stana-r776-st.ir3-_t600.jpg

Amihez tavaly tizenöt pontra volt szükségünk, idén elég volt tíz: Szlovákia a negyeddöntőben. A csehek álomjátékkal szintén a továbbjutást ünnepelték.

Nyerni kell, különben megyünk haza, befejezzük – egyszerű volt a felállás a keddi, utolsó csoportmeccsünk előtt. Egyesek már B-csoportot vizionáltak lelki szemeik előtt, valljuk be böcsülettel, mi sem teljesen így képzeltük a továbbjutást. Ami viszont nem kétséges: Magyarországon a hokinál már csak a magukat szakértőnek kinevező, nagypofájú kommentelők a gyengébbek. 

Mondjuk azt, hogy az oroszok elleni első harmadban egy pillanatra azt a csapatot láttuk, amit már rég szerettünk volna látni, akkor éreztük először: nem lesz itt semmi gond, a nagy csapatok ellen képesek vagyunk mindig jobban teljesítményt mutatni. Faszán védekeztünk, harcoltunk, kicsit destruktívak is voltunk, ütköztünk, és folyamatosan provokáltuk az oroszokat, ahogy azt ellenük éppen kell. Egy gond volt csupán: a támadásvezetés. Nem tudtuk meglepni, váratlanul letámadni az ellenfelet és a pakkot is képtelenek voltunk huzamosabb időre megtartani ellenfelünk kapuja előtt.

A végeredmény nem szégyen, 1:3-ra az oroszoktól ki lehet kapni, de ezt majd a nagytudású hokiszakértő kommentelőink is megerősítik. Az első harmad elején az oroszok, második szakaszában a szlovákok voltak jobbak, ez a hullámzó teljesítmény a harmadik orosz gólig volt érvényes, utána az oroszok már csak félgőzzel játszottak. Legjobb játékosunk Haščák, Radivojevič és Sekera volt, akit magyarul úgy is mondhatnánk: Balta. Egészen zseniálisat mutatott előre és hátra is játszott, tényleg elkapta a fonalat.

A harmadik gólunk sajnos Janus hibájából kaptuk, őt Stana helyett védett, mivel a CSZKA Moszkvában játszó elsőszámú kapusunk taktikai okokból a padon pihent - túl jól ismerték az oroszok, na. Az őt helyettesítő Janusra azonban nem lehet panaszunk - jó néhány szép hárítást bemutatott - nem volt kérdés, hogy ő áll az USA ellen is a kapuba.

Szlovákia - Oroszország 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Gólok: 40. Radivojevič - 26. A. Radulov (J. Medvedev), 32. Kovaľčuk (A. Radulov, Tereščenko), 45. Denisov

Kétperces kiállítások: 5:4, játékvezetők: Piechaczek (Ném.), Reiber (Svájc) - Arm (Svájc.), Hunnius (Ném.), 4041 néző

Hogy aztán Vůjtek mester nagyot húzzon és az amerikaiak ellen az előzetesen várt Janus helyett mégis Staňát állította be a kapuba, bejött. SPOILER, aki nem tudja a végeredményt, de érzésünk szerint a mérkőzés kapusposzton dőlt el, Bishop mintha valahol máshol járt volna és egészen biztos közeli rokonságban áll Gancarzyk, lengyel futballistával.

Végre a szerencse is mellénk állt, de sokat köszönhetünk a letteknek is, akik a franciák legyőzésével életben tartottak minket. Ne hallgassuk el azonban: a továbbjutás kivívását Vůjtek mester legényei, kiváló csapatteljesítménnyel vívták ki. Az első pillanattól kezdve lehetett látni játékosainkon: mindent egy lapra tettek fel. Az USA ellen álomkezdés, a világbajnokság Nagy Különversenye - Radivojevič vs. Üres Kapu – összesítésben 1:3-re alakult.

Játékosaink egyszerűen a legjobb teljesítményt nyújtották a Vb-n, bár voltak hibák a játékunkban, érezhetően kevesebb, mint korábban, mai hokit hibátlanul már nem lehet játszani. Művészien védekeztünk, Staňa nagy pillanatai voltak ezek. Mezőnyben is remekül korcsolyáztunk, látható volt, kellőképp motiváltak vagyunk. Csapatunk legjobbja kedden egyértelműen Rastislav Staňa volt. A tapasztalt kapus játékban tartotta a csapatot nemcsak az első harmadban, de az egész mérkőzés alatt. Kár, hogy nem hozta le a meccset kapott gól nélkül, megérdemelte volna, továbbjutásunk nagyban köszönhető kapusunknak.

