Magyarország fel szeretné használni szomszédait, együttműködne régiós partnereivel a közös célok elérése érdekében, most éppen a Visegrádi Négyek keretén belül, ugyanakkor elfogadhatatlan nacionalista politikát folytat. Ez a stratégia Trianon óta nem működik, valami egészen elképesztő, hogy a békeszerződés 92. évfordulóján még mindig ezért kapja a pofonokat a magyar politika. Meddig akarunk még a szopórolleren ülni?

Még az is előfordulhat, hogy régiós partnereink bevisznek a hátunkon a védett zónába - fogalmazott optimistán a Véleményvezér egy héttel ezelőtt, annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök rétorikája mindig megváltozik, ha az euró átlépi a 300 frintos lélektani határt. Hát nem. Orbán Viktor terveit, 72 órával Gyurcsó győztes, prágai gólja után, a cseh miniszterelnök döntötte romba, a nemzeti bank és a helyi bankszövetség támogatását élvezve.

A cseh miniszterelnök ugyanis nem ért egyet Orbán Viktor kezdeményezésével: Ami a magyar miniszterelnök a Központi Európai Bank kölcsönéhez és a bank tevékenységével kapcsolatos, egyéb műveletekre vonatkozó, közép-európai országok hozzáférési javaslatát illeti, tekintettel a cseh bankszektor jó állapotára és az Európai Unió aktuális gazdasági helyzetére, szükségtelennek tartjuk, nyilatkozta Petr Nečas cseh miniszterelnök az E15 napilapnak. 

Szinten elutasító álláspontot fogalmazott meg a Cseh Nemzeti BankAmi Csehország esetleges részvételét érinti egy ilyen kezdeményezésben, a mi véleményünk mindenképpen negatív - nyilatkozta Marek Petruš a bank sajtóosztályáról. Ugyanakkor Orbán okai indokoltak és helyénvalóak Magyarország sorsának újragondolásáról. Az ország likviditási gondokkal küszködött már a krízis előtt is, amikor a magyar lakosság hatalmas mennyiségű jelzáloghitelt vett fel euróban. Amikor a forint meggyengült ezt a lakosság már képtelen volt visszfizetni, ez visszahúzta nemcsak az egész bankszektort, de a magyar gazdaságot is. Magyarországnak kétszer kellett kérni a Nemzetközi Valutalap segítségét, aztán olyan ellentmondásos intézkedéseket vezetett be, mint a nyugdíjalapok államosítása és a banki illetékek.

A Cseh Köztársaság miniszterelnöke, a Cseh Nemzeti Bank elutasító álláspontját erősítette meg a Cseh Bankszövetség is az Orbán féle kívánságműsorral kapcsolatban. A cseh jogszabályok megfelelő fékeket jelentenek egy esetleges cseh bankokból meginduló tőkekiáramlással szemben. Ilyen például, hogy a bankok megállapítják egy adott hitel felső arányát fiókjaik számára, és a cseh bankok megfelelően feltőkésített állapotban vannak - nyilatkozta az E15-nek Pavel Štěpánek, a szövetség elnöke.

Az euróban felvett hitelekkel egyébként Lengyelországnak is volt és jelenleg is van problémája, bár sokkal kisebb mértékben, mint Magyarországon. A lengyelországi likviditás aránya sem hasonlítható össze a csehországi állapotokkal, a behelyezett többletbetétek közel egyharmad arányban haladják meg a felvett hiteleket. Nagyjából hasonló a helyzet Szlovákiában is, csakhogy az ország az eurozóna tagja, így számára a Központi Jegybank eszközeihez a hozzáférés megengedett.

Orbán Viktor a visegrádi országoknak és az EU felé egy intézkedéscsomagot készül összeállítani arra az esetre, ha Görögország elhagyja az euróövezetet. A hírek szerint Orbán el szeretné érni, hogy a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák bankok számára biztosítsák az Európai Központi Bank hiteleihez hozzáférést, euróban. Ugyanakkor szintén a napokban volt hír, hogy az EKB alaposan beolvasott a miniszterelenöknek.

Orbán miniszterelnök terveiről a Véleményvezéren olvashat további részleteket: Orbán megfricskázta őket, most a segítségüket várja című posztban.

A jelek szerint tehát a csehek újra nemet mondanak egy régiós összefogásra és a magyar kezdeményezésre. Hasonló eset történt 2009-ben, akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Európai Stabilizációs és Integrációs Program keretén belül próbált a régió nevében 180 milliárd eurót összekalapolni tizenkét közép-európai országnak.

Korán örült a Mos Maiorum is, korábban Orbán melletti cseh kiállásról írt, a mostani egyértelmű elhatárolódás erősen zárójelbe teszi, árnyalja a cseh álláspontot. 

Orbán Viktor ugyanakkor valósággal házhoz jött a lófaszért, mivel nehéz elképzelni, hogy nincs körülötte tanácsadó, aki megsúgta volna: lehet, hogy a Magyarországon kiépített autokratikus rendszer alkalmas parancsszavakkal elrendelt döntések keresztülvitelére, de Európa nem így működik.

Megengedem: Orbánnak lehet vannak jó gazdasági elképzelései, de csak kivételes esetekben, diktatúrákban verheti keresztül maradéktalanul akaratát. Az együttműködés ott kezdődik, hogy partnereim számára hiteles politikát folytatok, a nacionalista, xenofób (hazai pálya), és az európai demokrata (Brüsszel felé) kettős beszéd, politika együtt nem működőképes.

24 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr774565993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.06.05. 11:50:11

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Kádár János szelleme kísérti Orbán Viktort 2012.06.05. 11:47:48

Orbán Viktor nem tudta megfejteni Kádár népszerűségének titkát, ezért kiment a temetőbe, hogy tanácsot kérjen az MSZMP egykori főtitkárától. Mit tanácsolt Kádár János szelleme Orbán Viktornak? A lentebbi képen látható: * *...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

an hero please 2012.06.05. 10:16:56

"Magyarország fel szeretné használni szomszédait, régiós partnereit közös célok elérése érdekében..."

Jesus Christ how horrifying...

hackbard.celine 2012.06.05. 13:27:27

@an hero please: Orbánt diplomatikusan figyelmeztették, hogy
1.) a saját dilettáns kormányzása okozta sz@rt ne próbálja szétkenegetni az ország korábbi régiós társain
2.) előzetes egyeztetés nélkül nem nyilatkozhat a V4-ek nevében
Az 1. ponthoz kis kiegészítés: az MNB szerint 3500 Mrd tőkét vontak ki a magyar bankrendszerből. Ennek egyértelmű oka a különadó (tranzakciós adó), végtörlesztés, árfolyamgát, a szomszédos országokban egyikre sincs példa.
A 2. ponthoz kis kiegészítés: a csehek, lengyelek és szlovákok fellélegeztek, amikor az elemzők észrevették, hogy Magyarország régiós szerepe megszűnt, növekedésben, ipari termelésben árfolyamokban teljesen leszakadt. Pontosabban a magyar vonatkozású csökkenő tendenciát mutató változások már alig érintik a régiós társakat, ezzel szemben a régiós változások azonnal megjelennek a magyar piac árazásában.
Szép munka volt, a szokásos kettős beszédes retorikai fordulatokkal ebből már nem lehet kimászni.

közcélú orbanodroid 2012.06.05. 13:27:36

jó a meglátás a gyurcsányi és az orbáni felelősségterítő koldulás hasonlóságával kapcsolatban (ezért is hogy fikázták a most kussoló fideszesek) és a végső következtetés is ül sztem.

2012.06.05. 13:27:54

"A cseh jogszabályok megfelelő fékeket jelentenek egy esetleges cseh bankokból meginduló tőkekiáramlással szemben."

"Apró" fricska. Orbánéknak törvényeket kellene hozni a problémák megoldására, nem pedig pénzt "kérni", követelni és lenyúlni.. Ja, hogy ahhoz érteni is kellene?

takacsb (törölt) 2012.06.05. 15:25:51

@hackbard.celine:
ez a probléma. magyarországot egyre inkább balkáni országnak tartja mindenki. amúgy a csehek - nem is annyira unió ellenes, hanem a térségbe beleszarós - politikája sem lesz tartható. a berlin-varsó, és a bécs-pozsony tengely húzza középeurópát. cseh növekedés sem olyan fényes. hiába van ipar. ha nincs szoros térségi együttműködés. formálódik egy német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák középeurópai bundesrepublik.

Az igazi sztrovacsek 2012.06.05. 15:39:42

A pávatáncost finoman elküldték melegebb éghajlatra, oszt jó napot.

Kerek négyszög 2012.06.05. 17:28:29

Ezt érdemli az az ország, ahol a populista demagóg politikával szemben kimagasló a fogékonyság a jónép körében.

dutscke_2012 · http://joseggu.tumblr.com/ 2013.03.26. 01:36:10

A gonosz felcsúti töpre már a Cseszlovákiában is ki építené elnyomó diktatórikus elemekkel tűzdeltjét. Szakértelem hílyán a nagyot mondás és a demagógia maradt ennek az embernek. Nem véletlenül mondta hogy nem lessz gázáremelés amikor lett.... (!!!)

Orbán veled nem az a baj, hogy cigány vagy! 2013.03.26. 01:36:50

@Lrdx: Már annyi szóvivője van Orbánnak, mint az EU kormányfőnek összesen. Ők aztán kidumálnak mindent. Hatalmas érvanyaggal rendelkeznek.

countrystudy 2013.03.26. 01:36:54

na ettől hányok, Orbán ellen bárkivel egyetérteni,együtt vihogni,még akkor is,amikor a kibaszott eladósodást a ballib iqfájterek okozták. mindegy,mi lesz itt,csak rákenni a mai hatalomra. undorodom a kívülről támogatott,a magyar érdekeket semmibe vevő,magát egyedüli értéknek tekintő szdsz-kisz fiúktól.

puffatag 2013.03.26. 01:36:58

@an hero please: what a fuck about you? go to azerbaidzhan and take orbán also

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.03.26. 01:37:03

úgy kellett már egy új poszt tőled, mint egy falat bryndzové halušky. :D

Horthyt azért hiányolom belőle...

belekotty 2013.03.26. 01:37:08

@hackbard.celine: Ja és a végtörlesztésnek és árfolyamgátnak nagyobb a füstje, mint a lángja. A magyar lakosság ingatlan hiteles összesen 870 milliárd forint. A nyugdíjkassza hiánya viszont évente 880 milliárd forint!
Talán a nyugdíjakkal kellene kezdeni valamit. Ja az szavazatvesztéssel járna.

Kabbe (törölt) 2013.03.26. 01:37:40

a gyűlölködésen kívül mihez ért még a magyar?

szánalmas egy hely lett az ott.

68nyara 2013.03.26. 01:37:56

A fenti cseh álláspontokból, hogyan sikerült arra jutni, hogy ennek bármi köze van Orbánhoz, vagy az itthoni állapotokhoz? Ez színtisztán gazdasági kérdés ebben az olvasatban. Amúgy az, hogy pillanatnyilag a Cseh bankok megfelelő állapotban vannak (szerintük), nem következik, hogy mondjuk egy év múlva ne lenne szükségük nekik is az összefogásra. Szerintem ember nincs ma a világon aki meg tudja jósolni, hogy mi lesz mondjuk hat hónap múlva az Unióban, vagy akár a Cseh gazdaságban.

Gyúrcsány esete meg köszönő viszonyban nincs a mostani felvetéssel. Akkor az egy nagyon durva diplomáciai baki volt. Mindenféle egyeztetés nélkül, más országok nevében beszélni ti. az.

Még jó, hogy FIDESZ! 2013.03.26. 01:37:59

Nyald a valagukat! Fényesre!!!!!!!

