lead.jpg

Így tiltakoznak Csehországban az orosz diktatúra ellen. Óriás Putyin a libereci városháza épületén. Aktivisták az oroszországi diktatúra figyelmeztetnek. (Leadkép: Martin Fryč és Ondřej Matyáš a Hitler-Sztalin-Putyin molino előtt)

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint ábrázoló, gigantikus molino jelent meg az impozáns libereci városháza főhomlokzatán szerda reggel az észak-cseh megyeközpontban. Putyin ábrázolása kísértetiesen hasonlít a prágai Letna parkban egykor felállított Sztalin szobor outfitjére: Mindenki azt lát a szoborba, akit akar, ez amolyan Putyin-Hitler-Sztalin mix - nyilatkozta az idnesnek Martin Fryč az akciót szervező Dekomunizace csoport egyik vezetője.

A történelmi szimbolika itt nem ér véget: a molinot annak a kilenc libereci polgár emlékműve felett feszítették ki, akik 1968-ban a csehszlovák orosz invázió áldozatai lettek a városban. Az akcióval, többek között, az Putyin Anschlussát és az orosz diktatúra keleti expanzióját szeretnék elítélni - ezt már Ondřeje Matyáš az akció társszervezője mondta.

Az "anschluss" kifejezést egyébként már a cseh politikusok is használják a Krimmel kapcsolatban, legutóbb a köztársaság elnöki kampány során a Benes dekrétumok felülvizsgálatát is felvető Karel Schwarzenberg nyilatkozott így az orosz terjeszkedésről.

putyin.jpg

A Dekomunizace polgári akciócsoport nyilatkozatában még két fontos tényre hívja fel a figyelmet.

Az orosz fél nyilatkozatai ellenére, miszerint humanitárius segélyt kíván biztosítani a krími és kelet-ukrajnai oroszoknak, teljesen világos, hogy itt külföldi katonák egy másik államnak nem humanitárius segítséget nyújt, hanem katonai agressziót követ el.

Oroszország ma fenyegetettséget jelent egész Európa számára. Oroszország mostani agressziója kísértetiesen emlékeztet Adolf Hitler német kancellár politikai lépéseire a második világháború kirobbanása előtt. A csehszlovák szudétanémet vidék és Ausztria elfoglalását ugyanis hasonló náci kampány előzte meg egy másik országban élő német fajtestvérek védelméről.

A molinó egyébként legálisan került ki a városháza homlokzatára, a polgári kezdeményezés szerda estig kapott engedélyt az akcióra. A város vezetése egyetértett Ukrajna támogatásával és a putyini politika elítélésével - nyilatkozta az idnesnek Zuzana Minstrová a libereci városháza szóvivője.

A Dekomunizace polgári kezdeményezés egyébként már több alkalommal felhívta a figyelmet a totalitárius rendszerek veszélyére, nemrég Jan Žižka prágai lovasszobrát öltöztették fel egy "Nem akarunk újabb totalitárius államot! feliratú trikóba. A cseh polgári szervezet tagjai nyilatkozatukban felszólítják az EU-t és a NATO-t, hogy végre úgy kezeljék Oroszországot, hogy az komoly fenyegetettséget jelent az európai szabadságra és demokráciára.

Ide tartozó hír, hogy Csehországban szerdán megjelent egy közvélemény-kutatás, amely a csehek  viszonyát vizsgálja a jelenlegi demokratikus politikai rendszer totalitárius alternatíváival kapcsolatban.

 Vissza kéne térnünk egy kommunista szellemiségű berendezkedéshez, ezzel a kijelentéssel a csehek 18%-a ért egyet 77%-a nem ért egyet.

 A parlament feloszlatásával és egy erőskezű, mindenben egy személyben és gyorsan döntő vezető szükségességével a csehek 18%-a ért egyet, 75%-a pedig nem.

 Katonai diktatúrát a csehek 3%-a tartana üdvösnek a demokratikus berendezkedés helyett, 94%-a pedig nem.

totalitarius.jpg

komment

Címkék: #putyin #ukrajna #eu #csehország #liberec #demokrácia #diktatúra

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr65853950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltan777 2014.03.11. 19:23:59

@Old Shatterhand is Dead: Elméletileg szavaznak. Mellesleg felvidéken nincs magyar többség. (mármint a gyakorlatban, egy felvidéki ismerősöm azt mondja h a jónépek 80%-a ottan elszlávosított m,agyar névvel rohangál, de maradjunk a szavazásnál, ők biztos nem szavaznának ránk, ellenben a krímiekkel)

Gonbolkozó 2014.03.11. 19:24:49

Kollégák!

Nem tünt fel nektek, hogy az Index címlapján napok óta semmi nincs, csak "Simon" és "Zuschlag" (annak ellenére, hogy ez utóbbi "ügy" teljes nevetségességéről többek között pl ők is írtak...)?

Lehet, hogy igazuk van azoknak, akik szerint az Index mégis csak egy küldetést teljesít?

:-(

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 19:30:26

@Gonbolkozó: ON

Hello,
maradjunk a poszt témájánál, ha kérhetem. Amúgy 3 hét múlva választunk, "Simon" és "Zuschlag" kibeszélendő ügyek. De biztos van erre másik, megfelelő blog kint a ketrecben! Hajrá!

OFF

zobod 2014.03.11. 19:30:59

Nem vak ez a ló, csak bátor....?

Pan Modry 2014.03.11. 19:31:28

Buszke vagyok cseh baratainkra.
Sajnos a magyar vezetokbol hianyzik a szabadsag szeretete, ellenben a magyar vezetoket mindig is eros szervilizmus jellemezte a diktatorok iranyaba.

Eleg arra gondolni hogy hitler idejen a magyar vezetes magyarok szazezreit kuldte elpusztulni a don kamyarba, vagy 68 ban a szovjet kommunista rezsim lelkes kiszolgalojakent segitett szovjet tipusu kommunista uralom ala tenni a boldog es sikeres csehszlovakiat, magyar katonakat a szovjet kommunista rezsim szolgalataba allitva megsertette csehszlovakia onallosagat.

Az aktualis magyar vezetes megint gusztustalan szervilis modon a diktator segget nyalja ebben a relacioban.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.11. 19:32:27

Nem értem mit háborognak ezek a libsibolsik, hidzen 1956-ban is csak baráti segítségnyújtás volt, meg most is az van. Meg 68-ban is az volt.

Mindhárom esetben a fasiszta reakciós erők ellen lépett fel a hős szovjet, akarom mondani orosz néphadsereg, akarom mondani felségjelzés nélküli oroszul beszélő ismeretlen hovatartozású katonák, akarom mondani egyenruhás emberek, akarom mondani fegyveresek.

