HM4c32d8_204415_2826297.jpg

A cseh neonáci olyan, mint a magyar vagy a szlovák. És ahogy nézem a fotókat és a videofelvételeket egyre inkább úgy tűnik, hogy a roma kisebbséggel folytatott együttélés nyilvánvaló problémája csak a felszín, itt egy morcos, elégedetlen és elszegényedő tömeg általános jellegű haragját láthatjuk kitörni.

Amikor a hétvégén néhány száz tüntető megjelent České Budějovice főterén, hogy a Május Lakótelepen a roma kisebbség és a többségi lakosság között kialakuló feszültség kapcsán hangot adjon elégedetlenségének,  senki nem gondolta volna a városban, hogy olyan dolgokat tapasztalnak, amit korábban emberemlékezet óta nem éltek át a helyiek. A hagyományok szerint a városi problémák miatt az emberek a főtéren szoktak tiltakozni, kicsit hangoskodnak, káromkodnak, majd szétszélednek, hogy a dél-cseh megyeszékhely kocsmáiban, néhány pofa sör mellett kibeszéljék lehiggadva a problémáikat.

HM4c32d6_204555_2826212.jpg

Rasszista jelszavak kiabálása? Összecsapások a rendőrséggel? Neonácik vonulása az utcákon? Ugyan már! Ilyen maximum Morvaországban vagy északon, a német határ mentén történik a republika szegényebb régióiban, de České Budějovicében, ahol az emberek mindig békésen és nyugodtan oldják meg, beszélik ki a problémáikat, soha! Ma már tudjuk: a város békés, konfliktusmentes légköre és békés problémakezelése talán egy jó időre megváltozott. A város legszegényebb részének tartott Május Lakótelepen, valami olyan esemény történt, ami a város történetében egészen biztosan, soha nem fordult még elő.

Nézem az eseményekről készült néhány perces videobeszámolókat, hallgatom a tévécsatornák tudósításait, ezek a mondatok egy Duna menti országból ismerősek: “Csehország a cseheké! Miért véditek a cigányokat? Cigányok dolgozzatok!” kiabálják a lakótelepiek, majd kőzáport zúdítanak a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszolnak, ismerős képsorok ezek. Egy földön fekvő rendőrt mutat a kamera, akit egy eltévedt kő talált súlyosan, érkezik a mentő, a kárörvendő tömegből egy hang: “Jöttek érted, hülyegyererek, nem kellett volna itt lefeküdnöd!”, tényleg Csehországban vagyunk?

HM4c32dd_203851_1955908.jpg

A videókon jól látható, hogy a neonáci fazonok mellett a támadók többsége egészen egyszerűen tizennégy és tizennyolc év közötti gyerekek, legalábbis úgy néznek ki. Vajon hol vannak a szülők, akik odamennek és kiszedik a tömegből ezeket a felhergelt fiatal arcokat, és egy – a megfelelő módszer kiválasztható - atyai pofon vagy szigorú nézés társaságában hazazavarják őket lenyugodni? Ezek a szülők jól láthatóan ott állnak a követ dobáló gyerekarcok mögött és szó nélkül, vagy kárörvendő mosollyal az arcukon nézik, ahogy gyerekeik kövekkel, üvegekkel sorozzák meg a készenlétiseket. Ezeknek a felnőtteknek láthatóan már az sem számít, hogy az eldobott tárgyak egy része a parkoló kocsikban okoz kárt, mások azon röhögnek, hogy milyen hülyék a rendőrök, a gyerekek simán bekerítették őket:

HM4c323c_p201306290411201.jpg

Bárkinek, aki már látott romákat védő rendőrök és szélsőjobboldaliak közötti összecsapást, jogában áll feltenni a kérdést: mi a picsát akartok ti egyáltalán? Romákat akartok lincselni? Akkor valóban ez lesz a műsor, hogy tizenéves gyerekek szüleik szeme láttára embereket vernek halálra? Ahogy nézem a fotókat és a videofelvételeket egyre inkább úgy tűnik, hogy a roma kisebbséggel folytatott együttélés nyilvánvaló problémája csak a felszín, itt egy morcos, elégedetlen és elszegényedő tömeg általános jellegű haragját láthatjuk kitörni.

És ezen a ponton a történet már nem is a romákról szól, akik közben már régen hazamentek, itt a lakótelep népe már a kivezényelt rendőrökre támadt. És láthatóan élvezik is. Pontosabban: itt már nem csak “a romákról” – és ezzel összefüggésben a helyiek előítéleteiről, rasszizmusáról van szó, hanem a local people általános frusztrációjáról: ami Magyarországon nemrég egy terhes angol nő felpofozásához és az eset internetes fórumokon történő gyalázatos lereagálásához vezetett, dél-Csehországban, ötven kilométerre Ausztriától, Linztől északra így jött ki. Magyarországon a sokadik ilyen szégyenen vagyunk túl, rasszista, homofób és egyéb frusztráció által, faji, vallási, nemi kisebbségre mért attak után talán már tökéletesen megszoktuk, meg sem kérdezzük magunktól: ezek tényleg mi vagyunk, magyarok?

HM4c32e0_203312_2775872.jpg

Ez a jelenség egyelőre szokatlan dolognak számít Csehországban, talán akik részt vettek az egész akcióban, otthon elszégyellik magukat, mindenesetre új fejlemény: a rendőrökkel folytatott erőszakos összecsapások megsűrűsödtek Csehországban is. České Budějovice előtt egy héttel az észak-cseh Duchov településen történtek hasonló összecsapások. Ami mindkét esetben közös az utcai jeleneteken kívül, hogy a romák rendezvényére a neonácik által vezetett, rasszista tömeget a cseh Jobbik, azaz a Munkáspárt (DSSS) szervezte menet vezetői akarták ráhúzni. Mindkét esetben a rendőrségnek sikerült hatékonyan, de komolyabb sérülések nélkül fellépni, bár kritikus hangok szerint a rendvédelmi szerveknek hamarabb és keményebben is közbe lehetett volna lépni. Mindkét település polgármestere élesen visszautasította a vádakat, mondván: a szólásszabadság, mint demokratikus alapelv, nem sérülhet, a náciknak is joguk van elmondani beszédeiket, felvonulni, a rendőrség csak akkor avatkozott közbe, amikor a vonulók letértek az eredetileg meghirdetett útvonalról, azaz: törvényt sértettek.

Egy különbséget azért mégis találhatunk: miközben a Jobbik támogatottsága még mindig 15 százalékos, addig a DSSS támogatottsága 2013 júniusában csak 2 százalékon áll.

HM4c32d5_204740_3127546.jpg

Minden, amit tudni kell az összecsapásokról:

České Budějovice, 2013 június 29.

A konfliktus oka: A Május lakótelep egyik játszóterén néhány gyerek kapott össze, a konfliktus később átterjedt a szülőkre is, melynek során helyi romák és csehek sérültek meg. A sérültek között egy terhes nő is volt. Mai napig nem világos hogyan robbant ki a konfliktus, mivel a rendőrség nem hozta nyilvánosságra az incidens körülményeit.

Helyszín 1.: České Budějovice, II. Přemysl Ottokár tér, belváros.

A szombat délutáni (16 óra) romaellenes demonstráción cca. 500-an vettek részt, a beszédekben kettős mércét emlegettek, rasszista jelszavak hangzottak el. A tömeg elindult a Május lakótelep felé.

hajlujici-neonacitsa.jpg

Helyszín 2.: České Budějovice, Május 29. Lakópark, a város határán.

A város legnagyobb lakótelepe, ahol a lakosság ötöde él. A környék a 90-es évek óta a város legszegényebb része, aki tehette, elköltözött a környékről, lakást senki nem akar ott vásárolni.

A telepen “Čikhatar Het/Z bahna ven II.” elnevezéssel roma kultúrprogram zajlik (13 óra), nagyjából 200 fő részvételével.

1000080_188578404638733_287743012_n.jpg

Utcai összecsapások: a belvárosból érkező neonácik meg akarták támadni az összegyűlt romákat, a rendőrség beavatkozott. 10 ember megsérült, köztük 1 rendőr, 30 tüntetőt letartóztattak.

A rendőrök könnygázt, elrettentő gránátokat vetettek be, a neonácik üvegeket, köveket dobáltak, konténereket toltak össze és gyújtottak fel, egy a környéken parkoló személyautó is kiégett, több kocsi ablaka betört.

Videoriportok: 

(idnes.cz)

Duchcov na Teplicku, 2013 június 22.

A konfliktus oka: helyi fiatalok egy csoportja súlyosan bántalmazott egy diszkóból hazafelé tartó fiatal párt májusban.

A településen május végén ún. erőszakellenes demonstrációt tartottak, ahol megjelent a község polgármester-asszonya is. Az esemény rendezői kifejezetten kerülték, hogy romaellenes megmozdulássá váljon az esemény. A hivatalos rendezvény után mintegy 100 ember összecsapott a rendőrökkel. Az eseményről a dotoho is beszámolt.

Helyszín 1.: A Munkáspárt és Szociális Igazságosság Pártja (Dělnické strany sociální spravedlnosti) szélsőjobboldali szervezet gyűlésére mintegy 1000 ember érkezett a város régi pályaudvara elé (15.15). A beszédek végén a tömeg megindult az előre bejelentett útvonalon a roma rendezvény felé, a rendőrség lezárta az utat.“Engedjetek rájuk!" – skandálta a tömeg.

sk_demo2.jpg

A felvételeken szlovák zászlókat tartó, maszkos huligánokat is látunk.

Untitled.jpg

Helyszín 2.: Mintegy 250 roma és szélsőbaloldali tüntető (Antifa) gyülekezett a Čikhatar Het/Z bahna ven I. elnevezésű zenés-táncos, rajzolós rendezvényen.

Utcai összecsapások: Összecsapott a rendőrség készenléti alakulata az ország minden tájáról a településre érkező cseh neonácikkal. 3 demonstráló, 1 újságíró, 11 rendőr megsérült, 11 rendőrautóban kár keletkezett, 18 demonstrálót letartóztattak, 3 embert hivatalos személy elleni erőszakkal vádoltak meg.

A rendőrség a városba érkező neonáciktól 38 fegyvert vett el. A rendőrök vízágyút, pirotechnikát és könnygázt vetettek be.

Videoriportok: 

(idnes.cz):

Tolvaj kuruc!

A neonáci kurucinfo ügyeletes tolvajának újra üzenjük: amennyiben van pofád megint lenyúlni az anyagot, mazsolázni belőle, te náci scum, legalább annyi vér legyen a pucádban, hogy átírás nélkül veszed át írásom és linkelsz.

Aki ne tudná: korábban több, romákkal foglalkozó posztom is úgy vették át a magyar nyilasok (kuruc), hogy az egész posztot kimásolták és átírták saját, náci ízlésüknek megfelelően. BROÁF!!!!

95 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr715379104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alap tibor 2013.07.02. 10:53:34

Talán nem kellett volna 3 millió őslakos németet kitelepíteni és a helyüket feltölteni cigókkal.

Mérnork 2013.07.02. 10:54:00

Milyen furcsa, hogy itt is szegín romákat báncsák. Kanadából meg Franciaországból is elkergetik őket, pedig olyan kedves, szeretetre méltó emberek. Ki tudja mért mindig őket pécézi ki a sok szemét náci...:-((( (GigaLOL)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 11:00:47

@Mérnork: Hülyeúr, felhívom figyelmed arra az egyszerű statisztikai tényre, hogy ha egy 120 ezres városból 400 náci kimegy egy romaellenes tüntetésre, majd abból néhány tucat fájtolni kezd a rendőrökkel, a maradék meg nézi - nem is olyan rossz arány! Hol az a sok? :D GigaLOL!!!

