lead_kv.jpg

Botrány a Karlovy vary filmfesztiválon!!! Titokzatos plakát miatt akadtak ki a helyi oroszok.

Felháborította és heves reakciót váltott ki a csehországi oroszok között az a plakát, amely a Karlovy vary nemzetközi filmfesztivál idején jelent meg a nyugat-cseh városban. A filmplakátra emlékeztető nyomtatott teaser három nyelven hirdette: Fogadd be az oroszt, kiver a házadból!

Néhány napig láthatták a járókelők Karlovy vary fő sétálóutcáján, a Stará loukán azt a plakátot, amelyet végül a helyi felháborodott orosz közösség képviselői ragasztottak le.

A jellegzetes vörös színű hirdetmény első ránézésre egy filmet reklámoz - ez a tény az éppen a napokban zajló "A" kategóriás karlovy vary nemzetközi filmfesztivál fényében nem is meglepő - ezzel a felirattal: "Új orosz film: Fogadd be az oroszt, kiver a házadból!". - Megtudtam: a plakátot egy prágai magánszemély rendelte meg a Karlovy varyban található Boom reklámügynökségnél.

„Egy kulturális rendezvényre kell a plakát, ahol ezt a filmet vetítik. A filmfesztivál idején a megrendelés nem tűnt gyanúsnak" - mondta az ügynökség egyik asszisztense.

A plakátokat végül két hirdetőoszlopra ragasztották ki. A nemzetközi filmfesztiválnak helyet adó nyugat-cseh várost kevésbé ismerőknek mondom: a város "Váci utcájában" - ahol a plakátokat kirakták, a véletlenek különös összjátékának köszönhetően a boltok egy jó része orosz tulajdonban van és a promenád kedvelt környéke a helyi oroszoknak.

A helyi szabályok értelmében a reklámügynökségek a város kedvelt sétálóutcájában csak kulturális rendezvényekre figyelmeztető reklámokat ragaszthatnak ki. Miután több helyi orosz is figyelmeztette a Boomot, hogy valószínűleg provokációról lehet szó, mivel ilyen címmel filmet a fesztiválon vetíteni nem fognak, az ügynökség megpróbált kapcsolatba lépni a titokzatos prágai megrendelővel.

Prágában a telefont azonban nem vették fel, így az ügynökség hagyta, hogy a meglehetősen dühös helyi oroszok átragasszák plakátjaikat. „Elég dühösek voltak”, mondta az ügynökségi alkalmazott.

De ami nem sikerült a Boomnak és nekem, a cseh sajtósoknak igen:

megtalálták a plakát nem is annyira névtelen megrendelőjét! Kiderült: a munkaáért Petr Vopelka, prágai filmmecénás fizetett tízezer koronát (mintegy 120 ezer forint).

  • Az eredeti szerződés szerint a plakátoknak egy hónapig kellett volna kint lenni a Stará louka hirdetőoszlopain.
  • "A kampány üzenete egy hétköznapi emberi reakció volt. Meg akartuk mutatni, mit gondol az utca embere a jelenlegi orosz külpolitikáról."
  • A plakátra eredetileg még a "Történelmi nagyjátékfilm Vlagyimir Vlagyimirovics rendezésében" alcím is kikerült volna, de ezt az ügynökség már nem akarta kinyomtatni.

Vopelka elmondta még az idnes.cz online-nak, hogy az akcióval szerettek volna visszajelzést adni a Csehországban, Karlovy varyban élő gazdag oroszoknak, hogy rajtuk keresztül jusson el a hír Moszkvába, amennyiben Moszkva folytatja a közelmúltban bemutatott külpolitikáját, a külföldön élő oroszoknak egyre nehezebb lesz az életük.

"Nem akarunk elnyomást, de az emberek nem szeretik őket a Krím elfoglalása és hasonló dolgok miatt. Ezt kell a moszkvai rezsimnek éreznie, hogy cselekedetünk valójában olyan külföldön élő oroszoknak fáj, akikkel egyébként semmi bajunk nincsen" - nyilatkozta a Vopelka.

