Tíz évvel ezelőtt hunyt el tragikusan a modern szlovák foci legjobb labdarúgója  Peter Dubovský. A képen a kupa másik fülét egy fiatal spanyol ígéret, Raúl fogja, aki még abban az évben az Üllői úton is játszik Bajnokok Ligája meccset.

A szlovák foci soha nem bővelkedett igazi egyéniségekben. Van azonban egy játékosuk, aki ezt a hiányt egy kicsit próbálja feledtetni: Peter Dubovský. Vinohradyban kezdte, és ahogy Magyarországon is sok helyen, így az ő dühöngője helyén is ma már egy Billa áll.  1989-ben igazolta le a Slovan Bratislava. Hamar a csapat vezére és legjobb góllövője lett.

1992-ben a Slovan Bratislava megtörte a szlovák klubok tizenhét éves kudarckorszakát a bajnoki aranyért folytatott küzdelemben. A Bajnokok Ligájában aztán a Real Madriddal találkoztak és 2:1-re kikapott a szlovák csapat. A becsületgólt azonban Dubovský lőtte. Ezzel egy csapásra a madridi klubvezetők látószögébe került.

Az 1992/93-as utolsó cseh és szlovák föderációs bajnokság befejezése után a Real Madridba igazolt, ahol azonban 26 mérkőzésen egy gólt sikerült lőnie. "Bobo" aztán eligazolt az Ovideoba, ahol a csapat vezérévé nőtte ki magát és 17 gólt lőtt.

2000 júniusában nyaralni ment Thaiföldre. Június 23-án, pénteken Koh Samiu zátonyánál fotózni készült, amikor megcsúszott és 25 métert zuhant a mélybe. Három óra alatt szállították át a Ban Don-i kórházba, ahol aztán kiderült, hogy a kórháznak nincs elégséges technikája az életmentéshez. Elindultak vele egy másik kórházba, de a átszállítás közben elhunyt.

 

 

Peter Dubovský
  • Pozsony, 1972 május 22. - Thaiföld, 200 június 23.

  • Csapatai: Vinohrady, Slovan, Real Madrid, Real Oviedo.

  • Válogatott szereplése: 47 mérkőzés, 14-et Csehszlovákia, 33-at Szlovákia színeiben, 18 gólt (6 a 12) szerzett

  • Bajnoki szereplése: 93 mérkőzésen, 59 gól.

  • Kétszeres gólkirály: 1992-ben 27 góllal, 1993-ban 24 góllal

  • 1993-ban az év játékosa Szlovákiában.

  • Bajnok a Slovannal, és a Real Madriddal

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr392105279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

England win The Ashes! 2010.06.25. 00:26:30

Szerencsés vagyok, hogy láthattam élőben játszani.
süti beállítások módosítása