APE409e1f_kluasova2 (1).jpg

Václav Klaus apósa magasrangú tisztviselőként a fasiszta szlovák állam titkosszolgálatánál dolgozott és személyesen vett részt a szlovákiai zsidók üldöztetésében. Bombaként robbant a cseh és szlovák levéltári forrásokra alapozott hír a Lidové noviny szombati számában, amely a nemrég befejeződött cseh elnökválasztási kampány eszkalációját is jelentheti. A hír annak fényében különösen pikáns, hogy a nemrég véget ért cseh köztársaság elnöki választás második fordulója idején a Zeman támogatására felszólító Klaus rokonai Schwarzenberg felmenőit nácizták le. 

Livia Klausová édesapja, Štefan Miština ügyvéd (leadképünkön családájval) az 1940-es évek elején a Központi Állambiztonsági Hivatal (ÚŠB) cenzori osztályán dolgozott vezető beosztásban - derül ki a tekintélyes cseh napilap szombati számából. Az ÚŠB a totalitárius a fasiszta szlovák állam titkosrendőrségének központi szerve volt, amelynek kizárólagos feladatai közé saját hálózat kiépítése, információszerzés és az ország állampolgárainak totális ellenőrzése, elnyomása tartozott. Munkatársai együttműködtek a megszálló német hadsereg politikai rendőrség munkatársaival, és a magával a Gestapoval is.

APE409e1f_kluasova2 (1)_2.jpg

A cseh napilap szerint Miština a náci koncentrációs táborokba deportált szlovákiai zsidók visszamaradt és ellopott vagyonának összeírásáért volt felelős. "Édesapám 1955-ben halt meg, ekkor tizenöt éves voltam. Soha nem beszéltünk, soha nem volt tudomásom arról, hogy dolgozott volna máshol is a munkaügyi és népjóléti minisztérium kötelékén kívül. Eddig soha nem hallottam másról" - reagált a Lidové noviny napilapnak Klausová, akit a hír megjelenése után kerestek meg újságírók. Az újság megjegyzi: a válasz ellentmondásos, mert a hozzáférhető információk szerint Klausová 1943-ban született, tehát nem 1955-ben, hanem 1958-ban volt 15 éves. Édesapja nem 1955-ben, hanem 1959-ben halt meg. Nem tartja a lap valószínűnek azt, hogy Lívia édesanyja, aki 1996-ban halt meg, erről a témáról soha nem beszélt volna gyermekeivel.

A köztársasági elnöki kampány során meglehetősen pragmatikus módon, a jobboldali-nacionalista Klaus simán átvitte híveit a baloldali-nacionalista Zeman táborába. Klaus hívei a kampány során, több nemtelen támadást is megeresztettek a Herceg irányába: többek között Klaus szlovák származású felesége kijelentette: nem akar egy olyan ország állampolgára lenni, amelynek first ladyje nem beszél csehül. Maga Klaus Schwarzenberg esetleges megválasztásával kapcsolatban emigrációval fenyegetőzött, míg Klaus fia, aki egy prágai magángimnázium igazgatója, egy rádiónyilatkozatban ezt mondta: Schwarzenberg feleségének apja Johan Hardigg részt vette a Dolfus osztrák kancellár elleni merényletben, aktív náci aktivistaként működött, míg a Herceg apja pedig egy szélsőségesen zsidóellenes, Masaryk-ellenes, xenofób cseh nacionalista szervezet, a Vlajka tagja volt.

A cseh közvélemény hangulata mindenesetre gyorsan változik: egy 2012 decemberében készült felmérés alapján Václav Klaus a Cseh Köztársaság legnépszerűbb politikusának számított, töretlen bizalmát belé minden negyedik cseh fektette, aztán ez a feltétlen bizalom az újévi amnesztiával kapcsolatban eltört. Minap jött ki a hír, hogy ha összejön a kellő számú aláírás és elegendő szenátor is támogatja a javaslatot Václav Klaust akár hazaárulásért bíróság elé is állíthatják.

A Lidové noviny internetes rovata on-line megszondáztatja olvasóit is, vajon helyes volt-e Klaus családjának múltját nyilvánosságra hozni, azok után amit Klaus családja közölt Schwarzenberg családjának felmenőiről. A poszt élesítése pillanatában a szerkesztőségi kérdésre 1433 igen, 88 nem érkezett.

