thumb900_phpa6gu9rimg_1046.jpg

Messire se volt szükségünk a németveréshez!

Söröket bepakoltuk a hűtőbe, a szlovák nemzeti zászlót kilógattuk az ablakba, rajtunk nem fog múlni,a tévében épp aktuális ellenfelünk oroszok elleni vasárnapi játékát mutatják, amit bár 1:4-re elvesztettek, de sokáig 1:2-re álltak, a játékvezető elvette egyenlítő találatukat, 2:2 is lehetett volna, fuha, mi lesz itt még ma. Közben Németországban dolgozó szlovák cimboránk skype-on fokozza a hangulatot: Berlinben a német kommentátorok egyenesen már örülnek a szlovák csapatnak, teringettét! Emlékezni sem akarunk, a németek kellemetlenül megleptek legutolsó közös mérkőzésünkön, a pozsonyi Vb-n 4:3-ra vertek, holott elég klassz összeállításban csúsztunk ki a jégre:

Szlovenszkó, Szlovenszkó, héja, héja, héja Szlovenszkó! – szurkolnak a félig üres stadionban a mieink, hangjuk alapján néhány tucat szurkoló lehet. Beugrik az Üllőiről a fonott kosaras tutti-futtis bácsi sokkolós taktikája, gurítani kell nyolcat-kilencet, aztán beállni betonba védekezni, ennyi.

Aztán a csokoládé fekete németek ott folytatták, ahol vasárnap abbahagyták az oroszok ellen, támadnak és rettenetesen nyomnak, nem is kell sokat várni az első góljukra: a 7. percben már vezetnek és a folytatásban is nagy kedvvel játszanak. A szlovákok még kapura sem lőttek, borzalmasan játszunk, megérdemelten kerültünk hátrányba. Ja, nem is mondtam: még a játékvezető is cseh! Jobb is, hogy vége az első harmadnak, nyolcvan perce nem ütöttünk gólt.

A szünetben elmotyogunk a chipszek felett, értetlenkedünk, hogy a picsába nem látszik meg a németek lábán az elképesztő teljesítmény, amit az oroszok ellen összekorcsolyáztak, pedig ilyenkor már Stalin is jégre tette őket, na mindegy. Berlini szlovák kontaktunk skype-on sokkol minket: Christian Ehrhoff, a Buffalo védője és a német válogatott csillagának éves fizuja magasabb, mint a legmagasabban jegyzett szlovák sztároké, nyolc millió per szezon. Ezek után már meg sem lepődünk, hogy az IIHF aktuális listáján válogatottunkat a 9. helyre sorolja, elöl az oroszok vezetnek a svájciak és a finnek előtt, nem lehet komolyan venni. Hamarosan kezdődik a csehek meccse is, akik várhatóan megmutatják a svájciaknak a valós erőviszonyokat.

php9w664ld.jpg

A második harmadban a németek nagyon fáradnak, amióta gólt lőttek csak korongtartásra játszanak. Mintha azt hinnék: itt ma nem ütünk gólt. Vagy lehet csak mi altatunk? Szofisztikált taktikával ringatjuk álomba a csokiválogatottat, majd a végén beütjük a nyolc-kilenc gólt, hoppá és itt is van az egyenlítés, kilencvenöt perc gólínség után újra szlovák gólt láthatunk, Bližňák végre!

Nem hat a mágiánk a másik meccsen, Svájc vezetést szerez Csehország ellen, borzolja a kedélyeket – öblös, a kibaszott kurva életbe indulatszavak cseh változatait halljuk - a szomszédban a turné fekete lova, persze nagyon most sem kell elájulni tőlük, a legjobb négy közé ezúttal sem jutnak be, érem majd két-három év múlva, tippeljük. Nekünk viszont jó lenne nyerni, gyerünk srácok, a németek már fogatlanok, ellenük mindig lehet nyerni, nem csehek, muha.

phpPlyabB6maj2013MS_HOKEJ2013_Slovensko_Nemecko_17057558.jpg

Bizakodva várjuk a harmadik harmadot, szét kell korcsolyázni a németeket, aztán hirtelen kapunk egy nagyon amatőr gólt a semmiből, ilyen nincs. Ez már nem is az A csoport, hanem a P, védelmünk újra kitett magáért, hirtelen átvillant: idén csak a túlélésért hokizunk és tanulhatunk szlovénül. Végső kétségbeesésünkben azzal nyugtattuk magunkat, no para, ez is csak sport, ezen semmi nem múlik, kikapunk, de aztán hazamegyünk és Orbán legjobb tanítványára, Ficora szavazunk. Szerencsére, gyorsan jött Záborský és az egyenlítő gól, 2:2! Illetve inkább így: Zááááááááááboooooooooooooooooorskýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý!

