Elindul a szlovák külügyminiszter a vasárnapi 25. alkalommal megrendezett budapesti maratonon. Maga Dzurinda is szimbolikus tettnek tartja futását, amellyel jóakaratát szeretné kifejezni és azt, hogy nincs semmilyen előítélete Magyarország lakói felé.

 

Nyilvánvaló, hogy budapesti futását Dzurinda szimbólumnak tekinti. Nem egyértelmű azonban, hogy a futás utáni tárgyalások során az összkép mennyire lesz pozitív. Alapvető kétségünk, hogy Dzurinda gesztusa nem téved-e alapjaiban. Szlovákiában a zemberek egy jó nagy része úgy látta a kettős állampolgárság kampányának idején, hogy Fidesz jobban örült volna, ha Szlovákiában is a nacionalista-populista kormány marad hatalmon. Ráadásul Orbán vasárnap Dzurinda fejére olvashatja, hogy a magyarországi kettős állampolgársági törvény ellen hozott szlovákiai válaszlépések továbbra is érvényben vannak Szlovákiában.

Dzurinda teaser a youtube-on: Miért éppen a budapesti maraton?

Közeledik az ősz és az év ezen időszakában hosszú idő óta kedvenc sportomnak is szentelek időt. Általában a kassai maratont futom meg, de már nem is tudom hogyan, elém került egy naptár, amelyben a nemzetközi maraton versenyeket tüntették fel. Itt láttam, hogy egy héttel a kassai maraton előtt, szeptember 26-án, Budapesten is megrendezik a versenyt. Elgondolkoztam, hiszen már annyiszor lefutottam a kassai távot, futottam már New Yorkban, Londonban, miért ne tehetném ezt meg Budapesten is? Eldöntöttem, hogy szeptember 26-án lefutom a budapesti maratont is. Örülök neki és egyben nagyon kíváncsi is vagyok. Futásomban lehet politikát is keresni, de úgy gondolom, hogy a sport összeköt minket. Szeretném tettemmel jelezni, mégha déli szomszédunk futásomat a politika prizmáján keresztül nézi, hogy minden ember tegye meg azt, ami a Duna két oldalán ami összeköti és nem szétválasztja őket. A sport az egy szép dolog, összeköt minket. A futball talán emocionálisabb sport, mert ott muszáj valakinek győzni és több személyes csatára is sor kerülhet, de a maratonban mindenki nyer, aki rajthoz áll, így hát elindulok én is.

(M. Dzurinda, szlovák külügyminiszter a youtube-on budapesti futása előtt)

Úgy néz ki a helyzet Szlovákiából nézve, hogy meg kell barátkozniuk a határokon átívelő nemzetegyesítés magyarországi politikájával. Nehéz azonban úgy valamiről is jóakarattal tárgyalni, ha közben folyamatos provokációk, uszítások hangzanak el a hátországban. A minap például Lezsák Sándor, a parlament alelnöke - nem egy Jobbikos vagy egy bolond az internet névtelenségébe burkolózva - jelentette ki, hogy a Kárpát-medence valamennyi területére kiterjedő etnikai tisztogatás áldozatai vagyunk (ti. mi magyarok).

A jelenlegi szlovák külügyminiszter már két miniszterelnöki ciklusa idején - 1998 és 2006 között - világhíressé vált kedvenc sportjáról, a maratonfutásról. Dzurinda budapesti maratonja éppen ezért nem tekinthető első szimbolikus futásának. 2001 november 4-én futotta le a világhíres new yorki maratont, amellyel lerótta kegyeletét a 2001 szeptember 11-i New York és Washington ellen elkövetett terrortámodások áldozatai emléke előtt. Akkor Dzurinda magánemberként, örző-védő emberek nélkül tette meg a távot. A budapesti maraton az 55 éves Dzrinda életében a 24. verseny lesz, amelyen elindul. A szlovák külügy első embere legjobb idejét még 1985-ben érte el, amikor 2 óra 54 perc 57 másodperc alatt futotta le a klasszikusnak számító távot. A szlovák Külügyminisztérium szóvivője szerint a budapesti maratont Dzurinda még soha nem futotta le. Arra a kérdésre, hogy miért döntött az indulás mellett a szóvivő elmondta, hogy ez Dzurinda spontán ötlete volt, hiszen ha már futott New Yorkban, Londonban, Prágában, miért ne tehetné ezt meg Budapesten is? Olyan dolgokat próbálunk keresni, amelyek összekötnek minket és a sport egyértelműen ilyen - indokola főnöke döntését Schwarzbacher.

A két ország közötti bizalmatlanságból aztán újabb félreérthető események bontakoznak ki. A magyarországi földgázszállító FGSZ Zrt. állami képviselője a minap bejelentette, hogy a lehetséges - Szlovákiát is érintő - észak-déli földgázvezeték megépítéséről folyó tárgyalások nem megszakadtak, csak a tárgyalásokat függesztették fel gazdasági okokból. Majd napokkal később Orbán Viktor Bakiba repült és aláírta az AGRI projektről szóló megállapodást Románia, Azerbajdzsán, Grúzia, Bulgária vezetőivel. A felettébb bizonytalan eredetű földgázvezeték építése nagyon is valós terhekkel fogja a magyar deficites költségvetést megterhelni. Persze, sejthetjük: a szlovák agodalmak mögött Oroszország állhat.

A budapesti maraton idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az esemény még 1986-ban vált a Nemzetközi Maraton-, és Futóversenyek Szövetségének (Association od International Marathons and Distance Races) tagjává, elsőként a közép-európai országok közül. A férfiak versenyében ezidáig a legjobb időt a magyar Kiss Zoltán érte el 2 óra 15 perc 4 másodperces idővel. A legtöbb versenyző 2003-ban indult: ötezren álltak rajthoz. Az idei évben több, mint háromezer versenyző méretteti meg magát. A rajtvonalon további hatezer ember várja majd a sípszót, hogy egy rövidebb távot fusson le. Az indulók között 1200 regisztrált maratonfutó érkezik több, mint 50 - többek között: Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Finnország, Németország - országból. Dzurindán kívül a hivatalos adatok szerint 32 szlovákiai versenyző indul el vasárnap a budaesti maratonon.

Mindenesetre a politizáló átlagpolgár Szlovákiában drukkol külügyminiszterének: tettét szép gesztusnak tartják és nem felejtik el megjegyezni, hogy egy maratonra felkészülni azért nem néhány perces műsor. Olvastam blogot, amelynek szerzője személyesen jön el drukkolni Dzurindának Budapesten. Nem felejtik el megjegyezni, hogy Orbánék most megtudják, hogy milyen szívós és kitartó emberekre akadtak a szlovákok személyében. Persze nem tudni, hány szlovák látja, amivel ma Magyarországon nagyjából mindenki tisztában van: Orbán több ciklusra is bebetonozhatja hatalmát. Ha így nézzük, a maraton valóban kiváló szimbólum, kérdés Dzurinda belegondolt-e annak valódi hosszába.

Dzurinda hétvégi programja Budapesten

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr352322062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása