Fospisztollyal lövöldözik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, hatástalan nyilatkozatot ad ki, közben a szlovákiai magyar pártok mélyen kussolnak. A szlovákiai közvélemény szemében, lassan, de biztosan Vona Gábor-féle Jánosíkká válik Marian Kotleba. A magyar nacionalisták keresik párjukat Szlovákiában, jelentem: úgy néz ki, megtalálták.

Nincs ideje a félrebeszélésnek és a sajnálkozásnak: a nagy büdös helyzet az, hogy Krasznahorka Hidas vezetésű, magyar képviselő-testületi tagokkal teletűzdelt településvezetése, karöltve a helyi magyar lakossággal lepaktált a neonáci – úgy egyébként nettó magyar gyűlölő (emlékezz: Rozsnyó) - Marian Kotlebával, aki a jelek szerint nagyon megirigyelte a Jobbik magyarországi kétes sikerét a romakérdés rasszista értelmezésével. És, hogy mi ennek a meglehetősen extrém szövetségnek az alapja? Krasznahorka nem szimbóluma többé a két világháború közötti magyar irredentizmusnak vagy a szlovákiai magyar diákok gombaszögi táborának, Andrássy grófnak, stb., a vár a szlovák-magyar nemzeti ellentéteken átnyúló romaellenesség szimbóluma lett, tragédia.

Korábbi posztomban bemutattam, hogyan kommunikálta a szlovák és magyar média a krasznahorkai vár felgyújtását: rasszista alapon, "cigánygyerekekről" kiabált a minisztertől az utolsó netes trollig mindenki Szlovákiában. Eközben Magyarországon első körben a szlovákellenes érzelmek csaptak magosba, majd lassan, de biztosan a magyar média is megállapodott a "roma gyerekek" kifejezéssel. Az előzetes vizsgálatok szerint a tűz a környék növényzetéről terjedt át a várra. Noha a rendőrség soha nem hozta nyilvánosságra az elkövetők etnikai hovatartozását, a média erőteljesen hangsúlyozta mind Szlovákiában és később Magyarországon is a roma szálat. Imigyen született meg a szlovák/magyar szélsőjobb mítosz: a romák felgyújtották Krasznahorka várát és megsemmisítették a szlovák/magyar kulturális örökséget.

Atyaúristen bazmeg!

A március 10-én leégett Krasznahorka vára nemcsak az üszkös romokat, hanem romaellenes hangulatot is hagyott maga után a 2500 lakosú, magyarok által is lakott településen, ahol a lakosság felét a roma közösség teszi ki. Az újabb szomorú történet a lángok eloltása után nyolc nappal kezdődött. A hivatalos legenda szerint Marian Kotleba korábban többször megkereste a magyar nemzetiségű Szaniszló István telektulajdonost, akit egyébként nem érdekel a politika. Más hírek szerint Szaniszló hívta meg a szlovák szélsőséges nézeteket valló férfit a településre és egyszerűen elajándékozta a telkeket . Így vagy úgy történt, talán soha nem derül ki, egy biztos: március 18-án a neonáci Mi Szlovákiánk Néppárt demonstrációt tartott Krasznahorka egyik magánterületén.

Kotlebáék márciusi megjelenése érhetően indulatokat váltott ki a roma közösség egyes tagjaiból, verekedésekről, titokzatos tűzesetekről szóltak a hírek. Az éleződő konfliktust sajátos értelmezésben a neonácik is lekövették: A cigány terror nem tesz különbséget a nemzetek között! - címmel szeptember második felében Kotleba pártjának honlapján rövid közleményben többek között azt írta: "ezért ma, amikor cigány szélsőségesek támadnak magyarra és szlovákra, csak azért, mert nem akarnak többé elnyomásban és kirabolva élni, össze kell fognunk! Tanuljunk a történelemből, tanuljunk Európa török megszállásából. Fogjuk össze és győzedelmeskedünk ebben az igazságos küzdelemben!” A meglehetősen abszurd összefogásra való felszólítás nem előzmények nélküli: a magyarországi Magyar Nemzeti Arcvonal nettó hungarista sejtecske, feladva a határon túli magyarok képviseletét, a romaellenesség és az antiszemitizmus mentén, évekkel korábban már felvették a kapcsolatot Kotlebáékkal.

A 2005. június 4-én még a rozsnyói Kossuth-szobrot köpködő Kotleba hangos magyar "Jó napot!" köszöntéssel érkezett a településre, beszédében „tisztességes magyarokról” szónokolt, én pedig hirtelen Szegedi Csanádra gondoltam. Áprilisban egy rozsnyói jegyzői irodában átírták a telkeket Kotleba nevére. Bollo Péter polgármester közben mossa kezeit: az üzlet két magánszemély dolga, nem lehetett beavatkozni. 2012. szeptember 2-án Kotleba minden médiafelhajtást nélkülözve érkezett Krasznahorkára és Szaniszló, Miroslav Belička helyi gazda, ingatlan-tanácsadó társaságában felkereste a szóban forgó telkeket. A rövid látogatás végén Kotleba video üzenetében közölte: hamarosan megkezdi Krasznahorka vára alatt található földtulajdona megtisztítását. Ez végül szeptember 29-én nem következett be.

Szaniszló István könnye, Horváth Dezső szomora

Két döbbenetes erejű videót láthattok, két szomorú, síró embert a barikád két oldaláról.

Szaniszló István telektulajdonos szombaton, szlovák nyelvű beszédében, azzal indokolta Kotleba meghívását, hogy a szlovák állam és rendőrség nem a földbirtokosok, hanem az azt jogtalanul használók védelmére állt. A végén néhány könnycsepp és a tömegből egy "nyugi". De Szaniszló bácsit sajnos megvezették. Ki ne tudná: azok a romák által lakott házak nem tegnap épültek, ráadásul az egykori csehszlovák állam beleegyezésével. Akkor kellett volna intézkedni, lebontani az illegális építkezést, vagy megakadályozni. Vessük szemünk Franciaországra: bármennyire is kínálja magát a párhuzam, fontos tudni, hogy a franciák a feketén épült telepeket keletkezésük után azonnal lerombolták. Szaniszló és Kotleba nagyon jól tudta: nem fognak ők Krasznahorkán, szombaton semmit sem kitakarítani. A médiafelület megvolt, elérték, hogy minél több egysejtű rasszista lássa, tudják, mi a megoldás.

Korábban, május 15-én a faluban rendkívüli találkozóra került sor a helyi képviselő-testületének hat tagja - Kún István, Jánosdeák István, Katona László, Baffi Lajos, Darvas Róbert és Breznai Iveta -, Bollo Péter (Híd), a falu polgármestere és a helyi roma-telep lakói közt. Az eseményen ott járt a parameter.sk helyszíni tudósítója és az egyik érintett romával, az 55 éves Horváth Dezsővel beszélgetett (tekerj 3:01-re). Megtudhattuk: ő maga még 1994-ben kezdte felépíteni házát, a telken összesen tizenhatan laknak, közülük kilenc gyermekkorú. Arra a kérdésre, hogy szerinte lesz-e megegyezés a telektulajdonosok és a romák között Horváth ezt válaszolta: "nehezen hiszem, nem láttam semmi jóindulatot a tulajdonosoktól, nincs érdekükben eladni a romáknak a telket. Hallottam azt is, hogy még száz euróért sem adnánk el." A képlet meglehetősen egyszerűnek látszik: a többség semmilyen nagyvonalúságra nem hajlandó.

Romák és magyarok: kiszorítósdi vagy integráció?

Nem új jelenség kisebbségi magyarok és romák ellentéte a Kárpát-medencében, néhány évvel korábban hasonló konfliktus játszódott le Csíkszentkirályon és Csíkszentmártonban is. Az ürügy minden esetben banális volt: kocsmai verekedés, bicskázás, másik földjén ló legeltetése, stb. Ami közös volt a krasznahorkai, csíki, de a magyarországi esetekben is, hogy a magyar többség nem csupán a konkrét vétkest, de az egész roma közösséget hibáztatta. Akkor Horváth István szociológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Tanszékének docense a konfliktusok a probléma gyökerét, többek között, abban látta, hogy a roma közösségnek nincs hozzáférése a helyi erőforrásokhoz, nincs területe, amire legálisan házat építhetne, nem tudja fenntartani háztartását, családját.

A helyi magyar kisebbség és a roma közösség közötti konfliktus oka Szlovákiában, Romániában és Magyarországon is nyilvánvaló: a romák kinőtték addigi szállásterületeiket, terjeszkednének a fokozatosan elnéptelenedő, egykor a többség által lakott területeken. Aki egy kicsit ismerős Borsodban, tudja: húsz évvel ezelőtt a megyei kistelepüléseinek határai egészen máshol voltak, mint ma, teljesen természetes trend, hogy a falu végét jelző tábla után is épültek újabb és újabb házak. Az őslakosok kihaltak, megöregedtek, ma már a települések belső részeiben is roma családok élnek.

Egyértelmű a helyzet: a Kotleba tulajdonába került területen a kilencvenes években építkeztek a romák, tehát nem fél-egy éves épületekről van szó. A környék föld-tulajdonosai sok esetben nem is tudták, hogy magánterülettel rendelkeznek, mivel csak az 1996-os restitúciós törvény kapcsán kaphatták vissza tulajdonaikat nevükre. A mostani hiszti tehát jogilag Kotlebának kedvez, de könnyedén beláthatjuk: az egész nem más, mint romaellenes hisztériakampány és lázítás. A vár alatti tüzet két gyerek okozta, de nem a helyi roma negyedről. Tettüket véletlenül követték el, és katasztrófa bekövetkeztében bőrük színe semmilyen szerepet nem játszott. Ahogy Magyarországon a Jobbiknak, úgy Szlovákiában Kotlebáéknak azonban ez jó ürügyet képez egy kis rasszista, nacionalista vircsaftra.

Az igazi szopóroller persze a helyi szlovákiai magyaroknak jut: egy fanatikusan magyargyűlölő, nacionalista bohóc csavarta az ujja köré a helyi falu vezetését és a lakosok egy részét. Kotleba a helyieknek egy soha meg nem valósítható, „megoldást” ígért: ugye az biztosan segít, ha hét házat lerombol, gratulálok. Bollo polgármester szerint a krasznahorkai vár leégése előtt még békés roma-magyar egymás mellett élést talán véglegesen megmérgezheti a pillanatnyilag feszült viszony rasszista tematizálása. Ahogy Ravasz Ábel elemzése is rámutat: ha van izgalmas és sok munkát kívánó feladat a szlovákiai magyar politikában, az pont a roma-magyar(-szlovák) viszony újragondolása lehetne.

Kotleba szombati trollkodása után magabiztosan nyilatkozik, decemberig biztosan lesz még egy újabb felvonás, mondja. Krasznahorka megváltozott jelentése egy dolgot biztosan megmutat: romló életkörülmények között milyen könnyedén képesek vagyunk befeszülni, közben mintha teljesen elsikkadna, mi lenne a környéken élő roma, magyar, szlovák nemzetiségű emberek közös érdeke.

Halló, Krasznahorka büszke vára, leégett a büdös picsába!

A nyilatkozatok mellett, még több jogsegélyt kívánok Horváth Dezsőéknek!

- Polgártársak, tiszteljék a törvényt! Vagy különben jön a Kotleba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr834812668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

val 2012.10.01. 09:49:16

"Romboljátok le Krasznahorkát!"

De Taho!

Ok, romboljuk, de elobb teged es elvtarsaidat be kell terelni. Hogy ertelme is legyen.

omboz 2012.10.01. 09:49:24

Lassan eljön a magyar-tót kiegyezés. (Szerintem a románok egy része is csatlakozik idővel.)

A cél: egy, vagy két élhető ország. Magyar? Szlovák? Az lassan mindegy lesz...

Kabarészínész 2012.10.01. 09:49:28

fogadjunk, hogy nem lehet hozzászólni.

mann 2012.10.01. 09:50:05

"Aki egy kicsit ismerős Borsodban, tudja: húsz évvel ezelőtt a megyei kistelepüléseinek határai egészen máshol voltak, mint ma, teljesen természetes trend, hogy a falu végét jelző tábla után is épültek újabb és újabb házak. Az őslakosok kihaltak, megöregedtek, ma már a települések belső részeiben is roma családok élnek."

Ez azért némi pontosításra szorul. Az őslakosok közül aki tehette elmenekült, mert nem akarta, hogy a cigányok áldozatául essen a vagyona esetleg ő maga, mint ahogy ez rendszeresen előfordul.

Mérnork 2012.10.01. 09:51:58

Egy kis napalm bevetése segítene megoldani a kérdést. Igazi demokráciák is használták ezt a megoldást pl. Vietnamban. ;-)

Régi Péter 2012.10.01. 09:56:34

Micsoda örvendetes fejlemények! Köszönjük a tájékoztatást.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 09:56:36

@mann: Ezt pont, hogy rosszul tudod: véletlenül egész jól ismerem a környéket, így tökéletesen tisztában vagyok a folyamattal, ami az elmúlt 20 évben Borsodban történt. Amit te mondasz, az egy jobbikos hazugság, szemben a ténnyel, hogy egyszerűen a borsodi falvak nagy része elöregedett, kihalt, elnéptelenedett, és a még ott élő fiatalok is elköltöztek onnan, munkalehetőség híján.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 10:02:16

@val: @Kabarészínész: @Régi Péter: @Mérnork: Gyerekek, koncentráljunk a témára, nem beszélünk hülyeségeket, nem offolunk :)

Azúrkék égbolt (törölt) 2012.10.01. 10:11:51

Most mi van? A retkes cigányok felgyújtották a várat, cserébe minimum, hogy pusztuljanak onnan.
Ha meg nem tetszik költöztesd magadhoz őket, te féleszű!

Sandokohn - a maláj jiddis 2012.10.01. 10:12:18

@Csehszlovák Kém: akkor pontosítsuk egy picit tovább az általad közölt pontosítást: valóban elöregedtek a falvak, a fiatalok a városba költöztek, majd az ilyen falvakba beköltöztek a városokból- bűnöző életmódjuk miatt - elzavart cigányok, akik ezen falvakban tovább folytatták bűnöző, élősködő életmódjukat. Kirabolják, és sokszor meg is ölik a még ott tartózkodó "gádzsókat".

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.10.01. 10:21:14

Ilyen érzékeny kérdések megvitatásakor érdemesebb lenne kicsit finomabban fogalmazni. Sokaknál ki fogja verni a biztosítékot, amikor a "másik földjén ló legeltetése" (de pláne a bicskázás) a "banális" jelzővel együtt szerepel. Nyilván ezek helyi, kisebb ügyek, és teljesen világos, hogy ilyen esetekért egy egész közösséget felelőssé tenni jókora marhaság. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy egy-egy ilyen megnyilvánulás az indulatokat nem csillapítani, hanem korbácsolni fogja. Az álláspontok csak úgy közelíthetők (már ha közelíthetők egyáltalán, és akkor is csak rettenetesen lassan) ha ezeket az ügyeket minimum neutrális stílusban kezeljük (tehát nem kiáltunk "rohadt cigányt" de nem is teszünk úgy, mintha mi sem történt volna). Mindkét etnikumban vannak agresszorok, ostoba, korlátolt mitugrászok, nem kell még lovat is adni alájuk (: Adott pldánál maradva: ha már felhozom lólegeltetést, akkor érdemes megmondani, mekkora volt a kár (pl. "10 forint értékű lucerna" vs "10 hektárnyi termény"), mi volt az érintettek reakciója ("Legyen szíves elhajtani innen a lovát" vs "Takarodsz te szemét cigány" illetve "Máris megyek, elnézést" vs "Mész te a kurva anyádba") hanyadszor forult elő az eset, stb. Az ördög néha tényleg a (rendkívül nehezen kideríthető) részletekben rejlik.

Gaius Plinius Secundus 2012.10.01. 10:21:16

A konfliktus okának nincs köze a mennyiséghez, sokkal inkább a minőséghez. A roma kérdés először kulturális, de végső soron inkább faji kérdés. A romák ugyanis alapvetően nem Európába valóak, és nem csak kulturálisan, de máshogy sem (pl. bőrszín). Ja hogy ezt nem meg elfogadni? Akkor szopás van

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 10:21:18

@Sandokohn - a maláj jiddis: Egy újabb jobbikos hazugság, de látom az előző elvtársadra érkezett cáfolatomat máris elfogadtad, haladunk. Ebből is csak az látszik, hogy csak az agyatok van átmosva, tényekkel nehéz vitatkozni.

Hibás az érvelésed, mivel te bőrszínük alapján azonosítasz embereket, de egyáltalán nem amiatt lettek bűnözők. Ráadásul egyes, konkrét emberekről beszélünk, és te megint csak egy egész közösséget vádolsz, ami nyilvánvalóan nem igaz, hazugság, szélsőjobbos jobbik propaganda. Ezen gondolkozz még el, köszi.

Pussy Riot (törölt) 2012.10.01. 10:23:25

Látom minden országnak jut egy Mohácsi Viktória.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.01. 10:24:15

Igy kell egy témát teljesen félreérteni és ezért gyökeresen más aspektusból kezelni.

A cigányok évszázadok óta a magyar falvak mellett éltek, a mezőgazdasági kampánymunkákat eleve rájuk alapozták, tehát nem a cigányokkal van önmagában baj, mint ahogy te is és liberális társaid sugallják. (Cigány és nem roma, mert a roma cigány szó).

A probléma a cigány bűnözéssel van, pontosabban a cigányok bűnözői rétege rátelepül előbb a cigányokra, később magára a település egészére. Ez egy jól szervezett maffiotikus csoport, tehát kizsákmányol, munkát ad, megfélemlít, megvesztegeti a politikusokat, rendőrséget, ha egy politikus ott választókat akar, a települést uraló maffia emberének kell adnia a pénzt.

A harcot lehetetlen ellenük felvenni, mert a liberális kórus azonnal ott van, "bántják a romákat" és nem áll érdekükben az, hogy bárki feltérképezze a kapcsolati viszonyokat. (Az uzsorázás fénykora nem véletlenül volt a balliberális kormányzat alatt).

Na ez az oka az ilyesmi demonstrációknak, az emberek saját kezükbe veszik a megoldást, nem pedig az, hogy az emberek szélsőségesek.

kertesz 2012.10.01. 10:30:59

Elég csúnya dolgot írok: A fehérek bizony kiszorulóban vannak a történelmi Északkelet-Magyarországról. Kárpátalján is rengeteg cigány él.

Egy dolog viszont feltűnt, a cigányok jó része magyarul kommunikál egymással. Természetesen, az elöregedő fehér magyarok, a magyar nyelv használata ellenére sem néznek a cigányokra magyarként...

Pedig valahogy készülni kéne a dologra, hogy 100 év múlva kontrával húzzák a Himnuszt, de valahogy mindenki a homokba dugja a fejét.

Mi magyarok nem genetikai-leszármazási-születési alapon vagyunk magyarok, hanem azzá leszünk. Azzá tesz minket a kultúra és a nyelv, belenövünk. Jó néhányunk dédapja még egy szót sem szólt magyarul...

Ezek a szerencsétlen cigányok saját kultúra/nyelv híjján ott tengődnek a periférián, és ráadásul magyarul beszélnek. Kevés kéne ahhoz, hogy a magyar kultúrkörbe tartozzanak.

De ehhez bátorság kéne, itthon Magyarországon is. A fajvédő játszadozás az eredményezi, hogy a cigányok a magyarokkal szemben definiálják majd (majd??) magukat.

Most még lenne idő megfordítani a trendet. Csak szólok, hogy a szar egyre gyorsabban repül a ventillátor felé....

kennyking 2012.10.01. 10:31:33

Eddig ennek a szlováknyaloncnak az volt a baja, hogy nem fog össze a szlovák meg a magyar.Most az a baj, hogy összefog.Persze, hogy baj, mert nem a liberális értékek (???) mentén.Szkásos liberális cigánymosdatás.Más telkén van a cigó háza? Igen.Akkor ?
Ráadásul a poszt megerősíti azt amit mindenki enélkül is tud.A cigányokkal mindenhol baj van, példás megoldást eddig a franciák mutattak ( meg az olaszok), de természetesen a liberális kretén szerint ezt mi nem követhetjük, mert izé... ki tudja, mert nyakatekert magyarázat következik, miért kedvesebb neki a keleti cigány, mint a nyugati ( szintén keleti).Ez a blog szarabb, mint ha az szdsz hivatalos blogja lenne.
Másfelől az a véleményem, hogy ha élhető közép- európát szeretnénk, akkor ki kell egyezni a szlovákokkal és össze kell fognia a régió országainak.Ha kétsebességes európát terveznek, akkor hogy közép-európa ne kerüljön behozhatatlan hátrányba, szorosabb integráció kellene Lengylországnak, a cseheknek, szlovákoknak, magyaroknak és esetleg szlovéneknek, horvátoknak és osztrákoknak.Bár Ausztria ebben a kontextusban kakukktojás.Mindenesetre Ausztria kivételével ezeknek az országoknak mind a gazdasági fejlettsége, mind a kultúrája közel azonos.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.10.01. 10:43:51

@Gaius Plinius Secundus: Emlékszem, milyen kellemetlen volt, mikor Bécsben magyarul ki volt írva, hogy "Ne lopj". Ennél már csak az volt kellemetlenebb, mikor az egyik múzeumban megnéztek, mint a bazári majmot, hogy "nini, egy magyar, aki múzeumba jött". Akkoriban az osztrákoknak egy jól definiálható rétege úgy gondolta, hogy a magyarok nem valók Európába, mert a vicces Jóska lopni járt a sógorékhoz, Pista raklapszám vitte át a határon a pornófilmeket, a Mariska néni a boltban - a nyugati standardhoz képest - úgy ordított, mint akit nyúznak, az Erzsi ángyom meg a járda szélén egyben tolta a képébe a 750 grammos Milkát, mert olyat még poszteren se látott előtte. És ezek mind echte, hófehér hazámbeliek voltak.
A tolvajt és a gyilkost el kell ítélni és le kell csukni. A többieket meg békén kell hagyni.

Gyingizik 2012.10.01. 10:43:58

@kertesz: Ezen már én is gondolkodtam, de sajna a londoni színesbőrűből sem lett pl. angol azért, mert angolul beszél.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 10:44:06

@kertesz:
Van abban igazság, amiről beszélsz, de szerintem sokkal több kellene, mint a nyelv, hogy integrálódjanak a cigányok. Ráadásul az elmúlt ezer évben a magyarság főleg olyan népekkel keveredett (pl. szlávok, bajorok), akiken kinézetre nem látszott, hogy nem közénk tartozók, a cigányoknál ez nem igaz.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 10:44:23

@Anti Anyag: Nincs cigánybűnözés. Mint ahogy nincs magyarbűnözés sem. Félművelt, könnyen befolyásolható emberek, elnehezülő anyagi helyzetben könnyedén felülnek ezeknek a világmagyarázatnak, ami könnyedén megcáfolható: ha egy közösségből lop vki, akkor rögtön az egész csoportra rávarrják a balhét. A Whiskys bankrablásai után beszéltünk székelybűnözésről? Nem. Amikor a jobbikos gyerek levágta barátnője fejét és horogkereszteket vágott késsel a bőrébe, azok után beszéltünk magyarbűnözésről? Nem.

Wake up, meg vagy vezetve!

Drogan 2012.10.01. 11:01:02

@Csehszlovák Kém:

Jól van fiam 1-es leülhetsz.
Nem kellene olyan esetben osztani az észt amikor fingod sincs a háttérről, én éltem Borsodban 5 évet. Tudnék mesélni. És amit Mann irt az nem jobbikos kamuduma hanem a mai magyar igaszság.
Bár ezeket a tényeket olyan Fideszbirka mint te , úgysem dudja érdemben feldolgozni.
Uff

Sárga Király 2012.10.01. 11:01:05

"Kotlebáék márciusi megjelenése érhetően indulatokat váltott ki a roma közösség egyes tagjaiból, verekedésekről, titokzatos tűzesetekről szóltak a hírek."

Milyen érdekes, hogy a romák indulata mindig érthető - legyen szó tömegverekedésről - míg a szélsőjobbé borzalom és tragédia. Ha esetleg Kotlebáék gyújtogattak, verekedtek volna, akkor is megértő lett volna a cikk szerzője? Vagy egyenesen az új roma holokausztról szólna a blog?

Kérdem ezt úgy, hogy távol állnak tőlem a nacionalista eszmék. Viszont dühít a szemellenzős elfogultság, legyen bármilyen oldali is az.

mann 2012.10.01. 11:01:47

"Egy újabb jobbikos hazugság, de látom az előző elvtársadra érkezett cáfolatomat máris elfogadtad, haladunk. Ebből is csak az látszik, hogy csak az agyatok van átmosva, tényekkel nehéz vitatkozni."

Azt gondolom, hogy ezt a stílus én nem engedtem meg magamnak, még akkor sem HA NEM ÉRTEK VELED EGYET.
Nem komcsiztalak, nem minősítettelek agymosottnak.
Csupán leírtam, hogy mivel eddig a SAJÁT TAPASZTALATAIM mást mutatnak, máshogy látom az adott kérdést.
De nyugodtan légy faszparaszt és kioktató, hiszen ez a te blogod, ezek szerint itt a vitának helye nincs, megteheted.
Ügyes vagy, öblíthetsz.

kennyking 2012.10.01. 11:01:54

Amikor az uborkás kert körüli kerítésben az áram agyoncsapta a tolvajt, akkor cigányt öltek, vagy tolvajt? Érdekes, hogy a libbantak szerint cigányt, a magyarok szerint meg a tolvajt.Úgy mellékszál, de milyen fura ( minden bizonnyal rendkívűl ritka együttállás) hogy a tolvaj cigány volt.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.10.01. 11:01:56

A poszt mondanivalója: Ne bántsuk a cigányokat hanem nyírjuk ki a nácikat. A szlovák és a magyar nácikat is.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 11:02:01

@kertesz: Tökéletesen látod, ez lehet az egyetlen kitörési pont, nemcsak kisebbségi magyar közegben, hanem Magyarországon is. A rasszista alapú tematizálás semmit nem old meg, ugyanakkor a 24. órában vagyunk, mert ahogy korábban is írtam az egyik posztomban, a falak Szlovákiában már fizikailag is állnak, Magyarországon egyelőre csak a fejekben léteznek roma és nem roma között.

A probléma megoldásához az egyes számú lépés azonban annak elfogadása, hogy belássuk: megváltoztak az arányok, ahol eddig éltek nem romák, most már nem élnek ott, elnéptelenedtek ezek a területek. A roma népszaporulat magas, természetes folyamat, hogy beáramlanak ezekre a területekre. Ez ellen lehet lázadni és politikai pártot néhány évre felfuttatni, csak nem érdemes, mert semmit nem tehetsz ellene, nem fogod tudni eltüntetni ezeket az embereket. Tökéletesen belátom, hogy ez a low-level kultúra, ami sok roma telepen érzékelhető nem kompatibilis a nem romaemberek számára, de mint többség, ezzel nekünk kell mit kezdeni és nagyvonalúnak lenni.

@Belagezapista: "a magyarság főleg olyan népekkel keveredett (pl. szlávok, bajorok), akiken kinézetre nem látszott, hogy nem közénk tartozók, a cigányoknál ez nem igaz." - aham, azért ez felér egy rasszista coming-outtal. Nálad nem a nyelv vagy vmi más számít, hanem a másiknak a bőre színe.

Köszönöm, nincs több kérdésem.

kertesz 2012.10.01. 11:02:19

@Gyingizik:
@Belagezapista:

Azt hiszem, pont az angol a legjobb példa a kultúraátvitelre... Skót, ír, velszi, mind ANGOLUL döngeti a mellét, hogy ő mekkora skót, ír, velszi :))))
És ugyanezt csinálták Kanadában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, stb.

Nagyon okosan a "britséget" találták ki az "angolsággal" szemben, mert az túlságosan fehér fogalom, és megosztó lehet sokaknak.

A "britség" mint olyan, vonzó a feketéknek, hinduknak, mindenkinek. Jókat szórakozom, amikor a londoni emeletes piros buszból egy hatalmas bajuszú turbános szikh vigyorog kifelé...

Ettől Anglia- legalábbis az uralkodó osztály alig változik. Az indiai Mittal összetöri magát, hogy a londoni vicces Eiffel tornyot megépíthesse.

Al-Fayed pedig angolabb az angolnál a Harrods működtetése során...

Szóval a recept megvan, csak- szerintem-itthon gyávák vagyunk működtetni. Mert akkor cigány rendőrök, múzeumi őrök, stb. kellenének.

Mert akkor az egész oktatási rendszerünket át kéne alakítani, akkor amikor egy évtizede balfaszkodunk vele... és sehol sem tartunk.

2012.10.01. 11:21:37

@Csehszlovák Kém: Ezzel szemben igenis vannak olyan elkövetési formák, amik a cigányokra jellemzőek.

kennyking 2012.10.01. 11:21:41

" Szóval a recept megvan, csak- szerintem-itthon gyávák vagyunk működtetni. Mert akkor cigány rendőrök, múzeumi őrök, stb. kellenének.

Mert akkor az egész oktatási rendszerünket át kéne alakítani, akkor amikor egy évtizede balfaszkodunk vele... és sehol sem tartunk."

Ne haragudj, de ez marhaság.Nem azért nem alkalmaznak cigányt, mert cigány, hanem mert nincs semmilyen végzettsége.Attól, hogy még lejjebb viszed az oktatás színvonalát, az nem segít senkinek sem, csak a meglévő problémát súlyosbítja.Munkaadóként kit alkalmaznál, a neked kedves cigányt, habár nincs képzettsége, vagy az általad gyűlölt magyart, bár rendelkezik képzettséggel?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 11:21:43

@mann: @Drogan: Hallo, nem a rózsadombi villából osztom az észt! Érvnek az nagyon kevés, hogy leírod, "saját tapasztalatom alapján", mert ezt bárki leírhatja. Ráadásul az én saját tapasztalataim teljesen másról szólnak, hoppá.

Esetleg érdemben meg tudtok cáfolni? Csak a fenti válaszaim alapján néhány kérdés. Mégis, milyen alapon vádoltok meg egy egész közösséget egy konkrét tettes bűnelkövetése esetén? Egy nem roma bűnelkövető esetén miért nem használjátok a "magyarbűnözés" kifejezést? Miért nem vagytok következetesek, az egyik esetben ér, a másik esetben nem?
Jelentheti-e ez azt, hogy rasszisták vagytok, mivel bőrszín alapján tesztek különbséget bűnelkövetők között?

@Sárga Király: Nem sikerült a posztod értelmezned, sajnálom. Kotleba provokálni ment oda, ahol semmi keresnivalója, több évtizede relatív nyugalomban éltek a romák a nem romákkal egymás mellett. A tűzeset után, a rasszista hiszti miatt megvezetett néhány szerencsétlen kisebbségi magyar behívott egy szlovák neonácit, hogy "tegyen rendet".

Így van, a kisebbség indulata mindig is jobban érthető, ez esetben a romák indulata. Nem ők vannak olyan pozícióban, hogy egy status quo-n változtassanak. Érdekes, amikor a szlovákiai magyarokról beszélünk, mint kisebbség a többségi szlovák társadalommal összevetve, akkor nagyobb a megértés. Miért is? Csak tán nem azért, mert rasszista vagy és bőrszín alapján különbséget teszel két kisebbségi státusban élő közösség között?

Nem kell válaszolnod.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.01. 11:30:35

@Csehszlovák Kém: Leragadsz egy szónál, hogy elveid ne sérüljenek.

A cigányokra rátelepült csoport is cigány, bűnözési formái kizárólag erre a csoportra jellemző és megvalósításukban is cigányokat használnak fel, tehát van cigánybűnözés, legfeljebb a szó pontosabban szervezett cigánybűnözés. (Kb. olyan meghatározás, mint rendőrbűnözés, politikusbűnözés, ami ugyancsak az adott jellemzőit fogja össze és azt a tényt, hogy te nem lévén rendőr, politikus, nem tartozhatsz ebbe a kategóriába).

Te is tudod, hogy székelybűnözésről nem beszélhetsz, hiszen a bankrablás általános kategória, bárki lehet bankrabló, a csóka semmiféle székely egyediséget nem jelenített meg, maga a bankrablás sem székely műfaj.

Ugyanez a magyarbűnözés általad megjelölt példája, hiszen a Jobbikos nem jobbikosként, vagy magyarként, hanem féltékenységből gyilkolt, a horogkereszt itt nem releváns, lehetett volna sarló-kalapács is. (Ideológiáját áldozatán megjelenítette, de a gyilkosság indítéka nem ideológiai volt).

Horogkereszt rajzolását zsidó házakra viszont nevezheted nácibűnözésnek, mert kizárólag ilyen indíttatású egyén, csoport valósítja meg.

Magyarbűnözés az, amit magyarok-magyarként valósítanak meg és az ellene való küzdelemben nagyon fontos a magyarok és a magyarságra jellemző információk ismerete.

Hihetetlen, hogy nem érted, vagy nem akarod érteni. A cigány bűnözés egyedi, csak cigányokra jellemző elemeket tartalmaz, cigányok valósítják meg, de nem jelenti azt, hogy minden cigány részese.

A Trianon szindróma (mentálisan belebetegszik abba, hogy elzárták a rokonaitól) tipikusan magyar - elsősorban Kárpátalján tömegesen jelentkező mentális betegség. Lényegében csak magyarokat érint, akkor most te udvariasságból besorolod a hasonló tüneteket mutató általános kórképekbe? Miközben el is vágod magad és másokat attól, hogy önmagában a trianon szindrómával kelljen foglalkoznod. (Elméletileg megteheted, hiszen a trianon szindróma az okozat, nem pedig a betegség neve, tehát vizsgálhatod a betegséget a nélkül, hogy tudomást vennél az okról)

Na kb. ezt teszed a cigányok esetében pusztán azért, hogy pc maradj.

moszkvicssluszkulcs 2012.10.01. 11:50:28

Csak azt tudnám, hogy miért lehet hozzászólni, ha a posztíró mindenkit fölényesen kioktat, aki nem úgy látja a világot mint Ő. Tehát mindenki takonygerincű ostoba náci, aki elmondja a véleményét.
Nem baj, egyre kevesebb liberális megmondóember van. Látszik is a népszerűségén a liberális pártoknak.

kennyking 2012.10.01. 11:50:36

@Csehszlovák Kém:
" több évtizede relatív nyugalomban éltek a romák a nem romákkal egymás mellett. "
Ugye a relatív azt jelenti, hogy alapvetően békésen éldegéltek egymás mellett, csak néha a magyarok elloptak ezt-azt a cigányoktól, akik ezt toleránsan tűrték.

dr Smittpálelnökúr 2012.10.01. 11:50:48

@Csehszlovák Kém: gyerekbűnözés

Ez ellen a szó ellen is írsz majd kommentet? Vagy egy egész posztot?

Létező, elfogadott szó. Nézz utána!

Én konkrétan magasról tojok a cigányokra. Háromszor akartak betörni hozzám, mindháromszor cigányok voltak.
A lányaimnak azt tanítom, hogy ha csak ők vannak otthon és egy cigány be akar jönni, akkor rögtön hívják a rendőröket, nem kell megkérdezni, mit akar.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 12:02:52

@Anti Anyag: A kifejezéssel az az egyetlen problémám, hogy rasszista alapú. Politikus vagy rendőrbűnözés - ezek sem korrekt kifejezések, mert általánosítanak, az általad favorizált szó ráadásul egyszerűen bőrszín alapján teszi ezt, megbélyegez egy egész közösséget,érted?

Gondolkozz már, édeasapa, ilyen alapon "magyarbűnözésről" is beszélhetünk, mert ugye vannak "tipikus" magyar bűncselekmények, pl: adócsalás vagy Budapesten a bliccelés.

Pontosan, ahogy mondod, a Whiskys sem mint székely, a jobbikos sem mint magyar gyilkolt, ahogy egy roma származású ember sem azért lop el egy karton cigit, mert sötétebb a bőre színe. Hanem azért, mert nincs pénze cigire.

Érdekes, hogy az első két esetben ezt belátod, a harmadik esetben nem.

Ja, és ha egyáltalán létezik, a Trianon szindróma legalább annyira érint szlovák, román, szerb és legújabban albán embereket is, mint ahogy a magyart. Benézted. Ezt is.

@dr Kangörény: Gyerekbűnözés is csak egy megbélyegzés és mint olyan, könnyedén belátható, hogy nem minden gyerek bűnözik.

kennyking 2012.10.01. 12:02:56

@dr Kangörény:
A cigányutálat nem rasszizmus, hanem önvédelem, de némely vidéken a túlélészáloga.Nekem is lányaim vannak, én is azt tanítom, ha megkérdezik mennyi az idő, ne is válaszoljon, menjen tovább, ha ráköszönnek az utcán ( mondjuk ha hozzám szól úgy kezdődik, drága főnök úr, áldja meg az isten...), szó nélkül haladni tovább.Semilyen kontaktusba nem szabad keveredni velük.
Gyanítom, az ilyen turbóliberális blogolók sem sok cigánnyal találkoztak életükben.

kewcheg 2012.10.01. 12:03:17

Azért az sokat elárul a témáról, hogy a rasszizmussal egyáltalán nem vádolható, halál toleráns és liberális Kanadában is kiverték a biztosítékot fent említett embercsoport viselt dolgai.Most voltak nálunk kanadai barátok, és kerek szemmel mesélték, hogy eddig nem hitték el, hogy egyik ember a másikat egy alagsorban bezárva tartsa és ne engedje ki, vagy hogy a gyerekei megölésével való fenyegetéssel zsarolja ki a kamatos pénzt.És ezt romákok csinálják szerencsétlenebb romákokkal. Mit csinálnának akkor mással? Az pedig azért hazugság, hogy ha lenne munka, akkor dolgoznának, mert már biztos mindenki látott városi parkban közmunkát "végző" -ilyen típusú- embereket,akik általában a fűben vagy a padon ülve várják a munkaidő végét,és még a munkavezető sem mer !!! nekik szólni, hogy legalább imitálják a munkát. Szóval kibaszott nagy a baj,szerintem egy dolgozni nem tudó,nem akaró embersereg fogja ellepni az ország bizonyos részeit... soon....

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 12:10:14

@Csehszlovák Kém:
"aham, azért ez felér egy rasszista coming-outtal. Nálad nem a nyelv vagy vmi más számít, hanem a másiknak a bőre színe."

Ja, bocsi, nem tudtam, hogy funkcionálisan analfabéta vagy. Ha megértetted volna, amit írok, én ezzel pont a társadalom többségét neveztem legalább tudat alatt rasszistának. De hát egy egybitesnek magyarázhatok...

平八 2012.10.01. 12:10:16

@Csehszlovák Kém: Pedig neki van igaza. Te ismered a környéket, én meg ott lakom (Ózd és vonzáskörzete).

Measurer 2012.10.01. 12:10:26

@kertesz: Párizsban, a St.Denis székesegyházban pl. mára 80-as évek elején saját fülemmel hallottam, hogy egy néger egyetemista ad(francia) történelmi visszatekintést az összeverődött csoportnak Medici Katalin és II.Henrik síremlékénél. Utána meg skrupulus nélkül tartotta a markát az idegenvezetésért. (És persze a franciák nem fogták le, mint a szlovákok a magyar tanárt Pozsonyban!)

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 12:10:31

@kertesz:
De Magyarország nem Anglia. Nálunk máshogy gondolkodnak az emberek. Leginkább egybitesen, csak végletekben képesek gondolkodni, lásd pl. a posztolót, aki meg sem értette mit írok, zsigerből lerasszistázott. Egy átlag magyar nem értené meg, hogy pont azzal járunk jól, ha a cigányságot integráljuk, mert azt gondolja, az a cigányoknak lenne jó, holott a francokat, az pont nekünk lenne jó.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 12:10:51

@kennyking:
Mert egy lepukkadt csövesforma, de fehér bőrű embernek meg megmondják a lányaid, mennyi az idő?

平八 2012.10.01. 12:10:58

@Csehszlovák Kém: A cigány az cigány. Nem mi mondjuk, ezt ők mondják. Ha meg kérdezel egy romát, "te mi vagy?" nem azt fogja mondani, hogy magyar, hanem cigány/roma stb. Gondolom te se nevezel egy osztrákot orosznak, vagy egy franciát angolnak, vagy egy szlovákot üzbégnek. Ugyeugye?
A cigánybűnözéshez meg annyit, hogy akkor a női és fiatalkorúak börtönét is zárassuk be és menjen mindenki egy helyre. Mert az szegregáció. Nagyon okos, mondhatom. A bliccelés pont a romákra jellemző (csak EGYSZER szállja fel az egyes villamosra például), de aláírom, vannak olyan bűnözési formák, amik egy-egy népcsoportra, raszra, családra, apádfaszára jellemzőek, ezeket pedig úgy is kell kezelni.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 12:16:43

@kewcheg: Negyven évig tartotta bezárva és zaklatta lányait Josef Fritzl: nol.hu/kulfold/negyven_evig_bezarta_lanyait

Natascha Kampusch 10 éves korában 1998. március 2-án tűnt el iskolába menet. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át bezárva tartotta egy ablaktalan helyiségben: www.origo.hu/nagyvilag/20080207-a-rendorok-figyelmetlensege-miatt-raboskodhatott-natascha.html

- tehát a te logikád alapján létezik osztrákbűnözés is, brávó.

ottomoll 2012.10.01. 12:20:07

@omboz: Igazad van. Bármennyire is rühellem a totolákokat a cigányveszély ellen össze kell fogni velük helyi szinten.

ErrOr 2012.10.01. 12:20:25

Az emberek nagy része tapasztalati alapon mondja amit mond a cigányra, vagy a zsidóra, tótra, vagy oláhra. Mindenki tisztában van vele, hogy nem mindegyik bűnöző, de ha a csirkelopásoknál az elkövetők 100%-a cigány, akkor bizony az cigánybűnözés(a PC nem engedi nevén nevezni). Míg bankrablásban, akár ebben az országban is, számtalan náció részt vett már. Ahogy kolompárék is adócsalnak mostanában, vagy győzike pl. Ezek után már erre is nehéz ráfogni, hogy csak a magyarok csinálják.

kennyking 2012.10.01. 12:20:34

@Belagezapista: Gondolom.Az időt azért kérdezik, hogy lássék milyen mobiltelefonja van.A barátom fiát így rabolták ki a Margit-hídon, fényes nappal.De én nem akarlak korlátozni, barátkozz velük.Szabadság.

ottomoll 2012.10.01. 12:20:39

@mann: Ott kell hagyni a cigókat ezeken a területeken. Majd elszórakoznak egymással.. A-többnyire idős- fehér lakosságot pedig ki kellene menteni onnan.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 12:20:48

@平八: Leszarom hol laksz. Várom a kérdéseimre a választ, neked is bemásolom:

"Mégis, milyen alapon vádoltok meg egy egész közösséget egy konkrét tettes bűnelkövetése esetén? Egy nem roma bűnelkövető esetén miért nem használjátok a "magyarbűnözés" kifejezést? Miért nem vagytok következetesek, az egyik esetben ér, a másik esetben nem?
Jelentheti-e ez azt, hogy rasszisták vagytok, mivel bőrszín alapján tesztek különbséget bűnelkövetők között?"

ErrOr 2012.10.01. 12:21:13

@Csehszlovák Kém: amennyiben ebben az országban élnek és egy bizonyos bűnelkövetési formát alkalmaznak, ami semmi más népcsoportra nem jellemző, akkor el lehet mondani, hogy van osztrákbűnözés.

tamareaf 2012.10.01. 12:29:21

@Sandokohn - a maláj jiddis: mond már, hány vidéki gyilkosságról hallasz nap mint nap?

Ken Adams79 2012.10.01. 12:29:35

Lakatos Attila cigány vajda szavai...

biztos ő is agy mosott szélsőjobbos náci..

"ha 17 rablásból 16-ot cigány gyerek követ el... ti minek nevezitek ezt"

be akartam illeszteni a videót, de nem engedi a blogmotor...érdemes rákeresni...

kifordított nagyanyó 2012.10.01. 12:29:46

A nem létező cigánybűnözésről és az egész banda megbélyegzéséről majd később!
Most sajnos mennem kell dolgozni.

46,52% 2012.10.01. 12:29:50

Benes-dekrétum, ó, te csodás csehszlovákia és porontyai

panzer78 2012.10.01. 12:30:11

Kedves Csehszlovák kém! 20 évet éltem Ózd-Arló viszonylatban. A szüleim már nem művelik a kert 2/3-át, mert nem bírnak a cigányokkal. Én megúntam, hogy állandóan fejszével és vasvillával üldözzem őket. Volt aki kapott, akkor 2 hétig csend volt. Nagyapám a 60-as években már ápolta őket, mert szarháziak voltak, de még kordában lehetett tartani őket. Miért kell átmennem az út másik oldlára éjszaka, ha szembe jönnek cigányok? Miért viselkednek elviselhetetlenül úton-útfélen. Általános iskolába 1986-ban 7-en voltunk a 22-ből magyarok. Állandó volt a verekedés. Milyen az ha a lépcsőn lefelé jövet állon rúgnak és szétreped aszád, majd 7-en ütnek és nincs előzmény? Ezt is kifejthetnéd. Édesapámmal a szénakazlat egész nyáron kaszáljuk és összerakjuk, majd passzióból felgyújtják? Meséld már el nekem is, hogy mi a frankó!!! Meséld el, hogy miért van az hogy 3 tanár fog le két 16 éves 7-es cigányt mikor verekszenek és a szülők meg várják a tanárokat a suli előtt. Hála istennek még a rendőreink néha megvédik őket. Miért kell félni sötétben ilyen településeken, ha szembe jönnek? Kérlek meséld el, de a politikát hagyd ki belőle.

Sárga Király 2012.10.01. 12:30:31

@Csehszlovák Kém: A válaszhoz jogom van - ha úgy érzed, hogy nincs, akkor a kedves naplódnak írj ilyen bejegyzéseket, ne egy nyitott blogfelületen. Ennyit a toleranciádról.

Rasszista nem vagyok, és nem állítom, hogy a helyi cigányságot el kellene takarítani, ahogy sokan teszik. Arra céloztam - ezt viszont te nem tudtad értelmezni - hogy az erőszak egyik oldalon sem érthető vagy elfogadható.

Olyan nincs, hogy szegény cigányok ijedtükben felgyújtottak egy-két házat, megvertek néhány helybelit, ellenben a gonosz nacionalistáknak meg volt képük felvonulni. Ha nem tudsz objektív maradni, tényleg inkább otthon szónokolj, a tévé előtt, és ne itt.

ottomoll 2012.10.01. 12:31:01

@Csehszlovák Kém: Sztem létezik. Valamiért-úgy látszik- az ilyen típusú bűnelkövetés tekintetében az osztrákok felülreprezentáltak. Csakhogy ez egy amúgy is ritka bűnelkövetési fajta. A cigányok, viszont amúgy is nagy gyakoriságú bűnelkövetési formák-lopás, rablás,garázdaság stb.- tekintetében felülreprezentáltak, és ez sokkal látványosabb. Sokkal több embert érint közvetlenül.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 12:31:11

@ErrOr: Na, hát akkor ezt csúnyán benézted:

egy amerikai
www.borsonline.hu/cikk.php?id=55647

és egy bolíviai példa
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=440601

csak így nagyon hirtelen.

És van egy másik szomorú hírem is: lopni nemcsak a roma, de a magyar és a szlovák is szokott.

Naxalite 2012.10.01. 12:32:19

Újabb gyomorforgató, színvonaltalan bejegyzés, gratulálok.
Nem hajlandóak semmilyen nagyvonalúságra csúnya többségi társadalomék? Ki csodálkozik ezen, amikor folyamatosan meglopják, bántalmazzák őket azok a szegín cigányok.

Ez pedig külön kedvenc
"Aki egy kicsit ismerős Borsodban, tudja: húsz évvel ezelőtt a megyei kistelepüléseinek határai egészen máshol voltak, mint ma, teljesen természetes trend, hogy a falu végét jelző tábla után is épültek újabb és újabb házak. Az őslakosok kihaltak, megöregedtek, ma már a települések belső részeiben is roma családok élnek."

Vajon mi lehet ennek az oka? Nyilván puszta demográfiai tényező, annak köze sincs hozzá hogy ahol a cigányok kerülnek többségbe, vagy csak népesebb számban felbukkannak, adja magát hogy a település élhetetlen lesz x időn belül, aki teheti elmegy, aki meg nem az így járt, várhatja mikor rúgják rá az ajtót a nyugdíjáért vagy a színesfémért.

Költözz be a krasznahorkai, vagy bármilyen cigányok közé, azután okoskodj nagyvonalúságról, és a többiről.

kewcheg 2012.10.01. 12:32:27

@Csehszlovák Kém: én kérek elnézést.....hülye voltam....

Szélmalomharcos 2012.10.01. 12:51:50

"A mostani hiszti ..."

Azért ha a te telkeden építenének a cigányok tábort nem hiszem hogy ugyanúgy lelkendeznél mint most

Másik gyöngyszem hogy ez a Szaniszló "még 100 euróért se vagy hajlandó eladni a telket" a cigánynak, pedig az mekkora nagy összeg!

Nagyzee 2012.10.01. 12:52:17

@Sárga Király: Félreérted a koncepciót. A kommentfelület itt nem vitázásra van, hanem arra, hogy a szerző fölényes hangnemben földbe döngölje a bejegyzéseihez hozzászóló értetlen és ostoba mucsai parasztokat.

Nick Reevers 2012.10.01. 12:52:26

@panzer78: ...kedves páncélos biztosan ki provokáltátok...bár már azt is hallottam, az Aladártól, hogy félelmükben csinálják...bocsánatot kellene kérnünk...a gyűlölet jogát pedig nem adom...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 12:52:42

@Csehszlovák Kém:

Cigánybűnözés nincs. Van azonban sajátosság az egyes bűnözési ágakban. S vannak népi sajátosságok is.

Kár lenne tagadni, hogy a cigányok másképp viszonyulnak a cigány tulajdonhoz, mint a más tulajdonhoz. A cigány lelkület számára a kis lopás bocsánatos dolog, ha az áldozat nem cigány.

Az egyik nagybátyám felesége cigány volt. Ő mesélt saját maga ilyen dolgokat. Pl. hogy a dúsgazdag zenész rokon minden nap lop a közértből egy darab kiflit. Csak egyet. A kérdésre, hogy egy multimilliomos minek lop kiflit, jön a teljesen természetes válasz:
- Most van sok pénze, de sosem lehet tudni. Lehet, hogy rosszra fordul a sorsa, s lopásból lesz kénytelen megélni. Azért lop el minden nap egy kiflit, hogy nehogy elfelejtse hogyan kell lopni.

A fentiek kombinálva azzal, hogy a magyarországi cigányok 90 %-a nagyon rossz életszínvonalon él azt eredményezik, hogy a cigányok között sokkal több a bűmözés, mint a magyarok között. Természetesen ha a cigányoknak 90 %-a rendes szinten élne, nem lenne ez a helyzet. Így valójában a jelenlegi helyzet alapja szociális, s nem etnikai.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 12:53:48

@Ken Adams79: Lakatos Attila egy buta ember, akiben nagyban működik a megfelelési kényszer és a karriervágy, aminek érdekében még hazugságok terjesztésére is képes.

@Naxalite: Nagyon egyszerű oka van: nincs munka a környéken és a szakképzett munkaerő elmegy, akik elsősorban a fiatal generáció tagjai. Hátramaradnak: az öregek, és a szociálisan rászorultak. Jobbikos bullshit, hogy "a cigányok miatt" néptelenednek el a falvak, te is beszoptad a propagandát.

@Sárga Király: Nem elfogadható, de értelmezhető. Mert olyan nincs, hogy a kisebbségi magyarok problémáit megértjük, a roma problémát pedig nem. Én pedig erre céloztam, ami nagyon nem ment át.

A konkrét esetben roma ház gyulladt fel egyébként válaszul egy verekedésre. Ja, hogy el ne felejtsd: az egész úgy kezdődött, hogy Kotlebát behozták Krasznahorkára, miután megvádolták "a romákat", így általánosítva a vár "felgyújtásával" - erről szól a poszt, sajnálom, h nem sikerült értelmezned.

@panzer78: Érdekes, én nem félek, ha velem szemben jön egy roma származású ember, sőt még bulizni is szoktam velük, hoppá!

Egyik sem frankó, de ezek konkrét bűncselekményeket elkövető emberek, akiket meg kell fogni. Az, h történetesen milyen volt a bőrük színe teljesen irreleváns, mivel nem azért követték el a bűncselekményeket, mert barnább a bőrük színe.

kennyking 2012.10.01. 12:53:55

@Szélmalomharcos:
Ez a szaniszló biztos zsidó.:)

kertesz 2012.10.01. 13:07:56

@panzer78:
@Csehszlovák Kém:
VAN cigánybűnözés- legalábbis a fejekben így csapódik le. Ki nem húzza közelebb magához a táskáját, ha cigányok szállnak fel a buszra??

Egészen egyszerűen azért, mert emberekként ilyenek vagyunk: sztereotipizálunk. A túlélésünket segítette, hogy ha megláttuk ősemberként a kardfogú tigris árnyékát, rohantunk. Mert feltételeztük, hogy MINDEN kardfogú tigris meg akar enni minket.

Ahogy feljebb írták, bizonyos helyzetekben nincs más lehetőség, a gyermekeit bárki úgy oktatná ki ilyen helyzetben, hogy mérlegelés nélkül hívja a rendőrt, ha cigányt lát a kapuban. Egészen egyszerűen azért, mert a túlélést jelentheti. Ha Szögi Lajos annó nem áll meg -vagyis feltételezi, hogy a cigányok meg fogják támadni-, ma is él. A jó szándéka okozta a vesztét. Erről ennyit.

Amit panzer mond megfontolandó: A szerencsétlenek zsigeri dühe, és rasszista gyűlölete évek óta nő, és csoportosan még veszélyesebbek. A lassan felboruló demográfiai arányok mellett egyre veszélyesebbek lesznek.

Szóval ez itt a kérdés: hogyan használjuk a még meglévő kulturális (egyre gyengébb) kötődésüket, vagy hogyan, és mikor, és honnan fújjunk végleges visszavonulót.

nordas 2012.10.01. 13:08:14

@Csehszlovák Kém:
Én úgy látom, hogy egy dolgot képtelen vagy felfogni, mégpedig azt a valóságos tényt, hogy mind Mo-n, mind Szlovákiában óriási a társadalmi feszültség a romák és a nem romák között. Azzal egyetértek, hogy a Jobbik, és a Kotlebáék által adott válasz elfogadhatatlan, de az sokkal nagyobb bajt jelent, hogy a mindenkori demokratikus kormányok nagy ívben sz.rnak erre a problémára. Az integrációra adott milliárdok vagy eltűntek, vagy borzalmasan használták fel őket. A roma emberek többsége/főleg a vidékiek/ műveletlenek, és a gyenge törvények, valamint a még gyengébb érvényesítésük által a bűnözés nem jelent számukra akadályt. Egy csomó bcs marad büntetlenül/mindennapos lopások a kertből, a fa lopások az erdőből, randalírozások.
Megmondom őszintén, hogy nem tudom mi a megoldás, de az biztos, hogy hamarosan komoly összeütközések/akár fizikai atrocitások is lehetnek, és ebből senki nem jön ki majd jól. Akkor aztán mindegy lesz, hogy ki masírozik a vár alatt...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 13:08:40

@Gondolkodni Próbáló Birca: Persze, de az nézzen rossz szemmel a felséged nagybáttyára, aki még soha nem lopott el egy kiflit vagy sportszeletet. Az itt kommentelők mindegyike is lopott már valamit, valahol. Én is. A gáz az, ha ebből általánosításokat fogalmazunk meg egy népcsoportra, mint azt tették a nácik is 60 évvel ezelőtt az általad említett ún. "népi sajátosságok" alapján. Baromság.

Kommented többi részével nagyjából maradéktalanul egyetértek: alapvetően szociális problémáról, szegény emberekről beszélünk. De ezzel magyarázni az egész jelenséget megint önbecsapás, hiszen azt is látni kell, amit a posztomban jeleztem:

átrendeződnek a származási határterületek, csak húsz évvel ezelőtt máshol éltek a roma származású emberek, mint ma. Ez a változás is erősen jelen van a problémában, amit a rasszisták a maguk egyszerű nyelvén fogalmaznak meg és a maguk egyszerű készletével próbálnak oldani.

A demokraták, liberálisok, konzervatívok, szocialisták feladata, hogy nem szabad sem nyelvileg sem fizikailag átadni a terepet ezeknek a rasszista megoldások híveinek, mert csak olyan kegyetlen és felesleges feszültségekhez vezet, mint Krasznahorka.

tusuanzen 2012.10.01. 13:08:48

@Csehszlovák Kém: egy hazug kutya vagy, előadod magad, közben minden válaszod egy ótvar kamu, kitilthatsz nyugodtan csicska....

平八 2012.10.01. 13:10:19

@Csehszlovák Kém: Azt mindjárt gondoltam, hogy leszarod, mert akkor már meg kéne védeni a kamu álláspontodat, amit már csak ma (!) többször bebizonyítottál, hogy nem megy. Én se állnék le vitázni, ha tudnám, hogy hazudok.
De hogy válaszoljak a szövegértési hiányosságaid miatt felmerülő infantilis kérdésedre is:
1) az emberek, akikre utalsz, nem a bőrszín, hanem kulturális értelemében ítélkeznek, ez alapján pedig miért ne lehetne cigánybűnözésről beszélni, ha egyszer a népnek van külön neve és idézőjelbe véve "kultúrája"? Milyen meglepő, a japánokra, koreaiakra, mongolokra nem tudnak ilyen jelzőt mondani. Vajh miért? Összefüggést megtalálod vagy muszáj a szádba rágnom?
2) sajnos pont szarba nyúltál, mivel ha vetted volna a fáradságod, hogy elolvasd, amit írtam (amire egyértelműen nem mutattál hajlandóságot, lásd még: fenti példa) meg lehet különböztetni magyar bűnözést is, mivel sok olyan bűnözési forma van, ami "ránk" is jellemző (pl. adócsalás, bankrablás, sikkasztás, stb.). Ennek van is neve: fehérgalléros/politikus bűnözés.

Ha még szeretnéd saját magadat beoltani a blogodon, tudod hol találsz cuki fiú! ;)

Mitya Ivanov 2012.10.01. 13:10:28

@Csehszlovák Kém: amit aztán ördögi körként tovább erősített az, hogy ezek a települések igenis élhetetlenek lettek mára. Ezt kár lenne tagadni.

Bennem mindig az van, hogy az elcsatolt magyar területeken élő romáknak és magyaroknak egy a céljuk. Érzem, hogy nekik kellene egymással szövetkezni, nem pedig átvenni a Jobbikos módszereket.

kertesz 2012.10.01. 13:10:35

@Belagezapista: Hát nem feltétlenül kell elmondani.
Pl. a családi pótlék helyett legyen ingyenes az iskolai/óvodai étkezés, és legyenek főzőkurzusok, stb. felnőtteknek is. Felzárkóztató iskolák a hátrányos területeken, ahol gyakorlatilag csak aludni mennek haza a gyerekek, vagy akár önszántukból bent is aludhatnak- közel a szüleikhez, stb.

(A családi pótlékkal tenyésztjük a társadalomba beilleszkedni képtelen egyéneket- mert milyen véletlen- pont a szociálisan szakadtak próbálnak minden bevéltelt becsatornázni, és ha az épp gyermekek után kapott "fejpénz" akkor úgy. Szóval a segélyezés és pótlékozás torzítja a demográfiánkat.)

házipálesz 2012.10.01. 13:25:36

@Csehszlovák Kém:

Hmmm...
Hagy kérdezzem már meg, hogy Borsodnak melyik vidékét is ismered pontosan? Hány évet életél ott és mikor?
Illetve szeretnélek segélyosztást követően meginvitálni, mondjuk a laki telep környékére egy kis kora esti sétára, majd beülnénk bulizni, iszogatni egy kiskocsmába. Csak mi ketten, meg a majré...
Benne vagy?
Az invitálás komoly, nem poénnak szántam... Privát üzenetként lecsekkolhatjuk a találkozó időpontját.

kertesz 2012.10.01. 13:25:45

@Measurer: nem pont ugyanaz a szitu mint a magyar-szlovák viszonyban, de értem, amit mondasz.

Szerintem a franciák elég jól integrálták a fekete-afrikaiakat, és ők is franciáknak tartják magukat. Más a helyzet az észak-afriaiakkal, a kulturális (muzulmánok) elkülönülés visszaüt, ma gyakorlatilag ők Franciaország cigányai.....

A magyar idegenvezető Pozsonyban kérdésre pedig egy szót tudnék gyorsan mondani: hiszti. Mármint az ő részükről. A történelmet ugyanis mindenki úgy értelmezi saját maga számára, ahogy akarja. Láttam ám én Szvatopluk szobrát a Pálffy palota előtt :)))))))

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 13:26:04

@平八: Érdekes, ha úgy gondolod, hogy léteznek rátok jellemző bűnözési szokások - ami persze nem igaz, mert adót csalni a szlovák is szokott - akkor miért az eufemisztikus "fehérgalléros bűnözést" használja a nyelvetek a "magyarbűnözés" helyett? Nyilván azért, mert nem létezik. Mint ahogy "cigánybűnözés" sem létezik, mivel az nem érv annak meglétére, hogy a romatelep melletti házakból 90%-ban romák lopnak a nem romáktól.

@nordas: Például megoldás lehet, amire a poszt végén is céloztam, h a szlovákiai magyarok érdekképviseleti szervek felkarolják a krasznahorkai romák érdekképviseletét a nyilvánvalóan csak szart kavarni jött szlovák neonácik ellen. Igen, ha kell be kell vállalni konfliktusokat az ezzel egyet nem értő magyarokkal is a közösségen belül, még ha nem leszek túl népszerű is. Ja, hogy én is csak megélhetési politikus akarok lenni? Akkor mindegy, nincs több kérdésem.

Másrészt: látom azt is, hogy ez állami szintű probléma, de itt található meg az a pont, ahol a szlovák többséget is érdemben be lehet vonni a problémamegoldásba. Krasznahorka egy sajnálatos, de remek alkalom lenne erre. Nyomatni kell, ezerrel, ennyi.

@kertesz: "A szerencsétlenek zsigeri dühe, és rasszista gyűlölete évek óta nő, és csoportosan még veszélyesebbek. A lassan felboruló demográfiai arányok mellett egyre veszélyesebbek lesznek."

- a sarokba szorított állat a legveszélyesebb, akinek nincs semmi veszítenivalója. Ezért írom: nekünk, többségi társadalomnak kellene de kurva gyorsan,érdemi gesztusokat gyakorolni a kisebbség felé, fenyítéssel, baszogatással semmit nem lehet elérni, ráadásul mint rasszista többség nem is vagyunk vonzóak a roma modernizáció számára, ne várjuk el, hogy a ilyen fajgyűlölő többséghez integrálódjanak.

nál 2012.10.01. 13:40:01

Klassz ez a blog!
Főleg azért érdekes, mert kiváló betekintést nyújt egy szélsőségesen gondolkodó ember fejébe.
Csak valami jobb cím kellene, mondjuk "Szemellenzővel Szlovákiában".

butyko 2012.10.01. 13:40:07

@Kovácsné: Félő,hogy a ("Legyen szíves elhajtani innen a lovát" vs "Mész te a kurva anyádba") a gyakoribb. Ez,természetesen,csak feltételezés...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 13:41:19

@házipálesz: Elég kemény vidék volt már a nyolcvanas évek végén is, mind a három irányban úgy ismerek minden zugot, mint a tenyeremet.

Encs: Forró, Csobád, Halmaj, Aszaló, Szikszó (Miskolc)

Encs: Fügöd, Hernádszentandrás, Ináncs, Felsőzsolca

Encs: Gibárt, Abaújkér, Abaújszántó, Boldogkőváralja (Sárospatak)

Ha lesz rá időm, elfogadom a meghívást, posztot is szívesen írok belőle, írj e-mailt, megbeszéljük, lezsírozzuk.

Kiskocsmákba is szívesen beülök, de ha te is ismered a környéket, tudhatod: az "idegent", jöjjön is bárhonnan, legyen bármilyen is, megnézik. Nem vagyok majrés gyerek, szívesen beülök veled bárhova. Csak szólok: tar kopasz vagyok, biztosan akarod, hogy menjek? :)

szeberenyi 2012.10.01. 13:41:22

Indulattal túlfűtött a cikk, és eléggé egyoldalú: sokkal többet foglalkozik a romák áldozatként való bemutatásával, míg a helyi nem-romék aspektusát, véleményét a problémáról egyáltalán nem mutatja be. Azt is manipulatívnak, de legalább is szerencsétlennek éreztem, hogy csak kb. a cikk felénél derül ki, hogy a romák illegálba ráépítettek a telekre házakat, holott ezzel kellett volna kezdeni, hiszen - ha jól értem - ez a probléma gyökere. (És ezzel egyáltalán nem minősítettem, hogy ez a helyzetüket tekintve érthető volt-e vagy sem).

Aztán arról is lehetne beszélni, hogy mennyi lenne a telek (a hasonló, nem illegálba beépített telkek) piaci értéke, amit Horváth Dezső szerint a gonosz magyarok még 100 euróért sem adnának el neki. Nem vagyok képben a szlovákiai telekárakkal, de a 100 euró nekem nagyon kevésnek tűnik.

Azt is elég elképesztőnek találom, hogy milyen kevés megértést mutat a szerző a magántulajdon szentsége iránt, holott ez minden európai országban alapjog.

Összességében: egy ilyen indulatosan, egyoldalúan és manipulatívan megírt cikknek szerintem akkor se lehet igaza, ha esetleg nyomaiban tartalmazna is valamennyi igazságot...

kertesz 2012.10.01. 13:47:54

@Csehszlovák Kém:
Az érdemi gesztusok kurvagyors gyakorlásában Kossuth apánk is egész jó volt, de talán egy pöttyet késett...

Most úgy érzem, még nem égett a körmünkre a gyertya -még- de sokat totojázni nem lehet.

De hol vannak ehhez a döntéshozók?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 13:48:08

@szeberenyi: Mindig is bírtam a szövegértelmezésre képtelen hozzászólokat, tartok tőle el sem olvastad a posztot. De ami nem ment elsőre, hátha másodjára sikerül, figyelj, idézem magam:

"a Kotleba tulajdonába került területen a kilencvenes években építkeztek a romák, tehát nem fél-egy éves épületekről van szó. A környék föld-tulajdonosai sok esetben nem is tudták, hogy magánterülettel rendelkeznek, mivel csak az 1996-os restitúciós törvény kapcsán kaphatták vissza tulajdonaikat nevükre. A mostani hiszti tehát jogilag Kotlebának kedvez, de könnyedén beláthatjuk: az egész nem más, mint romaellenes hisztériakampány és lázítás".

Köszönöm, hogy felkerested a blogom.

laziorome 2012.10.01. 13:51:57

Csehszlovák Kém: a sarokba szoritott allat a legveszelyesebb igen ez igy van, csak epp a bekes többseg van sarokba szoritva- feherek ciganyok totok magyarok zsidok stb- egy antiszocialis kisebbseg altal.
Egyre többször gurul el a gyogyszer- lsd. Pozsonyban a nyugdijas bacsi aki 6 embert lött agyon? nem emlekszem pontosan, a cigany szomszedjaival elfajulo vita soran. es ez csak a kezdet. Stresszben elni nap mint nap, hogy eppen midet nyuljak le kötnek beled stb stb. ezeknek az embereknek eppugy kell a segitseg mint az antisoc elemeknek, csak velük lofasz sem foglalkozik. a szelsöjobbos faszok kihasznaljak öket, a Magadfajtak- nem zsidozok- pedig lenacizzak szerencsetleneket, de megoldast senki sem kinal nekik. es mivel ez a reteg mobilabb a labaval szavaz es elhuz a retkes picsaba ha teheti.

Te sem tudsz semmit hozzatenni a dologhoz csak hogy "nyomatni kell" gyakoroljunk gesztusokat, de mit?? ird le... pl. cigany polgarörseg jo ötlet eözö cikkedben irtad hogy valahol müködik, de megoldas lehet-e hogy ezentul a fizetett polgarör cigany veri a tolvaj ciganyt?

ha nem törtenik valtozas ver fog folyni nem is keves es akkor az emberek tenyleg csak atz fogjak nezni hogy milyen a szined.....

Nyugodtság van! 2012.10.01. 13:52:10

@Csehszlovák Kém: "Ezért írom: nekünk, többségi társadalomnak kellene de kurva gyorsan,érdemi gesztusokat gyakorolni a kisebbség felé"

egyetértek, bár a gesztus mibenlétében eltérő lehet a véleményünk, én ugyanis a bűnöző cigányok azonnali ivartalanítását tartanám a legmegfelelőbb gesztusnak. Ez ugyan érintené populációjuknak 99%-át, de cserébe egy idő után jelentősen csökkenne a bűnesetek száma.

Nagyzee 2012.10.01. 14:05:16

"Arra a kérdésre, hogy szerinte lesz-e megegyezés a telektulajdonosok és a romák között Horváth ezt válaszolta: "nehezen hiszem, nem láttam semmi jóindulatot a tulajdonosoktól, nincs érdekükben eladni a romáknak a telket. Hallottam azt is, hogy még száz euróért sem adnánk el." A képlet meglehetősen egyszerűnek látszik: a többség semmilyen nagyvonalúságra nem hajlandó."

Ez a hozzáfűzött megjegyzés eléggé érzéketlen. A cikkíró talán eladná nekem a lakását vagy autóját mondjuk tizedáron nagyvonalúságból?

Mellesleg ha az illegálisan beépített terület eredetileg csak értéktelen rét, legelő, és az illegális beépítés miatt nem jár rá az EU-s földalapú támogatás, a tulajdonosok már akkor is milliós veszteségben vannak. Azt ki fizeti meg nekik? Akik a kárt okozták, nyilván nem fogják.

CarlosPerez (csikolámolá) 2012.10.01. 14:05:23

@Csehszlovák Kém:
"a Kotleba tulajdonába került területen a kilencvenes években építkeztek a romák, tehát nem fél-egy éves épületekről van szó. A környék föld-tulajdonosai sok esetben nem is tudták, hogy magánterülettel rendelkeznek, mivel csak az 1996-os restitúciós törvény kapcsán kaphatták vissza tulajdonaikat nevükre"

nem értem, hogy miért nem az a téma, hogy mit keresnek ott a romák? Ez az ő területükmost? Az övék volt, amikor építkeztek rá?

szeberenyi 2012.10.01. 14:05:41

@Csehszlovák Kém: ne haragudj, de ez most megintcsak indulatos vagdalkozás, amit írtál.

Épp azt kifogásoltam, hogy a cikk közepe-végefelé derül ki, hogy az egész balhét az illegálisan felhúzott házak váltották ki. Amit beidéztél, az a 11. bekezdésben szerepel, és a cikk összesen 13 bekezdésből áll. Szerencsésebb lett volna ezzel kezdeni, hiszen ez itt a lényeg, ez váltotta ki az indulatokat.

Ha ilyen korrektül állsz hozzá ehhez az apró részlethez, miért hinnénk el neked, hogy magához az egész sztorihoz korrektül álltál hozzá?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 14:05:47

@Nyugodtság van!: Nem ilyen "gesztusra" gondoltam, hasonló megoldásokkal Hitler alatt már próbálkoztak a Horthy-, és a nyilas korszakban is, finoman fogalmazva: nem jött be.

@laziorome: az általad "békés többség" rohadtul nem békés, hanem keményen rasszista, fajgyűlölő és nacionalista. Tudom, lehet ez nem tetszik, de ez van. Az általad felhozott példa már egy eszkalálódott konfliktus következménye, az alapján nem lehet megítélni racionálisan a jelenséget.

Tudod mit csinálsz? Az áldozatot hibáztatod, az áldozat a hibás a többség agressziója és rasszizmusa miatt - komolyan, ez már vicc!

Így van, ennek viszont örülök, h megmaradt fejedben: roma polgárőrség lehetne egy kiút, minél több településen. Igen, pénz kell hozzá. Igen, nem ez az egyetlen egy és üdvözítő megoldás. Igen, utána is lesznek konfliktusok. De házak lerombolásával, kitelepítésével semmit nem oldasz meg, a romák legfeljebb átköltöznek egy másik utcába, településre, a probléma, a gond, ott marad, kiírtani nem fogod tudni őket, ez a megoldás 1945-ben elbukott, tehát marad az integráció és a békés egymás mellett élés stratégiája.

@kertesz: "De hol vannak ehhez a döntéshozók?" - a híreket olvasva, jelenleg a szlovák állam a homokba dugja a fejét. Szlovákiában a SZMK-n kívül, senki nem szólat meg az ügyben. De több kell.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 14:17:46

@szeberenyi: "Épp azt kifogásoltam, hogy a cikk közepe-végefelé derül ki, hogy az egész balhét az illegálisan felhúzott házak váltották ki."

- Mindent helyén kell kezelni, a valós és a bullshitgenerátor indokokat is. A majd húsz éve illegálisan épített házak problémája a krasznahorkai vár leégése után vált érdekessé a magyargyűlölő Kotleba számára. Éppen ezért a korrekt sorrend:
1. a romaellenes hangulat tudatos gerjesztésének bemutatása
2. és az ezt generáló, majd két évtizedig senkit nem érdeklő illegális építkezések említése
+1: a posztból az is kiderül, h a rasszisták nem is érdekeltek a helyzet gyors és megnyugtató megoldásában

- szóval ki a korrekt?:) Vedd át újra.

@CarlosPerez (csikolámolá):
"nem értem, hogy miért nem az a téma, hogy mit keresnek ott a romák? Ez az ő területükmost? Az övék volt, amikor építkeztek rá?"

- Nem értem, miért nem az a téma, hogy hirtelen miért most jelent meg a magyargyűlölő Kotleba Krasznahorkán? Miért most lett gond, hogy a kérdéses házak 1994 óta ott állnak, hallgatlak.

ErrOr 2012.10.01. 14:18:36

@Csehszlovák Kém: az áldozat jelen esetben a földtulajdonos.

Zendorr 2012.10.01. 14:19:33

@Csehszlovák Kém:

Olvastam szinte az összes hozzászólásod. Nem szeretnék ítéletet mondani az álláspontod felett, hiszen úgyis megmagyarázod. Ehelyett inkább írnék én is pár sort a tapasztalataimból.

Abban feltehetőleg egyetértünk, hogy az emberek alapból közömbösek egymás iránt. Ugyanúgy fennáll a pozitív, vagy negatív viszony kialakításának lehetősége. Az évszázadok során _tapasztalati_ úton szerzett ismereteinkből levontunk egy konzekvenciát a romákkal kapcsolatban. Nos, ezt a következtetést ma úgy nevezik, hogy előítélet, általánosítás. Ez elszomorító, hiszen ha mondjuk hozzáérek a kályhához és megéget, akkor legközelebb elkerülöm a kályhát.
Ugyanez történt a kedves roma barátaiddal is. Csak nem egyszer, nem kétszer, hanem számtalanszor, és nem egy év alatt, hanem évszázadok alatt.

Te azt mondod, nem kapnak lehetőséget, megfelelő közeget/közösséget az integrálódáshoz... Nem sajnos, félreértesz valamit. Ők sose szerettek volna integrálódni. Nem véletlenül ragadt rájuk, az "élősködő" jelző.

Ugyanolyan, vagy még komolyabb támogatási rendszerben részesülnek, mint én, vagy akármelyik másik állampolgár. A JAVAKRA igényt tartanak... A probléma mindössze annyi, hogy a javak mellé KÖTELESSÉGEK társulnak. Erről viszont már nem hajlandóak tudomást venni. Az őket megillető javak rendeltetésszerű felhasználását nem tudják megoldani, pedig nem kell hozzá közgazdász diploma (lásd: segély->kocsma). Nekik semmi sem elég. Szegénység és nyomor sújtja őket, a jövőjük kilátástalan, nincs mit enni, nincs hol tisztálkodjanak, képtelenek így méltó munkát találni.

Ez szintén hazugság, amit ha valaki megkérdőjelez, akkor szintén érzéketlen rasszista. Holott, ott van 5-8 gyerek, 300 ezres segély, ha nem több - mert az utódok fele ugye fogyatékos a családon belüli házasságok miatt -, és képtelenek napi 10.000 forintból fedezni a rezsit, és kenyeret, és tejet tenni az asztalra. Hát persze, hogy képtelen, mert a kocsmában vedelnek 2 hétig.
A szülők nem dolgoznak, így nincs példa az utánpótlás előtt sem. Mert éhen nem halt még egyik sem, mert ha nincs mit enni, akkor ellopja mástól, mert tudja, hogy a törvény őket védi...

