JV3dd720_FO00372427.jpg

Végre egy tökös kelet-európai politikus, aki kiáll a zsidó érdekekért is!

 Miloš Zeman Hradec Kralovéban rendezett Zsidó napok ünnepségen vetette fel: Csehország izraeli nagykövetségét át kellene helyezni Tel Avivből Jeruzsálembe

 A cseh köztársasági elnök aláássa a közel-keleti békefolyamatot, mondják a palesztínok

 A cseh szocdemek és a polgári demokraták megértik, de bírálják az elnököt

 A PFSZ az Arab Liga és más szervezetek összehívását kezdeményezi, miniszteri szinten

Kiragadták a kontextusból

az elnök mondatait, mondja a Prágai Vár hivatalos hangja. Hynek Kmoníček, az elnök külügyi csoportjának vezetője így próbálta finomítani az ötletet, "az államfő hisz és bízik abban, hogy az izraeli-palesztin békefolyamat a két állam megállapodásával ér véget, és a Cseh Köztársaság abban a pillanatban örömmel és szívesen helyezné át nagykövetségét Tel Avivből Jeruzsálembe".

Nagykövetségek: szinte kizárólag Tel Avivban

A világ országainak döntő többsége diplomáciai képviseletét Tel Avivban állomásoztatja, Jeruzsálemben csupán néhány állam rendelkezik konzulátussal, mint például az Egyesült Államok és Olaszország. A dotoho úgy tudja, hogy csupán Bolíviának és Paraguaynak működtet nagykövetséget - Jeruzsálem külvárosában.

Átmenetileg megromolhatnak kapcsolataink az arab államokkal,

ezt már Rusnok, ügyvezető cseh miniszterelnök nyilatkozta pénteken a cseh sajtóban, Zeman ötletét azonban nem véleményezte. Tudomása szerint a cseh kormány hasonló ötletet nem tárgyalt miniszteri szinten és tudomása sincs arról, hogy terveznének hasonló lépést. A miniszterelnök azért szeretne a jövő héten még leülni egy beszélgetésre Jan Kohout cseh külügyminiszterrel, akit vasárnaptól Zeman magával visz négy napos hivatalos izraeli útjára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még 1980 augusztusi 478-as számú rendeletében szólította fel a világ országainak kormányait, hogy költöztessék át Jeruzsálemből Tel-Avivba diplomáciai képviseletüket, mivel a szervezet nem ismeri el Izrael fővárosaként az "örök és oszthatatlan" Jeruzsálemet. Ismert: a város státusa az egyik mai napig megoldatlan probléma az izraeli-palesztin konfliktusban.

Olyan kormányt akarok, amelyik támogatja az ötletem,

vágott vissza Zeman. Az, hogy a köztársasági elnök nem viccel mutatja, hogy az elnök szerint, ha a Rusnok-kormány tovább maradhatott volna hivatalban, biztosan támogatták volna javaslatát. Nincs más választásom, várok, nemsokára választások lesznek, meglátjuk milyen lesz az új kormány, aztán megpróbálom a következő miniszterelnököt és külügyminisztert is meggyőzni, hogy komolyan gondolják át javaslatom, így Zeman.

JV3dd71f_FO00372426.jpg

Arab ellenlépések?

Saíb Irikát palesztin főtárgyaló szerint Zeman kijelentése alapvetően ássa alá a békefolyamatot és az eddig megtett erőfeszítéseket a két ország Jeruzsálem státusáról folytatott hosszadamas tárgyalásokat. Az Arab Liga országai, az Iszlám Együttműködés és az el nem kötelezett országok mozgalma együtt fogja a napokban megvitatni Zeman javaslatát és biztosan hozzák a szükséges ellenlépéseket és megfelelő döntéseket.

Az arabok egyébként nemcsak a nagykövetség áthelyezése miatt morcosak a cseh elnökre. Zeman a múlt héten, hivatalos izraeli útja felvezetéseként, a Jediot Achronot napilapnak is nyilatkozott. Többek között kijelentette: a palesztin menekülteknek nem kellene visszatérni a palesztin autonóm területekre, a cseh köztársasági elnök szerint jobb lenne ha Szaud-Arábiába küldenék őket tovább.

Barátságtalan gesztus,

mondta Lobomír Zaoralek, a ČSSD alelnöke, aki szerint Csehországnak támogatnia kellene a palesztinok és Izrael közötti békefolyamatot és nem olajat önteni a tűzre, különböző felelőtlen nyilatkozatokkal, mivel ezek inkább biztonsági, kereskedelmi bonyadalmakat okoznak. Miroslava Němcová, a polgári demokraták (ODS) alelnöke értékelte, hogy Zeman is támogatja Izrael politikáját, de a politikus szerint az elnök javaslata irreális. Az izraeliek és palesztinok közötti hosszú vita megoldására nem léteznek egyszerű megoldások, mondta. A nagykövetség jeruzsálemi áthelyezése, több, mint vitás döntés, ez már nem praktikus, hanem biztonsági döntés, jelezte Němcová.

Zeman elnök vasárnap indul négy napos útjára Izraelbe, többek között találkozik Simon Peresszel és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az elnök felkeresi a zsidó szent helyeket is látogatása során. Ismert: Csehország külpolitikája rendkívül izraelbarát. Az elnöki látogatást érdemes figyelemmel kísérni, Zeman 2002-ben, mint cseh miniszterelnök már botrányt okozott a Haarecben tett kijelentésével, moszerint Jaszer Arafatot, egykori palesztin vezetőt Adolf Hitler német kancellárhoz hasonlította. Zeman később úgy próbált meg elhatárolódni kijelentésétől, hogy szerinte az izraeli újságírók rosszul interpretálták kijelentését.

komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr135552274

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kazár denevérek 2013.10.06. 08:27:03

A kiegyenlített cikizés és erkölcsoktatás miatt nem szabad kivételeznünk senkivel sem.

Trackback: Antiszemita az aki ... 2013.10.05. 20:25:23

A Szórakoztató Képes Erkölcstan blog álláspontja szerint az idézet mondás az azt mondó személye nélkül is jellemző és találó. Pláne a karikatúrával együtt: "Korábban az volt az antiszemita, aki gyűlölte a zsidókat, most az az anti...

Trackback: Metélés szopogatással 2013.10.05. 20:21:54

Maga a vallási okból végzett csonkolás is erkölcstelen és egészségtelen is. A közben végzett rituális csókolgatás, puszilgatás, szopogatás, szájjal történő vérleszívás meg életveszélyes dolog. Még akkor is, ha ezt nem minden rabbi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roki 2013.10.05. 23:33:51

Ha még tökösebb lenne, belebrunyálna ez a konnektorba is.

roki 2013.10.05. 23:33:58

Az a kérdés, hogy milyen zsidó érdekeltségű történet alakul a térségben, amire válaszul a cseh diplomácia szükségesnek tartotta ezt a nyilvánvalóan adiplomatikus dörgölődzést bevetni.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.10.05. 23:34:01

Fedetlen fejjel látogatja a Siratófalat?
Nem csoda, hogy morcosan néznek rá a háttérből...

grande milan (törölt) 2013.10.05. 23:34:05

Lényegtelen szereplő Csehország ilyen kérdésekben.

HgGina 2013.10.05. 23:34:10

Örömmel látnám, ahogy az összes, a nyakunkba szakadt, parazita zsidó kitakarodik Csehországba, ha már annyira szeretik őket.

hokispók 2013.10.05. 23:40:33

Nem tökös ez, csak balfasz.

DezInf 2013.10.06. 00:30:19

A sok hungarista náci rátapadt a légypapírra:))))

Ti tényleg ennyire hülyék és agyatlanok vagytok?

( ... és most direkt nem írok nickeket.. )

A posztoló meg jót nevet rajtatok, balekok:)

Spacecake 2013.10.06. 02:26:47

ez nem tökösség,szimpla önérdek és belpolitikai kavaráshoz egy klasszik,mindig működő,média figyelmét bíró topik...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.06. 02:27:46

@DezInf:

Volt egy idő amikor azt hittem hogy bloggazda nem lehet troll a saját blogján. Az Index kigyógyított ebből a tévhitemből bizonyos választásaival.

bambanő (törölt) 2013.10.06. 09:17:28

1. a zsidók érdeke nem mindig egyenlő Izrael érdekeivel
ez a kezdeményezés a szélsőséges zsidó nacionalisták, cionisták érdekeit szolgálja, nem a mérsékeltebb, békét kereső zsidókét, nem az izraeli átlagemberét
2. jelen esetben Izrael érdeke (legalábbis európai szemmel és értékrend szerint) a béke lenne
3. amit Zeman felvetett az egy elefánt a porcelánboltban történet lenne
nincs semmi diplomáciai érzéke a csávónak
de biztos volt valami oka erre, még ha blöff is
benyalni Izraelnek lehet finomabban is, már amennyiben nagyon ez kell most a csehekek
4. Csehország ebben a kérdésben lepkefing súlyával bír, ezért bármit beböföghet ez a zsidókat cseppet sem tisztelő (a Nyugati Falnál fedetlen fővel és idióta vigyorral pózoló) trampli, nem számít
5. ha hallgatott volna, bölcsebb maradt volna
6. a normálisabb palesztinok és a normálisabb izraeliek is békét akarnak, ebbe a közeledési folyamatba egy lúdtalpas, erősen nacionalista, németgyűlölő, szudétanémetező cseh messziről csak ne köpködjön bele
eddig azt hittem, a magyar külügy töketlen és illetlen, de látom ez a cseheknél sincs másként

pózolj a Siratófalnál kipa nélkül, menthetetlen vigyorral! priceless!
még a magyar politikusok is képesek felvenni egy kalapot, kipát, ha zsidó eseményen vesznek részt
ez a színvonal

Baloldali érték 2013.10.06. 09:17:41

"Végre egy tökös kelet-európai politikus, aki kiáll a zsidó érdekekért is!"

Hol az ellenpárja? Mármint a tökös izraeli politikus aki kiáll a kelet-európai érdekekért?

fludd 2013.10.06. 09:17:52

Mi ebben a tökös dolog? Semmit nem tett, csak folytatja a cseh elnökök "mondok egy nagy baromságot" hagyományát... :)

genyamagyar 2013.10.06. 09:18:07

@fehérfarkas: "Tehát amikor a nyugati média, blogok, bloggerek, fórumok, kommentelők Gázával és a Hamasszal indokolják Ciszjordánia katonai megszállását"

Ilyen csak a te agyadban létezik. Ciszjordáni katonai szempontból fontos, ezt minden csecsemő is tudja.

genyamagyar 2013.10.06. 09:18:12

@Köves D. Gábor: miért állnának ki a terrorostákért?

genyamagyar 2013.10.06. 09:18:25

@Sun9us: " a cseh köztársasági elnök szerint jobb lenne ha Szaud-Arábiába küldenék őket tovább."

Csak ők nem fogadják be őket! Jobban utálják őket, mint a zsidókat! Úgy tekintenek rájuk, mint te a cigányságra.

genyamagyar 2013.10.06. 09:18:32

@Lindalinda: "Ez itt Magyarország, nekünk a magyar emberek problémáival, életével kell foglalkoznuk."

A magyar zsidók - magyarok!

Idióta!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 09:18:38

Jeruzsálem kérdése vitatott, így a cseh javaslat egyszerűen butaság.

bontottcsirke 2013.10.06. 09:18:44

Ezen a lemezen úgy látszik van még barázda.

bambanő (törölt) 2013.10.06. 09:18:53

@petraeus: pontosan igy latom en is, nincs olyan hogy zsido erdek

az izraeli idegengyulolo, szelsoseges zsido csoportoknak biztos bejon Zemen szovege, de a mersekelt, ertelmisegi, bekere vagyo tobbseg inkabb beket akar
erre van is esely a kozeljovoben

a nyugati, asszimilalt zsidok meg nem Izrael es Jeruzsalem korul forognak

miert is nem a masik jeloltet, Schwarzenberget valasztottak a csehek ehelyett a gyulolkodo alkesz helyett...

Nemzeti Dohányos 2013.10.06. 12:28:45

Nem értem a jobbereket. Ha én utálnám a zsidókat, minden fórumon Izraelt támogatnám, mert azt akarnám, hogy egy nagy, erős, békés és virágzó ország legyen, ahova örömmel kivándorolnak.

paraszthajszal 2013.10.06. 12:30:03

@genyamagyar: nem kell egészen a cigányokig menni, emlékezhetünk a 23 millió román bevándorlóval/munkavállalóval riogató kampányra is.

Lássuk be, ha a román állam várná el, hogy mi fogadjunk be 1 millió erdélyi magyart, mert neki már terhesek ott, mi is tiltakoznánk:
-a nacionalisták azért, mert Erdély az õ szülõföldjük (is), csak azért mert az I. vh. után Románia megszerezte Erdélyt, nekik még joguk van itt élni
-a többiek azért, mert nehogy már a magyar állam az õ adóforintjaikból holmi jöttment, a munkahelyeiket veszélyeztetõ "románoknak" építsen szükséglakást, adjon segélyt stb.

fehérfarkas 2013.10.06. 16:00:05

@ikaljan:

A másik pedig az, hogy miért pont Szaúd Arábia? Miért nem Jordánia vagy Chile? Hiszen a szülöfőldjük (= Izrael és a mgszállt területek) után ebben a két országban él a legtöbb palesztin menekültként/bevéndorlóként.
egyébként egy olajmonarchiába bevándorolni és állampolgárságot kapni nem is olyan rossz 5let, kár, hogy az olajmonarchiák ezt nem támogatják. Én ngyon szívesen lennék kuvaíti vagy emírségekbeli állampolgár, és élvezném az anyagi jólétüket :D Meg azért a csehek között sem mindenki tartozik a felső tízezerbe, és gondolom azok is élveznék a magasabb életszínvonalat? :D
Ha már mindenárom embereket tömegesen akar költöztetni más országokba, akkor miért nem a saját hazájával kezdi (=miért nem a saját portája előtt söpröget?), miért egy másik kontinens országainak életébe szól bele?

Annyira birom, amikor a nyugatiak még mindig a gyarmatbirodalmaknak hiszik magukat (ráadásul olyan országok politikusai, amelyek soha nem voltak garmatbirodalmak) és ezerrel ugatnak bele más kontinensek országainak/népeinek belügyeibe.

fehérfarkas 2013.10.06. 16:00:25

@genyamagyar: "Ilyen csak a te agyadban létezik. Ciszjordáni katonai szempontból fontos, ezt minden csecsemő is tudja. "

Én tudom, hogy katonai szempontból fontos, de valahogy a 2,9 millió EMBER katonai megszállás alatt tartásának indoklásakor nem ezzel szoktak érvelni. Ez nem is csoda, hiszen ez az ENSZ szabályaiba ütközik.
Eleve az ENSZ elítéli a katonai megszállást. Valamint a megszállt területeken való kolonizációt is elítéli. Van is Izrael ellen elítélő ENSZ határozat ezügyben (pl. az ENSZ 242-es határozata), amely felszólítja Izraelt az eredeti 1948-as határok mögé való visszavonulásra és a megszállt területek visszaadására az őslakosságnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 16:06:04

@csentecsa:

A csehszlovák politikában egyébként hagyományosan volt egy erősen Izrael-párti vonal. Az izraeli hadsereg 1967 előtt nagy mennyiségben vásárolt csehszlovák fegyvereket. S a cseheknék az antiszemitizmus abszolút marginális, szemben a szomszédos lengyelekkel és szlovákokkal. Tulajdonképpen ennek része a mostani cseh politika is.

