Régi ismerősünk, válogatottunk szövetségi kapitánya újra odacsapott: ezúttal az oroszok elleni, hazai pályán elvesztett, Európa bajnoki selejtező mérkőzés utáni sajtótájékoztatón robbant. A déli szomszédunknál bevezetett fejelés helyett, Weiss mester kifinomult érveléstechnikával támadt az akadékoskodó és hülyeségeket kérdező firkászra. 

Csak kapkodtuk a fejünket a szlovák-orosz meccs után. Már a 2010-es afrikai VB-n bebizonyosodott, hogy ami a nyugat-európai labdarúgás háza táján történik, nem más, mint lányregény, összehasonlítva a kelet-európai eseményekkel. Alig gyógyultak be a pesti Nemzeti Sport újságírójának fejsérülései, Zsolnán újra villant a közép-európai prosztóságot megtestesítő szlovák szövetségi kapitány. Blogunk ellentmondásos sztárja, Vladimír Weiss, ezúttal a hazai pályán elvesztett mérkőzés után nem bírt uralkodni idegein. Az eseményről adott egyetlen (!) tudósítás, angol felirattal, felkerült a youtube videomegosztó oldalra is.

A szlovákul és angolul nem beszélők számára lefordítottuk a sajtáj legszebb pillanatait, íme:

- Mint szövetségi kapitány, a macedónok elleni meccs lesz önnek az utolsó?

- Miért gondolja?

- Ön mit gondol róla?

- Miért, maga úgy gondolja?

- Az én véleményem nem fontos.

- (Arrogánsan az asztalra csap) Ha magának a véleménye nem fontos, akkor egyáltalán miért kérdezi ezt meg? Miért lenne az utolsó meccsem kedden?

 - Azért kérdezem, mert nem az én véleményem, hanem az öné a fontos. Mit gondol róla?

- Nagyon aranyos maga. Honnan van? Először is, az illem szerint bemutatkozhatott volna. Az orosz újságírók bemutatkoztak. Vannak itt az orosz sportújságtól, a szlovák sportlaptól, stb..

 - Futbalportal.sk

- Aha. Az meg mi? (Weiss feláll és elindul a kijárat felé) Köszönöm, daszvidanya. Két évre van szerződésem, még megkínlódsz velem. Te fasz!


Jellemző a szlovák sportsajtóra, hogy egyedül a keresekedelmi Markíza tévécsatorna számolt be az inkább önelégült olajmágnásra, sem mint a szlovák válogatott szövetségi kapitányára hasonlító mester legújabb alakításáról. A szurkolók többségénél ez az arrogáns viselkedés kiverte a biztosítékot és Weiss azonnali menesztését követelik. Hivatalos helyről egyelőre nem érkezett reakció az edző legújabb megnyilvánulásaira. Több, mint valószínű, hogy a szlovák labdarúgó szövetségnél megvárják a macedónok elleni meccset, ami egyben a selejtezők lezárást is jelenti. Kérdés, hogy a kivívott világbajnoki részvétel miatt még mindig nagy respekttel bíró Weiss elmozdításához lesz-e elegendő akarat.

Kolhoz és sáros gumicsizma

És még nincs vége! Hogy Wesselényi báró alapvetően téves nézeteket vallott a pánszlávizmusról, arra újabb bizonyíték, hogy a szláv összetartozás jegyében, a meccs után  Sirokov középpályás egy orosz sportlapban nemes egyszerűséggel lekolhozoszta a szlovák válogatottat. “Andorrával játszunk, de tőlük biztosan nem szenvedünk vereséget. Mégis, minek tartanak minket? Azt hitték, nem verjük le ezt a kolhozt?” A mondat felkorbácsolta a szlovák nemzeti érzelmű lakosság indulatait, reakcióik hasonlóak voltak a magyar szurkolóéhoz, amikor a svédek egy sáros, magyar nemzeti színű gumicsizmával ábrázolták déli szomszédunk válogatottját.

