David Limberský nem sejtette, amikor a cseh liga 7. fordulójában feldobta magát a 16-oson belül a Plzeň-Sparta derbin, hatalmas botrányt robbanthat ki a cseh futballban. A történet Magyarországról ismerős lehet, előre lezsírozott meccsek, amelynek mértékéről még csak nem is mernek tippelni a cseh szakavatottak. Az előzetes hírekben egyelőre annyi a különbség, hogy délszláv szereplők helyett albán fogadási maffiáról fecseg a mély.

Daniel Křetínský, a Sparta Praha elnöke a múlt heti derbi után találkozott Miroslav Peltával. A prágai klub elnöke titkos információkat adott át a cseh labdarúgó szövetség elnökének. Az első hírek szerint az összegyűjtött adatok a cseh első osztályú meccsek befolyásolásáról szólnak. Az információk nem egyes mérkőzések elcsalásáról, hanem rendszerszintű problémáról szólnak, a sajtóban megjelent hírek szerint a cseh futball elsőszámú embere megdöbbent. Pelta az adatok megtekintése után, az iratot átadta a korrupcióellenes rendőri hivatalnak, kivizsgálásra. Ez múlt hét szerdán történt, azóta hírzárlat van az ügyben Csehországban.

A vizsgálatok egy hónapig is eltarthatnak, korábban nem várható érdemi beszámoló. A cseh sajtóban megjelent hírek szerint Křetínský egy magánnymozó irodát bízott meg a titkos nyomozással. Az ilyen esetekben a vizsgálatok elhúzódhatnak, mert az így szerzett adatokat nem lehet felhasználni a bíróságon, mivel a rendőrségnek előbb saját vizsgálatot kell lefolytatni az ügyben.

A cseh sajtóban tehát egyelőre találgatnak. Egymásnak ellentmondó érvek látnak napvilágot arról is, hogy Křetínský jól tette-e, hogy nyilvánosságra hozta a találkozó és a dokumentumok átadásának tényét. Egyesek szerint ha a vizsgálat titkos maradt volna, nagyobb esély lenne egy sikeres nyomozás lebonyolítására. Egy biztos: a Sparta elnöke meglehetősen körültekintően járt el az ügyben, és csak első pillantásra tűnhet úgy, hogy hirtelen felidnulásból vádolta meg embereket. Kiderült: a az összegyűjtött információk átadása előtt Křetínský találkozott a cseh igazságügyminiszterrel. Pavel Blažek találkozót kezdeményezett az ügyben Pavel Zeman cseh legfőbb ügyésszel is, a találkozóra egyelőre nem került sor.

Magyar újságokat is olvasó ember számára aligha meglepő élmény, hogy Csehországban a futballban dolgozó emberek meglehetősen hatékonyan rejtik el az érdemi információkat az őket faggató újságírók elől. Nem teljesen tiszta, kik azok, akik betekinthettek a Sparta elnökének titkos irataiba. Annyi bizonyos, hogy Křetínskýn és Peltán kívül még tudhat az ügyről a korrupcióellenes rendőri egység vezetője, Tomáš Martinec is. A cseh sajtóban olyan vélemények is megfogalmazódtak, lehetséges, mindez csak figyelemelterelés, hogy az üggyel valóban foglalkozó szakemberekre ne nehezedjen semmilyen nyomás. A CSLSZ végrehajtó bizottságából biztosan ismeri az iratok tartalmát Dušan Svoboda elnökhelyettes, aki egyébként a Sparta legfelsőbb vezetésének is tagja. Találgatásokra adhat okot, hogy a dokumentumokat ugyanakkor nem kapta meg az idén januárban magánvállalkozásaival összefüggésben korrupcióval megvádolt Dalibor Kučera és Jindřich Rajchl, a cseh labdarúgó szövetség két alelnöke.