@alap tibor: A szudétanémetek kitelepítése humanitárius szempontok alapján elfogadhatatlan, de a háborús logika és a II vhb-t lezáró konferenciák keretén belül logikus lépés.

Szóhasználat!!! Nem "cigók", hanem roma!

Kim Jong Un 2013.07.02. 11:01:05

A libsik ideje mindenhol le fog jarni, es nagyon csunyan fogjak vegezni.

Gyingizik 2013.07.02. 11:04:27

A képeken jól látható, hogy a kém
által leírt "neonácik" (skinheadek) csak nyomokban vannak jelen a rendezvényen. Azokat buzgón le is fotózták dotoho elvbarátai, míg a fennmaradó 95% teljes mértékben átlagembernek néz ki. Tehát szó sincsen neonácikról.

Gyingizik 2013.07.02. 11:06:51

@Csehszlovák Kém: Micsoda elborzasztó vélemény a németek kitelepítéséről! Ez alapján pl. polgárháborús veszély ("logika") miatt (ld. cikk) a romákat is vissza lehetne telepíteni az őshazába (Pakisztán, India). Nem vagy te náci dotoho?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 11:13:53

@Kim Jong Un: Wishful thinking!!! Sokat kell még várnod, a liberalizmus a világ szerencsésebb részein köszöni szépen, megvan!

@Gyingizik: Hol látsz itt polgárháborús veszélyt? :D Wishful thinking, koma! Nem tudok arról, hogy a romák hódító háborúba kezdtek volna, etnikai alapon elfoglaltak volna területeket és milliós népirtásba kezdtek volna. Majd a végén elvesztették volna a háborút.

De te majd biztosan felvilágosítasz, hogy ennek ellenére nem volt humanitárius katasztrófa a szudétanémetek kitelepítése?!

ErrOr 2013.07.02. 11:15:46

@Csehszlovák Kém: de fura, tuti a gárdisták mentek oda is. Meg a tótokhoz falat építeni, vagy a frankokhoz táborokat felégetni. A nem ismert okok:
1. cigány gyerek elvette cseh gyerek játékát, cseh gyerek megverte, jött a családdal, cseh apuka meg védte a gyerekét.
2. cigányok betámadták a békésen hazafelé sétáló párt

Tiszta Magyarország, csak itt most a csehek szívnak.

azallamenvagyok 2013.07.02. 11:16:12

kívánom neked a megértést, hogy érezd, hogy mi vezethet az emberek ilyenfajta kirohanásához

ha szerinted emberek ezt szívesen és önszántúkból, jódolgukban csinálják, akkor magadat minősíted, és megkérdőjhelezhetővé teszed azt a humánusságot, amivel a cigókat véded... jajj, nem szabad leírni, hogy cigók?

akkor te se használd a "rasszista", "homofób" és egyéb mocskolódó jelzőket, ne általánosíts: lehet a cigókra mutogató nem a romára mutogat, hanem egy bűnözőre, lehet a homofóbot molesztálták gyerekkorában, ki vagy te, hogy ítélkezz?
persze a neonáciként öltöző sem biztos, hogy neonáci, ne ítélj külsőre, tedd félre az előítéleteidet! ezek max ultrák, és remélem, sose tapasztaljuk meg milyen az igazi náci

majd ha nyitott leszel arra is, ami neked nem tetszik, hívhatod magad toleránsnak, addig viszont álszent s képmutató maradsz

Töksi 2013.07.02. 11:16:21

@Csehszlovák Kém: igazából a népek önrendelkezési joga alapján a Szudétavidéket az I. vh. után Németországhoz kellett volna csatolni. Csak az tényleg nem volt "logikus". Meg is lett az eredménye.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 11:27:53

@Töksi: Tetszettek volna megnyerni a háborút! Logikus, nem?

@azallamenvagyok: Utoljára szólok: “cigányozós” kommenet nem fogok beengedni, igen, ez a demokrácia határa, ha a romák köztudottan sértőnek érzik magukra nézve ezt a kifejezést, akkor nem használjuk! Ugyanúgy, ahogy a szlovákot sem totozzuk manapság. Ráadásul a “cigány” szó, egy mesterséges, tévesen kialakult elnevezés, a romák magukat romalének hívják, roma ember.

Ezzel ellentétben: “homofób”, rasszista”, stb szavak nyugodtan használhatók, mert a roma kisebbségi léttel ellentétben ezek nem veled született tulajdonságok, hanem később váltál ilyen retardálttá, mivel keveset tanultál és buta maradtál.

Aki kimegy akár ultraként egy olyan megmozdulásra, amely “romaellenes”, az náci. Felőlem lehet közben ultra is, vagy tisztes családapa. Hitler is szerette a kutyákat, és autópályákat épített, sőt kigyúrva sem volt és nem volt kopasz sem. És mégis egy rohadék náci volt. Hoppá.

Álszent te vagy, mert nem mered nyiltan felvállalni a gondolataid! Ugye milyen kínos vagy?

@ErrOr: A gárdistákhoz hasonló buta nácik más országban is megtalálhatók. Ez a poszt ezt mutatja be. És akkor neked is, utoljára: nincs több "cigányozás" itt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 11:42:24

Kedves náci kommentelők!

Újra felhívom a figyelmetek, hogy csak olyan kommentek mennek ki, amelyben nem tesztek bőrszín, vallás, nemi identitás alapján sértő és gyalázkodó megjegyzéseket!

Szólásszabadság van, szívesen meghallgatom mit gondolnak a nácik is, belefér a cinkelés is, állom a sarat, szívesen bocsátom vitára gondolataitok, de akkor próbáljatok már meg úgy fogalmazni, hogy megtisztelitek a másik embert azzal, hogy nem úgy nevezitek őket, amely számukra sértő.

Amennyiben ez nem megy, saját magatokat rekesztitek ki a vitából.

Köszönöm, csk.

Gyingizik 2013.07.02. 11:43:40

@Csehszlovák Kém: Vazze hát nem most akart 1000 cseh ember összecsapni a romákkal? Egész Közép-Európában ez megy Bulgáriától Csehországig. Hogyhogy a romák nem foglaltak el etnikai alapon területeket? Voltál már Tiszaburán? Nézd meg. Milliós népirtás nem volt, csak havonta egy-egy áldozat az igaz (tanyasi öregek, buliból hazafelé tartó fiatalok stb.) Természetesen a szudétanémetek kitelepítése humanitárius katasztrófa volt. A hozzád hasonló okosak intézték ahogy a szlovák vezetéknevű, elmagyarosodott "szlovákok" áttelepítését Békéscsabáról is a II. vh után Szlovákiába. Egyetlen szót sem beszéltek szlovákul szegények.

Töksi 2013.07.02. 11:44:17

@Csehszlovák Kém: persze, hogy logikus. Mivel az I-t nem sikerült megnyerniük, a németek meg akarták nyerni a II-at, hogy a népük végre rendelkezhessék önmagával :-)

alap tibor 2013.07.02. 11:45:37

"Tetszettek volna megnyerni a háborút! Logikus, nem?"

miért , a cseh tartomány talán győztes volt az I.Vh-ban???

Nebameg 2013.07.02. 11:46:02

Ide direkte jobbikosok járnak kommentelni. Olyan szellemi színvonalon is érvelnek, ami elvárható az olyan emberektől, akik csak gyűlöletet képesek felböfögni és az unalomig ismert nacionalista panelekkel dobálózni. Sajnálhassa mind, h nem korábban született, oszt milyen jól elszórakozott volna a keleti fronton a -30 ban. Ott talán eszükbe jutott volna maguktól is valami értelmes.

alap tibor 2013.07.02. 11:46:54

@Csehszlovák Kém: "A szudétanémetek kitelepítése humanitárius szempontok alapján elfogadhatatlan, de a háborús logika és a II vhb-t lezáró konferenciák keretén belül logikus lépés."

a korábbi időszakokban persze jól jöttek a szudétanémet katonák ugye, amikor honvédelemről volt szó a cseh területen

Kim Jong Un 2013.07.02. 11:47:27

@Csehszlovák Kém: 2 dolog. Egyreszt, ha te azta vilag szerencsesebb reszenek tartod, akkor miert nem huzol el oda?
A masik. Europai parlamentben hogyhogy egyre kevesebben vannak a libsik? :D Csak nem kezd kitelni mindenhol a becsuletuk? Szepen lassan mindenhol rajonnek az emberek, hogy a liberalizmus az maga a gonoszsag.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 11:49:05

@Töksi: És azt sikerült megnyerni? Szerencsére nem!

Fuck off, nazi scum!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 11:54:26

@Csehszlovák Kém: Ne keverd össze a politikai pártok pillanatnyi népszerűségét és a jelenlegi világrendet, amely a liberalizmusra épül!

Te és haverjaid vagy ennek a rendszernek a kognitív disszonanciája, hiszen a liberális polgári demokrácia nyújtotta lehetőségekkel éltek vissza, támadjátok ezt az értékrendet, az ennek a felszabadító gondolatnak köszönhető társadalmi vívmányok segítségével próbáljátok aláásni. Nem érzed, milyen szánalmas vagy?

Kívánok neked két hét Iránt, seggfej!

khmm... 2013.07.02. 11:55:24

@Csehszlovák Kém: Gyönyörű!

Te bárkit lenácizhatsz a véleménye alapján - egy népcsoportot meg nem engedsz azon a néven megnevezni, ami a saját elnevezésük.

TeraLOL

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 12:00:55

@Tökönrúgott Feleségek: Amennyiben sértő szándékkal mondja az illető természetesen az sem korrekt.

@Nebameg: Csak a szokásos névsorolvasás :) Kialakult itt egy náci kommentelő törzsgárda, nem gond ez és amennyiben kulturáltan leírják véleményüket, beengedem.

Az internet kommentelési szokások alapján szerencsére azért látszik: a normálisan gondolkodó emberek többségben vannak és ált. nem kommentálnak olyat, amivel egyetértenek, mint ez a poszt is.

Köszönöm a visszajelzést!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 12:17:56

@khmm...: @khmm...: Megismétlem magam: egy náci meggyőződés alapján válik nácivá, tehet róla, nem születik annak. Nyilván nácivá több ok miatt válhat egy ember, a leggyakoribb ok a frusztráció, az elszegényedés és a minimális műveltség. Tehát tehet róla, saját magának köszönheti.

Egy roma ember beleszületik "romaságába", arról nem tehet, ezért őt a mai létező, írott s íratlan társadalmi kulturális szabályok, közmegegyezés szerint nem sértegetjük, gyalázzuk. Mert nem tehet róla!

Egy náci viszont még a véleményét sem vállalja fel, mivel tudja, kiírná magát a társadalomból, jobb helyeken a munkahelyét is azonnal elveszítené. Kettős beszédet folytat, kettős mércéről papol, miközben legszívesebben újra indítaná a vonatokat Auschwitz felé.

Olajos Alajos 2013.07.02. 12:20:45

@Csehszlovák Kém: "Amennyiben sértő szándékkal mondja az illető természetesen az sem korrekt."
Akkor te sem vagy korrekt, mert bizony sértő szándékkal mondogattál jópár dolgot...

"Az internet kommentelési szokások alapján szerencsére azért látszik: a normálisan gondolkodó emberek többségben vannak"
Legfeljebb az látszik, hogy a "liberális" véleményterroristák szépen kitiltják azokat, akik nem úgy beszélnek ahogy ők azt hallani szeretnék, és a megmaradt néhány embert meg példaként hozzák elő. Ahol meg nem ők diktálnak, azt meg el se olvassák, mert még a végén megfertőzi őket a képernyőről jövő métely.

Töksi 2013.07.02. 12:21:11

@Csehszlovák Kém: engem most miért is náciztál le, te elmeroggyant? Semmi olyasmit nem írtam (nemcsak most, soha!) amiből az én náciságomra következtethettél volna... hogy egyem azt az kis csőlátó mimóza lelkedet :-)

Olajos Alajos 2013.07.02. 12:21:27

@Nebameg: Ezzel szemben te nem másokat gyalázol, hanem tök logikusan érvelsz, mint látható.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 12:27:33

@Olajos Alajos: "Legfeljebb az látszik, hogy a "liberális" véleményterroristák szépen kitiltják"

Jaj, te kis szegény áldozat, brühühühühü

Senkit nem sértegetek, csupán nevén nevezem a dolgokat: ha valaki "cigányozik", miközben teljesen irreleváns az adott ember bőrszíne, az náci.

Én csak arra kértelek, ne használj sértő kifejezéseket, bőrszín alapján. Felőlem azt írsz, amit akarsz, beengedem. Még vitatkozom is vele, ha érdekel a véleményem.

Ezt olyan nehéz teljesíteni?

_most_ 2013.07.02. 12:29:27

@Kim Jong Un: a liberalizmus aranykorát éli Európában, a nácik meg mindig vesztenek, ehhez jobb ha hozzászoksz :D

khmm... 2013.07.02. 12:36:25

@Csehszlovák Kém: persze gondosan kigyomláltad azt a linket, amiben egy általad romának nevezeett ember vallja magát az általa le nem írhatónak.

És tudnék még száz példát hozni....

Az angolokat se nevezzük inglisnek, és a németeket se hívjuk dájcsnak.

Lehet, hogy a saját nyelvükben roma (bár ez is csak egy részükre igaz!!!!), de mi Mo-on magyarul beszélünk.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 12:44:57

@khmm...: Látod, megy ez.

nagyon jól tudom, hogy a magyar tradícióban erősen létezik a "cigány" elnevezés, hasonlóan, pl a "tót" gúnynévhez. Igen, azzal is tisztában vagyok, hogy ez régebben elfogadott volt, általános módon használták, akár még hivatalos okmányokon is!

De. Mint ahogy minden, ennek a szónak a jelentéstartalma is változik. Ez a baj veletek nacionalista-alapon gondolkodókkal, hogy mindent állandónak, statikusnak vesztek vagy cinikus vagy hülyeúr módon.

Képtelenek vagytok elfogadni - vagy felfogni? - hogy a szavak jelentése változik, lásd utolsó posztomban a Skultéty újratemetés kapcsán a "magyar"-"hungarus" szavak jelentéstartalmi változásai.

Ebből következik, hogy a "cigány" szavunk, amely ráadásul téves, hibás definíció alapján érkezett a magyar nyelvbe, ma már elsősorban sértő jelentéstartalommal bír, _ezért_ nem használjuk, _nem illik_ használni.

Got the picture, ombre?

Muad\\\'Dib 2013.07.02. 12:45:22

Tulajdonképpen, ha leszámítjuk azt a pár száz megélhetési idiótát, aki a hasonló ügyekből mindenféle cikkeket kreál és sopánkodva terjeszti azokat nyugaton, akkor kiderül, hogy ezek a kelet-európai jelenségek jelentéktelen marhaságok. Amennyiben a hozzád hasonlók nem csapnák a folyamatos hisztit a kutyát nem érdekelne egy ilyen összecsapás. Stockholm, Párizs, London. Majd, ha mifelénk is akkora balhék és botrányok lesznek, mint az említett városokban, akkor lehet sopánkodni a rossz hírünk miatt. Addig erőteljes kuss, és lapos pofa, nem a jelentéktelen apróságok felfújása kéretik.

khmm... 2013.07.02. 12:48:08

Mi legyen a cigányzenével, a 100 tagú cigányzenekarral, a cigánypecsenyével, és a többi szavunkkal...???

Mi legyen Vörösmarty versével...?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 12:51:21

@khmm...: Mi lenne? Semmi. Az előbb írtam, hogy tisztában vagyok a szó erős jelenlétével a magyar tradícióban. Látod, beengedtelek. Ezeknek a szavaknak nincs sértő töltetük.

Minden csak kontextus kérdése, és ugye nem kell előjönnöm kedvenc példámmal az Árpád sávos "történelmi" zászlóval?

Tom Bradley 2013.07.02. 12:54:33

@Csehszlovák Kém: a romaságáról valóban nem tehet, de arról már igen, hogy egyetemes emberi értékeket nem fogad el és egyetemes emberi normákat nem tart be. Azokat a normákat, amiknek a betartását a liberális világban is megkövetelik az emberektől. Legalábbis a többségtől...

GERI87 2013.07.02. 12:54:52

@Csehszlovák Kém:

"következik, hogy a "cigány" szavunk, amely ráadásul téves, hibás definíció alapján érkezett a magyar nyelvbe, ma már elsősorban sértő jelentéstartalommal bír, _ezért_ nem használjuk, _nem illik_ használni."

Hülyeség, teljesen mindegy hogy került a nyelvbe, az emberek használják, tehát létezik, méghozzá nem alapvetően sértő kifejezésként, hanem egyszerűen népnévként.
A 'roma' egy mesterséges, a média és politika által erőltetett forma.
Ennyi erővel a 'zsidó' is sértő hisz évszázadokig egy lenézett, irigyelt és gyakorta üldözött népről van szó.

GERI87 2013.07.02. 12:55:22

@Csehszlovák Kém:

A 'cigány' nem pejoratív és sértő alap esetben, ez a nevük, a 'roma' inkább egyfajta PC elnevezésa médiában a köznyelvben az utca embere nem igen használja. A szövegkörnyezettől vagy hangsúlytól függ sértő, lenéző, gúnyos e vagy sem.

De ennyi erővel azt is lehet sértőn, lenézően mondani hogy 'magyar'.

Tom Bradley 2013.07.02. 12:55:42

Figyelj csak! Áruld már el, hogy az angol nőnek adott egy darab pofon (nem felpofozás) hogy jön ehhez a témához?
Az a pofon nem azért született, amit te próbálsz belemagyarázni, hanem azért, mert a két nő szabálytalanul, saját életüket veszélyeztetve lelépett a villamos elé, aminek a vezetője megmentette az életüket. És miután aggódva leugrott a villamosról, hogy megnézze, nem lett-e bajuk (saját elmondás ma reggela Class-on) - mert sem koppanást nem hallott, sem a tükörben nem látta őket - még ki is röhögték és be is mutattak neki. Szerintem száz emberből százegynek ebben a szituban ugyanígy eldurrant volna az agya. Ja, a két nő ellen tudtommal semmiféle szabálysértési eljárás nem indult, pedig ez lenne az alap.

Na persze ha a kedvenc népedbe tartozott volna a két nő, akkor a szűkebb családi körük azonnal elvágta volna a villamosvezető torkát.

Az álpolkorrektségről meg csak annyit, hogy ha az elkövető "fiatal", akkor áldozati szerepben (tudod, az a kb. egy tízezreléke az eseteknek) miért harsog a sajtó, hogy "már megint a romákat bántották.

Szóhasználat: nevezze magát romának a roma, de hadd nevezzem én magyarul cigánynak. Vagy mi is követelhetjük, hogy Londonba a Hungarian helyett, Moszkvában a vengerszkij helyett, Berlinben az ungarische helyett csak Magyarnak hívjanak minket?

Kuruc: én a helyedben örülnék neki, hogy idéznek, azaz valaki figyel rád. Vagy téged :)

Töksi 2013.07.02. 13:07:04

@khmm...: nem szívesen magyarázom ennek az agyahalottnak a dolgait, de abban igaza van, hogy semmi sem állandó. Mondjuk azt nem támogatom, hogy egyszemélyes nyelvújítóként ezt a hungarus ökörséget erőlteti, de hát a diliházon kívül úgysem foglakozik vele senki komolyan. Mi is csak hülyülünk itt, nem igaz? :-))
Na szóval igazából nem azzal van baj, ha én azt mondom valakire, hogy egy cigányember a szomszédom, hanem ha a cigány szót szitokként, sértésre alkalmasnak tartott szóként használom mondjuk egy focimeccsen vagy egy közlekedési vitában vagy akár egy másik negatív jelzővel kombinálva egy cigányember arcába vágom.
Szóval változnak a dolgok, szerintem a cigány szó el fog tűnni, de (Vörösmartyról jut eszembe) odáig azért nem kellene eljutnunk, mint az hiperkorrekt amcsiknak, akik a "nigger" szót kigyomlálják 100-150 éves irodalmi művekből.

Tyrion Lannister of Caster 2013.07.02. 13:25:39

@ Csehszlovák Kém:

Félretéve itt a vitát a vonatkozó etnikai kisebbség elnevezéséről, a helyzet az, hogy egész Közép-, Kelet- és Dél-Európában nagy problémát jelent a különböző (gyűjtőnéven) roma népességek és az egyéb, nem "roma" népességek között.

A probléma alapja többrétű.
Egyrészt, a "roma" népek társadalmi berendezkedése jelentékenyen eltér a többi, nem roma népekétől.
Az indiai félszigetről előbb az Oszmán birodalom felé, majd több irányból is Európába vándorló, különböző dialektusokat beszélő "roma" népek (fél-)nomád életmódot folytattak, a letelepedett, földművelő vagy városi kisiparos, illetve kereskedő életmódot nem űzték. Vallásilag, zeneileg rősen képlékeny, a helyi környezethez gyorsan alkalmazkodó, nyelveket könnyen elsajátító emberek, akiknek azonban a szabados látszat ellenére szigorú szabályok szerinti társadalmi rendszere volt/van, melynek bírája a vajda.

Teljesen mindegy, milyenek a helyi törvények, a vajda szava számít a hagyományos életmódot folytató "roma" ember számára.

A "roma" törvénykezés egészen más jellegű, mint a római jog alapú nyugati társadalmaké.
A kettő nem igazán kompatibilis és ez is sok konfliktushoz vezet.
Mindem,ellet, bármennyire is állandóan csak a romaellenességről beszélnek, a helyzet az, hogy a romák ugyanolyan kirekesztőek a gádzsókkal szemben. Hogy ez cseh, magyar, bolgár, francia vagy hottentotta ember, az számukra ugyanúgy nem fontos, mint ahogy fordítva, ugyanezek a népek általában véve tartanak a romáktól.
Mindkét viszonyrendszer a másik nem ismeréséből eredő fóbia. A blogíró véleményével szemben azonban mindkét oldalon igen kis arányban vannak a ténylegesen fajgyűlölők. Sokan nem szeretik a romákat ezek miatt a különbségek miatt, ettől még ezek nem nácik és nem fajgyűlölők, sokuk sosem bántana közülük egyetlen romát sem és az ellenérzéseik mellett is szoktak segíteni nekik a mindennapokban.
Ugyanez az ellenérzés a romák részéről is megvan a nem romák irányában, a többségük azonban nem fajgyűlölő és nem bántja a nem romákat csak mert azok gádzsók.

Ami nagy gond, az a hagyományos roma mesterségek piaci szerepének megszűnése, ezáltal a hagyományos mesterségeket űző romák megélhetésének ellehetetlenedése, amihez párosul az a tény, hogy kevés ösztönzést kapnak a fiatal romák a tanulmányaik elmélyítésére a saját közösségükön belülről.

Ellenkező példaként lehet felhozni azt a fejlődést, amit az USA-beli afroamerikaiak tudtak véghez vinni az 50-es évek végétől napjainkig. Ott sok helyütt direkt szegregált iskolákat hoztak létre - nem azért, hogy elkülönítsék a feketéket és fehéreket, hanem azért, hogy a fiatal afroamerikaiaknak a szintén afroamerikai tanárok mutassanak példát. Lehet vitatni ennek a szegregálásnak a létjogosultságát - de pozitív hatásai letagadhatatlanok.