Zsolnán az oroszok nem mutattak mindent elsöprő játékot, de a védekezve felálló szlovákok ellen ez a teljesítmény is elég volt. A sboranja az utolsó 10 perc kivételével kezében tartotta a mérkőzést. Az orosz válogatott futbalista nem értette a szlovák válogatott taktikáját, hogyan lehetséges az év legfontosabb mérkőzésen, hazai pályán deffenzív taktikával és egy csatárral felállni, távoli lövésekkel próbálkozni és arra várni, hogy az ellenfél majd hibázik. Igaz, tudjuk: Oroszországban is minden megtörténhet, de a dotoho részéről annyit megjegyeznénk: ahogy Weiss a sajtótájékoztatón viselkedett, az orosz játékos nem is tévedett olyan nagyot.

Szerencsére a szlovák állami tévé munkatársai gondoskodtak a vidám percekről a meccs utáni értékelések során. Előbb 1:04-nél a nyilatkozó Martin Škrteľre esett a reklámtábla, majd 2:29-nél az egyik lámpa dőlt be élő adásban.

Immár biztosan kijelenthető, hogy sajnos nem lesz ott a 2012-es Európa Bajnokságon sem a szlovák, sem a magyar válogatott, ellenben biztos résztvevő a rendező Lengyelország és Közép-Európából még valamennyi esélye az egyébként mostanában szintén bűn rosszul játszó cseh válogatottnak is van a részvételre. Blogunkon több poszt is megjelent az utóbbi évek legjobb szlovák válogatottjáról, játékosairól és az elmúlt néhány évben elért - ká-európai szinten - jelentősnek mondható szlovák focisikerekről. Mi történt a csapattal, hogy az EB-selejtezők során végül elbukott?  Mi a gond a szlovák válogatottal? A dotoho röviden összefoglalja.

1. Rossz taktika 

 Mint nem is olyan rég a holland tréner által vezetett magyar válogatott, mi is erősen 0:0-ra játszunk abban bízva, hogy talán szerzünk egy szerencsés gólt. Ez olyan antifutball, amely ráadásul becsapja a szurkolókat. A végeredmény alapján úgy tűnhet, mintha egy súlycsoportba lennénk az ellenféllel, a mintha játszottunk volna egy kiegyenlített mérkőzést, így Weiss nyugodtan “vetíthet” a szurkolóknak és az újságíróknak.

2. Hat rúgott gól

Az előző pontból következik, hogy a védekező taktika nem ad túl nagy szerepet csatárainknak. A mostani EB-selejtezők során a csapat összesen hat (!) gólt szerzett, amikor győztesen hagytuk el a zöld gyepet, rendszerint 1:0 arányban diadalmaskodtunk. Támadójátékunk nincs, a letámadást nem ismerjük, nulla kreativitás, nincs a csapatban egy vezér, aki lelkesítené a többieket. 

3. Pozsony helyett Zsolna

A statisztika szerint utoljára 2008 decemberben sikerült Lichtensteint megverni Zsolnán. Elismerjük, hogy a város Pozsony után a második leggazdagabb szlovák város relative jól kiéített infrastuktúrával, szlovák viszonylatban a stadion is jó állapotú, de  a válogatott meccseket a sokkal nagyobb hangulatot teremtő pozsonyi szurkolók előtt kellene lejátszani. A zsolnai szurkolók negatívan állnak a csapathoz, rendszeresen kifütyülik őket és nem szurkolnak.

4. A nem megfelelő játékosok beválogatása

Holosko és Sebo mérkőzésről mérkőzésre bizonyítja, hogy a válogatottban (sem) megy nekik a góllövés. Miért nem lehet – legalább egy barátságos mérkőzésen – kipróbálni a Bajnokok Ligájába is bejutott, cseh bajnokcsapatban játszó szlovák játékosokat? Bakosék rendszeresen pályára lépnek a cseh csapatban, és a csatár gólokat szerez. Weiss személyes okokból nem válogat be játékosokat vagy saját kedvenceit részesíti előnyben.

