lead.jpg

Piro, pályára berohanás, és a játék beszüntetése - nem ritkán lehet ilyet látni egyszerre egy mérkőzésen.

Pedig aki kiment most szombaton Prágában a Slavia Baráti Társasága csoport 50. évfordulója alkalmából tartott barátságos mérkőzésre az nem a futball ünnepére, a családok felhőtlen szórakozására, hanem a szurkolók sajátos bemutatójára fog emlékezni.

Mi ez a csoport?

Ez egy antikommunista szerveződés, amely még a legkeményebb csehszlovák kommunista időkben jött létre. A Slavia Praha a rendszer ellenségének számított, a politikai hatalom megpróbálta a klubot ellehetetleníteni. Elvették tőle nevét, Dynamo Praha néven játszották meccseiket a cseh másodosztályban. A Slavia Baráti Társaságát (Odbor přátel Slavie) 1964-ben, a helyzetre való reakcióként, spontán alapították művészek, politikusok, értelmiségiek és egyszerű szurkolók. Csehország szerte, majd minden településen vannak sejtjei, a 80-as évek végén több, mint 10 ezer tagjuk volt, jelenleg 3000 körüli az állandó tagság.

A szombati történet röviden annyi, hogy a Hajduk Split szurkolói, akiket hagyományos körülmények között a lekerített vendégszektorba kellett volna elhelyezni, bárhova ülhettek a stadionba, keveredve a hazai szlavistákkal. A mérkőzés 75. percében aztán a horvátok úgy döntöttek, hogy véget vetnek a futballnak és a biztonsági őrök meglehetősen lagymatag élőláncát könnyedén átfutva berohantak a pályára.

Néhány pillanattal később a Slavia B-közép egy része is csatlakozott és miután meglapogatták az öltözőbe sétáló játékosok vállát a kezdőkörben csatlakoztak a horvátokhoz, ahol hosszú percekig a két csapat szurkolótábora együtt kiáltotta:

"Fasszopó Sparta, fasszopó Dinamo!"

Aki nem tudná, Csehországban a Slavia legnagyobb riválisa a Sparta Praha, Horvátországban pedig a Hajduk Split a Dinamo Zágrábbal rivalizál.

A klub vezetése a rendezőkkel és a két csapat képviselőivel és a játékvezetőkkel folytatott rövid egyeztetés után úgy döntött, hogy a mérkőzést hivatalosan is befejezettnek tekintik. A rendezők ezzel párhuzamosan megkezdék a szurkolók visszaterelését a lelátókra, ez nagyjából az eredetileg tervezett hivatalos három sípszó idejére sikerült.

Edzői értékelések

Miroslav Beránek, akit a Debrecen edzőjeként ismerhettetek meg Magyarországon, ma már a Slavia Praha mestereként nyilatkozott a mérkőzés után.

Fiatal játékosaim csalódottak voltak, hogy nem tudták végigjátszani ezt a mérkőzést, azonban még így is nagyon örülünk, hiszen ilyen remek hangulatban mindig öröm pályára lépni. Olyan játékosokat küldtem a pályára, akik nem állandó tagjai a kezdőcsapatnak, de tetszett, hogy egy jó meccset játszottunk egy kifejezetten erős csapat ellen. Történt, ami történt, de azoknak a játékosaimnak, akik soha nem játszottak még ilyen közönség előtt, biztosan jót tett a hangulat

Igor Tudor, a horvát válogatott egykori kapitánya és a Juventus egykori idegenlégiósa , tavaly óta a Split mestere, Beranekkel ellentétben meglehetősen kiakadt a pályán látottakkal kapcsolatban.

Gondoltam, hogy az 50 perces első félidő miatt a második rövidebb lesz, de hogy ennyivel, arra nem számítottam. Nagy kár a történtekért, sem Olaszországban, sem Horvátországban nem láttam ilyet.

A mérkőzés egyébként 2:0-ás állásnál ért véget, az első gól az ünnepi eseménynek megfelelően a szimbolikus 50. percben esett Damien Boudjemaa révén, a második találatot Jaromír Zmrhal szerezte a második félidő elején. Ugyanaz a végeredmény alakult ki tehát, mint három éve, amikor a két klub Horvátországban, a spliti egyesület megalapításának 100. évfordulóra rendezett ünnepség keretén belül találkozott. A Slavia anno sokat segített a horvátoknak összerakni a klubot.

Egyébként a Slavia új stadionjában már ez volt a második félbeszakított mérkőzés. A helyzet nagyban hasonlított a három évvel ezelőtti eseményekre, amikor a cseh ligakupa negyeddöntőjében a hazai csapat a Sigma Olomoucot fogadta. Akkor a szlavisták a klubot bizonytalan anyagi helyzetbe sodró klubvezetés ellen a pályára betörve tiltakoztak, és megpróbálták kirángatni a klub irodahelységeibe menekülő elnökségi tagokat. A korabeli tévéközvetítést itt láthatjátok, a szurkolók betörése 6:05-től indult, 9:35-től azt láthatjátok, hogy a VIP boxoknál kezdik meg a behatolást a huligánok.

Rendőri akció vége a pályán.

komment

Címkék: #hooligan #csehország #foci #kubatov

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr866677443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bispora 2014.09.18. 10:37:09

A csehországi, Decin megyei labdarúgó bajnokságot az idei idényben a harmadik fordulóig vezető TJ JUNIOR ROMA Decin csapatról nem lesz poszt?
Csak azért kérdezem, mert munkásságot jelentős része a magyar rasszizmus ekézése és annak bemutatása, hogy a cseheknél ez mennyire máshogy van.
Szerintem az, hogy a cseh csaptok nem állnak ki a cigány csapat ellen és inkább fizetik a bírságot és lenyelik a papíron 3:0-ás vereséget halovány jele... no minek is?
süti beállítások módosítása