A csehországi balhé sajnálatos, de nem lehet azzal elintézni, hogy a fehér nácik a szegény kisebbségieken verik le a gazdasági válságból eredő frusztráltságukat.
Ez túl szűklátókörű hozzáállás.
Mindkét oldal hibás, ha ilyen feszültségek kialakultak - a hibák javítása lenne a feladat és a sajátos problémák megoldása.
Szerintem.

Most már nácizhatsz tovább - habár az ugyanolyan kirekesztő, mint amit te másokon számonkérsz...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 13:42:00

@Tom Bradley: "a romaságáról valóban nem tehet, de arról már igen, hogy egyetemes emberi értékeket nem fogad el és egyetemes emberi normákat nem tart be."

Ki? Az én családomban két roma gyereket neveltek fel, semmi bajom az értékrendszerükkel. Már megint ez a baj: általánosítasz! Szerinted én nem tudnék felsorolni elegendő "magyart", aki egyetemes emberi értékeket nem fogad el? Például Orbán Viktor miért nem fogadta el, hogy a lopni, hazudni bűn?

@GERI87: Használják, de jelentése megváltozott, ma már sértő jelentéssel rendelkezik! Mint a "tót" elnevezés, amely korábban teljesen elfogadott volt. És amit ma is leírok egy történelmi esszében, mivel a korabeli kontextust használom. Miképp liberálisként nem zavar Vörösmarty szóhasználata sem, ha a versben így írja: cigány.

A roma szó ellenben saját nyelvükön van, nem mesterséges, így nevezik saját magukat. Akkor mi miért nem ezt használjuk manapság?

De ezzel nyilvánvalóan még az itt kommenetelő nácik is tisztában vannak, csak mint a kis éretlen, neveletlen gyerekek, próbálgatjátok a demokrácia határait.

"Áruld már el, hogy az angol nőnek adott egy darab pofon (nem felpofozás) hogy jön ehhez a témához?" - úgy jön, h mindkét történet frusztrált, saját életükkel elégedetlen emberekről szól.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.02. 14:31:38

@Töksi: Azért nagyon ne bízd el magad, Hülyeúr! Annak örülök, h belátod mégis igazam van, arról pedig, hogy a tudományos közéletben a “hungarus” szóalakról aktív párbeszéd folyik, nyilvánvalóan nem tudhadsz, mert tájékozatlan vagy. De nem is várom el, ezért vam a dotoho, hogy a te szellemi képességeidnek megfelelően, közérthető módon tájékoztassalak.

A “cigány” szót közmegegyezés alapján manapság már nem használjuk – még viszonylag erős beágyazottsága mellett is – ezt nem Lakatos Pista dönti el Bivalybasznádon, hanem hivatalos roma politikusok, kultúrfelelősök, ezt valaki vagy felfogja vagy nem. A penetráció más kérdés, nyilván idő kérdése és elterjed, a korábbi ma már pejorative jelentésű szóalak pedig elavul, kikopik.

A “nigger”-es példád nyilvánvalóan a túlzás kategória, én sem értek egyet vele, használjuk mindig a józan eszünk is!

@Tyrion Lannister of Caster: “nagy problémát jelent” - ez nem igaz. A media felnagyítja a jelenséget, ezért látszik “nagynak”. Nagy problémára mondok példát: elszegényedés vagy a megfelelő szakemberek hiánya.

“A probléma alapja többrétű.” – Hülyeség, nem kell misztifikálni, alapvetően a többségi társadalom toleranciáján múlik.

“ vajda szava számít a hagyományos életmódot folytató "roma" ember számára” – elavult, középkori szokás, egy modern polgári demokratikus társadalomban reterdált szokásjog. A társadalmi integráció azt is jelenti, hogy ezeket a “hagyományosnak” hazudott, valójában a régi szegregációs kasztrendszerszerű állapotokat konzerváló belterjes hierarchiát is el kell hagyni.

“A blogíró véleményével szemben azonban mindkét oldalon igen kis arányban vannak a ténylegesen fajgyűlölők. “ – Hülyeúr, hát hol írom én ezt? Pont egy fentebb olvasható kommentemben hangsúlyoztam ki, h a 120 ezres Ceské budejovicében csupán néhány százan gondolták, hogy kimenjenek egy “romaellenes” megmozdulásra. Szerintem saját démodaiddal vitatkozol itt csupán.

“Ami nagy gond, az a hagyományos roma mesterségek piaci szerepének megszűnése”

- hagyjuk már ezt a hamis múltba révedést, eszem-faszom megáll! Maga szerint, Hülyeúr, tán vályogot kellene vetni a romáknak, a 21. Században? Pont maga és konzervatívnak hazudott elvbarátai a legnagyobb visszatartó, szegregáló erő, hiszen ezáltal tudatosan mélyszegénységben és a meglévő társadalmi különbségek fenntartásában érdekeltek. Hát egy nagy büdős lófaszt! Minden romának joga van tanulni és azt dolgozni, amit csak akar, a hagyományosnak hazudott mesterségek nagyon jó, hogy megszüntek, ma egy roma származású menjen el buszvezetőnek vagy rendőrnek, ápolónak vagy tévébemondónak – bárminek! Nagy kérdés: maga alkalmazná őt? Vajon a többségi társadalom elég érett az integrációra?

“A csehországi balhé sajnálatos, de nem lehet azzal elintézni, hogy a fehér nácik a szegény kisebbségieken verik le a gazdasági válságból eredő frusztráltságukat.”

– ez sem igaz, mert nem a romákon, hanem a rendőrökön – próbálták – leverni személyes frusztrációikat. Nem sikerült. Mint ahogy az ilyen embereknek semmi nem sikerül az életben, hahaha.

“Most már nácizhatsz tovább - habár az ugyanolyan kirekesztő, mint amit te másokon számonkérsz...”

Nem rekesztek ki senkit, hiszen egy (beteg) eszme képviselőiről beszélek, akiket minden egészséges társadalom a helyén kezel. És persze a lehetőség adott: ebből az eszmei betegségből bármikor ki lehet gyógyulni. Ezek az emberek itt faji alapon, bőrszín alapján fogalmaznak meg általánosító véleményeket olyan emberekről, akik belátható okokból nem tehetnek származásukról, ennek az 1945-ben megbukott faji alapú gondolkodásnak visszamaradt, retardált képviselői, akik a polgári demokrácia előnyeit mégis élvezhetik: szabad véleménnyilvánítás joga. Az, h Magyarországon a náciknak most időlegesen kinyílt a pofájuk, nem jelenti azt, h ne mutassuk meg nekik, amikor lehet, hol a valódi helyetek.

Nebameg 2013.07.02. 14:43:15

@Olajos Alajos: Azon kívül, h mindig csak a baj van valük, abcúg cigányok, fúj, és vissza Indiába velük (és ez a humánusabbja), nemigen olvastam értékelhető kommentet, vagy sehol egy szociológiai tanulmány linkje, ami bizonyítaná, bizony sajnos a romákkal nincs mit kezdeni, hiába a tanulás, mer nem köll nékik az ész, imádnak bűnözni. Ellenben olyat simán találhatsz, h azonos iskolai és anyagi háttér esetén, nincs különbség a bűnözési hajlamban. Persze egy ilyen tanulmányt eleve a nemzetközi zsidóság rendelt meg, h kiszorítson bennünket a szívcsakra mellől, meg ellopja a nemzetünket, stb.
index.hu/belfold/2009/09/09/tenyek_es_tevhitek_a_bunozes_a_ciganyok_vereben_van/
www.matud.iif.hu/03jan/poczik.html

Húsleves 2013.07.02. 15:44:31

@Nebameg:
Kanadában biztosan megvoltak azok a körülmények amikre a szociológusok hivatkoznak, mégis hazaküldték őket. Valószínűleg neked is sovány vigasz lenne a félholtra vert nagymamádért cserébe az, hogy az elkövetőnek nehéz gyerekkora volt. Az egy dolog, hogy van felmentő magyarázat, és egy másik - jellemtelen, sunyi, szemét - dolog, hogy szociológusok(?) az áldozatoktól várják el a toleranciát. Alig várom már Demszky Gábor könyvét a szegénységről, biztosan sokat dolgozott rajta a Horvátországi villájában.

GERI87 2013.07.02. 15:45:57

"ezt nem Lakatos Pista dönti el Bivalybasznádon, hanem hivatalos roma politikusok, kultúrfelelősök,"

Értem, mi lenne ha mi is megmondanánk másoknak hogy a magyarokat hogy nevezhetik?
"kultúrfelelős" hm...ez olyan náciságnak hangzik!
"Mondjuk meg másoknak mit mondjanak, mit gondoljanak", hajrá Dotoho.

"ma már pejorative jelentésű szóalak pedig elavul, kikopik."

Vagy nem, ezt nem "felülről" fogják eldönteni.

"a tudományos közéletben a “hungarus” szóalakról aktív párbeszéd folyik,"

Kérlek forrást!
(ne külföldit, magyart)

Ha már "társadalmi integráció":
majd akkor fognak integrálódni és az állam, illetve "kultúrfelelősök", álértelmiségi szarok is akkor fognak eredményt elérni....ha a cigány helyett nem kell majd mindenféle PC kifejezéssel bohóckodni.

Húsleves 2013.07.02. 15:46:38

@Csehszlovák Kém:
"A media felnagyítja a jelenséget, ezért látszik “nagynak”."
Hát ez az! A bűnügyek etnikai vonatkozásait titkosítják, az emberek nácik, a média pedig hazudik! A világ összefogott ellened! Légy óvatos, mert a kanadai kormány is benne van a buliban! Cinkosan összejátszik a magyar rezsimmel, hazatoloncolja a szorgos romákat! Volt pofájuk megbízható kategóriába sorolni a fasiszta Magyarországot csak azért, mert nem bírják lenyelni, hogy a szorgos romák lepipálják az elhülyült, eltunyult őslakos kanadai favágókat!
Ne hagyd magad belevinni ostoba relativizálásokba, mondd ki bátran: mindig a többségi nemzet a hibás! És rögtön tedd hozzá: ne általánosítsatok!

Ó mester! Mesterek mestere! Mester Ákos mestere! A te sorsod hogy taníts! De mindig légy résen, mert jönnek hamis próféták, akik azt mondják majd: akiket te nácizol, azok egyszerűen a biztonságos élethez való jogukat kérik számon. Mert úgy érzik, hogy hogy az egyetlen legális erőszakszervezet kizárólag a támadóik bőrszíne miatt nem szerez érvényt ezen joguknak. Az ilyenek a legalattomosabbak! A te küldetésed, hogy pallérozott elméd szigorú logikájával romba döntsd az ilyen hamis érveket. Orkánként söpörje el őket a hangod: "Pusztuljatok náááciiiiiiiiiiiiiiiikk!!!!!"

fourgee 2013.07.02. 15:46:57

Jó lenne ha az emberek végre tisztában lennének a fogalmakkal, hogy mit jelent az hogy náci, neonáci, skinhead, fasiszta, liberális, balliberális.

Fasiszták meg nácik már nem léteznek vagy 70 éve. Neonácik vannak.
A skinhead kultúrát a brit munkásosztály gyerekei alakították ki, angolok, jamaikaiak (igen, négerek), stb.

Rasszizmus ellen küzdő skinheadek: en.wikipedia.org/wiki/Skinheads_Against_Racial_Prejudice

A minden másképp gondolkodót elhallgattatni és betiltani akaró balliberálisoknak meg annyi közük van a liberalizmushoz, mint... (mindenki fejezze be a mondatot úgy ahogy neki tetszik, egy ballib biztosan nem hagyta volna így nyitva, szabad gondolkodásra ösztönözve az embereket, hanem a saját gondolatát próbálta volna meg ráerőltetni mindenkire :D)

nemeztanevetakartam 2013.07.02. 15:47:33

"de akkor próbáljatok már meg úgy fogalmazni, hogy megtisztelitek a másik embert azzal, hogy nem úgy nevezitek őket, amely számukra sértő."