56, 68 és a jelenben az a közös, hogy az imperialista nyugati karvalytőke ármánykodása okozott olyan felfordulást, amire kötelessége volt segítségnyújtással válaszolni Moszkvának.

Nagyon nem tetszik nekem ez a zsidómódra elkorcsosult véleményformálás, ahol erőteljes libsibolsi, avitos nyugati demagógiával ostorozzák, próbálják meg aláásni a talpig becsületes és önzetlen moszkvai Putyin úr tekintélyét lejárató kampánnyal.

Indriq 2014.03.11. 19:44:41

@Zoltan777: es ugye szerinted, az erv lehet, hogy de a masik is ugyanezt csinalja.... szigoruan az en velemenyem, koszovonal helyesen jart el orosz fel, de itt bizony teruletszerzes a celja... nem az orosz kisebbseg vedelme, senki nem akarta bantani oket... putyinnak kijarat kell a fekete tengerre, es ezt az alkalmat latta a megszerzesre.... hiaba csomagolja nagy nemzetvedo papirba.

Remelem egyszer putyinnak megemliti valaki, hogy eleg sok balatoni ingatlant vesznek az oroszok, es meg kene vedeni a magyaroktol...

Az átélt 2014.03.11. 19:44:48

@Pan Modry: Mint hitler és mussolini!A kis mussolininek már kezd a pocakja is hasonlítani a mimikájáról nem beszélve

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.03.11. 19:44:58

@Pan Modry: 'Buszke vagyok cseh baratainkra.'

mejik a cseh mert a job oldali a kepen az sido ugyanugy mint az ujj 'ukran' elnok. ok a barataitok? durva.

Lovag Mihály 2014.03.11. 19:58:50

@Pan Modry: 2014.03.11. 19:31:28

senki nem nyalja senkinek a seggét, ez is csak a szokásos demokratikus urban legend. pont Horthy példájából kell megtanulnunk azt, h kussoljunk be amikor világpolitikáról és maradjunk szépen ki mindenből, nem kell nekünk mindenáron kardcsörtetve állást foglalnunk. egy dologra kell figyelnünk, azok a kárpátaljai magyarok. jól csinálja Orbán.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:04:20

@Lovag Mihály: Elnézést, hogy ki kell ábrándítsalak, de Orbán már állást foglalt március 6-án: "amit Oroszország tett, vagyis hogy gyakorlatilag leválasztotta Ukrajnáról a Krím félszigetet, azt nem lehet másnak, csakis agressziónak minősíteni, az Európai Uniónak pedig erre választ kell adnia."

Az más kérdés, hogy egy hét késéssel "sikerült" magából kipréselni ezt a nyilatkozatot, amikor a térségben már minden magára valamit is adó miniszterelnök kiállt szövetségesei mellett, Orbánnak ez azután sikerült, miután gyakorlatilag raportra hívták az EU vezetői, de kimondta.

Hogy ezzel a kognitív disszonanciával neofita Putyinszopó hívei hogyan birkóznak meg, megírom egy másik posztban :)

Szevasztok 2014.03.11. 20:04:58

@maxval a gondolkodó birca: "De Koszovó után Oroszország teljes joggal lép fel."

Majd ha az oroszok elismerik Koszovót!
Addig meg coki!
(Koszovó példája legfeljebb az Ukrajnát pártolókkal szemben lehetne jogos, de az is csak részben.)

chepunk 2014.03.11. 20:05:12

@Zoltan777:

-a Krím nem volt minig orosz
-a ruszkik mindent elkövettek, hogy a környéken mindenki megutálja őket, különösképp az ukránok (lengyelek, balti szlávok stb.)
-ha azért legyen orosz mert a népirtások (krími tatárok), betelepítések után 70% az arányuk akkor mért akarod Kárpátalját?
- ruszkik vissza adják az ukrán atomfegyvereket?
-ruszki hadipar függ az ukrán ipari termeléstől...
-ruszkik meg szokják meg, hogy nem és nem is volt világhatalom
-Kosovóban nagyon kemény népirtások voltak, a krími oroszok haja szála meg nem görbült meg
-mért tartják jogosnak a Krím elszakítását azok, akik szerint Kosovo szerb? Mennyi is volt a szerb nemzetiség aránya? Alig mérhető...

Ja logikát a turbómagyaroknál ne keressünk, olyanok mint a részeg szamár, hol ide, hol oda csapódnak...

nyomasek 2014.03.11. 20:05:59

Az a jó a szólásszabadságban meg gyülekezési jogban, hogy bármelyik barom kiabálhat hülyeségeket, gyűjthet híveket a f@szságaihoz.
Persze vannak komoly emberek is, itt van pl. ezeknek a majmoknak a volt kormányfője, egy bizonyos Václav Klaus. Néhány napja ezt merte nyilatkozni:
"Az ukrán állampolgárok nem érdemlik meg, hogy országukkal játsszanak. Engem ez a húsz évvel ezelőtti Jugoszláviára emlékeztet. Az ottani véres konfliktust szintén külföldről provokálták ki. Attól félek, hogy valami hasonló kezdődik Ukrajnában is" - mondta Klaus újságíróknak.

Szerinte mindezért nagymértékben az EU és Washington a felelős, mivel támogatták az ukrajnai tüntetéseket - fejtette ki a volt államfő. Az ukrajnai válságért Klaus már korábban is nagyrészt a Nyugatot tette felelősség. Úgy fogalmazott: megérti az oroszokat. A politikus úgy véli, Oroszországnak nem okoz örömet mindaz, ami Ukrajnában történik.

"Vlagyimir Putyin államfő olyan politikus, mint a többiek, semmivel sem különbözik tőlük. Mindenki igyekszik megvalósítani céljait. Ő sem lehet boldog amiatt, ami Ukrajnában történik, és amiatt sem, hogy ebbe Oroszországot belerángatták"

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:10:36

@nyomasek: Szerencsére Václav Klaust 2013-ban beárazták a cseh választópolgárok, jelenleg már csak egy 0,2%-os támogatottságú törpepárt külső támogatója.

Klaus rég kiírta magát a komolyan vehető cseh politikusok táborából, mostanában már csak trollokodik, hogy a saját magáról elnevezett intézmény neve legalább néha megjelenjen a médiában, de őt az oroszok már évekkel ezelőtt megvették kilóra, csakúgy, mint Orbán Viktort.

Ennek megfelelően kezeld nyilatkozatát is.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.11. 20:11:14

@Lovag Mihály: "nem kell nekünk mindenáron kardcsörtetve állást foglalnunk. egy dologra kell figyelnünk, azok a kárpátaljai magyarok. jól csinálja Orbán."

