Hivatalosan is itt a nyár, lassan kialakulnak az új trendek - idén az egyik fő program az urban gardening vagy másképp a hipster agro, amely trend Vancouver (City Farmer), New York (Brooklyn Grange), London (Growing Communities), Melbourne után Párizsban (Le Jardin Nomade), Berlinben (Prinzessinnengärten), Amsterdamban és Helsinkiben bukkant fel, idén pedig már Budapesten (Lecsóskert) és Prágában jár, bizonyíték erre a Prazelenina projekt, amely április közepén indult útjára a cseh fővárosban.

Miről is van szó? Több ember összeáll és közösen elindítanak egy kertészeti programot a város egyik üres telkén, konténerben, háztetőn, gyárudvarban, stb. Olyan városokban indultak el ezek a projektek, ahol a saját kiskertben való termelés puszta ötlete is nevetséges volt. Végül, itt a városban csak a toxikus talaj és a mérgezett levegő maradt, ahol már mindent lebetonoztak a környékünkön, és amit nem zárunk le lánccal, azt már el is lopták - halljuk mindenfelé. Pedig kevés labb dolog létezik attól, amikor a new yorki, bézbólsapkás Mike Lieberman megmutatja, hogyan kell egy kontényernyi területen összehozni a paradicsomot vagy a koriandert a heti burrito adagodhoz.

A dolog azonban működik, Európában Berlin, Párizs, Helsinki után, szinte egy időben, Budapesten és Prágában nyílt meg az újabb városi kert, ahol kedvedre termelhetsz magadnak valami zöldet, amit csak szeretnél. Ká-Európában az eseményről a szlovák és a lengyel internetes oldalak már beszámoltak, Budapesten pedig szintén ez év tavaszán parcelláztak fel egy nagyobb területet a Millenárisnál: ez a projekt Lecsóskert néven fut, a magyarországi szervezők pedig további helyeket szeretnének felparcellázni a városban.

Azt mondják a városi kertészet akkor lendül fel, amikor a gazdaság kevésbé pörög. A dotoho egy olyan remek lehetőséget is lát a városi gerilla kertészet elterjedése kapcsán, ami azt jelentené, hogy a szabadság kis köreit nem "felűről", a politika és a pártok létesíti a társadalomban, hanem, ahogy azt nyugati országokban láthatjuk, a civil társadalom, saját magának, "aluról" hoz létre közösségi tereket. Kedvenc példám Berlin Kreuzberg városrésze, ahol megdöbbentő volt látni, ahogyan belakták a helyi fiatalok az utcákat, tereket: mindenhol egy kis bolt, üzem, egy parkban művészek alkottak, a következő sarkon egy zenekar tolta és akkor a zseniális török piac forgatagáról nem is beszéltem.

Totális szemléletváltásra lenne szükségünk, hiszen a kritikus tömeg lázadása nem megy át egyik napról a másikra. Ha körbenézünk, látjuk: ahogy a világ nagy városaiban, úgy Budapesten (és Prágában) is, egyre inkább polgárjogot nyert a városi kerékpározás, a piacokon kisebb-nagyobb közösségek speciális vásárokat tartanak, és egyes városrészekben az utcák újraélesztése beindult. Ugyanakkor ha az események méretét, gyakoriságát vesszük figyelembe, egyelőre mindössze egy jóféle happening és nagy adag szórakozásról van szó. 

Az urban gardening azért más, mert minden napos jelenlétet igényel. Hogyan képzeljük el ezt a közösségi kertészetet? Hogyan működik a gyakorlatban az urban gardening? Honnan az ötlet? Megannyi kínzó kérdés, ezért a dotoho szlovák blog és a Sercsecs prágai magyar kocsma-, és gasztróblog tagjai felszálltak az 5-ös villamosra és együtt mentek el, hogy találkozzanak a prágai agro hipszterekkel.

Prága-Holešovice negyedében járunk, a hetedik kerületben, az egykori csehszlovák working class hero Mersey partján, ami ma még ugyanolyan szürke a város többi pontjához képest, de folyamatosan épül át, gomba módra nőnek ki a környéken az újépítésű lakóházak, modern irodák, üzletek úgy, hogy közben a környék megtartotta sajátos hangulatát. Egy ezer négyzetméter kihasználatlan, üres teleknél, a Komunardů és a Přístavní utca sarkánl szállunk le a villamosról. A foghíjtelket már messziről észrevesszük, igaz, segít ebben a sok zöldség; hevenyészett kerítésen répák integetnek, mellette egy tök békésen karolja át a zellert, aki nagyokat pislog a bejárat felé.

