Rusko..jpg

Karácsony előestéjén egy moszkvai parkban tizenkét orosz csaj verte össze magát a havon. Mi ez? A labdarúgás környékén megjelenő nacionalista agresszió új formája vagy női emancipációs kísérlet egy eddig csak férfiak által vívott küzdelemben? Itt az ustawka, csajoknak! A dotoho exkluzív beszámolója, Oroszországból.

Tavaly az egész világ megismerhette a Putin rendszerét keményen kritizáló három huszonéves punk lány nevét - Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina, Jekatyerina Szamucevics. A Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott Putyin-ellenes performanszuk képei bejárták a világot, perüket világszerte hatalmas figyelem kísérte. A putyini erős állam eszménye és a mesterségesen felkorbácsolt nacionalizmus azonban más következményekkel is jár Oroszországban. Az évek óta erősödő idegengyűlöletet passzívan tűri a kormányzat, ennek egyik látható jele a futballklubok környékén megerősödő, különböző szélsőjobboldali csoportok.

Nézzük, mi a trend tőlünk keletre. Mondják, Oroszországban minden lehetséges, nem véletlenül nyerték meg a második világháborút. Ez jutott eszembe, amikor először láttam fotókat a Szpartak Moszkva csak csajokból álló, Slavjanki néven futó, huligán csoportjáról. A jelenség mindenképpen új, a szcénát jól ismerők számára egyébként sem újdonság, hogy itt-ott már lányok is bekapcsolódnak az előre lebeszélt boxba. Döntsék el, hogy a paternalista, tekintélyuralmi rendszer ellen, a szabadságért lázadó, kreatív lányok vagy az ellenség vagy a bevándorlók gyűlölete alapján hordákba verődött, agresszív, futballhuligán csajok szimpatikusabbak önnek.

A következő fél percben megdöbbentő képsorokat láthatunk, fiatal lányok verik egymást agyba-főbe.

A dotoho által megszerzett, exkluzív interjúban megismerkedhetnek Viktoriával, aki a „Slavjanki” csoport vezetője.

Az utóbbi időben több képet láttunk a Facebookon egy titokzatos csoportról, amely a Slavjanki nevet viseli. Elmondaná, hogyan jött az ötlet, hogy egy ilyen csoportot hozzanak létre?

A nevem Viktoria, a csoport vezetője vagyok. Nincs semmilyen története a csoport létrejöttének. Saját kezdeményezésre alakultunk meg. Ultraként kezdtük, később jött az ötlet, hogy egy csak nőkből álló csoportot hozzunk létre. Úgy gondolom, hogy ezt a dolgot nemcsak a pasik, de nők is csinálhatják. Ha érdekel, hogyan kerültünk az orosz huligán szcéna térképére, ez nagyban a Škola csoport ("Škola" - jelenleg az egyik legaktívabb és legjobbnak tartott huligán csoport a Szapartak Moszkva környékén) tagjaival ápolt baráti kapcsolatnak köszönhető.

Nová skupina z Ruska, Slavyanka..jpg

Milyen szerepet játszanak a srácok a csoport (képünkön: a Slavjanki) életében?

Biztosan nem a főszerepet, ez egy női csoport. A fiatal ultráknak segítünk beilleszkedni a lelátón és graffitiket festünk.

Hogyan történnek az edzések, mindenki eljár?

A csoport egyik fő programja a képzés. Csoportunkban minden lány sportoló, néhányuk többszörös bajnok.

Milyen egyéb tevékenységet folytatnak?

Ha nincs ellenfél, akire készülünk, akkor graffitizünk és hétvégenként a csapatunkat támogatjuk.

slavjanky2.jpg

Amennyiben lehetséges, elárulja, milyen volt, amikor első ütközetüket vívták?

Első akciónk bár győzelemmel ért véget, de nem okozott sok boldogságot. Full fel voltunk pörögve a boxra a Lokomotív lányok ellen, de nem jöttek el.

Hmm, érdekes infó ez a Lokomotív női csoportjáról. Milyen más női csoportokról tud még?

Nem mi vagyunk az első női huligán csoport Oroszországban. Nagyon rendben volt a szintén a Szpartak szurkolóiból létrejött Female Mob csoport is, maga szinten csinálták a boxot. Jelenleg is többekkel baráti kapcsolatban vagyunk. Szeptember közepén találkoztunk volna a Loko lányokkal, de mint mondtam, meg sem érkeztek. Ahogy hallottam, később csoportjuk is feloszlott.  A realitás egyelőre az, hogy kevés nő űzi ezt az a tevékenységet, ezért elég nehéz találni megfelelő ellenfelet.

Mi motiválja önöket, hogy részt vegyenek huligán küzdelmekben? Van itt valami, amit bizonyítani szeretnének, vagy csupán szeretik az erőszakot? Érdekes lenne tudni, miért kezdenek el lányok is megjelenni ebben az elég férfias szubkultúrában?

A férfi mentalitás, a klub szeretete és az ellenség gyűlölete, mindez agressziót vált ki belőlünk, és ha már rajta vagy ezen az úton előbb-utóbb meghozod ezt a döntést. Egyébként én már akkor döntöttem, hogy belépek ebbe a férfivilágba, amikor elkezdtem foglalkozni a harcművészetekkel. De ez még jóval korábban történt, mint amikor a csoportunk megalakult.

Hogyan bírkóznak meg a neten felbukkanó kirtikákkal? Találkoznak hasonlóval a való életben is?

Ja, a világhálón sok gyalázkodó üzenetet kapunk, de szemtől szemben mindenki csendesebb. Szívesen találkoznék azokkal, akik sértegetnek, hogy megkapják leírt mondataikért méltó büntetésüket.

Szoktatok utazni is?

Igen, rengeteget utazunk, amikor elkísérjük imádott klubunkat.

Mikor készülnek újból egy erdőbe, parkba?

Természetesen tervezünk újabb találkozásokat, nemcsak az erdőben vagy egy parkban, de amíg nincs ellenfelünk, addig a lelátón bíztatjuk a csapatunk és graffitiket festünk.

slavjanky3.jpg

Mit lehet ehhez hozzátenni? A dotoho fejcsóválva állapítja meg: csaj szeme alá monokli nem illik! Nem kellene egymást csajok összeverni, mégis, mit akartok bebizonyítani? Hogy élvezitek a puszta erőszakot? Lássuk be, törött orral nehéz lesz bepasizni. 

Utánpótlás Lengyelországból, ők még csak (Legia) ultrák:

Děvčata z Black Army z Legie Varšava.jpg

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr534991207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vrogoarrr! 2013.01.02. 11:35:48

Mélységesen elítélem, hogy ebből a cikkből nem sikerült kihozni, mennyire kutyák vagyunk mi, magyarok!

Link Elek 2013.01.02. 12:40:04

@Vrogoarrr!:
de benne van.
gyáva kutyák a magyarok, ehhez is oroszok kellettek

2002 2013.01.02. 12:43:18

@Vrogoarrr!: már a vukik is magyar rokonok nem csak a hunok?

vénkujon 2013.01.02. 13:03:26

szájbabaszott, ostoba picsák...
ffuhh. kimondtam. jólesett.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.01.02. 13:08:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az ustawkára gondolsz? A magyar nyelvben a lengyel változat honosodott meg, de ez így volt korábban is: a magyarok a szlávoktól veszik sok új kifejezést vettek át.

@dotaho: Mit akartál mondani, nem jött át.

javított állomány 2013.01.02. 13:31:52

@Csehszlovák Kém: "a magyarok a szlávoktól veszik sok új kifejezést vettek át."
Mi van vazze a tótoknál már a google translator sem működik rendesen? :-))

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.01.02. 13:33:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az lengyelül inkább így nézne ki: Słowianki.

@gyurlaci: Látom, te sem a lényegre figyelsz :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 13:38:57

@Csehszlovák Kém:

Oké, akkor cseh/szlovák/horvát/szlovén átírás. Szokatlan magyar szövegben.

Szelid sunmalac 2013.01.02. 13:43:04

Ez most miez? Tini lanyok pufolik egymast? A videon is csak annyira profik, hogy legalabb nem csak a hajukat tepik a masiknak, de ettol tobbet vartam volna profi focihuliganoktol. En elhiszem, hogy profi sportolok, de hogy nem kuzdosportban, az kutyaisten!
Egy normalis utes vagy rugas nincs az egeszben. Megadnatok legyszi a Viktoria elerhetoseget? Nagyo szivesen kiallnek vele megmutatni, hogy a netes kozonseg nem csak szajalni tud.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.01.02. 13:46:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A szlovákblogon ez belefér, egyébként is, művelt olvasóim tudják, hogyan ejtjük ki a szláv szavakat.

Találtam közben egy ilyen magyar fordítást is: "szlavjanki", ízlelgessük.
mozi.hir24.hu/adatlap/film/13166

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
te csaj vagy?

