lead.jpg

Több mint egy éve mutattam be a csehországi stadionépítések, felújítások pillanatnyi helyzetét, akkor sokan hiányoltátok a szlovákiai körképet. Robert Fico miniszterelnök bejelentése, miszerint a Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) a szlovák kormánnyal kötött szerződése értelmében negyvenöt millió euró értékben, tíz év alatt, legfeljebb hatvan százalékos támogatásban részesít huszonegy szlovákiai futballstadiont, remek alkalom, hogy ezt a mulasztásunkat pótoljuk.

"Nem lenne jó dolog, ha a szlovák válogatottnak Budapesten kéne játszani, csak azért, mert Szlovákiában nincs UEFA-kompatibilis stadion" - pattintotta elő Dušan Galis, sportért felelős kormánybiztos a nacionalista kártyát, miután az elmúlt napokban kapott rendesen hideget-meleget a szlovák kormány legújabb megalomániás elképzelése. Mondott persze Galis még viccesebbeket is - ti. "jobb stadionokat akarunk, mint Németországban" - de a 45 millió eurós nagyságrendű és máris nagy felháborodást kiváltó, előzetes szakmai és társadalmi vita nélkül elfogadott terv, amely, mentségére legyen mondva, nem tőle, hanem Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnökétől származik.

Gyorsan javítom is magam: kétszer 45 millió euró. Ugyanis a pozsonyi nemzeti stadion építéséről már korábban beszéltek, határoztak. Csakhogy a fővárosi kluboktól vagy a "nemzet csapata" kifejezéstől irtózó, komplexusos vidéki szurkolók Szlovákiában is léteznek. Sokak számára a pozsonyi nemzeti stadionra elkülönített ugyancsak 45 millió euró nem jelentett mást, hogy Szlovákiában már megint csak a következő futballklubok részesülnek támogatásban: Slovan Bratislava, Inter Bratislava, Petržalka, Dukla Bratislava, Matador Bratislava, Dynamit Bratislava, Ružinov Bratislava, FC Prešpork, I.Čs Šk Bratislava, ČH Bratislava. A többiek vidéken esetleg akkor, ha elismerik, hogy az isten kék-fehér.

Ficoék gyorsan jelszócserét hajtottak végre és ma már, hasonlóan a magyarországi folyamatokhoz, Szlovákiában is a vidéki egyesületeket szeretnék elsősorban megerősíteni. Ezek után nem is annyira az verte ki sokaknál a biztosítékot, hogy egyetlen stadionra ugyanannyit terveznek költeni, mint másik huszonegy stadionra. Paradox mód, épp a vidéki támogatásokkal válhat láthatóvá az állami szerepvállalás ellentmondása: Ficoék ott is megjelennek, ahol - ahogy az minden rendes országban lenni szokott - a magántőke segítségével már elindították vagy bejelentették a stadionberuházásokat. Így most állami támogatást kaphat a szlovák Abramovicsként ismert Vladimír Poór, nagyszombati vállalkozó és klubtulajdonos is.

Az olyan pszeudoérvekkel nem tudok mit kezdeni, hogy a stadionok felújítására a válogatott és a közös cseh-szlovák bajnokság miatt van égetően szükség, ugyanis a dotoho szerint a Fico kormány pont az ellenkezőjét éri el az állami beavatkozással: belassíthatja fejlesztéseket, a magánvállalkozó vissza fogja tartani pénzét és megvárja az állami dotációt. Az állami befektetéseknél pedig senki nem fogja már számon kérni a hatékonyságot, miközben bármiféle vállalkozói mozgolódásnak a klub részéről kellene megjelenni. Mondjuk ki: Magyarország után, Szlovákiában is vereséget szenvedtek az állampolgárok a politikával összefonódott futballfunkcionárius, jól szervezett csoportoktól: a társadalom többsége egy kisebbség extra igényeit fogja megfizetni.

A teljes program részletes megvalósítási terveit a először dotohon olvashatjátok, amelyet a helyi érdekességekre fókuszálva, a blog megszokott stílusában egészítünk ki.

sk_terkep2.jpg

1. A szlovák kormány a sokak által csak a nemzet csapatának tartott Slovan Bratislaván kívül, két vidéki klubot emel ki. A tervezett nagyszombati stadion felépítéséhez szeretnének hozzájárulni, illetve a már csaknem teljesen elkészült zsolnai sportkomplexum befejezését támogatnák meg, hogy ez utóbbi stadion is megfeleljen az UEFA 4-es szintű követelményrendszerének.

