Kevesebb nyersanyagot tesznek bele, a főzés végén vízzel higítják és intenzív reklám-kampánnyal eladják - röviden így lehetne összefoglalni a csehek között csak "euroszaroknak" nevezett, uniformizált, ipari méretekben termelt, nagy globális sörkonszernek által előállított, egykor szebb napokat megélt cseh sörmárkák által jelzett főzetek jelenlegi helyzetét. A szokás nagy úr, nemcsak Csehországban, de Magyarországon is, így az évről-évre Csehországba rendszeresen kilátogató magyarországi sörturisták ugyanazon márka alatt, évről-évre romló minőségű sörökkel találkozhatnak. Ráadásul, a negatív folyamat a szemünk előtt történik, ennyire hülyének nézik a becsületes sörfogyasztókat az óriáscégek PR-kampányosai. Néhol akkora a különbség a reklámanyag és a valóság között, minta Tarkovszkij pornó-filmet forgatna. Persze, van megoldás a kialakult helyzetre is: a Sercsecs csapata azt javasolja, csakis a kisebb sörgyárak söreit fogyasszátok!

Desert

Nem titkoljuk, a Sercsecs csapatának többsége a kis-, és közepes sörfőzdék főzeteit részesíti előnyben. Igazi kísérleti terep ez a mai napig, az ennek megfelelő, hangulatos sörözőkkel: néha kóstolunk nem túl jól sikerült söröket, gyakrabban jobban sikerült végeredményt szlapálunk. Egyben biztosak lehetünk: soha nem találkozunk két, egyformán ízetlen sörrel. Nem úgy a cseh hétköznapokban csak eurósöröknek nevezett, uniformizált ízvilág esetében: A Pilsner Urquell (PU) sörnek néha megkegyelmezünk - elsősorban Jabakir barátunk kedvéért - a Gambrinust már évek óta nem isszuk, kerüljük a Krusovicét is, éppúgy, mint a páratlanul vizes Staroprameneket.

 Még a 2007/2008-es évben, amikor a negyedik sörcsap mozgalma visszafordíthatatlanul fellendült, tragikusan nézett ki a cseh hoszpodák állapota. Addigra a PU gyakorlatilag felvásárolta az éttermek, sörözők felét - Prágában minden bizonnyal, de vidéken is hasonló trendet figyeltünk meg az általunk meglátogatott városokban - míg a hoszpodák másik felén a Staropramen logóját fújta a szél. Baráti, kocsmai beszélgetések során többször szóba került a téma, a helyiek panaszkodtak, morogtak: évek óta ugyanazok az ízek, semmi változás, esély nincs, hogy kedvenc sarki kocsmánkba leugorjunk valami másra, mint az eddigi kínálat.

A piac totális uralmának szándéka után a nagy sörgyárak elkövették a kettes számú hibát a sör ellen: a nyereség maximalizálása érdekében a söröket higítani kezdték. Röviden: a 15-16 ballingfokos sört 10-esre higították fel, ezzel a sör alkohol foka alig változott (csökkent), de a sör gyakorlatilag elveszítette ízét, csak egy híg sört (vagy vizezett sört) kapunk a kezünkbe (Bővebben és a sör felvizezésének technikájáról: lejjebb). Nu, ez az igazi botrány! Persze, hamarosan jött a megfelelő reakció is. A kistermelők megérezték az óriási lehetőséget és nem telt el néhány év, ezek a sörfőzde tulajdonosok már nem is olyan kis piaci szereplők, reagált növekedésükre a PU is. 

Ha nem megy a PU-nak a biznisz, másnak se menjen!

Csehországban korábban az volt a gyakorlat, hogy a nagyobb sörgyárak az élesztőt nemcsak saját maguknak termelték, hanem a kisebb sörfőzdék számára is. A PU 2008 és 2011 között 62 tonna malátát és több száz liter élesztőt - alacsonyabb áron - adott el riválisainak. Ennek a gyakorlatnak, úgy látszik, vége és hasonlóan az Egyesült Államokhoz, Csehországban is szükség lesz szakosodott, a sör alapanyagait gyártó cégek beindítására.

 Tavaly (2011) őszi hír volt Csehországban, hogy a (sör)élesztőt termelő PU nem szállítja tovább a kis és közepes sörgyárak számára ezt a sörkészítéshez nélkülözhetetlen alapanyagot - ezzel is gyengíteni akarta a konkurenciát. Júliusban a PU még nagy hangon jelentette ki: rendkívül magas minőségű alapanyagokat bocsátanak nyolc kisebb sörfőzde számára Prága környékén és Nyugat-Csehországban. A rybičeki U Rybiček minisörfőzde és étterem, a březnici u Příbrami Herold sörgyár tulajdonosai - nem sokkal a pilzeni dicsekvés után - arról panaszkodott a cseh sajtónak, hogy a PU egyik napról a másikra leállította az élesztő szállítását, amely - ha nem találnak új partner Németországban - komoly veszteségeket okozhat számukra. Korábban, a nagy sörgyárak és a kisebb sörfőzdék között, ilyen rivalizálást nem láthattunk Csehországban.

 Felmerül a kérdés, a piacvezető söróriás miért viselkedett így, amikor még azzal is eldicsekedett, hogy a jó minőségű alapanyagokat a kis sörfőzdék rendelkezésére bocsátja? A helyzet az, hogy a kis sörgyárak népszerűsége megállíthatatlanul nő, a Pazdroj pedig ezzel a meglehetősen visszás lépéssel demonstrálta: ehhez a trendhez nem járul többé hozzá. A kis sörgyárak számára ez viszont csak jó hír. A söróriás komolyan veszi őket.