Na és akkor most fordítani, egyértelműen jobban hokizunk ezekben a pillanatokban, jobban állunk lélektanilag is, de halkan megjegyzi cimborám: az egyenlítő gólunk a második átgondolt és tudatosan felépített támadásunk a Vb során, eddig, pedig én már feltettem a Hogyan semmisítsük meg az Egyesült Államokat című lemezt, különben nem jutunk tovább. Igaz, az egyenlítő gól hiányzik, de a nagyarcú német kommentátorok is már kezdenek rájönni: Das gibt´s ja garnicht, schau du dir das mal an Slováken spielen heute richtig gut, fast wie die Czechen.

Sokat játszunk megszakítás nélkül, Ježiši kriste már a 10. percben járunk! Gyakorlatilag a németek kapujuk előtt újra felhúzták a berlini falat, ezúttal csokifeketében. Pedig jó lenne nyerni rendes játékidőben, a két pont most már nem elég, a németek boldogok lennének már egy ponttal is.

Zááááááááááboooooooooooooooooorskýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý!, még a végén nyerünk, hetriket megcsinálod? Ismerjük el: a német védelem hatalmasat hibázott! Hat perc a végéig, most már betonozzunk mi, ahogy korábban a németek, közben jó érzés megállapítani: a harmadik harmad nagy fordulatszámú hokiját a németek nem bírták, a szlovákok igen! Eközben: Svájcország vs. történelmi cseh területek: 2:0! Scheisse, was ist los? Még két perc a végén, a németek úgy nyomnak, mint az oroszok, mi lesz még itt? A németek már kapus nélkül, kitartás, powerplay!

phpndzvv5c.jpg

3:2 vége, YESSS! Megmutattuk a németeknek, hol az Eu közepe. Közben a csehek is kiegyenlítenek, 2:2, gyerünk, még egy gól és azt játsszátok, amit a szlovákok. Igaz, különösebben ez minket már nem érdekel, éppen azon vitatkozunk, honnan veszik a finnek ezeket az érdekes fejű nőket, persze tudja mindenki: a szlovák nők a legszebbek a világon, és ahogy a történészek is mondják: ha Németország nyert volna, Szlovákia ma már nem létezne, köszönet a srácoknak ezért a nagy győzelemért!

Végére pedig magyar olvasóinknak egy találós kérdés. A Vb előtt kijött a válogatottak hivatalos erősorrendje

1. Oroszország

2. Szlovákia

...aztán sokáig csak unalmas országok, majd:

32 Ausztrália
33 Bulgária
34 Mexikó
35 Izland
36 Belgium
37 New Zealand
38 Kína
39 Törökország
40 Izrael
41 Dél-Afrika
42 Írország
43 Luxemburg
44 Görögország
45 Észak-Korea
46 Mongólia
47 EAE

Mai találós kérdésünk: hogy hívják a mongol kapus nagyanyját? Válaszokat a csehszlovakkem@gmail.com e-mail címre várjuk!

A mérkőzések összefoglalója:

Németország - Szlovákia 2:3 (1:0, 0:1, 1:2) Gólok: 5. Wolf (N. Goc, Gogulla), 44. Kink (Tripp, Kohl) - 34. Bližňák (Sersen), 46. Záborský (Mihálik, Kukumberg), 53. Záborský (Miklík, Kukumberg)

Svájc - Csehország 5:2 (1:0, 1:2, 3:0) Gólok: 18. Ambühl (Gardner, Josi), 27. Niederreiter (Moser, Plüss), 46. Moser (Plüss), 54. Bodenmann (Hollenstein, Cunti), 60. Suri (Walker, Vauclair) - 34. Hudler (Tlustý, Voráček), 40. Hudler (Irgl)

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr395285753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töksi 2013.05.07. 12:15:28

Tippem szerint a szlovákok még kettőt nyernek, kettőt buknak, és negyedikként továbbjutnak, szerintem a németek nem tudják behozni őket. A franciáknak inkább van matematikai esélyük, de náluk három sima vereséggel és egy győzelemmel számolok.
Csehek még hármat nyernek, egyet buknak, ezzel még ők is beférhetnek a négybe.
Svájc eddig remekül áll, a szurkolói preferencia listámon(1. Németország, 2. Szlovákia, 3. Finnország) a negyedik helyen nekik drukkolok. A csoport nagyágyúin túl vannak, szerintem a hátralevő négy meccsüket meg fogják nyerni.

Töksi 2013.05.07. 12:15:38

Kár egyébként, hogy az egyik kedvenc hoki válogatottamnak pont te vagy a leghangosabb szószólója, de hát az ember nem válogathatja meg, hogy kivel szurkol ugyanannak a csapatnak...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.07. 12:24:50

@Töksi: Én viszont nagyon örülök, hogy a világ egyik csapatának szorítasz, csak így tovább! :)

Töksi 2013.05.07. 13:07:34

@Csehszlovák Kém: szerintem szűkítsük le a Föld nevű bolygóra. Más galaxisok hokikultúrájával nem vagyok tisztában.