Zsolna: probléma már csak a parkolóhelyekkel van

zilina_stadion.jpg

• A szlovák kormány vállalja az MŠK Žilina stadionja teljes infrastruktúrájának kiépítésének befejezését, amely elsősorban a stadion környékének átalakítását, megfelelő méretű parkolófelületek kialakítását jelenti.

A Zsolnai Torna Egylet néven 1909-ben alapított klub vezetése a Tiso-féle Szlovák Állam idején, 1941-ben építette a 2009-ben egy év alatt teljesen átépített stadiont. A rekonstrukcióra a korabeli adatok szerint nagyjából 11 millió eurót költöttek. Az átalakítások nyomán az észak-szlovák város stadionja az ország legszebb, legmodernebb környezetét biztosítja a labdarúgóknak. A stadionban 96 kamerából álló rendszer vigyáz a rendre. Kétségtelen a klub aranykorát éli a kétezres években, hatszoros szlovák bajnok (2002, 2003, 2004, 2007, 2010, 2012) és többszörös nemzetközi (Bl, El) szereplés. A klub vezetése szisztematikusan építkezett, a csapat keretét a nemzetközi részvételhez elegendő játékosokkal egészítették ki, illetve megalapították a fiatalok számára a klub labdarúgó akadémiáját is.

Ilyen volt, ilyen lett a felújított zsolnai katlan.

Nagyszombat: új stadion, de kitől?

trnava_stadion.jpg

• A szlovák kormány vállalja, hogy támogatja a "City Aréna" projekt keretén belül megvalósuló 17 500 férőhelyes, önkormányzati tulajdonban lévő stadion megépítését.

Az 1923-ban ŠK Rapid Trnava néven alapított klub jelenlegi stadionja már idősebb darabnak számít Szlovákiában, de egy pozitív tulajdonsággal mindenképp rendelkezik: a 18 448 néző befogadására képes, angol stílusú stadion látogatottsága kiemelkedik az országban. Látványosan lelakott állapotának ellenére, még mindig a második legjobb szlovákiai stadionnak számít. Az Euro Max Slovakia nevű társaság 2011 novemberében mutatta be a többek között a stadion felújítását is magában foglaló, nagyszabású City Arena elnevezésű terveit. Nagyszombat város önkormányzata és a beruházó 2012 decemberében ünnepélyesen aláírta a szerződést a projekt megvalósulásáról, amelynek összköltsége jelenleg 76 millió euróról szólt. Ebből a stadion felújítása 15 millió eurót emészt fel. Az építkezéseknek 2013 márciusában kell megkezdődnie.

A félelmetes nagyszombati szentély jelenleg még így fogad.

2. A két kiemelt stadion után a a szlovák kormány olyan megyei jogú, és a szlovák futball hagyományos bástyáinak számító városok stadionjainak rekonstrukcióját támogatja, amelyek a munkálatok befejezésével az UEFA 3-as szintű követelményeinek felelnének meg.

Kassa: ígéret új stadionra

kassa_stadion.jpg

• A szlovák kormány vállalja az MFK Košice futballklub birtokában lévő földterületen egy 9000 férőhelyes, teljesen új, városi stadion felépítését.

Hosszú évek óta szeretne a kelet-szlovákiai metropolisban is új stadiont építeni a kassai klub aktuális vezetősége. Legutoljára 2008-ban röppent fel a hír, hogy a kassai új stadiont ugyanaz a társaság - E Side Property Limited - építeni, amely a prágai Slavia stadiont kivitelezte. A beruházásnak 2009 november és 2011 júniusa között kellett volna megvalósulnia.

Tekintsd meg a jelenlegi, ovális alakú pályát!

Eperjes: szerényebb, de új stadion a láthatáron

presov_stadion.jpg

• A szlovák kormány vállalja az 1.FC Tatran 5500 férőhelyes városi stadion teljes modernizációját.

Szlovákia legrégebbi, az 1898-ban Eperjesi Torna és Vívó Egylet néven alapított klubjának stadionját 2009-ben öt millió szlovák koronából újították fel: székeket szereltek fel a lelátókra, jelenleg a stadion 14 ezres befogadó képessége 5410 férőhelyre csökkent. A városban léteztek meglehetősen elrugaszkodott tervek is egy teljesen új stadion felépítésére: 2008 és 2010 között, 23 millió euróból épült volna meg Közép-Európa egyik legmodernebb stadionja. Álmodozni itt tudtok egy kicsit.