Nem akarunk rosszindulatúak lenni, nyilván a PU megteheti, hogy nem szállít mondjuk többet élesztőt - az addigi bevett szokás alapján - a kisebb sörfőzdék számára, megteheti ezt úgy is, hogy bejelentés nélkül szünteti be a szállítást. Az esetnek csak az ad fanyar ízt, hogy a PU ezt pont akkor tette meg, amikor termelési eredményeik rég nem látott mélységbe zuhantak, miközben a minisörgyárak népszerűsége rakétasebességgel törnek felfelé. De a Pilzeni háza táján nem csak a riválissá kinőtt minisörgyárak mesterséges ellehetetlenítésére tett kísérlet bűzlött és keltett visszatetszést. 

Valóban 12-es-e a PU?

Mit jelent a balling fok (EPM mutató)?

Csehországban a sör elnevezése után gyakran látjátok, hogy az adott főzet 8, 10 vagy éppen 12 netalántán 17 fokos. Egyszerűen megfogalmazva, ez a szám a sör főzése közben keletkezett, eredeti cefrében található kivonatok sűrűségét mutatja. Minél magasabb az értéke, annál több malátát használtak fel a sör előállítása során. Egy 10°-esnek jelölt, cefréből (fiatal sörből) készített sör 10%-os kivonatot tartalmaz. Ez az érték minél magasabb, annál teltebb és gazdagabb a sör is, de ez nem jelenti, hogy az alkoholtartalma is emelkedik, mivel azt az erjesztés mértéke határozza meg.

 Érdekes vita alakult ki, még szintén a tavalyi évben, a Pilsner Urquell Sörgyár és a Becsületes 12-es Pilzeniért nevű civil társaság között. Az üggyel már a pilzeni bíróság is foglalkozott 2011-ben. A vita lényege, hogy a társaság keresetet nyújtott be a bíróságra, miszerint a Pilsner Urquell 12-es világos láger sörét nem propagálhatná a sörgyár, mint 12-es, mivel a társaság szerint a sör nem teljesíti a kategória feltételeit. Ezt a véleményt a laboratóriumi vizsgálat alapján jelentették ki, amely szerint a sör maximum a 11-es kategóriába férne bele. A pilzeni sör minőségét védő társaság másik állítása szerint a cseh söripar leghíresebb termékének általános színvonala évről-évre csökken, ezért szeretnének a jelenlegi gyártókra nyomást gyakorolni, hogy olyan minőségi sört gyártsanak, mint amilyen a múltban kikerült a pilzeni sörgyár üstjeiből. A Facebookon közzétett felhívásukhoz legalább 85 ezren csatlakoztak. Azért ez nem kevés ember.

A cseh hírtévé is készített egy meglehetősen tendenciózus riportot az esetről. Többek között, a bírósági tárgyalás lezárulta előtt kijelentették, hogy az eset győztese, csakis a PU lehet, mert szó van róla és még azt az elképesztő megállapítást is megengedték maguknak, hogy esetleg reklámról van szó. A riportban megszólalt pilzenis sörfőző mester régi feljegyzéseket mutatott, amellyel azt próbálta bizonyítani, hogy a 19. század közepén ugyanolyan magas alkoholfokkal rendelkezett a sör, mint a jelenlegi. Azt persze már nem magyarázza meg, hogy miért más a sör íze, mint néhány évvel ezelőtt.

Ráadásul: az alkoholtartalma lehet ugyanaz, ez az érv semmit nem jelent a kereset szempontjából, hogy a sör most 11° vagy 12° -es balling fokú. Röviden: az eredeti nyersanyagból kevesebbet tesznek a sörbe, egyrészt nyersanyag-megtakarítási és adózási okokból. Az ugyanolyan mértékű alkoholmennyiséget úgy érik el, hogy a főzetet tovább erjesztik - ami pontosan az egyik oka, hogy miért nem olyan a sör íze, mint korábban. Ugyanis jobban ízlik egy olyan sör, amelynek magasabb az EPM tartalma és kevébé erjesztik, mint fordítva.

Az eset 2011 júliusában egy bíróságon kívüli megegyezéssel ért véget, amelyben a civil szervezet arra az álláspontra helyezkedett, miszerint a PU sörgyár a jelenlegi törvényi szabályozással összhangban nevezi lágernek 12-es sörét, azaz a gyártó a törvényeknek megfelelően tájékoztatta termékéről a vásárlókat. Mindez baromi jól hangzik, de ne feledjük, hogy nem ez volt a civil szervezet keresetének állítása. A hivatalos szabályozás szerint 12-es sör az, amelynek az EPM foka 12% do 12,99% között található... Ismert: A mérések szerint jelenleg a Pilsner Urquell 11,67 balling fokú, a 10-esnek hirdetett Gambrinus mindössze 9 EPM-mel rendelkezik. Az egykor 12,08-as és több, mint 5 százalék alkoholtartalmú PU ma már csak 4,4 % alkoholt tartalmaz...

Vízzel ütik fel a söröket, egészségetekre! 