SLV544d67_IMG_20140702_084349.jpg

Karlovy vary, 2014 július 4.

komment

Címkék: #putyin #csehország #vörös hadsereg #nacionalisták #hülye cseh #karlovy vary

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr406477567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.07. 08:53:40

Ez nagyon finoman fogalmazva orbitális faszság még akkor is, ha amúgy a plakát üzenete nem nélkülöz minden alapot.

Mezőbándi 2014.07.07. 10:29:50

Érdekes, hogy az angol fordítás eltér az orosztól - nem is beszélve az itt eszközölt magyar fordítástól. Na de hát egy film címénél igazán lehet fordítói szabadságot alkalmazni. (Persze, a filmcímek magyar fordításainak fényében hitelesebb lett volna valami olyan cím, hogy Vörös Halál...)

_most_ 2014.07.07. 10:30:26

van benne igazság, Krím elfoglalásából könnyen azt a következtetést vonhatják le egyesek, hogy jobb elüldözni az oroszokat, nehogy Putyin be akarjon vonulni "megvédeni" őket.

randomuser1 2014.07.07. 10:30:29

eső után, késő bánat...

Sir Galahad 2014.07.07. 10:34:55

Van ennek változata a magyar kultúrkörben is, tóttal. Kíváncsi volnék, mit szólnának hozzá Tótországban, ha mondjuk ilyen szövegű plakátok jelennének meg a Felvidéken?

Rob67 2014.07.07. 10:34:58

MIert faszsag?
Mennyivel kevesbe elegans mint a Krim lerohanasa, vagy az ukran ellenallok talalt fegyver arzenalja?
En ennel sokkal kemenyebben lepnek fel az oroszokkal szemben. A vilagtortenelemben sokszor bebizonyotottak hogy alkalmatlanok barmifele civilizalt vilagban elni. Putyin sem kulonb mint az elodjei. Elvegre nekik dolgozott KGBskent, miert is ne lenne hithu kommunista? Az.
Szoval en kemenyebben kirekesztenem az oroszokat. Vizum, nagyon szigoruan, tiltolista az elekrtonikara, a high tech-re. Kiderulne mire mennek a masodvonalbeli technikai fejlettseggel, harmadik vilag beli felvevo piacokkal?
Kikozosites, mMennek vissza az orosz putriba es majd ha eleguk van akkor levadasszak az orosz valasztok Putykot.
Nem elegans, de hat hogy lehetne elegansan viselkedni egy tanulatlan neppel, ami sosem tudott mast a tarsasagben csak erot fitogtatni es budoset fingani?

Mérnork 2014.07.07. 10:38:50

Szóval a lengyel nép így gondolja, de maguk helyett megkértek egy cseh milliárdost (gondolom ha valaki film mecénás akkor igencsak teli van lóvéval), hogy nyilvánítsa ki ezt a gondolatot. Hát, így leírva elég orbitális nagy faszságnak tűnik...
Amúgy az ukránoknak kevesebb közük van igazából a Krímhez, mint a szlovákoknak a Felvidékhez. Szín orosz terület volt, ha a '90-es években, mikor az osztozkodás ment nem az a balfasz Jelcin vezeti a ruszkikat, hanem már Putyin soha nem kapták volna meg. Hát igen, Putyinnak és a ruszkiknak megvan az ereje ahhoz, hogy utólag igazságot tegyenek, amihez nekünk sajnos sose volt.

