10583065_10153064895228345_2086439958456461426_o.jpg

 Vas Jánossal szerződést kötött a Slavia Praha jégkorongcsapata; ő az első magyar hokis, aki a cseh élvonalban szerepelhet. De mit szólnak a cseh drukkerek? Egy magyar a cseh bajnokságban olyan egzotikus, mint egy néger az NHL-ben?

Javában zajlik a Slavia Praha nyári felkészülése a cseh Extraliga újabb szezonjára, több hetes tréningezés és több edzőmeccs van már a játékosok háta mögött.  

A felkészülés során hét játékost tesztelt a prágai csapat: a cseh Jan Novák, Petr Stloukal, Jan Heřman, a szlovák Richard Lelkeš és a lett Elvijs Biezais ötöshöz később csatlakozott a magyar Vas János és a szlovák Erik Weissmann támadó kettős is. 

Beránek mester szavai szerint a játékoson múlt, hogy melyikük verekedi be magát a Slavia bő keretébe, ha innen nézzük Vas leigazolása még nagyobb fegyverténynek számít.

Bár a cseh híradások becsülettel beszámolnak Vas cseppet sem lebecsülendő múltjáról, az egyszeri cseh hokidrukker alaposan rácsodálkozott errefelé a Slavia legújabb erősítésére.

De máris mutatom, milyen visszhangja van a Slavia drukkerek között Vas Jancsi leigazolásának egy olyan országból, amely nincs fent a csehek hoki-térképén és errefelé inkább egzotikumknak tartják a magyar hoki szubkultúrát. 

"Meglátjuk, hogyan teljesít. Egy magyar a keretben legalább egzotikus. Legalább annyira, mint egy fekete az NHL-ben".

09.jpg

 A fiatal versenyző sem nagyon érti, hogy a magyaroknak mi köze a hokihoz:

01.jpg

Egy másik egyszerre cinkeli a magyarokat és a szlovákokat is. Azt írja, hogy amikor "magyar válogatottat" olvasott, először a focira gondolt, de aztán látta a szlovákot is és ekkor meg az ugrott be, hogy mi van, a magyarok már hokiznak is? Mindenesetre annak örül, hogy a srácoknak nem lesznek nyelvi problémái egymással.

02.jpg

Ez a hozzászóló csupán annyit jegyez meg, amennyiben gólokat fognak ütni, felőle lehetnek földönkívüliek is az újonnan érkezők.

03.jpg

Itt meg egy határozott, mellébeszédet nem tűrő kérés: Vasnak alá kell írnia!

04.jpg

Egy újabb pozitív komment megjegyzi, hogy Vas egy próbát mindenképp megér, majd felsorolja eddigi sikereit, draft az NHL-ben és játékos múlt a svéd, illetve a francia bajnokságban. "Kíváncsi vagyok rá", összegez.

05.jpg

Egy újabb cseh kommentelő, aki örül az egzotikus játékosnak: "Magyar? Hát itt ilyen még nem volt, meglátjuk, hogy elkezdek-e Ria-Ria-Hungariát skandálni!"

06.jpg

 Egy meglehetősen kíváncsi megjegyzi, hogy tán nincs már a cseheknek focistájuk, hogy egy Hufnágelt igazolnak le a csapatba? Aki nem tudná: Csehszlovákiában hatalmas sikerrel vetített Mézga-család alapján "Hufnágel Pista" a magyarok szinonímája is a köznyelvben. 

07.jpg

A prágai lányok persze már készülnek, van akinek nem kell harminc méteres szlalomot látni egy jobb felső sarkot kipókhálózó lövés után, hogy bizalmat szavazzon a magyar újoncnak:

08.jpg

És itt a hír a Slavia Praha Facebook oldaláról is:

Egy biztos: a napokban Vas és a Slavia egy svájci felkészülési tornán vesz részt, meglátjuk, mire lesz elég az egzotikus, friss igazolás. Mi mindenesetre drukkolunk, dotoho, János!

komment

Címkék: #magyar hoki #vas jános #extraliga #slavia praha

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr456600849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látens liberális 2014.08.14. 14:30:15

Sok sikert Vas Jancsi!!!Remélem beválik és megnyitja az utat a többiek előtt.A magyar hoki tovább fejlődhet, ha a játékosaink színvonalas bajnokságban játszhatnának.

Eudocimus Ruber 2014.08.14. 14:30:31

Volt cseh kosaras a ABA ligában, az is legalább ekkora csodának számíthatott
en.wikipedia.org/wiki/Jan_Vesel%C3%BD

borsodi gyerek 2014.08.14. 14:30:44

Nagyon régen mintha Palkovics is lett volna valamelyik prágai csapatnál próbázni, de sajna nem jött össze neki. Hajrá Jankó, mutasd meg, hogy nem véletlenül kerültél oda!
Egyébként kicsit furcsa, hogy ennyire nem tudnak rólunk, mert néhány éve már az A csoportban is játszottunk, igaz maradandót ott nem tudtunk alkotni.

Žďárský 2014.08.15. 01:13:03

Mi is fennakadnánk egy cseh vízilabdázón...

ggiza 2014.08.26. 11:33:50

csehek, szlovákok sehol nincsenek a sportban a Magyarhoz képest.

Az olimpiákon (téli, nyári) csehszlovákia, csehország és szlovákia ÖSSZESEN 265 érmet szerzett, ebből 81 az arany. Magyarország 482 érmet szerzett, ebből 167 az arany. Csicska csehek és szlovákok! :))))
süti beállítások módosítása