Amikor pl. tavaly az ENSZ szavazott arról, hogy Palesztína kapjon-e e megfigyelői státuszt, az egyetlen EU-tagállam, mely NEMmel szavazott Csehország volt, a többi vagy IGENnel szavazott vagy tartózkodott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 16:49:56

@fehérfarkas:

Nem, ez az 1967-es határok mögé való visszavonulásra szolít fel. Ez az alap a palesztínok számára, az 1948-as határokat a palesztínok sem akarják, hiszen abszurdak.

willdattaa 2013.10.06. 16:50:11

A csehszlovákok azért szimpatizálnak Izraellel, mert mindkét államot nagyhatalmak hozták létre önkényesen, a lakosság megkérdezése nélkül, más etnikumúak millióinak az erőszakos annektálásával, elüldözésével, jogfosztásával. Ahogy mondani szokták, megtalálta zsák a foltját.

fehérfarkas 2013.10.06. 16:50:16

@genyamagyar: "Csak ők nem fogadják be őket! Jobban utálják őket, mint a zsidókat! Úgy tekintenek rájuk, mint te a cigányságra. "

Ez egy tipikus hazugság, vagy modern kifejezéssel élvei: politikai hoax.
Szaúd Arábia ugyanúgy mint a többi olajmonarchia dollármilliókkal támogatja a palesztinokat. Nem rajtuk múlik, hogy a mai napig nem alapíthatták meg az önálló Palesztinát (amit az USA és Izrael az ENSZ-ben évtizedek óta leszavaz, és már országokat megpróbál a nemmel szavazásra ráábírni).
Szaúd Arábiában több mint 300.000 palesztin él. Az Egyesült Arab Emirátusokban több mint 170.000, a parányi Katarban 100.000, Kuvaitban 80.000.
A nem olajállam arab országok közül több mint 270.000 pallesztin él Egyiptomban (és Kairóban van egy külön kórház a gázai palesztinok számára), Jordániában pedig a 2,7 millió palesztin él (így Jordánia lakosságának a fele palesztin menekült/bevándorló), Libanonban pedig több mint 400.000, Szíriában pedig szintén 400.000 feletti palesztin található. Több mint 40.000 palesztin pedig Líbiában.
Ez így összeségében kb 4,5 millió palesztin él a különböző arab országokban.
Tehát amikor olyanokar irogatnak egyesek, hogy az arab országok miért nem fogadják be őket, akkor csak a tudatlanságukól állítanak ki bizonyítványt.

Emellett több mint 500.000 palesztin él Chilében, 250. 000 Hondurasban, 120.000 Mexikóban, 70.000 El Salvadorban, 60.000 Brazíliában. Valamint 10.000-nél több bevándorló/menekült Palesztin él a következő latin-amerikai országokban: Peru és Columbia. Vagyis Latin-Amerikában is több mint 1 millió palesztin menekült/bevándorló él.

Csehország hányat fogadott be? De ha már a palesztinok "büdösek" a csehek számára, akkor legalább a szláv testvérei közül mennyit fogadott be (pl. a délszláv háború idején menekült horvátot és szerbet)? Vagy Észtországban az észtek elnyomják az orosz kisebbséget és nem adják meg nekik az észt állampolgársággot: vajon hány észtországi orosznak ajánlotta fel Csehország a letelepedés és állampolgárság lehetőségét? Úgy tudtam az oroszok is szlávok, vagyis a cseheknek testvér népe?

Réka Kiss 2013.10.06. 18:13:45

Jó lenne ha a cseh elnökhöz hasonló bátorsággal állna ki Magyarország is a zsidók mellett! Jeruzsálemhez a zsidóknak minimum 3000 éves előjoga fűződik.

bambanő (törölt) 2013.10.07. 09:41:40

@Nemzeti Dohányos: az a szép, hogy Izraelben is erős a jobboldal, sőt, most vannak csak nyeregben igazán
tehát jobberekről zsidók és izraeliek esetén is lehetne beszélni

jobboldali nem csak magyar ember lehet...
és a jobboldali nem jelent automatikusan antiszemitát
amúgy ma nincs is Magyarországon jobboldal
minden párt balos szöveget tol

amúgy meg az MSZP szavazók jobban gyűlölik pl a cigányságot, mint a Fidesz szavazók egy felmérés szerint
na ez a szép...

gzeevi 2013.10.07. 15:18:41

@kuki123: "Miért van az hogy egy tőlünk több ezer kilométerre lévő kis semmi (0 gazdasággal, gyakorlatilag 0 termeléssel, és 0-t közelítő szellemi bázissal bíró) ország és annak közösségeit, tagjait ért sérelmekkel van teli a kibaszott sajtó".

Nem tudok válaszolni a kérdésre, de tudom illusztrálni a jogosságát: ha egy izraeli katona lelő egy drótvágó ollóval felszerelt palesztínt kerítésvágás közben - félreértés ne essék, nem menekülni akart a rasszista börtön-államból, hanem befelé igyekezett - azt a világ minden vezető orgánuma leközli. Ha ugyanaznap a szudáni Darfurban ismeretlenek leölnek egy falut 300 lakossal, az nem hír.

Viszont a nullás értékeidet kicsit korrigálnod kellene - a tudatodban (amennyiben Izraelre céloztál, és nem Szudánra - ha igen, akkor elnézést!).
Izrael lakossága ma kicsit több, mint 8 millió, ha a tendencia egyenesen folytatódik, hét év múlva hagyjuk el Magyarországot a népességben. Jelenlegi termelésünk a magyar gazdaságnak majdnem kétszerese, az egy főre eső GDP ugyancsak. Legnagyobb villamos erőművünk (egy a kilencből) annyi áramot termel, mint egész Mo. Valamikor a világpiac minden tizedik narancsa itt termett, a gyémántcsiszolásban vezetők voltunk, ma inkább a hi-tech adja a bevételt. A számítógépben, amin írsz, az XP és a WIN 7 innen származik, a VOIP internetes hangátvitel protokollja is (ICQ, Messenger, Skype, stb), a memória-kártya (az SD máig izraeli), a pendrive helyi találmány, a CPU pedig valszín az itteni Intel-gyárakban készült.
1973-ban hozta ki itt két tudós a koktélparadicsomot, perui vadparadicsomból kitenyésztve, ma Európa paradicsom-magjainak 40%-át mi adjuk el, Magyarországnak is. Ha szívrohamod lenne, izraeli rugós sztentet ültetnek beléd, ne adj isten! Azt hogy fogod szídni! Eddig 9 Nóbel-díjasunk van 65 állami év után, ha a nem-komoly békedíjakat leszámítjuk, még akkor is marad elég.
Ezeket nevezed te 0 gazdaságnak, 0 termelésnek, és 0 szellemi bázisnak? Igen, ha a tiéddel szorozzuk.
No comment....
De egyben igazad lehet: én is allergiás lennék a te helyedben. (meg irígy...)

gzeevi 2013.10.07. 18:20:07

Kiegészítőként: Az első hi-tech eladásunk 1998-ban volt, az ICQ, a világ első online csevegő programja. A négy fejlesztő fiatalember fejenként 100 millió dollárt kapott kézhez az amerikai vásárló cégtől. (Eladni érdemes, szabadalmaztatni nem, mert az költséges, bonyolult, és úgyis lelopják). A tavalyi eladások 5 és fél milliárd dollárban (kb 1630 milliárd forint) összegeződtek, azóta idén többek között a Waze-t vette meg a Google 1 milliárd dolláron felüli összegért. Az elmúlt 10 év alatt 65 milliárd dollár volt a program-eladások és befektetések összege. Ebben nincs benne a hardware - memóriák, mobil telefon chipek, stb fejlesztése, gyártása és eladása.(összehasonlításul: Mo tavalyi össz.termelése 125,5 milliárd dollár volt).
Minden jót: gzeevi

2013.10.07. 18:26:10

@gzeevi: Ilyesmivel (tényekkel, pl.) nem téveszted meg a magyarokat. Hiába minden. A zsigeri zsidógyűlölet előbb volt hungarikum, mint a túrórudi (amit az oroszoktól loptunk), a pörkölt (amit osztrák vendéglősök találtak ki) vagy a gulyás (szerb eredetű, mint szinte az egész un. magyar konyha). Ettől betegebb, butább és civilizálatlanabb nemzet nincs mégegy, talán csak közép-Afrikában. Végigolvasva a hozzászólásokat: szégyellem hogy -többé kevésbé- ide tartozom.

fehérfarkas 2013.10.07. 20:07:10

@gzeevi:

Izrael, a Világgazdasági Fórum legfrisebb versenyképességi tanulmányát dolgozom fel, és meg kell mondanom őszintén, hogy számos területen a régióbeli muszlim országok közül több is megelőzi. Viszont egy dologban valóban világelső: a tudományos intézetek minőségében (Quality of scientific research institutions). Ebben a Világgazdasági Fórum szerint a legelső helyen van az összes ország közül. Viszont a palesztin kérdés békés rendezéséig van egy tényező, ami az üzleti költségéket jelentősen drágítja, és ezzel a 128. helyre teszi az országot: a terrorizmus miatti üzleti költségek (Business costs of terrorism). Illetve ott van még az államadósságának a mértéke is, amivel a 121. helyen van, ami elég rossz eredmény - hiszen valamiből finanszírozni kell az ország működését és a fejlesztéseket, meg a telepépítéseket, és a palesztinokkal szemben fenntartandó hadsereet. Főleg, hogy a piaci erőfölény mértékében (Extent of market dominance) is csak a 109. helyen van.

Vagyis a gazdaságának az erősítése csak és kizárólag a régióbeli arab szomszédaival való jó gazdasági viszonyban, és a palesztinokkal való békés kiegyezésben van.
Amelyik Izraeli politikus a háborút, megszállást és az elnyomást pártolja, az a saját országa és népe ellen cselekszik. Vagy tovább fog lefelé csúszni a rangsorban Izrael. Ugyanis önmagában a tudományos intézmények minősége nem fog jelenti hosszútávon eredményeket, ha más fontos tényezők a befektetőket és a vállalkozásokat elriasztják az országtól.

Izrael 2 helyet rontott a Világgazdasági Fórum legfrisebb versenyképességi tanulmánya szerint - és a Top 25-ből ezzel ki is került. De erről írtam már az előbb, hogy az innováció, K+F, kutatóintézetek terén nagyon jól teljesít az ország, de a megszállás/elnyomás túl nagy erőforrásokat vesz el a gazdaságától, túl nagy terhet ró a kormányzati forrásokra, amiket meg a vállalkozásokra hárít át, ami miatt az ország versenyképessége nem tud javulni.

fehérfarkas 2013.10.07. 20:18:58

@gzeevi:

De ugyanez igaz az idegenforgalommal kapcsolatban is. A sokáig lenézett, és porfészewknek tartott arab országok ma már több turistát fogadnak, a turisták számára kedveltebb célpontok mint Izrael.

A Világbank adatai szerint Izrael 1995-ben 2,2 millió külföldi túristát fogadott (44. hely), 2000-ben 2,4 milliót (51. hely), 2011-ben 2,8 millió (60. hely) külföldi turistát fogadott.

A lenézett porfészek arab országok pedig:
Egyesült Arab Emirátusok 1995-ben: 2,3 millió (38. hely)
Egyesült Arab Emirátusok 2000-ben: 3,9 millió (38. hely)
Dubai (Egyesült Arab Emirátusok) 2012-ben: 9 millió
Abu Dhabi (Egyesült Arab Emirátusok) 2012-ben: 2,3 millió
Sharjah (Egyesült Arab Emirátusok) 2013 első féléve: 951.000

Szaúd Arábia 1995-ben: 3,3 millió (35. hely)
Szaúd Arábia 2000-ben: 6,5 millió (21. hely)
Szaúd Arábia 2011-ben: 17,5 millió (16. hely)

Egyiptom 1995-ben: 2,8 millió (38. hely)
Egyiptom 2000-ben: 5,1 millió (32. hely)
Egyiptom 2010-ben (arab tavasz előtti évben): 14 millió (18. hely)

Egyiptom 2011-ben: 9,5 millió (26. hely)
Marokkó 1995-ben: 2,6 millió (39. hely)
Marokkó 2000-ben: 4,2 millió (37. hely)
Marokkó 2011-ben: 9,3 millió (27. hely)

Szíria 1995-ben: 815.000 (64. hely)
Szíria 2000-ben: 2,1 millió (53. hely)
Szíria 2010-ben (arab tavasz előtti évben): 8,5 millió (33. hely)
Szíria 2011-ben: nincs adat

Bahrain 1995-ben: 2,3 millió (41. hely)
Bahrain 2000-ben: 3,8 millió (39. hely)
Bahrain 2010-ben (arab tavasz előtti évben): 11,9 millió (20. hely)
Bahrain 2011-ben: 6,7 millió (37. hely)

Tunézia 1995-ben: 4,1 millió (29. hely)
Tunézia 2000-ben: 5 millió (34. hely)
Tunézia 2010-ben (arab tavasz előtti évben): 6,9 millió (39. hely)
Tunézia 2011-ben: 4,7 millió (47. hely)
Jordánia 1995-ben: 1,07 millió (61. hely)

Jordánia 2000-ben: 1,5 millió (60. hely)
Jordánia 2010-ben (arab tavasz előtti évben): 4,5 millió (49. hely)
Jordánia 2011-ben: 3,9 millió (50. hely)

De még a nemzetközi szankciókkal súlytott Iránba is több túrista megy, pedig Irán a nyugati utazási irodák ajánlataban nem is szerepel - sőt a nyugati országok külögyminésztériumai és követségei pedig nem ajánlják az állampolgáraiknak, hogy Iránba menjenek:
Irán 1995-ben: 490.000
Irán 2000-ben: 1,3 millió (63. hely)
Irán 2011-ben: 3,3 millió (52. hely)

Vagyis önmagában a hi-tech és K+F+I nem tud csodát tenni, ha az országpolitikai vezetése egy megszálló, elnyomó háborús politikát folytat, és emiatt sok befektető és turista számára az ország az elkerülendők listáján szerepel. Ezen kellene változtatnia Izrael vezetésének, mert sokáig nem tartható fent a háborús/katonai megszállós/elnyomó politika.

fehérfarkas 2013.10.07. 21:00:51

@mokkaczuka: "Jeruzsálem Izrael örök, egységes és oszthatatlan fővárosa. Hajrá Zeman! "

Erről kérdezd meg mind az ENSZ-t, mind pedig az ott lakó őslakosokat.
De a Vatikán sem robbant ki az örömtől, amikor a kereszténység legszentebb városa a cionisták kezére került. És ahol évszázadokon keresztül az arab és török uralom alatt békében megfértek egymással a különböző keresztény egyházak, a muszlim és a zsidó vallás, ott hirtelen egy vallási és etnikai konfliktus alakult ki az őslakosok, és az Európából bevándorlók között.

paraszthajszal 2013.10.07. 22:36:00

@fehérfarkas: engem nem igazán lehet azzal vádolni, hogy túlzottan Izrael-barát lennék (bár antiszemita nem vagyok), de sajnos be kell látni, hogy az ENSZ eredeti elképzelése, hogy Izrael legyen "corpus separatum", osztozzanak rajta a zsidók és az arabok, ma már kissé életidegennek, papírízűnek hat, a megvalósulására pedig kb. nulla esély mutatkozik. Arra még jó az ötlet, hogy így egy tárgyaláson, ha a felek valóban szeretnének egymással megállapodni (nem úgy, mint jelenleg), mindketten tudjanak "valamiről lemondani", de a végső eredmény aligha hagyná a várost a két fél közös gondozásában, ráadásul szerintem Kelet-Jeruzsálemről Izrael nem nagyon lesz hajlandó lemondani, előbb adnák oda Palesztínának az arab háromszöget a '67 előtti izraeli területből, mint Jeruzsálemből akár csak egy négyzetmétert.

Ami meg a gazdasági fejtegetést illeti, az arab világ egyes részeinek látványos fejlődése vitathatatlan, ugyanakkor Izrael szempontjából egy nagyon fontos tényezőt, nevezetesen az USA szerepét szerintem kihagyod az egyenletekből. Amíg nincs átfogó békemegállapodás, van ürügy amerikai pénzügyi segítséget kérni (az amcsiknak meg adni), akár katonai, akár gazdaságfejlesztési célokra, ez pedig ellensúlyozhatja a "terrorizmus gazdasági költségeit”, pláne, hogy azokat az Iron Dome, a biztonsági falak/kerítések és a további várható fejlesztések is szorítják lefelé. Jelenleg szerintem kétséges az, hogy az izraelieknek tényleg megérné-e komoly áldozatokat (ciszjordániai telepek, esetleg Kelet-Jeruzsálem feladása) hozni úgy, hogy ez a Hamaszt egyáltalán nem biztos, hogy kielégítené (pláne, ha kihagyják őket a tárgyalásokból), és békemegállapodások hiányában Izrael helyzete, alkupozíciója folyamatosan javul (az újabb telepek, falak, jobb rakéta-elhárítás stb. révén). Amíg az USA feltétlen támogatását élvezik, még az ENSZ-határozatokat is letojhatják.

paraszthajszal 2013.10.07. 22:54:48

@paraszthajszal: elnézést, természetesen Jeruzsálem, nem Izrael lett volna "corpus separatum", a kritikám is erre vonatkozott, csak véletlenül a város neve helyett az országét írtam.

fehérfarkas 2013.10.08. 00:40:47

@paraszthajszal:

Korábban írtam, hogy a Gázában tevékenykedő Hamaszt és a Ciszjordániában működő Palesztin hatóságot nem jó összekeverni egymással.
Ráadásul most itt a lehetőség, hogy az új egyiptomi vezetéssel egyszerre lehessen a Hamaszt felszámolni vagy pacifikálni, másrészt a Palesztin Hatóság (Ciszjordánia) területét elismerni, és ezzel a muszlim és az arab világ felé hitelesen békejobbot nyújtani, és a konfliktust is megoldani. Miután a Hamaszt Irán támogatja, így ezen ügy mellé még Szaúd Arábiát (a térségben Izrael és USA mellett a 3. legnagyobb politikai x@arkeverő) is oda lehetne állítani: Szaúd Arábia még Izraelnél is kevésbé szerentné Irán közel-keleti megerősödésétlátni, másrészt a szaúdi királyság már évtizedekkel ezelőtt kinyilvánította, hogy kész Izraelt elismerni és vele szövetséget kötni, ha Izrael elismeri az önállóPalesztinát és a megszállt területekről kivonul.
Ki tudja mikor lesz ilyen történelmi alkalom, ami egyszerre lenne jó Izraelnek és a palesztinoknak is.
Az USA globális politikai hatalmának meggyengülése, és Oroszország és Kína megerősödése után (amelyek ugye Irán pártiak) Izraelnek már nem lesz mégegy ilyen kedvező lehetősége.

Jeruzsálemet meg kellene hagyni a 3 világvallás szent helyének. Ha Izrael képes lenne arra, amire az arab kalifátusok és az Oszmán Birodalom volt, hogy a várost eként tartotta tiszteletben, és teljes toleranciát és vallásszabadságot biztosított az ott élőknek, és nem próbálta meg etnikai-vallási alapon kisajátítani, akkor azt mondanám nyugodtan legyen Izraelé. Hiszen abban az esetben nem változna semmi, csupán a közigazgatási vezetésben történt volna változás, ami az átlagembert nem érinti. De ehelyett évtizedek óta a város elzsidósítása történik más kontinensről történők bevándoroltatásával, és az őslakosság elgettósítása, elszeparálása, kulturájuk elsorvasztása.

Nem az őslakos zsidósággal van a baj, hanem a 20. sz-ban Európából bevándoroltakkal. És szinte csak az Európából bevándoroltakkal, mert pl. az Etiópiából vagy Tunéziából vagy Jmenből vagy Szíriából bevándorolt zsidók nem akarják kisajátítani maguknak a várost az őslakosság rovására. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az európai zsidók évszázadokon keresztül Európában az európai viszonyok között szocializálódtak (még a nyelvüket is lecserélték egy mesterséges germán nyelvre: a jiddisre), és így ezt az európai gyarmatosító mentalitást vitték magukkal a Közel-keletre.

Pedig sémi népektől a latin és germán népek gyarmatosító mentalitása igencsak távol áll. Az igazi sémik a meghódított népek kulturáját és tudámányait átvették és tovább fejlesztették, a meghódítottakkal szemben pedig türelmesek és megengedőek voltak.
A 19. sz-ban Európában európai zsidók által létrejött cionista eszméből pont ez hiányzik. A cionizmus nem más, mint a portugál, spanyol, holland, francia, brit gyarmatosítók ideológiájának a zsidó változata (ugyanaz a mentalitás csak a hódító etnikum/vallás alanya lett zsidóra kicserélve).
Sok ázsiai és afrikai országban élő zsidók azt sem tudják mit jelent az a kifejezés, hogy cionizmus.
Az meg a 20. sz. groteszk iróniája, hogy Izrael legnagyobb ellenséges országának pont az országot tartja, ahol a legtöbb őslakos zsidó él, és ahol zsidókknak alanyi jogon jár parlamenti képviselői hely: Iránt.

paraszthajszal 2013.10.08. 01:42:30

@fehérfarkas: "Korábban írtam, hogy a Gázában tevékenykedő Hamaszt és a Ciszjordániában működő Palesztin hatóságot nem jó összekeverni egymással. Ráadásul most itt a lehetőség, hogy az új egyiptomi vezetéssel egyszerre lehessen a Hamaszt felszámolni vagy pacifikálni..."

Nézd, én tudom, hogy miért írtad, hogy a Hamaszt és a PH-t nem jó összekeverni (én sem keverem össze), és tisztában vagyok azzal is, hogy Gáza és Ciszjordánia között nincs fizikai összeköttetés, de ha Izrael szempontjából nézzük a dolgot, akkor a helyzet nem ilyen egyszerű.

Ugye Gázát a Hamasz uralja, velük Izrael nem tárgyal, mert terrorszervezet, de Gáza egyszersmind a jövőbeni Palesztin állam része is lenne. Ők a rossz példa, amit fel lehet mutatni, hogy lám, onnét Izrael egyoldalúan kivonult, feladta a gázai telepeket, és lám, azóta terrorszervezet uralta nem-demokratikus kvázi-állam működik ott, ami folyton rakétákkal lövi Izraelt (btw. a zsidó narratívában a blokád nem okként, hanem okozatként jelenik meg). Izrael szempontjából tehát gyakorlatilag ők jelentik a biztonságpolitikai fenyegetést.

A PH nem terrorszervezet, Abbasz nem löveti rakétákkal Izraelt, velük tehát lehetne tárgyalni. De: ha mondjuk engedményeket tesznek nekik, hagyják, hogy Ciszjordániában létrejöjjön egy palesztin állam, mit nyer ezzel Izrael? Csökkennének ezzel a terrorizmus üzleti költségei? A rakéták eddig is Gázából jöttek, nem Ramallahból vagy Bethlehemből, így az a kérdés, tud-e ez ellen Abbasz bármit tenni. A válasz természetesen az, hogy nem, erre neki semmi ráhatása nem lenne, Gáza pacifikálása, a Hamasz kordában tartása továbbra is Izrael feladata lenne!

Mit nyer így akkor egy olyan megállapodással Izrael, amiből a Hamaszt kihagyták? Lényegében semmit, csak veszít a ciszjordániai telepek feladásával. Ha a Hamaszt ígyis-úgyis nekik kell legyakniuk (meg is teszik időről-időre), akkor ehhez miért is kéne a fájdalmas áldozatokkal járó békekötés? Hogy az araboknak jó legyen? Hát sajnos ez viszont őket nem érdekli.

gzeevi 2013.10.08. 12:42:57

@fehérfarkas: Az itteni viszonyokról pedig abból alkotsz véleményt, ami az európai (torz) sajtóban lecsapódik. Nem élsz itt, egyáltalán nincs fogalmad a (arab, zsidó) közhangulatról. A török vagy jordán uralom alatt NEM volt vallásszabadság Jeruzsálemben, most viszont van. A "kisajátítás" addig lakatlan dombok beépítését jelenti (vitatott fennhatóságú területeken), és hozzácsatolásukat jeruzsálem municipális területéhez. Az arabok pártján leginkább éppen az európai származású zsidók vannak, - a vallásos fanatikusokat leszámítva - őket bélyegzik meg "liberális" jelzővel, ők azok, akik el akarják választani a vallást az államtól, és elérték a vallás törlését a személyi ig.-ban. (nincs zsidő, muszlim, keresztény, stb!). Legjobban ellenük vannak éppen a szefárd zsidók, köztük kevesebb a liberális, ők inkább "hagyományosak". Ne felejtsd el a damaszkuszi vérvádat, a sok rendelkezést a kötelező iszlámra-térésről, jó 1000 évvel ezelőttől a múlt századig. A palesztín "őslakosok" túlnyomó többsége még a múlt században (a zsidókkal egy időben) Szaud-Arábiából és Egyiptomból "jött át", más arab országokból is, településeik mint szigetek, családneveik, sőt, saját tudatuk is őrzi eredetük forrását. Csak nagyon kevés az igazi őslakos, (azok egy része is áttért zsidó, utoljára 1860 körül tért ét egy zsidó falu muzulmán hitre). A legfrissebb felmérés szerint az izraeli arabok 40%-a büszke az állampolgárságára. Szóval, kritikáid előtt megérne egy jó helyszíni szemlét végezni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:00:01

@gzeevi:

Tök mindegy, hogy a palesztínok honnan jöttek és mikor. A lényeg: MOST ott vannak.

2013.10.08. 15:10:06

@gzeevi: Szeretnélek figyelmeztetni, ez a fickó egy muzlim troll. Semmi értelme vele vitába szállni - nem is lehet, lepereg róla minden. Páran próbáltuk - hasztalan. Kizárólag azzal tölti az idejét, hogy megjelenik mindenütt ahol zsidóznak, és feltölti a kommenteket a fröcskölődő, antiszemita szakportálokról kimásolt ordas marhaságokkal. Gyakran ismétlődően ugyanazokkal. Önálló megnyilvánulásai, gondolatai nincsenek.

Én most cionista hazugságokat terjesztő, hazaáruló leszek. Ajánlom magamat.

gzeevi 2013.10.08. 15:10:22

@fehérfarkas: Mint mindig, ezúttal is sz’mokkal pontosan dokumentálod a kommentedet. Csak a levont következtetések úgy nem érnek semmit, ahogy vannak. Amint magad is látod, a hozzánk látogató túristák száma lassan de évről évre növekszik. Ez nekünk elég! (1) Ha azért "csúszunk le" több hellyel a listán, mert másoknál gyorsabban nő a túrizmus - az abszolúte nem visszaesés! Most, hogy Egyiptomban visszaesett a túrizmus, emiatt 2 hellyel előrébb jutottunk, az a mi érdemünk?? (2) Nem látod a térképet magad előtt? Összehasonlítsz Iránnal, Tunéziával, stb? Izrael területe kisebb, mint Észak- és Nyugat-Dunántúl egyben, ennek a területnek 4/5 része sivatag, a megmaradt néhányezer nkm-en 8 millió ember él. Ide hoznánk még 4-8 milliót? Nekünk a 2-3 millió túrista egyelőre elég, hiába kiemelkedően érdekes történelmi emlékek vannak itt, az infrastruktúra még nem elég, hogy nagyobb vendég tömeget fogadjon. (3) Ráadásul a világ-média, különösen az európai jobb és bal ideológiai egyetértésének köszönhetően Izrael irányába - olyan eltorzított színben traktálja az országot, hogy számtalan ember elvből ide sem látogatna. Magam is találkoztam több ilyennel itteni kongresszusokon, akik bevallották előzetes habozásukat, de valamennyien kellemes meglepetésüknek adnak kifejezést, mert a valóság nem egyezett előzetes előítéleteikkel.

gzeevi 2013.10.08. 16:28:14

@Pensive: Nem tudom, melyik fickóra gondoltál, a farkasra vagy a bircára.
Attól, hogy ellentétes véleményed van, még nem leszel hazaáruló, még ha egyesek szeretnék is ezt sulykolni a köztudatba. Minden esetre köszönöm a távolról jövő megértést. Ehhez még csak nem is kell azonosan gondolkodnunk. Szia!

gzeevi 2013.10.08. 16:28:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tök mindegy, hogy a zsidók honnan jöttek és mikor. A lényeg: MOST ott vannak.

gzeevi 2013.10.08. 16:43:03

Kiegészítések:
Az izraeli arabok 40%-a, a zsidók 92%-a büszke az államára. A lakosság megelégedettségi (plusz várható életkor, szociális ellátás, GDP, stb)világ-rátáján 11-ik helyen vagyunk jelenleg (a skandinávok és néhány más után. Mo a 110-ik, ha nem tévedek).

Most halt meg az egykori országos szefárd főrabbi 93 évesen. 40 éve választották 10 évre, azóta nem volt hajlandó levetni a díszruhát. Ő maga Bagdadban született, Egyiptom főrabbija is volt. Öreg korára vén kecskeként gügyögte a hülyeségeit, de azt is, hogy az arabokba csapja be az Úr a pestist, a palesztínokat rakétával kellene megsemmisíteni, stb. Ezekkel országos vihart, felháborodást keltett. A temetésén egész nyája, kb 800 ezer ember tolongott a fővárosban, majdnem mind szefárd. Gondolod, hogy a nyája nem követte a főnök-rabbi szent nyilatkozatait? Mindenesetre egy kukkot sem szóltak akkor ellene. Ezeket a szefárdokat nevezed az együttélés bajnokainak, míg az askenáz cionistákat kelet-idegen gyarmatosítóknak.... Jól dokumentált hozzászóló vagy...

fehérfarkas 2013.10.08. 17:36:04

@gzeevi: "A török vagy jordán uralom alatt NEM volt vallásszabadság Jeruzsálemben, most viszont van. "

Ezt cáfolom, és cáfolják a fennmaradt dokumentumok, és a térténészek munkái is. De ugyanúghy cáfolják Ferenc József császár, a trónörökös Rudolf herceg, és II. Vilmos német császár által fenmmaradt naplók bejegyzések a zarándoklataikról, és a korabeli osztrák és német újságok és hírügynökségek tudósításai is.

Arról nem is beszélve, hogy a 16-17. sz-ban Spanyolországban üldözött zsidókat pont az Ottomán török birodalom fogadta be.
De a 2. világháború alatt is több tízezer zsidót fogadott be az akkor már Török Köztársaság (míg pl. Svájc lezárta a menekülő zsidók elől a határait).

fehérfarkas 2013.10.08. 20:15:54

@gzeevi: "arabokba csapja be az Úr a pestist, a palesztínokat rakétával kellene megsemmisíteni, stb. Ezekkel országos vihart, felháborodást keltett. A temetésén egész nyája, kb 800 ezer ember tolongott a fővárosban, majdnem mind szefárd"

Ebből 1-2 sajtócikken kívül semmi nem éérzékelhető az Izraelen kívüli világban - de képzeld el fordítva, ha egy Izrael-ellenes muszlim/arab temetésén lenne 800 ezer résztvevő. Abból valószínűleg nemzetközi botrány lenne, és a nyugati média 20 év múlva is erre hivatkozva terroristázná le a muszlimokat (ahogy a 9/11 is rendszeresen előfordul 12 évvel később is a nyugati mainstream médiában).

fehérfarkas 2013.10.08. 20:16:10

@gzeevi: "Ne felejtsd el a damaszkuszi vérvádat, a sok rendelkezést a kötelező iszlámra-térésről, jó 1000 évvel ezelőttől a múlt századig. "

Tudod miről szól a damaszkuszi vérvád?
Arról, hogy 1840. febr. 5-én egy ferences szerzetes(!!!) Tamás atya és szolgálója eltűnik és az Ottomán Birodalom francia konzulja (Ratti Menton) a helyi hatóságokkal együtt rítuális gyilkosságokra gyanakszik, amit a helyi zsidó közösség tajai közül követjettek el. Ennek jegyében vesznek őrizetbe számos rabbit, és az akkori szokásoknak megfelelően kínzások révén próbálnak belűlik inforációkat kiszedni.
Nemzetközi nyomásra(!!!) a hatóságok az elfogott zsidók kínzásával felhagynak és felmenti őket a bíróság, de mivel a gyilkosok nem kerültek elő, ezért a közvélemény a zsidók ellen fordul.
Ugyanebben az évben Cipruson is történik 2 rítuális gyilkosság - az áldozatok szintén keresztények. 1853-ban pedig a Cári Oroszországban.
Majd 1870-ben a németországi Pederborn püspöke ír egy könyvet arról, hogy a zsidók vallási megfontolásokból keresztény gyermekeket ölnek.
1880-ban Szmirnában/Izmírben találnak egy rítuálisan megöltik kisfiút.
1881-ben pedig a Civilta Cattolica című katolikus lap közölt cikksorozatot a zsidó rítuális gyilkosságokról.
1882-ben Tiszaeszláron tűnik el egy áldozat. 1888-ban a Német Birodalombeli Breslauban ölnek meg rítuálisan egy keresztény kisfút. 1891-ben pedig Xantenban találnak meg egy rítuálisan megölt kisfiút.

A rítuális gyilkosságokkal kapcsolatban ha a nemzetközi közvélemény nem tiltakozik a kínzással kicsikarni akart kihallgatások ellen (amiket a CIA és a MOSZAD ma is használ) a damaszkiszi vérvádként elhíresült eseménykor, akkor lehet, hogy a tettesek is meglettek volna. Így vszont a tettesek szabadon maradtak, és a közvélemény csak annyit látott az egészből, hogy valakik nagyon nem akarták, hogy a rítuáális gyilkosságok elkövetői kézre kerüljenek. És mivel ezek a rítuális gyilkosságok nemcsak az Ottomán birodalomban, hanem a keresztény birodalmakban (Cári Oroszország, Német Birodalom) is ugyanúgy megtörténtek, és az áldozatok jórészt keresztények voltak, így nemcsak a muszlim világban, hanem a keresztény világban is növelték a zsidókkal szembeni ellenszenvet. Egyébként pedig gyilkosságok esetében az oszmán hatóságok a muszlimmal szemben is hasonló ezsközöket vetettek be, hogy az információkat kiszedéjék belőlük - csak azok ellen soha nem volt nemzetközi tiltakozás.
De gondolom a cionista mítosz máshogy számol be erről.

És ez iszlámra kényszerítés még annyira sem igaz, mint ahogyan a damaszkuszi vérvádat beállította a cionista propaganda.
Egyébként józan logikával azt mond meg nekem, hogy lett volna olyan mértékű, zsidó, keresztény, zoroasztró, buddhista, hindu lakosság a muszlim birodalmakban, ha tényleg az iszlám felvételére kényszerítették volna a más vallásúakat. Hogy lehet, hogy őskeresztény egyházakat egyedül a muszlim országokban lehet találni? Hogy lehet, hogy míg a keresztény Európában eltüntek politeista vallások, addig ázsiai és afrikai muszlim országokban a mai napig élnek politiesta vallású csoportok?
Tudod, hogy az Oszmán birodalom fővárosának, Isztambulnak a lakosságának kb. a fele nem muszlim volt, hanem keresztény meg zsidó? Tudod, hogy számos szultán tanácsadói között jelentős számban zsidók is voltak? Tudod, hogy az egyik szultán még személyesen is részt vett az isztambuli zsidó negyed oltásában az életét kockáztatva (és az tűzoltás közben ténylgesen meg is sérült)?

fehérfarkas 2013.10.08. 20:16:27

@gzeevi: "A palesztín "őslakosok" túlnyomó többsége még a múlt században (a zsidókkal egy időben) Szaud-Arábiából és Egyiptomból "jött át", más arab országokból is"

Ezt a hoaxot ugye tudod, hogy többször is megcáfolták már?

Persze, kisebb volta a századfordulón a földrajzi Palesztina lakossága, ahogy az egész világé is csak a mainak a töredéke volt. De kisebb volta a szomszédos Arábia, Egyiptom, Irak, stb lakossága is.
A századfordulón pedig Szaúd Arábia, Libanon és Jordánia ugyanúgy nem léteztek még mint Izrael sem.
A mai Szaúd Arábia csupán 1932-ben jött létre, amikor Abdul Aziz ibn Szaúd brit segítséggel meghódította Arábia 3/4-ét és kikáltotta magát királynak.
Palesztina, Jordánia és Libanon pedig akkor még a Török birodalom uralma alá tartozó Nagy-Szíria részei voltak.

Az arabok a britek fellázításának és segítségének hatására legyőzik a saját területükön a törököket. Csakhogy föggetlenség helyett átverik őket és egyből a britek és franciák gyarmatosítják őket és területüket feldarabolják. Így lett Szíriából 4 önálló (és 1 mai napig el nem ismert, katonai megszállás alatt tartott) ország: a mai Szíria, Libanon, Jordánia, Izrael, és Palesztina. Ez utóbbi a mai napig katonai megszállás alatt van, és Izrael meg az USA az ENSZ-ben folyton megakadályozzák, hogy az ENSZ önálló független országként elismerje (bár tavaly az ENSZ már a "nem tag megfigyelő állam" kategóriába sorolta - összesen 9 ország szavazott ellene: köztük Izrael, USA és a posztban szereplő Csehország).

Nem ártana ismerned annak a régiónak a történelmét, ahová átköltöztél. De ha akarod tudodk pedenni századforduló képeket és lakossági adatokat a földrajzi Palesztina jelentősebb városairól. A fénykpezőgépet már akkor is ismerték, a népszámlálást is, sőt a törökök még vasútat is építettek a területen (amit az 1. világháborúban a britek javaslatára az arabok tettek tönkre, hogy a török katonai utánpótlást elvágják).

Nem a zsidók harcolták ki a terület függetlenségét az Ottomán török birodalom alól, hanem az ott élő arabok brit segítséggel. Akkoriban a cionista európai zsidók még Európában (Svájcban: Genfben) tartották a kongresszusaikat. És akkoriban még a Szentföld helyett még inkább az USÁ-ba mentek, ha Európa elhagyásáról volt szó.
A Szentföld majd csak azután lett népszerű az európai zsidók számára, hogy az arabok felszabadították magukat a törökök alól az 1. világháborúban, és a britek meg gyarmatosították őket: és így a terület Brit Palesztin Mandátumterületté vált.

fehérfarkas 2013.10.08. 20:17:03

@Pensive: Láttom ide is átjöttél, és ha már a tényadatokat cáfolni nem tudod, akkor személyeskedsz és fröcsögsz.

A személyeskedés és fröcsögés helyett próbáld meg inkább hiteles tényadatokkal cáfolni az állításaimat, és alátámasztani a tiédet.
Fogadjunk, ha Izrael helyett Bolíviával vagy Kenyával hasonlítottam volna össze, akkor jöttél volna ide hozzászólni.
De mivel a poszt pont Izraelről szól, és emiatt az összehasonlítás tárgya is Izrael.

fehérfarkas 2013.10.08. 20:21:34

@gzeevi: "Csak a levont következtetések úgy nem érnek semmit, ahogy vannak. Amint magad is látod, a hozzánk látogató túristák száma lassan de évről évre növekszik. Ez nekünk elég! (1) Ha azért "csúszunk le" több hellyel a listán, mert másoknál gyorsabban nő a túrizmus - az abszolúte nem visszaesés! Most, hogy Egyiptomban visszaesett a túrizmus, emiatt 2 hellyel előrébb jutottunk, az a mi érdemünk?? (2) Nem látod a térképet magad előtt? Összehasonlítsz Iránnal, Tunéziával, stb? Izrael területe kisebb, mint Észak- és Nyugat-Dunántúl egyben, ennek a területnek 4/5 része sivatag, a megmaradt néhányezer nkm-en 8 millió ember él. Ide hoznánk még 4-8 milliót? Nekünk a 2-3 millió túrista egyelőre elég, hiába kiemelkedően érdekes történelmi emlékek vannak itt, az infrastruktúra még nem elég, hogy nagyobb vendég tömeget fogadjon. "

Ne haragudjál, de évek óta folyamatosan azt olvasom a cionistáktól a cikkeikben, fórumaikon, kommentjeikben, hogy az arab országok mennyire elmaradt kis porfészek, nincs ott semmi fejlődés, de bezzeg Izrael képviseli ott az egyedüli civilizációt és fejlettséget. Valamint Izraelbe milyen sokan mennek, mert ott van miért odamenni és mit megnézni és a szabadidőt jól eltönteni, ellenben a porfészek arab országokban az unalmas svatag porán kívül semmi nincsen.

Úgy látszik, az emberek egyre inkább máshogy gondolják.
A "Közel-Kelet egyetlen demokráciájának", a "Közel-Kelet egyetlen nyugati(értékrendű) országának", a "nyugati értékrend/világ képviselője a Közel-keletennek" nevezett Izrael legnépszerűbb városa Tel Aviv a MasterCard felmérésében a 10. helyre (0.9 millió) csúszott vissza a látogatottságot illetően, a pénzköltésben pedig a 8. helyre ($1.3 milliárd). Az Euromonitor International felmérésben pedig a világ Top 100 legnépszerűbb városa között sincsen.

Ezzel szemben a Közel-Kelet és Afrika régió (=MENA régió = Middle East and Africa régió) legnépszerűbb városai:
Dubai (Egyesült Arab Emírségek): 1. hely, 9.89 millió
Rijád (Szaúd Arábia): 2. hely, 5.05 millió
Johannesburg (Dél-Afrikai Köztársaság): 3. hely, 2,5 millió
Amman (Jordánia): 4. hely, 2.4 millió
Lagos (Nigéria): 5. hely, 2.2 millió
Kairó (Egyiptom): 6. hely, 2.1 millió
Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek): 7. hely, 1.7 millió
Tunisz (Tunézia): 8. hely, 1.7 millió
Casablanca (Marokkó): 9. hely, 1.0 millió
Tel Aviv (Izrael): 10. hely, 0,9 millió

És ahol a legtöbb pénzt hagyják a külföldi turisták:
Dubai (Egyesült Arab Emírségek): 1. hely, $10.4 milliárd
Rijád (Szaúd Arábia): 2. hely, $3.4 milliárd
Bejrút (Libanon): 3. hely $2.8 milliárd
Johannesburg (Dél-Afrikai Köztársaság): 4. hely, $2.7 milliárd
Amman (Jordánia): 5. hely, $2.0 milliárd
Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek): 6. hely, $1.7 milliárd
Kairó (Egyiptom): 7. hely, $1.7 milliárd
Tel Aviv (Izrael): 8. hely, $1.3 milliárd
Tunisz (Tunézia): 9. hely, $1.1 milliárd
Lagos (Nigéria): 10. hely, $0.9 milliárd

És ebben az arab tavasz hatása is ugyanúgy érződik, mint az országosan megadott adatok esetében (2011-ben még a szíriai Aleppó és Damaszkusz is megelőzöttt titeket - sajnos a háború miatt most az USA-Izrael-Szaúd Arábia által támogatott és fegyverzett terroristák/szélsőségesek mennek oda a turistáák helyett).

Ráadásul illene tudnod, hogy gazdaságilag és földrajzilag melyik nagy régióba tartozik az az ország, ahol lasz.
És így megértheted, hogy miért szerepelt a hozzászólásomban nemcsak Jordánia, hanem Tunézia is.
Közel-Kelet és Afrika régió = MENA régió = Middle East and Africa régió.

Ja, és a poros kis pórfészek Jordánia, Libanon, Dubai, Abu Dhabi meg Tunézia lakossága is kisebb mint Izraelé, mégis népszerűbbé váltak az elmúlt évtizedben a te lakhelyednél. Vajon miért? Talán mégsem olyan elmaradott porfészkek, mint amennyire hazudjátok róluk?

2013.10.08. 20:23:30

@gzeevi: A farkasra. Ami azt illeti, a muzlim megszállás alatt álló Európában, szükségszerűen erősödik az antiszemitizmus, részben az iszlám, részben pedig a friss generáció ignoranciája, tudatlansága, érdektelensége miatt. Belgiumi iskolai tanárok vakon nyelik be az antiszemitizmustól hemzsegő tananyagot, miközben jórészüknek fogalmuk sincs olyan alapvető dolgokról hogy pl. hogy mikor volt a II. vh., vagy mi az a szocializmus v. kommunizmus. A németek ebből a szempontból kivételek, őket a történelmi örökség, és a beléjük nevelt önvád és szégyenérzet visszatartja. De csak ez. Ha jól értelmezem, és valóban Izraelben élsz, okosan teszed. Irgyellek is egy kicsit. :)

gzeevi 2013.10.08. 23:52:37

@fehérfarkas: Véleményeket nem tudok cáfolgatni, tényeket igen. Pl a vallásszabadságról (amikoris a keresztények és a zsidók "dhimmi" megtűrtek voltak - igaz, csak időnként. Amikor szükség volt rájuk, pl egy jól képzett orvosra, akkor nem.
Arról, hogy az Izraelen kívüli világban mi érzékelhető és mi nem, mit érzékeltetnek a szándékos híradások, és mit ollóznak ki - abba semmi beleszólásom/unk nincs, nem is érdekel.
De te is, mit azok, a göbbelsi elvek alapján propagálsz: dobálj rájuk szüntelenül sarat, ha le is pereg, valami mindig rajtuk marad.
Az őskeresztény egyházakról a muszlim országokban talán a koptokat kellene megkérdezni: hány templomukat is gyújtották fel a muzulmán testvérek, 40-et? 200-at? Betlehem eredeti keresztény többsége már odavan, elűzték őket a szomszédaik.
A "hoaxot" nem hallottam eddig, viszont több mint 200 arab kollégámtól az elszármazásuk helyét igen. Ha egy átlagos arab családnevet említek előttük - Agbaria, Micraui, Massalha, Sibli, stb - azonnal meg is mondják, honnan van a nemzetség, és melyik faluban, városkában laknak. Persze, hogy nem a szaudi államot értettem a múlt századból, ne nézz ennyire le. Taha Hidzsázi kollégám majd elmagyarázza neked, merre van Hidzsáz.

gzeevi 2013.10.09. 00:21:08

@fehérfarkas: Valóban a török idők alatt épült a hidzsáz-vasút Damaszkuszból Haifán át és tovább, talán azt is tudod, hogy építője Josef Navon gazdag szefárd zsidó volt (többek között), akinek az unokája később itt államelnök lett, és a dédunoka idén tavasszal avatta fel Jeruzsálemben az egykori vasútállomást, szórakozóhelyé alakítva. Na és?
Biztos azt is tudod, hogy az első VH idején a törökök kivégezték itt az angolok számára működö zsidó szervezetet. Ez mit bizonyít? Semmit.
Az első modern bevándorlás az 1880-as években volt, jóval a brit mandátum előtt, ha kicsi is, de jelentős, mégpedig Romániából, Magyarországról. 1878-ban alapították meg az első városkát, Stampfer és Rááb Győrből, Guttman, és Yoel Salomon. Ennyit az európai zsidók és a Szentföld népszerűségéről. Hogy inkább Amerikába ment egy másik millió? Ez mit bizonyít?
Palesztína “állam” nincs katonai megszállás alatt, mert ilyen nevű állam eddig nem létezett. Az ENSz felosztási terve nem valósult meg, a majdani arab állam területének kis részét Izrael, nagy részét Jordánia és Egyiptom tartotta elfoglalva 19 éven át. Talán az utóbbiakat kellene megkérdezni, miért nem állították ott fel Palesztínát, és miért tartották 700 ezer menekült testvérüket táborokban (máig!), miközben az arab országokból elmenekült, mindenüket hátrahagyó ugyancsak 700 ezer szefárd zsidó a sártakból barakkokba, majd házakba költözhetett.

fehérfarkas 2013.10.09. 00:35:31

@gzeevi: "De te is, mit azok, a göbbelsi elvek alapján propagálsz: dobálj rájuk szüntelenül sarat, ha le is pereg, valami mindig rajtuk marad."

Úgy látszik, ha valaki nem ajnárózza a 14 miliiós lakosságú észak-sémi népet, és a 20. sz. közepén létrehozott ázsiai országukat, akkor az máris antiszemita és göbbelsi propagandát folytat. Na, erre vártam, hogy mi jön már ki belőled az igazi éned, hogy mikor kezded el lenácizni a vitapartneredet.

Az gondolom fel sem tűnt, hogy sem magukról a zsidókról, sem magárók a judaizmusról egy árva rossz szót nem szóltam. Egyedül a cionista ideológiát, és Izrael politikáját bíráltam.
Sőt, még direkt különbséget tettem a cionista és a nem cionista zsidók között. Egyébként cionista egy nem zsidó is lehet, mert az egy 19. sz. végi politikai ideológia (ahogyan komcsik sem csak oroszok, és nácik sem csak németek, és fasiszták sem csak olaszok lehetnek).

"Az őskeresztény egyházakról a muszlim országokban talán a koptokat kellene megkérdezni: hány templomukat is gyújtották fel a muzulmán testvérek, 40-et? 200-at? "

A szélsőségéseket gyújtották fel. Azok a szélsőségeseket, akik egyébként muszélim mecseteket is felgyújtottak, szúfi mecseteket és sírokat romboltak le. És akiket, ha a hatóságok elkapnak, akkor börtönbe dugják, a vezetőiket meg kivégzik.
Ja, és a templomgyújtogató, kereszténygyilkoló szélsőségeseket most pont ki támogatja Szíriában? Na ki? Az USA és Izrael.
Míg asszad és a hivatásos szír hadsereg és a nemzeti gárda ezek ellen (sőt, még a Hezbollah is ezek ellen harcol), addig Izrael meg USA ezeket támogatja és fegyverzi.
Ezek után hogyan van bőr a képeden az ártatlan és normális muszlimokat leterroristázni s lekereszténygyilkosozni és letemplomgyújtogatózni?
Talán a saját kormányodat (az izraeli kormányt) és a legnagyobb szövetségesét (az USÁ-t) kérdezd meg miért támogatja őket!!!

