dabc9126-01c3-48c3-b840-a6add67273f5.jpg

Helyben vagyunk, Orbán ismét A Kilencven Éves Nagy Magyar Trauma jegyében politizált: a kormány egyik legnagyobb sikerének azt tartotta a II. Békemenet során tartott beszédében, hogy több százezer magyar „visszakapta” a magyar állampolgárságot.

Ez az esemény egyszerre aggasztó és reményt keltő: a legutolsó felvonuláson még legalább nyomaiban volt valami aktualitása a magyar miniszterelnök primitív Eu-ellenes rétorikájának, 2012. október 23-án kiderült: a király meztelen, nincs semmilyen mondanivalója a hívőknek, tulajdonképpen beszéde legerősebb és legszimbolikusabb részét az 1918-ban bekövetkezett területi dezintegráció okozta nemzeti sérelemre felépített, fideszmagyar identitás megerősítése jelentette, amelyben részben-egészben a Jobbik és MIÉP szavazók is jócskán beletartoznak. Kellenek a szavazatok.

Visszatért ugyanis régi ismerősünk, Lúzernagyi! A Kossuth téren, a balogvölgyi idős tanárnőt felhasználva, Orbán tovább tapasztgatta a hárító fideszmagyar identitás elmúlt két évben folyamatosan építgetett vázát, mindenhol csak kilógó drótokat láthattunk. Hirtelen kellett félredobnom a kólát és a chipset, a magam elé rántott műanyag vödröt sugárban hánytam tele. Azt mondja: a „Magyar Becsületrend” azoknak jár, akik a „magyarság oldalára” állnak. Azt mondja a másik: „üdvözletem hozom a felvidéki sorstársaimtól, akikkel együtt harcolunk igazunkért”.

No offense, Tamásovával semmi bajom, aki mostanában már egy magyarországi unatkozó nyugdíjas, ráadásul: közös bizniszben utaztunk – ő is tanárkodott – igaz, mások a módszereink. Rövid beszédéből kiderült, ő "magyarul tanított generációkat írni és olvasni": már csak azt nem értem, ezt hogyan lehetett egy állítólag elnyomó környezetben megtenni, Apponyi neve azért csak beugrott itt. Nálam, miután kényelmesen elhelyezkedtetek a díványon, ennyit hallhattok ma is: gyerekek, fogadjuk el a tényeket, meg nem történtté tenni Trianont úgy sem lehet már.

Van itt azonban néhány apróság, ami említésre méltó, vajon meddig tűri még a magyar társadalom a félázsiai Don Quijote ámokfutását? A „Magyar Becsületrend” alapítása csak egy újabb populista, semmirekellő lépés, amely a több évtized során kitüntetett Állami Díjazottak életművét alacsonyítja le. Ráadásul ezért a bullshitért országot váltani, hát nem tudom. Ragaszkodjunk a tényekhez: az 50 évig tanárként dolgozó Helena Tamasová a Pozsonyi Comenius Egyetem érme, és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjének tulajdonosa, megbecsülte őt korábban a szülőföld is!

Még mielőtt valaki „magyarellenességgel” vádolna, gyorsan nézzük a szlovák oldal felelősségét is: Fico állampolgársági törvénye szintén nacionalista frusztráció végterméke, a szlovák belpolitikában, többek között, Hasáb úr (Hranol - Fico szlovák beceneve - csk) e törvénnyel nyerte el az évek óta fogyatkozó SNS-tábor szavazatait a választásokon, megmutatta: ki az úr a házban. Csakhogy: a nacionalista törvény az Orbán-kormány etnikai politizálásra adott gyors és hatékony válasz volt, amely ráadásul nemcsak a magyarországiakra vonatkozik, hiába próbálnak ebből Orbánék egy újabb nemzeti traumát építeni, ráadásul alig leplezett szlovákellenes kiszólásokkal.