Pepíkék is végre a csehekre jellemző hagyományos játékot és a megszokott eredményt hozták, lehet megint érmük lesz? Az a játék, amit kedden láttunk a cseh-norvégon simán elég a döntőre, valami elképesztő volt! A svájciaknak pechük van, számukra eddig ez a legsikeresebb Vb, senkitől sem kaptak ki, de ha a csehek megismétlik a norvégok ellen mutatott játékot, a helvétek nagy pofont fognak kapni.

Ihletett hangulatban játszott Branko Radivojevič is, első gólunk szerzője. Dicséretet érdemel azonban az összes csatár és az újra kíváló mezőnymunkát végző Andrej Sekera is. Minőségi játékot mutatott Tomáš Záborský is, aki a harmadik gólt megelőző paszt adta, de egyszerűen az egész meccsen veszélyesen játszott. Marko Daňo, harmadik gólunk szerzője is megérdemelte, hogy feliratkozhatott a góllövök listájára, nemcsak mostani, de korábban mutatott, kíváló teljesítménye miatt is. Rosszabb teljesítményt csak Jurčina és Bližňák mutatott, de a többiek jó játéka mellett ezúttal hibáik nem befolyásolták a mérkőzést.

Szóljunk egy pillanatra Vůjtek mesterről is, egyre erősebb a gyanúm, ő így akarta: kiejteni az oroszokat a csoportküzdelmek során! Vůjtek egy zseni, nem kérdés: a mester tökéletesen képes volt motiválni a csapatot. Sikerült olyan harcos játékot bemutatnunk, amely elegendő volt a Vb egyik esélyesének legyőzésére. További jó hírünk a szlovák csapat szurkolóinak, hogy kapusunkat Rastislav Staňának hívják, aki szinte egymaga intézte el a negyeddöntős továbbjutást. Az egész Vb-n remekül védett, de az amerikaiak ellen mutatott teljesítményével biztosan megszerezte azt a szükséges önbizalmat, amelyre a folytatásban nagy szükségünk lesz.

A harmadik gólunk kifejezetten szemet gyönyörködtető találatra sikerült, ha így fogunk tovább játszani, nem féltem a szlovák hokit, ott leszünk újra a döntőben! Már csak ezt a hülye továbbjutási-rendszert nem értjük, megint jönnek a finnek, akik az amerikaiak ellen nekünk drukkoltak, hogy a negyeddöntőért könnyű ellenféllel játszanak. Csakhogy a magyarok még nem tudják: mi fogjuk őket kipicsázni!

Végül ne feledkezzünk el Kurtz ezredesről, aki megint jósolt egyet nekünk, tessék:

kurtz.jpg

Az Orbán Viktor és NHL-rajongó „gyűlölködő” szakkomentátor végnapjai ezek, valamennyire magyarázza helyzetét, hogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb A csoportos világbajnoksága helyett a szokásosat nyújtó amerikai hokit követi, lelke rajta.

Nézzétek meg együtt Kurtz ezredessel a csehszlovák jókedv legszebb pillanatait:

Szlovákia - USA 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Gólok: 1. Radivojevič (Kopecký), 4. Bartek (Šatan), 31. Vydarený (Záborský, Kukumberg), 59. M. Daňo (Šatan) - 40. Kristo (Carle)

Két perces kiállítások: 2:5, 10 perces kiállítás: 29. C. Smith (USA), 9262 néző

Csehország - Norvégia 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Gólok: 2. Fleischmann (Plekanec), 8. Fleischmann (Plekanec, Tlustý), 12. Tlustý (Plekanec), 28. Hanzal (Voráček, Hudler), 40. Michálek (Šmíd, Hubáček), 54. Vrbata (Hanzal), 54. Irgl (Novotný, Hubáček).

Játékvezetők: Johansson (Svéd.), Rönn (Fín.) Dahmen (Svéd.), Šeľjanin (Oroszo.), Kétperces kiállítások: 6:2, 2769 néző.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr655300908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágh elvtárs 2013.05.15. 17:26:56

A csehszlovák elvtársak külön indultak a világbajnokságon? Ez így nincs jól. Frakciózni, amikor a nemzetközi helyzet fokozódik?
A csehszlovák jégkorong mindig is kiváló volt! Talán ha nem frakcióznak az elvtársak, akkor nem utolsó helyen jutottak volna ki a csoportjukból! De spongya rá! Lényeg hogy a nyolc között vannak. Az imperialista USA fölötti győzelemnek pedig külön örülök.
Tovarisi, do to ho!