Ja, és azt tudtad, hogy az 1. világháború előtt Szaúd Arábia még nem is létezett? Vagy azt tudtad, hogy a mai Szíriától Egyiptomig és a Hidzsászig tartó terület az Ottomán török birodalomhoz tartozott? És azon belül az emberek szabadon mozoghattak és telepedhettek le a saját birodalmukon belül? És ha görögök vagy örmények vagy kurdok telepedtek volna le oda, az ellen sem szólhatnál egy szót sem, mert ők is ugyanúgy a Birodalom polgárai voltak mint az arabok. Az Ottomán Birodalomban etnikumtól és vallástól függetlenül mindenki oszmánli volt.
És, ha az araboknak nemsikerült volna brit támogatással függetlenné válni a török birodalomtól, akkor most nem lenne sem Izrael, sem Szaúd Arábia. És cionista és wahhabi mentes lenne a világ = sokkal, de sokkal békésebb lenne.

A zsidó cionizmusnak a muszlim megfelelője a wahhabizmus. Mindkettő modern ideológia (az egyik 19. sz-i, a másik meg 18. sz-i), és mindkettő őslakosokat üldözött el, és mindkettő agresszív módon szerezte meg a 20. sz-ban a területét. És mindkettő agresszív területfoglalásához, etnikai/vallási üldözéséhez és országalapításához a Brit Birodalom adta a segítséget.
Ja, és mivel a Hi-tech cucokkal meg a K+F-fel jösz folyamatosan elő, elárulok neked egy titkot: mára már a wahhabita Szaúd Arábia is modernné vált, és a világ legjobb és legmodernebb posztgraduális egyeteme ott van, ami több mint 60 országból fogad hallgatókat. Számos hi-tech cégben pedig szaúdi többségi tulajdon van. Szóval ezzel a wahhabik is el tudnak dicsekedni. Ettől még az őslakosok üldözését, az agressziójukat, a megszállásukat, és a rombolosáikat ugyanúgy elítélem mint a cionistákét.
És ahogyam a wahhabikat sem keverem össze a normális muszlimokkal, úgy a cionistákat sem a normális zsidókkal.
Ezt jó lenne megérteni, és nem összemosni őket egymással.
(ja és még valami a dicsekvésedhez: a náci birodalom a maga korában a legfejlettebb technológiájú országok egyike volt, amelyik a K+F-re az egyik legtöbbet költötte - ennek ellenére mégsem dicsekszik senki vele, hanem erkölcsileg elítéli;
vagyis a technológiai fejlettség önmagában nem jelent semmit, ha erkölcsileg elítélendő dolgokat művelnek, és technológiájukat és pénzüket más népek(emberek!!!) elnyomására használják)

fehérfarkas 2013.10.09. 00:42:20

@gzeevi: "Palesztína “állam” nincs katonai megszállás alatt, mert ilyen nevű állam eddig nem létezett."

Valóban nincs "Palesztina állam" megszállás alatt, csak 2,9 millió EMBER Ciszjordániában + 1,6 millió EMBER blokádolva és az ENSZ szerint is a blokád miatt humanitárius katasztrófa szélén élve Gázában.

És addig, amig te meg a politikai vezetőitek az EMBEREKET aszerint küldönböztetitek meg, hogy milyen etnikumúak és vallásúak (palesztinok? arabok? muszlimok?), és elnyomjátok őket emiatt, és nem adjátok meg nekik az ENSZ szerint is jogos függetlenségüket, addig ne csodálkozz azon, hogy erkölcsileg helytelenítem és elítélem Izrael cionista politikáját.

Felejtsd el egyszer, hogy az 2,9+1,6 millió EMBER milyen etnikumú és vallású, és csupán arra gondolj, hogy ők is hús-vér EMBEREK ugyanúgy mint én vagy te. Csupán pár perc erejéig gonolj erre.
Pár perc után visszatérhetsz a palesztin/arabgyűlöletedhez, és már megint nem kell EMBERKÉNT gondolnod rájuk, de pár percig kérlek az etnikumuktól és vallásuktól függetlenül hús-vér EMBERKÉNT gondolj rájuk. Köszönöm.
:)

gzeevi 2013.10.09. 00:45:54

@fehérfarkas: Úgy látszik, hogy te meg én más-más cionista lapokat olvasunk – a tieidet talán a kurucok közlik – mert én sehol sem olvastam vagy láttam a TV-ben lekicsinylő cikkeket az “arab porfészkek”-ről, ellenkezőleg: tárgyilagos képes beszámolókat igen. Nálunk nem divat úgy torzítani, mint nálatok, az nem használna senkinek, annál sokkal praktikusabbak vagyunk. Hazudni sem. De mindenki magából…
Mi lennénk a legboldogabbak, ha a szomszédaink jól élnének, mert az nekünk is jó: nem irígyelnének hasztalan, viszont lenne mit félteniük. A gazdagabb emírségekkel így vagyunk, ezért vették fel velünk a kereskedelmi-politikai kapcsolatokat. A látogatásokról már írtam – sok tényező befolyásolja őket, többek között pszichológiaiak is. Kár a szóért…. Nem kell kioktatnod földrajzból sem: Jordánia a szomszédunk, nem őket, hanem Tunéziát és Iránt említettem, és nem a régió miatt, hanem földrajzi nagyságukkal hasonlítottam össze a kisalföldnyi területen élő 8 millió izraelit, hogy azok nem tudnak többmillió vendéget elszórni a területükön, ellentétben pl a hatalmas Iránnal.

gzeevi 2013.10.09. 00:46:58

@fehérfarkas: Végül a rituális gyilkosságokról: ezt a fogalmat a zsidó vallás nem ismeri, csakis a hozzád hasonlók vérvédaiból. Közismert viszont közöttük a vér “élvezésének” tilalma, azt még a legfanatikusabb, gyűlölettel telt rabbi sem szegné meg. Ezért sózzák ki a vért, “kóserolják” a húsokat. Továbbá: a zsidó vallásban nincs szentség – sem ember, sem hely, nem szent a népet kovácsoló Mózes, nem szent az államalapító Dávid király, sem a próféták, senki. Nincs szentelt víz, hely, kő. Kivéve kettőt: szent az Isten, és szent az Élet. Bárkié! A Biblia számos helyen ír így: “az idegent ne nyomd el. Tudjátok milyen sorsa van az idegennek, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptomban” Az idegenek (és más szegények) számára kötelesség volt kalászokat hagyni a mező szélén. Ha ma valahol emberi csontokat ásnak ki, ott nem szabad építeni a vallásosok szerint, hogy azok majdan feltámadhassanak. Muzulmán vagy keresztény halottakra is vonatkozik, itt nincs kihantolás 25 év múlva!

Ha te úgy állítod be a rituális gyilkosságokat, hogy azok valóban megtörténtek, csak éppen a nyomás hatására el kellett engedni a tetteseket – megkoronázod göbbelsi érveléseidet – akkor nincs tovább miről beszélnünk.

fehérfarkas 2013.10.09. 03:27:16

@gzeevi: "Valóban a török idők alatt épült a hidzsáz-vasút Damaszkuszból Haifán át és tovább, talán azt is tudod, hogy építője Josef Navon gazdag szefárd zsidó volt (többek között), akinek az unokája később itt államelnök lett, és a dédunoka idén tavasszal avatta fel Jeruzsálemben az egykori vasútállomást, szórakozóhelyé alakítva. Na és?"

Talán azt jelenti, hogy az Ottomán birodalomban mégsem voltak a zsidók elnyomva, és aki tehetséges kereskedő, üzletember volt, az közülük meggazdagodhatott. Akár még jobban is mint a muszlimok és keresztények.
Vajon hány palesztinnak van lehetősége ilyenre a szülőföldjén jelenleg?

A Jeruzsálemben született Navonnak zsidóként erre lehetősége volt a saját szülőföldjén. Sőt, az ő apja volt a palesztin zsidók képviselője az Ottomán birodalom kormányában (= a Portában vagy más néven a dívánban): Rabbi Eliahu Navon.
Egyébként Navon nem támogatta Herzl Tivadar cionista tervét Palesztinával kapcsolatban, hogy az európai zsidók tömegesen költözzenek oda.
(egyébként Herzl Tivadar a zsidó államot Palesztinában mint német protektorátust képzelte el - ezzel kapcsolatban II. Vilmos német császárt és az Ottomán szultánt is egyaránt kereste fel, és a tárgyalásairól fennmaradtak a dokumentumok;
Herzl eredeti terve messze nem az volt, mint amit Ben Gurion és Manacheim Begin csinált pár évtizeddel később.
Herzl Tivadar eredeti cionista elképzelésének annyi köze van a 20. sz. közepén megvalósultnak, mint Mars és Engels kommunizmusának a 20. sz.-ban Lenin és Sztálin által megvalósítottnak: semmi. Mindkét esetben az eredeti ideológiát politikai hataloméhes politikusok megváltoztatták és más népek elnyomásához használták fel)

gzeevi 2013.10.09. 03:27:21

@Pensive: Ne irígyelj! Minden országnak megvannak a maga pozitívumai és bajai is, mi sem vagyunk kivétel. Közkeletű tévedés, hogy egyesek Izraelt földi paradicsomnak képzelik, mások a földreszállt pokolnak. Sem ez, sem az. Az emberek felkelnek reggel, mennek a munkába, a mamák szendvicset készítenek a gyerekeknek az iskolába, vannak futbal-huligánok, értelmes emberek, lököttek - mint minden más országban. Az ide látogatók egyik meglepetése, hogy ez egy normális ország, kicsit zajos, piszkos, az emberek többsége nyílt, egyszerű, nem túl művelt, de jószívű, a fiatalság meg naív, mert így nevelik. Nem ezt várják a túristák, mert azt hiszik, hogy itt a pesti vagy amerikai zsidók magatartásával találkoznak, csak épp nagyobb tömegben - de ez nem így van.
Végül is abban az országban kell élni, ameliyel identitásod azonosulhat, ahol otthon érzed magad. És mindent meg kell tenni, hogy ezt az otthonodat élhető, kellemes országgá tedd magadnak és mindenkinek.
Jó szerencsét!

2013.10.09. 08:05:35

@gzeevi: Nem irigykedem, csak egy kicsit. :) Én Izraelre úgy tekintek, mint a világon azon kevés országra, amely egészséges életérzésű, gondolkodó, libertariánus (kis állam, nagy szabadság) eszméket valló ember számára leginkább élhető, korlátozottan zárt világ, mint OZ, vagy NZ. Egész Európát, és É.-Amerikát a PC agymosás, az un. kissebségek zsarolása és az ebből élő ballib politikusok bandája, az emberjogi süketelés, a bevándorló muzlim tömegek tartják sakkban. Egy svéd politikus, aki meg merte említeni, hogy a dzsihádista tömegek lassan megszállják az országot, szabályszerűen elemenekült, méghozzá MO-ra, mert (és most figyelj) itt szabadabb a vitakultúra. Itt, ahol azt a szót hogy vita, senki nem tudja megkülönböztetni a vitatkozástól (lásd kommentek feljebb). Én pontosan tudom, hogy Izrael, első ránézésre semmiben nem különbözik bármely nyugati, civilizált országtól. Másodikra már talán, de az is csak előnyére válik. ;)

Ami pedig a belpolitikát illeti, a magánvéleményem az, hogy '67-ben kellett volna annektálni Judea-Szamariát, és Gázát, és kikergetni az összes arabot, aki nem hajlandó Izrael törvényeit elfogadva, békében élni. Mert amúgy békekötés az arabokkal sosem lesz. Ők abból élnek, hogy fenntartják a konfliktust, és az elnyomás látszatát. A nyugati hülyék tömik őket pénzzel, amit Kínán, Törökországon átmosva fegyverekre, kasszámokra költenek. Arra tanítják a gyerekeiket hogy a héber az ellenség hangja. Mindeközben Pallywood termeli az anyagot a süket sajtónak. Mind az un. Palesztina, mind Arafat és Abbasz a KGB találmánya. Olyan hogy paleszin nép, vagy etnikum nem létezik, sosem létezett. Arabok. Ezt pl. tökéletesen tudják Jordániában is, akik örömmel lemondtak a West-Bankről, mert nem kell nekik a dzsihádista moslék (nem csak nekik, egyik arab államnak sem). Husszein király, akit az iszlám vezetők közül egyedüliként tisztelek, úgy kergette ki Arafatot Jordániából az első robbangatása után, hogy öröm volt nézni. '73-ban, a saját élete kockáztatásával, egyedül átlógott Izraelbe Golda Meirhez, hogy figyelmeztesse őket, Egyiptom és Szíria támadására.

Barak felajánlotta a West-Bank több mint 90%-át, aztán mi lett belőle? Második intifáda. Kivonultak Gázából, erőszakkal felszámolták az akkor több mint 30 éves telepeket (messze a legszebb, legkultúráltabb részeit az egész körzetnek), aztán lett eredménye? Lett, most a telepesek házainak tetejéről lövöldözik a kasszámokat, darabja $800, amit Izrael levadászik egy darabonként $50.000 értékű tamirral. Abbasz pedig, két "békétakarunkbékétakarunk" felkiáltás között valahogy mindig elfelejti elítélni a hamasz, az islam jihad, és egyebek terrorakcióit. A PFSZ alapítóokirata még mindig tartalmazza, hogy a semmi egyéb megoldás nem fogadható el, mint a zsidók kiirtása.

No, akkor ezek után mire lehet számítani? Bízom Netanyahuban. Tökös gyerek.

Ami pedig minket illet, mostmár valahogy megleszünk itthon. De nem akarok úgy meghalni, hogy nem láttam a kótelt, legalább egyszer. :)

fehérfarkas 2013.10.09. 08:05:39

@gzeevi: "Ha te úgy állítod be a rituális gyilkosságokat, hogy azok valóban megtörténtek, csak éppen a nyomás hatására el kellett engedni a tetteseket – megkoronázod göbbelsi érveléseidet – akkor nincs tovább miről beszélnünk."

Nem én állítom úgy be a rítuális gyilkosságokat. Te hoztad fel a damaszkuszi vérvádat azt bizonyítva, hogy a muszlimok mennyire elnyomták a más vallásúakat, és milyen rosszúl bántak a más vallásúakkal, köztük a zsidókkal. Én meg ezt cáfoltam, és leírtam, hogy valójában mi is az az elhíresült damaszkuszi vérvád.
A rítuális gyilkosságok pedig megtörténtek, és a korabeli sajtó is beszámolt rúluk. Egy rítuálisan megölt holttestet és egy simén lelőtt vagy megkéselt holttestet azért a korabeli újságírók is simán meg tudtak egymástól különböztetni. Főleg, ha a hivatalos nyomozati anyag is rítuális gyilkosságként kezelte az ügyeket. A damaszkuszi eset csak az egyik volt a sok közül, amelyek Franciaországban, Német Császárságban, Cári Oroszországban, Habsburg Birodalomban, és 2 alkalommal az Ottomán török birodalomban is megtörténtek. A tényeket kár tagadni. Ezek megtörténtek. Nem én hoztam fel példának a damaszkuszi vérvédat. Te hoztad fel. Én meg csak válaszoltam rá, hogy az nem a muszlimok/Ottomán birodalom zsidóelleneségét igazolja. Egy bűnügyben való nyomozásról és kihallgatásról szóló ügy, amibe a nyugati hatalmak beleszóltak, és a tiltakozásuk hatására a kihallgatásokat az oszmán hatóságoknak le kellett állítaniuk.
A kihallgatások alatt valóban kegyetlen kínzásokat is bevetettek - csak éppen azt hallgattad el, hogy az oszmán hatóságok ezzel 2 keresztény (az egyik egy ferences szerzetes!!!) gyilkosát akarták kideríteni, hogy hátha valamelyik elfogott megtörik, és a gyilkos nyomára vezető érdemi információt szolgáltat.
Hát igen, elég dúrva a muszlimoknak más vallások alnyomására "bizonyítékként" felhozni azt a damaszkuszi vérvádat, ahol a muszlim birodalom pont a keresztények (köztük az egyik egy szerzetes) gyilkosait akarta kézrekeríteni és megbüntetni. Ez ugyanis azt bizonyítja, hogy egy muszlim kalifátusban még a nem muszlimokat is tilos gyilkolni, és a nem muszlimokat gyilkolóknak is meg kell bűnhődniük a gyilkosságukért.

fehérfarkas 2013.10.09. 08:05:42

@gzeevi: Olvasd el mit írtam, és értelmezzed a szöveget. Úgy látom izraeli állampolgárként még nem felejtettél el magyarul. Én pedig magyarul írtam.