Desert

Látszólag a bizánci kor egy "i" betű miatti véres jelenetei színvonalát mutatja a tyúkper gyanús bírósági ügy, pedig sokkal többről van ez esetben is szó. Nevezetesen: az eurósörök vízzel való higításáról! Belefojtották a Moldvába azt a sörfőző mestert, aki a sört vizezte - a 15. században - de előtte, gondolom a biztonság kedvéért, levágták a kezét is. Hat évszázaddal később, ez a tevékenység már teljesen természetesnek látszik, és a jelenlegi törvények szerint, semmilyen büntetéssel nem jár. A nagy ipari sörgyárak legtöbbje 15-16 százalékos főzetét egyszerűen felhigítja vízzel és máris elkészült a 10-es vagy 12-es Gambrinus vagy Krušovice, Starobrno. A legbrutálisabb azonban, hogy az ilyen módon felhigított söröket - az Európai Unió jóváhagyásával - a múltkori posztunkban részletesen bemutatott České pivo védjeggyel látják el. A Csehországi Kis és Független Sörfőzdék Szövetségének elnöke szerint a védjegyet gyakorlatilag bárki megkaphatja, a minisörgyárak érdekvédelmi szervezetének tiltakozását nem hallgatták meg: a védjegy bevezetésének pillanatában Csehországban jelentős sörgyárak használták már a CKT és a HGB technológiát.

Sok sörfőző és a sörözők törzsvendégei számára ez a két rövidítés valóságos fenyegetéssel ér fel. E sörmasinák felelősek a sör rendkívül gyors, olcsó előállításáért és vízzel történő felhigításukért. Röviden: a CKT egy modern technológia, olyan hengeres-tartályokat jelent, amely képes több tucat sörgyári alkalmazott munkáját is elvégezni. A CKT használatával lemondtak a sör természetes erjedési folyamatáról, ahol a sör, mint egy nyitott edényben, természetes módon erjed. Amíg például a Černá Hořa Sörgyárban még hagyományos módon erjesztik a sört, addig a Krušovice Királyi Sörgyárban - amely a Heineken csoporthoz tartozik - a CKT berendezéseket használják. Tomáš Kosmák, a krušovice sörgyárigazgatója azzal az elképesztő állítással védte meg a CKT használatát, hogy "ezeket a berendezéseket már világszerte használják, ezért már hagyományos eszköznek tekinthető. Éppen ezért vették figyelembe a České pivo védjegy feltételeinek meghatározásakor e berendezések használatát.

Fusek szerint manapság Csehországban a sörök 40-60 százaléka készülhet HGB technológiával, de pontos számot ő sem tud, mivel a sörgyárak ezt nem kötelesek bejelenteni. Ami bizonyos, hogy a HGB berendezéseket gyártó cég, a Firma Centec információi szerint Velké Popovice (Kozel), Humpolec (Bernard), Havlíčkovy Brod városokba szállítottak le ilyen berendezéseket. A Heineken csoportba tartozó sörgyárak - pl: Krusovice, Starobrno, Březňák - szintén nem titkolják a HGB használatát, mint ahogy a Staropramen Sörgyár sem.

 A sörök előállításának hagyományos eljárásán újabb csapást jelentett a HGB (High Gravity Brewing) berendezés, amely lehetővé tette, magasabb balling fok esetén, a sör vízzel történő higítását. Érdemes megjegyezni, hogy a HGB technológia bevezetése kezdetben nemesebb célokat szolgált. Az egyébként elég drága berendezések megmentették az olyan sörfőzőket, akik az előállítási folyamat közben nem pontos értékben főzték meg a sört, például egy tiszta 12-es sör helyett 12,3 EPM-mel rendelkező sört állítottak elő. A HGB berendezés segítségével azonban az eltérés könnyedén manipulálható volt és a sörgyárak a sör fokával összefüggő adózási problémákat is elkerülhették. Csakhogy: a hatalmas lehetőségeket rejtő berendezéssel a nagyobb sörgyárak fokozatosan elkezdtek visszaélni. Ma már így készítik az eredetileg mondjuk 18-as EPM-mel megfőzött sörökből a 10-es, 12-es, 8-as söröket, amelyek alapvetően károsodnak: megváltozik a sör természete és a sör íze is.

 Hatszáz évvel ezelőtt a krušovicei sörgyár igazgtóját, Tomáš Kosmákot a Moldvába fojtották volna azokért a szavakért, amelyeket ma simán kimond: A HGB berendezést például Brünnben is használjuk. Hétköznapi nyelven mondva, Brünnben megfőzzük a magasabb balling fokkal rendelkező fiatal sört (cefrét), és a folyamat végén hozzáadjuk a vizet. Az igazgató úr nem szégyelli hozzátenni: a HGB berendezés annyira tökéletes, hogy a legjobb szakértők sem tudnak különbséget tenni a klasszikus úton készített és a HGB által előálított sörök között.

 A hétköznapi emberek által csak euroszarságoknak nevezett sörök olyanok, mint a szóda. A HGB technológiával készült söröket leginkább az otthon szódával felengedett szörpkoncentrátumokhoz vagy egy vízzel felengedett marhahúsleveshez lehetne hasonlítani. Az általunk többször megfigyelt jelenséget tökéletesen írja le Jiří Fusek, a kis sörfőzdék szövetségének elnöke: Az első söröd meg kell, hogy teremtse az alapot a második söröd számára, de ezeknél a HGB által előállított söröknél, rögtön olyan érzésed támad, mintja tele lenne a hasad, fel vagy puffadva, minta rengeteget ettél volna, egyszerűen nem csúszik a sör.

A posztot a Sercsecsen is kommentálhatjátok.