gmihaly 2014.07.07. 11:09:39

Már a cseh Palacky figyelmeztette a szlovák Kollárékat, hogy nem lesz jó annyira "pánszlávnak" lenni, és "flörtölgetni" Oroszországgal. Igaz, "ausztroszláv" "hajlama" miatt nem ment el Frankfurtba, ahová a németek barátként nagy tisztelettel meghívták. Igaz, udvariasabban utasította vissza a szívélyes meghívást, mint ahogy "tanítványai" később puffogtak. És az is igaz, hogy 1848 ott, Prágában, számukra leginkább a Szláv Kongresszust jelentette, nem a forradalmat, vagy az esetleg korszerűsíthető Birodalmat. Aztán a "nagy háborúban" épp' a cseh katonák dezertáltak nagy tömegben a ruszkikhoz, a szláv testvérekhez, amint azt 1915-16-ban elmondta-megírta Edvard Benes a "Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot" című "mártírkodó" opusában, "piros pontos" minősítéssel. Ő, Masaryk és a többiek hívták először "Maffiának" a Csehszlovákia létrehozásán munkálkodó kis társaságukat. Ő házalt eszméivel először az Antantnál, később Sztálinnál, a jutalom - a félbeszakított "lakosságcserék", kitelepítések után - Csehszlovákiának a sztálini "érdekszférába" való betagolása lett. De 1968-at is nagyon ügyesen használták fel mártírkodásra, pedig az 1956-58 magyar borzalmaihoz képest csekélység volt, leszámítva azt, hogy ekkor indult el Csehország és Szlovákia a szétválás (szétesés) útján. És hiába modernizálta Szlovákia iparát "mértéken felül" Csehország, ettől nem erősödött a (kon)föderáció eszméje, amelyet az ausztroszláv és trializmus eszméje közti időszakban egyszer már "nyomattak", ellenkezőleg !. A Csehországba átköltözött oroszok pedig most nézhetnek egy nagyot, a "bezzegdemokdratikus" cseh demokrácia(blabla) pedig kapott egy hatalmas maflást. Kicsit kilóg a lóláb, hogy elrejtve milyen löttyös indulatok vannak náluk is. Ezekről - az agyonhallgatások közepette - csak "előérzetként" (présentiment) (vö. Dalí híres festményének - "A polgárháború előérzete" - címmel) írhatott Kafka, Musil, Brod és a többi prágai "német" (zsidó, stb.)író, akik később el is húztak Bohémiából. Bécsből pedig a többszázezer cseh jó része az 1938-as Anschluss idején csűrt át Északra, addig Benesék "ötödik hadoszlopa" voltak Ausztriában. Ergo - morgó - vigyorgó: Sok eltitkolt disznóság vagyon, amit meg kéne beszélni, és "újra kell gombolni a mellényt", ha az ütős, esetleg föderatív Európa eszméjét komolyan gondoljuk. Az amatőr és profi médiamunkásoknak több történelmet kéne olvasniuk.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.07. 11:14:12

@Rob67: Többek között azért faszság – méghozzá nagy –, mert pont nem azokon csattan, akiken kellene (Putyin buzgóorosz fanatikusai), hanem egyrészt a csehországi oroszokon, akik azért már jó eséllyel cseh kultúrán és mentalitáson szocializálódtak (ha nem, akkor a nagy orosz hazában élnének, ugye), másrészt azokon az oroszokon, akik Európa egyik legrangosabb művészfilmfesztiválját látogatják éppen (ugyancsak tipikusan nem az a réteg, amely feltétlenül Putyin imperialista eszméire élvezne).

平八 2014.07.07. 11:14:58

A tót is ilyen, az meg mégsem zavar senkit. Van így.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.07. 11:16:37

@Mérnork: Ha ti megtennétek azt az „igazságot”, hogy Erdélyt Orbénisztánhoz csatoljátok, akkor az elsők között húznék el minél messzebbre.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.07.07. 12:30:16

@平八:

Ne, még egy köcsög.infóból merítö turul-fasz.

Lapozgasd csak azt a töri könyvet bátran, nem árthat, hidd el...

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.07.07. 12:30:22

@_most_:

"nehogy Putyin be akarjon vonulni megvédeni őket"

Nekem egyébként pont ez jutott hónapokkal ezelött az eszembe. Magyarban is egyre több a Muszka, kiváncsi vagyok, mikor jön Putyettó megvédeni öket, ha csak arra gondolok, a hogy a köztörvényes Orbán is ilyesmire bazíroz.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.07.07. 22:04:36

@Svájc kiadta a szökésben lévő elítélt expolitikust:
Látom. Nem érted.
Pl. Hitler, Sztálin, Lázárjani stb. megérdemelnék, hogy meztelenül kalodába kössék a Kossuth téren, és ingyen osztogassák a helyszínen a záptojást és a rohadt paradicsomot.
De ez egyszerűen faszság lenne, méltatlan a civilizált emberi léthez.
Sikerült érthetőbbé tennem magam, mer’ ha nem, jöhet a következő szint. (Egyre lejjebb megyünk, ez nem Nintendo.)

randomuser1 2014.07.07. 22:04:49

amúgy persze a nem álami szolgálat keretében határon átjutott és az európai értlembe vett normális, emberi körülmények közt élő, magukat szerencsésnek és megszabadultnak érző oroszoknak szar érzés a plakát, de vlagyimir vlagyimirovics és a többi érdekelt csak mosolyog és arra gondol, a cseh kutya milyen érdced hangon sahol, de ha eljön az ideje, kushad és lapít...

