98910.jpg

"Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek" - mindenki ismeri a legendás mondatot, egészen hihetetlen, de már 45 év telt el a pillanattól, amikor Neil Armstrong amerikai űrhajós első emberként a Hold felszínére lépett. Ma van az évfordulója az eseménynek, amelyre ezúttal nemcsak a hivatalos programok, de a Twitter is megemlékezik: több profillal, valós időben - 45 év később.

John Fitzgerald Kennedy még 1961-ben jelentette be az Apollo-programot, amely célja az emberi faj Holdra juttatása volt. A hatalmas vállalkozást a NASA, vagyis a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala vezényelte le, mintegy 25 milliárd dollárt emésztett fel és 400 ezer embert dolgozott rajta. A program rögtön egy katasztrófával indult: az Apollo 1 űrhajó űrkabinjában égett bent három űrhajós.

A következő években pilóta nélküli kísérleteket végeztek. A történelmi pillanatra 1969 július 19-én került sor, amikor a floridai Cape Caneveralról elstartolt az Apollo 11 űrhajó fedélzetén három űrhajós tartózkodott: Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins. A NASA központjában a rakéta elindítását az akkor 38 éves Jack King kommentálta, aki ma már 83 éves.

Az Apollo 11 három nap alatt került Hold körüli pályára

Neil Armstrong 1969 július 20-án 21 óra17 perc 39 másodperckor lépett, közép-európai idő szerint, a Holdra.

"Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt.”

- Armstrong bejelentését tartják általában az emberiség első Holdról sugárzott szavainak, de ténylegesen Aldrin "soft landing" szavai hangzottak el először a Holdról, miután a Holdkomp érintette a Hold felszínét.

31088.jpg

Az Apollo 11 űrhajó legénysége: Neil Armstrong, Michael Collins, Buzz Aldrin

Egy nappal később Neil Armstrong és Buzz Aldrin lépett ki a Hold felszínére. Amikor az emberi faj első Holdra lépése után hangoztak el a ma már csak a kvízműsorok alapkérdései közé tartozó, de az emberiség történelmének egyik kulcspillanatát megörökítő legendás szavak:

"Ez egy kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek".

Ezek a Holdra szállás alapinformációi, amellyel minden magyar választópolgár tisztában van, de mi az a plusz, amit 2014-ben kaphat a téma iránt érdeklődő olvasó?

Ismert még, hogy 1969 és 1972 között a Holdat egy tucat űrhajós látogatta még meg, az Apollo űrprogram nemcsak az amerikai űrkutatás, de az emberiség és a tudományos világ egyik legnagyobb vívmánya és sikere a mai napig.

Kövessük most együtt a twitteren a három amerikai űrhajós első útját a Holdra!

Az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrkutatási Múzeum segítségével most valós időben élhetjük át az Apolo 11 legendás küldetését ezen a csatornán: @ReliveApollo11

Az évfordulónak természetesen kitüntetett figyelmet szentel a NASA is, amelyet a @NASAHistory profilon tudtok követni.

@NASAKennedy oldalon különböző fotókat és az eseménysorhoz tartozó legfontosabb kulcspillanatokat nézhetitek meg.

A Holdra szállás évfordulóján az űrkutatás fanatikusai sem tétlenkednek, Shira Teitel újságíró, rajongó izgalmas bejegyzéseit kövessétek itt: @astVintageSpace

Természetesen a NASA TV közép-európai idő szerint 16:39 perckor "élőben" fogja közvetíteni Armstrong Holdra szállását is!

 Aki pedig 28 percben szeretné megnézni az Apollo 11 küldetését, tekintse meg az Amerikai Nemzeti Levéltár felvételét: 

A Holdra szállással kapcsolatban nagyon sok konteo elmélet is született, ugye a legmókásabb elméletek szerint Neil Armstrongék trippje nem is valósult meg soha. Abben a doku-filmben amerikai injekciós őrültek konspirációs elméleteit cáfolják meg szépen, sorban.

A téma amúgy rendesen be tudja szívni az embert, nem csoda, hogy a filmvilág is állandóan napirenden tartja az emberiség és a tudomány egyik legnagyobb vívmányát. Kedvenceink:

Apollo 13 (1995) - A meg nem valósult Holdra szállás története

From the Earth to The Moon (1998) - A témában a dotoho kedvence, Tom Hanks rendezésében a HBO 12 részes minisorozata.

Apollo 18 (2011) - Az eltitkolt Holdra szállás története (full movie!)

komment

Címkék: #usa #holdra szállás #niel armstrong #apollo-program

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr826525985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2014.07.20. 18:20:57

www.hq.nasa.gov/alsj/a11/a11.html

nagyon örülök, hogy írsz erről, közel éve kedvenc témám a holdraszállás, a híres Mr Gorsky vicc és az Apollo 13 film kapcsán kezdtem el olvasgatni az azótan is folyamatosan bővülő Apollo Lunar Surface Journal-t.

gyéef 2014.07.20. 18:22:09

"A következő években pilóta nélküli kísérleteket végeztek. "

Ez egész egyszerűen nem igaz. Elég lett volna csak ráguglizni, vagy a wikipedián egy pillantást vetni az Apollo-programra, de még ehhez is lusta, vagy csak buta voltál. De hogy így elnézem ezt a blogot, nem is csoda...

alfabela2 2014.07.20. 18:44:18

A cikkből valahogy hiányzik a magyarokra vonatkozó egy-két megalázó megjegyzés.

Már úgy hozzászoktam :-)

DR. Smit Pal 2014.07.20. 18:44:28

"Negyvenöt éve ezen a napon lépett először a Holdra az emberi faj, Niel Armstrong és Buzz"

Legalabb is a hulye amcsik ezt bizonygatjak mar vagy 45 eve.

Pepibubó 2014.07.20. 20:35:20

smittpali: Nomen est omen...

Megemlítem, hogy a mindeddig első - összesen három - gépkocsit, amelyeket ember vezetett idegen égitesten, magyar mérnök tervezte: Pavlics Ferenc.
Így már nem lehet magyar ellenességgel ekézni a blogot.

Egy érdekes kérdés a sok közül: vajon 10 magyar emberből hány tudja, sejti jól, mennyivel messzebb jártak a Holdra szálló amerikaiak, mint amilyen messze a Nemzetközi Űrállomás van a Földtől?

1200 -szor messzebb van a Hold!

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.07.20. 20:46:34

ismerek olyan embert aki - mivel a USS Hornet en szolgalt akkoriban - segitett buvarkent kiszedni a vizbol az apollo 11 es 12-t.

A USS Hornet ma Oakland ban all, kiallitas van berendezve rajta a Mercury, Gemini es Apollo kuldetesekrol, a legendas izolacios kabinnal es sok erdekes dologgal egyutt.

Aki SanFrancisco fele jar ne hagyja ki.

Napkutya 2014.07.20. 22:14:52

Egy mérnök cimborám szerint nem is az volt a nagy teljesítmény, hogy ott voltak, -hanem az, hogy vissza is jöttek.

Erre állítólag a szakértők is csak 60-70 százalékot vagy még kevesebbet adtak,sőt, állítólag előre meg volt írva az elhunyt űrhajósokat méltató elnöki beszéd is.

Volt vér a pucájukban, hogy egyáltalán elindultak! Bravó!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.07.20. 22:28:28

@Mészáros Laci: +1 kösz a tippet!

@visszakettopadlogaz: wow, neked is kösz a tippet! Ha egszer arra járok, biztosan megnézem ezt a múzeumot!

Ja és érdekes lenne beszélni a két taggal, akik részt vettek a mentési munkákban, biztosan fasza történeteket osztanának meg velünk.

@Napkutya: +1!

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.07.20. 22:52:41

@Csehszlovák Kém:

azt mondta az egyik hogy gyakorlatilag egy tobbszaz negyzetmerfoldes helyre vartak az oceanba oket vissza es erre a splashdown pont csak par merfolddel a Hornet mellett volt ami mindenki meglepett milyen pontossan kiszamoltak.

Erdekes a kiallitas, ( allando kiallitasrol beszelunk sietni nem kell :) es emlekezetes. Erdemes menni july4th vagy az evfordulo kornyeken, akkor lehet beszelni olyanokkal akik itt szolgaltak, nekem is szerencsem volt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.07.20. 22:59:40

@visszakettopadlogaz: nekem nagyon bejön az egész Apollo-sztori, nagyon amerikai és nagyon pozitív, egészen hihetetlen elnézve a korabeli fotókat, hogy milyen technikai szerkezetekkel oldották meg ezt a trippet oda és vissza is, naná! Viszont zseniális koponyák lehettek mögötte, akik ezt az egészet összerakták, talán ezért volt olyan közel a várakozásoktól ellentétben az a splashdown pont is :P

Oké, ez is hasznos jótanács, ha megyek, fogom tudni, mikor kell :)

Mészáros Laci 2014.07.20. 23:15:43

kedvenc részem a rádióbeszélgetésből

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. ... A felszínt finom por borítja, a cipőmmel fel tudom rúgni, vékony rétegben rátapad, mint a szénpor. Nem nagyon süllyed bele a cipő, néhány milliméternyire, de a csizma recézett talpa látható nyomot hagy a finom homokszerű felszínen."

Nem sokkal később hangzott el a híres mondat, amiben sok szerencsét kívánt Mr. Gorsky-nak, de ezt később kicenzúrázták és csak kilencvenes években talált rá egy Buddy Hackett nevű kutató, aki fel is kereste Armstrongot, hogy magyarázatot kérjen.

Many years ago I was maybe 13, I was playing baseball with a friend in the backyard. My friend hit a fly ball which landed in the neighbor's garden. These neighbors were Mr. & Mrs. Gorsky. As I climbed the low fence to pick up the ball from below the window, I heard Mrs. Gorsky shouting at Mr. Gorsky, "Oral sex! You want oral sex?! You'll get oral sex when the boy next door walks on the moon!"

Bob Button 2014.07.20. 23:34:31

Miért nem mentünk többet a Holdra?
(vagy sohasem?)

Alapcikk a témában:)
www.alapinfo.hu/?tema=1&cikk=2176

Mészáros Laci 2014.07.21. 09:13:24

@Bob Button:

"Miért nem mentünk többet a Holdra?"

rém egyszerű: 69-72-ben is csak azért járogattak oda amerikai űrhajósok, mert le kellett nyomni az oroszokat. ez sikerült. viszont olyan eszméletlenül kurva drága a holdutazás, és olyan rettentő kevés közvetlen értéket hoz, hogy egyelőre nem nagyon ad rá pénzt senki. szelavi.

a "vagy sohasem" kérdésedből meg az látszik, hogy nem olvastad el a posztot, gondolom ezért hiszel a konteókban is.

timotiyong 2014.07.21. 09:14:55

Amit leadtak anno azzal csak az a probléma, hogy nem a valós holdraszállás. Az amcsik mindig hazudnak a nagy jelentőségű dolgokban. A "conspiracy theory" kifejezést is ők kreálták, hogy legyen mivel illetni a kritikusan gondolkodókat.

Mészáros Laci 2014.07.21. 09:15:25

@Bob Button:

"Az utóbbi állítás azért nem igaz, mert az Apollo-programban 20 holdrepülés volt betervezve (nyilván a költségek is)."

– nem, sosem volt húsz holdrepülés, ez is egy félreolvasás. a holdrepülések finanszírozását a kongresszus fokozatosan vagdosta vissza. az elkészült elemekből skylab űrállomás, 1975-ös közös orosz-amerikai űrrepülés, és kiállítási tárgyak lettek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.07.21. 09:41:30

Ember készítette UFO-k már legalább 1938 óta repkednek.
Az illuminátusok világszerte titkolták ezt.
A Holdra szállás az Apollo űrhajókkal, amit mutogatnak lehetetlen volt de...azokkal a katonai UFO-val, amelyekre számos fényképes bizonyíték is szolgál, volt csak lehetséges.
Tesla már 1902-ben olyan autót hozott létre, amely önmagának generálta a tiszta energiát...

Persze tudom, tudom...
A tudományban tilos kételkedni, és amit a TVben mutatnak, az mind igazság.

Mészáros Laci 2014.07.21. 09:41:40

@FILTOL:

természetesen kacsa, a transcriptekben sosem szerepelt Mr. Gorsky, az említett Buddy Hackett pedig egy humorista és előadó. de ettől függetlenül jól hangzik.

xm95 2014.07.21. 10:53:47

Es egy kevesse ismert anekdota: Collins miutan fentrol kiserte figyelemmel a muszereket es ezek ezt jeleztek neki, "Az elso ember a holdon" mondathoz annyit tett hozza kisse feltekenyen es karorvendoen, amiert nem o lett az vegul, hogy "es az elso ember a holdon aki bevizelt", leven, hogy a leszalloegysegben nem volt wc sem hagyomanyos sem mas ertelemben.

Mészáros Laci 2014.07.21. 13:34:48

@wmiki:

a tiszta igazság csak nálad van.
kérlek, ne szórd méltatlanok elé.

cselaxi 2014.07.21. 15:35:29

@DR. Smit Pal: Az oroszok nem ugrottak volna rá, ha nem igaz a hír? Ja persze, ők is benne vannak q:-)
süti beállítások módosítása