Troll Tihamér 2013.01.02. 14:07:13

A kurva anyádat is ott pőrölik haver?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 14:32:04

@Csehszlovák Kém:

Ha belefér, akkor viszont miért magyarosan írtad a 3 keresztényellenes buta liba nevét? Miért nem szlovákul írtad át a nevüket? Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina, Jekatyerina Szamucevics helyett Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aľochinová, Jekaterina Samucevičová.

Nem kritizálni akarlak, csak tényleg nem értem átírási politikádat.

hatja 2013.01.02. 14:32:08

az utolsó kép elég vicces, hány évesek lehetnek, 12?

hatja 2013.01.02. 14:32:13

és egy ártatlan kérdés a szerzőhöz: minek van előzetes moderáció, ha aztán tele van a kommentfal trollkodással?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 14:47:28

@hatja:

Igen, jogos kérdés. Javasolnám a tulajnak a teljesen felesleges moderáció megszűntetését. Ráadásul a blog.hu nem küld emailt a válaszokról sem a moderáció miatt.

paraszthajszal 2013.01.02. 15:38:54

Számomra ez a csajbunyó inkább groteszk/vicces, mint ijesztő, különösen, hogy a nyitókép meg a videó alapján azért nem tűnik úgy, mintha véresen komolyan vennék a dolgot.

Nem lennék meglepve, ha kicsit ez inkább a pasiknak szólna, hogy mutassák, ők milyen kemény csajok, de egy-két kék-zöld folttal azért szeretnék megúszni az ügyet.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A "Naděžda" szerintem inkább a cseh változat, bár ezt a bloggazda nyilván jobban tudja. Amúgy a külföldi átírás önmagában nem lenne zavaró, ha egyértelmű lenne, hogy hol melyik szerepel, és nem egy bekezdésen belül lenne kétféle (pl. Szpartak, de: Slavjanki, Škola).

Peppone Botazzi 2013.01.02. 17:08:08

Az a baj, hogy a szerzőnek fogalma sincs erről az egész világról. Beleokoskodik valamibe, és próbálja kihozni belőle a nacionalista agresszív kártyát.
Rengeteg anyag van erről a neten. Nem kell mögötte célt keresni. Csak el kell fogadni, hogy szeretik korrekt módon összemerni az erejüket rivalis csoportokkal.
Hogy nem tetszik? Ki kérte hogy foglalkozz velük? Nem kell vele foglalkozni, nem artanak senkinek, csak aki kiáll ellenük.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.01.02. 17:16:44

@Peppone Botazzi: Taníts, mester!

Nyilván rosszul tudom, és nem e világban élek, amikor a stadionokban azt látom, hogy az ultrák és a hoolok nagy része rasszista, homofób és idegengyűlölő. Ezt te letagadhatod, maximum saját szavaid veszem itt elő: fogalmad sincs erről az egész világról.
"nem artanak senkinek" - aha, megint csak a saját vágyaid írtad le és nem a tényeket, amelyek késsel megszurkált bevándorlókról, agyonlőtt bírákról, a szláv faj érdekeit hirdető neonácikról szólnak, az agresszív nacionalizmus és az idegengyűlölet erőre kapott Oroszországban.

Pajszer Művek 2013.01.03. 23:49:08

Az ustawka olyan, mint a szex. Nem okoskodni, meg szövegelni kell róla, hanem csinálni kell. ;)

Peppone Botazzi 2013.01.04. 11:33:48

@Csehszlovák Kém: szerintem pár dolgot osszemosol. Eleve a szurkoloi tarsadalom soviniszta. Izraelben ugyanugy mint nalunk, vagy epp a szerbeknel.
Van egy ertekrenduk, ez egy zarz nemzeti radikalis kor. Hogy ez jo vagy rossz, majd azvutokor donti el.

Az ustawkanak semmi koze a sradion belibelethez. Szintiszta harc. Elore leegyeztetett feltetelekkel, egyenlo feltetelekkel. A rasszizmusnak itt semmilyen jelentosege nincs.

Amirol te beszelsz, az szerintem a lelatoi sovinizmus. De az minden kulturaban megvan, kina, japan, IZRAEL. Mert ilyen az emberi termeszet.

Te sem megerteni probaltad amit irtam, hanem elhataroltal a te ertekrendszeredtol(amugy helyesen, mert nem egy a zaszlonk) es ezert mar tamadtal is.

Peppone Botazzi 2013.01.04. 11:34:01

Es kisse provokativ a kerdes. De a most tortent cigany keselokbol isblesz poszt? Vagy az annyira nem haborit fel mint a rasszista agressziv ustawka?
süti beállítások módosítása