Nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A szlovák futballisták világbajnoki bemutatkozó meccsükön fél perccel a vége előtt még 1:0 arányban vezettek Ócenia térség egyik outsiderje ellen, végül osztozniuk kellett a pontokon. Mindez azt jelenti, hogy az F-csoport első köre után minden csapatnak egy pontja van 1:1-es gólaránnyal.


 
Új-Zéland - Szlovákia 1:1 (0:0)

Gólok: 50. Vittek - 90. + 3 Reid

Új-Zéland: Paston - Reid, R. Nelsen, T. Smith - Vicelich (78., Christie), Elliott - Bertos, Lochhead - Killen (70. Wood), Fallon, Smeltz

Szlovákia: J. Mucha ml. - Zabavník, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Weiss ml., Štrba, Hamšík, Jendrišek - Šesták (81. Hološko), Vittek (84. Stoch)

A mérkőzés statisztikája (Új-Zéland-Szlovákia):

gólok: 1 - 1, kapuralövések: 2 - 3, kaput nem talált lövések: 6 - 10, lövések összesen: 8 -13, labdabirtoklás: 52% - 48%, szöglet: 3 - 10, lesek: 0 - 1, szabálytalanságok: 17 - 15, sárga lapok: 2 - 1 piros lapok: 0 - 0.

A két válogatott futómennyisége:

Új-Zéland: Simon Elliot 11 106 m, Leo Bertos 10 701, Rory Fallon 10 546, Tony Lochhead 10 199, Tommy Smith 10 097, Shane Smeltz 9084, Ryan Nelsen 9563, Ivan Vicelich 9282, Winston Reid 9161, Chris Killen 8545, Mark Paston 4169, Chris Wood 2403, összesen: 107 502 m, átlagban: 8269 m

Szlovákia: Marek Hamšík 11 475 m, Erik Jendrišek 10 846, Marek Čech 10 461, Zdeno Štrba 10 189, Radoslav Zabavník 10 078, Vladimír Weiss ml. 9689, Ján Ďurica 9341, Martin Škrtel 9249, Róbert Vittek 9170, Stanislav Šesták 8242, Ján Mucha ml. 3911, Filip Hološko 1600, összesen 105 761 m, átlagban: 7554 m.

A mérkőzés összefoglalója:

Mindössze hat fokot mutatott a Rustenburgi stadion hőmérője, amikor Stanislav Šesták, az önálló Szlovák KÖztársaság színeiben útjára indította a labdát. Weiss mester fiai, akik csupa kék mezben futottak ki a zöld gyepre, a mérkőzés első szakaszában igencsak feszültnek tűntek. Új-Zéland csapata sikeresen hárította csapatunk minden támadását és uralták a játékteret.

Az első tíz percben több lehetősége akadt az ellenfélnek. Killen lőtt először kapura a 3. percben, de jócskán főlé ment. Két perccel később az All Whites már sokkal komolyabb helyzetet dolgozott ki. Megint Killen veszélyeztett fejjel, kétszer is, de Mucha kapus a helyén volt. Az első tíz perc Fallon helyzetével zárult, de Ďuricának akkor még sikerült tisztázni.

A 33. percben aztán fiaink pillanatai következtek. Vittek kergette őrületbe Paston kapust, de gólt még nem sikerült ekkor szereznie. Aztán a 38. percben újra a hazai csapatként játszó Új-Zéland veszélyeztetett, de szerencsére Smeltz csak az oldalhálót kapta telibe.

Két perccel később aztán szépen lőtt kapura Hamšík kapitány és Paston is tudott javítani valamit korábban megromlott renoméján. Maradjunk annyiban, hogy az első félidőben a szlovákok sokszor vállaltak felesleges ütközéseket, támadóik többször egyedül maradtak és nem tudták rákényszeríteni akaratukat az egyébként jól megszervezett ellenfélre.

Weiss mester nyilván hatott a lelkükre a szünetben, hiszen a második félidő csodaálatosan kezdődött a szlovák csapat számára. Az 50. percben ifj. Weisstől indult egy akció, majd a labda Šestákhoz került, aki középre adta a bőrt és a világbajnokságon a független Szlovák Köztársaság első gólját Vittek ügyesen a sarokra téve befejelte. 1:0! A csatárnak ez volt a válogatottban megszerzett huszadik találata.

Megnyugtatta a szlovákokat a gól, az ellenfelet pedig meglepte. A mérkőzés újabb fázisában Hamšík és társai az ellenfél hibáira várt és ellentámadásokkal fenyegette Paston kapuját. MInt például a 64. pecben, amikor Šesták passzolt Hamšíkra egy labdát, de a lövés sajnos felé ment. Hasonló nagy helyzet volt a 68. percben, amikor három szlovák támadta egyszerre az új-zélandi kaput, de Štrba-Šesták-Vittek tengely végül eredménytelenül fejezte be az akciót.

A mérkőzés végén, a ráadásban aztán Smeltz gondoskodott a szomorú fordulatról és egy bekanalazott labdát Mucha kapujába Reid tolta fejjel. Mindez a ráadás utolsó, harmadik percében történt. 1:1.

 

Nyilatkozatok:

id. Vladimír Weiss, szövetségi kapitány:

Ezt a mérkőzést egyértelműen megnyertük, sajnos egy védelmi hiba miatt ez pontokban mégsem mutatkozik meg. Gólt kapni az utolsó másodpercekben, ez soha senkinek nem öröm. Jobban kellett volna végig figyelnünk, hiszen az újzélandiak nem nevesincs kezdők.

Róbert Vittek, csatár:

Nem szabad ilyen mérkőzéseket elbukni a végén, erre a három ponta nagyon nagy szükségünk lett volna. Egy pont sajnos nagyon kevés és gyakorlatilag ezt a meccset mi vesztettük el.

Ricki Herbert, Új-Zéland szövetségi kapitánya:

Megszereztük első pontunkat a világbajnokságon. Számunkra ez egy jó eredmény, amelyért az egész meccsen megküzdöttünk. Igyekeztünk az utolsó pillanatig hajtani egy jobb eredményért. Jelenleg ugyanolyan esélyünk van továbblépni a csoportban, mint bármelyik másik csapatnak. Az olaszok nyilván három pontért jönnek majd velünk játszani, de igyekszünk majd minél több problémát okozni nekik.

ifj. Vladimír Weiss, középpályás:

Sajnos ez a foci és néha ilyen dolgok is történnek. A meccsen így jártunk, muszáj csak a pozitívumokra emlékeznünk és úgy játszani, hogy a hibák többé ne ismétlődjenek meg a hibák. Minden csapatnak egy pontja van, a csoport továbbra is teljesen nyitott. Jobbak voltunk, több helyzetünk volt, mint az új-zélandiaknak. Szép akció gólt lőttünk, amelyet Šesták adott be. Sajnos a végét nem bírtuk, az utolsó perc az ellenfélé volt és túl sok mindent megváltoztattak góljukkal. Nem szabad lógatni a fejünket és előre kell néznünk. Semmiképp sem szabad szégyenkeznünk, a továbbjutás továbbra is reális esély, és mindent megteszünk, hogy ez be is következzen. Lehetett volna jobb is az első meccs után a hangulat, de még mindig nem a legrosszabb a helyzet. Ilyen gólokat mindig lehet látni futballpályán, persze ezt nekünk mst elég nehéz lesz megemésztenünk.

Ján Mucha, kapus:

Gólt kapni a 93. percben - ilyet nem lehet megbocsátani. Személyesen nem is emlékszem, hogy valaha kaptam volna ilyen kiélezett helyzetben, a mérkőzés ezen fázisában hasonló gólt. A védekezésünk összességében nem volt rossz, tudtuk, hogy az ellenfél hosszan felívelt labdákkal fog operálni, de végül mégis egy ilyen szerencsétlen szituációból kaptuk a gólt. Előttünk van azonban a következő meccs, amin mindent megteszünk, hogy jobb eredményt érjünk el.