Fasza söröket pedig 2012 május 17 és június 2 között a prágai Cseh Sörfesztiválon ihattok, részletek az eseményről állandóan frissülő posztunkban, itt.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr834452480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.04.16. 11:12:23

"A pilzeni sör minőségét védő társaság másik állítása szerint a cseh söripar leghíresebb termékének általános színvonala évről-évre csökken..."

vs.

"Baráti, kocsmai beszélgetések során többször szóba került a téma, a helyiek panaszkodtak, morogtak: évek óta ugyanazok az ízek, semmi változás, esély nincs, hogy kedvenc sarki kocsmánkba leugorjunk valami másra, mint az eddigi kínálat."

Készséggel elhiszem, hogy a nagy multisörgyárak csúnya huncutságokra képesek Csehországban is (bár talán arra még nem vetemednek, hogy tengerit tegyenek a sörbe, mint honi leányaik...), de a nagy sörök folyamatos romlását állítani egyfelől, másfelől meg az ízek változatlanságára panaszkodni, nos ebben érzek némi logikai bakugrást.

Az viszont biztos, hogy ha valaki a korábbi egy-két féle márka helyett elkezd mindenféle más sört kipróbálni, akkor ennek eredménye is lehet a korábban istenített íz "romlása"...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.16. 11:39:09

@promontor: Én kérek elnézést, ha nálad nem fér el az általános színvonalromlás és a szűk, változatlan kínálat/ízek párhuzamos jelenléte. Ha nem egy szót ragadnál ki a mondatomból, hanem egyben értelmeznéd az egészet, nálad sem lenne "logikai bakugrás" :) Egyébként: szerencsére, ez már csak múlt idő, mivel örvendetesen megnőtt a sörök kínálata az elmúlt években és mindenki azt iszik, amit akar.

Utolsó megjegyzéseddel meg csak annyi a bajom, hogy pont fordítva történt: először bizonyos márkák színvonalának csökkenését lehetett tapasztalni - a posztban pontosan leírtam, hogy miért - ami aztán eredményezte a kínálat bővülését és más sörök kipróbálását is :) Tehát ez a megállapításod is hamis, hogy az új márkák kipróbálása miatt éreznék a csehek a korábbi ízeket rosszabbnak.

NemNick 2012.04.17. 00:38:31

Szépen összeszedett poszt, grat.

_-_-_ 2012.04.17. 00:39:05

Lehúztad a legelején a Staropramen-t, pedig itthon a ma boltban elérhető árúak közül a legjobb szerintem, és most jó akcióik is vannak (180 körül van fél liter).
A magyar boltokban
van 6-os ballingfokú sör (szemét) is :(
A cseh helyzet ehhez képest százszor jobb.
A magyar sörgyártók rá vannak kényszeritve a balling, és januártól már az alkoholfok csökkentésére is mert különben akkora jövedéki adót kellene fizetni hogy a termék eladhatatlan lenne :(
A hazai sörpiacot az unióból beözönlő olcsó sörök tették tönkre, vagyis az adta meg a kegyelemdöfést:(

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.04.17. 00:40:37

@Csehszlovák Kém:

Nézd, alapvetően ugyanazon az oldalon állunk: én a magam részéről szintén nagyon örülök a választék bővülésének. Csak amikor ilyen pamfletszerű cikkeket olvasok, óhatatlanul előbújik belőlem a kisördög és elkezdek kekeckedni.

Először is, van ennek az egésznek egy marketingháború jellege. A multik nyomják a maguk jól bevált reklámhadjáratait és (vissza)élnek az erőfölényükkel. Fúj, őket utáljuk. A kicsik meg használják a maguk jól bevált gerillamarketingjét, ami erősen épít a cseh nemzeti büszkeségre, a multiellenességre, és persze a változatosság utáni igényre. De őket meg szeretjük. Holott ez propaganda mindkét oldalon.

Másodszor, bár felületes benyomásaim szerint a csehek sokkal jobban állnak a maguk sörforradalmával, mint mi a mienkkel, azért a PU/Staro/Budvar/stb nagyok fölénye még mindig nyomasztó a kocsmák terén és gyanítom, hogy a forgalmi adatok terén is. Ami két dolgot jelenthet: vagy a nagyok sem olyan rosszak, vagy pedig az átlagos fogyasztóközönség nem veszi észre a változást. Ez utóbbi esetben viszont a cseh sörforradalomnak is csak egy kis piaci szegmenst fog tudni lefedni, az ínyenc sörfogyasztók táborát.

Én mindenesetre valószínűleg eléggé átlagos lehetek, mert nem vettem észre, hogy az általam Prágában fogyasztott nagy cseh sörök (elsősorban a pilzeni-Kozel kettős) romlottak volna.

Harmadszor, ha már a kocsmák nagyok általi "felvásárlásáról" van szó, ez speciel nem az 90-es vagy 2000-es évek fejleménye. Már a 80-as években is a kocsmák többségét a PU-Staro páros uralta, öket követte a Budvar, a Branik, aztán a maradék. Ezek az arányok tehát szerintem elsősorban a szocialista tervgazdálkodás eredményeként jöttek létre, nem valami gonosz multi felvásárlás eredményeképp.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.17. 01:13:59

@promontor: Rosszul látod. Cseh nemzeti büszkeségre az óriás sörgyárak építenek - a gond éppen az - ahogy a poszt is bemutatja - kilóg a lóláb és egyre többen látják, kevésbé tudatos sörfogyasztók is, hogy valami nem stimmel az áruval és ezek nem mások, mint üres marketingszavak. Természetesen manapság már minden mögött van marketing, így a kis sörgyárak mögött is, de ami fontosabb: a kicsik képviselik a minőséget is!