Láttunk már szebb stadiont is.

Nyitra: svájci megalomán tervek

nitra_stadion_1.jpg

• A szlovák kormány vállalja a Zobor hegy alatti város stadionjának teljes rekonstrukcióját, amely 5500 néző befogadására lesz alkalmas.

Tavaly (2012) januárban elterjedt a pletyka a Zobor hegy alatt: egy svájci befektetőcsoport, a Hidber Consultants GmBH 150 millió euróból teljesen újjáépítené a stadiont, amely leginkább a berni „Stade de Suis­se"-re emlékeztetne, befogadóképességét valahol 12 és 18 ezer fő között határoznák meg. Júliusban a tárgyalások megakadtak, mert a svájci befektető szerette volna a stadion melletti edzőpályát kereskedelmi célokra beépíteni, de a klub vezetése a tervekkel nem ért egyet.

A valóság egyelőre nagyon mást mutat.

Trencsén: Csák Máté is szégyelné magát

trencin_stad.jpg

• A szlovák  kormány vállalja a városi stadion újjáépítését, amely 5500 néző befogadására lesz alkalmas.

"A trencséni állapotok katasztrofálisak, ezért örömmel csatlakozunk a kormány projektjéhez, hogy a városban is végre egy új, modern stadion álljon" - fejezte ki szándékát elsőként a Csák Máté városában működő futballklub elnöke. A jelenlegi stadion 16 ezer férőhelyes, 2005-ben és 2011-ben is részleges rekonstrukciós munkákat végeztek, újrabetonozták a lelátót, egy részére székeket szereltek fel és kicserélték a gyepet.

Járd be a lepusztult trencséni stadiont!

Besztercebánya: nem játékosnak való vidék

dukla_bb_stad.jpg

• A szlovák  kormány vállalja a Védelmi Minisztérium tulajdonában lévő, városi Dukla stadionjának 5500 férőhelyre történő teljes átalakítását.

A kétezres évek elejéig még nem volt ritka, hogy tízezren is kimentek a közép-szlovákiai metropolisban egy-egy derbire, az elmúlt években erősen lecsökkent a városi stadion látogatottsága. A besztercebányai létesítmény még a hatvanas években épült, a legutolsó nagyobb felújítás tíz éve végeztek a stadionban. Azóta csak romlott az állapota, a stadion gyepszőnyege legendásan az egyik legrosszabb minőségű, nem szeretnek itt játszani a focisták, és szlovák kémeim jelentése szerint a szurkolók sem nagyon járnak meccse az elégtelen kiszolgáló helységek miatt, pedig a stadion gyönyörű környezetben található. A felújítási tervekről bővebben itt olvashattok a stadion jelenlegi állapotáról pedig itt.

Dunaszerdahely: ezúttal nem marad ki Dél a jóból?

dac-uj_0 (1).jpg

• A szlovák  kormány vállalja az FK DAC városi stadion 5500 férőhelyre történő teljes átalakítását.

A parameter.sk megkereste Világi Oszkár vállalkozót, aki a legolvasottabb szlovákiai weblapnak elmondta: "Amennyiben a város hozzáállása pozitív az ügyben, szívesen felajánlom a segítségemet, és rendelkezésre bocsátom a szükséges forrásokat”. Világi nem zárta ki egy teljesen új stadion megépítését is a jelenlegi felújítása helyett. A jelenlegi stadiont 2008-ban részlegesen felújították, itt pedig jardajagr ír a Világi-DAC közötti románc tavalyi állásáról.

Nosztalgiázz a régi főlelátó (1999) és a jelenlegi stadion megtekintésével!

3. Az első két pontba nem tartozó, de a szlovák nemzeti bajnokság első osztályában szereplő városok, az UEFA 2-es és 3-as szintű követelményrendszerének megfelelő, stadionrekonstrukciós programjainak megtámogatása.

Aranyosmarót: ilyen a szlovák stadion újhullám, kicsi és tiszta

zlate_moravce_stadion.jpg

A szlovák kormány vállalja a város stadionjának 5000 főre történő kibővítését és átalakítását.

Az aranyosmaróti kiscsapatot az egyik legszimpatikusabb klubnak tartják Szlovákiában, nem csak azért, mert jó támadófocit játszik. A nem sokkal több, mint 15 ezres település egy nagyon pöpec és tiszta stadionnal rendelkezik, amelynek fő lelátóját nemrég lefedték.

Nézz körbe alaposabban a stadionban!

Rózsahegy: túl kicsi ékszerdoboz

ruzomberok_stad.jpg

• A szlovák kormány vállalja a város stadionjának 5000 főre történő kibővítését és átalakítását.

Az 1906-ban Rózsahegyi Sport Club vagy Concordia SC néven alapított (szlovák változat: SK Konkordija) észak-szlovák klub festői környezetben található stadionjában 4800 ülőhelyet találhatunk. Híreink szerint a kiszolgálás a rózsahegyi stadionban megfelelő, a lelátók modernek, jó állapotúak, a stadionban csak ülőhely található. Nemzetközi mérkőzéseket ennek ellenére nehéz itt elképzelni, mert egy-egy nagyobb szlovák derbi alkalmával kiderül, hogy a stadion még a Corgon Liga küzdelmeihez is kicsi. A stadion bővítését a két kapu mögötti lelátó megépítésével tudnám elképzelni.

Még több fotó a stadionról.

Szenice: irigyelt, gazdag vidékiek

senec_stadion.jpg

• A szlovák kormány vállalja a város stadionjának 5000 főre történő kibővítését és átalakítását.

Még 2012 novemberében kezdődött meg a stadion teljes átalakítása és modernizálása, amely a tervek szerint 2015-ben készül el. Az átalakítások után 8000 néző befogadását biztosító, az UEFA és a FIFA szigorú előírásainak megfelelő létesítményben szurkolhatnak a nyugat-szlovák kisváros drukkerei. A klub vezetősége az átalakítási munkálatokat saját forrásból fedezi, pontos összegről nincs tudomásom.

Nézegess több képet az építkezés megkezdéséről, itt a jelenlegi állapotot láthatod.

Miava: új stadion, két hónap alatt

myjava_stadion.jpg

• A szlovák kormány vállalja a város stadionjának 5000 főre történő kibővítését és átalakítását.

Négy évvel ezelőtt még a harmadik osztályban játszott az 1920-ban Športový klub Myjava néven alapított nyugat-szlovák klub, 2012 júliusában, két hónap alatt, új stadion építettek és lejátszották első Corgon-ligás mecsüket is. A miavaiak kapcsán sokan Szenice-effektusról beszélnek, de a számok tükrében a fekete-fehér klub sokkal kisebb költségvetéssel működik. A stadion teljes átépítése egyébként 850 000 euróba került.

Nézegess több fotót a szimpatikus kiscsapat stadionjáról!

4. A Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) az UEFA 3-as szintű követelményeinek megfelelő, nemzeti edzőközpontj felépítése Poprádban, amely a 2009-ben, Kisteleki István által átadott telki edzőközponthoz hasonló funkciót töltene be.

Poprád: edzőközpont és stadionrekonstrukció

poprad_stad.jpg

• A szlovák kormány vállalja a Szlovák Labdarúgó Szövetség tulajdonában lévő poprádi stadion teljes rekonstrukcióját, amely így 5500 néző befogadására lesz alkalmas. A stadion fűtött pályát, világítást és új tribünt is kap és kiépítik a biztonságra figyelő kamerarendszert is. A tervekben nemcsak a stadion átalakítása szerepel, hanem annak közvetlen környéke is. A sportkomplexum a jövőben minden korosztályos szlovák utánpótlás-válogatott rendelkezésére áll.

A korábbi hírek szerint a munkálatok már tavaly megkezdődtek, az átalakítások első etapjának végének várható befejezési időpontját 2013 végére becsülik. A programnak mindenképp új lendületet adhat, hogy a szlovák kormány kiemelten kezeli a poprádi edzőközpont-projektet. A Magas-Tátrával a háttérben a stadion még szakadt állapotában is impozáns látványt nyújt, minden bizonnyal minden labdarúgónak öröm lesz itt felkészülni a következő világeseményre.

Jövőre ezt a stadiont már nem fogjátok látni!

5. A szlovák bajnokság II. és III. osztályában szereplő olyan labdarúgó stadionok felújítása és átépítése úgy, hogy azok megfeleljenek az UEFA 2-es szintű előírásainak.