Jozef Adamec, kétszeres világbajnoki résztvevő (1962, 1970) egykori szlovák szövetségi kapitány: 

Az utolsó másodpercekben született egyenlítő gól miatt nagyon csalódott vagyok, hiszen nagyon szerettem volna, ha fiaink első világbajnoki mérkőzésükön győzelemmel jönnek le a pályáról. Kár a végéért, mert a három pont gyakorlatilag a zsebünkben volt. Hihetetlen keveset kellett volna kibírni ahhoz, hogy nagyon kedvező helyzetből várjuk a folytatást a csoportban. Tetszett, hogy gyakorlatilag az ellenfélnek esélye nem volt ellenünk a mérkőzés során, fiaink az egy az egyben játékot rendre megnyerték. Gyakorlatilag egy nagyobb hibánk nem volt a mérkőzés során. Véleményem szerint hiba volt, hogy az edző lehozta fiát, mert ő el tudta volna dugni a labdát elől, de érvényes ez Vittekre is, aki szintén fent tudta volna tartani a labdát. Szintén nem értem Hamšík szerepét a második félidőben, hiszen teljesítménye erősen visszaesett az elsőhöz képest.

Ján Čapkovič, az 1970-es mexikói VB résztevője:

Újonc hibákat követtünk el. Gólt kapni az utolsó másodpercekben iszonyatosan rossz érzés. Nem kellett volna. Weiss mester jól kézben tartotta a meccset, de a mérkőzés végén hagytuk őket támadni és ez hiba volt. Ráfizettünk, hogy hagytuk őket középre ívelni és nem vigyáztunk a jól fejelő játékosaikra. Úgy gondolom, hogy hátvédeink nem lehetnek ennyire tapasztalatlanok, hogy ezt ne tudták volna. A három pont megszerzése igen közel volt, így viszont a továbbjutás kivívása sokkal nehezebb lesz. Kár, de ez a nagyobb csapatokkal is bőven megtörténhet. Sajnálom a sárcokat, de hát a futball már csak ilyen. Pszihikailag mindenképp rosszul jött ki a vége, de muszáj fújni egy nagyot. Előttünk van még két meccs, miért ne lennénk képesek mondjuk Paraguayt meglepni? Szerintem a szlovák válogatott első mérkőzésén elég jó focit mutatott be, hogy erre aztán a jövőben építkezhessünk is. Meglepett a fiatal Weiss, aki nem félt játszani, bátran belement az ütközetekbe és véleményem szerint a meccs legjobbja volt.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr942085023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stoney Hill Billy 2010.06.16. 10:44:12

Hhahha, ennyit tud a nagy Szlovákia!
Persze érthető az idegesség, első vb meccsét játszva megremegnek a lábak.
Bár a komoly országok már a 30-as években világbajnokságokra jártak, van akink ez csak most, 2010ben, 80 évvel az első vb után sikerül!!!
ilyen szövkappal nem csoda, 1-1 után képes ezt mondani:"Ezt a mérkőzést egyértelműen megnyertük" hhöhö

fran7 2010.06.16. 10:45:45

És a megcsenek, hol vannak a szlovák mezfeliratokból? Ennyit ér a szlovák nyelvtörvény? Csak a kicsikkel szemben nagy a száj? Bár a magyar Hungary felirat se semmi, meg a hokiválogatott, ahol ugyan Magyarország van, de ékezetek a betűkről lemaradtak.

1kutya 2010.06.16. 10:53:53

Csehszlovák Kém: hát ha nektek az is javítás, hogy kiradírozzák még ezt az 1-est is a nevetek mellől és odapingálnak egy nullát, akkor legyen:-DDD

Paraguay neve mellett úgyis minima egy 2-es fog díszelegni (de reményeim szerint Mucha kollega kicsit unni fogja a magamögé nyúlkálást):-DDD

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.16. 14:45:07

Az új-zélandi gólt nem Smeltz szerezte.

Okozhatnátok meglepetést, de nyugi, felkészülünk belőletek és kaptok majd mint a görögök két hete:)
süti beállítások módosítása