Nézd, a fogyasztási szokásokat nem egyszerű megváltoztatni. Ráadásul, a csehek eléggé konzervatívok is ezen a téren. Lehet, meglepőt fogok mondai, de nem is feltétlenül kell gyökeresen változtatni ezeken a szokásokon. Ha a kis sörgyárak döntő áttörést érnének el, előbb-utóbb őket is higítanák a tömegtermelés miatt. Ezt nem akarom. A gond az, hogy a nagyobb sörgyárak hülyének nézik a fogyasztókat és évről-évre szarabb sört adnak el. Szerintem egyik sörrajongó sem akarja Csehországban sem, hogy PU-t vagy a Krusovicét szántsák fel és szórják fel sóval, hanem azt, hogy a minőség javuljon.

A nyomasztó fölény megtört, egy tudatos sörfogyasztó meg tudja már oldani, hogy ne kelljen Gambrinusokat/Staroprameneket innia. A kevésbé tudatos tömegek még nem, de ez így is van rendjén. Azért van ennyi PU/Staro/Bud kocsma, mert ezek a cégek totális anyagi előnyben vannak a kisebb riválisokkal szemben. Ne felejtsd el, hogy ezek már nem hazai, cseh cégek, hanem olyan gigavállalatok helyi érdekeltésgei, mint az InBev, a SABMiller, vagy a Heineken - miről beszélünk? Az euroszarok ízlésterrorjáról, ugyanolyan, unalmas sörökről.

A cseh sörforradalom sokkal több, furcsa, hogy ezt nem érted Magyarországról, ahol hasonló robbanás megtörtént a bor témájában is. Amikor a nagyobb, monopolhelyzetben lévő ÁG-ok helyét fokozatosan átvették, vagy felfejlődtek melléjük a magánpincészetek. Miért nem furcsa ma már több tucat borospince, nem tudom hányféle borát kutatni, felhajtani, megkóstolni, míg szörnyülködsz/szörnyüködnek sokan, amikor ugyanezt a (cseh) sörpiac tekintetében most élik át a csehek?

Utolsó bekezdésedben említetteket leírtam a cseh sörforradalmat bemutató posztomban is, ez köztudott, viszont nem írhatom le a történetet Ádámtól/Évától mindig, ezért a mostani posztban már csak arról volt szó, hogy a szocialista tervgazdálkodás által leszabályozott egy sör, egy kocsma felosztást, átvették a nagy söröskonszernek is. Ami viszont új fejlemény volt, és ezt Magyarországról nem lehet látni/tudni, hogy a 2000-es évek elejétől a PU brutális mértékű kocsmafelvásárlásba kezdett - sok esetben a Staro rovására, de a kicsi, regionális söröket csapoló sörözőket vidéken pl simán megették. És ennek már semmi köze a szocialista tervgazdálkodáshoz.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.17. 01:25:51

@_-_-_: Miért elképzelhetetlen egy csehországihoz hasonló - a helyi viszonyoknak megfelelő - minisörfőzde forradalom Magyarországon?

A magyarországi sörfesztiválok sikeréről hallva ez szerintem nem csak egy álom.

Staro: az a baj, h üveges sört egyáltalán nem iszunk, amit lehet csapolva toljuk, max vmi brutál ritkaságot veszünk meg a sörtékában, üveges kiszerelésben, de durván hangzik, ha a legjobb otthoni sörnek jelölted meg..fúha.. Prágában az abszolút söranalfabéták, az igénytelenek, csövesek vesznek Starot boltban üvegesen...persze, amíg egy szupermarketben 4, 5, 7 koronáért lehet ezeket a szarokat beszerezni, adig nincs miről itt sem beszélni, telítik a piacot a higított löttyökkel.

muskotály küvé 2012.04.17. 09:48:20

Az utóbbi három évben jó néhány sörgyárat és kocsmát meglátogattunk Csehországban. (Az egyik ilyen túráról egy poszt is született: foldszint.blog.hu/2011/04/30/cseh_sortura_vonattal) Az a benyomás alakult ki, hogy a nagy sörgyárak tényleg elég gusztustalanul nyomulnak, a megvásárolt kisebb gyárakat bezárják és koncentrálják a termelést. A minőség romlásához nem tudok hozzászólni, de a PU adott helyen nagyon jó tud lenni (pl. a gyári étterem, vagy az Arany Tigris). A Krusovice nem igazán jó, az tény - és megdöbbentő, hogy a Budwweiser gyárhoz képest a töredéke munkást lehet látni, mintha automata gépsor gyártaná a sört. A Budweiser kiemelkedik a nagyok közül, állami vállalatként van lehetőség a minőság megtartására - pont azt magyarázták ott nekünk, hogy ők nincsenek rákényszerítve az ászokolási idő csökkentésére, és az egyéb költségcsökkentő ármánykodásra.
Viszont Csehországban még mindig sok közepes méretű sörgyár van, amelyek a környéküket ellátják jó minőségű (de legalább korrekt) áruval, mint pl. a pardubicei, a nymburki, protivíni, humpoleci, stb. A kis főzdék üde színfoltot jelentenek, sok van belőlük és jó sört csinálnak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.17. 10:53:40

@muskotály küvé: Végre :) Nagyon jól látod, fasza komment!