Muhammad Balfas 2013.05.08. 16:27:47

Érdekes a kém technikája, ahogy finoman kihagyja a cseh buktát a beszámolóból. Persze azért a végére,tessék-lássék,odabiggyeszti az eredményt:Svájc-Csehország: 5-2.
Azért ez egy kínos eredmény. A szlovákok pedig másodikak az erősorrendben? Egy németek elleni utolsó pillanatban kiszenvedett győzelemmel, és egy Finnek elleni sima vereséggel? Röhej.
Kiváncsian várom az orosz és amerikai tótveréseket.
Első önálló államiságotokat pedig kizárólag a náci Németországnak köszönhetitek..

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.08. 16:38:26

@Ches Desmond: Nem értem a problémád, a cseh meccs összefoglalója ott van a posztban, és ahogy az írásból is kiderül: egy meccset néztünk meg. Igen, a csehek egyelőre nem mutatnak sokat, de hiba lenne leírni őket, ott lesznek a továbbjutók között.

A szlovákok az oroszokat valószínűleg nem verik meg, mert az jelenleg egy másik szintű hoki, az USA ellen kemény lesz, de hozható meccs.

Történelemből pedig leül, egyes: az önálló Szlovákia 1993 január 1-én alakult, nagyjából három évvel az önálló Magyar Köztársaság megalakulása után. Az állam, amiről te beszélhetsz minden volt, de nem önálló :)

Muhammad Balfas 2013.05.08. 17:59:42

@Csehszlovák Kém: Természetesen az önállóságot jogilag értettem. Az első Szlovák Köztársaság miniszterelnöke Josef Tiso volt, akit még a német invázió előtt maga Hitler ösztönzött az "önálló" szlovák állam megalakítására.
A Svájc-Csehország meccsre pedig egészen 2-2-ig teszel utalásokat a posztban, utána már csak a csúfos végeredmény látható az írás legalján.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.08. 18:05:29

@Ches Desmond: Pontosan, mert addig tudtuk követni a cseh meccset, amíg párhuzamosan ment a szlovák is - ezen mit nem értesz? Arra is kíváncsi vagy, hogy utána hova mentem a feleségemmel? :)

Ez a "jogilag önálló"-duma olyan, mint amikor azt mondom, Magyarországon jogilag demokrácia van, közben...? Érdemes a dolgokat nem úgy nézni, mint Jehova tanúi, egész szép dolgokat észre fogsz venni a világban :)

Muhammad Balfas 2013.05.09. 23:53:54

@Csehszlovák Kém: A cseh meccset hol követtétek?
A szlovák történelem során pedig az első időszak, amikor nem egy másik állam, vagy államszövetség részei voltak az az 1939-1945 közötti tisoi Szlovák Köztársaság időszaka volt. Saját miniszterelnökkel , törvényhozással, és idegen csapatok nem állomásoztak területén. Akár tetszik, akár nem, ez történelmi tény.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.09. 23:58:58

@Ches Desmond: Hát ha az eddig megadott információkból nem teszed össze a választ, nem tudok segíteni :)

Ez csak a történet egyik része, kár, hogy a másik felét megint elfelejtetted leírni. Arról nem is beszélve, hogy keress rá olyan szavakra: vazallus állam. Tehát a Tiso féle szlovák állam _nem_ volt önálló, bármit is jelentsen ez a szó.

Töksi 2013.05.10. 10:46:16

@Töksi: A kettő papírformából egyet buktak tegnap a szlovákok, így nagy veszélybe került a továbbjutás. Azért az osztrákokat még megverhetik, de az oroszoktól és az USA-tól szerintem kikapnak. Így borulhat a sztori, a németek két győzelemmel beelőzhetik Szlovákiát, a franciáknak is jó esélyük van... A németeket nem bánnám, de a franciák ne már...

Muhammad Balfas 2013.05.10. 19:10:47

@Csehszlovák Kém: Szerinted melyik térségbeli, meg nem szállt ország nem volt vazallus 39-45 táján? Teljesen nyilvánvaló, hogy a Hitler bábáskodása mellett megalakult első Szlovák Köztársaság is vazallus állam volt.
A lehetőséget annak köszönhetik, hogy Horthy '38 augusztusában visszautasította Hitler Csehszlovákia felosztására vonatkozó ajánlatát:
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1938_augusztus_21_horthy_elutasitja_hitler_csehszlovakiai_ajanlatat/

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.10. 22:07:02

@Ches Desmond: Akkor már csak egyet kérdezek, nem kell rá válaszolnod: vajon milyen megfontolásból tartottad korábban a Tiso féle Szlovák Államot önálló államnak?

"a Hitler bábáskodása mellett megalakult első Szlovák Köztársaság is vazallus állam volt."

"Első önálló államiságotokat pedig kizárólag a náci Németországnak köszönhetitek.."
süti beállítások módosítása