Erősen tartja magát - az a magyar válogatott összeállítása kapcsán is rendkívül közkedvelt teória - hogy a kapitány csak a saját haveri köréhez tartozó játékosokat juttatja lehetőséghez. A jelenlegi válogatottban rendszeresen pályára lép egy togói német (!) játékos, akinek válogatottbeli tagságát semmilyen komolyabb szakmai indokkal eddig nem sikerült alátámasztani.

Egy támadóbb szellemű, eredményes szlovák válogatottat - véleményünk szerint - ezekből a játékosokból kellene összeállítani:  Pernis, Kello - Skrtel, Durica, Pekarik, Hubocan, Saláta, Svento, Cisovsky, Pausek - Kucka, Kiss, Prochazka, Pecovsky, Mák, Stoch, Jendrisek, Hamsik, Grajciar, Sapara - Vittek, Sestak, Bakos, Lalkovic, Masaryk, Kubik.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr123289714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoko20 2011.10.10. 10:13:08

Sirokov középpályás: “Andorrával játszunk, de tőlük biztosan nem szenvedünk vereséget. Mégis, minek tartanak minket? Azt hitték, nem verjük le ezt a kolhozt?”

Sirkov anyja nyilván irredenta magyar volt:))))

Azért a finnek nem szoktak így leoltani minket! :)

dr.pupak30 2011.10.10. 10:25:41

kit érdekelnek a krumplifejűek?

dr.pupak30 2011.10.10. 10:29:06

"déli szomszédunknál bevezetett fejelés" gratulálok te szerencsétlen. magyar nyelven írsz, nem szégyenled magad? lgalább tetted volna hozzá, hogy portugál, világhírű edző. vagy miért mész a szlovák barátaidhoz, csúsztatásaiddal, és tudatos hangulatkeltéssel? elég kárt okoztatok már ezzel a fajta kommunikációval.

Muad\\\'Dib 2011.10.10. 10:50:49

"...összehasonlítva a kelet-európai eseményekkel. Alig gyógyultak be a pesti Nemzeti Sport újságírójának fejsérülései,..."
Mondjuk, hogy Sousa miképp passzol a kelet-európai viselkedési mintába, azt nem értem. Vagy magyarról, esetleg szlovákról "porugálosította" a nevét?

Holland Lovas 2011.10.10. 10:52:23

Szlovákul nem tudok, így nem tudom, pontosan mit mondott, de a videóban az angol felirat szerint nem "Még megkínozlak", hanem "Ezzel együtt kell élned/ezt el kell fogadnod". Enyhén szólva más a két dolog...

2002 2011.10.10. 10:57:19

@Holland Lovas: A videóban van rosszul fordítva.

_tx_ 2011.10.10. 10:59:57

@pupak30:
te szerencsétlen kis kretén troll

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 11:02:57

@Holland Lovas:
Ja, így logikusabb kicsit.
Egyébként ne legyünk már álszentek! A focit sehol sem professzorok csinálják. Vagy van-e annál nagyobb dürhőség, amikor Capello kijelenti: lehet kur...ni, inni, csak az eredmény a lényeg?!
Ja, ettől tart itt az angol válogatott 30 éve, az elfuserált zseniktől, Gagáktól meg Roonyktól. Nem beszélve, milyen példát állít a gyerekeknek. Szóval ne csináljuk ezt már, a nyugati foci sem kulturáltabb ennél.

2002 2011.10.10. 11:06:20

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Sajnos ez már teljesen kiesett a köztudatból. Sok ismerősömmel ha beszélgetek a fociról, és elmondom, hogy nem tetszik nekem A és B játékos, mert hiába lövi a gólokat, akkor is amit ő csinál semmi köze sincsen a fair play szelleméhez, és a gyerekek meg példaképnek tekintik őket.
Ilyenkor általában kapok hitetlenkedő pillantást, hogy az miért gond, inkább nézzenek mickey mouset akkor.

