Nem érdekelnek különösebben a magyarok, de holnap felkeresem valamelyik hivatalt és megkérdezem őket, nem adnak-e nekem is egy magyar állampolgárságot, mert szégyellem, hogy szlovák vagyok - szól egy visszafogottnak minősíthető kommentár a botrányos hírrel kapcsolatban. Törölte ugyanis a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának (ISCD) elnöksége a XVII. téli Deaflimpiai játékokat, amely idén februrár 18. és 26. között rendeztek volna meg a Tátrában, Szlovákiában - áll a szervezet honlapján elérhető közleményben. Elmarad a szervezett 43. kongresszusa is, amelyet szintén a Tátra térségében tartottak volna meg. Az ok nyilvávalónak látszik: a szervező nem tud elszámolni a szponzorok által felajánlott pénzzel. A nemzetközi rendezvény lefújása Szlovákia számára hatalmas blamázst jelent.

A durvább megjegyzések szerint ezt az országot (ti. Szlovákiát)  törölni kellene a térképről, mások az ország legnagyobb szégyenének tartják az eseményt az újkori Szlovákia történetében. De a teljes fiaskó, totális szégyen, világbotrány szófordulatok is gyakran olvashatók a nyomtatott, vagy hallhatók voltak az elektronikus sajtóban a hétvégén Szlovákiában.

Visszahívom később, rendben? - ez volt az utolsó életjel, amit hallhatott a helyi média Jaromír Rudától, a Szlovák Deaflimpiai Bizottság elnökétől. (Képen: Ruda az eskü szövegét mondja). Elmaradt a múlt hét péntekre meghirdetett sajtótájékoztató is. Ruda még pénteken, az utolsó pillanatig hitegette a Tatry Mountins Resorts (TMR) céget, amely a síprogramok lebonyolításért vállalt felelősséget. Az eredeti megállapodás szerinti péntek 12 órás határidőt Ruda egy telefonhívással meghosszabbítatta 17 óráig. Az elnök még háromnegyed ötkor is bejelentkezett a Jasné településen található TMR-nél, hogy várjanak az utalásra. Mivel a pénz a meghosszabbított időpont után sem érkezett meg a társaság számlájára, a szervezők törölték az olimpia programját az esemény helyszínéül szolgáló komplexum naptárából. Hasonlóan cselekedett a Csorba-tó melletti Park Snow Štrbské Pleso komlexum managmentje. Ezen a helyszínen a sífutók és a snowboardosok küzdöttek volna az aranyért.

 

Botrányok, már a kezdetektől

Pedig már napokkal, hónapokkal korábban arról cikkeztek Szlovákiában, hogy itt valami nagyon bűzlik, a halláskárosultak téli olimpiájával valami nagyon nincs rendben. A hírek sikkasztásról, elmaradt bírósági tárgyalásokról, kifizetetlen számlákról, félbehagyott stadionokról, étel-, és hotelszámlákról szóltak. Jaromír Ruda, a szervezőbizottság elnöke 48,5 millió szlovák korona (1,5 millió euró) sikkasztásáért került büntetőeljárás alá. Ez még 2008-ban történt. A pénz különböző szponzoroktól érkezett, hogy a hallássérült sportolók olimpiáját megfelelő körülmények között tarthassák meg. A besztercebányai bíróság több alkalommal elhalasztotta a bírósági tárgyalást, mert Ruda azokra nem ment el. Kézsmárk és Lőcse városok kénytelenek voltak a stadionok átalakítását felfüggeszteni, mert a számlákat senki nem egyelítette ki a szlovák olimpiai bizottság részéről. A stadionok a mai napig félkész állapotban állnak. (Képen: az téli olimpia egyik helyszíne)