Silbermann 2013.03.26. 01:38:03

"Megengedem: Orbánnak lehet vannak jó gazdasági elképzelései...", kérlek csak egyet mondjál, vagy mutassál!

Bicepsz Elek77 2013.03.26. 01:38:06

Moderald az anyad picsajat!!!!!

Bicepsz Elek77 2013.03.26. 01:38:10

A csehek soha senki ellen nem vonultak harcba. Ulepnyalasban az elsok 1620-ota. Az egyik legkonzumifiotabb nepcsoport max. kocsmarosnak valok, hogy Dolfibacsit idezzem...

tarackos 2013.03.26. 01:38:13

Nem hinném, hogy ezt is orbán nyakába kell varrni. Nekem úgy tűnik a csehek mostanában szeretnék a nagyfiút játszani de csak szeretnék. Mert a gazdaság náluk is recesszióban lesz akárcsak nálunk. A közös adózást sem támogatták.

Ettől még igaz: az itthoni köpködés után nem lehet Brüsszelben mosolyogva kezet fogni azokkal akiket köpköd. Lehet de sok jóra nem kell számítani...

hattyú 2013.03.26. 01:38:17

"Megengedem: Orbánnak lehet vannak jó gazdasági elképzelései, de csak kivételes esetekben, diktatúrákban verheti keresztül maradéktalanul akaratát."

Először értelmesnek indult az írásod, de ezzel itt a végén megijesztettél... Vajon mik azok a fene jó dolgok, amik csak diktatúrában működnek? Pl. ha ebben a régióban túl sok az ember, akkor deportáljuk őket máshová? Szal ilyesmikre gondoltál? Vagy államosításokra? Hmmm? Nemár...eddig szerettem a blogodat, lécci-lécci ne rombold le a szánalmas illúzióimat :)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2013.03.26. 01:38:23

Váratlanul felmentették a pécsi zöldhatóság igazgatóját, megy a fidesz simli, adatmegsemmisítés!

Felmentette a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóját a vidékfejlesztési miniszter - közölte hétfőn a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca tájékoztatása szerint Laki Zoltán és Németh Zoltán pénteken vette át a felmondását. A miniszter rajtuk kívül még három felügyelőségi munkatársnak, két igazgató-helyettesnek és egy gazdasági igazgató-helyettesnek mondott fel.

A felmentés okát Németh Zoltán és Laki Zoltán esetében indokolta az érintetteknek a minisztérium, erről azonban konkrétumokat nem közöl a tárca - fogalmaz a közlemény.
A győri székhelyű zöldhatóságot a jövőben Buday Zsolt, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség eddigi munkatársa vezeti majd. A pécsi székhelyű felügyelőség igazgatója Varga István lett, aki eddig a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgató-helyettesi posztját töltötte be - tájékoztatott a VM.

A közleményben reagált a tárca azokra a hírekre is, amelyek szerint az észak-dunántúli felügyelőség dolgozóit hétfőn reggel nem engedték be a munkahelyükre. A VM közlése szerint a felügyelőség informatikai rendszere hibásodott meg, és amíg a szakemberek dolgoztak a helyreállításon, addig a dolgozóktól türelmet kértek. Délben mindenki felvehette a munkát, az új igazgató pedig állománygyűlést tartott a hatóság munkatársainak - közölte a tárca.

Styxx 2013.03.26. 01:38:35

"Megengedem: Orbánnak lehet vannak jó gazdasági elképzelései, de csak kivételes esetekben, diktatúrákban verheti keresztül maradéktalanul akaratát."
Ezt hogyan kellene érteni? Pl. Észak-Koreában Orbán keresztülvihetné gazdasági akaratát?

"az anyabankok megállapítják egy adott hitel felső arányát az lánybankok számára"

Tisztelet a hobbiblogger kollégának, hiszen nyilván ingyen és bérmentve posztol, mint mi is,de ennek a résznek érdemes lenne még egyszer nekiugrani.
süti beállítások módosítása