Léva: jobban kosaraznak, mint fociznak

levice_stad2_1.JPG

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

Bevallom, soha nem hallottam, arról, hogy a lévai labdarúgás akár a szűkebb térség meghatározó sportélménye volna. Ellenben a lévai férfi kosárlabdacsapatról annál többet, a Komárom még előttetek van?

Privigye: Köszi, Škrtel!

prievidza_stad.jpg

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

Alighanem Ladislav Petráš és Martin Škrtel neve segített a privigyei stadionnak a kiválasztottak közé bekerülni, a lévaiakhoz hasonlóan itt is inkább kosarazni tudnak jobban.

Alsókubin: itt született Pavol Országh Hviezdoslav. És Dušan Galis.

dolny_kubin_stad.JPG

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

Vajon milyen összefüggés lehet a jelentéktelen észak-szlovákiai klub kiválasztása és a szlovák kormány sportért felelős kormánybiztosának születési helye között?

Nagytapolcsány: a szlovák Felcsút

topolcany_stad.jpg

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

E stadionnal kapcsolatban a szlovák focit értők is jókora gondban vannak, mert az egészen biztos, hogy a nagytapolcsányi klub túl sok vizet eddig nem kavart a szlovák labdarúgásban. Egy amerikai valószínűleg nem, de egy magyar kétség kívül megértheti, miért került be mégis a támogatandó stadionok körébe ez a stadion: itt született az aktuális miniszterelnök.

Pöstyén: jó helyre szavaztak

piestan_stad.JPG

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

A rossz nyelvek arról beszélnek, hogy a felújításra váró városi stadionok közé bejutni sokat segített a lakosság a Smerre leadott 53,3%-os szavazati aránya.

Zólyombrézó: stadion az erdő szélén, ezt nem lehetett kihagyni

podbrezova_stad.JPG

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

Nem kérdés, ez település rendelkezik a legviccesebb nevű polgármesterrel - Ladislav Kardhordó - és a legszebb fekvésű stadionnal.

Gyönyörködj az erdei stadionban!

Bártfa: egy kupadöntő és más semmi?

bardejov_stad.JPG

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

Az 1922-ben BSC Bardejov néven alapított klub tavaly (2012) a szlovák kupadöntő megrendezésével ünnepelte 90. éves évfordulóját. Az alkalom kapcsán 22 ezres eurós részleges felújítási munkákat végeztek a stadionban.

Homonna: új stadion négy millióból?

humenne_stad.jpg

• A szlovák kormány vállalja a városi stadion felújítását és a lelátó 3000 férőhelyesre történő átalakítását.

Közvetlenül az állami elképzelések meghirdetése után sajtótájékoztatót tartott Homonna városvezetése is. Elhangzott, a városi stadionba felépítése óta nem invesztáltak semmit. (Ez nem igaz, 1996-ban sor került részleges felújítási munkákra - csk). A sajtájon bemutatott elképzelések egy 6500 férőhelyes stadionról szólnak - ebből 1 720 néző a fedett részen foglalna helyet - amely mellett egy edzőpálya, egy multifunkcionális épület és az új parkoló is megépülne. A projekt összköltsége: kicsit több, mint 4 millió euróba kerülne, a befektetés több évig is eltarthat.

A munkatervezet végül egy nagyon fontos megjegyzést is tartalmazott, amelyet az MTI tudósítójának sikerült félrefordítania. A távirati iroda jelentésével ellentétben ugyanis Szlovákiában a nemzeti stadion építése is napirenden van, de a forrásokat nem a most ismertetett akcióterv keretszámaiból biztosítják.

Pozsony: Nemzeti stadion. Kell.

narodny_stad.jpg

• A nagyszabású projekten kívül felépülő nemzeti stadiont hazai mérkőzéseinek megrendezésére a ŠK Slovan Bratislava labdarúgó csapata használhatja a jövőben.

Hasonlóan a Puskás stadion újraépítéséhez, az egyes számú szlovák futballstadion meg nem építésének a története is hosszú múltra vezethető vissza.