Egyébként nagyon szép idézeteket veszel elő, de ez ne nekem, hanem a saját országod politikusainak figyelmébe ajánljad, hogy ha már ezen vallás alapján, és ezen vallás szent iratára hivatkozva alapították meg a 20. sz-ban az országot, akkor jó lenne, ha be is tartanák a saját vallásuk szent irataiban leírtakat :)

fehérfarkas 2013.10.09. 08:05:45

@gzeevi: "ituális gyilkosságokról: ezt a fogalmat a zsidó vallás nem ismeri, csakis a hozzád hasonlók vérvédaiból. "

Egyik monoteista vallás sem ismerei. Mégis vannak elmebeteg emberek köztük, akik ilyet csinálnak/tak.
Én csupán a damaszkuszi vérvádra reagáltam.
Az azért vált hírhedté, mert ott a nyugati hatalmak az Ottomán birodalom nyomozásába beleszóltak. Valóban kegyetlen kínzásokkal próbálták meg a gyilkossággal kapcsolatos információkat az elfogottaktól kiszedni. Az valóban kegyetlen volt - de az oszmán hatóságoknál ez a muszlimokkal kapcsolatban is bevett szokás volt gyilkosság esetén, amikor senki nem akart vallani. Egyébként a CIA és a MOSZAD (meg más titkosszolgálatok is) a mai napig használnak kínzásokat információszerzéshez.
Valószínűleg a kínvallatottaknak a többsége ártatlan volt, és a valódi gyilkosok meg a markukban röhögtek közben.
Az áldozat mint írtam egy ferences szerzetes és a szolgája volt. Pár évtizeddel később Izmirben (=Szmirnában) ismétlődött meg a rítuális gyilkosság. Ott is keresztényt öltek meg: egy keresztény kisfiút.
Lehet, hogy ugyanazok voltak a gyilkosok, de lehet, hogy a követőeik, vagy az is lehet, hogy egy szektáról van szó. Ezt sajnos nem tudjuk, mert a nyugati hatalmak közbeszóltak és a kihallgatásokat az oszmán hatóságok abbahagyták.

Az áldozatok keresztények voltak, és pont a keresztény európai birodalmak tiltakoztak a kihallgatások ellen (akik egyébként a gyarmataikon az őslakossággal ennél sokkal brutálisabban bántak) - így a keresztényeket rítuálisan megölők megúszták a büntetést, és emiatt az oszmán hatóságok sem tudták kideríteni, hogy csupán néhány elmebetegről vagy egy szektáról volt szó.
Viszont a lakosság körében mind a keresztény Európában, mind a török birodalomban a zsidókon csattant az ostor. Miért? Mert a nép egyszerű embere azt látta, hogy valakik keresztényeket ölnek meg rítuálisan és mindig a zsidó ünnepekhez kapcsolódó időpontban, a hatóság nyomozásai és kihallgatásai ellen pedig külföldi országok politikusai tiltakoznak, és emiatt a nyomozás és kihallgatosok leállnak, a gyilkosok pedig szabadon megusszák.

Egyébként a vérvádak többsége a keresztény európai országokban volt. A damaszkuszi és a szmirnai/ízmiri az Ottomán Birodalomban, de az áldozatok ott is keresztények voltak.
Szernted a keresztény európaiak mit gondolhattak? Szerinted nem lett volna jobb az oszmán hatóságok munkáját 1840-ben hagyni végezni, és talán akkor az egész szektát felgönygölítik? És a zsidóságot sem tudta volna az a szekta lejáratni?
(azért gondolom, hogy szekta, mert a keresztényeken elkövetett rítuális gyilkosságok több mint fél évszázadon keresztül folytatódtak számos országban: Ottomán Birodalomban, Cári Oroszországban, Habsburg Birodalomban, Franciaországban, Német Császárságban;
ez azért arra utal, hogy nem magányos elmebetegekről lehetett szó, hanem egy több országra kiterjedt szektáról)

fehérfarkas 2013.10.09. 08:05:49

@gzeevi:

Megint csúsztatsz. Ugyanis Iránnal kapcsolatban direkt kiemeltem, hogy a nemzetközi szankciók és tiltások ellenére mennek ennyien oda. Nyugati országok utazási irodái nem szerveznek oda utakat, a nyugati országok nagykövettségei pedig kifejezetten nem tartják ajánlottnak az oda való utazást. Tehát teljesen mindegy mekkora a területe, ha egyszer nyugati utazási irodán keresztül nem tudsz oda szállást és utat intézni, és a saját kormányod is a nem ajánlott országok közé sorolja (és ez a gazdag olajmonarchia arabokra is érvényes, mert ők sem szerveznek oda utakat, és ők sem ajánlják az Iránba való utazást).
És akkor mégis kik mennek oda? A szomszédbeli országokból + oroszok, japánok, kínaiak, délkoreaiak, indiaiak, pakisztániak. És akik már jártak ott, azok személyesen tapasztalták meg, hogy Irán nem a "Nagy Sátán", kulturálisan gazdag és gyönyörű városai vannak, sípradicsomai, tengeri üdülőparadicsoma, gazdag és hatalmas piacai és bevásárolóközpontjai, és az ún. "harmadik világ országainak" a diplomáciai központjává vált. Azokénak, akik sem az USA, sem Kína elkötelezettjei nem akarnak lenni.
Ja, meg az izraeli és new yorki ortodox zsidók szoktak még Iránba menni - ők mondjuk diplomáciai okból az iráni vezetőkkel tágyalni (az idén távozott elnökkel Ahmedinezsáddal is többször ültek le tárgyalni - amire Izrael egyetlen politikusa sem volt képes). Ők tudják, hogy egy zsidónak a nyugati és cionista propagandával ellentétben nincs mitől félnie egy olyan országban, ahol a legtöbb őslakos zsidó él, és ahol a zsidóknak alanyi jogon jár a parlemnti képviselet, és az állami támogatás a zsinagógáik felújítására és iskoláik, kórházaik működtetésére. :)

Sajnos a nyugatiak, öbölbeli arab és az izraeliek ettől a saját kormányaik miatt el vannak zárva. Az emberi civilizáció egyik kulturális gazdagságától és büszkeségétől vagyunk mi nyugatok veletek izraeliekkel együtt elzárva a saját kormányaink politikája miatt.

fehérfarkas 2013.10.09. 13:56:29

@Pensive: "Ami pedig a belpolitikát illeti, a magánvéleményem az, hogy '67-ben kellett volna annektálni Judea-Szamariát, és Gázát, és kikergetni az összes arabot, aki nem hajlandó Izrael törvényeit elfogadva, békében élni. Mert amúgy békekötés az arabokkal sosem lesz. Ők abból élnek, hogy fenntartják a konfliktust, és az elnyomás látszatát. A nyugati hülyék tömik őket pénzzel, amit Kínán, Törökországon átmosva fegyverekre, kasszámokra költenek. "

Látom a tények tged ezen a blogon sem zavarnak. De legalább nyíltan leírtad ország-világ előtt milyen torz meghaladott ideológiát képviselsz.

De azért a tényszerűség kedvéért megsúgom: 1967-ben 300.000 palesztin EMBERT zavartak el a szülőföldjéről.
Persze ez meg sem közelíti a Ben Gurion-Manacheim Begin féle 1948/49-eset, amikor 700.000 palesztin EMBERT üldöztek el a saját szülőföldjéről. Persze Ben Gurion és Manacheim Begin ennél többet akartak, csak nem össze nekik.
Amit a spanyolok az indiánokkal/inkákkal/aztékokkal meg tudtak csinálni a 16-17. sz-ban, azt a 20. sz-ban az arabokkal már nekezebb volt.
Főleg, hogy azon arabok egy csoportját akarták a saját szülőföldjükről elűzni, akik az Ottomán Birodalom legyőzésében kulcsfontosságú győzelmeket arattak, és akik nélkül gzeevi Magyarországról nem Izraelbe, hanem a Török Birodalomba vándorolt volna be.

Az pedig, hogy Gázát és Ciszjordániát folyamatosan összemosod, már megszoktam. De Gázában sem mindenki terrorista. A 1,6 milliós Gázában a terrorista szervezetek tagságát kb. 30-40.000 főre becsülik.

Ezek a palesztinok annyira de annyira terroristák, hogy pl. El Salvator elnöke 2004-2009 között egy palesztin keresztény bevándorló/menekült család sarja volt (ugyanis Izrael nemcsak a muszlim, hanem a keresztény palesztinokat is elüldözte).
Vagy Belize miniszterelnöke (1998-2008 között) is palesztin bevándorló/menekült család sarja volt,
Vagy Honduras elnöke (1998-2002 között) is palesztin bevándorló/menekült család sarja volt.
De palesztin bevándorló/menekült családok sarjai ülnek a következő országok parlamentjeiben is képviselőként: Ausztrália, Kanada, Dánia, El Salvator. Sőt, még az idősebb George H. Bush sajtófőnöke is palesztin bevádnorló/menekült család sarja volt, aki a sajtófőnöki poszt előtt New Hampshire kormányzója volt.

Egyébként pedig korábban írtam, hogy kb. 4,5 millió palesztin él a különböző arab országokban, és több mint 1 millió Latin-Amerikában. És békében élnek ott, beilleszkedve. Azon nem gondolkodtál el, hogy vajon miért csak a katonailag megszállt és elnyomott terület lakosságából kerülnek ki a terroristák? És a többi békés helyeken élő palesztinok közül meg nem lesz senki terrorista? Nem lehet, hogy nem a palesztinságuk/arabságuk ennek az oka, hanem a katonai megszállás és elnyomás?

fehérfarkas 2013.10.09. 16:13:33

@Pensive: "Mind az un. Palesztina, mind Arafat és Abbasz a KGB találmánya. "

Szóval akkor a Brit Birodalomat a KGB vezeérelte, ugye? Csak mert a mai Izrael és a megszállt területek neve hivatalosan a brit időszakban: Brit Palesztin Mandátumterület.
De amikor az Ottomán birodalomhoz tartozott, és Ferenc József habsburg császár, a trónörökös Rudolf herceg, és II. Vilmos német császár jártak ott zarándoklaton, akkor a korabeli osztrák és német sajtó is vagy Szentföldkét, vagy Palesztinaként nevezte. Akkor ezek szerint a Habsburg Birodalom és a Német Császárság is a KGB befolyása alatt állt, ugye?

"Olyan hogy paleszin nép, vagy etnikum nem létezik, sosem létezett. Arabok. Ezt pl. tökéletesen tudják Jordániában is, akik örömmel lemondtak a West-Bankről, mert nem kell nekik a dzsihádista moslék (nem csak nekik, egyik arab államnak sem). "

Elárulok neked egy nagy titkot: Jordániában él a legtöbb palesztin Izrael és a megszállt területek után. Jordánia lakosságának kb. a felét a palesztin menekültek adják (2,7 millió palesztin).
Szaúd Arábiában több mint 300.000 palesztin él. Az Egyesült Arab Emirátusokban több mint 170.000, a parányi Katarban 100.000, Kuvaitban 80.000.
A nem olajállam arab országok közül több mint 270.000 pallesztin él Egyiptomban (és Kairóban van egy külön kórház a gázai palesztinok számára), Libanonban pedig több mint 400.000, Szíriában pedig szintén 400.000 feletti palesztin található. Több mint 40.000 palesztin pedig Líbiában.
Ez így összeségében kb 4,5 millió palesztin él a különböző arab országokban.
Tehát amikor olyanokar irogatnak egyesek, hogy az arab országok miért nem fogadják be őket, akkor csak a tudatlanságukól állítanak ki bizonyítványt.

Emellett több mint 500.000 palesztin él Chilében, 250. 000 Hondurasban, 120.000 Mexikóban, 70.000 El Salvadorban, 60.000 Brazíliában. Valamint 10.000-nél több bevándorló/menekült Palesztin él a következő latin-amerikai országokban: Peru és Columbia. Vagyis Latin-Amerikában is több mint 1 millió palesztin menekült/bevándorló él.

Úgy látszik, hogy a propahantáddal és fröcsögéseddel ellentétben az általad "dzsihádista moslék"-nak nevezett EMBEREKET mégiscsak befogadták külföldön. Ma már többen élnek külföldön mint a földrajzi Palesztina területén - pont azért, mert a külföldi országok befogadták őket, és veled ellentétben nem "dzsihádista moslék"-ként gondolnak rájuk, hanem EMBERKÉNT.
A tények magukért beszélnek.

gzeevi 2013.10.09. 16:13:47

A technikai vívmányok még nem jellemzik egy ország humanitását - azokról csakis azért írtam, mert ez a reakcióm annak az idiótának, aki feltehetően az izraeli fejlesztésű XP vagy WIN7-en írta meg az izraeli CPU-val és pendrive-val ellátott gépén, hogy "egy 0 gazdaság 0 szellemi bázissal...". Egyébként ma megkaptuk a 10-ik Nóbel-díjat, ezúttal fizikából, ugyanis a "belga" Francois Englert a Tel Aviv-i egyetem professzora (is) az utóbbi 30 évben. Hja, neméranevem, hiszen Nóbel Alfréd is zsidó gyökerekkel rendelkezett, még magyar-zsidóéval is!

gzeevi 2013.10.09. 16:13:52

@fehérfarkas: egyébként a többi hülyeségedre nem válaszolok, te sem olvasol túl figyelmesen, a neked nem tetsző tények nem végeznek nagy mélyszántást a fejedben. Ami az én feltételezett arab/palesztín gyűlületemet illeti, arról, ált. a világnézetemről halvány fogalmad sincs. Nem tudod, hogy hova megyek tüntetni, a telepesek mellett, vagy a kerítésépítők elen. Sokszáz arab kollégám, akikkel jó baráti viszonyban vagyok, beleértve kölcsönös családlátogatásokat, a fogorvosom, a banki befekteési tanácsadóm, a gyógyszerészek egy része, stb - arabok, az én zsidó községemben (eleve zsidó területen, vita nélkül)- meleg baráti viszonyban vannak a környezettel. Ők már beilleszkedtek... Azt a terroristát, aki robbanóövvel ölte meg lányom udvarlóját, és még 25 utast, vagy aki a piacon robbant, miután ott megvettem a káposztát, vagy azt a kettőt, aki a sarki buszmegállóban küldött 22 embert a mennybe, vagy aki a 9 éves kislányt lőtte/szúrta mellbe, ésatöbbi, ésatöbbi - valahogy nem szeretem, fene tudja, miért. Nem mentem fel őket azzal, hogy szabadságharcosok. Te igen? Lelked rajta!
Ezzel magam részéről befejeztem.

gzeevi 2013.10.09. 16:13:57

"Nem lehet, hogy nem a palesztinságuk/arabságuk ennek az oka, hanem a katonai megszállás és elnyomás?"
Nem, mert a menekülttáborok Ciszjordániában főleg az "A" területen (saját, önálló fennhatóságuk), Gázában (egy katona sincs a területükön - ne mondd, hogy 'de körül vannak kerítve', - akkor tessék nem rakétázgatni!), Szíriában, Jordániában, Libanonban vannak. Saját testvéreik nem engedik beilleszkedni őket. A palesztínokat csillagászati összeggel segítette a világ, elsősorban a Nyugat, a v.háború utáni Mashall-terv egy főre eső összegének 25-szörösét. Az ENSz által fabrikált UNWRA csakis a palesztín menekültekkel és leszármazottaikkal foglalkozik, akik 90%-a már nem eredeti menekült. 40%-uknak egy más arab állampolgársága van, de azért menekültként regisztráltatnak, hogy a segélyt megkapják. 2012-ben az UNWRA költségvetése 908 millió dollár volt - ez egy nagy üzlet, kár lenne békére váltani, vége lenne a segélyeknek. Az összeg 71%-át (644 milliót) adja az USA, EU és Japán. Az első arab állam Szaúdia, a 15-ik helyen van, évi 12 millióval, a 18-ik helyen Töröko. 8 millióval. A 2 millió lakosú Katarnak 15 stadionja van, még 9-et épít, össz. több mint félmillió hellyel - ők nem adnak semmit. Ezeken felül is vannak gyűjtések, több milliárd dollár eredménnyel. Hol az eredmény? Sehol! Illetve a néhai Jasszer számláján volt kb 1 milliárd dollár, de annak nyoma veszett. Nem jó üzlet nekik a béke...