A problémákról gyakorlatilag mindenki tudott és nyíltan beszélt Szlovákiában - mégsem történt semmi. Nem indult vizsgálat az állami szervek részéről sem. 2008 végéig Ruda vizsgálati fogságban volt. A siket sportolók szervezetének élére Pásztor Péter és Michal Sýkora került. A szlovák oktatási minisztérium akkor támogatásáról biztosította a téli olimpia megszervezését. Mikor Ruda kiszabadult a börtönből a Deaflimpia Bizottságban újra átvette a hatalmat. Az ICSD 2009-es tajvani kongresszusáról visszatérve 690 ezer eurós támogatási kérelmet nyújtott be a szlovák állam felé, de nem kapott semmit. Jellemző a szlovák viszonyokra, hogy senki érdemben nem cselekedett, hagyták Rudát szabadon cselekedni. Mégegyszer: egy ilyen kaliberű nemzetközi sportesemény megszervezése és sikere egy büntetőeljárás alatt álló emberen áll és bukik, akit ráadásul már két éve nem tudnak szembesíteni az ellene felhozott vádakkal. Helyette emberünk vidáman sajtótájékoztatót hív össze és a történet összes szereplőjét ígéretekkel hitegeti.

Azért ez nem semmi, vagy Ruda egyszerűen Jedi-lovag.
 

Olimpia - törölve


Pénteken 17 óra után, az amerikai székhelyű szervezet honlapján közleményben jelentették be a szomorú hírt, hogy a süketek téli olimpiája elmarad: A Nemzetközi Siketek Sportbizottsága (ICSD) sajnálattal megerősíti, hogy a XVII. deaflimpiai Téli Játékokat február 11-én, pénteken, 16 órakor hivatalosan töröltük naptárunkból. (Képen: az esemény hivatalos logója). Az ICSD végrehajtó bizottsága felkérte Jaromír Rudo elnök urat, hogy közösen megvitassák a kialakult helyzetet. A játékok törlésével kapcsolatos minden további részletről az ICSD végrehajtó bizottságának ülése után tájékoztatjuk a közvéleményt. Szeretnék megbecsülésünket kifejezni a játékokra nagy erőfeszítéssel készülő sportolóknak és sajnálatunkar fejezzük ki, hogy e lépés megtételére kényszerültünk - áll a közleményben. Később Ruda is közleményt adott ki, amelyben elismeri felelősségét és vállalja a következményeket. Bízik abban, hogy lesz lehetősége válaszolni az igaztalan vádakra.

 

A sportolók megkönnyezték a döntést

Nem tudtak aludni a döntés után az orosz küldöttség képviselői, sportolói sem. (Képen: az orosz sportolók egy része). A hírek szerint a hotel lépcsőjén ültek és sírtak. Négy éven keresztül keményen edzettek, éremért akartak küzdeni. Helyette foghatják bőröndüket és csomagolhatnak, miközben életük legnagyobb vereségét szenvedték el. A versenyt megelőző héten az ötven tagú orosz küldöttségen kívül a versenyzők nagyjából harmada már megérkezett és elfogalta szállását a környező hotelekben. Csalódott amerikai hozzátartozók, ismerősök véleményeit pedig itt olvashatjátok.

 

Négy évvel ezelőtt nyereséges volt a rendezvény


Az eseményre eredetileg 438 sportoló érkezett volna 25 országból. A sorozatos botrányos hírek hallatán gyakorlatilag 18 ország 292 sportolója erősítette meg érkezését. A hiányzók között van többek között Magyarország, Ausztria, Svájc, Nagy-Britannia, Új-Zéland, Kína, Fehéroroszország. A csehek, akik szintén tudtak a szlovák rendezési gondokról, mindössze három sportolójukat nevezték a versenyekre. A németek és a lengyelek szintén minimális létszámban képviselték volna hazájukat. A halláskárosultak legutolsó olimpiáját 2007-ben, Salt Lake Cityben rendezték és a kítűnő marketingnek köszönhetően a rendezvény 84 ezer dollár hasznot hozott, amelyet az ICSD testvériesen megosztott az amerikai rendezőkkel. A Tátra alatt pedig maradnak az adósságok és az építkezési törmelékek.


A szlovákiai elmaradt deflimpia szomorú kronológiája

2005 január - az ICSD melbourne-i nemzetközi kongresszusának döntése értelmében a 2011-es XVII. téli deaflympiai játékokat Szlovákia rendezheti.

2010 május 27. - az ICSD ügyvezető tanácsa visszavonta a játékok szervezési jogát Szlovákiától, mert a szervezők nem mutattak fel megfelelő pénzügyi garanciát az esemény problémamentes lebonyolítása érdekében

2010 június - Craig Crowley, az ICSD elnöke megadja az utolsó esélyt Jaromír Rudának és vizsgálóbizottságot küld Szlovákiába - az esemény megrendezése újra zöld utat kap

2010 július 22. - Craig Crowley bejelenti, hogy továbbra is Szlovákia a XVII. Deaflimpiai Játékok hivatalos szervezője

2011 február 9. - Tiffany Gransfors sokkot kapott. Az ICSD végrehajtó bizottságának elnöke, szlovákiai látogatása után megállapítja, hogy néhány héttel az esemény hivatalos megnyitója előtt, semmilyen feltétel nem adott az esemény megrendezésére.

2011 február 11. - az ICSD elnöksége hivatalosan is töri a XVII.deaflimpiai Téli Játékokat a szervezet naptárából. Az esemény helyszínén már több száz sportoló tartózkodott, a világ minden tájáról.


Ilyen volt a 2009-es deflimpiai megnyitója Kínában, illetve részletek a versenyekből:

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr102659034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolperec 2011.02.14. 12:43:00

én meg azt hittem, csak nálunk megy a nagy pénzlenyúlás. Igaz van még mit tanulni a szlovákoknak, ne csak cégektől, a néptől is nyuljanak, jó sokat.

Girhes Joe 2011.02.14. 12:44:22

Ez nem mindennapi blama. Elhalasztani vagy áthelyezni egy eseményt az még csak-csak megesik, de az utolsó pillanatban törölni, miután a szervező lelépett a pénzzel??? (Azért vannak némi félelmeim a lengyel-ukrán foci EB meg a Szocsiban rendezendő téli olimpia kapcsán is...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.02.14. 12:54:28

Hogy van az szlovákul, hogy "ezért tart itt az ország"? :D :D

Bicikliző medve 2011.02.14. 12:55:47

En csak a sportolokat sajnalom, de oket nagyon. Szegenyek hogy keszulhettek erre az esemenyre, nagy remenyekkel erkeztek, es nem fogjak tudni bizonyitani a vilagnak, hogy valamiben ok a legjobbak :(

Kazimír 2011.02.14. 12:59:34

öö.. miért csak február 9.-én derült ki, hogy az építési törmelékhalmokból nem lesz 10 nap alatt stadion?

Never ending dead 2011.02.14. 13:00:42

Azért nem ártana odafigyelni a szövegre. Hol Ruda, hol Rudo, hol XVII., hol XVIII. .... szóval most akkor ki baszik kivel és hanyadszor?

Girhes Joe 2011.02.14. 13:02:39

@Kazimír:
Valószínűleg azért, mert a szervezők
(a) jóhiszeműen elhitték, hogy egy ország odateszi magát, ha nemzetközi rendezvényt szervez, így nem néztek eddig a körmükre, vagy
(b) akkora impotens balf@szok, hogy még a tót atyafiakon is túltesznek.

Bármelyik eset is áll fenn, szerencsétlen sportolók semmiről se tehetnek... el nem tudom képzelni a döbbenetület az utolsó pillanatban történt lefújás miatt.

Sir Zet 2011.02.14. 13:12:29

Hmm, én halál komolyan azt hittem, hogy Szovákiában nagyságrendekkel jobb a helyzet MINDENBEN, mint nálunk (pl. máig nem értem, hogyan tudták bevezetni az eurót évekkel ezelőtt, miközben nálunk még a céldátum kijelölése sem történt meg), de akkor talán mégsem MINDEN jobb ott sem.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.02.14. 13:14:54

rosszmájú megjegyzés tudom, de ilyenkor megkönnyebbülök én is, h a pofátlan pénzlenyúlások nem csak "hungarikumok"... :)
és itt a példa, h miért ne legyen budapesti olimpia... kell ez nekünk? :D

tóbiás · http://poorn.hu 2011.02.14. 13:20:23

eddig is utáltam őket, vagy talán a slota megnyilvánulásai miatt vagy a franc tudja. azért ez durva amit csináltak. szégyenletes és valóban a négy évig (vagy egy életen át) közdő és keményen edző fogyatékos emberek isszák meg a levét. köcsögök.

mr.guargumi 2011.02.14. 13:24:00

Ok, nyilvánvaló a blama, no de kérem, a nemzetközi szövetség sem állt a helyzet magaslatán, általában kijárásokat szoktak tartani, folyamatosan monitorozzák, hogy hol tart a projekt, pont azért, hogy ha baj van, akkor azonnal cselekedhessenek, és másnak adhassák a rendezési jogot. Persze ilyen dologra nem nagyon volt példa..sajnos drága tanulópénz volt.

mr.guargumi 2011.02.14. 13:27:04

2010 május 27. - az ICSD ügyvezető tanácsa visszavonta a játékok szervezési jogát Szlovákiától

2010 június - Craig Crowley, az ICSD elnöke megadja az utolsó esélyt Jaromír Rudának

2010 július 22. - Craig Crowley bejelenti, hogy továbbra is Szlovákia a XVII. Deaflimpiai Játékok hivatalos szervezője

Na igen, ezek szerint próbálkoztak ők, csak szépen meg lettek vezetve, illetve elhitték, hogy egy ilyen (gyakorlatilag nem üzleti jellegű) esemény kapcsán csak nem fogják már őket átverni..

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.02.14. 13:28:08

Látom többek meglepődtek. Először én is. Igaz, először akkor néztem furcsán, amikor szlovák (és cseh) barátaim arról kezdtek el nekem mesélni, hogy Hagyó parizere vagy éppen Stadler freskóeladási ügyletei sehol nincsenek a szlovákiai (és cseh) korrupciós ügyektől, mind anyagi nagyságrendben, mind pofátlanságuk tekintetében. Ha majd akad még valami, tálalom.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.02.14. 13:33:05

@mr.guargumi: A tegnapi szlovák hiradóban nyilatkozott az ICSD-től egy nő. Állítása szerint Ruda papírokat küldött a a szépülő-készülő beruházásokről és a folyamatos munkákról. Mikor február 9-én a helyszínre érkeztek, akkor esett le nekik, h csúnyán átverték őket.

bpetrol 2011.02.14. 13:33:10

Tokaj átveszi az olimpia lebonyolítását!:D

mr.guargumi 2011.02.14. 13:36:02

@Csehszlovák Kém: Btw, múltkor épp elkaptam a Discoveryn valami "doku" féleséget, azt hiszem alvilági kalandok vagy valami hasonló volt a címe, és Prágában forgattak. A műsorvezető nem győzött hüledezni a szervezett bűnözés befolyásán, a korrupció mértékén, a leánykereskedelem Mekkájának nevezte a várost. Ráadásul úgy mutatták be Prágát, hogy nappal minden szép és jó, de éjjel átveszi az uralmat a bűnözés, komolyan mondom, ha én is "nyugati" lennék, mint a műsor készítői, frankón nem merném betenni a lábam Prágába a műsor megnézése után:D

Researcher 2011.02.14. 13:36:47

Mi az a szlovákia???

JanDítě 2011.02.14. 13:39:55

@lolperec:
ugyan, az a baj hogy a magyarokkal elhitetik hogy ők európa söpredéke közvetlenül a románok után, a legszánalmasabb emberfaj ami létezik és ez rá is nyomja a bélyegét a mindennapokra. lehúzás, pénzmosás,átbaszás úgyanúgy megy mindenhol.csak vhogy máshogy állnak hozzá az emberek.

mr.guargumi 2011.02.14. 13:40:25

Ja és tudom, hogy nem pont ide vág amit írtam, de mindkét országot bezzegezzük mostanában..aztán ahogy a cikkedből, meg az egyebekből kiderül, máshol is van elég baj..mondjuk ha a mi ügyeinket is fel tudná így kapni a világsajtó..sajnos:)

zati 2011.02.14. 13:45:01

Nem véletlen, a magyar és a szlovák rokon népek. Hagyó, Zuschlag, Matolcsy és a többi jómadár mehetnek tanulmányútra, és nem csak az euróbevezetés okán.
Utóbbiról kiderült, hogy hamis statisztikai és nemzetgazdasági adatok alapján kapták meg a zöld utat. Amikor meg már kiderült, késő volt: euro csilingel a tót kasszákban. Kivezetni utólag keményebb dió, mint a "jogosulatlan" bevezetés után rendbe rakni a gazdaságot. Aztán jött az ún. világválság, és már nem is emlékszünk az Atyafiak cseleire...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.02.14. 13:46:22

Ilyenkor örülök az ajándékba kapott: Idősebb vagyok, mint Szlovákia pólónak.

_g87 2011.02.14. 13:47:09

"...mások az ország legnagyobb szégyenének tartják az eseményt az újkori Szlovákia történetében."

Lesz még nagyobb szégyen is, mint ezalatt az egy hét alatt ;)

Kretusz 2011.02.14. 13:48:59

most lehet furcsa kérdés, de mondjuk mitől indul hátrányból egy hallássérült siző mint egy halló? azaz miért kell nekik külön olimpiát inditani? Még ha mondjuk vak lenne, hm? óriás műlesiklás vakoknak, az a rulz. :-)

Buci-Bigyo (törölt) 2011.02.14. 13:51:17

Ez egész egyszerűen szörnyű!Évekig készülsz valamire,aztán a célnál nem tudod megcsinálni,rajtad kívülálló okok miatt.Eszembe jutott a moszkvai és a los angelesi nyári olimpia is.Ennyit a szlovák,államnak csúfolt izéről.

FaBRiK 2011.02.14. 14:02:30

@Kretusz: Senki sem mondta, hogy hátrányból indul, bár a startpisztoly egy sarkallatos pont lehet.

FaBRiK 2011.02.14. 14:03:50

Én kimondottan elítélem a (bigott) magyarkodást, de ez azért meghökkentett: "újkori Szlovákia"
Miért, még milyen volt?

csoko20 2011.02.14. 14:27:28

Azért Gyárfásék még hajnalban is dolgoztak annak idején a Margitszigeten, hogy be ne süljenek az úszó eb-vel :)

2002 2011.02.14. 14:55:07

@lolperec:
Barátom, ittvan
www.ukradli.sk/

Ennyit lopott el az előző fico kormány :D A nagy szám alatt ottvan euróban.

Karnamantra 2011.02.14. 16:03:23

Felháborító:( A mi sportágunk siketsportolói is nagyon készültek:((( Nagyon lelkesek voltak...

Karnamantra 2011.02.14. 16:05:15

@FaBRiK: ügyetlen megfogalmazása az 1990-ben létrejött országnak. 1920-ban is létre jött egy, ami aztán egybekelt csehországgal.

FaBRiK 2011.02.14. 16:11:00

@Karnamantra: Hát ezaz. Egyrészt jelenleg a Legújabb kort éljük. És mivel 1917-től van a Legújabb kor (ahogy azt anno az általánosban tanultam), így mindkét Szlovákia egy korba esett.

csakezert 2011.02.15. 11:49:38

Tényleg figyelj a szöveg pontosságára, nem mindegy. Ruda, siket, nem süket, siketlimpia, nem deaflimpia stb.
süti beállítások módosítása