41972ed136.jpg

A magyar u15-ös válogatott elleni mérkőzéssel nyitották meg ünnepélyesen kedden Poprádon Szlovákia második Nemzeti Edzőközpontját (NTC). Az első már évek óta működik Szencen. AZ UEFA előírásainak megfelelő stadionban minden korosztályos válogatott pályára léphet. Ha teljesen elkészül.

Valóságos stadionépítési láz tört ki a Kárpát-medencében, a dotoho tavasszal számolt be nagy szlovák stadion-körkép posztja után a szlovák stadionpornóról. A poprádi stadion átépítése és egy nemzetközi szintű edzőközpont kialakítása még 2012 decemberében kezdődött, természetesen, kelet-európai projekt révén, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szigorú felügyelete alatt.

Mi döntött Poprád mellett?

 a Tátra

 a poprádi repülőtér

 az Aquacity

 a város is rendben van

Jók az esélyek, hogy a környező országok válogatottjai, gazdag orosz klubok vagy az orosz válogatott, illetve Közel-Keleti országok csapatai, válogatottjai vegyék igénybe az új edzőközpont szolgáltatásait, amelyet egyébként a helyi aranylábúak, az FK Poprad játékosai is használhatnak hetente egyszer, természetesen a bajnoki meccseken kívül.

Az UEFA HatTrick III elnevezésű beruházási program - amelyről Magyarországon utoljára Kisteleki elnöksége alatt hallottam - segítségével a stadionépítés első szakasz 1,84 millió euróba került. Az építkezés során felmerült technikai nehézségek ellenére a Szlovák Labdarúgó Szövetég (SFZ) az eredetileg tervezett, őszi időpontban nyitotta meg az edzőközpontot.

Az első szakasz keretén belül teljesen felújították és átépítették a stadion 2000 férőhelyes fő lelátóját. 

NTC_otvorenie_foto_dna2_futbal_1.jpg

Felújították a stadionhoz tartozó sport-, adminisztratív-, szállodai-, és vendéglátóipari helységek belső terét is.

A stadion különlegessége a természetes gyepszőnyeg, amely a közeli Aquacity Poprad élménypark geotermikus víze fűti. Wow!

NTC_otvorenie_foto_dna4_futbal_1.jpg

Futballgeekek figyelem: a a fűtött felület alapterülete: 109x68,2 méter és a játéktér mérete: 105x68méter.

A stadionban sötétedés után is játszhatnak mérkőzéseket: a négy darab, 37 méter magas világítótestetmég augusztus végén telepítették. A világítás négy különböző üzemmódban használható: tréning, edzőmeccs, válogatott meccs + tv-közvetítés, nemzetközi meccs + tv-közvetítés.

A lelátóra 1738 széket helyeztek el, de ne feledkezzünk meg a 266 VIP férőhelyről sem. 50 széket az újságírók kapnak hat boxot pedig a szpíkereknek alakítottak ki.

NTC_otvorenie_foto_dna3_futbal_1.jpg

Az egykori sportszálló ma már hotelként üzemel, amelynek átalakításában részben beszállt az Aquapark Poprad, s.r.o. is.

A poprádi stadion második szakaszában a pálya köré építenek 3500 férőhelyes lelátót és elkészül a parkoló környéki parkoló is. Az építkezés költsége: 1,5 millió euró. A stadion teljes befogadó képessége 5500 fő lesz. Szakértők számításai szerint egy ekkora befogadóképességű stadion, a megfelelő kereskedelmi célú kihasználtsággal együtt, a teljes befejezéstől számított két éven belül pozitív költségvetéssel működhet.

a4abe153df.jpg

És akkor jöhetnek a magyarok! Az ünnepélyes megnyitó alkalmával a szlovák u15-ös csapat déli szomszédunk korosztályos válogatottjával játszott barátságos mérkőzést.

Szlovákia-Magyarország 0-0

Poprád, 1320 néző, lap nélkül

Szlovákia: Valach - Majdán, Vaško, Špiriak, Petro (41. Kráľovič) - Drobný, Filinský, Beďatš (72. Kudlička), J. Timko (50. Kovaľ) - Viktory (62. Guláš), Boženík (50. Tomič). Tréner: P. Štefaňák

Magyarország: Varga Ádám - Bolla Bendegúz (Bacsó Attila, 71.), Takács Zsombor, Virág Ákos, Kiliti Róbert (Horváth Marcell, 76.) - Kun Bertalan, Takács Martin (Androsch André, 71.), Puskás Martin (Orsós Richárd, 54.) - Horváth Emil (Kugli Ákos, 41.), Szabó Levente (Szakály Benjámin, 54.), Bévárdi Zsombor

A mérkőzés részletes tudósítását az mlsz honlapján olvashatjátok.