Csak következtetni lehet, mi történhet ha a gyanú beigazolódik, veszélybe kerülhet-e a cseh liga lebonyolítása, illetve az egyes klubokat mennyire veszélyezteti az ügy. A Sparta elnöke lépésével mindenesetre elérte, hogy a cseh futballközvélemény megkülönböztetett figyelemmel kíséri a játékvezetők tevékenységét a botrány kirobbanása óta. Másrészt az is biztosnak tűnik, hogy ha a vádak beigazolódnak az érintett klubokat azonnal visszaléptetik a versenyzéstől és alacsonyabb osztélyba sorolják.

A cseh médiában olyan hírek is felröppentek, miszerint az egész botrány hátterében az albán fogadási maffia állhat. Pelta egy interjúban ugyanakkor jelezte, nem a tisszeségtelen fogadások jelentik a fő problémát. A labdarúgó szövetség részéről egy illetékes úgy nyilatkozott a Lidové noviny napilapnak, hogy a cseh és külföldi fogadóirodák ellenőrző rendszere egy rendkívül egyszerű, de hatékony elv alapján működik. Amennyiben egy mérkőzés kapcsán hirtelen nagyobb összeg jelenik meg - legyen az akár egy befújt tizenegyes, vagy a gólok száma a mérkőzén - a rendszer automatikusan figyelmeztető jelzést küld.

Egyelőre nem lehet megtippelni azt sem, hogy a botrány milyen szinten fogja érinteni a cseh labdarúgást. A szövetség elnöke így nyilatkozott a botrányt kirobbantó szerdai sajtótájékoztatón: "néhány évvel ezelőtt azt mondtam, tűzbe tenném a kezemet minden emberemért, aki a cseh profi labdarúgásban dolgozik. Most azonban felmerült néhány kérdőjel". A Sparta elnökének szavai szintén meglehetősen borús jövőképet festenek le: "Úgy vélem, nagyon komoly a helyzet, azt is mondhatom a probléma rendszerszintű. Olyan inromációkat adtam át az elnök úrnak, amely magát az egész cseh labdarúgást érintik" - mondta Křetínský.

A legfrissebb hírek szerint Křetínský jelentésének a híre már átlépte a cseh országhatárokat is, a lehetséges korrupt esetek felkeltették az UEFA, az európai labdarúgó szövetség figyelmét is. A szövetség szabályzatának értelmében minden tagország ugyanis köteles jelenteni az adott ország labdarúgásában történt méltánytalanságokat a nemzetközi szervezet felé. A cseh ügy annyival pikánsabb, hogy a titkos nyomzati anyag eredményét a rendőrségnek is meg kell erősíteni, hivatalosan ekkor lehet az UEFA felé jelenteni az esetet.

"Mindenkin nagy a nyomás, ez igaz a játékosokra, az edzőkre, de a játékvezetőkre is. Nem tudom elképzelni, hogy játékvezetőink úgy futnak ki a pályára, hogy szándékos hibát akarnának elkövetni. Ez öngyilkosság lenne részükről. Megértem, hogy a bajnoki címért folytatott küzdelem felfokozott érzelmeket vált ki, de a Sparta részéről megfogalmazott éles kirohanásoknak nem indokoltak. Megértem a klub vezetőinek felháborodását, de azzal fenyegetőzni, hogy a második félidőben nem lépünk pályára egy öt éves gyerek hiszitjéhez hasonlítható" - ezt Dagmar Damková, a cseh játékvezetők szövetségének elnöke nyilatkozta az idnes internetes portálnak.

Mindenesetre Matějek spori a cseh bajnokság 8. fordulójában nem kapott meccset, Damokva szerint ez a gyakorlat: amíg a vitatott esetet nem elemzi ki a szövetség, addig a játékvezetőt pihentetik, megelőzve ezzel, hogy az érintett játékvezető nagyobb nyomásnak legyen kitéve munkája során.

Damková elnökasszony szerint Matějek nem hibázott, határozottan cáfolta, hogy kollégája tendenciózusan vezette volna a pilzeni mérkőzést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr194799700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása