1551664_papez.jpg

Február végén elhagyja isten földi helytartója hivatalát, B16 felmondott, a világ napok óta találgatja: miért. A dotoho felvillant néhány lehetőséget. (Leadkép: Egy uruguayi könyvesbolt reklámja, amely bemutatja, hogy amilyen könyvet olvasol, olyan ember vagy!)

Először is, bár B16 lépése szokatlannak tűnik, a pápák általában irodájukban haltak meg, a lépés mégsem tűnik erős kivételnek, nézzük csak:

Krisztus után 235-ben egyszerre két pápa is beadta a lemondását, Szent Ponciánusz és Szent Római Hippolytus a keresztényüldözések miatt Szardíniába emigráltak, ahol aztán összebarátkoztak és kéz a kézben haltak mártírhalált.

Theodor pápa lemondott - rögtön kétszer is! Először 686-ban, miután a nemesség megválasztotta, mégis úgy döntött, hogy Konon érsek javára lemond. Ez utóbbi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, újra jött Theodor, de 687 decemberében megint lemondott.

IX. Benedek pápát 1045-ben financiális nehézségekbe keveredett (innen is üdvözöljük az Unortodoxia pápájának üküküküküküküknagyapját, az öreg Matolcsyt!) és lemondott posztjáról VI. Gergely javára.

V. Celesztin pápa 1294-ben, de kinevezési oklevelét már egy barlangban vette át, és mivel nem nem jött be továbbra sem számára a pápai palota, inkább építetett az udvarban egy magányos kunyhót, amiben néhány hónapot kihúzott, majd feladta.

Önkéntes távozásról morfondírozott II. János Pál pápa is, de a Parkinson kórnak köszönhetően ez a gondolat 2000-ben aktualitását vesztette.

Az idén 86 éves B16 lemondását hivatalosan bomló egészségügyi állapotával indokolta. Aki dolgozott már olyan helyen, ahol a nagyfőnök távozott, tudhatja, hogy viszonylag ritka a teljes parádé és nyilvános az indoklás. Általában a felek meg szoktak állapodni egy "kölcsönös megegyezésben", vagy "az új kihívásokat jelentő távozás" esetleg éppen "a megromlott egészségügyi állapotra" való hivatkozásban.

A dotoho olvasói most tíz lehetséges, valódi indokkal ismerkedhetnek meg, miért tér vissza közénk Joseph Ratzinger német nyugdíjas.

A pápa könyveladásaiból származó bevételekből létrehozott Ratzinger Foundation alapítvány kedvezményezettjeinek kilencven százaléka 10 és 12 év közötti kisgyerek.

Fel nem mondható szerződéseket kötött a Szent Szék vendégeinek ellátását biztosító Kajmán-szigeteken bejegyzett cégekkel.

Mélyen megérintette a nemrég nyilvánosságra került tény, hogy a Twitteren a pápa követőinek száma nem éri el a százat.

Egy visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, amelyet nem lehetett visszautasítani: a new yorki Broadway Színházban a "Jézus Krisztus Szupersztár" felújított változatának vezető konzulensi posztját fogadta el.

Mint az Apple cég őszinte nagy rajongója, mint első pápa szeretett volna részt venni a cég egyik reklámfilmjében, de végül nem engedték meg a fellépést.

Rájött, hogy a sör jobb, mint a bor.

Repülő vezetésére már régóta van engedélye, most még le szeretné tenni a jogsit autóra is, hogy végigmenjen a 66-os országúton.

Már kényelmetlen reverendába járni.

Már minden reform idegesíti.

Egyszerűen már mindenki idegesíti.

Update: tegnap magyar loki és fradista ultra csoportok jártak a Vatikánban az épp pihenésre készülő Pápára rárúgták az ajtót, közölték vele, egy beszari köcsög, mert lemondott: - Kiállhatnál a véleményed mellett férfi módjára, bármennyire is buzinak nézel ki! Ha a Vatikán állam újra vezetni fogja az egy főre eső alkoholfogyasztási listát, majd beszélünk. Örüljetek, hogy nem vertük szét a kocsmátokat basszátokmeg!

1551667_papez.jpg

Egy állatvédő szervezet így használta fel Ratzinger elhíresült mondását, miszerint a kondom használata néha rendben van.