"Hülyeúr, felhívom figyelmed arra...
Azért nagyon ne bízd el magad, Hülyeúr!
Kívánok neked két hét Iránt, seggfej!"

Egy kulturált vitának, amit te is elvársz, nem így kéne kinéznie. Szerintem.
Így csak folyamatosan köpködsz felfelé és magabiztosan beállsz alá.

Komikaze 2013.07.02. 15:48:12

szerintem mi most egy kísérlet részesei vagyunk.

egyszerűen nincs más magyarázatom csehszlovák kémre.

Tom Bradley 2013.07.02. 15:48:22

@Csehszlovák Kém: TLC nevében is kikérem magamnak ezt a megalázó, lekicsinylő modort, a "hülyeurazást"!
Ha már vetted a bátorságot és blogot kezdtél írni, akkor légy oly kedves és tarts a kommentelőkkel, vitapartnerekkel egy bizonyos szinvonalat. Különösen azért, mert amíg te könnyedén ki tudod moderálni a neked nem tetsző bejegyzéseket, addig téged (sajnos) nem tudnak moderálni a kommentelők.

Köszi!

Tyrion Lannister of Caster 2013.07.02. 15:48:39

@Csehszlovák Kém:

Végigolvasva a válaszaidat egyrészt azt látom, nem érted már, amit írnak neked, vagy - rosszabb esetben - direkt félremagyarázod és támadsz.

Veled még értelmesen sem lehet vitázni, sajnos képtelen vagy kulturált módon érvelni.

Milyen alapon nevezel engem Hülyeúrnak? - tán nem veszed észre a személyeskedő, becsmérlő jelentését? Vagy ezt csak neked szabad?
Félreérted, amit írok a blogbejegyzésedhez, és még engem hülyézel le, te szerencsétlen funkcionális analfabéta...
Sebaj, hidd azt, hogy igazad van és nincs nagy probléma fél Európában roma ügyben. Majd, amikor egymásnak esnek, észre veszed magad...

Hülyeúr... bazd meg!

2013.07.02. 15:49:06

Kémkém, te tőből való izé. Nézz már magadra: írsz cikke(ke)t valami vélelmezetten (neo)nácikról, oszt' aztán nézel, meg visongasz, hogy ide a (szerinted)nácik jönnek kommentelni,

és most pl, valami egészen megszállott módon regulázni kívánod őket, egyfolytában. Meg figyelmeztetgeted, utasítgatod, cenzúrázod, etc.

Tudod mit: próbáld ki, hogy egyszer mondjuk a bödönhajósokról, vagy a bikkfavágókról, esetleg a fóliasárkányröptetőkről írsz, aztán huhogjál, hogy miért ők, vagy az ővelük érzők jönnek neked válaszolni.

Mindig mondom én, hogy te vagy született idióta vagy, vagy tudatosan képezted át magadat annak, mint az efféle libbancsok, úgy átaljában.

Vagy a Jobbiknak dolgozol, de ezt is mondtam már egy párszor, és akkor gratula a sikerhez, mert ezt a hatást 50 jobbikos politikus beszéde 5000 új magyar gárdista felvonulásával füszerezve sem tudná űberelni, egy egész hétvégén át se.

Anyátok picsája! 2013.07.02. 15:49:16

Nem kéne faj alapján osztályozni a lakosságot. Van ember, aki betartja az együttélés normáit és van a félállat, aki nem.
E két élőlény csoport nem tud együtt létezni hosszú távon és bizony csúnya háború lesz hamarosan.

GERI87 2013.07.02. 15:49:33

A másik kommentemet is tedd ki, még ha nem is tetszik.

GERI87 2013.07.02. 15:49:58

@Csehszlovák Kém:

"Használják, de jelentése megváltozott, ma már sértő jelentéssel rendelkezik!"

Nem változott meg a jelentése.
Mindkét értelemben használható, és használták.
Régen is voltak kísérletek a 'cigány' elnevezés eltörlésére (pl "új egyiptomi, új magyar) mert már akkor is voltak olyanok aki úgy gondolták a névváltással a szőnyeg alá söpörhetik a velük kapcsolatos problémákat.
Ma erre van a "roma" kifejezés, aki meg nem ezt használja és ráadásul még a velük való tapasztalatai is rosszak és beszél róla azt bélyegezzük meg?
Ez jó?

Az hogy a cigányság többnyire problémaforrásként jelenik meg a közbeszédben nem a név hibája.

A 'zsidó' a holokauszt miatt meg legyen 'izraelita'...'júdeai'...?

"A roma szó ellenben saját nyelvükön van, nem mesterséges, így nevezik saját magukat. Akkor mi miért nem ezt használjuk manapság? "

Teljesen hibás elgondolás.
Minden népnek van önelnevezése meg van a más nyelvű névalak.
A 'németek' meg akkor legyen 'Deutsche'-k?

A 'tót' elnevezés ma már pejoratív és archaikus, a nép neve megváltozott (de nem azért mert gúnynév lett!) idővel szlovák lett, a cigány meg nem.

hopptarisznya 2013.07.02. 15:50:09

@Csehszlovák Kém: az angol nő a saját bevallása szerint is beintett a sofőrnek. Akkor ki a frusztrált? Az angol libát milyen szóval jellemeznéd? És a pofon után rögtön megjegyezte, hogy "bizony, a barátaim sokszor kérdezték, hogy miért pont ide jöttem élni.. " Vagyis burkoltan "balkánozik", mert egy vészhelyzeti szituáció okozása után nem inthet be egy 120 kilós embernek büntetlenül. Ha ez a Balkán, akkor takarodjon vissza Londonba, ahol egyébként nemrég volt egy videó, amin egy pofátlan biciklisre ráhúzta a kormányt a buszsofőr. Úgy látszik ott is vannak még normális sofőrök, akik nem nyelnek le bármit.

Tyrion Lannister of Caster 2013.07.02. 15:50:44

@Csehszlovák Kém:

"A roma szó ellenben saját nyelvükön van, nem mesterséges, így nevezik saját magukat. Akkor mi miért nem ezt használjuk manapság?"

Pontosan azért nem ezt a szót használjuk, amiért a franciák sem "magyar"-nak mondanak minket, hanem "hongrois"-nak, amiért a deutsch önelnevezésű németeket "allemand"-nak, stb.
A a népelnevezések hagyományosak. Egy nép saját magát nevezheti X-nek, a külső népek Y-nak fogják hívni.
A "cigó" önmagában pejoratív és joggal moderálod ki. A "cigány" pedig a roma népek magyar elnevezése, amelynek kimoderálása ugyanolyan buta dolog, mint megszólni a külföldieket, ha nem "magyar"-ként neveznek minket. A "cigány" népelnevezés kizárólag akkor pejoratív, ha negatív jelzőkkel látjuk el.

Imént említetted, hogy a családodban két roma gyereket neveltek fel, te ebből rögtön általánosítottál, hogy ha ők illeszkedtek a nem roma társadalmi rendbe, akkor nyilván náci dolog azt állítani, hogy más romák nem illeszkednek bele.
Ez sajnos óriási tévedés - és itt még naivan optimista voltam - persze nyilván a szándék pozitív.
Nekem van "roma" ismerősöm több is, jókedélyű, dolgos emberek, imádják a családjukat és jókat lehet velük beszélgetni. Ők maguk mindig "cigány"ként beszélnek magukról, bár ez lehet annak a következménye, hogy ők már az etnológus meghatározás szerint romungrók, vagyis csak magyarul beszélő/értő romák, így ugyanazt a magyar szót használják önmeghatározásukra, mint kisebbség, mint amit a magyar többség használ rájuk.

Ezek számomra is pozitív példák, de én városi ember vagyok és nem tapasztalom meg azt a feszültséget, amit a mélyszegénységben élő roma és nem roma rétegek tapasztalnak meg egymással szemben. Így ezt megítélni részemről is általánosítás lenne és tele lenne tévedésekkel, prekoncepciókkal.

Ugyanígy, a mindenáron mindenkit lenácizás részedről sajnos ugyanilyen negatív viselkedés, ami ráadásul megakadályoz a tisztánlátásban.

hopptarisznya 2013.07.02. 15:51:24

@Csehszlovák Kém: milyen "egyetlen különbség" a magyarokhoz képest? Magyarországon mikor látsz ilyen jeleneteket? És játszod itt a meglepődöttet, miközben felétek már több éve betonfalakat építenek, orvosok kasztrálják a romákat? Te ne hasonlítsd már hozzánk -kultúrnéphez- a te fajtádat! Nálunk a Gárda szervezett keretek között tiltakozik, vagy polgárőrséget szervez, és nem betonfaalt épít, vagy polgárháborúzik. Szóval igencsak sok különbség van a kettő között. Ja! És nácizol itt, miközben két mondattal lejjebb már átlagemberekről írsz! Bizony, ezek átlagcsehek. Akiknek elege lett a romák agressziójából, és a rendőrség tehetetlenségéből. Nem kell itt nácizni!

goldenyears 2013.07.02. 15:51:41

namost vagy nem tetted ki a korábbi kommentemet, vagy nem ment át, így megismétlem.

az ilyen posztok, mint ez is, lassan már fel sem idegesítenek. ellenben az, ahogy te a kommentelőidnek válaszolgatsz, enyhén szólva groteszk, megérne egy tanulmányt. ugrálsz itt az elnevezéseken, simán lenácizol másokat, pontosan úgy viselkedsz, mint az a kis, éretlen, neveletlen gyerek, akinek a saját olvasóidat nevezed.

számon kéred másokon a tisztelet hiányát, gyalázkodásról, mások sértegetéséről papolsz, viszont te mit teszel ez ellen? hogyan segíted elő a párbeszédet, ami legalábbis alapvető lenne egy konfliktus meg/feloldásában..?

hogyan nácizhatod le a kommentelőidet, milyen alapon? és te mivel vagy jobb náluk? ha a társadalmi megbékélés lenne a cél, te hogyan segíted ezt elő?

Tom Bradley 2013.07.02. 15:52:01

@Csehszlovák Kém: Pont ez az! A két roma gyerek ezzek szerint ki lett szakítva a közösségéből és a többségi társadalom elvárásai szerinti nevelést kapott. tehát a példád nem jó.

Orbán Viktor? A példád nem jó! :)

Pofon: Tyrion Lannister of Caster kifejtette, hogy a cseh esetben miért nincs igazad, én meg a kommentemben azt, hogy a villamosvezető dolgában miért nincs. Ha ezek után is csak ezt tudod ismételgetni, akkor asszem kettőnk közül te lehetsz a szűkebb látókörű.

Nebameg 2013.07.02. 15:52:09

@Olajos Alajos: Laja! Te meg ma kezdted és máris megszólítasz! Nagyon kedves tőled!

Hedon 2013.07.02. 15:52:23

Látom nem ment át a moderáción a kommentem. Szadeszes majd LMP-s szavazóként biztosan vérnáci vagyok.

Ha megszabadulsz a fekete-fehér látcsövedtől, hirtelen kiszélesedik a világ.

Mohamed 2013.07.02. 15:52:39

@Csehszlovák Kém:

Hmm Európa népei lassan felébrednek abból a félévszázados kómából a nemzetközi pénzügyi és globális érdekcsoportok által patronált - egyre inkább elfáradt, rugalmatlan a saját nevetséges PC szabályai által kijátszható - liberalizmus taszította.
Nemsokára a csatlakozót is kihúzzák a fejükből.
Csak türelem.

Az óriás bambusz is kicsiny palántaként kezdi és nem azonnal de folyamatosan apránként tördeli szilánkokra a követ.

Tyrion Lannister of Caster 2013.07.02. 15:52:45

Hmmm...
Nem írtam C betűvel kezdődő népnevet a hozzászólásomban, sőt, senkit sem minősítettem semminek.
Csak nem moderáltál mégis @Csehszlovák Kém?

Rózservóterz 2013.07.02. 15:54:39

Kém, te retkes féreg vagy, ha a cseheket nácizod, ha a magyarokat, csak egy kis szerencsétlen geci maradsz.

delano 2013.07.02. 19:21:41

@Mohamed: "Hmm Európa népei lassan felébrednek abból a félévszázados kómából a nemzetközi pénzügyi és globális érdekcsoportok által patronált - egyre inkább elfáradt, rugalmatlan a saját nevetséges PC szabályai által kijátszható - liberalizmus taszította."

Most tekintsünk el attól, hogy értelmetlen a mondat. Engedd meg, hogy gratuláljak. Ennél több primitív széljobbos közhelyet egy mondatba bezsúfolni nehéz lett volna. Igazából ne is erőlködj szerintem a jövőben mindenféle kontextussal, és nyelvtannal, csak ird be a kommentedbe, hogy zsidó, globális, bank, pénzügyi, háttérhatalom stb. szavakat, és már meg is vagy. További előnye a módszernek, h nem is kell elolvasni a posztod és a többi kommentet. Illeszkedik mindig és mindenhova.

delano 2013.07.02. 19:21:49

@Rózservóterz: "Kém, te retkes féreg vagy, ha a cseheket nácizod, ha a magyarokat, csak egy kis szerencsétlen geci maradsz"

Gondoltál már arra, hogy elolvasd a posztot mielőtt kommentelsz? Ha elolvastad akkor az még szomorúbb, mert akkor az értő olvasással vannak súlyos problémáid.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.03. 13:04:35

@Húsleves: "jellemtelen, sunyi, szemét - dolog, hogy szociológusok(?) az áldozatoktól várják el a toleranciát"

Mindig, minden esetben egy kisebbség helyzete a többség jóindulatától és toleranciájától függ! Beteg náci logika, hogy egy kirekesztett kisebbségtől várod el, még alkalmazkodjon is kirekesztett állapotához!

@GERI87: “Értem, mi lenne ha mi is megmondanánk másoknak hogy a magyarokat hogy nevezhetik?”

Tájékozódj, aztán kommentelj: az elnevezésről a romák saját maguk döntöttek!

“Értem, mi lenne ha mi is megmondanánk másoknak hogy a magyarokat hogy nevezhetik?”

Tájékozódj, aztán kommentelj: az elnevezésről a romák saját maguk döntöttek!

Kérlek forrást!

“gugli a barátod! És ahogy olvasom a kommentjeid, bőven rádfér egy kis olvasás!”

“majd akkor fognak integrálódni és az állam, illetve "kultúrfelelősök", álértelmiségi szarok is akkor fognak eredményt elérni....ha a cigány helyett nem kell majd mindenféle PC kifejezéssel bohóckodni.”

Az integráció nem kizárólag az elnevezésen múlik, de a többségi társadalom befogadóképességét jelezné, ha nem negatív kicsengésű elnevezést használná a romákra.

@Húsleves:“Hát ez az! A bűnügyek etnikai vonatkozásait titkosítják, az emberek nácik, a média pedig hazudik!”

- A bűnügyek esetében nem releváns a bőrszín. Aki ennek jelentőséget tulajdonít Kelet-Európában az rasszista. Éppen ezért nem legitim a “cigánybűnözés” rasszista kifejezés sem! Még mielőtt jönnél Amerikával: majd ha a magyar társadalom is eléri a tolerancia és a befogadóképesség olyan fokát, mint az amerikai (pl: afroamerikai emancipáció), akkor térjünk vissza a témára, addig kusshadj.

“Légy óvatos, mert a kanadai kormány is benne van a buliban! Cinkosan összejátszik a magyar rezsimmel, hazatoloncolja a szorgos romákat!”

Kanadáról is csak hazudozol, lássuk.

Kanadai kormány idegenrendészeti politika nem azonos a kelet-európai, pl a magyar társadalmak általános rasszizmusával! Az, hogy valaki szegénysoron él Magyarországon, elmegy Kanadába és után kitoloncolják _nem_rasszizmus!!! hanem felelős migrációs politika. Ha te szegény vagy – legyél roma vagy magyar – önmagában nem fog feljogosítani a menekültstátusra! Ugyanúgy visszazavarják haza a magyar , a román vagy a lengyel vendégmunkást is bárhonnan, ha nem tudja eltartani magát!

@fourgee: “Fasiszták meg nácik már nem léteznek vagy 70 éve. Neonácik vannak.”

Magyarországon nem, de Nyugat-Európában és Kelet-Európa több országában a neonácikra teljesen elfogadott szinoníma a “fasiszta”. Szóval, kicsit nagyobb nemzetközi kitekintésed lenne, nem írnál hülyeséget. Egyszer.

Másodszor. Ezt írod: “A minden másképp gondolkodót elhallgattatni és betiltani akaró balliberálisoknak meg annyi közük van a liberalizmushoz, mint...”

– MUHAHA :D :D :D “Másképp gondolkodó” esetedben szép szómágia, nevezzük őket bátran fasisztának, vagy neonácinak! Mi van gyerök, fosol vagy miért nem vállalod fel eszméd? Egyáltalán, miért van az, hogy a legfostalicskább papírtigrisek a neonácik és a fasiszták, még saját magukat sem merik, semmilyen körülmények között felvállalni, csak eldugott homoertikus szikinheadkoncerteken szeretik meg egymást? :D

@nemeztanevetakartam: "Egy kulturált vitának, amit te is elvársz, nem így kéne kinéznie."

- Minden kommentelő saját maga dönti el, milyen színvonalon és stílusban kíván reagálni korrekt posztjaimra. Amennyiben "Hülyeúrra" vált, ne legyen kétsége, h nevén nevezem és lecsapom a magaslabdát, ami tájékozatlanságából vagy idióta válaszaiból következik. Evvan, nem kötelező ide kommentelni. Szevasz!

@Tom Bradley: “TLC nevében is kikérem magamnak ezt a megalázó, lekicsinylő modort, a "hülyeurazást"!”

Brühühühü!!! Egyébként az már milyen epic bazmeg, hogy még a neonácik kérik ki a jómodort! Na elmentek ti a büdös picsába, de mind!

@Tyrion Lannister of Caster: “Végigolvasva a válaszaidat egyrészt azt látom, nem érted már, amit írnak neked, vagy - rosszabb esetben - direkt félremagyarázod és támadsz”

Én is visszaolvastam a válaszaimat, nem tudom, mit hisztizel. Az, hogy nem bírsz követni vagy képtelen vagy válaszolni reakciómra, hadd ne az én problémám legyen már. Ilyen alapon lettél Hülyeúr is.

Ja, bocsánat, a végén valami fantasztikusan magas színvonalú ellenérv azért csak kicsöpögött belőled, berakom, nem is kell visszanézned: “Sebaj, hidd azt, hogy igazad van és nincs nagy probléma fél Európában roma ügyben.”

A kurucinfót olvasó neonácik torz mátrixában a roma ügy valószínűleg irdatlan nagy probléma. Én azt mondom, ismétlem magam: irdatlan nagy probléma jelenleg a szegénység, a műveletlenség és Magyarországon a diktatórikus módszereket alkalmazó, valódi tájékoztatást lehetetlenné tevő Fidesz-kormány!!!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.03. 13:21:09

@Tyrion Lannister of Caster: @goldenyears: @Hedon: Reklamáljátok a kommenteket, nektek mondom, ha nem tűnt volna fel: előzetes modera van, ami nem 0-24 órás üzemmódban működik.

Minden kommentet kiengedek, e poszt alatt külön kértem valamit - ne cigányozzatok! - sokan képtelenek voltak felfogni, így azok a kommentek bentragadtak. Ennyi.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.03. 14:23:17

@ekszvájzed: Így van, írtam már, jól sejted: Vona Gábor tartótisztje vagyok, akit egy feladattal bíztam meg, neveljen, toborozzon sok Nagymagyar Idiótát meg Hülyeurat a Nagy Libsi Mátrixban, ezáltal nekem is több munkám lesz, és bevételem, wehehe!!!

Roppantul élvezem, hogy amikor névsorolvasást tartok szinte névszerint tudom már, kik azok, akik biztosan megjelennek posztom alatt! Kevés szórakoztatóbb dolog van annál, ha egy náci, miután kiszarta magából bűzös, kirekesztő, rasszista kommentjét valahogy megpróbálja azt visszalapátolni magába :D

@GERI87: "Használják, de jelentése megváltozott, ma már sértő jelentéssel rendelkezik!"

Ma hivatalosan a roma változat a politikailag korrekt, ennyi. Lehet itt dekázni, méricskélni, vagy az Országos Cigány Önkormányzat honlapjával jönni, hogy a “cigány” szóban mennyi a negatív tónus, mindketten tudjuk: bőven van degradálás benne. Azt pedig – ha esetleg nem sejtenéd – elárulom, hogy egy szóalak cseréje a közbeszédben nem megy máról holnapra. Az alapvető kérdésem pusztán annyi, hogy miért használjunk olyan szavakat, amelyek másra nézve, könnyen utánajárhatóan – menj ki “cigányozni” a Blahára! – sértőek. Tessék. Szólj, ha visszaértél.

“Teljesen hibás elgondolás. Minden népnek van önelnevezése meg van a más nyelvű névalak.”

Nem azért kell használni, mert saját elnevezés, hanem azért, mert _pejoratív_, és _negatív_ tónusú. Elképszetőek vagytok ti, betonfejű nacionalisták!

“A 'tót' elnevezés ma már pejoratív és archaikus, a nép neve megváltozott (de nem azért mert gúnynév lett!) idővel szlovák lett, a cigány meg nem.”

Tessék, a “cigány” is változik “romára” – idővel. Előbbi pejorative, archaikus, utóbbi nem. És többek között azért, mert gúnynév lett. Ami ugye szintén másképp jelenik meg magyar kontextusban, hiszen a békési szlovákok egy része a mai napig nem tartja gúnyos kifejezésnek a “tót” népelnevezést. Miképp a magyarországi romák egy része sem a “cigány” népnevet. De ez nem jelenti azt, hogy a kifejezés általában nem lenne sértő. Mondom: tegyél probát a Blahán vagy Bratislavában, oszt mesélj első kézből származó élményeidről.

“Az hogy a cigányság többnyire problémaforrásként jelenik meg a közbeszédben nem a név hibája.”

Ez így van, csak fejezd be a mondatod: nem a név, hanem a rasszista többségi társadalom hibája.

@hopptarisznya: "az angol nő a saját bevallása szerint is beintett a sofőrnek. Akkor ki a frusztrált?" - ez egy természetes reakció, ha rádtolják a villamost, haver. Frusztráció ezután következett, hogy elnézés kérés helyett, leszállt a sofőr és felpofozta a terhes (!!) nőt!! Igazi jobbik szavazó lehet, de még egy fideszt is kinézek belőle a második körben :D

@Tyrion Lannister of Caster: “Pontosan azért nem ezt a szót használjuk, amiért a franciák sem "magyar"-nak mondanak minket, hanem "hongrois"-nak”

– Szar a példád, Hülyeúr! A szlovák vagy a cseh és még sorolhatnék jó néhány példát viszont a “magyarnak” mondanak minket!