Ja, hát meg a kedvenc urban legendem:
Megszületik az utód, állami gondozásba adják, egy tehetősebb kiveszi gondozásból, erre rájön megint az állami támogatás, és megy vissza a gyerek a családjához. Csak így már nem 10-20 ezres családi pótlék a gyerek "hozománya", hanem 80-100 ezer, mert ugye ki lett véve az otthonból...

Írogathatnék még ezer és egy dolgot, de minek... Undorító amit művelnek, és 100%-ig biztos vagyok abban, ha független, különálló, saját államuk lenne, akkor sem lenne semmi sem másképp.

Az ő legnagyobb ellenségük a MUNKA. Márpedig a mai világban sokan munka mellett lesznek hajléktalanok, aztán a romák meg azért hisztiznek, mert 40 év alatt 5 év munkaviszonnyal földönfutók, és senkit sem érdekel mi lesz velük?! meg mert senki sem sajnálja őket?!...

kikezekte?!...

ErrOr 2012.10.01. 14:27:42

@Csehszlovák Kém: ha beköltözök a kertedbe, rám hívod a rendőröket?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 14:29:01

@ErrOr: "ha beköltözök a kertedbe, rám hívod a rendőröket?" - még egy bullshit. Mesélj akkor légyszíves a budai zöldövezet illegális beépítőiről, oda mikor megy ki Kotleba vagy a Vona?

Jaa, hogy azoknak pénzük van és megvették kilóra a hatóságot a krasznahorkai romák meg nem, mecsoda különbség, vazze.

Na, rasszista trollok, tipli innen!

ottomoll 2012.10.01. 14:29:06

@kertesz: Konkrétan milyen érdemi gesztusokra is gondolsz?

ErrOr 2012.10.01. 16:00:34

@Csehszlovák Kém: akkor a te elképzelésed szerint, ha én cigány vagyok, és beköltözöm a kertedbe, akkor az rendben van, de ha én fehér ember vagyok és gazdag, akkor a kurva anyámat.
Egyre inkább azt hiszem, hogy te vagy a rasszista. Gyűlölöd a magyarokat?

ottomoll 2012.10.01. 16:00:45

@Csehszlovák Kém: Ha jól értem, akkor amiért 8 éves koromban elemeltem egy sportszeletet, el kellene néznem, hogy az egyébként jómódú kancigány naponta lop. Csak tudod, az a nagy büdös helyzet, hogy én az évek során megfelelően szocializálódtam, és megtanultam, hogy lopni bűn. Közülük igen sokan valahogy nem mennek keresztül ezen a szocializációs folyamatom. És ez szerintem nem genetikai kérdés,mint -ahogy azt sokan a szélsőjobb oldalon állítják- hanem nevelés kérdése. A nevelés, mintaadás során örökítik tovább ezt a viselkedési formát igen sokan közülük.

Zendorr 2012.10.01. 16:01:29

Mellesleg gondolom az egész erről szól, vagy valami hasonlóról:

Az elbirtoklás megszakad, ha
a) a tulajdonos a birtokost a dolog kiadására írásban felszólítja vagy eziránt bírósághoz fordul,

b) tulajdonos a dologgal rendelkezik,

Nyilván én sem hagynám, hogy elbirtoklással más szert tegyen az ingatlan vagyonom egy részére. Ezt senki sem nehezményezheti, hiszen csak és kizárólag az én dolgom, hogy mit csinálok a telkemen, avagy mit sem.
Roma pajtiknak nem jött össze a nagy terv, most maszkírozni kell a szopóálarcot...

házipálesz 2012.10.01. 16:03:24

@Csehszlovák Kém:

Nem igazán jött át az info: akkor a '80-as évek végén több évig Encsen éltél?

Egyébként ha akkor "keménynek" találtad a környéket, most egyenesen imádnád... hogy úgymondjam a rendszerváltoztatás után némileg romlott a helyzet...

Na mindegy Lak az a hely, ahol jómagam jártam általános iskolába, mivel 18 éves koromig a szomszéd faluban Tomoron éltem, és azóta is két-háromhetente járok haza a szüleimhez. Mivel azt a környéket én ismerem úgy, mint a tenyeremet a futás során helyzeti előnyben lennék...ergo én nem félek, csak az ajtó közelébe kell leülni.
Mert nem kérdés, hogy futás lenne a vége...
Egyébként látod, Te magad is rákérdezel, hogy mivel kopasz vagy be merek-e veled ülni egy kocsmába egy olyan környéken, ahol cigányok élnek. Elvileg miért is kellene, hogy ez probléma legyen? Csak nem azért, mert az előítéletes kisebbségünknek erről a "bőrfejűek" jutnak eszükbe és azonnal belénk kötnek?
Miért kellene félnem a saját országomban beülni egy kocsmába? Miért mutogatja a seggét a 4 éves cigánylurkó, ha elsétálok mellette, és miért akarnak megverni a szülei, ha rá merek szólni, miért panaszkodnak a szüleim, akik a szegénység ellenére szeretik azt a környéket és ott szerettek volna maradni halálukig, hogy már nem bírják tovább (mert mindenüket ellopják) és inkább elköltöznének, de az elértéktelenedő ház miatt már úgysem tudnak?

Abban a kis faluban, ahol most élek nincs kisebbség (fontos szempont volt a hely kiválasztásában). Igazad van. Ott is megnéznének, mert ez a kis közösségek jellegzetessége, de nem kellene cidrizni attól, hogy a megnézésen kívül más is történik.

Nézd nekem már általános iskolás koromban mennem kellett a laki telepre temetésre, mert osztálytársamat (aki egyébként maga is cigány volt) 12 évesen megkéselték, miközben boldog új évet ment kívánni egy másik házhoz.

Ennek ellenére a mai napig azt mondom: leszarom, hogy milyen valakinek a bőrszíne csak EMBER legyen és hagyja, hogy én is az maradhassak, de elhiheted, hogy nagyon "gáz" ám ott az élet.

Egyébként gondolom átjött, hogy az ajánlatot gonoszkodásnak szántam, nem kívánom senki vesztét, legyen az mégoly menthetetlen egysíkú liberálisan gondolkodó, mint Te... :))

Még valami: hogy egy filmből idézzek:
"Miami barátom még nem Kuba." Ennek analógiájára: A '80-as évek Encse barátom, még nem a mai Borsod...

szeberenyi 2012.10.01. 16:04:06

@Csehszlovák Kém: És mi van Szaniszló bácsival, aki valamikor bizonyára pénzt vagy kárpótlási jegyet vagy akármit fizetett annak a teleknek a megvásárlásáért, és most a tulajdonát sem eladni, sem bérbeadni nem tudja. Nekem a videón, ahol a végén elsírja magát - bár nem értek szlovákul és nem értem, mit mond - nem egy vérnácinak tűnik, hanem egy szerencsétlen embernek, akit kisemmiztek a tulajdonából. Szerintem nagyon bántó az az egyoldalú érzéketlenség, ahogy ennek a faszinak a problémáját kezeled.

Én egyébként akár még hajlandó is lennék megértést mutatni ebben a konkrét esetben a romák iránt, tekintettel arra, hogy ez a helyzet - ha jól értem, amit írsz - a telek tulajdoni viszonyainak rendezése előtt keletkezett. De az elfogadhatatlan megoldás számomra, hogy Szaniszló bácsi kapja be, és mondjon le a telkéről vagy adja el jelképes 100 euróért a romáknak. A magántulajdont nem lehet így lábbal tiporni, nagyon rossz precedenst teremt.

Te pedig pont ezt sugallod, és ez szerintem legalább olyan felelőtlen, szélsőséges és ostoba álláspont, mint amit a nácik tolnak. És ők mellesleg valójában hálásak is lehetnek neked ezért a posztért, mert ezzel az egyoldalú és érzéketlen megközelítéseddel most biztos több ellenséget szereztél a romáknak, mint barátokat...

- Rendi - 2012.10.01. 16:04:17

@Csehszlovák Kém: A kérdésre nem válaszoltál.

laziorome 2012.10.01. 16:04:30

@Csehszlovák Kém: a bekes többseg rasszista oh persze, igy születtek- szerinted miert van hogy a jobbik keletmagyarorszagon tarol es nem a balatonfelvideken????? aki a jobbikra szavaz az = naci, nem feltetlenül csak egy magarahagyott ember akit behülyitettek, mert senki nem foglalkozik a problemajaval, es az antisocialis kisebbseg problemajival sem foglalkozik senki, Te meg trombitalsz hogy mindenki fasiszta ez a megoldasod???

Mit varsz Mo-n amig az egyik fel 1 Farkas Floriant a masik meg 1 Kolompar Orbant tud felmutatni, mit varsz amikor meg mindig müködik a "vajda" mint intezmenyrendszer, 2012-t irunk, mi az a vajda??
agysebeszek gyülekezete hogy akkora több 10 millas kocsikkal jarnak, es senki sem kapargatja meg öket, hogy gyerekek honnan a faszbol van a love ilyen szep autora- mert hozzak a szavazatokat.......
mit varsz hogy mi fog valtozni?????

es igenis a többseg az bekes, mert ha nem az lenne mar elszabadult volna a pokol, probalnak 1-röl a 2-re jutni de öket ugyanugy leszarjak, SZAVAZATOKAT latnak bennük vagy NACIT.

平八 2012.10.01. 16:13:39

@Csehszlovák Kém: LOL, a politikusbűnözés nem ugyanaz, mint a magyar/fehér bűnözés? Szerinted kikből van több politikus? Fehér magyarból, vagy cigányból? Összefüggéseket direkt nem látod? Vagy a lelked megnyugodna, ha nem cigánybűnözésnek hívná a dolgot, hanem kitalálna egy új kifejezést rá? Attól a probléma élni fog, nekik nem lesz kevesebb joguk (sajnos), az emberek ugyanúgy veszélyben fognak élni és pontosan tudni fogja MINDENKI akkor is, hogy melyik kifejezést kikre és mikre használják.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.10.01. 16:13:46

@laziorome: @- Rendi -: @szeberenyi: @Zendorr: @ottomoll: @ErrOr:

Bemutatom Kotleba és a Jobbik rasszista kettős mércéjét: a szocialista időkben nemcsak a romák, de mindenki lopott a közös tulajdonból, így országszerte, nemcsak Szlovákiában, de Magyarországon is, illegálisan épültek házak, ez volt a norma. A rendszerváltás után hivatalosan megszűnt az állami vagy magántulajdon elrablása, de sok esetben, bújtatva a gyakorlat tovább folyt. Egy undorító neonácinak ezzel az általános jelenséggel nyomást gyakorolni a szociálisan leggyengébb társadalmi rétegre, undorító rasszista kettős mérce, miközben mindenki tucatjával ismerhet ismeretségében illegális építményeket, ahol a mai napig nem vonult fel se Kotleba se Vona Gábor.

Ugyanakkor a helyzet az, hogy Kotleba aki állítólagos törvénytelenségeket próbált volna megszüntetni, saját maga követett el, többszöri alkalommal törvénysértéseket. Röviden: Marian Kotleba szlovák neonácinak semmilyen törvényes jogi legitimitása nem volt, hogy szombaton eltávolítsa a kérdéses épületeket, a következő okok miatt:

1. A házakat csak a helyi építési hatóság engedélyével lehet hivatalosan is lebontani. Ezt jelen esetben Krasznahorka önkormányzat helyi hatóságának kell mérlegelni. Jelen információk szerint a helyi hatóság ilyen engedélyt NEM adott ki.

A földbirtok tulajdonosa és a házak tulajdonosai közötti joga vita elrendezése csakis kizárólag a bíróság dolga, amely a konkrét esetet mindeddig nem tárgyalta és nem is döntött az ügyben.

Kotleba nem rendelkezett semmilyen végrehajtási paranccsal, amely feljogosította volna a kilakoltatásra, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen parancs megléte esetén maga az eljárás teljesen más forgatókönyv vonatkozott volna, mint azt Kotleba eltervezte.

Tekintettel arra, h Kotleba egyetlen egy állami hatóság határozatával nem támasztotta alá jó előre bejelentett intézkedését, nem rendelkezett semmilyen engedéllyel e cselekmény végrehajtására, így ezt az eljárást csak önkényes úton hajthatta volna végre. Beavatkozás és önbíráskodás az állami szervek működésében, ez a jogállamiság egyik legfontosabb alappillérének megsértése, tetszőleges házbontások esetén Kotleba törvényt szegett volna.

2. Arról nem is beszélve, h Kotleba a parcella nem kizárólagos tulajdonosa, a föld közös tulajdonban van. A polgári törvénykönyv idevonatkozó paragrafusa szerint a társtulajdonos hozzájárulása nélkül Kotleba semmilyen jogi és egyéb intézkedést nem foganatosíthat, amely a parcellákra vonatkozik. Kotleba szombati fellépésével indokolatlanul beavatkozott a tulajdonostárs jogaiba. Kotleba nevében a szlovák rendőrséghez küldött megkeresésben szintén nem szerepel, hogy Kotleba rendelkezne a társtulajdonos beleegyezésével.