1551662_papez.jpg

A WOZ svájci hetilap reklámjában megfordította a Pápa szemét és száját: konzervatív katolikusok vs. progresszív katolikusok.

1551666_papez.jpg

A hírhedt márka "Unhate" elnevezésű kampányában a Pápa és Mohamed Ahmed el-Tayeb, egyiptomi imán csókját választotta. A reklámot természetesen betiltották.

1551663_papez.jpg

A német Die Welt reklámjában a pápát, mint gyereket ábrázolja

1551665_papez.jpg

Az egyik Kiwit népszerűsítő plakát a pápát a pedofília internetes szimbólumával, a Pedobearrel ábrázolja

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr555081319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zotyesz11 2013.02.15. 11:33:26

Ez az írás most valami katolikusgyalázós-vicceskedős akart lenni?
...
Asszem fejlődni kellene még.

Töksi 2013.02.15. 13:13:04

@zotyesz11: Bár katolikus vagyok, de az ötlet jó, nyugodtan lehet viccelődni akár ezen is.
A kivitelezés viszont a szlovák tohóra jellemzően szar :-)
Szóval igazad van.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.02.15. 14:00:23

Most az egyszer roppantul nem tudok egyetérteni a gesztusoddal. Volt egy-két-nagyonsok figurája a pápasága idején, amire finoman szólva nem lehetne büszke, de pont a gerinces lemondása nem tartozik ezek közé. Olvass Totát, meg fogsz lepődni!

Muhammad Balfas 2013.02.15. 14:08:15

@zotyesz11: Igen,mert ezt megtehetik az indexes fiúk. Persze, ha mondjuk valamelyik zsidó rabbi lesz gúny tárgya,esetleg pedofíliával vádolják, rögtön felszisszennek, és antiszemitizmust kiáltanak.
A Ratzinger körüli ocsmány médiacirkusz persze valahol érthető az ő szempontjukból. Emlékszem 2005-ben nagyon várták a színesbőrű, vagy liberálisabb felfogású pápát. (A legizgibb az lett volna, ha egy fekete, viszont konzervatív dogmatikus pápa jön. Nem tudtak volna mit kezdeni a helyzettel. Kéjesen figyeltem volna.)
Erre váratlanul megnyerte Ratzinger,aki konzervatív felfogású,a Dogmatikai Tanács elnöke, ráadásul német. Nagy koppanás volt ez.
Persze rögvest elkezdődött a médiahadjárat ellene. Náci múlt : A hitleri németországban a katonai szolgálat alól nem lehetett kibújni,és a hábroú közepétől már az SS-be is sorozták az állományt a nagy veszteségek miatt. A szolgálat megtagadásáért koncentrációstábor, vagy kötél járt. Állandóan összehasonlítgatták II János Pállal, holott az semmivel sem volt, liberálisabb felfogású nála, sőt dogmatikai, egyházjogi kérdésekben mindig is Ratzinger bíborosra hallgatott.
A pápa döntése sztem racionális volt. Nem akarta végigcsinálni azt a vergődést, ami az idős János Pál utolsó időszakát jellemezte, és amelyet ő közeli munkatársaként végigkövetett. Ez példaértékű kell legyen az őt követőknek is. Az is lehet, hogy élete végén szeretett volna még egy kicsit kötöttségek, protokolláris terhek nélkül élni, hiszen mindig is elmélkedő, tudós főpapként tartották számon.
A különböző összeesküvéselméleteket a lemondás kapcsán pedig ökörségnek tartom. Elég nagy botrányok rázták meg az egyházat már története során, és mégse nagyon került erre sor. Ez nem egy sima cég. Márcsak azért sem , mert kb. 2000 éve alapították..

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.02.15. 14:30:04

" Isten áldását kérem hátralévő életére, bár szerintem nincs isten, csak próbálok valami kedveset írni, mert megérdemli."

hvg.hu/w/20130212_Nem_vennek_valo_igek

Szia, Máté vagyok 2013.02.18. 16:53:51

@kábítószert minden anyának!: Nem tudtad, hogy Ratzinger a Hitlerjugend tagja volt?
A katolikusok pápája nemcsak forgatta Hitler Mein Kampf könyvét, menetelt, és szolgált és menetelt!

Leone_510 2013.02.19. 08:35:46

szerintem ez nagyon vicces poszt volt, néha ilyeneket írj ne csak felforgató provokatívat :)
süti beállítások módosítása