Alterix 2011.10.10. 11:13:34

@pupak30: Nyilván nem írhatta le, hogy a "déli szomszéd" jobban muzsikált a selejtezőkön mint Weiss mester gárdája.
Kellett valami ütős, fejelős beszólás, hogy taplók a magyarok; mégha portugálról is van szó.

Mindet elmond a srácról, hogy egy szlovák-orosz meccs után elkezd "magyarozni".

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2011.10.10. 11:18:16

"megkínozlak?" meg fogsz velem még szenvedni esetleg...

Mondjuk az látszik, hogy a szerző Pozsonyban még nem járt válogatott meccsen, ha visszasírja azt a hangulatot.

Medvevadász · http://megmacizva.blog.hu 2011.10.10. 11:19:11

arrogáns köcsögök mindenhol vannak

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 11:26:39

@Alterix:
Hasonlatodnál maradva: hiába muzsikáltunk szépen, azt se hallotta meg senki, mert úgy tűnik, nem lettünk érte kifizetve. Sajnos.

csoko20 2011.10.10. 11:51:48

A közép-európai prosztósági verseny:

Egy magyar klubcsapat portugál edzője egy sörmeccsen lefejel egy újságírót. vs. A szlovák szövetségi kapitány egy válogatott meccs utáni sajtótájékoztatón lefaszoz egy újságírót, kamerák, mikrofonok előtt.

Ez nagyságrendileg kb. mint a szlovák történelem vs. magyar történelem.

Ha már mindenféleképpen a magyarokra kell mutogatni, ha egy szlovák bunkó, akkor javaslom a Sziklát. Mondjuk az öreg Mészöly temperamentuma, szófordulatai százszor élveztesebbek, felszültségoldóbbak mint a szlovák kollega szöszenete.

Kb. mint a babgulyás vs. híg sztrapacska.

2002 2011.10.10. 11:57:20

@butatót: Addig még megszenvedsz velem, és az együtt kell élned vele - és el kell fogadnod közt különbség van.

Amúgy igen már rájöttem, a fordítás az én saram, de ha még csak ennyit mondott Weiss úr, akkor nem született volna meg ez a poszt. A pénisz minden nyelven pénisz marad.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.10.10. 12:32:25

Köszönjük szépen a fordításra vonatkozó megjegyzéseket, mostantól a témát lezártnak tekintem, ugye nem kell tovább ragoznom?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.10.10. 13:06:34

Drága hozzászólók!

1. potrápiť -i -ia
1. megkínoz, gyötör, meggyötör

(online SK-HUN szótár)
dict.qnell.com/sk-hu/

Teljesen jól fordította le szerkesztőtársam, az angol fordítás ment nem kicsit félre, túl finoman adta vissza az eredeti szöveget.

Témát lezárom, további jó kommentelést.

SillyKohn 2011.10.10. 13:33:01

Nem akarok belefolyni a nyelvi vitába, de tévedsz. Óriási különbség van a "potrápiť" és a "potrápiť sa" között. Weiss az utóbbit mondta. A "sa" az igéhez kapcsolódó VISSZAHATÓ névmás, ami értelemszerűen alapjában befolyásolja a jelentést. Magyarra durván az ige+magát szerkezettel lehet fordítani. Pl.
umýva - mos (valamit)
umýva sa - mossa magát(azaz mosakodik).
Ugyanígy:
trápi - kínoz, gyötör
trápi sa - kínlódik, gyötrődik, szenved.
Nézd meg a szótárban, amit linkeltél.

SillyKohn 2011.10.10. 13:40:31

Konkrétan a szöveghez:
Megkínozlak = Potrápim ťa.
Megkínlódsz velem = Potrápiš sa so mnou.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.10.10. 13:43:20

@SillyKohn: Köszönjük szépen az érdemi kiegészítést, elfogadom. Javítva.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.10.10. 14:59:59

@2002: Khm... biztos? Erről eszembe jut a régi vicc a baronessz nászéjszakájáról.