Ja, hogyne. Putyin szépen leválasztja Nyugat-Ukrajnát, és erre az ukránok úgy behülyülnek a nemzeti veszteségeikre, hogy évtizedekre a szélsőjobb fogja uralni Ukrajnát. AZ biztos jót tesz majd a kárpátaljai magyaroknak. Főleg úgy, hogy az ukránok egy évszázadig nem fogják elfelejteni, hogy miként viselkedett a magyar kormány.

tobeor 2014.03.11. 20:11:25

Magyarországon senkinek sincs vér a pucájában egy ugyanilyen képet kiakasztani a parlamentre vagy az Erzsébet hídra?

A csehekhez képest gyáva szarok vagyunk?

Magyar = Putyin pincsi?

chepunk 2014.03.11. 20:11:41

@Indriq:

Így van! Mikor érdekelte a ruszki cárokat, pártfőtitkárokat, a népük? Soha! Csak a hatalmuk!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:22:24

@tobeor: hehe, ez jó! A "gyáva csehek" topikjában máskor mindig olyan frappáns, Polgárdás-Narancsködös-GyűlöltEllenséges páros és olvasói most valami miatt, már megint csak kussolnak :)))

Persze a helyzet ettől kicsit bonyolultabb. Ha megfigyeled, ez a polgári tiltakozás még csak nem is a cseh fővárosban, hanem Liberecben történt. Vajon Magyarországon melyik vidéki város önkormányzata és lakossága szimpatizálna egy ilyen polgári demokrata akcióval?

A magyar kormány most adósította el 30 évre a magyar népet Eurázsia diktátoránál, miközben az ország harmada már így is éhezik és mélyszegénységben él, a magyar átlagbérek balkáni szinten állnak, Orbánék vegetatív szinte tolták a lakosságot, amelynek egyetlen célja maradt, a holnapi nap túlélése. Aki egy kicsit gondolkodik és vállalkozni szeretne, az átmegy az Európai Unió egy másik tagállamába.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 20:22:38

@tobeor:

Horthy megtette 1941-ben, volt vér a pucájában és szent háborút indított a vad oroszok ellen.

Pan Modry 2014.03.11. 20:22:54

@Lovag Mihály:
Nos, ha a karpataljai magyarok erdekelnek orbant akkor ukrajna melle allna, ugyanis ezek utan az ukranok a magyarokat ukrajna elarulojakent fogjak latni, ez napnal is vilagosabb, ahogy az is hogy orbannak a sokkal fontosabb a korrupt paksi szerzodes mint az uktajnai magyarok elete es egeszsege, orban gyakorlatilag most fillerekert arulja el az ukrajnai magyarokat,ezzel a szervilis hazaarulo viselkedesevel, tisztara mintha gyurcsany lenne, szarik a kulhoni magyarokra, csak a szavazataikert szokott neha rinyalni.

nyomasek 2014.03.11. 20:23:11

@Csehszlovák Kém: Akkor a cseh faszagyerekeket is egy idióta vezette éveken keresztül? Nabazz :) Én tényleg már csak egy KV-t kérek :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 20:23:19

@Szevasztok:

A nemzetközi jogban a precedens akkor is él, ha valaki nem ismeri el. Krím kikiáltotta függetlenségét a koszovói precedens betartásával.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.11. 20:23:25

@tobeor: Hajrá! Rakj ki egy ilyet, mondjuk a házadra, vagy a lakásodra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 20:23:30

@Pan Modry:

Az aktuális magyar vezetés helyesen lép fel és a feszültség csökkentése érdekében dolgozik. Ha az ostoba lengyeleken múlna, már háború lenne. Ha esetleg a NATO háborút indítana, remélem a magyar kormány megvétozza.

Lovag Mihály 2014.03.11. 20:23:41

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: 2014.03.11. 20:11:14

továbbra is azt mondom: mi legendásak vagyunk arról, h a rossz oldalra álljunk. emiatt nem kell senki oldalára állni. am tudomásom szerint Putyinék nem akarják annektálni azt a részt, a krími népszavazás is a függetlenségről fog szólni (legalábbis elsőre).

Pan Modry 2014.03.11. 20:23:52

@Lovag Mihály:
Ha orban jol csinalna akkor magyarorszag lenne a visegradiak sikerorszaga, de a helyzet az hogy magyarorszag a legsikertelenebb orszag a v4 orszagok kozul, orban alatt is a legrosszabbul teljesito, tehat orban valamit nem csinal jol, ezt sem.

Peldaul a gazdasagilag sikeres csehek nem vesznek fel az oroszoktol hitelt es nem epitenek most a rosatommal eromuvet, a gazdasagilag sikertelen magyarorszag viszont igen.

Raadasul ezek utan orban szabadsagharca az eu ellen mar nemcsak nekem nevetseges, hanem minden bizonnyal hamar az lesz mindenkinek aki nem vegzetesen szervilis seggnyalo..
Es ezt nem azert irom me szoci vagy ballib lennek, ok is ugyanolyan degeneralt luzerek mint altalaban a magyarok vezetoi.

Lovag Mihály 2014.03.11. 20:23:59

@Csehszlovák Kém: 2014.03.11. 20:04:20

így van. ezért nem értem, h mit várnak el még a demokraták, h mi a fenét kéne még csinálnia. ennyi bőven elég. és nem csak OV nyilatkozott a kormány tagjai közül. a kardcsörtetést és a bekussolást arra értettem, h ennél több ebben a helyzetben nem kell. maradjunk ki az egészből, ezzel teszünk a k-i magyaroknak a legjobbat.

(megint felgyújtották a Vereckei emlékművet)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:30:35

@nyomasek: Valóban, volt miniszterelnök és köztársasági elnök is, ez utóbbi szerepkörben már komolyabb hatalma nem volt, de mindig játszotta a megmondó-csávót, és elég komoly társadalmi támogatottsággal is rendelkezett még néhány évvel ezelőtt.

Magyarországon Klaus hírhedt euroszkepticizmusa miatt volt népszerű, különösen a fidesznyikek között, nyilatkozatai gyakorlatilag rímeltek Viktor nyilatkozataival. Aztán olyan 2009-től egyre sűrűbben kezdett el járni Moszkvába, voltak nagyon durva ügyei - ha van rá érkezés, összerakhatom őket egy posztba - és már gyakorlatilag egy megveszekedett Putyin-, és Moszkva-barát cseh politikussá vált, aki Csehországot konkrétan kiléptetné az EU-ból és a NATO-ból.