Egy hónap telt el a megnyitó óta, azóta az ideiglenes bárpultot egy cirkuszkocsira cserélték, ahol minden nap dj-k szórakoztatják a fiatal anyukákat és apukákat, akik érkezésünk idején is söröztek és a gyerekekkel sütöttek vizes homok-tortát. Egy fiatal arc ült le a cirkuszkocsi mellé, valaki a haját kezdte el vágni. Laza. Megtudtuk, hogy ő itt a góré, és amíg sorban álltunk a sörökért, megkértük, hogy hajvágás után válthassunk néhány szót.

Matěj Petránek, a Prazelina projektvezetője az inspirációt barátnőjétől kapta, aki még Helsinkiben szerezte első élményeit a városi kertészkedésről. Az eredeti cél az volt, hogy valamelyik prágai szigeten vagy a Moldva rakpartja mellett egy régi vontatóhajón valósítják meg a kertet. Végül dél-Holešovice egyik frekventált kereszteződésében sikerült megszereznik a telket. Bárki jöhet, aki kedvet érez lapáttal a kezében csillezni egyet meló után, mielőtt a gyerekek végleg leteperik - mondta Matěj a dotohonak. A városi agro hipszeterek a zöldséget zsákokba töltött földben termeszthetik - egy zsák nagyjából egy négyzetméternek felel meg - amit már, mint városi kertész gondozhat egy szezonon keresztül.

 

Rákérdeztünk az árra is, egy szezon 850 cseh koronát jelent, ami nagyjából 9800 magyar forint. A know-how-t és a permakultúra különböző trükkjeit Radka Špičáková kertészmérnök megmutatja, de a további történésekről - slag, kislapát, föld, ültetés - már az újdonsült kertész gondoskodik. Az ötletgazdák gondoskodnak az alapvető eszközökről, mint a tér, a zsákok, a talaj és a víz. A zsákok jelenlegi száma nagyjából pont a felét teszik ki a tervezett összlétszámnak, jelenleg a zsákok értékesítése nagyon jól halad. - Egyébként hozhatsz bármit elültetni, kivéve marihuanát, ami tilos - mondta a szervező.

És akkor a munka mellé a jó hírek is: a kis "parcellák" mellett már üzemelt a frissítő hely is, ahol csapravertek néhány söröshordót. Matěj elárulta a Sercsecsnek, hogy nem rajong a HGB-s sörökért, és kifejezetten támogatja a kisebb sörgyárakat, sörfőzdéket. Éppen ezért, a várakozásoktól eltérően nem higított dömpingsöröket, hanem kisebb sörfőzdéktől hozott főzetet csapolnak, egyelőre csak 10-est, a tervek szerint hamarosan Unetice 12-est is. A kávézó a kerti kommuna kis közösségi helyeként is működik, ahol mi is néhány perc alatt összeismerkedtünk jó fej emberekkel. Egy fiatal cseh anyuka például tavaly még az ELTÉ-n tanult lengyelt, egy évig élt Budapesten a Terézvárosban. Jelenleg Vyšehradon él férjével és kislányával, de az ötlet annyira megtetszett neki, hogy átutazták a fél várost, mert nekik is kellett egy négyzetméternyi föld.

És honnan jött a Prazelenina elnevezés? A név jelentése a Prága és a zöldség (zelenina) szavakból állt össze, de lehet Praze-Lenina verzióban is olvasni, amivel a közösség baloldali gondolati hátterére utalunk - mondta a dotohonak mosolyogva Matěj. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr414508298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyameldobom42 2012.05.15. 09:51:02

Biztos jo erzes lehet olyan kertet muvelni a varos kozepen aminek a havi berleti dijja annyi, mint az enyemnek az ara.

Vagy a negyzetmetere annyiba kerul, mint az en 300 negyszogolem :-)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 10:25:16

@agyameldobom42: Ez egy másfajta műsor, a városi kertészkedés sok mindenben másról szól, mint a kerted. Szól arról, hogy a városi környezetedre jobban figyelsz, rendezettebbek lesznek, mert a környéken élők foglalkoznak vele. Budapest Európa egyik legpiszkosabb, lelakottabb városa, talán nem teljesen indokolatlan gondolat. Szól kis közösségek kialakulásáról. Szól arról, hogy a városi, fiatal, gyerekes anyukák is el tudnak kapcsolni néhány órára.

