Jégkorong. Mint nálunk a vizilabda. A legeredményesebb szlovák sportág. Mint nálunk a labdarúgás. A legnépszerűbb szlovák sportág. De most a hokisok is focit néznek.  Nem féltékenyek Vittekék sikerére, mert tudják, hogy valami hasonlót élhettek át a játékosok a gyepen, amikor ők a vancouveri téli olimpián leverték a sokkal esélyesebbnek tarttott oroszokat és svédeket. A szlovák sportújságírók jobb híján most őket keresik fel, miután a labdarúgók bojkottálják a sajtó munkatársait. Csapatunk közben törtetlenül népszerűsödik, nemcsak Magyarországon vagy a Tátra alatt, de már az Alpok legényei a Sweitzer Natik is nekünk szurkolnak!

 

Na, mi van? A futballisták már nem akarnak magukkal beszélni, akkor jók lesznek a hokisok is? - kérdezte nevetve az egyik szlovák sprotújságírót Miso Handzus szlovák világbajnok hokis a Los Angeles Kings játékosa. Szlovákiában egyébként nagyon nagyra becsülik Handust - sportújságíró körökben is. A közkedvelt Miso ugyanis soha nem menekült el az újságírók elől, mindig a rendelkezésükre állt és még a legkényelmenetlenebb kérdésekre is válaszolt. Nem lehet az sem véletlen, hogy néhány évvel ezelőtt ő nyerte el a legszimpatikusabb szlovák hokis díját.

Az olaszok elleni meccs idején a hideg rázta úgy izgult, de bízott abban, hogy a srácok tudják tartani az eredményt a végén. Örült, hogy mint néző is mindent megkapott a sporteseménytől, amit csak lehetett: izgalmat, helyzeteket, kitűnő támadásokat. - A srácokat mindig nagy embereknek tartottam, most, hogy továbbjutottak már történelmet is írtak. A játékos jó barátja Marek Hamsík, akinek pályafutását figyelemmel követi Olaszországban. Ha derbit játszik, mindig küld neki egy sok szerencsét kívánó sms-t és a meccs végén egy gratulációt.

 

Zseniális, lenyűgöző! - lelkendezett az egyik szlovák napilapban Pavol Demitra, aki barátaival és családjával nézte meg a mérkőzést. A focisták nagy haverjaink. - Legjobban Robo Vittek góljai nyűgöztek le, akit a világbajnokság előtt keményen támadtak, lebecsültek. Demitra szerint a hokisok hasonlóan éreztek, mint a focisták, amikor a vancouveri olimpián két vállra fektették az előzetsen sokkal esélyesebbnek tartott oroszokat és svédeket. A két kevésbé jól sikerült mérkőzés utáni kritikáról a hokisnak is megvan a véleménye. Ahogy mondja, néhány szalagcím az ő tetszését se nagyon nyerte el.

Amíg Szlovákia nem jutott ki a vilgábajnoskágra, kedvenc csapata Argentína volt, de a régebbi időkről nagyon emlékszik a holland mesterhármasra, Basten, Gullit, Rijkaard játékra, akik szintén nagy kedvencei voltak. Ha Demitra focizik, akkor a középpályán szeret játszani. Bal lábával lő, állítólag igen jól megy neki. Nemrég közösen játszottak egy meccset a Besztercebánya ellen. - Mindig emlékezni fogok arra, amikor mi jégkorongosok Miso Handzus, Riso Zedník és a többiek döntetlent értünk el Besztercebánya csapata ellen. Igaz, ekkor a csapatban benne volt Marek Hamsik és Vrastislav Gresko is.

A besztercebányai csapat a meccs előtt: balról a focisták, Vratislav Greško, Marek Hamšík, jobbról pedig a hokis Michal Handzus Richard Zedníkkel.

Az utolsó jégkorong világbajnokság kapitánya, Richard Lintner is pezsgővel ünnepelt az olaszok elleni mérkőzés után a szintén jégkorong játékos Rastislav Pavlikovskyval. - Azanyját ez de jó volt. Nagyon ismerjük a jégkorongból, mit élhettek át a sárcok az utálsó másodpercekben, és hogy mekkora megkönnyebbülés érte őket a lefújás után. Nagyon szorítottam Viťasnak (Vittek - 2002). Lintner számára a kedvenc Juraj Kucka volt, aki szerinte nagyon ügyes volt támadásban és védekezésben egyaránt.

Lobomír Visnovsky támadás közben

Az NHL-ben lévő Aneheim Mighty Ducs védekezője Lubomir Visnovsky is nagyon örült az eredmények. - Úgy kezdtünk az első félidő elején, hogy az olaszok nem tudták, hova ugorjanak. Kitünő kolektív teljesítmény. Örülök, hogy ennyire jól megy a barátomnak Robo Vitteknek, akivel néha szoktunk a konditeremben találkozni. Engem is elvarázsolt a fiatal Kucka. Az első két mérkőzésen látható volt, hogy hiányzik a csapatnak a tapasztalat, de most minden megváltozott. Örülök neki, hogy a srácok tovább maradnak afrikában.

Jerguš Bača, a 2002-es év jégkorong világbajnoka, a Harford Whalers egykori védője is kedveli a focit. Szerinte valami hasonlót láthattunk csütörtökön a szlovák labdarúgóktól, mintha a hokisaink Kanadát radírozták volna le a jégről. - Az olaszok ellen teljesen máshogy játszottunk mint az első két meccsen, ott gyengék voltunk, csak lézengtünk a pályán. Az edzőnek sikerült jól kiválasztania a kezdő tizenegyet, minden játékos kitünően hozta azt amit kelett. 

Három gólt lőni az olaszoknak, az mindörökké értékes skalp marad Bača szerint. - Az ellenfelet legjobban a középpályán támadtuk le Kuckával és Strbával, a védelem is remekül helytállt. Jergus szerint a játékosok az edző miatt is nyújtottak ekkora teljesítményt. - De nem tartom helyesnek azt a nevetséges döntést, hogy ne beszéljünk az újságírókkal. Tudom, hogy sok minden történt, de mint az edzőnek, mint a játékosoknak kontrolállnia kellene magát, még akkor is, ha néhány újságíró nemodaillő kérdést tesz fel - fogalmazta meg kritikáját a 2002-es világbajnoki hokicsapat vetereránja.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr932110467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kazimír 2010.06.28. 13:08:56

Azt meg ne nézze senki, hol végzett a sztárolt szlovák jégkorongcsapat a 2010-es vb-n! Még a végén csalódik.. :)

2002 2010.06.28. 14:46:53

2010-es vb-n a szlovák jégkorongcsapat minden volt csak nem sztárolt. A világbajnokság legfiatalabb csapatával jöttek, és úgy, hogy elkerüljék a kiesésésért való harcot.

Ellenben a olimpián 4.-ként végzett.

Kazimír 2010.06.28. 16:05:49

@2002:
Nem tudtam, ez esetben megkövetem őket.
süti beállítások módosítása