek és a város világhírű lakosának nevét viselhesse a helyi gimnázium.

Az átnevezés ellenzőinek fő érvei

- Hrabal alkoholizmusa miatt ellentmondásos személyiség és öngyilkossága miatt sem megfelelő minta

- A Nymburki Gimnázium jelenlegi elnevezés egy jól ismert, patináns márka, nincs ok ezen változtatni

- Maga Hrabal is ellenezné, hogy az iskola felvegye nevét

Az átnevezés pártolóinak érvei

- Hrabal a helyi gimnáziumban tanult, Nymburk városával valósággal összenőtt személye, megtiszteltetés lenne az iskola számára, ha felvehetné nevét

- A nymburki gimnázium szeretné ápolni és továbbadni Hrabal örökségét és gondolatait. Hrabal személye pedig megmutatja, hiába voltak rossz tanulmányi eredményei diákkorában, később mégis sikerült valamit elérnie

- Nymburk városa szeretne Hrabal nevének köszönhetően kiemelkedni a többi csehországi város közül, amely segíthet az iskola nemzetközi kapcsolatainak erősítésében is

komment

Címkék: #csehország #hülye cseh #hrabal #nymburk

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr625883553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Trebics 2014.03.29. 14:18:17

Nem értik ezek a csehek a demokráciát. Nálunk a 2/3-ból valaki - tehát kellő felhatalmazással bíró személy - eldöntené, hogy holnaptól így hívják és kész. Mondjuk látszik is egész Csehország eredményein, mennyire le vannak maradva mögöttünk szegények!

muci 2014.03.29. 14:18:31

Kösz, igen jó írás.
De ezek a fiatalok elképesztôek.:( Vaskalapos savanyújóskák morális fölényét vajon kitôl tanulták? Le is kéne váltaniuk az igazgatót, mert iskolakerülése és sörözése történeteivel csak a rábízott ifjúság megvetését váltja ki.

wanekus 2014.03.29. 14:18:41

B.H. egyike volt azoknak a XX. századi írózseniknek, akik bár a legteljesebb mértékben megérdemelték volna mégsem kaptak Nobel díjat. Azt, hogy neki és Kurt Vonnegut-nak sem adtak, azt sosem bocsátom meg a bizottságnak.
Az ellenzőket inkább nem is minősíteném.

Szomszéd Tibi 2014.03.29. 14:18:48

„intelligenciáját és műveltségét alátámasztja a tény, hogy később jogot is tanult”

Ezek szerint dajcstomi is kurva intelligens és művelt...

mokkaczuka 2014.04.01. 01:56:59

Dajcstomi esetében anno, harminc éve mindenképp jelentett valamit, hogy felvették a jogra (történelemből és irodalomból kellett komoly felvételit tenni), még az is jelentett valamit, hogy végigbukdácsolta. Az ő személyiségét a mértéktelen kokainfogyasztás és a vele párosuló piálás rombolta szét éveken át, mire kialakult a ma látható ordasbunkó. Szerintem nem kéne Hraballal egy lapon említeni. A cseh ifjúság, legalábbis a posztban szereplő gimnazisták hozzáállása, felfogása sírnivaló, kétségbeejtő. Anno Angyalföldön, a mi gimink környékén is kocsmázott egy másik nagyság, aki világhíres sajos nem lett, pedig megérdemelte volna: Radics Béla, a Tűzkerék gitárosa, akit a magyar Jimi Hendrixként ismertek, és aki az azóta nem létező Kék Sün nevű műintézményben itta épp halálra magát. Tornaóráról kilógva söröztünk vele hatan, tizennégy évesen. Én pártolnám az ötletet, hogy róla nevezzék el a gimit, Németh László nekem jóval kevesebbet mond, mint Radics Béla.

Lovag Mihály 2014.04.01. 01:57:09

Kém, írj légyszives egy normális, nem trollkodós posztot a szlovák választásról, következményeiről. Köszönöm!

Kortyondiak 2014.04.01. 01:57:17

Most jöttem rá, hogy magam is alkoholista vagyok, hál'istennek :))

fran7 2014.04.08. 17:03:32

Szegények, ha olvastak volna Hrabalt, akkor tudnák milyen remek véleménye volt a csehekről, de főképp a szlovákokról. Akik szerinten hegyi csehek s parasztok. De hát ugye sem Csehszlovák Kém, sem a tanuló ifjúság nem olvasott Hrabalt és valószínúleg az átnevezést pártoló öregdiákok sem.

objekt678 2014.04.08. 17:03:37

A jó büdös kurva zsidó anyád! Pót irael kell neked te mocskos zsidó!

objekt678 2014.04.08. 17:03:42

A mocskos büdös zsidó fajtátokat ki kell irtani, mert a büdös cigány -zsidó élősködésetekkel nem hagytok minket élni.
Egyszer bejött a büdös zsidónak a holo biznisz.
Dögölj meg büdös zsidó !

objekt678 2014.04.08. 17:03:46

A mocskos zsidó szarkeverő szemét kurva anyádat, te geci: ezért foglak én személyesen hülyévé tenni , nyomorék zsidaja.

objekt678 2014.04.08. 17:03:51

A büdös zsidó ne intézkedjen.
süti beállítások módosítása