Squadra-azzurra, Szelidíthetetlen oroszlánok, Elefántok. Világszerte ismert becenevek, minden rajongó tudja, milyen csapatra utalnak az elnevezések. Bejutott a dél-afrikai világbajnokságra azonban egy titokzatos becenévvel rendelkező csapat is - a harcos Jondások. Vajon melyik csapat rejtőzik az elnevezés mögött?

Vladimír Weiss szövetségi kapitány fiai az amerikai Wieden and Kennedy ügynökségtől kapták új nevüket. A cég ugyanis az ESPN televíziós csatornának a a Dél-Afrikába kijutott 32 csapat megfestett képével jelentős reklámkampányra tett ígéretet. A szlovák csapatról szóló freskón a selejtezők legeredményesebb játékosa Stanislav Šesták alakja dominál.

A Bochum támadója térden csúszik a  - feltehetően - lengyel hóesésben, amely a szlovák csapat továbbjutását szimbolizálja a világbajnokságra a lengyelországi győzelem után. A csatár alakja alatt a felirat: Fighting Jondas (harcoló Jondások).
Annak ellenére, hogy az elnevezés a szlovák szurkolók körében teljesen ismeretlen, az Egyesült Államokban a Harcoló Jondásokkal már teljes mértékben azonosulni tudnak a rajongók. Erre utalhat, hogy internetes boltokban ezzel a felirattal kapusznis felső, pólót, szlovák címeres női fehérneműt és még kabátot is lehet kapni.

Rendhagyó módon ábrázolják az amerikai művészek a többi csapatot is. A szlovákok utolsó F-csoportos ellenfele - egyben az uralkodó világbajnok csapat, Olaszország - Gli Azurri felirattal szerepel a freskón, amelyen Pirlo, Lippi legnagyobb sztárja harcol gladiátor mezben vállvetve Buffonnal és Cannavaroval a világbajnoki serlegért rendhagyó ellenfelekkel - egy oroszlánnal és egy szamárral - szemben. Az angolok egy megkövesedett 66-os számot húznak igencsak keservesen. A jelenet az angolok legutolsó világbajnoki győzelmét és a szurkolók részéről rájuk nehezedő nyomást szimbolizálja.

A szlovákok selejtezőkbeli csoportellenfelét, Szlovéniát Milivoj Novakovič testesíti meg. A Köln csatára a legmagasabb szlovén csúcson a Triglavról néz le ránk egy karddal a feje fölött, amellyel épp egy medvét szúrt le. Emlékezetes, hogy a rájátszás során a szlovének pont az orosz válogatottat ütötték el a továbbjutástól.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr642072558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2010.06.11. 15:33:55

Jondások?

Nem jondá-k? Persze egy hülyeség.

Kondások vagy kondák.

Nem lájkolom.
süti beállítások módosítása