Megjegyzéseim:

- tökéletesen látod a nagy sörgyárak nyomulását, a Heineken két legutóbbi áldozata a Louvy és a Dacicky sörgyárak..ez utóbbinak a halálát "személyesen" is átéltem..2008-ban, Kutba Horában - helyben! - még le tudtuk tesztelni a KH teljesn szortimentjét, 2010-től már csak egy unalmas higított löttyöt (12-es lezákot) kaphatsz bármelyik szupermarketben, - országszerte! - aminek az üvegére egy Dacicky címert ragasztottak. Ennyi maradt...

- PU + minőségromlás. A PU is HGB technikával készül, ez nem vita. De a sör csapolásán is sok múlhat: valóban vannak helyek, ahol jól elkészítik. Viszont ne felejtsük el, hogy az egykor 12,08-as ballingofkú, 5 feletti alkoholtartalmú PU, ma már csak 11,6 ballingfokú és 4,4-es alkoholtartalmú. Húgy, egy felvizezett sörkoncentrátum. A 10-es Gambrinus sem annyi, amennyi: valójában egy 9-es sört iszol..Nem véletlen, hogy pesti haverjaim is csodálkoztak milyen könnyűek ezek a sörök, mennyit meg lehet belőlük inni és be se baszol..Hát ezért...

Budvar, ászokolási idő: egy jellemző adat: a régi nyitott tartállyal az erjedési folyamat 30 napig tartott, a jelenlegi cilinderes technika 10-14 nap alatt végez vele. Az előző művelethez 10-12 embert kell egy sörgyárnak alkalmazni, az utóbbihoz elég egy piros gomb és a számítógép...

- Közepes sörgyárak: pontosan! Igyatok Cerna Horát, azok is a régi technikával főzik a söröket! De az általad fesoroltak többsége is. Sajnos, a HGB-technika a kisebb sörgyárakat sem hagyta ki, az általad említett humpoleci sörgyárban is már azt használják és ami nekem különösen csalódás volt, hogy már a Svijany 11-ese is HGB technikával készül..

- ha nem bánod, kiteszem a linkelt posztot a Sercsecs linkgűjteményébe, a megfelelő rovatba! Itt megtalálod: www.sercsecs.cz/index.php/linkek/175-cikkgyjtemeny

És olvasd a Csecset, sok fasza cikket találsz a témával kapcsolatban, illetve folyamatosan recenzáljuk a kíváló söröket is!

muskotály küvé 2012.04.17. 11:56:53

Tavaly Cerna Horában is voltunk, az is nagyon jó. A szállodájuk is, és ahhoz képest nem drága.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.04.18. 01:29:00

@Csehszlovák Kém: "Rosszul látod. Cseh nemzeti büszkeségre az óriás sörgyárak építenek..."

Nézd, a nemzeti büszkeség fontos érzelem (a sajátunk persze, a másoké az nacionalizmus, de ez másik poszt... ;-), nyilván a nagyok is próbálnak élni vele, meg a kicsik is.

Ez így van Magyarországon is, ld. egyfelől pl. a Soproni reklámokat, másfelől mondjuk a Magyarok Sörét. Az utóbbi meg arra példa, hogy egy kis sörfőzde esetében is lehet arról beszélni, hogy a marketing csak egy piszkos eszköz egy silány termék eladására. (Félreértés ne essék, készséggel elhiszem, hogy a csehországi kis főzdék nem a Magyarok Söre minőségét képviselik, csak arra akartam utalni, hogy a termék egy dolog, a marketing meg egy másik, és ez a kicsikre is igaz lehet.)

"A cseh sörforradalom sokkal több, furcsa, hogy ezt nem érted Magyarországról, ahol hasonló robbanás megtörtént a bor témájában is."

Hol írtam olyat, hogy nem értem a jelentőségét?

Én igazából a drámai szvakkal ecsetelt multis minőségrontást éreztem/érzem túlzásnak, különösen a ugyanezen multik magyarországi gyakorlatának fényében.

(A boros hasonlat meg annyiban sántít, hogy a borpiacon sosem volt és soha nem is lesz olyan globális piackoncentráció, mint a söröknél, azaz a magyar bort nem valami multicéggel szemben kell definiálni. Meg annyiban is, hogy a magyar bornak értelemszerűen nem a multik tettek be, hanem a negyven év kommunizmus, meg az igénytelen szovjet piac.)

"PU + minőségromlás. A PU is HGB technikával készül, ez nem vita."

Ezt készséggel elhiszem, csak megemlítem, hogy a posztból ez nem derül ki, lévén a HGB-s oldalboxban pont Pilzent nem említed, mint HGB használó helyet, VPopovicében meg tudtommal Kozelt főznek csak... Egyébként nem lenne rossz, ha néha belinkelnél egy-egy forrást, én legalábbis érdeklődve olvasnám őket, a Google Translate még a cseh forrásokat is többé-kevésbé olvashatóvá teszi ...

"Ráadásul: az alkoholtartalma lehet ugyanaz, ez az érv semmit nem jelent a kereset szempontjából, hogy a sör most 11° vagy 12° -es balling fokú. Röviden: az eredeti nyersanyagból kevesebbet tesznek a sörbe, egyrészt nyersanyag-megtakarítási és adózási okokból. Az ugyanolyan mértékű alkoholmennyiséget úgy érik el, hogy a főzetet tovább erjesztik - ami pontosan az egyik oka, hogy miért nem olyan a sör íze, mint korábban. Ugyanis jobban ízlik egy olyan sör, amelynek magasabb az EPM tartalma és kevébé erjesztik, mint fordítva."