Kár, hogy nem lett 4:4

- nyilatkozta a stadion hivatalos nyitómeccse után Peter Štefaňák, a korosztály szlovák mestere. Még ezt mondta: úgy gondolom, méltóképp hozzájárultunk a létesítmény ünnepélyes átadásához, mivel ebben a korkategóriában nem szoktunk az ilyen magas színvonalú mérkőzéshez, mindkét csapat jó kis támadófocit játszott. Az ellenfél különösen jó minőségű focit mutatott be a labdával. Csak azt sajnálom, hogy mondjuk nem lett 4:4 a vége, hiányoztak a gólok.

- Hiába játszottunk jó talajú pályán, az egész napos esőzés nem tett jót a mérkőzésnek - mondta a találkozó után Korolovszky György, a magyarok mestere. - Nagyon elégedett vagyok a csapattal, ilyen életkorban ritkán látható ennyire érett teljesítmény a futballpályákon. Egy hosszú tanulási folyamat legelején járunk, de az már most látszik, hogy minden poszton kiváló képességű focisták alkotják az együttest. Jó iramú, színvonalas meccsen vagyunk túl, ha a fiatalok gyakrabban tudnának ilyen ritmusú mérkőzéseket játszani, az rendkívül sokat jelentene a fejlődésük szempontjából.

A teljes mérkőzést megtekinthetitek, itt. A magyar srácok nagyon jól tolták a zsugát! 

23:50-től egy egészen fasza magyar szólót láthattok, lelkesen tapsolt a poprádi nézősereg is.

A mérkőzés visszavágóját csütörtökön délben, Lipóton játszák le a fiatalok, do toho, Slovensko!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr735617071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bradley 2013.11.06. 11:45:24

Poprád? Szenc?
Beteg vagy vagy részeg?
Egyébként Poprádon és nem -ban

Jock Ewing 2013.11.06. 12:28:10

Homoszexuális tót minek írogatsz Magyarországon? A honfitársaid már kiutáltak szlovákiából mi, drogoskám?

Idősebb Lencsés István 2013.11.06. 12:36:31

@Jock Ewing: Kisfiam ha ennyi felesleges energiád van, jöhetnél inkább hozzám kapálni a kertbe.

borz30 (törölt) 2013.11.06. 18:44:24

Gratulálok, a létesítményhez! Sok szép sikert kívánok benne a szlovákoknak! Szép gesztus, hogy az avató meccset a két ország fiataljai játszották. Így van jól! Játszani kell egymással és nem veszekedni!
do toho, Maďarsko!

ultracionista tájnigger 2013.11.06. 19:13:54

Azért remélem a szlovákverés nem marad el, mert már nagyon kijárna.

Muhammad Balfas 2013.11.07. 12:44:35

Ez mind szép és jó, csakhogy a korosztályos csodákból valahogy sose lesz klasszis játékos. Ott volt az Egervári vezette Koman- Német féle vb bronzérmes U-21-ünk, aztán hol állunk most..
Vagy vegyük a Nationalelfet. Nem sok olyan játékos van benne, aki annak idején a korosztályos válogatottaban villogott.

borsodi gyerek 2013.11.08. 13:26:04

A liptói meccsen azért sikerült kiszopni (3-1), ennyit a jó minőségű fociról.

Drago Brutic 2013.11.08. 13:32:39

Varga Ádit láttam védeni 10 évesen is ( a fiam is kapus volt), remek, jó reflexű nyakigláb gyerek. Úgy tűnik, kapusposzton jobbak vagyunk sokkal, mint máshol.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.11.08. 15:48:15

Na, a visszavágót simán hoztuk 3 góllal, a magyaroknak van mit és hova még fejlődni:

www.youtube.com/watch?v=j1UohDUGIh4

borz30 (törölt) 2013.11.09. 04:30:13

@Csehszlovák Kém: amikor a fejlécben azt írod, hogy "Hogy szurkolhat egy magyar a szlovák válogatottnak (is)?", akkor a szlovák mellett melyikre gondolsz, a csehre? És milyen megfontolásból használod magadra a "magyar" jelzőt? Milyen kötődésed van neked bármihez is ami magyart jelent? Leszámítva azt a szerencsétlen véletlent, hogy Magyarországon láttad meg a napot? ... Vagy esetleg a szüleid Magyarországon dolgozó csehszlovákok voltak?
süti beállítások módosítása