Kemény, mi? :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:35:18

@Lovag Mihály: A legnagyobb illúzió, ha azt hiszed, ebből ki tudsz maradni. Magyarország az EU egyik tagállama, already we are in. Az, hogy csúsztatta a nyilatkozatát, hát..hogy is fogalmazzak...körbenézett. Bajnai határozottabb volt, igaz, ellenzékből könnyebb pofázni. Szal ha a beszariságra keresünk példát, akkor inkább Orbán fog eszembe jutni, mint bármelyik más térségbeli politikus, akikkel ráadásul egy csónakba evezünk.

És erre nem lehet mentség a kárpátalja magyarsága sem, pont azért kellett volna nagyon egyértelműen kiállni egy nyilatkozatban, milyen oldalon állunk, hogy aztán jogalapot teremtsünk az ukrán nacionalista túlzások - lásd: emlékmű összekormozása (felgyújtásnak azért ne nevezzük, LOL) - számonkérésére.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.11. 20:35:36

@Lovag Mihály: Ja. Függetlenség, majd mindenki megkapja az orosz állampolgárásgot, és pár év múlva megint népszavaznak. És ez az optimista verzió. Mert Donyeck meg Harkov is eljátszhatja ugyanezt.

Pan Modry 2014.03.11. 20:35:44

@maxval a gondolkodó birca:
Lehet hogy megvetozzak,a magyarok vezetoi elegge szervilisek ahhoz hogy olcson megvesztegethetoek legyenek.

Bar nem hiszem hogy ez napirendre kerulne, oroszorszagot roppant egyszeruen terdre lehet kenyszeriteni gazdasagilag, az oroszoknak nagyobb szukseguk van a gazert kapott penzre mint az eu nak az orosz gazra.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.11. 20:35:49

Ez a konfliktus sem az emberekről szól hanem a hatalomról és az erőforrásokról.

Simon Gabor a.k.a. Tom Wallace Bissaui Guinea 2014.03.11. 20:35:54

@Pan Modry: jo van majt mklatyuk karpat aljaiak kozul ki szavaz a emeszere kia fidexre.

ehe hehe

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 20:36:09

@Pan Modry:

Az ukrán nacionalisták számára a magyar kisebbség akkor is ellenség, ha hűségnyilatkozatot tesz minden magyar a kijevi fasiszta puccsisták felé.

Pan Modry 2014.03.11. 20:36:22

@nyomasek:
A cseheket nem egy ember vezeti, csehorszagban lehet formalisan az elnok egy fasz, de nincsenek mogotte tomegesen szervilisseggnyalok mint magyarorszagon.

Ebbol is latszik hogy szervilis seggnyalok kozt szocializalodtal, mert ha nem igy lenne akkor nem irnal egy ennyire egetvero baromsagot.

Lovag Mihály 2014.03.11. 20:36:28

@Pan Modry: 2014.03.11. 20:23:52

én az ukrán helyzettel kapcsolatos reakciójára gondoltam, h jól és felelősen viselkedik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 20:36:31

@Lovag Mihály:

Igen, ennek oka jogi. A függetlenségi nyilatkozatba nem lehet belekötni a koszovói precedens miatt.

Lovag Mihály 2014.03.11. 20:36:37

@Pan Modry: én ezt kicsit máshogy látom.

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a vereckei honfoglalás emlékmű felgyújtásáról: A KMKSZ szerint a történtek megítélését súlyosbítja, hogy az előző ilyen (2011. február 19-én elkövetett) cselekedetet a Szabadság (Szvoboda) párt büszkén vállalta, és ez a szélsőségesen nacionalista szervezet jelenleg kormányon van.

az ottani magyarok (legalábbis az ismeretségi körömbeliek) egyáltalán nem örülnek annak, ami történt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:40:56

@maxval a gondolkodó birca: "Az ukrán nacionalisták számára a magyar kisebbség akkor is ellenség, ha hűségnyilatkozatot tesz minden magyar a kijevi fasiszta puccsisták felé."

Ezzel szemben a helyzet az, hogy a Szabadság Párt tagjai azt a Gajdos kergették el a picsába, aki konkrétan a magyarországi posztbolsevik fideszesekkel hasonló nyilatkozatokat tolt Janukovics támogatásáról. A másik magyar párt tagjainak elkeregetéséről nem érkeztek hírek, meg kell találni a modus vivendit. Szlovákiában, Romániában, Szerbiában is sikerül, Ukrajnában is menni fog idővel.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.11. 20:41:26

@maxval a gondolkodó birca: "A nemzetközi jogban a precedens akkor is él, ha valaki nem ismeri el. Krím kikiáltotta függetlenségét a koszovói precedens betartásával."

Én nem emlékszem, hogy Albánia annektálta volna koszovót fegyveres erőivel. Ez az anschlusra nalóg, nem Koszovóra.

nyomasek 2014.03.11. 20:41:43

@Pan Modry: Visegrádiak sikerország soha nem is lehetett volna, a csehek sokkal jobb alapról indultak. Viszont hála a ballib elkúróinak, sikerült csődbe vinni az országot. És bizony, nem volt miből törleszteni az elkúrást, így örülhetünk annak, hogy még nem vásárolt fel egy másik ország. Persze van már erre nyilatkozat is, már hogy sikerült felvásárolni, de azért remélem nem itt tartunk, elvégre a lepényhal meg utoljára.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.11. 20:42:04

Az a probléma, hogy Hitlernek az Anschluß tekintetében történetesen igaza volt, ahogy a Szudétavidék tekintetében is. A korridor már neccesebb volt (tudtommal nem volt német többség Nyugat-Poroszországban), és utána kezdődtek azok a területi követelések, amikben nem volt igaza. Akkoriban még amúgy sem élt az (emúlt években amúgy felrúgott) határok sérthetetlenségének elve, alig másfél évtizeddel korábban rajzolták át fegyveres erőszakkal a határokat Európa-szerte (éppen a csehek is katonai erővel szállták meg a Felvidéket, és lőttek éleslőszerrel a tüntető németek közé), a terület etnikai hovatartozása nem volt kérdéses.

A redactio ad hitlerum primitív "érve" ellen érdemes fellépni, ebben a konfliktusban mindkét fél a kelleténél (azaz a semennyinél) többet használja.

chepunk 2014.03.11. 20:47:11

@maxval a gondolkodó birca:

" ukrán nacionalisták számára a magyar kisebbség akkor is ellenség"

Pontosan ezért szemétdombra való a nacionalizmus... Ukrajnában, a ruszkiknál, ja meg nálunk is!

nyomasek 2014.03.11. 20:47:52

@Pan Modry: "A cseheket nem egy ember vezeti, csehorszagban lehet formalisan az elnok egy fasz, de nincsenek mogotte tomegesen szervilisseggnyalok mint magyarorszagon.

Ebbol is latszik hogy szervilis seggnyalok kozt szocializalodtal, mert ha nem igy lenne akkor nem irnal egy ennyire egetvero baromsagot."