"Viszont ne felejtsük el, hogy az egykor 12,08-as ballingofkú, 5 feletti alkoholtartalmú PU, ma már csak 11,6 ballingfokú és 4,4-es alkoholtartalmú."

Ő, itt valamit tisztázni kellene, mert laikusként nekem úgy tűnik, mintha itt két gyártástechnológia keveredne. Az egyik esetében nincs szó a folyamat végén higításról, csak arról, hogy kisebb szárazanyagtartalommal hogy lehet több alkoholt elérni, és hogy ez nem jó a sör ízének. Ha a pilzeni így készül, akkor készséggel elismerem, hogy a 12,08-ról 11,6-ra való csökkentés elvileg némi minőségrontást eredményez, viszont az alkohol tartalom csökkenése nem arra utal, hogy tovább erjesztenék, mint régen.

Ha HGB-ről van szó, akkor igazából meg tudni kellene, hogy mekkora ballingfokról higítják, mert azt Te magad mondtad, hogy ha csak a pontos ballingfok belövésére szolgáló apró higításról van szó, akkor az elfogadható.

sztenke 2012.04.19. 02:09:25

Előrebocsátom: néha nagyon nem egyezik az ízlésem az emberek többségével.
Amúgy hát én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy Párkányban ittam nemrég Budveiser 12-est (asszem 12, ha a 10-es a legkisebb), és én bizony nagyon meg voltam elégedve vele. Zlaty-ról mi a vélemény?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.19. 13:28:49

@promontor: Én nem értem, hogy állíthatsz olyat, amit 1. nem támasztasz alá semmivel, 2. lövésed sincs róla. "Nyilván a nagyok is..." - ez milyen érv? Utoljára: azt a bizonyos nemzeti argumentációt a PR-munka során, kizárólag a nagy sörkonszernek próbálják erőltetni. Lásd: a Ceské pivo EU-s márkavédjegy használata. A kicsiknek erre nincs szükségük, mivel 1. minőséget tesznek le az asztalra, 2. nagyobb rájuk a kereslet, mint a kínálat.

Magyarországi példáid (Soproni, Magyarok söre) pedig azt mutatja, hogy te az otthoni viszonyok alapján mondasz véleményt a cseh helyzetről, amit 1. nem ismersz, 2. nem olyan, mint a magyar. Példa kisebb cseh sörgyárak marketingjére: idén januártól vezették be, hogy egyre több kis sörgyár sörének söralátétére ráírják: "Mi nem higítjuk vízzel a sört" (lásd a posztot, HGB technika), ami igaz és tényeken alapul.

Természetesen nem írtad le szó szerint, hogy nem érted a cseh sörforradalom lényegét, de a mondataid közt ott volt az értetlenség, amikor egy kis piaci szegmensről és az ínyencek szűk táboráról írtál. Na, ezért nem érted!

A boros példámmal kapcsolatban ugyancsak értetlenkedsz vagy nem érted a példám és egy klasszikus érveléstechnikai csúsztatást alkalmazol, amikor egy olyan állításnak próbálsz ellentmondani, amit nem is írtam le. Nem az a lényeg ugyanis amit te próbáltál hangsúlyozni - "soha nem lesz olyan piackoncentráció, mint a söröknél - mivel nem ez volt az én állításom, hanem az, hogy a korábbi nagyobb, állami gazdasági pincészetek mellé, helyett borászati vállalkozások százai jelentek meg, és a választék kiszélesedett. Konkrétan Magyarországon:7 pincegazdaság, 22 állami gazdaság pincészete és szövetkezeti pincészetek integrálták a magyar bortermelés több mint 80%-át, ma már legjelentősebb 400 borászati vállalkozás adja a bortermelés 80%-át. Ez egyben a cseh sörforradalom lényege is, ez az, amit te nem fogtál fel még most sem.

Még egy apró megjegyzés: Csehországban a kicsik nem "a multicégekkel szemben" határozzák meg magukat, hanem a rossz minőségre, az unalmas sörfogyasztási szokásokra, stb. hívják fel a figyelmet.

HGB, röviden, bár már ismétlem magam, minden ott van a posztban: a HGB segítségével főznek egy kurva erős sört, pl: 16 vagy 18 ballingfokkal és ezután az egészet felhigítják vízzel 9-es (= ez lesz pl a 10-es Gambrinus) vagy 11-es (=ez pedig a 12-es PU) sörre, amiből kétszer annyi "sört" (=higított szart) tudnak létrehozni, eladni, feleannyi nyersanyagból.

És akkor még a tetrahopról nem is beszéltem! (De adtál egy jó ötletet, erről is írok majd í közeljövőben...)

A PU-t azért nem említettem külön az oldalboxban, mert az egész poszt nagyjából róla szólt, szerintem elég egyértelműen bemutattam, hogy csapják be a fogyasztókat, például a 12-es (=valójában hígabb) lágerrel, amiről a bíróságon is vita volt. Nincs szó kétféle technikáról, ugyanarról írtam. A posztból kiragadott állításom mindössze annyit jelent ki, hogy az alkoholtartalmat lehet növelni a további erjesztéssel. Az, h ez az egész felhígul, a HGB technikának köszönhető - az más kérdés, hogy a PU Sörgyár ezt tagadja, illetve egyes nyilatkozatokban kisebbíti a technika jelentőségét.