“A "cigány" pedig a roma népek magyar elnevezése, amelynek kimoderálása ugyanolyan buta dolog, mint megszólni a külföldieket, ha nem "magyar"-ként neveznek minket. “

- A “cigány” szó nem magyar elnevezés, miután több más nyelvben is megtalálható, hanem nemzetközi. Ismert a régi kifejezés, Atzigan vagy Atsigan, azaz nomád vándor, amelyből a szlovákban, csehben a Cigán, a németben a Zigeuner a magyarban a cigány, az olaszban a Zingaro változat honosodott meg. Tehát semmiféle magyar változatról nincs szó, amire ti itt bőszen hivatkoztok, a cigány kifejezés ugyanúgy nemzetközi kifejezés!!!

„A "cigány" népelnevezés kizárólag akkor pejoratív, ha negatív jelzőkkel látjuk el.”

– Álljál ki már te is a Blahára, mehettek ketten GERI87-tel – és használd ezt a szót egy romával folytatott beszélgetésben. Bárhol. Nem kell ahhoz negatív jelző, hogy pofánbasszanak. Azért fogod a pofont kapni, mert a szó negatív értelmet kapott a közbeszédben és e kisebbség nagy része láthatóan nem kedveli a kifejezést.

“Imént említetted, hogy a családodban két roma gyereket neveltek fel, te ebből rögtön általánosítottál, hogy ha ők illeszkedtek a nem roma társadalmi rendbe, akkor nyilván náci dolog azt állítani, hogy más romák nem illeszkednek bele.”

Sajnos, megint nem tudsz olvasni én ugyanis nem általánosítottam semmit, pusztán megjegyeztem a családomból származó, erősen autentikus konkrét példát - miszerint semmi bajom a két romatestvérem értékrendjével - mint cáfolatot a te és náci elvbarátaid általánosító, rasszista magyarázkodásaira, noha persze itt van a rasszisták kedvenc érve nálad is: vannak roma barátaid. :D Az, hogy ők “cigányként” beszélnek magukról nem cáfol engem és megint a te faék egyszerűségű gondolkodásod minősíti, h képtelen vagy különbséget tenni, mondjuk egy kisebbségen belüli szóhasználatbeli kontextus és a többségi társadalom felől beszélt kontextus között.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.03. 14:48:01

@hopptarisznya: “Magyarországon mikor látsz ilyen jeleneteket?” – Magyarországon halomra lövik a romákat, gondolom előtted is ismert a féltucat halálos áldozattal járó neonáci gyilkosságszorozat, szép, okos csillogó szemű debreceni parasztgyerekek voltak, a neten szervezték akcióikat. Csehországban nincs fal, Szlovákiában igen.

Kultúrnép, haha: hagyjuk már ezt az egy régen kihalt ázsiából Európába menekült kis törzsi népelnevezést használó, szláv-germán etnikumú néptömeg ezeréves pszeudotörténelmi szemléletét és soha nem létezett – összelopkodtatok a szavaktól kezdve, szokásokon át – sovinizmus erőltetését, mert nagyon gáz :D :D

@goldenyears: Jajistenem, még egy hisztiző náci kisgyerek :D :D Idefigyelj kistáska, csak azért, mert fogadóórát tartok ma, neked is válaszolok, utoljára a modera-elvekre való tekintettel: _megkértem_ 5 perc után, amikor láthatóan beindultak a “cigányozó droidok”, hogy akkor ennek most vége, és mindenki legyen szíves magát moderálni, még mielőtt én teszem.

Nem tették, nem tettétek. Ezek után bazmeg még idejöttök sírni, hogy szegény nácikat báncsa a csehszlovák kém, na elmentek ti tényleg már a büdös picsába!!! Lúzerek!!! ROTFL!! :D LOL :D XLOL:D

@Tom Bradley: A két romatesóm arra példa, hogy nem lehet általánosítani bőrszín alapján. A nácik viszont ezt teszik, amit csípőből cáfolni lehet. Látod, ha te is normális nevelést kaptál volna szüleidtől, az iskolától, te sem lennél náci.

Orbán? Miért ne lenne jó példa? De mondhatnék még jó néhány nevet Fidesztől-Jobbikig. Lopnak a közpénzekből, mint az állat, vagy akkor mostantól van “magyarbűnözés” is?

TLC alaposan megcáfolva, olvasd el fent, a te villamosvezetővel kapcsolatos baromságaid is helyretettem, lásd fent.
Talán ideje becsittelni.

@Mohamed: Szegény kicsi mohamed, mára is van egy rossz hírem: a liberalizmus, köszöni szépen, de jól érzi magát. És ahogy látom, te is egész jól elvagy ebben a liberális világban. :D

Nuuk 2013.07.04. 10:18:30

Egy dolog biztos, politikai hovatartozástól függetlenül: A roma-nem roma együttélés (persze nem lehet általánosítani, estig tudnánk sorolni az ellenpéldákat) nem csak és kizárólag Magyarországon problémás, hanem sok más országban is. Majdnem azt írtam, hogy Kelet-Európában, de aztán eszembejutottak az olasz, francia, stb. intézkedések az elmúlt évekből.

A megoldást sajnos nem tudom, nálam okosabb emberek is ezen gondolkodnak már évtizedek óta, minden valós eredmény nélkül.

petraeus 2013.07.04. 10:22:12

@Csehszlovák Kém:
"Mindig, minden esetben egy kisebbség helyzete a többség jóindulatától és toleranciájától függ! Beteg náci logika, hogy egy kirekesztett kisebbségtől várod el, még alkalmazkodjon is kirekesztett állapotához!" irtad

Hogy is velekedsz te a magyar kisebbsegek autonomiairol es ugy altalaban a magyar kisebbsegek helyzeterol? Akkor megse a "fasiszta kisebbsegi magyarok" miatt nincs autonomia, hanem a tobbsegi tarsadalmak kirekeszto es soviniszta politikaja miatt? Ugye akkor a kisebbsegi magyarok bizonyitottan hatranyos helyzete is a tobbsegi tarsadalmak joindulatatol es tolarenciajatol fugg?

borsodi gyerek 2013.07.04. 10:22:29

Az a baj ezzel az egésszel, hogy senki nem tudja megmondani a megoldást. Lehet a romákat (nekem egyébként a cigány megnevezés jobban tetszik, de legyenek romák) utálni meg handabandázni velük meg a rendőrökkel, de ezzel nem oldódik meg semmi. Megmondom őszintén én se bírom őket, de megoldást se tudok mondani, amivel meg lehetne őket változtatni. Remélem, abban egyetértünk, hogy a romák a társadalmi együttélés alapjait sem tartják be (ezt még Bajnai Gordon is említette miniszterelnöksége idején egy borsodi iskolai évnyitón) és ez az ami az embereket nagyon idegesíti.

Nebameg 2013.07.04. 11:28:57

@petraeus: Hogy jön ide a magyar autonómia kérdése? A romákról beszélünk, akiket egy rakat ember utál, pusztán azért, mert nem tud mást felmutatni a saját életében, mint azt, h nem roma (gratulálunk is nekik,ehhez az emberfeletti teljesítményhez). Ha az együttélésről lamentálunk. Ugye, vegyünk egy romát, akit egész életében lenéznek, legjobb esetben is egy szorgalmas árufeltöltő lehet, mivel előléptetni nem fogják az szinte tuti. Akinek otthon nem tudnak segíteni a házi megírásában, max annyira, h tanulj, akit az osztálytársai is lenéznek a látható származása miatt (ó, dehogynem, lenézik), akit tk az egész élete dacosságra kényszerít velünk szemben, aki nem kap munkát, aki nem ehet rendesen stb. Majd elvárjuk, h annak a közösségnek legyen hasznos tagja, amelyik élete során számtalanszor megalázta. Biztos lehetsz benne, ha borsodi putrik mélyén most is egy csomó, lehetséges matematikus és mérnök, irodalmár, stb. sodródik a börtön felé, pusztán az életkörülményei és származása okán.

danielpros 2013.07.05. 03:44:47

"Álljál ki már te is a Blahára, mehettek ketten GERI87-tel – és használd ezt a szót egy romával folytatott beszélgetésben." - Igy van! Nagyon jól látod a helyzetet Cseh-kém! Lassan már ott tartunk, hogy akkor sem szabad kiállni a Blahára, ha meg sem szólalsz, nem hogy nevükön nevezni őket.

petraeus 2013.07.05. 03:46:27

Ez egy regi utkozesi pont a CSK nevu gyerekkel, aki hevesen ellenzi a kisebbsegi jogok kiterjeszteset, az autonomiat a magyarokat hibaztatva az autonomia elmaradasert, mig cigany ugyben nagyon is meltanyolhato es elfogadhato velemenye van. A kettos mercejere mutatam ra. CSK azt allitja (helyesen), hogy a magyarok felelossege a ciganysagot elfogadni, ezzel szemben a Benes dekretumokert a "fasiszta magyarokat" teszi felelosse. Nem hajlando (megintcsak helyesen) a ciganysagot egyes buncselekmenyek alapjan elitelni, altalanositani, mig ugy gondolja, hogy amig vannak jobbikos naci magyarok addig ne akarjanak autonomiat...
Mind a romak es mind a hatarontuli magyarok egy kisebbseg, van kozottuk sok es jelentos kulonbseg de mindket esetben a tobbsegi tarsadalom, a mi felelossegunk, hogy roma polgratarsaink integralodjanak (kulturajukat megorizve) es, hogy diszkriminacio mentes szabad es boldog eletet elhessenek, ugyanugy ahogy a magyar kisebbseg esetebe (ahol integraciorol es felzarkozasrol nincs szo) ez a tobbsegi szlovak/roman/szerb tarsadalom felelossege.
Azt persze nem mondom, hogy ez egyszeru lesz, vagy hogy gyors, de az biztos, hogy ezt nem uszhatjuk meg, a ciganysagot muszaly integralnunk, felemelnunk.
Ugyanugy ahogy a kisebbsegi magyaroknak is meg kell, hogy legyen az autonomia.
Annyiban igazad van, hogy a kontextusbol kiragadva a kommentem tunhetett kifogas keresesnek, de ez nam az volt, a ket ugy nem fugg ossze, viszont nem szeretem az olyan "jogvedoket" akik csak egy csoport jogaiert aggodnak, lasd Jobbikos nagymagyrok vagy Csehszlovak kem.

bagir 2013.07.05. 03:47:16

Én úgy emlékszem, hogy szlovákia volt a cshsz szegényháza és a csehek valamivel sokkal jobban élnek mint a tótok. Egy pillanat alatt raktak ki benneteket, nagy sóhaj közepette.
Irigykedünk kémecském irigykedünk???
Viszont azt el kell ismerni, h Fico csak a dolgos cigányokat akarja a jövőben támogatni.

平八 2013.07.09. 18:53:01

@Csehszlovák Kém: "De nem is várom el, ezért vam a dotoho, hogy a te szellemi képességeidnek megfelelően, közérthető módon tájékoztassalak."
Szóval, ha a te szellemi képességeidet kéne elérnem, akkor én is gépeljek el össze-vissza minden második szót és válaszoljak a saját kommentjeimre, miközben a címzett nyilván más akart lenni (vagy szimplán skizofrén vagy)?

Ez aztán a minőség, haver!

miketbeszéltek 2013.07.09. 18:53:14

@Csehszlovák Kém: A szlovákiai magyarok kitelepítéséről érdekes cikk olvasható az Origón.
www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130705-benes-dekretumok-szlovakia-magyarorszag-tortenelem.html
A Benes dekrétutumokat konzekvensen relativizáló állásfoglalásaid nyilvánvalóvá teszik, hogy esetedben sajnos szó sincs a magyar-szlovák-(cseh) relációban valamiféle objektív igazságosság kereséséről(-már amennyire ilyen létezik, hiszen vannak a nemzetek között érdekellentétek, versenyhelyzetek). Magyar vonatkozásban szimplán magadévá tetted nem csak a "csehszlovák" patriotizmust, hanem a szélsőjobbos gondolkodást. (Mivel hogy egy patrióta ember nem mások szenvedése árán törekszik a saját nemzete boldogulására.)