APE409e1f_kluasova2 (1)_1.jpg

A szavazás délutáni állása:

__APE409e1f_kluasova2 (1).jpg

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr515070801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.02.09. 21:04:13

VI.Karel Schwarzenberg, Vlajka-beli szerepét a kutatások feltárták.
Martin C.Putna szerint (CEU tk. Berglund-Porter-Szűcs szerk, 2010) amint a szervezet durva antiszemita irányba fordult (pl.Masaryk zsidó származása), az alapvetően németellenes, katolikus - "a liberalizmus, a kommunizmus és a nácizmus mellett a negyedik utat kereső" újságíróként számon tartott Schwarzenberg 1937-ben otthagyta a szervezet újságját, ill. a szervezetet.

Érdekes viszont, hogy az ügy kapcsán felszínre került a cseh soviniszta és fasiszta mozgalmak kérdése, leleplezve a cseh antifasiszta mítosz gyengeségét.

Bicepsz Elek77 2013.02.09. 21:04:29

Ungvary Krisztian most a Matolcsy Laszlo (ded?)nagyapjarol, Matolcsy Matyasrol allapitotta meg, hogy nyilas ujsagirokent tamogatta a zsidok majd 1945. utan a svabok kitelepiteset es kifosztasat.
Rajk Laszlo egyik batyja is nyilas allamtitkar volt, ezert nem vegeztek ki 1944. decembereben(mikor elfogtak a nyilasok).
Szoval egy banda ezek mind!!!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.02.09. 21:08:43

@Measurer: Első kiegészítésed köszi, így kerek a történet.

Második megjegyzésed viszont csak a te véleményed, mivel nem helytálló a mítosz szót használni, amikor egész csehszlovák légiók harcoltak az antifasiszta koalíció minden frontján, kelettől-nyugatig.

bigthereal 2013.02.09. 21:16:31

ostoba csehek...

ma voltam Pozsonyban, rettenetes

nyazonia (törölt) 2013.02.09. 23:26:17

Egyrészt nagyon helyes, hogy kiborogatják a biliket, másrészt nem annyira szimpatikus, hogy csak akkor, amikor politikai tőkét akarnak kovácsolni a másik sötét múltjából, harmadrészt nem értem, hogy Klausnak mi köze van a sok-sok éve meghalt apósa ügyeihez, akit nem is ismert valószínűleg. Mert ha mondjuk egy kommunista titkosrendőrség tábornoka lett volna, akinek a hátszelével elindul a politikai karrierje, vagy szétprivatizál (lop) mindent, mint Magyarországon tették sokan, akkor megértem, hogy ejnyebejnye.

A cseh és szlovák náci múltat igyekeztek és igyekeznek is eltusolni, de ez nem nagyon megy. Mint ahogy a franciák is hajlamosak magukat csak ellenállóként megjeleníteni, közben azért ott is volt erős kollaborálás, meg náculás.
Megy az önigazolás ezerrel, mindenki keresgéli az antifasiszta őseit és turkál mások múltjában valami kis barna inges oldalági rokon után.
A szlovák állami náci volt a velejéig, hogy ehhez mi köze van Klausnak, a volt apósa által, az nem világos előttem.
Ez van, ha a náciellenes hisztéria terjed, meg lehet bélyegezni valakit a felesége rég halott apjának a tetteiért, akit nem is ismert.
Klaus egy fasz, de nem ezért a mondvacsinált náci múltért kellene utálni, hanem önmagáért :) De a csehek eddig szerették, nekik megfelelt a nagy euroszkeptikus tuskó. Ez mindent elmond a csehekről, tollat lopott Chilében, akkor nem rúgták seggbe, de a 60 éve halott náci apósát az a nyakába varrnák...

Measurer 2013.02.09. 23:27:13

@Csehszlovák Kém: Az antifasiszta részvétel történelmi tény. Utalnék viszont akár Havel elnök Bundestagbeli beszédére (1994), amelyben csehszlovák kollaboránsokról és árulókról is szólt- vagy még inkább egy a shoa.de-ről vett II.vh utáni viccre:

Egy szerb és egy cseh beszélget:
Szerb: Mi minden németet, akit el tudtunk kapni, lelőttünk, vagy inkább megfojtottunk, mert így takarékoskodni tudtunk a lőszerrel.
Cseh: Ezt mi is szívesen megtettük volna, de sajnos nálunk tilos volt.