Ez egy városi, kúl dolog, amit jellemzően városi fiatalemberek pörgetnek, akiknek nem feltétlenül van ideje és kedve kimászni a határra, viszont meg tudják maguknak engedni, hogy a lakóhelyük közelében részt vegyenek ilyen projektekben. Az árban benne vannak plusz szolgáltatások és azok az élmények is, amelyekre nem kötelező igényt tartani, és természetesen mindenki megteheti, hogy a távolabb a lakhelyétől kertet műveljen.

Pierr Kardán 2012.05.15. 11:01:33

És ki fizeti az őrt, hogy vigyázzon a termésre?

És ki fizeti szuperőrt, hogy vigyázzon, hogy az őr el ne lopja a termést?

ványadtbácsi (törölt) 2012.05.15. 11:16:06

a közösségteremtő erőt, a szabadidő értelmes eltöltést, a jó hangulatot és a környezet védelmét, azaz amit ez a mozgalom "mellékesen" nyújt, nagyra értékelem! más tekinteben számomra megmosolyogtató a dolog, nem más, mint egy aktuális divathullám, bűbájos yuppie huncutság. a nagyvárosok talaja, levegője egészséges zöldségek, gyümölcsök termesztésére alkalmatlan, vagy csak nagyon drágán tehető arra alkalmassá! inkább hazai termelőktől kéne vásárolni, azoktól, akiknek ez a munkája, ez a szakmája, akik egészséges környezetben tudnak nagy mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt termeszteni és akik nem mellesleg ebből biztosítják a saját családjuk megélhetését!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 11:31:33

@Pierr Kardán: hello. Én úgy tudom, hogy a Millenárisnak van 24 órás örző-védő szolgálata, tehát ott az meg van oldva.

A Prazelenina esetében egy lakat őrzi az elültetett zöldségeket, őr nincs. Tudom, ez már-már hihetetlen, de pl Csehországban, vidéken, több helyen láttam, hogy a házak körül nem volt kerítés, és ott figyelt az udvaron a feldarabolt tüzifa, gyümölcsös, stb.

Na, többek között ezért is jók az ilyen kezdeményezések, mert nevelnek a közös dolgok megóvására. Nézd meg, hogy néz ki Budapesten egy frissen átadott közterületi akármi, és ugyanerre nyugaton, vagy akár Prágában hogyan vigyáznak. Nézd meg, hogy néz ki a BKV, a MÁV és csekkold le ugyanezeket a Lajtán túl.

Érzed milyen durvákat kérdezel? :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 11:31:35

@ványadtbácsi: Ez pl Prágáról egyáltalán nem mondható el: remek a levegő, pl a Prazelenina környékén csak és kizárólag villamosok tolják, a szomszédban pedig hatalmas zöld felületeket, parkokat találhatsz.

Divathullámnak sem mondanám, Észak-Amerikában (USA, Kanada), és Nyugat-Európában több évtizede pörög és emberek tízezrei vesznek benne részt, ha nem működne a történet városi közegben, nem lenne sikeres sem.

Az már persze más kérdés, hogy hozzánk (Közép-Európa) nagyjából most ért ide :)

Rich.mond 2012.05.15. 11:32:19

@Csehszlovák Kém: "Budapest Európa egyik legpiszkosabb, lelakottabb városa"

El vagy te tévedve, barátom... persze összehasonlíthatod a Károly-hidat a Nyócker szívével, vagy a Mariehilferstrassét a Hős utcával, ha mindenképpen fikázni akarsz.
Kosz van éppen elég az összes olasz, spanyol, portugál és (figyelem!) angol városban is.

Jómagam egyébként az eper balkonon termesztését javaslom. Jópofa dolog és tényleg működik!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 11:41:45

@Rich.mond: Érkeztél te már be a Keletibe vonattal? Tedd meg és nézz ki az ablakból úgy kb Váctól :) Döbbenetes. Szeméthegyek, homlessviskók, igénytelen, rendezetlen területek - végig! Épp mint Nápoly-külső utcáin, bevezető szakaszain.

És nem a Károly-hidat, csak az ezzel párhuzamos példát, mondjuk a vonatok prágai bevezető szakaszát említem meg. Vagy a pályaudvarok, metrók, közterek közti különbség, ember, te hol élsz? Lehet megszoktad, de kívülről nézve iszonyatos látni.