Hogy pontosan mekkora ballingfokról higítják? Jó kérdés. Ugye kezdjük ott, hogy a HGB-s sörök pontos arányát sem tudjuk, mivel nem minden sörgyár vallja be annak használatát, de a posztban is írtam, kb. 40-60%-a a söröknek már így készül Csehországban - a becslések szerint. Sajnos, erre a kérdésre sem lehet pontos választ adni, csak találgatni és nyilatkozatokból következtetni. Az angolszász szakirodalom szerint 20-25-ös EPM-re higítják e technika használatakor a söröket. A is sörgyárak szövetségének elnöke szerint Csehországban 16(-18) fokosra főzött sörökből csinálnak 9-est, 11-est. A PU sörmesterének egy nyilatkozata alapján "nehéz erre a kérdésre válaszolni", illetve, "15 fokról történő higítás esetén nincs semmilyen érezhető változás a sör ízében", de hozzátette, hogy ők messze vannak még ettől a 15-ös értéktől is. Tehát kvázi elismerte, hogy használják a HGB-t, de azt nem mondta meg, hogy mennyire főzik fel a sört.

A PU és társai már rég nem értékbelövésre, hanem tömegtermelésre használja ezt a technikát. Ez a helyzet.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.04.20. 00:35:03

@Csehszlovák Kém: Természetesen ez a Te blogod és látom, presztízskérdést csinálsz abból, hogy soha semmiben sem tévedsz vagy túlzol, tehát nyilván nem túlzás a PU-t húgynak minősíteni és nyilván nem tévedés a HGB-ről azt írni, hogy a segítségével "kétszer annyi sört, feleannyi nyersanyagból", csinálnak.

Ami a vitamódszereket illeti, érvelésechnikai csúsztatások kapcsán szerintem érdemes lenne átolvasnod a saját kommentjeidet is, pl. a sörforradalommal kapcsolatban Te próbálsz egyfolytában olyasmiket a számba adni, amiket nem mondtam.

Egyébként érdekes és jó posztok ezek és még jobbak lennének ha nem esnél bele időnként a túlzások és az egyoldalúság amúgy tipikusan magyar betegségébe.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.20. 01:38:22

@promontor: Természetesen elismerem, hogy túloztam, amikor sarkítottam az arányokat, de reméltem, hogy ez világos lesz és nem ér meg neked még egy felesleges kommentet.

Nézd, megjegyzéseid alapján - pl: az általad félreértelmezett boros példa - full nem érted a cseh sörforradalom lényegét, nem kellett semmit se a szádba adnom:)

Tudom, hogy jó téma, ezért is írok róla, mert ez Magyarországon totál ismeretlen. Utolsó megjegyzéseddel megint nem tudok mit kezdeni, mivel a poszt kontextusából kiderül, hogy nem végeztem tudományos igényű kutatást a megírásához, és a források is eleve korlátozotta, homályosak. Ráadásul, láthatod, hogy a Sercsecs kocsmablogról tettem át ide is az írást, amit ha ismersz, elfogult a kis sörgyárak felé, de még így sincs igazad, mivel a posztban minden érdekelt fél (minisörgyárak, nagy ipari sörgyárak) véleményének helyt adok.

Szóval, legközelebb kicsit konstruktívabban, ha lehet!

dzsadzsarblinx 2012.04.23. 21:17:19

@sztenke:

A Bazant nem egy nagy szám, azért lecsúszik. :)

1999-ben, meg 2001-ben voltam Csehországban, akkor azt hittem, velem van a baj, hogy nem ugyanolyannak érzem a Pilsnert. Hát a cikk után talán mégsem az ízlelô bimbóim szórakoztak.

Néhány éve egyszerre ittunk itthoni Pilsner Urquelt, meg Drehert. Orcánk többszöri átöblítése után meg kellett állapítani, hogy semmi különbség a kettô között.
Mindkettôt Kôbányán palackozták. Azóta lehet, hogy más a helyzet.
Nekem is a Budvar jön be, annál is inkább, mert utóbb ettôl a szelek nem bántanak. Bár gyanús, hogy mostanában olcsóbb...
1999-ben, meg 2001-ben voltam Csehországban, akkor azt hittem, velem van a baj, hogy nem ugyanolyannak érzem a Pilsnert. Hát a cikk után talán mégsem az ízlelô bimbóim szórakoztak.

A Velvet lehtet, hogy valami túrista bolondító cucc, de engem töbször is megbolondított, a lavinovy effekt meg nagyon guszta és látványos.

_-_-_ 2012.04.24. 19:55:07

@Csehszlovák Kém:
Bocs, hogy csak most válaszolok de most találtam vissza.
Én nem úgy fogalmaztam, hogy a Staropramen a legjobb sör itthon, hanem az elérhető árúak közül (max 200 Ft/0.5L-re gondolok, mivel ugye nem egyet vesz belőle az ember :) - és az általam eddig kóstoltak közül - a legjobb. Érdekelne, szerinted melyik a legjobb ebben a kategóriában itthon (bár gondolom egyik se:)).

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.12. 17:28:05

Sajnos csak most olvastam, alapcikk, nagyon jó összefoglalás!!!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.09.12. 17:45:32

@pif: Kösz! :) Kint van a Sercsecsen is a poszt.
süti beállítások módosítása