03.jpg

Rendkívül szorosnak ígérkezik a cseh köztársasági elnökválasztás második fordulója, gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hogy a kiesett jelöltek szavazói hogyan szavaznak tíz nap múlva. A semleges drukkerek számára ugyanakkor jó hír, hogy máris beindult a két jelölt lejárató kampánya, ami egyelőre inkább vicces, mint kiábrándító. Két különböző kultúra csap össze január 26-án a második fordulóban.

02.jpg

A sligovica az emberől állatot, Zemanból aligátort csinál

A Prima TV riporterének agyába minden bizonnyal örökre beleégett a pillanat: a mikrofonja előtt álló férfi egy élő bejelentkezés során aligátor támadást imitálva próbált ráijeszteni, de a 2013-as cseh elnökválasztás talán eddigi legszórakoztatóbb pillanatát a helyszínen csak láthatóan már elég jó hangulatban lévő Miloš Zeman élvezte, ő legalább jót röhögött rajta.

A szocdem jelölt az újságírókon kívül, nem kedveli a mobiltelefonokat sem. Az persze alap, hogy a csinos riporternő megkérdezte, most épp milyen készüléket használ. Kiderült, nemrég a barátaitól kapott egy Aligátor típusú készüléket, amelyet télen kizárólag csak síelés során használ, abban az esetben, ha eltörné a lábát. Az Aligátorról annyit érdemes tudni, hogy nagy gombokkal és könnyen olvasható kijelzővel rendelkezik, elsősorban az idősebb generáció számára gyártják. A piros gomb lenyomásával helyzetmeghatározóként is funkcionál, sms-ben küldi el az aktuális GPS-koordinátákat.

Zeman persze nem úszta meg ennyivel, cseh bulvárlapok szerint a választás első fordulójában több pohár vörösbort és jó néhány morva szilvát is felhúzott. Íme a végeredmény:

"Ktéé domof muj" - "énekli" az osztrák herceg

Nem járt sokkal jobban Zeman vetélytársa, aki a választás első körének éjszakáján szintén vicces jelent főszereplője lett. Úgy tűnik a 75 éves külügyminisztert balról hazafiatlansága miatt fogják támadni: történt, hogy Schwarzenberg választási kampánystábja spontán módon a sajtótájékoztató végén elénekelte a cseh himnuszt. Svarci német akcentussal, hamisan és jól hallhatóan egy sorral lemaradva énekelt, a szöveg sem mindig ugrott be, a sajtóhírek szerint ifj. Klaus többször elnevette magát. 

A nacionalista ízű támadások már az első forduló másnapján folytatódtak: egy bulvárlap megszellőztette, hogy Schwarzenberg megválasztása esetén, a cseh köztársasági elnök felesége nem is fog csehül beszélni. Más cikkekben pedig hatalmas fotókkal számoltak be a titokról, hogy a Schwarzenberg család tulajdonképpen nem is Csehországban, de egy osztrák kastélyban él, a vád elkészült: hazaáruló, egy ilyen ember nem lehet a csehek elnöke! Schwarzenberg a "vádakat" azzal zárta le a kampány alatt: ha hülyeségeket beszélnek vitapartnerei, inkább bealszik. A mondásból internetes mém lett, íme a cseh köztársasági elnök 2014-es ünnepi beszéde:

A választások eddigi eredménye némileg meglepetés, a baloldali populisták, Orbán Viktor barátja, Klaus szavazóival együtt sem tudtak áttörést végrehajtani, a népszerűtlen gazdasági intézkedéseket is végrehajtott jobboldali-liberális kormánypártból kikerült Schwarzenberg egyelőre jól tartja magát, miazhogy. Ami miatt igazán érdekes lehet a prágai várért folytatott küzdelem: Zeman egyértelműen népszerűbb Csehország szegényebb vidékein, az alacsonyabban képzett emberek között, Schwarzenberg elnökségét pedig a prágai elit, a nagyvárosi, Eu-, és piacbarát rétegek, a jobb sorban élő csehek, és különösen a fiatalok (!) támogatják. A különböző újságok online szavazásain egyelőre fej-fej melletti küzdelmet mutatnak a rögtönzött közvélemény-kutatások: 49:51, 48:53 arányban az Osztrák vezet. 

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr385018002

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.16. 11:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.01.15. 23:02:42

Szegény nacionalisták most ki a hekkre fognak szavazni? Ha jól értem, azért Zeman sem épp az a vonagábor-alkat…

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 10:24:53

@kesztió: miert akarnanak szavazni?
a nacionalistak szamara a szavazas valami rossz, ami teret ad a kozmopolitaliberaliszsidociganypirezfuvesromkocsmabolcseszertelmiesegnek, hogy tovabb becstelenitse a nemzettestet:-)

Measurer 2013.01.16. 10:25:02

Bízom a cseh nép bölcsességében. Apropó, Zéman Becherovkát iszik? Hisz ezzel zu Schwarzenberget reklámozza! Mindenesetre egy betonnyi be van készítve a győzelem megünneplésére.

abcdrajtamkezdé 2013.01.16. 10:46:13

Na, hallom, nálatok meg emberre vadászik az elnök? Utána meg hazudozik?

nkongo (törölt) 2013.01.16. 11:05:58

Hű bazz, két gyönyörű példány küzd az elnöki székért, ezek közül aztán nehéz lehet választani.
Talán ha Torgyán jelöltette volna magát anno, akkor süllyedt volna ilyen mélyre Magyarországon az elnöki tisztség. De rögtön két ilyen arc?
Azt kell mondanom, hogy hozzájuk képest még Skicc Pali is egy vállalható karakter volt.
A csehek megőrültek?

nevem van 2013.01.16. 11:06:11

@kesztió: Így van, Zeman egy jóhumorú öregúr, aki jogosan gúnyolta ki a szép, de ostoba és nagyképű riporternőt. (A csehek kultúrnép, holmi Zazrinyecz ott nem élne meg).
Egyébként Zeman érdeme, hogy nem iszik osztrák (=fagyállós) bort még télen sem. A hátránya az én szememben, hogy baloldali.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.16. 11:50:22

Csendes, elégedett örömmel nyugtáztam, hogy a "zsidó elnökjelölt", Jan Fischer hamar kiesett a versenyből. Ebből azt az örvendetes következtetést vontam le, hogy a csehekben még működőik a nemzeti megújhodás szükséges természetes antiszemitizmus.

Pan Modry 2013.01.16. 12:26:04

Valojaban mindketto jelolt nagysagrendekkel jobb, mint a kommunista besugo gyanus, szellemi termek tolvaj smittpali.
Csehorszagnak riszpekt, hogy kozvetlenul valaszthatja a nep a koztarsasagi elnokot, igy nem fordulhat elo, hogy eppen az aktualis kormanypart beteszi a haverjat a pozicioba.

Szerintem Schwarzenberg az eselyesebb valamivel, ugyanis akik Fischerre szavaztak, szerintem inkabb Schwarzenberg fele huznak, de ez maganvelemeny.

Askeladden 2013.01.19. 02:24:49

Nem vagyok képes semmilyen politikai eseményt sem helyesen megtippelni, tehát Zeman veszít, mert szerintem ő győz! :-)
süti beállítások módosítása