fehérfarkas 2013.10.09. 16:14:05

A hozzászólások nagyon jól beigazolták, hogy Izrael kérdésében a tények nem sok szerepet játszanak, mert az emberek többsége érzelmileg közelti meg a dolgot.
Én betettem számos tényt, a zsidókról és a judaizmusról egy árva rossz szót sem irtam, de mégis leantiszemitáztak és lenáciztak mert a politikusaikat (és azok által folytatott politikát) bírálni merészeltem. A tényadatokat persze egyik leantiszemitázó, és lenácizó sem cáfolta. De nem is vártam tőlük ilyet. Már megszoktam, hogy a tényadatokat cáfolat hiányában, inkább személyeskednek.
:)

gzeevi 2013.10.09. 19:22:46

Lehet, hogy nem olvasok elég figyelmesen, ennél figyelmesebben írok - de sehol sem olvastam, hogy valaki téged lenácizott vagy leantizott volna. Én meg biztosan nem, mert nem degradálok le egy egyedi, komplex, erős jelzőt a mindennapi piti dolgok szintjére. (attól még lehet a göbbelsi propagandamódszert említeni. Legutóbb én is tényeket írtam, számokkal, ez nem érzelmek kérdése. Érzelmileg én inkább sajnálom a paleszokat, egyetlen alkalmat sem mulasztottak el elszalasztani, ha erre alkalom volt. Gáza már rég Hong Kong lehetne, ha nem egy vérmes és véres álmot kergetne, hanem szorgalmasan építene, mint a kis kínaiak. Még Júdea-Somron területén normalizálódik a helyzet inkább, ott most volt táncfesztivál, borfesztivál, a régészeti emlékek rekonstrukciója, és először a történetükben - egy új város, Rawabi építése. Így kell, nincs más kiút! Sok szerencsét, palesztín/arab unokafivéreim, csak őrizkedjetek a halál imámjaitól, és a hasznos hülyéktől!

gzeevi 2013.10.09. 19:23:05

Csak kiegészítésül: ma újabb 2 (megosztott) Nóbel-díjat kaptunk, ezúttal kémiából - a 3 díjazott tudós közül egy izraeli kibuc szülötte, a másik egy amerikai, de mindketten a Weizmann intézet "Gólem" nevű szgépén dolgozták ki az elméletüket, jelenleg amerikai egyetemeken tanítanak. Ezzel 10 év alatt a hatodik kémiai Nóbel-díjat kaptuk meg, összesen 12 díjat. Talán mégis van valami szelemi bázis..

gzeevi 2013.10.10. 13:03:25

Bocs: a szellem nem a szelem...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 13:07:24

@Pensive:

"Olyan hogy paleszin nép, vagy etnikum nem létezik"

De, létezik. Vannak akik magukat palesztínnak nevezik, tehát létezik palesztín nép.

fehérfarkas 2013.10.10. 13:07:33

@gzeevi: "A 2 millió lakosú Katarnak 15 stadionja van, még 9-et épít, össz. több mint félmillió hellyel - ők nem adnak semmit. "

Ez sem igaz. A számok itt is cáfolnak.
Pl. tavaly októberben ajánlott fel Katar 400 millió USD-t Gázának házak építésére, 3 főútvonalának felújítására és egy prosthetic center építésére.
Idén szeptemberben jelentették be 254 millió USD támogatást Gaza City 2008/2009-es öntött ólom hadműveleteben lebombázott részeinek az újjáépítéséhez.
Ezen kívül idén október 3-án lépte át az egyiptomi-gázai határátkelőt a legújabb katari segélyszállítmány, ami Gázának a Khan Younis területén való házépítésekhez (1000 lakás megépítése) visz alapanyagot, 30km út megépítéséhez, és egy kórház felépítéséhez.
Idén márciusban Katar Kelet-Jeruzsálemnek 250 millió USD-t adott, és 1 milliárd USD támogatást sürgetett, amelyet a Szaúd Arábiában levő dzsiddai székhelyű Islamic Bank finanszírozna.
A katari Al Fakhoora alapítvány pedig a gázai egyetem orvosi karának bővítéséhez biztosította a pénzügyi segítséget.

Izraelnek ez a legjobb biznisz, az USÁ-tól évi 3 milliárd dollárt kap fegyverekre, közben meg a megszállt területeket meg a világ más országai finanszírozzák. Lehet, hogy nem is palesztin/arabellenesség van a háttérben, hanem csak a csúnya anyagiak?
Mi is a Megadeth zenekar 1. lemezének a cím? Killing is my business... and business is good.
És mi a 2. lemezük címe? Peace sells... but who's buying?
Valamiért ez a 2 lemezcím jutott az eszembe az izraeli-palesztin szituációról: Izrael (IDF) gyilkol, a világ országai meg fizetnek.
Vagy ahogy az abba megénekelte:
Money, money, money
Always sunny
In the rich man's world

Egyébként Katar 2005-ben a Katrina hurrikán után 100 millió USD-t adott, amit közvetlenül Mississippi, Alabama és Louisiana államok kaptak.

Nem biztos, hogy le kell szólnod az arab országokat, és egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati és az izraeli mainstream média alapján kellene őket megítélned. Ezek a hírek a nyugati és izraeli mainstream médiában nem szerepelnek, ahogyan a szaúdi támogatások sem. De az interneten igaz ogy babra meló, de össze lehet gyűjteni róluk az infókat. :)

fehérfarkas 2013.10.10. 13:07:48

@gzeevi: "Az összeg 71%-át (644 milliót) adja az USA, EU és Japán. Az első arab állam Szaúdia, a 15-ik helyen van, évi 12 millióval"

Az USA a világ legnagyobb gazdasága, amely 644 millió USD-t ad az UNWRA-nak a palesztinok megsegítésére, és 3 milliárdot Izraelnek fegyverekre.
A 16.244 milliárd USD nomilal GDP-vel rendelkező országtól azért ez eléggé elenyésző összeg akár önmagában nézzük, akár azzal, hogy Izraelnek mennyit ad évente fegyverekre, akár ahhoz, hogy mennyit költ évente fegyverekre és más országokban való háborúkra meg proxy háborúkra (pl. jelenleg mennyivel támogattja Szriában a keresztényeket is gyilkoló külföldi szélsőségeseket).

Az EU 27 országból, és összesen 16.673 millird USD a nominal GDP-je.

Szaúd Arábia 711 milliárd USD nominal GDP-vel rendelkezik.
Most azt gyűjtöm ki, hogy hivatalosan mennyi támogatást adott idén a palesztinoknak:
January 3, 2013 Kingdom to deliver $2.7 million worth of medical supplies to Gaza hospitals
January 28, 2013 IIROSA provides aid to Syrian and Palestinian refugees in Jordan
April 1, 2013 Saudi Committee for Palestinian Relief, UNESCO sign cooperation agreement
April 29, 2013 Saudi medical aid for Gaza arrives in Egypt
May 3, 2013 4th and 5th batches of Saudi medical aid arrive at Arish Airport
May 4, 2013 6th batch of Saudi medical aid arrives at Arish Airport
May 5, 2013 Kingdom transfers more than SR 5 million for 12 libraries in Palestine
May 7, 2013 Saudi medical airlift for Gaza continues
May 11, 2013 11th batch of Saudi medical aid provided for Gaza hospitals
May 15, 2013 13th consignment of Saudi medical aid for Gaza arrives in Arish
May 24, 2013 Saudi Ambassador to Lebanon delivers 10 tons of dates for Palestinian refugees
June 1, 2013 UNRWA thanks Saudi Arabia for $86 million donation
July 7, 2013 Saudi Campaign for Gaza to distribute 92,000 Ramadan food baskets
September 1, 2013 Saudi Arabia donates $200 million to support Palestinian cities
= 310 millió USD + több mint 100 tonna gyógyszer és orvosi műszerek + több száz tonna élelmiszer
(van, ahol csak darabszám vagy súly van megadva és nincs pénzösszeg, így azokat nem tudnam dollárosítani)
forrás: www.saudiembassy.net/affairs/recent-news/foreign-aid/
Vagyis Szaúd Arábia 711 milliárd USD-s nominal GDP-jével 310 millió USD támogatást ad a palesztinoknak (+ több mint 100 tonna gyógyszer és orvosi műszerek + több száz tonna élelmiszer),
míg az USA, EU, Japán együttesen a 38.900 milliárd USD-s nominál GDP-jéből ad 644 millió USD-t. Amennyiben a számaidnak lehet hinni.

Ezek csak a Királyság hivatalos támogatása, a magánalapítványok, és a Vörös Félhold támogatásai nincsenek benne.
Ráadásul az idei évben Szaúd Arábia a legtöbb támogatást a szíriai menekültek, a líbiai és jemeni polgárháborúk áldozatainak, és fekete-afrikaiak megsegítésére, kórházak építésére adta. De a pakisztáni földrengés áldozatairól sem feledkezett meg.

Valamint az ENSZ terrorizmus elleni szervezetét (United Nations Center for Counterterrorism (UNCCT)) 100 millió USD-vel támogatta.

Persze a fentieken kívül nem szabad elfelejteni a gazdasági beráhuházásokat, mert a palesztinok jövőjét a gazdaság alapozza meg. Még akkor is, ha az IDF katonák döntik el, ki mehet be kereskedni velük, és hány órát vagy akár napot kell várakoznia a határon.
Egy kicsit más dolog szabadpiaci alapon műödni, és más dolog dolog az, ha egy idegen megaszálló ország katonái és bürokratái döntik el mikor milyen és mennyi áru mehet ki/be.
És ez a különbség meg is látszik a megszállt palesztin területek gazdasági és életszínvonalbeli fejlettsége meg a szomszédos Libanon és Jordánia között. Libanon és Jordánia önálló szabadpiaci kereskedelmet és gazdálkodást folytathat, és nem izraeli katonák döntik el mikor mit és milyen mennyiségben engednek ki/be az országba.

2013.10.10. 15:36:15

@gzeevi: Láttam, igen. Gondolatébresztő, persze aki(k)nek szól, azok ignorálják.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ettől még nem létezik. Ezzel az erővel, ha én holnaptól piréznek vallom magamat, rögvest lesz is piréz etnikum? Ugyanmár...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 15:56:12

@Pensive:

Pontosan. Ha tömegesen vallják az emberek magukat piréznek, akkor lesz ilyen etnikum. Így alakulnak ki az új népek.

Igen, palesztín nép 100 éve még nem létezett, de ez nem érv. Macedón és bosnyák nép sem létezett 100 éve.

2013.10.10. 16:17:05

Fehérfarkassal ne foglalkozzatok, szívesen ugat bele olyan témákba amikhez nem is ért, illetve szeret hazudozni is, reménytelen eset.

2013.10.10. 16:57:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tegyük fel, hogy ez így rendben is volna, de arról, hogy az arabok magukat hirtelen palesztinoknak vallják - szó sem volt. Szájukba adták az ideológiát, amikor stratégiát váltottak, a "zsidókat a tengerbe kell szorítani"ról, a "zsidók megszállták a palesztinokat, és elnyomva tartják"-ra. Gründoltak egy PFSZ-t, kiképezték az egyiptomi Arafatot huncutságokra, és ezzel etették a nyugati sajtót - sikerrel. Zuheir Mohsen (PFSZ leader) maga mondta, hogy a palesztin nép nem létezik, csak azért találták ki, hogy legyen mit szembeállítani a cionizmussal.

Ha pedig (szigorúan elméletben) új nép kialakulásáról beszélünk, a kialakulás dátumát 1967-re tehetjük legkorábban, annak ellenére, hogy ma mindenhol '64-et írnak, mint a PFSZ megalakulásának dátuma, a hatnapos háború előtt ezt a dumát senki nem vette elő (bár szervezték, ez tény). Ebből pedig egyenesen következik, hogy a palesztinoknak semmiféle területi követelése nem lehet. Még elméletben sem.

Gyakorlatban meg már rég (pontosan 20 éve) lehetne Palesztin állam Gázában, és Judea-Szamaria majd egészén, ha az arabok ezt akarnák. De nem akarják.

@vegyészmérnök: Igen, köszi. Ignoráltuk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 18:37:02

@Pensive:

Mindez lényegtelen. A lényeg: ma van ilyen identitás. Tök mindegy, hogy mikor, miért hogyan alakult ki. Mindez legfeljebb érdekes egy kutatónak, de irreveláns abból a szempontból, hogy mi a mostani helyzet.

Ha megnézed a macedón történelmet, az ennál is cifrább, mégis ma van macedón nép. S a bolgár nacionalisták érvei - melyen egyeznek sokban a zsidó nacionalisták érveivel a palesztínokkal -, hogy "mesterséges", "erőszakkal lett", "a komcsik találták ki" teljesne lényegtelen, hiszen csak az a tény számít, hogy van ilyen identitás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 18:37:31

@Pensive:

"Ebből pedig egyenesen következik, hogy a palesztinoknak semmiféle területi követelése nem lehet."

Ebből nem következik semmi. Ma már az Izrael nemzetközileg elismert területén (1967-es határok) élő arab kisebbség zöme is palesztínnak mondja magát. Azaz a területi követelés nem vezethető le a nép kezdetéből sehogy sem, de az ellenkezője sem.

Sőt, minél újabb egy nép, jellemzően annál agresszívabb követelései szoktak lenni!

fehérfarkas 2013.10.10. 19:03:26

@vegyészmérnök:

Látom minden blogba utánam jössz, hogy sérelmezzed azt, hogy egy ideje nem válaszolok neked. Talán, ha a szalonképtelen jelzőid helyett értelmesen tudnál vitázni, akkor nem hagytam volna abba veled a vitát.

Egyébként eléggé megtisztelő, hogy két nick is blogról blogra követ engem, mert nélkülem már el sem tudák képzelni a kommentelés élményéd LOL :D :D :D

fehérfarkas 2013.10.10. 19:30:59

@Pensive: "együk fel, hogy ez így rendben is volna, de arról, hogy az arabok magukat hirtelen palesztinoknak vallják - szó sem volt."

Őslakos palesztinoknak azokat mondjuk, akik a földrajzi palesztina területén élnek évszázadok óta. Ezek többsége arab, de vannak ott kevert etnikumúak is (hiszen az elmúlt párezer évben a népek olvasztótégelye volt a vidék). A többségük muszlim, de vannak köztük keresztények is és zsidók is.
Mivel a palesztinok többsége arab, ezért velük szokták azonosítani őket, de önmagában az arab csak annyit jelent mint a szláv vagy a germán.
Az arabon belül még nagyobb különbségek vannak mint a szlvákon és germánokon belül. Kulturálisan egy szerb és lengyel, vagy osztrák és svéd sokkal közelebb áll egymáshoz mint egy szír, marokkói vagy ománi.

Az arabok közül a palesztinok a libanoniakhoz és szírekhez állnak nagyon közel. Sőt, a gyarmatostásig mindhárom terület Szíria része volt az ókortól kezdve.
Vannak az Arábiai-félszigetbeliek, és Jordánia nagy része is ide tartozna, ha a lakosságának a fele nem palesztin menekült/bevándorló lenne.
Jordániának a Jordán folyó menti része tartozott a földrajzi Palesztinához, de a terület 3/4-e már Arábia és Irak sivatagi területeiből lett hozzácsatolva.
Irak és Egyiptom önmagában külön egységet képeznek kulturálisan (és nyelvjárásban is).
És vannak a maghrebi arabok: Marokkó, Algéria, Tunézia, de ide értik berber etnikumu Mauritániát is.