A Fico törvénye életbe lépése, 2010 július 17. óta, 2012 január 20-ig összesen 206 szlovák állampolgár szerzett vagy cserélt (és nem "elvesztette" ahogy a magyar nemzeti tragédia legújabb narratívája mondja!), másik állampolgárságot, lássuk:

Csehország: 103

Németország: 24

Magyarország: 23

Ausztria: 22

Nagy-Britannia: 12

Egyesült Államok: 9

Hollandia: 6

Izland: 2

Franciaország, Kanada, Norvégia, Olaszország, Ukrajna: 1

Hát ennyi. A helyzet az, hogy szegény Tamás Aladárnének minden valószínűség szerint még a kommunizmusban nem kellett volna ezt a kellemetlen, országváltogatós tortúrát átélni, munkáját akkor is, most is elismerték. A demokratikus berendezkedés idején elszabaduló ká-európai nacionalista populizmus azonban egyelőre mindent visz, szegény George Carlin mester biztosan forogna a sírjában ha hallaná: Orbántól „Magyar Becsület Lófasz Rendje” kitüntetést kaphatsz, ha saját akaratodból állampolgárságot cseréltél. Ez már morális szuterén, semmi más. Tamásová így szólta el magát beszéde elején: „megköszönöm a kitüntetést, amit nem is tudom, miért kaptam”.

Mi sem.

Meglepőt mondok? A szlovák-magyar kapcsolatok régen nem jelentenek problémát. Nyerészkedni rajta viszont még mindig lehet.

gasparec-23102012_01-nestandard1.jpg

fotó: Gasparec, pravda.sk

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr754865787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papageno68 2012.10.24. 08:21:26

Azon, hogy Orbánék, vagy Fico és csapata viselkedtek muglibbként a kettősállampolgárság kapcsán, vagy hogy a mamka esetleg a szlovák apparátus csinált magából nagyobb bolondot, valószínűleg órákat tudnánk vitatkozni, de az epe tegnap nekem is feljött. Szegény százéves nénit magunk előtt tolni a legújabb hülyeségoffenzivában, tényleg alulmúlhatatlan.

piratesinthesnow 2012.10.24. 14:42:45

Ez tényleg a legalja, egy lopott lúzer ország, lúzer népe okoskodik egy olyan emberről, akitől idáig már kétszer vették el akarata ellenére a magyar állampolgárságot. Röghely, mi több szánalmas, saját maguk által gründolt alaptörvénnyel is szemben áll.

Különben meg kinek kell slotákia állapolgársága. Úgy sem lesznek sokáig, a felvidék keleti részén a tótok már kisebbségben vannak..., irány a pokol lúzerek.... :-)

Táskás Tóni 2012.10.24. 14:42:55

@Papageno68:
Nézd meg , hogy ki az aki maga előtt tolja, és ne csodálkozz!

Papageno68 2012.10.24. 14:54:26

@Táskás Tóni: Hát ez az, már nem csodálkozik az ember, csak háborog.

Vrogoarrr! 2012.10.24. 15:19:10

Jó látni, hogy más országokból importálunk nyugdíjasokat!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.26. 08:22:43

És, én, a hülye, aki egy éve még azt hittem, hogy a sztoriban „Ilonka néni” a tényleges áldozat:

„(…) hátha a szlovák csak félrerántja a kormányt az utolsó pillanatban.
Hát ez van, nem rántotta félre. A „játékosoknak” szerencsére volt annyi eszük, hogy idejekorán kiugráljanak az egymásnak száguldó automobilokból, így a tényleges frontális ütközést végül egyedül Ilonka néni szenvedte el az anyósülésen. Igaz, még a biztonsági övét is elmulasztották bekapcsolni. Erős kétségeim vannak ugyanis afelől, hogy szakszerűen és idejében felkészítették-e a magyar hatóságok az idős tanító nénit a szimbolikus külhoni magyar állampolgárság szlovák–magyar változatának nagyon is kézzelfogható veszélyeire (az ezzel ellentétes, merőben valószínűtlen feltételezést, miszerint az egész sztori csupán összekacsintás, színjáték lenne a szlovák hatóságok bosszantására és az idős tanítónő valójában busásan kárpótoltatik a »színfalak mögött«, a jóérzésre hivatkozva inkább eleve kizárnám).”

