Nagy becsvággyal készülnek a szlovák labdarúgók első világbajnoki mérkőzésükre Új-Zéland ellen. Szeretnék, ha Szlovákiában nem a választásokról, hanem az ő játékukról és eredményeikről beszélnének az emberek. Sőt, nem titkolt szándékuk, hogy népszerűbbek akarnak lenni a szlovák egyes számú nemzeti sportnál, a jégkorongnál is. Két nappal a mérkőzés előtt csúcsra járatja az edzői stáb az Új-Zéland elleni felkészülést. A játékosok fantasztikus hangulatban és egészséges drukkal készülnek a debütálásra.

A szlovák labdarúgó válogatott fokozatosan alkalmazkodik a dél-afrikai körülményekhez. Weiss mester fiai szerda délután óta már négy edzésen vannak túl. A szombati edzésen a Sme napilap újságírójának a világbajnokság egyik lehetséges nagy felfedezettje, ifj. Weiss, a szövetségi kapitány fia beszélt a csapat felkészüléséről, esélyeiről.

 

"Igyekszünk megfelelni a helyi körülményeknek, amely azért nem egyszerű. Ugyanakkor minden csapat hasonló kihívásokkal néz szembe, tehát nagyon nem is lehet a szokatlan körülményekre hivatkozni. Új-Zélandot láttuk a szerbek ellen játszani, tudjuk, mit várhatunk tőlük. Nagyon jól felkészülünk rájuk, de biztosan meg fogunk ellenük szenvedni. Az, hogy milyen takitkával lépünk pályára, csak az edzőre tartozik.

Természetesen megpróbáljuk megszerezni mind a három pontot. Döntő lesz, hogy az első meccsünket fejben is el tudjuk viselni. Ha saját játékunkat játszuk, ha akciónk olyan jól sikerülnek, mint Costa-Rica ellen, akkor hiszem, hogy az Új-Zéland elleni meccs úgy alakul, ahogy mindenki szeretné. A szombati edzésünk könyített volt, mert tekintettel arra, hogy elég sokan ültek a lelátókon, nem akartunk előjönni az összes taktikai elemmel. Majd a meccsen."

 

Roberto Figo: vége a meccsnek

Szombton Szlovákia választott. A szavazatok összeszámlálása után kiderült, hogy van esély a Fico kormány megbuktatására. A szlovákiai parlamenti választásokban és a labdarúgó világbajnokságokban pedig egy közös pontot biztosan lehet találni: mindkét eseményt négy évente rendezik meg. Ezúttal egyidőben.


Ján Ďurica (Hannover 96): Valójában nem nagyon érdekel, hogy Szlovákiában választásokat tartanak. Csak a focira koncentrálok, a politikára egyszerűen nincs időm. Hogy nem szavaztam? Na, ez egyáltalán nem érdekel. Soha az életben nem érdekelt a politika. Minden mindenhol egyforma, legyen éppen választás vagy sem. Összesen egyszer mentem el szavazni az anyám miatt, aki megmondta, hogy kire adjam a szavazatom.

Peter Pekarík (VfL Wolfsburg): Biztosan nem hagynám ki a szavazást. Ugyanakkor jelenleg nem vagyunk az események sűrűjében, az egész olyan, mintha kívülről látnánk a történéseket. Természetesen a fejleményeket interneten követtük. A kampány mindenhová elért, mindenhol óriásplakátokat láttunk, mindenki erről beszélt otthon. A válogatottban a srácokkal is téma volt az esemény. Azonban elsősorban a világbajnokságon jár az agyunk.

Marek Čech (West Bromwich Albion): Egészen biztos, hogy szeretnék a jövőnkre hatást gyakorolni, hiszen ez az esemény mindannyiunkat érint. Ugyanakkor részleteket egyelőre nem tudunk az eredményekről, mert az internet elég gyenge és lassú. A srácokkal abban bízunk, hogy olyan eredményeket érünk el, amellyel el tudjuk homályosítani nemcsak a választásokat, hanem lenyomjuk a hokisokat is, ami nálunk még mindig az egyes számú sport.