Ami viszont mindenképp pozitív: Budapesten a dohányzás kitiltása közterekről, vendéglátóipari egységekből, ez egy hatalmas LÁJK! :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.05.15. 11:44:55

@ványadtbácsi: Épen az ilyen hippi úri huncutságok miatt lesz vidám és élhető egy nagyváros, nem az orrpiszkáló, fanyalgó savanyújóskáktól.

Rich.mond 2012.05.15. 11:52:43

@Csehszlovák Kém: Tegyél már egy kört a prágai panelteknők felé. Ugyanolyan lepukkant kocsmákkal találkoztam, mint Pesten -még az arcok is ugyanazok, a villogó nyerőgépekkel egyetemben.Sétálj egy kicsit a kertvárosi részeken Zuglóban, az I, II, XII kerületekben, vagy a XV/XVI/XVII zöldövezeti részében. Azt ugye vágod, hogy Pest egy pöttyet nagyobb annál, mint amit felsoroltál? -konkrétan kétszer nagyobb Prágánál. Képtelen vagy egy posztot megírni egy kis magyar-fikázás nélkül?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 12:15:13

@Rich.mond: Elhiszem, hogy fájdalmas lehet ezt neked olvasni, de hát ez van. Nem értem, hogy jön ide egy város mérete, amikor az emberi igénytelenségről beszélgetünk? Hol látsz te a posztban "magyar-fikázást"?

A rossz hírem az, hogy bizony a prágai lakótelepek állapota - frissen felújítottak, vadonatúj nyílászárók, parkosított környék - minősége bizony mérföldekkel veri a budapesti panelokét és bőven felveszi a versenyt egy-egy jobbnak tartott budai kerület környezetével.

Mutatják ezt az ingatlan árak is, egy átlagos panellakásért (2,5 szoba) itt elkérnek 30-40 millió magyar forintnak megfelelő összeget is, otthon, örülsz, ha el tudod 10-ért sózni.

Jól látod, Prágában vannak nyerőautomatás helyek is, oda nem kell bemenni :) A kocsmák meg lehetnek lepukkantak is, de az így van jól, ki a faszom akar inni csilli-villi, műmájer helyen egy pofa sört? :)

Ja és most dícsértem meg, hogy milyen fasza dohányzás ellenes törvényetek van :)

felucca 2012.05.15. 12:43:46

@Rich.mond: Ez a "Pest konkrétan kétszer nagyobb Prágánál" -című közhely már eléggé elavult. Senkit nem érdekel az, hogy hol van meghúzva a piros vonal, a városhatár. Meghúzhatták volna Gödöllőnél is, akkor hatszor nagyobb lenne Pest?

Az igazság az, hogy Prága városias része jóval nagyobb Budapest városias részénél, tehát Prága "városabb" Budapestnél, akárhol is van a városhatár. Valójában Budapest egy átlag német középváros nagyságű-sűrűségű jelenség, Prága közelebb áll a nyugati urbanizáltabb területekhez, a környékén a közvetlen közelében is sok a kis önálló városka, Budapestről ez nem mondható el, talán Vác és Szentendre kivételével.

Nem kell okvetlenül kapálózni amiatt, hogy Budapest szarabb állapotban van Prágánál. Igen, fel kell ülni a vonatra és kinézni az első 20 kilométeren. Prága körül ez hol vidító, hol semleges, Budapesten riasztó. Nem kell leordítani más haját, hanem ki kell próbálni. Érdeklődve várjuk az élményeidet!:)

maretz 2012.05.15. 12:44:14

@Csehszlovák Kém:

"Budapest Európa egyik legpiszkosabb, lelakottabb városa"

Ez így egész konkrétan oltári nagy baromság. Februárban jártam Prágában például, megnyugodtam hogy ahhoz képest a mi Budapestünk nem is olyan rossz...

maretz 2012.05.15. 12:45:10

@Csehszlovák Kém:

"Érkeztél te már be a Keletibe vonattal? Tedd meg és nézz ki az ablakból úgy kb Váctól :) Döbbenetes. Szeméthegyek, homlessviskók, igénytelen, rendezetlen területek - végig! Épp mint Nápoly-külső utcáin, bevezető szakaszain."