Erre a faszságra csak a poszter szövegét teszem ide, beszéljétek meg :)

"Valóban, volt miniszterelnök és köztársasági elnök is, ez utóbbi szerepkörben már komolyabb hatalma nem volt, de mindig játszotta a megmondó-csávót, és elég komoly társadalmi támogatottsággal is rendelkezett még néhány évvel ezelőtt. "

Tudod mi az a társadalmi támogatottság, te szerencsétlen majom?

chepunk 2014.03.11. 20:47:59

@Pan Modry:

Pontosan! Az ukrajnai magyaroknak a turbómagyar oldalnál többet senki sem bír ártani...

tobeor 2014.03.11. 20:52:25

@maxval a gondolkodó birca: Ostoba.... komolyan, amikor ennyire hülye vagy, hogy figyelmen hagysz olyan jelentéktelen apróságot mint Hitler és birodalma meg a II világháború, ilyenkor csont részeg vagy csak a heroinhiány rángat?

randomuser1 2014.03.11. 20:52:29

@Az átélt: attól függ, plakátoznak-e ilyen pofátlanul :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 20:54:46

@Siri Keeton: A korabeli politikai kontextus alapján lehetett benne "nacionalista igazságot" találni, de a II. vhb végével Európa hivatalosan lezárta az etnikai alapú, nacionalista politizálást. Az új világrend nem ezen az alapon épül.

Én elhiszem, hogy most jön egy politikus, történetesen nem Hitler, hanem Putyin, aki a magyar nackó füleknek oly kedves etnikai érvek alapján politizál, de egy ilyen politika mellé állni már 1939-ben is lúzerség volt, nemhogy 2014-ben.

Az euroatlanti világ már nem így működik, a politikai jellegű konfliktusokat mi nem nyers katonai erővel szeretnénk megoldani.

"a csehek is katonai erővel szállták meg a Felvidéket": Kispajtás, ne felejtsd már el, hogy előtte elvesztettétek az első vhb-t :) LOL! Miért van az, hogy a nacionalisták mindig csak a történet egyik felére emlékeznek?

chepunk 2014.03.11. 20:55:32

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

Jogos! Vicces, hogy a ruszkik (meg az itteni seggnyalóik) azért nem fogadják el az új ukrán vezetést, mert hogy puccsal, fegyverrel, forradalommal stb, döntötték meg az elnök hatalmát. De! Elfogadják a krími parlamentet, közzépületeket, elfoglaló fegyveresek ányékában mmegválasztott krími képviselőket, elnököt, és jelzés nélküli fegyveres banditák által ellenőrzött terület "népszavazását" is... Mintha előkerülnének a munkásőrök és fegyveres ellenőrző pontokat állítanának fel a szavazásig és a szavazás napján a szavazókörök előtt... Miféle szavazás lenne az? Ja turbómagyar oldalon következetességet meg logikát nem kell keresni...

Lovag Mihály 2014.03.11. 21:10:08

@Csehszlovák Kém: 2014.03.11. 20:35:18

sokszor jobb lett volna beszarinak maradnunk a történelem során, ezért nekem ez a beszariság most erény. korom az egy égéstermék Kém. lelocsolják valamilyen éghető anyaggal, aztán meggyújtják. ennek az üzenete a lényeges, ilyet egy emlékművel sem illő tenni (a Szabadság téri szovjettel sem).

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: 2014.03.11. 20:35:36

lehetséges, h ez lesz, nem tudom. de ha szabad választások után történik mindez, akkor ...

@maxval a gondolkodó birca: 2014.03.11. 20:36:31

én nem vagyok biztos, h valóban csatlakozni akarnak az oroszokhoz, és, hogy az oroszok is akarják ezt. egy dolog tűnik biztosnak: Ukrajnához nem akarnak tartozni (hogy milyen motivációból, azt nem tudom).

chepunk 2014.03.11. 21:10:20

@maxval a gondolkodó birca:

"Horthy megtette 1941-ben, volt vér a pucájában és szent háborút indított a vad oroszok ellen."

Hát igen azok a vad oroszok többek között Budapest (északabbra meg Königsberg) birtokbavételét gyakorlatozták... És ez a balti államok, Lengyelország keleti része, Finn háború, stb. után nem volt túl vicces. Ja pontosan a támadásra készülődés miatt tudtak a háború elején annyi ruszki hadifoglyot ejteni, heditechnikát zsákmányolni, és repülőt még a reptereken összezsúfolódva megsemmisíteni.

Bizony a ruszki szovjetként is agresszív hódító elnyomóként működött...

nyomasek 2014.03.11. 21:10:46

@Csehszlovák Kém: "Én elhiszem, hogy most jön egy politikus, történetesen nem Hitler, hanem Putyin, aki a magyar nackó füleknek oly kedves etnikai érvek alapján politizál, de egy ilyen politika mellé állni már 1939-ben is lúzerség volt, nemhogy 2014-ben."

Erre csak azt mondom megint, Koszovó. De beszélgethetnél ezekről a kérdésekről mondjuk a skótokkal is. Meglepődnél szerintem.
Apropo, tisztában vagy azzal, hogy Szlovákia a mai napig nem ismeri el Koszovó függetlenségét? Vagy Románia sem pl. Mily furcsaság :)

zobod 2014.03.11. 21:11:04

@tobeor: vagy csak kevésbé meggondolatlanok vagyunk, mint ők. Minek nekünk belekeveredni az USA/Németország és Oroszország közti Ukrajnáért vívott konfliktusba? Mikor hetven éve beálltunk az akkori nyugati nagyhatalom, Németország mögé az oroszok ellenében, annak sírás lett a vége.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 21:11:11

@tobeor:

Horthy gondolkozás nélkül követte kora korszellemét. Hiba volt. Orbán nem teszi ezt, tehát helyesen jár el.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.11. 21:11:22

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

Nem, a koszovói precedens lényege: jogalap az elszakadásra a központi kormány ellenzése ellenére.