3. A szeméttisztításra való hivatkozás szintén nem állja meg a helyét, hogy Kotleba megkezdhette volna a takarítást, mivel a telken található növényzet nem tartozik a "szemét" jogi kategóriájába. Ezen kívül a Kotleba résztulajdonában lévő telkeken található ingatlanok jogilag lakásoknak minősülnek, így ezek a szlovák állami és a nemzetközi jog szerint is védelem alatt állnak és nem szabad a hulladék fogalmával összekeverni.

4. Az esetleges hulladék eltakarítása egyébként is járhatatlan lett volna Kotleba számára, mivel a házak és egyéb létesítmények mások tulajdonában vannak. Ha a hulladékot a tulaj tudta nélkül megsemmisítette volna Kotleba, azt már rongálásnak is lehet minősíteni.

Arról nem is beszélve, h Kotleba felszólította híveit, hogy csákányt, lapátot és egyéb szerszámokat hozzanak magukkal az esetleges takarításhoz. A jogszabályok értelmében más testi épségét veszélyeztető szerszámokat tilos nyilvános rendezvényre hozni. Tekintettel arra, hogy a területen Kotlebáék azon romákkal is találkozhattak, akiknek házait le akarták rombolni, ez kétségkívül jelenthette azt, h a munkaeszközökkel mások testi épségét is veszélyeztethették volna. A törvény értelmében ennek a jogszabálynak a megszegése, függetlenül attól, hogy sor került-e erőszakra vagy sem, 165 euró befizetését vonja maga után...

tlacsenka 2012.11.07. 18:41:48

Szó, szó,szó, semmi konkrét megoldási javaslat. De ha még lenne is, miért gondolod, hogy akad, aki megvalósítaná? De legalább nem unatkozol, kicsiKÉM, tépheted a szád rogyásig.

Barsz 2012.11.11. 17:53:53

@Csehszlovák Kém: Valóban, nincs cigánybűnözés, cigányprobléma van ami így vagy úgy meg fog oldódni, a hozzád hasonló gondolkodású embereknek köszönhetően
-sajnos ez az uralkodó a politikában jelenleg- egy elég erőszakos kimenetele lesz mindennek. Felesleges gyűlölködő rasszistákra kenni a dolgot, bűnbaknak jók, de a szellemi színvonaluk okán, nem sok veszélyt hordoznak.
Ellenben a kedves cikkiró a feszültségek tovább élezésében érdekelt. És most nyugodtan vessenek rám követ, a cigányság problémáinak megoldását azzal kell kezdeni, hogy az ilyen szellemiségű szervezetek és véleménymondó embereket eltávolítjuk a közéletből.
A cigány azt teszi amit megendgednek neki, amire felbújtják,és az egyszerű rasszista is. Nem nehéz kikövetkeztetni a végeredményt és bűnbakokat találni kedveském.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.11.14. 10:11:17

@Csehszlovák Kém: "1. A házakat csak a helyi építési hatóság engedélyével lehet hivatalosan is lebontani. Ezt jelen esetben Krasznahorka önkormányzat helyi hatóságának kell mérlegelni. Jelen információk szerint a helyi hatóság ilyen engedélyt NEM adott ki."

Annak is utána néztél, hogy volt-e ÉRVÉNYES építési engedélye a lebontott épületeknek, amiket a helyi hatóság adott ki?

Egyébként rohadtul nem értem, hogy miért kell néha engedni, néha lezárni egy-egy posztod kommentelési lehetőségét.

laziorome 2012.11.23. 14:40:11

lezarod ezzel a szarral a posztot?! miert nem latom a valaszomat?! ja, igy kenyelmes? par gyikagyu faszt elküldeni a picsaba aki "ciganybünözik" ez a szinted!! de aki feltesz egy ertelmes kerdest, arra is eröböl probalsz valaszolni, ha meg kenyelmetlen az egesz kinyomod a picsaba.
egy hülye kis köcsög vagy, kavarod a szart es mas nem is erdekel, csak legyen meg a komment mennyiseg az idiota hülyektöl akiket szopathatsz, nem all a faszod? erre elvezel? mi ezzel a celod??
a Serbija Inside az valami nem egy fröcsögös szar, te nem tudsz egy kurva cikket sem megirni targyilagosan, nem attol jo a posztod hogy hanyan irnak ra.
de te egy felfuvalkodott kis köcsög vagy, akit nem lehet meggyözni semmiröl, egy igazi kis mediageci, ha igy folytatod meg nagy ember lehetsz talan meg a klubba is bevesznek.
"szopjal gecit vagy 4-5 decit"
nem csodalom hogy a Tota W. szopja a faszodat de belöle mar van egy.
Tota W.2 sok sikert a tovabbi munkadhoz.

kifordított nagyanyó 2012.11.23. 14:41:54

Figyelj öccse!Ne csak a neked tetsző kommnteket közöld,mert csak magadat járatod le!

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.11.23. 14:42:13

Na mi van, befagyasztottad a hozzászólásokat, csak mert a többség nem ért veled egyet?
Hát, elég kínos.

2012.11.23. 14:42:35

@Csehszlovák Kém: példákat szeretnék hallani. Ez így kurva kevés, hogy lerasszistázol mindenkit, aztán egy érdemi ötleted nincs. Milyen gesztusokat kell gyakorolni? Hogyan oldanád meg a cigányok helyzetét? Milyen konkrét lépéseket hoznál?

A Jobbik azzal népszerű, hogy konkrét programja van a cigányokkal kapcsolatban. Primitív, rasszista, elfogadhatatlan, de konkrét.
És azzal tud népszerű lenni, hogy előtte 20 évig lófasz sem történt. Az egész ügy a szadeszes pesti liberálisok hitbizománya lett,akik az "idegen szép"-stílusú szar álszent szlogeneken kívül semmi mást eredményt nem értek el, csak mindenkinek az orra alá dörgölték, hogy rasszista, ha nem úgy gondolkodik a cigányokról, ahogy Mohácsi Viktória.

Te ugyanezt az irányt képviseled, eltekintve azoktól az esetektől, amikor Slota barátodhoz hasonlóan mongolozod a magyarokat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.11.23. 14:42:55

Haver (a posztíró)te nagyon durván el vagy borulva!Olyan vagy,mint pár éve az előző kormányok:Ők a demokraták a többi náczi.
Szokták mondani,hogy"csak pár családdal van probléma".De basszus!Ez családonként minimum 15 ember!Egyre több az élősködő és ennyit nem bír el a társadalom.eoeget tettünk már a cigányság érdekében!Többet,mint a saját érdekünkben.Igenis ide kőkemény szigor kell.
És senkinek sem a normális cigányokkal van gondja!
A szegénység nem egyenlő az igénytelenséggel!Nem az a szegény akinél nincs ablak,mert eladja piáért.
Hanem az aki próbálja rendesen nevelni a gyerekét de egy rohadt csokit vagy cipőt nem tud neki megvenni,mert nincs miből.
Lopni meg nem akar!És ezt cigányokra mondom most.

laziorome 2012.11.23. 14:43:29

@Csehszlovák Kém: En nem ismerem a szlovak Vonat, es nem is azzal van baj, hogy ez az egesz performansz hanyingerkeltö, mert az, HANEM

nagyon sokan, köztük Te sem erted meg hogy amikor a "bekes többseg" falat huz vagy egy ilyen nyomorult melle felsorakozik, az nem azert van mert NACI, hanem azert mert nem lat mas kiutat, mert senki sem segit neki es senki sem segit a masik oldalnak kikecmeregni a szarbol.

Te sem segitessz ezzel a hozzaallassal, a Vona felek sem segitenek, a Kormanyzoerök pedig dörzsölgetik a kezüket hogy a sok paraszt legalabb egymassal van elfoglalva, es nem tesznek semmit.

Csak annyit kene mondani hogy igenis mind a ket fel aldozat, mert azok, mondjuk fele annyi kommentet sem kapnal, mert az ertelmesebbje csak bologatna hogy ja igy van, es csak par hülye kattogna a ciganybünözesen meg hasonlo faszsagokon.

Te teszed a "bekes többseget" NACIVÀ, es nem a megoldast keresed hanem a benzint pisálod Krasznahorka büszke várára!!!

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.11.23. 14:43:46

"Arról nem is beszélve, h Kotleba felszólította híveit, hogy csákányt, lapátot és egyéb szerszámokat hozzanak magukkal az esetleges takarításhoz. A jogszabályok értelmében más testi épségét veszélyeztető szerszámokat tilos nyilvános rendezvényre hozni. Tekintettel arra, hogy a területen Kotlebáék azon romákkal is találkozhattak, akiknek házait le akarták rombolni, ez kétségkívül jelenthette azt, h a munkaeszközökkel mások testi épségét is veszélyeztethették volna. A törvény értelmében ennek a jogszabálynak a megszegése, függetlenül attól, hogy sor került-e erőszakra vagy sem, 165 euró befizetését vonja maga után..."

A betyárját.

szeberenyi 2013.01.08. 12:21:04

@Csehszlovák Kém: Oké. Akkor már csak két dolgot tegyünk tisztába:

1. Az illegális építkezés az állam földjére, mint ahogy az állam lépten-nyomon történő meglopása, valóban normának számított a szocialista országokban. A magántulajdonra való ráépítkezés ill. a magántulajdon ellopása normának számított-e akár a régi szocialista országokban, akár manapság? Szerintem nem: fajtól, vallási hovatartozástól stb. függetlenül a magántulajdon megsértőivel szemben az államnak kötelessége eljárni.

2. Szaniszló bácsi egy vérnáci-e, amiért megelégelve, hogy évekig nem volt képes érvényt szerezni a rendelkezési jogának a saját tulajdona felett, eladta neki a telket? Mi mást kellett volna neki esetleg tennie?

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.01.08. 12:21:20

@Csehszlovák Kém: "1. A házakat csak a helyi építési hatóság engedélyével lehet hivatalosan is lebontani. Ezt jelen esetben Krasznahorka önkormányzat helyi hatóságának kell mérlegelni. Jelen információk szerint a helyi hatóság ilyen engedélyt NEM adott ki"

És érvényes építési engedélyt adtak ki annak idején?

Mellesleg a szocialista időkben sem lehetett ELVILEG építési engedély nélkül még egy melléképületet se felhúzni.
A helyi tanács építéshatósági osztályánál kellett még egy ól felhúzását is kérelmezni.
Ezt persze nem mindenki tartotta be, de ha kiderült, igenis le kellett bontaniuk, de minimum, bírságot fizetni.

Megjegyzem, bámulatosan tudod összemosni a dolgokat. Egy nem saját tulajdonban lévő területre, engedély (legyen az a tulajdonosé vagy az állami hatóságé) nélkül felépített ház mindig, minden
érában törvénytelen.
Oké, értem én, hogy te a fellépés mikéntje és hogyanja miatt háborogsz >látszólag<, de ugyanígy felszámolnak ugyanígy létrejött hajléktalantelepeket is bárhol, akár cigányok lakják, akár nem.
Fura, hogy ilyen irányba kezd elkanyarodni az érvelésed, de a helyi hivatalok évtizedekig tartó megalkuvó vagy nemtörődöm szemhúnyása valóban felmentést kéne adjon a szabálysértőknek? Mitöbb, olyannyira, hogy az ilyen ügyekben érintett, tehetetlen tulajdonosoknak -szerinted-, nagyvonalúan le kéne mondaniuk ingyen vagy jelképes összegért a földjükről?

"Ezen kívül a Kotleba résztulajdonában lévő telkeken található ingatlanok jogilag lakásoknak minősülnek..."
Van bennük víz, villany (nem lopott), csatorna? Mert hivatalosan ez minősül lakásnak.
Ezek nélkül nem kap engedélyt a lakhatásra senki. Itt legalábbis.

Nyugodtság van! 2013.01.08. 12:21:35

@Csehszlovák Kém: Nincs igazad. Hitlerék és a nyilasok ki akarták őket irtani, el akarták őket pusztítani koncentrációs táborokban => ez nagyon nem egyenlő a bűnöző életmódot folytató cigányok ivartalanításával, hiszen létükben nem támadná őket senki, minösszesen a társadalom lenne védett tőlük a későbbiekben.
A Horthy-korszak összemosása a nyilas korszakkal komoly történelem-tudásbeli hiányosságodra utal. Horthy alatt a cigányokat nem gyilkolta senki, a csendőrség ellenben jól kordában tartotta bűnöző részüket.

ottomoll 2013.01.08. 12:21:49

@Nyugodtság van!: Szerintem meg nekik kellene "érdemi gesztusokat " gyakorolni, de kurva gyorsan. A saját érdekükben! Tudod van egy mondás, hogy a történelem ismétli önmagát...

Azúrkék égbolt (törölt) 2013.01.08. 12:21:59

@Nyugodtság van!: Ez a lényeg. Semmi rasszizmus. Faji előítéletek nélkül ivartalanítani a szemetet.

Más kérdés, hogy ezáltal kihalnának a cigányok két generáció alatt. :)
süti beállítások módosítása