www.zukunft-braucht-erinnerung.de/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=index.php?option=com_content&task=view&id=81

petraeus 2013.02.09. 23:27:37

@Csehszlovák Kém: Kevered a fasizmust es nacizmust, a csehek a nacik ellen kuzdottek, foleg persze a nemetek ellen (ertheto okobol), valahogy a szlovak nacizmus nem zavarta oket annyira...
Ettol, meg boven lehettek fasiszta es soviniszta mozgalmak a csehszlovak tarsadalomban, a ketto nem zarja ki egymast, a tiszta szlav allam eszmelye mennyivel jobb a tiszta arja allam eszmejenel?
Ez a keveredes eleg alltalanos volt, a lengyel tarsadalmon belul peldaul nagyon jol megfert az antikommunizmus, a nemetellenesseg, az autoriter militarizmus, a sovinizmus es az antiszemitizmus, pedig ha valaki akkor a lengyelek tenyleg harcoltak a nacik ellen.

aic 2013.02.09. 23:27:43

@bigthereal: Mi koze Cseheknek Pozsonyhoz.

Gandalf007 2013.02.11. 09:33:29

Én a magam részéről pont leszarom, hogy kinek az apja/nagyapja/dédanyja mit csinál, az az adott személyről semmit nem mond el, attól az én szememben nem lesz kisebb vagy nagyobb ember. Szerintem mindenkit a saját cselekedetei alapján kell megítélni, és nem az alapján, hogy az ősei mit vagy mit nem csináltak.

nyazonia (törölt) 2013.02.11. 09:34:22

@petraeus: ez nagyon igaz, Lengyelországban bizony nem szerették a zsidókat, pedig én mindig azt hittem, hogy a két nép együtt szenvedett, de aztán rájöttem, hogy a lengyelek is antiszemiták voltak

olyan öblös "Juden!" skandálást még sehol nem hallottam, mint lengyel bajnoki meccsen... pedig Lengyelországban alig élnek zsidók már, tehát nem konkrétan a mai zsidók ellen szólt a skandálás, de gondolom az antiszemitizmus megmaradt szép népszokásnak az évtizedek során
ja és mindezt németül ordítják echte lengyel arcok

a szláv sovinizmus szép példája a lengyel-ukrán kölcsönös népirtás is
meg a lengyel-orosz, orosz-ukrán...
tudnak ők is, ha akarnak, de manapság csak a németekre meg a magyarokra szabad köpködni, hogy milyen csúnyák voltak
de még a németek is legyártották a maguk antifasiszta, náciellenes önigazoló mítoszaikat: Sophie Scholl

van itt minden népnek sara, és mostanában azzal szórakoznak, hogy egymásra dobálják, közben túl kellene már ezen lenni, lezárni és a jövőbe tekinteni

Klaus rég halott apósa miatti megbélyegzését még mindig nem értem, az persze rendben volt, hogy sutyerákként viselkedett sokszor, de arra a csehek is bólogattak, sőt támogatták

Vilmos Sándor 2013.02.11. 09:34:36

Milyen érzés lehet ezeknek az "embereknek" az üldözöttek lakásában, az ő bútorai közt, az ő ékszereivel hivalkodni? Emberek ezek egyáltalán? Nem véletlen, hogy "művelt" Nyugat így köszönte meg nekünk, hogy megvédtük a töröktől? Mátyás király is inkább adott volna egy korridort a töröknek, lett volna rögtön összefogás a muszlimok ellen, nemcsak duma! Igaz, a francia hajósok még Hunyadi János idejében a törököket szállították át jó pénzért a Boszporuszon a törökellenes csapatok ellen, meg is vertek bennünket szépen anno! Ez a "művelt" Nyugat,amely a magyarlakta területeket elraboltatta azzal a kisantanttal, amelyből a NATO későbbi oldalszárnya nőtt ki!!Na, ehhez csatlakozott 1998-ban a vlach ártány, pedig feltételül szabhatta volna a Délvidék visszaadását!

Vilmos Sándor 2013.02.11. 09:34:49

@nyazonia: Bocsásson meg, "csak" annyi köze volt hozzá, hogy az apósa által elrabolt lakásban élt, és az apósa által "ajándékba kapott" bútorokat és ékszereket használják a gyermekei!

GERI87 2013.02.11. 09:34:55

@petraeus:

valahogy így, a németeknek nem sikerült tartósan (nagy-német) az a történelmi alapú nemzetállam, ami a háború után a cseheknek "1000 éves" és a lengyeleknek kora-középkori határaik között megvalósult.

A célok ugyanazok voltak.

Csak hát ugye győzni kell....akkor te mondod meg mi a népirtás és jogos tett és mi nem az.
süti beállítások módosítása