ottomoll 2012.10.26. 08:25:58

Hát igen ám,csakhogy nem mindegy ám, hogy cserélsz valamit, vagy megszerzel valamit.A csere során ugyanis el is veszítesz valamit értelemszerűen(Ált. isk. előkészítő csoport).Jól sejtem, hogy a csere csak a magyarra vonatkozik? Nem tudom, hogy miért fáj az egyeseknek, hogy ha valaki kettős identitású, akkor van egy másik állampolgársága is? Miért olyan nagy baj az,ha egy száz éves ember halála előtt ismét elmondhatja magáról, hogy magyar állampolgár? Amikor a fél magyar parlament izraeli-magyar kettős állampolgár volt az nem volt probléma?
Ami pedig a néni szinpadra állítását illeti. Nagyon is helyes, demonstratív kiállás volt a szlovák kormány szemétségeivel szemben, és a felvidéki magyarság mellett.(Egyébként az alkotmánybíróság úgyis kénytelen lesz elkaszálni a megfosztó rendelkezéseket,mert minden más döntés jogi nonszensz lenne, csak húzzák az időt.)Persze tudom én, hogy mi fáj úgy a magyar balnak. Lesz 100-200 ezer plusz Fidesz szavazó. Értem én az idegességet;)...

Töksi 2012.10.26. 08:26:21

Basszus... az utolsó tíz posztod közül egyben van 100-nál több komment... Lehet, hogy nem kellene olyan szigorúan moderálnod? ;-)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.10.26. 09:35:04

@Ottomoll: „Nem tudom, hogy miért fáj az egyeseknek, hogy ha valaki kettős identitású, akkor van egy másik állampolgársága is?”

Természetesen NEM BAJ. De divathóbortot csinálni ebből rohadt hiba volt a Orbán-kormány részéről. Ez ugyanis világos üzenet olyan irányba, hogy egy nemzetiség boldogulása csakis nemzetállami keretek között képzelhető el.

Érthetőbben:

A TERMÉSZETES megoldás a határon túl ragadt kisebbségiek helyzetekre nem az, hogy a kisebbségi EGYÉNEKET magyar csöcsön tápláljuk, mert a saját országuk nem képes vagy nem akarja kulturálisan egyenrangú polgárokként kezlkni őket.

Hanem pont az, hogy lobbizással, diplomáciai nyomással, kölcsönös kisebbségpolitikai kedvezmények kilátásba helyezésével (vagy akár ÖNZETLEN anyagi/erkölcsi támogatással) megteremteni a keretet ahhoz, hogy egy magyar Romániában, Szlovákiában stb. kulturálisan és egyéb szempontból is teljes értékűnek érezze magát. Elég röhejes, hogy pl. Erdélyben versenyt nyalnak a Fidesznek magyarországi oktatási támogatások meg egyéb pénzcsapok megszerzéséért, míg fogalmuk nincs arról, hogy jobbnál jobb helyi, ROMÁNIAI pénzalapokat lehetne lehívni minőségi kisebbségi oktatás céljaira.

A TÖBBNEMZETISÉGŰ ÁLLAMOKÉ A JÖVŐ!

Namely 2012.10.26. 18:22:41

@kesztió:

"A TÖBBNEMZETISÉGŰ ÁLLAMOKÉ A JÖVŐ!"

100%-ban egyetértek veled, az egész gondolatvilágoddal, az egész hozzászólásoddal!
Jó ilyet olvasni!

hhh. 2012.10.29. 14:59:18

@kesztió: ezt tudják Izraelben is? Ha Szlovákia nem enged kettős állampolgárságot, akkor ők is maguk alatt vágják a fát, nemde?
Mellesleg Japánban sincs kettős állampolgárság, meg túl sok nemzetiség, aztán hogy szenvednek...
süti beállítások módosítása