A mai Szíria, Libanon és Palesztina, meg Jordániának a Jordán folyó menti területét a Levant területnek is nevezték. A történelmének a nagy részében egységes gazdasági területet képezett az asszírok, rómaiak, bizánciak, arab kalifátusok, török birodalom ideje alatt egészen az európai gyarmatosítókig, akik a területet feldarabolták és határokat húztak fel, és más kontinensről (Európából) tömegesen telepítettek be európai*** embereket.
(*** az nem érv, hogy a zsidók ázsiából származnak, mert mi magyarok is, és mégis 1000 éve európaiak vagyunk, ahogy az európai zsidók is évszázadok óta európaiak - sőt, még a nyelvük sem sémi, hanem a germán nyelvcsaládba tartozó mesterségesen létrehozott nyelv: a jiddis)

Még a keresztes hadjáratok idején is gazdaságilag egységet képezett a Levant terület - a háborúk a gazdaságot kevéssé érintették (a keresztes háborúkat nem egybefüggő folyamatos háborúként kell elképzelni, hanem a különböző városok ide-oda foglalásáról, de az életbenmaradás miatt az adott várost éppen elfoglaló kénytelen volt a körnénykbeliekkel kereskedni - sőt, az ottaniakkal való kereskedés révén került számos dolog ide be Európába).

A britek ezt az egységet bontották meg a 20. sz-ban, és a betelepült európaiak (számtalanszor kifejtettem, hogy nem az etnikum a lényeg, mert az európai zsidók mentalitása teljesen különböző az ázsiai és afrikai zsidókétól) a mai napig képtelenek beilleszkedni a környékbe, és testidegenként viselkednek. Ráadásul pont úgy kapták meg a területet a britektől, hogy az Ázsia és Afrika közti egyetlen szárazföldi útvonalat is ők birtokolják, és az afrikai és ázsiai arab országok közti szárazföldi összeköttetést elvágják.
Ez neked nem probléma, de az araboknak igen.
Ez nem véletlen, a britek oszd meg és uralkodj politikájába ez nagyon jól beleillett. És a mai napig ez a gyarmatbirodalmi csökevény okozza a feszültségeket. A 21. sz-ban egy brit gyarmatbirodalmi maradvány annak a korszaknak a mentalitásával.

fehérfarkas 2013.10.10. 19:40:37

@Pensive: "Ha pedig (szigorúan elméletben) új nép kialakulásáról beszélünk, a kialakulás dátumát 1967-re tehetjük legkorábban, annak ellenére, hogy ma mindenhol '64-et írnak, mint a PFSZ megalakulásának dátuma, a hatnapos háború előtt ezt a dumát senki nem vette elő (bár szervezték, ez tény). "

Látom nem zavar téged, hogy ott azon a területen már 14 évszázada arabok élnek.
Menj el Izraelbe és a megszállt területekre, és nézegesd a középkori épületeiket: Haifa, Gáza, Hebron, Jaffa, Akkór, Nablus, Ramallah, Nazaret, vagy ott van Jeruzsálem óvárosa is. A mai napig Jeruzsálem panormáját egy arany kupola határozza meg: egy 7. sz-ban épült mecset, és az óvárost egy fal veszi körül, ami meg a török időszakban épült. Sőt, a siratófalhoz is arabok házát bontották el a 20. sz-ban a betelepültek, mert ahogy nőtt az évszázadok során a város lakossága, úgy építették be egyre sűrűbbre házakkal az üres területeket.
De Max szerintem a földrajzi Palesztina keresztény építészeti és kulturális emlékeit tudná hosszan sorolni.
Nem volt az lakatlan terület, és nem csak néhány sivatagi beduin élt ott.
A 19. sz végétől kezdve már fényképek is vannak az ottani városokról, amik jól dokumentálják milyen urbánus civilizáció élt ott.

Persze ezeket le lehet tagadni, meg lehet hamisítani a történelmet. Meg lehet EMBEREK csoportjának elnevezésein is vitatkozni: palesztinok? arabok? pirézek? alienek? marslakók? levanteiek? de akkor is ott olyan EMBEREK csoportjáról van szó, akiknek a felmenőik legalább 14 évszázada ott élnek. Függetlenül attól, hogy te minek nevezed őket.

Addig amíg te azokat nem EMBEREKNEK tartod, és az ENSZ által MINDEN EMBERNEK járó emberi jogokat megtagadod tőlük, mert EMBEREK helyett "dzsihádista moslék"-nak tartod, addig szerintem fölösleges veled vitázni, mert csak a propahanta PR-t szajkózod.

fehérfarkas 2013.10.10. 19:54:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A múltat vissza valóban nem lehet állítani. Nem is kell. Egyszerűen csak a demográfia és földrajzi racionalitást figyelembe kell venni. És az őslakosságnak megadni azokat az emberi jogokat, amelyek minden embert megilletnek az ENSZ szerint.
Még Szaúd Arábia is ehhez köti Izrael hivatalos elismeréséne a feltételét. És addig, amíg a megszállás folytatódik, addig Irán, Szaúd Arábia, olajmonarchiák nem fogják Izraelt hivatalosan elismerni. Ezen viszont csak a megszállók tudnak változtatni azzal, hogy ugyanúgy betartják az ENSZ szabályait mint sok más ország a világban. Főleg, ha arra hivatkoznak, ogy létezésük jogi alapján pont az ENSZ (181. sz.) határozata legitimizálja. akkor tessék betartani az ENSZ többi határozatát is. Több mint 60-szor ítélte el az ENSZ Izraelt a katonai megszállás és a kolonizálás miatt.

2013.10.10. 19:56:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Egyáltalán nem lényegtelen, hogy egy valódi etnikum kiirtásának az érdekében alkalmazott kommunikációs trükk e, egy nem sosem létezett nép megalkotása. De te ezt úgysem hiszed, ahogy senki, ebben az országban.

Tény, hogy jelen generáció Izraelben, már ebbe született bele, nem történelmi távlatokban gondolkozik.

Az Izrael területén élő arabok izraeli állampolgárok, a palesztin identitás csak a vitatott területeken élők esetében van jelen. Ők továbbra is azt tanítják a gyerekeiknek, hogy a zsidók disznók, a héber az ellenség hangja, és hogy harcolni kell, amíg ki nem irtják az utolsó zsidót is.

Izraelben pedig még a jobboldal (Likud) is megegyezésre törekszik, a különbség csak az, hogy míg Netanyahu azt mondja, hogy a békének az az alapja, hogy a PH ismerje el Izraelt, addig pl. Yair Lapid tegnap, egy tévéinterjúban úgy fogalmazott: neki nem fontos hogy Izraelt elismerjék. Nem házasságra törekszik az arabokkal, hanem válásra, és amíg ők (az arabok) békét(?), és (vélt) igazságot akarnak, Izrael békét és biztonságot.

Izrael számos tanúbizonyságát adta, hogy hajlandó engedni (Gáza pl.), de ennek az égvilágon semmi értelme nem volt. Nem véletlen az elmúlt hosszú évek tendenciája, hogy ismét erősödik a jobboldal.

A tökéletes pillanat a megoldásra '67-ben volt, mint azt mondtam, akkor kellett volna annektálni Gázát, és Judea-Szamariát, valamint kikergetni az arabokat, akik nem akarják a békét.

Ma már ezt sokkal nehezebb véghezvinni, bár mivel így is úgy is Izrael a náci a sötét, nyugati közvélemény szemében, tulajdonképp mindegy, mit gondolnak. Vagy ez lesz, vagy marad a jelen átmeneti helyzet a végtelenségig.

fehérfarkas 2013.10.10. 22:57:38

@Pensive: "Izraelben pedig még a jobboldal (Likud) is megegyezésre törekszik, a különbség csak az, hogy míg Netanyahu azt mondja, hogy a békének az az alapja, hogy a PH ismerje el Izraelt,"

És te komolyan elhiszed, hogy azok a politikusok, akik évtizedeken keresztül megszállás alatt tartana másokat, azok az egyik napról a másikra csak azért felhagynak a megszállással, lebontják a 8m magas betonfalakat, visszahívják az IDF-et a megszállt területekről, felhagynak a blokáddal, lemondanak a teljes Jeruzsálem követeléséről, a megszállt területeen folytatott (az ENSZ szerint is!!!) illegálisan felépített telepekről/városokból visszaköltöztetik az embereket? Többmint 120 ENSZ szerint is illegális településről a több százezer izraelet majd visszaköltöztetik? Te ezt tényleg elhiszed? Azért költözek 1967 óta több mint 100 milliárd dollárt a telepek/települések megépítésére, fenntartására és működésére, hogy önnan kiköltözzenek, és újabb 100 milliárdért építseneket újakat ugyanazoknak akiket emiatt kiköltöztetnének?

Nézz rá Ciszjordánia térképére!
Nincs 2 palesztin város, amit közvetlen főút kötne össze illegális izraeli telep nélkül.

Az önálló Palesztina életképtelen:
1. legjobb területeket Izrael kapta meg a Földközi-tenger és Vörös tengeri kikötővárosokkal
2. az ENSZ szerint is illegális telepépítések miatt a megszállt területek városa csupán enklávék, nem alkotnak fizikai egységet, nincs fizikai összeköttetés közöttük (nemcsak Gáza és Ciszjordánia között, de még a Ciszjordán települések között sem - nézz csak meg az illegális telepek elhelyezkedését is tartalmazó részletes térképet)

Éppen ezért az egyetlen életképes verzió a Közel-keletre amúgy is jellemző többnemzetiségű Izrael. Ez viszont a zsidó nemzetállam. A zsidó nacionalista nemzeti eszme végét jelenti.
Izrael területére beköltözött 6,5 millió zsidó Európából, Amerikából, Afrikából, Ázsia különböző részeiről (főleg a volt szovjet utódállamokból), ebből kb 4 millió az elmúlt 25 évben. Etiópiából idén szeptemberben az utolsó zsidó is aliyázott (az izraeli lapok diadalittasan számoltak be erről a tragédiáról: ez ugyanis tragédia, mert a több ezer éves etióp zsidódiaszpóra eltünését jelenti). És a többi afrikai és ázsiai országban is minimálisra csökkent a zsidók száma. A nyugaton élő zsidók meg már nem akarnak tömegesen aliyázni, hanem maradnak már inkább nyugaton, ahol magas az életszínvonal, és már évtizedek óta nincsen antiszemitizmus. Az elkövetkezendő 10-20 évben kb. 2 millió bevándorló zsidóval lehet növelni az aliyázok számát, aztán kifulladt az aliyázás.
Eközben viszont a palesztinok is szaporodnak, és a nemzetközi nyomás hatására egyre több szabadsgot kénytelen adni nekik Izrael, így a palesztin területeken is nőni fog az életszínvonal, ami miatt pedig sok palesztin visszaköltözik majd a szülei/nagyszülei földjére. Tehát hosszú távon el kell fogadni a kb- fele-fele etnikai arányt.
Jelenleg kb 6,5 millió zsidó vs. 6 millió palesztin Izraelben és a megszállt területeken.
És mivel az előbb leírtak miatt önállóan tud Palesztina létezni (hiszen az egymástól fizikailag elszeparált városok a valóságban csak enklávék - a palesztin városokat elszeparáló illegális izraeli telepeket pedig nem fogja Izrael felszámolni), ezért csak az egy ország 2 nemzet elve lesz az életképes.

A jelenlegi háborús bűnös politikai generációtól ez nem várható el, hiszen minden lépésük ezzel ellentétes. De Bibiék, Libermanék már öregek, talán 10-15 év múlva Sharon sorsára jutva kihalnak ők is (a palesztinokat meg lehet ölni gépfegyverekkel, tankokkal, repülőkkel, de az idő még a cionista politikusok felett is elmúlik, az időt nem lehet fegyverekkel sem legyőzni), és akkor az új izraeli politikus generáció, amelyet már nem a cionizmus ideológiája hajt végre képes a békés együttélésre

2013.10.10. 22:57:42

@fehérfarkas: Veled nem lehet értelmesen vitázni.

1) Téves és hiányos ismereteid vannak a témában.

2) hazudsz

fehérfarkas 2013.10.10. 22:57:47

@Pensive: "A tökéletes pillanat a megoldásra '67-ben volt, mint azt mondtam, akkor kellett volna annektálni Gázát, és Judea-Szamariát, valamint kikergetni az arabokat, akik nem akarják a békét."

Megpróbálták, de csak 300.000 palesztint/arabot sikerült 1967-ben elüldözniük.
Az 1948/49-es háború idején is "csak" 700.00-ret a 100% helyett.
El kell fogadnok, hogy a palesztinok/arabok nem az aztékok és az inkák, akiket 100%-ban ki tudtak irtani az európai bevándorlók.
Az arabok győzték űzték ki a törököket a Közel-keletről (brit segítséggel). Nélkülük a török birodalmat nem tudták volna megverni a britek és franciák az 1. világháborúban (enélkül a törökök max a balkáni és a kaukázusi területeiket veszítették volna el - bár ez sem biztos, mert a törökökkel egy oldalon harcoltunk, és ha a törököket nem tudta volna legyőzni az Antant, akkor a törökökkel együtt mi is győztün volna, és akkor Trianon sincsen).

A nagy különbség köztünk és az arabok között, hogy minket úgy daraboltak fel, hogy mi a vesztes oldalon voltunk, az arabokat meg úgy, hogy a teljes közel-keleti csatát ők nyerték meg az Antant részére. De a végeredmény ugyanaz lett: a feldarabolás.
Az arabokat jól átverték a britek, mert hiába harcolták ki a törökök alóli függetlenségüket, a britek egyből gyarmatosították és feldarabolták őket.
A mai Izrael területe Szíriához tartozott évszázadok óta Palesztina néven. Sőt, Jordánia Jordán folyó menti területe is ide tartozott.
Így Szíriából a feldarabolás után lett: a mai Szíria (Francia gyarmat), Libanon (Francia gyarmat), Palesztina (brit gyarmat), és egyedüli függetlenként Jordánia, ahol a Jordán folyó menti területhez hozzácsaptak mége Irak és Arábia sivatagi területéből is.
1948 óta a földrajzi Palesztina még tovább darabolódott, és így most Izraelt, Gázát, Ciszjordániát és Jordánia Jordán folyó menti részét foglalja magában.

Tanulmányozd egy kicsit a térség történelmét és kultúráját. az isz. 75-ös Bar Kochba lázadás leverésével nem vált lakatlanná a térség. A 7. sz-tól pedig a dél-sémi népek (=arabok) telepedtek le ott, és azóta is folyamatosan élnek ott.
Ha nem így lenne, akkor ma nem lenne izraeli-palesztin konfliktus sem, mert lakatlan területen nincsenek őslakosok sem, akik a saját területük megvédéésért harcoltak volna a más kontinensről bávándorlók ellen.

fehérfarkas 2013.10.11. 22:37:20

Itt egy cikk:
kozelkeletjelene.weebly.com/9/post/2013/10/vandalizmus-keresztny-temetkben-iskolkat-tmadnak-meg-az-izraeli-telepesek-s-fiatalok.html

"Egyre gyakoribbak a kisebb vallási incidensek és a kegyeletsértések Ciszjordánia palesztin területein és Jeruzsálem keresztény temetőiben.

Néhány nappal ezelőtt egy ciszjordánia falut izraeli telepesek támadták meg, akik tönkretették az iskolát, megrongálták az osztálytermeket valamint felégették a helyi olívafákat.
A falu egy jelentősebb zsidó telep környékén található aminek lakói már korábban is összecsaptak a helyi palesztinokkal.

Jeruzsálemben a keresztény temetőkben lett egyre gyakoribb a kegyeletsértés. (...)
Jeruzsálem latin pátriárkája Fouad Twal, szerint a megoldást az oktatásban kellene megtalálni.

"Sokszor nagyon fiatal fiúk az elkövetők, akikről azt mondják hogy nem lehet őket elítélni. De nekünk a gyökereket, a dolgok valódi okát kellene megtalálnunk az iskolát és az oktatást, hogy valóban béke legyen Jeruzsálemben és Izraelben." - fejtette ki a pártiáka

Vasárnap keresztény palesztinok demonstráltak Jeruzsálem óvárosában a Sion hegyen lévő protestáns temetőt ért vandalizmus ellen, ahol a tönkretett sírhelyekben Jeruzsálem történetének kiemelkedő alakjai nyugszanak."

Ez az oldal, amelyről a cikkrészletet copyztam, a muszlim szélsőségesek tetteit is ugyanígy elítéli.
Ahogy Izrael cionista politikáját, ugyanúgy az olajmonarchiák (elsősorban Szaúd Arábia és Katar) politiáját is elítéli. Mindenféle szélsőséget elítélnek az oldal szerkesztői, és a középen, a mérsékelt uton levőket támogatják - vallástól ás etnikumról teljesen függetlenül.
süti beállítások módosítása