Pan Modry 2014.03.11. 21:11:55

@maxval a gondolkodó birca:
De miert lenne haboru oroszorszaggal? Oroszorszag gazdasagilag beteg, ha az eu nem vesz toluk gazt egy ideig, amit megtehet, akkor oroszorszag gazdasagilag osszeomlik, ugyanis nem lesz penz se a hadsereg, se az allami burokracia fenntartasara, a nyugat a konnyu ellenseget rohanja le max katonailag, a nagyvadakat ld szovjetunio gazdasagilag roppantja meg.

burakefendi 2014.03.11. 21:23:41

@tobeor: vádolod az oroszokat a szovjetek bűntetteiért, csak azt elfelejted, hogy a nagy sztalin grúz volt, brezsnyev meg ukrán, szóval elég kozmopolita társaságot ruszkizol le...

chepunk 2014.03.11. 21:23:56

@maxval a gondolkodó birca:

Kijevben már most nincsenek jelzések nélküli fegyveres ruszki (sem másféle) halálbrigádok az utcákon, sem felállított ellenőrzőpontjaik... És jó eséllyel a leendő választásokon sem lesznek. De a krímben vannak! Ezért nem hitler terjeszkedéseihez hasonló, hanem inkább alatta van...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 21:36:06

@nyomasek: (még a Klaus vonalhoz) Pán modry védelmében: társadalmi támogatottság és szervilizmus között elég nagy különbséget érzékelek.

@Lovag Mihály: "ez a beszariság most erény." - a helyzet ettől sajnos bonyolultabb. Kelet felé keresi az új haverokat, ezért csúszott a miniszterelnöki nyilatkozat, ami az orbáni kettős beszéd tipikus esete.

@maxval a gondolkodó birca: "Horthy gondolkozás nélkül követte kora korszellemét. Hiba volt. Orbán nem teszi ezt, tehát helyesen jár el." - Orbán ugyanazt mondta nyilatkozatában, mint Bajnai és a "szocionista" euroatlantiak. Vajon ezt hogy sikerül neked feldolgozni, aki eddig csodáltad a ME úr feltétlen oroszbarátságát?

@nyomasek: "Erre csak azt mondom megint, Koszovó. De beszélgethetnél ezekről a kérdésekről mondjuk a skótokkal is. Meglepődnél szerintem." - A skótokkal nem tudok beszélni, de pont itt Prágában van egy nagyon jó skót barátom :) Ő (és barátai is) például egészen biztosan ellene vannak a függetlenségnek. Gyakorlatilag most mondom neked előre, a szavazás formaság lesz, Skócia marad GB keretén belül. Szóval meglepődni te fogsz, nem én :P

Koszovó: Szlovákián, Románián kívül nem ismerik el a görögök és a spanyolok sem, mi ebben a borzasztóan érdekes? Ezek az államok nem akarnak saját kisebbségeik számára precedenst teremteni egy esetleges elszakadásra - ezeket a paranoiákat saját nacionalista félelmeik működtetik.

A dotoho írja mindig, hogy nem egyes népek, etnikumok, hanem a nagyon is egyetemesen létező nacionalizmus a legnagyobb ellenség, amellyel küzdeni kell.

Koszovó pedig kurávra nem releváns párhuzam, mert a krímet 60 százalékban lakó oroszoknak semmilyen bántódásuk nem esett, nemhogy népírtásba torkolló háború elől kellett volna menekülniük, ellenben Koszovóról tudjuk, hogy gyakorlatilag albánok és szerbek nagyüzemben gyilkolták egymást.

A Krímre az hitleri megszállás az Anschluss, a szudétanémet megszállás a megfelelő egyetemes, jogi és történelmi párhuzam, minden más csak bullshit és olcsó aktuálpolitikai izzadtságszagú próbálkozás.

nyomasek 2014.03.11. 21:36:39

@Lovag Mihály: Remélem bemennek az oroszok és helyre teszik a sok náci köcsögöt akiket kormányra segítettek a nyugati országok.

zobod 2014.03.11. 21:37:00

@Pan Modry: honnan vesznek gázt, ha nem tőlük? Az amerikai palagáz sem megoldás, ez nem olyan mint a kenyér, hogyha bunkó a sarki pék akkor majd egy utcával arrébb veszem, az egész elosztórendszer épül az orosz gázra. Egyébként is, ha nem veszik az európai országok, majd eladja ázsiában. Az utóbbi években, míg a déli áramlattal (pláne a nabuccoval) csak a tökörészés folyt, a kínai vezeték el is készült szépen.

Egyébként sem az a fontos, hogy egyik vagy másik nagyhatalom erősebb-e mint a másik, mert nálunk a gyengébb is sokkalta erősebb, és akármelyik oldalra állunk, ütközőövezetként legázolnak. Vannak Kelet-Európának más, nálunk fontosabb országai és térségei, ha egyszer ők örömmel vállalják a céltábla szerepét, hát annak mi csak örülhetünk, minek tolakodnánk oda mi is. Persze ugyanez igaz az orosz relációra is. Nem a mi csatánk ez.

burakefendi 2014.03.11. 21:37:17

Egyébként mi az, hogy "orosz diktatúra"? Ez eléggé ideológiailag leterhet, mondvacsinált kijelentés. Különben is, a határok nem szentek és sérthetetlenek, csak az utóbbi években hány új állam jött létre? Kelet-timor, dél-szudán pl... Ez az eset abból más csak, hogy az amerikai világrendet sérti, és alapot adhat kínának tajvan visszacsatolására. És akkor mi lesz szegény amerikai rakétákkal?!

chepunk 2014.03.11. 21:37:23

@Pan Modry:

Ráadásul Oroszország nagyon nincs egy súlycsoportban még az EU-val sem, nemhogy az USA vagy együtt a NATO erőkkel...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.03.11. 21:38:27

@Csehszlovák Kém: Miért felejteném el? De ha vesztesnek kuss, akkor 1938-ban a cseheknek kuss volt - illetve tetszett volna háborúban legyőzni a németeket.

Amúgy a legnagyobb lúzerség a térségünkben egy kis országnak fegyverrel szembeszállni Hitlerrel volt. Kérdezd meg a lengyeleket, vagy akár a szerbeket.

Pan Modry 2014.03.11. 21:38:42

@zobod:
Tehat neked csak azzal van bajod amikor mo eppen nem egy diktator segget nyalja, nem is csodalkozom hogy nem hoztad fel negativ peldakent amikor 68 ban a magyar hadsereg a szovjet kommunistqkkal kollaboralva lerohanta a bekes, boldog es sikeres csehszlovakiat.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 21:46:26

@Siri Keeton: "Miért felejteném el?" - Elfelejtetted, mert azt írtad "a csehek megszállták a Felvidéket" - mintha ez csak úgy minden előzmény nélkül következett volna be. Nem. Tetszettek volna megnyerni az I. vhb-t! :)

1938-ban sajnos bizony kuss volt a cseheknek, mert a nyugat ígérete ellenére nem védte meg a putyini agresszióhoz hasonló, hitleri területi annektálásokkal szemben Csehszlovákiát.