Az első Fico-kormány alatt 2007-ben merült fel a nemzeti stadion megépítése. Akkor három milliárd koronából szerettek volna építeni egy 30 ezres stadiont, de a pénzek odaítélésénél végül a 2011-es pozsonyi hoki-Vb előnyt élvezett. A hokistadion időben megépült, elképesztő korrupciós pletykák közepette. A futballstadion kapcsán három lehetséges helyszín is felmerült, a Slovan, az Inter stadionjának helyén vagy egy harmadik, teljesen új telken. A minapi ígéretcunami 2008-ban már elhangzott, igaz, akkor a hoki látványosabban megjelent: Hasáb 2010 és 2014 között 70-80 hokistadiont ígért, de egy milliárd koronát a foci is kapott volna. Az akció a közvélemény-kutatási adatok szerint egy szempontból biztosan bejött: a Smer népszerűsége megugrott a bejelentés hatására.

Egy évvel később, 2009 nyarán újra szóba került a nemzeti stadion építésének terve, ekkor már volt projektoros sajtáj, makett, látványterv is, sőt választ kaptunk a stadion helyszínére is: a szlovák kormány 69 millió eurót különített el a nemzeti stadionra, amelynek a Téglamezőn kellett volna megépülnie. A terv ekkor már csak 22 ezres stadionról szólt, amely igény esetén 30 ezresre is bővíthető. A Slovan Bratislava ekkor költözött át Téglamezőről a Pasienky stadionba, a nemzeti stadion átadására 2012-ben került volna sor. Hogy aztán 2010-ben újabb fordulat következzen: Iveta Radičová kormánya októberben megszüntette a Fico-kormány határozatát a stadionépítésről. Az új miniszterelnök a döntést az ország rossz gazdasági állapotával és a megtakarítások szükségessége indokolta.

A második Fico-kormány 2012 áprilisában újra elővette a nemzeti stadion kártyát, Dušan Caplovič miniszterelnök-helyettes azóta többször idézet kirohanása szerint, "Szlovákia az egyetlen ország Európában, amelynek nincs normális nemzeti stadionja, bezzeg már a macedónok és az albánok is építenek maguknak!" Fico már csak egy 18-20 ezer fős stadionról beszélt, júliusban az is kiderült, hogy a kormány PPP projekt keretén belül építené meg. Michal Kaliňák sportminiszter tavaly novemberi bejelentése szerint a nemzeti stadion Szlovákiában 2016-ig biztosan megépül. Meglátjuk.

Addig is nézegessünk 2009-es szlovák nemzeti stadion terveket és borzongjunk az Új Szó 2012-es videoriport összeállításán, amely a pusztuló pozsonyi stadionoknak állít mementót. Az 1898-ban alapított Pozsonyi Torna Egylet jogutódjaként működő, a Bajnokok Ligáját is megjáró, pozsonyligetújfalui (Petržalka) Artmedia Bratislava stadionja azóta már nem létezik (2012 ősz).

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr905113657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.04. 21:51:25

Ha jól értem, a szlovák ábécében létezik ‘ä’ betű (Zväz), pedig ezt még egyetlen szláv nyelvben sem láttam. Akkor hogy is ejtik? Mint a németben?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.03.04. 21:55:46

@kesztió: Ne offoljunk kérem :)

Igen, a szlovákban van umlaut, úgy ejtjük, mint a németben, a csehben viszont nincs :)

furo80 2013.03.08. 16:24:30

"A parameter.sk megkereste Világi Oszkár vállalkozót, aki a legolvasottabb szlovákiai weblapnak elmondta ..."

Ugye ez csak valami elírás. Mióta a parameter.sk a legolvasottabb szlovákiai weblap?

aic 2013.03.09. 15:45:31

Kar hogy 90 es evekben Kassan nagy tobb mint 30 ezres stadion volt (a legnagyobb Csehszlovakiaban, 94 ben Romaniat vertek ott 5:2 es tobb mint huszezer elott) hol lehetett nemzetkozi merkozeseket is jatszani es most egy 9 000 essel jonnek ez vicc bar mostanaban majdnem senki sem jar meccsekre de ez a jatek szinttel inkabb kapcsolatos. Minek Popradra stadiont epiteni, ott nincs tradicio hozza vagy Myjavara ami egy nagyobb falu. Es persze Slovannak lesz egy nagyobb stadion es persze csak ott fog jatszani a valogatott esetleg Trnavan mert Kassanak nem lesz egy alkalmas stadion. Persze minden allami penzbol mert masra nem kell.

arizmendi 2015.08.07. 20:22:53

most hogy állnak ezek a stadionok?
süti beállítások módosítása