A baronesz a nászéjszakán megkérdezi az ifjú bárótól:
- Mondja, drágám! Most, hogy végre összeházasodtunk, elárulná nekem, hogy tulajdonképpen mi is az a pénisz?
A férj egy darabig gondolkodik, mit válaszoljon, végül letolja az esküvői frakk nadrágját, és megmutatja.
- Ah! - kiált fel a baronessz, miután alaposan megnézte - Ezek szerint olyan, mint a fasz, csak sokkal kisebb!

aadam 2011.10.10. 15:47:55

Rohadt jó, én is ilyen akarok lenni. :DD

Ok, leszámítva a végét, nem kellett volna utánaszólni.. De a mikrofon mögött még jól nyomta. :) Így kell elbánni az újságírókkal, amikor már az 5. provokatív kérdés kapja egy edző, mi mást tenne?

Silent Bob 2011.10.10. 15:58:14

@aadam: Azt leszámítva, hogy kérdésre kérdéssel felelni az egyik legnagyobb taplóság, igazad van.

aadam 2011.10.10. 16:00:57

@Silent Bob: Nem ismerem a médiaetikettet (bár abban biztos vagyok, hogy eltér a hétköznapitól), de egy hülye, provokatív kérdésnél miért ne lehetne rávilágítani, hogy ez egy hülye, provokatív kérdés? :) Meg tényleg ott kezdődik a dolog, hogy nagyon nehéz dolguk van az edzőknek az idióta újságírókkal, én sem bírnám idegekkel. Persze azért sokan megoldják valahogy. :)

Silent Bob 2011.10.10. 16:03:24

@aadam: Nem tudom, attól szerintem nem jön ki jól az ember egy ilyenből, ha (láthatóan síkideg) taplóvá változik. :)

r1234 2011.10.10. 16:40:41

Weiss mester egy igazi bumburnyák szlovák őssuttyó. kb. mint Meciar

r1234 2011.10.10. 16:41:20

egyébként csak, h tovább rugdossam őket: Skrtel játékát én speciel szeretem, de ezt a fejet már.. hűűű, szegény.. :))

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.10.14. 21:10:55

@pupak30: Szlovákiából nézve Magyarország déli szomszéd. Akkor is, ha a blogszerző történetesen hottentotta nemzetiségű, némi zulu beütéssel.

tatuuu21 2011.10.18. 20:26:03

Az örmény focival mikor hasonlítod össze a szlovákot? :) Az 1-7-es gólarány után én kíváncsi lennék egy ilyen posztra... :P

paraszthajszal 2011.10.19. 21:51:43

@tatuuu21: Az örmények pont annyit értek az 1-7-tel, mint a magyarok azzal, hogy legyőzték a svédeket itthon meg a finneket idegenben.

A selejtezőcsoport harmadik helye pont annyit ér, mint az egytalálatos a lottón. Jobb érzés, mintha nulla lenne, de ugyanúgy nem fizet semmit. ;-)

Egyébként az, hogy az edző káromkodik a riporternek, bár nem szép dolog, de előfordul máshol is. A Tottenham edzője, Harry Redknapp is elküldte a fenébe ("fuck off") azt a riportert, aki seftesnek nevezte. www.youtube.com/watch?v=xJBsI7RAuvk

Emberek vagyunk. Nem mindenki tudja mindig jól kezelni a feszült helyzeteket, akár a futballistáknál, az edzőknél is elszakadhat a cérna.

2002 2011.10.20. 19:39:02

@tatuuu21: Az örmények gyönyörű focit játszottak, szerintem a legszebb támadót az egész csoportban. Ők érdemelték volna a továbbjutást nem az írek, és nem is a szlovákok.
süti beállítások módosítása