De a nácik elbukták a II. vhb-t, így helyreállt a rend, a nyugat is tanult az esetből, hiszen ma már kelet-eu országai is az EU része, megint csak azt mondom, tetszettek volna megnyerni legalább a II. vhb-t! :)))

Pan Modry 2014.03.11. 21:46:37

@zobod:
Nyugat europaban most is olcsobb a gaz mint magyarorszagon, az ellatas diverzifikalt, ha kiesik az orosz gaz az majd jelent valamennyi aremelkedest, de az elet nem all meg.
Ebben az esetben az oroszok max kinanak adhatnak el majd gazt, de csak sokkal olcsobban, annyival olcsobban es annyival kevesebbet amitol nehany ev alatt osszeroppan a gazdasaguk, ez az eu nak sokkal olcsobb mint holmi haboru.

tobeor 2014.03.11. 21:46:43

@maxval a gondolkodó birca: Ja, a gyáva meg legkorrumpált nyuszik hősiessége Orbáné.

@zobod: 1956 kötelez. Fogadok, nem érted...

tobeor 2014.03.11. 21:46:45

@burakefendi: hű, akkor a grúzok felelősek több évszázadnyi orosz külpolitikai agresszióért. értem.
Aki pedig Hitlert emlegetve negatívan emlegeti a német náci korszakot, az valójában az osztrákokat szidja, hiszen Hitler osztrák származású volt....

Mesterlövész 2014.03.11. 22:20:19

Ha a Krím elszakadhat, akkor Csecsenföld is.

平八 2014.03.11. 22:20:50

@Csehszlovák Kém: " A dotoho írja mindig, hogy nem egyes népek, etnikumok, hanem a nagyon is egyetemesen létező nacionalizmus a legnagyobb ellenség, amellyel küzdeni kell."
Nagyon nagyon rosszul hazudsz.

zobod 2014.03.11. 22:21:05

@Pan Modry: olvasd el a végét is annak amit írtam, ott van hogy az oroszokkal kapcsolatban is ugyanez a véleményem. Nem egyik vagy másik oldal mellett agitálok, hanem azt mondom, ez az egész nem a mi dolgunk, tartsuk távol magunkat tőle. Ne vegyük magunkra önként a céltáblát, egyik oldal érdekében sem. Épp eléggé tartok tőle így is, hogy ebből valami komolyabb balhé lesz...

NA YA! 2014.03.11. 22:21:17

Ugye milyen gyorsan elfelejtettétek "56" tanulságait! Egyébként majd a tízszeresen túlárazott paksi bővítés törlesztő részleteinek első csúszása jó okot fog szolgáltatni arra, hogy ősi orosz területekké minősüljön a Kárpát medence, csak akkor már késő lesz......de hát a lúzer nemzeteknek már csak ez jár.....

Lovag Mihály 2014.03.11. 22:21:36

@Csehszlovák Kém: 2014.03.11. 21:36:06

semmi baj a keleti nyitással, az eu-s piac kicsi, telített. nem tiltja semmi, értelmes feltételekkel win to win.

@nyomasek: 2014.03.11. 21:36:39

szerintem nem fognak bemenni. én a békében reménykedek, és a népek önrendelkezési jogának érvényesülésében.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.03.11. 22:30:56

@Lovag Mihály: Persze, piacnyitással nincs gond, de ahogy te is mondod: "értelmes feltételekkel". Nu, egyelőre nekem van tudomásom titokban, egy személyben, felhatalmazás nélkül, vita nélkül eldöntött és várhatóan, az eddigi tapasztalatok alapján, többszörösébe kerülő paksunk és 30-40 évre eladósított magyar társadalmunk, na erre sok mindent lehet mondani azt, h win-win, nem.

Ha lenne egy fasza, hiteles ellenzék ezzel az egy darab issue-val pár hónap alatt megcsinálták volna a maguk kétharmadát :) De nem.

Megjegyzés @nyomasek-nek tett megjegyzésedre: népek önrendelkezéséről ott nem beszélhetünk, amit először fegyveresen megszállsz, majd kiírsz néhány napra rá egy népszavazást. Ez egy régi, ócska trükk, nem népek önrendelkezése :)

tobeor 2014.03.11. 23:41:27

@Mesterlövész:
"Ha a Krím elszakadhat, akkor Csecsenföld is."

Meg Ingusföld is, és Oroszországnak az a Kínával határos sávja, amit már kínaiak népesítettek be...

Szamiz67 2014.03.11. 23:41:50

@Lovag Mihály: Az EU 500 millió, Oroszország 145 millió lakosú, ha az EU össz. GDP 100%, akkor az orosz GDP ennek 12-13%. Az mióta kölcsönös win-win üzlet, hogy minimálbért keresve megveszed a Tescoban, áruhitelből a legnagyobb plazma tévét? Amúgy Mo. orosz exportjának legnagyobb és legjobban fejlődő része az itteni multi cégek orosz exportja, ennyit az EU-tól függetlenítő keleti nyitásról.

Szamiz67 2014.03.11. 23:41:55

@Lovag Mihály: Az EU 500 millió, Oroszország 145 millió lakosú, ha az EU össz. GDP 100%, akkor az orosz GDP ennek 12-13%. Az mióta kölcsönös win-win üzlet, hogy minimálbért keresve megveszed a Tescoban, áruhitelből a legnagyobb plazma tévét? Amúgy Mo. orosz exportjának legnagyobb és legjobban fejlődő része az itteni multi cégek orosz exportja, ennyit az EU-tól függetlenítő keleti nyitásról.

petraeus 2014.03.11. 23:42:49

Az anschlussos parhuzam a 38 elotti kozvetlen elozmenyekre jol ul, tenyleg hasonlo propagandat folytattak a nacik is nagyreszt alaptalanul, ugy mint a ruszkik most. Az elozmenyeknel is sok a hasonlosag bar a szerepek felcserelodnek, 1918 ban a cseh hadsereg szallta meg a nemet lakta teruleteket es figyelmenkivul hagyva a helyi lakossag kinyilvanitott akaratat csehorszaghoz csatolta a teruletet, a tiltakozast tomegbelovesel oldottak meg, ezzel szemben a krim kvazi "veletlenul", sokak szerint teljesen torvenytelenul kerult ukrajnahoz ki tudja miert hagytak igy 1992 ben, igazabol ukrajna soha nem birtokolta/kovetelte ezt a teruletet, az utoelete az anschlussnak megintcsak kulonbozik, az azert eleg valoszinutlen, hogy az oroszok kitelepitenek a fel millio tatart/ukrant, illetve ha valami csoda folytan ukrajna visszakapna ok se telepitenek ki az oroszokat ugy ahogy anno a csehek tettek a nemetekkel, hiaba na valtozik a vilag talan mar nem vagyunk annyira barbarak mint a masodik vilaghaboru alatt/utan.
Egyebkent jo, hogy a csehek igy kiallnak az orosz politika ellen, remeljuk ez nem csap at orosz ellenes atrocitasokba, nalunk legalabb is az orosz kollegak legalabb annyira utaljak Putint mint barki mas, talan meg jobban is, vegul is az orosz nep a Putini diktatura elso es legsulyosabb aldozata.

burakefendi 2014.03.11. 23:43:07

@tobeor: most hogy jött a képbe több száz év? előbb még a 40-es évekről írtál? nem mosol véletlenül össze dolgokat a fejedben?:)

a szovjetunió internacionalista-kozmopolita volt. egy kulturálisan homogén társadalom építésén fáradoztak ott, olyan eszközökkel, amellyel már az ókori asszírok és káldeusok is előszeretettel éltek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 06:58:49

@Csehszlovák Kém:

"Koszovó pedig kurávra nem releváns párhuzam, mert a krímet 60 százalékban lakó oroszoknak semmilyen bántódásuk nem esett, nemhogy népírtásba torkolló háború elől kellett volna menekülniük, ellenben Koszovóról tudjuk, hogy gyakorlatilag albánok és szerbek nagyüzemben gyilkolták egymást."

Hát nem éppen.

Krím esete tisztább. Ott a helyi lakosok elűzték a kijevi puccsista vezetést, míg Koszovóban egy idegen állam katonai bevatkozása űzte el a legitím belgrádi vezetést.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 06:58:53

@Pan Modry:

Nem éppen. A nyugatnak szüksége van az orosz energiára, így a bojkott szóba se kerül. S a részleges bojkott meg csak arra fogra késztetni az oroszokat, hogy Kína felé forduljanak. Kína minden energiára vevő. S ez a nyugat nagy félelme: egy kínai-orosz szövetség. Ha ez a tét, inkább dobják a kijevi puccsistákat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 06:58:55

@chepunk:

Nincs SENKI aki megkérdőjelezné, hogy a krímiek többsége tényleg Oroszországhoz akar csatlakozni. Akik ellenzik anépszavazást, azok is csak jogi érveket hoznak fel. Azaz ne próbálj pápább lenni a pápánál.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 06:59:00

@Csehszlovák Kém:

A kötelező sablonokat nem kerülheti ki egyetlen magyar vezető politikus sem, de az orosz médiákban is nyílt titok, hogy van néhány EU- és NATO-tagállam, mely nem támogatja az ügyben a határozott fellépést, s ezek között az egyik Mo.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 06:59:03

@tobeor:

Nem lényeges mi Orbán motivációja. A lényeg: hozzáállása csökkenti a háborús feszültséget.

tobeor 2014.03.12. 06:59:37

@burakefendi: nem, két különböző dologra utaltam, ezek csak a te zavaros fejedben mondanak egymásnak ellent. bár van köztük összefüggés is speciel, ami csak erősíti az álláspontom, szóval ezt a vonalat nagyon nem kéne erőltetned... a szovjetunió mindenféle látszat és külsőség és formaság dacára egy Nagy-Oroszország volt, egy Orosz Birodalom, és az hogy az ókorban kik írottak népeket az kurvára nem ad felmentést a ruszkiknak a saját népirtásaikra.

Kurva gáz hogy ezt egy magyarnak magyarázni kell. A te nagyapád hol volt 56-ban?

Lovag Mihály 2014.03.12. 18:29:12

@Csehszlovák Kém: 2014.03.11. 22:30:56

pakson ráérek akkor agyalni, ha megtudunk valami konkrétat. mivel semmit nem tudunk, ezért nem tudok hozzászólni se a szerződés támogatóinak se az ellenzőinek a véleményéhez (max annyit, h atompárti vagyok). a népek önrendelkezéses téma: én úgy tudom a katonák bevonulása nem az első lépés volt, azt megelőzte egy ellenforradalom, ellenpuccs.

@Szamiz67: igen, csak az EU piacok már telítettek, a kelet meg nem csak Oroszország.

burakefendi 2014.03.12. 18:29:23

@tobeor: látom, eltökélten hiszel a kollektív felelősségben. Ezt bizonyítja az utolsó megjegyzésed is. Nem golndolom, hogy nagyapáink tettei bármiben is minősítenének minket. Ha te csak abból élsz, amit a nagyapád tett le az asztalra, akkor nagyon tudlak sajnálni.

tobeor 2014.03.12. 18:29:35

@maxval a gondolkodó birca: nincs magyar-orosz háborús feszültség, és nem is lesz pl. mivel NATO tagok vagyunk. a szlovákok, lengyelek, románok sokkal keményebbek nálunk, mégsincs semmi bajuk, csak simán nem önként ok nélkül talpnyaló nyuszik.
szokásos ostobaságokkal próbálod menteni a korábbi ostobaságaid miközben zseninek hiszed magad...

petraeus 2014.03.12. 18:30:00

@maxval a gondolkodó birca: Ez most komoly? Senki nem tudja mit akarnak a krimiek. A korabbi felmeresek is megkerdojelezhetoek es a helyzet azota sokat valtozott. Az orosz propaganda, a valasztasi szabalyok, a kerdesek, teljesen hiteltelenne teszik az eredmenyeket.
A referenduum az egy vicc, az invazio indokai krealtak, az eredmeny boritekolhato, menekultek, letartoztatottak kiepulo diktatura ala russia.
Nehez megmondani lesz-e kemeny ukran valasz, lezarjak-e a hatarokat (turizmus), leallitjak-e a gaz es aram szallitmanyokat.
Putin legnagyobb hibaja volt a Krimi invazio, par honapja Kiev meg ugy ugralt ahogy o futyult, jelenleg az ukran vezetes brusszelre es Washingtonra hallgat, ezzel szemben a Krim egy nagyon sovany eredmeny...

ninimimi 2014.03.13. 07:46:37

@Csehszlovák Kém:
"vegetatív szinte tolták a lakosságot, amelynek egyetlen célja maradt, a holnapi nap túlélése"
Visszaigazolás:
Ma pont ez jutott eszembe egy Alstom metrókocsiban utazva Budapesten, elnézve az utazóközönséget...

fran7 2014.03.13. 07:47:23

@Csehszlovák Kém: Hivatalosan lezárta a nacionalista, etnikai alapú politizálást. Akkor meséld már el, milyen alapon jött létre Szlovákia, Koszovó, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Moldova. Miképp lehet, hogy EU-s tagországban 30%-nyi lakosnak, nincs semmiféle állampolgársága. Akikkel éppen Obama tárgyal Krím ügyében. Nem, nincs nacionalizmus, csupán, ha nem megfelelőnemzetiséghez tartozol, akkor nincs szavad, állampolgárságod, jogaid. Mert így demokratikus, ugye?
süti beállítások módosítása