Sárfehér 2014.07.07. 22:04:54

Egész pontosan Csehországban úgy tartják, hogy Karlovy Vary-t fölvásárolták a gazdag oroszok. Oda egyszerű cseh csak turistaként mehet, de beülni valahova egy ebédre már az árak miatt nem tud. Prágában is egyre több a letelepedő orosz, panaszkodnak is rájuk a prágaiak, hogy milyen bunkón viselkednek a metrón, vagy az utcán. Ennek az oroszokkal szembeni újsütetű xenofóbiának az egyik jelenete volt - ahogy arról Kém is beszámolt -, amikor orosz focidrukkereket vertek meg a rendőrök az utcán.

Megjegyzem, Karlovy Vary már telítődött oroszokkal, most kezdenek átszokni Hévízre.

petraeus 2014.07.10. 12:53:52

Szerintem teljesen jogos az oroszok felhaborodasa, nem volt szep a plakatok kihelyezese. A pragai maganszemely ezer olyan modon tiltakozhatott volna Putin rendszere es az orosz allam politikaja ellen amivel nem serti meg a csehorszagi es foleg a helyi oroszokat.
Vagy komolyan gondolja a csavo, hogy kovetkezonek Karlovy Varyt szalljak meg az oroszok? A hetkoznapi emberi reakcio az lett volna, ha odaadja a 10 ezer koronat egy segelyszervezetnek vagy ha kimegy az orosz kovetseg ele tuntetni a helyi ukranokkal, esetleg Putin ellenes plakatokat tesz ki az orosz filmes plakatok ellen. Europa szerte sokan es sokfele modon tiltakoznak Putin es politikaja ellen de ez a plakat nem volt pol. korrekt.
Az ugynokseg is gyanus, ha semmit nem sejtettek miert nem nyomattak ki a Putinos mondatot?? Ha viszont fennakadtak a Putinos mondaton akkor nem igaz, hogy semmit nem sejtettek.
Szerintem inkabb az van a hatterben, hogy a kozelmult oroszorszagi es ukrajnai esemenyeinek a tukreben sokkal divatosabb es elfogadottab utalni az oroszokat az ukranokat viszont egy picit nehezebb lenezni, ugyanis az oroszok gyulolete es az ukranok lenezese eddig is komoly merteket oltott, soha nem ertettem miert gyulolik annyira az oroszokat es az ukranokat de ez van a „pragai magan szemely” meg vagy egy nacionalista oroszgyulolo vagy tenyleg jot akart de nem jo modszert valasztott.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.07.10. 12:54:06

@Sárfehér:

Ausztriában az orosz az üzlet zárása után öt perccel még beugat (szigorúan) O R O S Z U L, hogy vásárolni szeretne. Meg sem erölteti magát egy használható angollal, neagyisten némettel.

A nemleges választ természetesen O R O S Z U L szentségelve nyugtázza.

Ilyenek ezek a NER/Vona kendvencek.

Kivánok minden újnyilasnak ilyen szomszédokat.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.07.10. 12:54:24

@Emmanuel Goldstein:

Ahogy megágyaztatok Adolfnak nyilas korotokban, most tennétek ugyanúgy bolsiként Putyettónak?

Azért arra vigyázz, hogy erre vannak ám hatályos törvények itt Európában. Bizony.

Csii 2014.07.13. 11:52:47

Elkepeszto, ezek az oroszok teljesen megszalljak sajat magukat. Pl legutobb a Krimben. Orulet. Ez ellen tenyleg tenni kell, orulet.

Orom nezni, milyen sok amerikai lett a krimi ukranok nagy baratja. Hirtelen.
Korabban talan nem is tudtak magukrol, hogy mennyire nagy ukranbaratok. De aztan valahogy azok lettek. Mik vannak...
süti beállítások módosítása