2013.07.09. 18:55:18

Figyuka, takonypóc. Szóval neked én is csak a posztodon biztosan megjelenő egyik ügyeletes neonáci vagyok, mi? Akkor te tényleg mazó vagy, és erre recskázol :DDD Örülök, hogy kellemes perceket szerezhetek neked, másokkal együtt ... Azt hiszem tudom már miféle vagy te, mondd csak, a Kamuszutrát valahonnan véletlenül nem ismered? :DDD

És hogy a cigánykilövő bagázst is megemlíted: no, az egyetlenegy ilyen eset, és azt is a cuclibsi kormány titkosszolgái szervezték, hogy azért visíthasson az összes teknyos libsi punk, veled az élen, apartheidet, ha véletlenül még az eszébe jut. Mert másért tényleg nem tudna, hát a jó gyurcsika volt oly drága, és összehozott nekik egyet.

petraeus 2013.07.09. 18:56:30

Cenzurazgatunk, cenzurazgatunk, pedig le se irtam hogy cigany, hoppa most viszont leirtam, akkor ez most szamit?

Mohamed 2013.07.09. 18:56:37

@delano:

Edward Snowden és Julian Assange esete is engem igazol picinyem.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.09. 18:56:43

Kíváncsi vagyok kedves poszter, hogy a wikipédiát is letiltod-e? Mindent elmond rólad ugyanis akkor

danielpros 2013.07.09. 20:13:12

Ha csak a roma kifejezést használnánk, vajon mennyi idő kéne, hogy ugyanolyan pejoratív legyen a jelentése, mint a c.-nak?

danielpros 2013.07.10. 19:12:43

Miért lett kitiltva innen a hozzászólásom?

Ráérek 2013.07.12. 18:48:32

@hopptarisznya: Csak az okozatot kritizálja a blogger, és nem akarja látni az okot.
Az nem úgy van, hogy egyszercsak gondolnak egy nagyot a "nácikok", oszt nekimennek a másbőrszínűeknek....
Mindig ott van a háttérben az agyonhallgatott roma erőszak. PC-okokból kifolyólag nem mer fellépni ellenük a rendőrség - aztán mikor már elege lesz a népnek, akkor tiltakozni kezdenek.

fourgee 2013.07.12. 18:51:40

@hopptarisznya: "Úgy látszik ott is vannak még normális sofőrök, akik nem nyelnek le bármit. "

Van jogosítványod? Ha van, akkor 100% hogy kizárólag B-kategóriára. Ha lenne legalább C-d akkor nem írnál ilyen hülyeségeket.

Amikor tanultam buszt vezetni, elég sok autós szabálytalankodott. Volt olyan hogy 2x2 sávos úton megálltam átengedni egy gyalogost a zebrán. Én a külső sávban álltam, amikor a belső sávban a megengedett 50 helyett jóval gyorsabban elhúzott egy autós. Nem volt buszmegálló a környéken, ráadásul egy nagy Bován tanultam, nem városi buszon, plusz még ott volt a zebra felvestve meg előre kitáblázva. Rá akartam dudálni az autósra meg anyáztam egyet, de az oktatóm rámszólt és mondta hogy "te most már professzionális sofőr vagy, nem csinálhatsz ilyet".

Akik azzal keresik a kenyerüket hogy valamilyen járművet vezetnek és utasokat szállítanak, felelősség van rajtuk, azok mind professzionális sofőrök. Jól kell tudniuk vezetni, betartva minden szabályt és a legnehezebb helyzetekben is higgadtan.

Higgadtnak kell maradni mert ha az ember ideges valami miatt, az nagyban elvonja a figyelmét. Úgy pedig könnyű hibázni.

Az említett villamosvezető lehet hogy jó ember, lehet hogy jó vezető volt eddig, de "elborult az agya", elvesztette a higgadtságát, ami viszont egy professzionális sofőrnél nem megengedhető. Gondolj bele, lenne egy orvos aki rohadt jó szakember, de mindig elájulna a vér látványától. Téged műtene. Te meg háborognál hogy milyen dolog már az hogy elájul az orvos, mások meg leszólnának téged hogy maradj kussban mert egy jó szakembert kritizálsz. Aki rosszul van a vér látványától és egyéb hasonló dolgoktól, az valószínűleg nem fog arra a pályára menni, nem fog orvos lenni, nem fog műteni.

A londoni példával meg felesleges jönni, rendkívül sok olyan busszsofőr van itt sajnos, akikre még egy autót sem lenne szabad rábízni. Láttam olyat hogy útjavítási munkánál kitett bólyára hajtott rá egy busz, majd kilométereken keresztül vonszolta a busz alatt az első tengely környékén. Elég hangos volt és furcsa hangot adott. A sofőr fején láttam hogy csodálkozik hogy mi lehet ez, de meg nem állt volna megnézni. Néztem hogy melyik cég üzemelteti a buszt meg melyik buszgarázshoz tartozik - pont ahhoz ahol egyik ismerősöm dolgozott. Egyből felhívtam hogy nem akarnak-e szólni ennek a balf.sznak rádión mert ilyet el nem tudnék képzelni hogy valamit benyel az autóm alul és úgy megyek tovább, ráadásul utasokkal. Mondta hogy ne csodálkozzak ezen, ezek mind ilyenek.

De visszatérve a villamosvezetőre, nem veszítheti el a türelmét munka közben, amikor X emberért felel. Pont ezért fizetik. A kirúgásával nem értek egyet, hogy a pofozásért mit érdemel arról a bíróságnak kellene döntenie, cégen belül találhattak volna neki valami mást, vagy elküldhették volna 1 hónap szabadságra hogy pihenje ki magát.

hopptarisznya 2013.07.12. 18:52:12

@Nebameg: ez hülyeség! Ezernyi olyan tanulmány van, ami igenis a roma kultúrát hibáztatja a saját helyzetükért! A te általad idézett indexes cikksorozat is elismeri (olvasd el a többi részét is), hogy nem csak pénz kérdése. Ami egy normális embernek nem meglepő, csak neked. Menj el vidékre és nézd meg hány szegény van. Mégis csak a romák udvarán áll a kosz. És ha már pénz: nagyon sok gazdag roma van. Ők sem taníttatják a gyerekeiket! Most volt riport egy francia jogvédővel (hírtv-n) aki elmondta, hogy az oda kivándorolt ezernyi romával 12 éves korig nincs gond. Utána viszont minden módszer csődöt mond. Gyereket szülnek, bűnöznek, stb. Ezért KÉNYTELENEK elkülönítve foglalkozni velük. (hűha.. lehet menni Strasbourgba!) Pedig elhiheted, hogy a szenegáli néger bevándorlók is vannak olyan szegények mint a cigányok.

ájdonszinkszó 2013.07.12. 18:52:24

Csehszlovák Kém: Leülhetsz, egyes.

Ez sommásan a véleményem rólad és cikkedről, ami egy tipikus ajvékolás egy éretlen flaszternagyokos tálalásában.
Nem sorolom fel az összes jellemző stílusjegyet, de az egyik legirritálóbb az angol nyelvű paneljeid beszúrása.

Tényleg költözz ki az USA-ba és olvadj fel abban az olvasztótégelyben, jobb lesz így mindenkinek és ezt most tényleg jóindulatból kívánom.

kifordított nagyanyó 2013.07.17. 09:00:12

Te olyan hülye vagy,hogy az már nekem fáj!:((

bispora 2013.07.30. 21:51:01

Kedves Csehszlovák Kém!
Ekkorát régen szívott blogger, mint Te, te szerencsétlen hazudozó:
"A cseh lakosság egy részének cigányellenes hangulata nagyobb veszélyt jelenthet az állam biztonságára nézve, mint a kisszámú jobboldali szélsőséges csoport tevékenysége - állítja a Cseh Biztonsági Szolgálat (BIS) abban a jelentésében, amely kedden jelent meg a polgári titkosszolgálat honlapján....A dél-csehországi Ceské Budejovicében és az észak-csehországi Duchcovban is a tüntetők nagyobbik részét "normális civilek" alkották, akik elégedetlenek a lakóhelyükön uralkodó állapotokkal és a cigány kisebbséggel kapcsolatos problémák megoldásával - olvasható a jelentésben."

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.30. 22:15:54

@bispora: Hülyeúr, te még új lehetsz, bár vannak belőled már a posztjaim alatt néhányan olyan fogalmatlanok és olvasni nem tudok, mint te. Naszóval, két dolgon akadtál fent: a csehországi hír értelmezésén, illetve nem sikerült abszolválnod a kötelező házi feladatot sem, ha már hozzászólsz: a poszt elolvasását. Mivel itt még nem láttam a hülye fejed, csak, hogy tanuld meg az itteni rezsimet, gyorsan elmondom, tájékoztatásképp: itt a nácik nem pofáznak, figyelnek rám szépen és a tényekre, majd a kertek alatt bekussolva eloldalognak.

I. A 120 ezer lakosú Ceské budejovicben az első, és „legnagyobb” részvétellel járó tüntin mintegy 500-an vettek részt, érted, ötszázan. Ez 0,42%-a a városi lakosságnak. A 8000 lakosú Duchovban pedig 8-1000 fő jött össze, ahová rengetegen érkeztek a republika más megyéiből és Szlovákiából is. Ez legyen 10%. Mindkét helyszínen a rendőrséggel cca. 100 fő csapott össze, a keménymag. Ennyit a tüntetőkről és az arányokról.

II. Miután posztomban megemlítem az általad szenzációként!!!!! közölt fejleményeket – ti.: „A videókon jól látható, hogy a neonáci fazonok mellett a támadók többsége egészen egyszerűen tizennégy és tizennyolc év közötti gyerekek, legalábbis úgy néznek ki.” - valójában már csak a vadász, vadász... kezdetű mondóka jut szembe.

Mégis, azon kívül, h azt hitted, itt most majd tudsz mondani valami nagyot, és akkorát pukkantál mindössze, mint azok a kis fradista gecik, akiket jól elkaptunk Dunajská Stredában és szépen seggreültek, minek kellett házhoz jönni a lófaszért?

Húzzál innen a picsába, és ha valami nagy szenzációt akarsz itt kommentelni, ahhoz tényleg sokkal, de sokkal korábban kellene felkelni. Na szevasz.

petraeus 2013.08.03. 00:21:05

@Csehszlovák Kém: "akkorát pukkantál mindössze, mint azok a kis fradista gecik, akiket jól elkaptunk Dunajská Stredában és szépen seggreültek, minek kellett házhoz jönni a lófaszért"

Ez most komoly te mocsadek? Te kit kaptal el "Dunajska Stredaban"? Talan te voltal az egyike a DAC szurkolokat osszevero a Szlovak Koztarsasag torvenyeit is megszego rendor-allatoknak? Jol esett nezni, ahogy egy 1000 fos szektort par meterre nyomnak ossze, feallt amikor az ajult szurkolokat huztak ki a mentosok, raelveztel a monitorra amikor sirni lattad a tehetetlen szurkolokat? Es ne gyere a szelsosegesekkel, mert azok kiemelesere es felelossegrevonasara van boven eszkoze egy rendorsegnek, ok inkabb ugy dontottek, hogy megleckeztetik a Dunaszerdahelyi es rajtuk keresztul a szlovakiai magyarokat, es te erre vagy buszke, te aljas rohadek. Elobb utobb megtalalnak paran es szetverik a mocskos fejedet aztan majd meglatjuk akkor is ilyen nagy baratja leszel-e az eroszaknak.
süti beállítások módosítása