 

Hogyan győzzük le Új-Zélandot?

Visszatérve a focihoz általában elmondható, hogy a válogatott körüli hangulat remek. Saláta Kornélon kívül Kamil Kopúnek (Spartak Trnava) jött a hazai, szlovák bajnokságból a válogatottba.

A hangulat szuper, összetartó társaság a miénk, már nagyon várjuk az első mérkőzést. Bízunk abban, hogy sikeresen oldjuk meg a feladatunk. Ha a tizenhatosuk környékén sok szabadrúgást kiharcolunk az csak jót jelenthet. Ellenfelünk a standard játékban veszélyes, magas játékosaik, akik állandóan veszélyben tarthatják kapunkat. Ugyanakkor válogatottunkban a legerősebb pont a védelem, szóval a hátsó alakzatra mi biztosan építkezhetünk.

 

Miro Stoch (Twente, Fenerbache) szintén a gyors ellencsapásokban látja a szlovák győzelem titkát.

Az edző mondta nekünk, hogy az új-zélandiak általában a földön tartják a labdát, legyen az a pálya közepe vagy a pálya széle. A védelmük és a középpályás soruk között többször keletkezik nagy űr és kommunikációs probléma. Éppen itt tudnánk feléjük kerülni gyors játékkal, ellentámadásokkal. Ha folyamtosan nyomás alatt őket tudjuk tartani, a várt siker nem maradhat el.

 

Még Bugár is dalra fakadt

Egy biztos: Bugár Bélán nem fog múlni a siker. A választásokon zajos sikert elért új magyar pártban kísérletet tesznek a magyar-szlovák gyüttműködésre, amely a választások eredményének tükrében működőképes lehet Szlovákiában és jelenleg inkábbb elfogadhatóbb a szlovákiai magyarok között. A szlovákiai választások tükrében annyit mindenképp megjegyeznénk, hogy Magyarországon is érdemes lenne jobban figyelembe venni azok véleményét, akik helyben képesek megoldani a működő együttélést, amelyet aztán a két ország kapcsolatában is lehetne alkalmazni. Bugár szlovákiai magyar politikusként felvállalja, hogy képes hazája válogatottjának szurkolni, amelyben nem mellesleg egy szlovákiai magyar labdarúgó Saláta Kornél is játszik. A Most-Híd elnöke szerepet vállalt a szlovák válogatottnak írt és Knechtová Katka által énekelt himnusz éneklésében is - az aktuálne.sk hírportál szerint. Knechtová elárulta, hogy épp vokalistákat keresett, akik a refrént énekelték volna, és közben kiabálnak. "Bugár Bélát meghallottam a mikrofon előtt és máris a közös együttműködés gondolata járt a fejemben" – mondta az aktuálne.sk című szlovák lapnak az énekesnő.

 

Szép dal, jó dal, de a szlovák blog szerzőinek egy másik klipp jobban bejön:

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr952077901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Polako 2010.06.13. 16:56:08

Szlovákia VB szerepléséről egy lelkesítő újságcikk, ráadásul egy lány tollából:
www.melano.hu/news.php?extend.249

:)
Remélem tetszeni fog nektek!
üdv

2002 2010.06.13. 20:29:25

köszönjük, tényleg nagyon jó. Egyenesen hihetetlen, hogy ilyen időkben van ilyen, miközben egy poszttal feljebb megy a gyülölködés :(

Vuperi 2010.06.14. 08:25:23

Igen, róluk kellene beszélni most, nem a politikai őrületről. Bár az se semmi, ami a választásokon történt. Kár, hogy akik ott gyűlölködnek, azoknak az is sérelem, hogy a szlovák csapat ott van a vb-n, a magyarok meg nem. Pedig erről nem a szlovákok tehetnek. Vagy erről is ők? :) :) :)

fransancisco 2010.06.15. 13:54:18

@Vuperi: az bánt ugyan hogy jobb csapat a szlovák mint a magyar, de elismerem hogy fényévekre járnak tölünk, viszont az jobban bánt ha magyar létére valaki szurkol nekik
süti beállítások módosítása