PanelProli 2013.05.15. 20:33:17

@Virágh elvtárs: Virág elvtárs, Virág elvtárs, nincs ez így jól. Az rendben van, hogy a cse'szlovák kamerádok legyőzték az imperialistákat, nadehát a testvéri szovjet csapat legyőzéséhez mit szólsz ?!?!

PanelProli 2013.05.15. 20:39:06

Nem jól fogalmaztam, nem legyőzték a testvéri szovjeteket, hanem lehet, hogy kiejtik őket :-(((

bretman 2013.05.15. 21:23:20

"Már csak ezt a hülye továbbjutási-rendszert nem értjük, megint jönnek a finnek"

Mivel a konkrét mérkőzések helyszínét előre meg kell adni, csak úgy lehetett garantálni, hogy a finnek és a svédek helyezéstől függetlenül otthon játszhassák a negyeddöntőt, hogy nem keresztbe hanem csoporton belül játszanak.

okostojgli (törölt) 2013.05.15. 21:26:59

Az milyen már, hogy a címlapon is és a blogketrecben is ott vagytok, ugyanazzal a cikkel?!

:)

vernarancs 2013.05.15. 22:20:44

"folyamatosan provokáltuk az oroszokat"

Vegre valamihez ertetek is...

Virágh elvtárs 2013.05.15. 22:32:38

@PanelProli: Természetesen a Szovjetuniót-(ez is Ororszországnak van írva mindenütt, micsoda kupleráj van itt!?)- nem verték meg. Viszont az imperialistákra jelentős csapást mértek az USA legyőzésével. A torkánál ragadták meg a kapitalizmus démonát!
Azonban ne feledjük, hogy a 8 között 5 tőkés ország van. Ebben a kiélezett helyzetben kell majd helyt állni!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.05.16. 07:55:28

Ó, elnézést kérek, amiért nem értetted abszurdnak szánt reflexiómat a szokásos csapongó ajvékolásodra.
Tudod, ez arra vonatkozott, hogy egyik pillanatban SLOVENSKO jégkorongozói az atyaistenek, akik akkora világsztárok, hogy minden magyar sportolónál nagyobbak, aztán meg két vereség után kileng a hangulatméter a gyerekszobában, és jössz ezekkel:

"Csúnya pofont kapott a Vb legöregebb csapata a leggyengébbnek tartott lettektől, jövőre lehet jön a derbi a B-ben a magyarokkal, szégyen."

Próbáltam finoman jelezni, hogy 6 ponttal kiesni gyakorlatilag esélytelen, 7-tel pedig lehetetlen, de úgy látszik nem sikerült eljutnia hozzád, te nagy vadász.
Ui: Melyik nagy szakembertől hallottad, hogy a lettek a vébé leggyengébb csapata?

Husky Joe 2013.05.17. 00:52:42

stana a legjobb. A kapus lekorcsolyázott mindenkit. Ha a kapus a legjobb az sok mindent elárul. Volt ott egy kapuzás. A nagymorvabirodalom-lettország 3:5. Elég kínos vereség. Menj fürdeni aztán alvás! Tényleg, hány csehszlovák csapat nyert női kézilabda BL-t??? Mondjuk Gabriel Vadkerti irányításával. Ja, valami nemzetbiztonsági korrupció buli van édes mostoha hazádban. Valami Martin Fodor(!)-magyar zsidó név-foglalkozik az üggyel. Mosd meg a lábadat is, mert fekete a faszénégetéstől a hegyekben.

fabot 2013.05.17. 00:53:38

Na, most már tényleg úgy alakult, ahogy akartuk. Egyesült cseszlovkákok jöhetnek haza, melegedni.

Finnugorok rulez!

corny 2013.05.17. 09:34:06

Detahó, hát akkor most hogy? A mongolok nyelvrokonai kivágtak titeket a vb-ről, légyszi, ebből is bizonyítsd be, hogy a magyarok nácik, a szlávok pedig liberálisok, akárcsak te. Jaj, még egy kérdés: Nyomorult kriptonáci provokátor vagy, vagy mániákus és paranoid?

lüke 2013.05.18. 21:59:54

minden...
antiszláv front van az IIHF-ben
@fabot: igen ,jó sor:
Ölveczky- Mezei-Lepistö-HYTONEN -Laakso
süti beállítások módosítása