Én ugyanezt gondoltam amikor Brno felől érkeztem meg Prágába... félelmetes. Persze az, hogy 2 órát kellett a második világháborús betonlemezekből összetákolt sztrádán zötyögnöm, ez úgy megadta az alaphangulatot... De azt álmomban sem gondoltam volna, hogy a lépten-nyomon példaként beállított Prágának még a vár közvetlen közelében lévő (kb. 1-2 km) környékei is a Ferihegyi gyorsforgalmi hangulatát idézik... néhol rendesen alulmúlva ezt. Azért Budapesten nem nagyon találsz a vár közvetlen környezetében 60-80 évesnek látszó lepukkant gyárkerületeket.

kispestipeti 2012.05.15. 12:52:33

Bárki, bármit állít és próbál magyarázni az ellenkezőjéről, saját tapasztalatom alapján, egyáltalán nem örülök ennek, de jelenleg Prága vezet Budapesttel szemben az összehasonlításban. Rendezettebb, jobban odafigyelnek a környezetükre (és egymásra) gyorsabb a fejlődés, stb. Ez látható, tetten érhető és nem csak propaganda. Ennek ellenére Budapestnek remek adottságai vannak, gyönyörű a Duna parti panorámája. Ezt nem veheti el tőlünk senki és semmilyen város.(hogy valami pozitívumot azért írjak)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 13:04:11

@maretz: Agyhalottak kíméljenek.

Nézd, lehet itt ezt csűrni-csavarni, természetesen senki nem vitatja, hogy a brünni-prágai autópálya kifejezetten szar állapotú és megérett a felújításra, csakhogy az a baj, ha valamilyen bírálat, kritika érkezik a magyar viszonyokra, akkor az egyből "magyarfikázás" (LOL) lesz és idegenszívűség, muhaha, a belátás minimális képessége sincs meg az ezt szajkózó emberekben.

Éljen a periféria és a leszakadás képessége!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.05.15. 13:04:11

@kispestipeti: Köszi szépen, korrekt álláspont, abszolút hasonlóan gondolom és én sem örülök neki.

-----------

OFF:

A Prága-Budapest "összehasonlítósdi"-szálat ezennel ezzel a hsz-szel lezárom, tessék a poszthoz hozzászólni!

ON!

-----------

felucca 2012.05.15. 13:11:42

@maretz: Teljesen hibás dolog ílymódon összehasonlítani a budapesti és a prágai városszerkezetet. Budapest gyűrűs-sugaras, Prága szabálytalanabb, tagoltabb. Abból kiindulni, hogy Budapesten mit találsz és hány km-re a vártól, zsebbölcsészkedés.

Nyugodjunk meg abban, hogy ha Budapesten a - mondjuk - a Vártól annyira eltávolodsz, hogy úgy érzed, véget ért a város, ugyanilyen távolságban a prágai Vártól még nagyon jó hangulatú, városias területeket találhatsz, erdőkkel, dombokkal, völgyekkel, patakokkal szabdalva, vagy éppen értékes, szinte urbánus, valódi kertvárosokat a 30-as évekből.

Az a 2. világháborús betonlemezes pálya meg szimpla hangulatkeltés, arról nem tehetnek, hogy ők már korábban építettek autópályát (a 2. vh. azonban tévedés). Elég döbbenetes egyébként autóval is megérkezni Prágába, nekem - veled ellentétben - a Nusle-viadukt adta meg az alaphangulatot:) Kinek mire van szeme!

felucca 2012.05.15. 13:14:32

@Csehszlovák Kém: Csak még az én utolsó hozzászólásom hagyjelenjen meg, lécciiii, lécciiii:))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.05.16. 08:14:20

nem értem miért veszik azt egyből a magyarságuk elleni támadásnak, ha valakinek meg van a véleménye budapest állapotáról, és ráadásul reálisan látja a dolgokat, sajnos. BP nagyon szép város a citadelláról meg a halászbástyáról lenézve, meg egykét frekventált helyen bóklászva, de többnyire siralmas lepusztult, vagy koszos. ez tény, nem kell ágálni ellene, hanem tenni kell ellene, hogy ne így legyen. sajnos a magyar emberek többségéből kiveszett a közösségi szellem, mindenki be és magába zárkózik, nem törődik a környezetével, nem vigyáz rá, és a gyerekeit sem tanítja meg rá. erre jók ezek a kezdeményezések, hogy kicsit visszanyerjék az emberek a közösségbe vetet hitet...
süti beállítások módosítása